Suriname bij landen die geld krijgen voor bos

45

PARAMARIBO, 22 mrt – Suriname maakt deel uit van een groepje ontwikkelingslanden die geld krijgen voor het sparen van hun bos. Het betreft een relatief bescheiden bedrag. Het geld, ruim twintig miljoen dollar voor zes landen, komt van Forest Carbon Partnership Facilities, FCPF. De vruchten van het lange wachten lijken eindelijk oogstbaar.

Suriname heeft zich al onder de regering Venetiaan ingezet voor compensatie. Het tegenargument op internationale fora was dat Suriname niet voldoet. Eerder zou geld beschikbaar moeten worden gesteld voor landen die zich inzetten voor herstel van hun platgekapte bossen. Het tij lijkt te keren, ook al is het begin vrij bescheiden. Suriname beschikt over relatief veel bosrijke gebieden. Die zijn door de tijden heen vrijwel gehele intact gebleven.

Ook onder de huidige regering wordt gepleit voor een redelijke compensatie. Suriname moet het geld delen met Chili, Honduras, Papoea Nieuw Guinea, Vanuatu en Thailand. FCPF stelt het geld binnenkort beschikbaar. Om geld via FCPF vrij te krijgen, wordt al enkele jaren het programma Reductions of Emissions from Deforestations and forest Degradation, REDD+, uitgevoerd. Het programma moet de uitstoot van waterstoffen door kaalkap en bosdegradatie voorkomen.

45 REACTIES

 1. Het programma moet de uitstoot van waterstoffen door kaal kap en bos degradatie voorkomen.

  Kan een bijdrage leveren aan het in standhouden van het oerwoud (het kan maar hoeft niet) als het aangewend wordt van het oerwoud.

  Maar waaraan ook gewerkt zou moeten worden is het verbannen van de kwik in het binnenland en de kwik dampen in Paramaribo omdat de vergiftiging van natuur en mens niet wordt gecompenseerd door andere landen (zoals Chili, Honduras, Papoea Nieuw Guinea, Vanuatu en Thailand) dus moet suriname zelf aan de slag


  Maak melding

 2. Suriname moet geen geld ontvangen. Dat is een risico. Corruptie ligt op de loer. Wat Suriname nodig heeft is deskundigen die zorgen voor de opleiding van mensen zoals boswachters en geologen. Meer niet.


  Maak melding

 3. plato jou vene team is een mooi voorbeeld hoe er corruptie gepleegd werd.voorbeelden zoals ballesar,gilds ,zijn een mooi voorbeeld van .
  verbeter de wereld begin bij front.ai na pero takie.
  het zijn feiten geen leugens zwart op wit zijn ze de bak ingedraait


  Maak melding

 4. @Beste Pero

  Ik zal u wat vertellen. Suriname moet je geen vis geven maar leren vissen. En weet je waarom. Als men geld in dergelijke projecten stopt komt het niet of moeizaam van de grond. Er wordt zelden of nooit verantwoording afgelegd over de besteding van de gelden. Immers dankzij Vene is er nu een aardig potje om dergelijke bestedingen te kunnen doen. Dus we hebben geen geld (doekoe) nodig maar KENNIS. Dat is een duurzame investering! Ik zou u voorstellen zich beschikbaar te stellen voor een eventuele opleiding in de bosbouw, mijnbouw of civiele techniek. Dat heeft Suriname nodig beste Pero!

  Groet

  Plato


  Maak melding

 5. Het geluk lacht ons toe. Hup Hup Bouta. De paarse trein dendert door en geen enkele redimusu kan de vooruitgang van Suriname stoppen. Met de aangeboden subsidie gaan we ervoor zorgen dat Suriname haar identiteit blijft houden. Het land blijft groen waar dieren en mensen in alle rust kunnen blijven leven. En al die verhalen over corruptie gaat nergens over. Onder die Front beesten was corruptie vele malen erger. Deze roedeldieren waren zo gefixeerd op zelf verrijking dat zij Suriname berooid achter hebben gelaten.
  Bij het aantreden van onze president kon hij de troep van Opa V. opruimen. Redimusus proberen op alle manieren de boel te saboteren. Aaah baja dit gaat niet lukken stelletje landverraders. Lei hati moro soro


  Maak melding

 6. Bigie Kill: “Het geluk lacht ons toe. Hup Hup Bouta. De paarse trein dendert door en geen enkele redimusu kan de vooruitgang van Suriname stoppen”

  Je bent zo zielig, ik heb er geen woorden voor.


  Maak melding

 7. Remember Brownsberg….

  Er waren meer dan 2.500 illegale gouddelvers actief in het gebied. Zij hebben enorme ravage aangericht in het park. Kasantaroeno heeft toen verklaard dat hij nooit geld of goud heeft gevraagd in ruil voor het ontplooien van activiteiten door gouddelvers in het park. Paul K. zou zich wel als de voormalig leidinggevende hebben voorgedaan om illegalen toestemming te verlenen voor de activiteiten. Benadeelden konden stukken overleggen met handtekeningen en stempels van Stinasu.-.

  ” Paul K. hoeft niet langer in hechtenis te blijven voor de fraude in het Brownsberg natuurpark. Kantonrechter Maytrie Kuldipsingh stelde hem gisteren in voorlopige vrijheid. De verdachte is parkbeheerder in dienst van Stichting Natuurbehoud Suriname (Stinasu) en zou in die hoedanigheid toestemming hebben gegeven om in het natuurpark goud te winnen. Zijn advocaat Frank Truideman deed het verzoek tot de invrijheidstelling tijdens de zitting. De raadsman voerde aan dat zijn cliënt al negen maanden achter slot en grendel zit voor het feit. “Dit terwijl geen van de benadeelden aangifte heeft gedaan van oplichting en valsheid in geschrifte.”


  Maak melding

 8. Maar gelukkig weten we dat BIGIE KILL de hersenen heeft van een zwakzinnige hersenloze puber, een zwakzinnige PIKIEN NEGRE ,dus nemen we hem niet kwalijk!


  Maak melding

 9. En weer lening……..

  De Paarse Trein dendert voort……

  Suriname sluit leningsovereenkomst met OFID

  De uitbreiding van weggedeelte Meerzorg-Albina van de Oost-Westverbinding zal gedeeltelijk gefinancierd worden met geld uit de leningsovereenkomst die Suriname is aangegaan met het OPEC Fonds voor Internationale Ontwikkeling (OFID). Het gaat om aan aanvullende financiering, voor een bedrag van US$ 13.8 miljoen. De OFID-lening heeft een looptijd van 18 jaar (inclusief een grace period van vier jaar) en de rente is vastgesteld op 4.5%.


  Maak melding

 10. Beste Who Cares,

  Volgens mij zag ik Bigi Kill met een te krap Paarse T-shirt bij de krakersactie op Tout Lui Faut…..

  Kansloze Paupers en Paars Stemvee dat echt denkt Bouterse zich om hen bekommert…..


  Maak melding

 11. Dit is weggegooid geld, jammer om het uit te kraaien, maar de feiten liggen op tafel, ze maken er een puinzooi van in het binnenland, en gaan maar door, nu komt er geld vrij, en die verdwijnt, vul het maar in mensen.


  Maak melding

 12. @kolo kolo, bij deze wil ik jou gelijk geven en hoop ook dat het geld goed besteed wordt. Wat andere landen betreft als het gaat om kwik te verbannen is nog de vraag.

  @Kill, ik weet niet of je tekst goed gelezen hebt en ook goed begrijpt. Zielig voor jou.

  =Verder hoop ik dat Asabena nu goed erover gaat nadenken en nu geen 300 hectare grond in de breedte en lengte gaat opeisen anders hoeft dat geld voor de bossen ook niet geaccepteerd te worden.

  =Ik hoop het beste voor Suriname en ook alle andere landen die hun bossen gaan beschermen en vervuiling tegen gaan.


  Maak melding

 13. SU krijgt geld voor BOS??? dat geld verdwijnt direct in the zakken van de aasgieren, deie mensen zal hun moeder verkopen om rijk te worden.
  Ik vind het jammer maar uitverkoop is lang begonnen, duurt nog twee jaar en dan zie we verder. Het Chavez idee is daar al dus van deze aasgieren zullen de mensen noit kwijt raken.


  Maak melding

 14. Die zijn dus allemaal naarstig op zoek naar een ptatta paspoort,hun poort naar Europa, en daarna zijn Lena en Marietje met de noordezon vertrokken.
  Ik pas niet in de profielen en ik ben al bezet!


  Maak melding

 15. Hoezoudatkomen, jaloers ? Wij zorgen goed voor jullie vrouwen. Jullie hebben toch niets te bieden. Hele dag in een hangmat met een djogo zonder een stuiver op zak. Jullie zijn kansloos


  Maak melding

 16. Vreemd dat een land geld wil hebben om het bos te behouden en tegelijkertijd honderdenduizenden hectares aan onverantwoorde houtconsessies aan derden weggeeft aan bijvoorbeeld chineze bedrijven…

  Dit kan je vergelijken met subsidie die je krijgt om graan te verbouwen, welk daarna kaalgevreten wordt door sprinkhanen…


  Maak melding

 17. ….en in Suriname zal het geleende geld weer verdeeld worden onder de de 3 musketiers van Suriname,somo,brunsie ,papa en en zoon duo ,bouta en dinootje .

  En voor later zal het de rest van de surinaamse bevolking zijn die het geld op tafel moet ophoesten met rente voor terugbetaling van de gemaakte schulden door de ndp regering!


  Maak melding

 18. Ook even out of topics.
  Terwijl ze de hele dag op de site van WK zitten te schrijven en zeiken als ouwe wijven, naaien andere mannen hun vrouwen en het zijn juist hun vrouwen die elders aandacht zoeken.
  Je zal een man hebben die elke dag en heel de dag alleen maar bullshit op een of andere site loopt te schrijven.
  Dus hou je zelf maar voor de gek, je bent niet bezet!!!!


  Maak melding

 19. Sur.kan haar deel liever schenken aan Papoea Nieuw Guinea.Hier leven ze nog in tribale vorm en in de binnenlanden kennen ze het geld nog niet als ruilmiddel.Daar rennen ze nog achter hun penis koker zo als Paraman het zegt.Voor deze mensen is het van levens belang bossen te hebben.
  Sur.heeft waarschijnlijk oude beelden gebruikt om te overtuigen dat ze bossen hebben.Sinds Musa en Berjaja huis hebben gehouden,zijn er duidelijk kale plekken van uit de lucht te zien.


  Maak melding

 20. Klappe in de hantjes,zingt DIE DIE BRIE en zijn moordenaarsgroep.Maar met een gedachte in hun rauwe kop,wanneer komt dat geld vrij?
  “KLOO?ZAKK>N”


  Maak melding

 21. Lees dit bericht maar:

  In bijna veertig procent van de armste gezinnen in Suriname ontbreekt de biologische vader..

  Een bepaald deel van de Surinaamse bevolking staat nu niet bepaald bekend als zorgzame vaders die bij alles wat ze doen het belang van hun gezin voorop zetten…..

  Heb ik het zo netjes geformuleerd?


  Maak melding

 22. Beste Who Cares,

  Ik wacht nu op de reacties ( met de bekende troefkaarten) van degene die zich aangesproken voelen…….

  Ze zijn alleen nog niet wakker…


  Maak melding

 23. De flirtpartijen tussen de pres van Guyana en bouta brengen het land niets op.
  Wat dat betreft is die Ramotar veel slimmer.

  – Guyana krijgt miljoenen voor het behoud van hun bossen, waarom maakt suri geen gebruik van het netwerk van Ramotar. Guyana komt ook niet voor in dit rijtje, ze krijgen veel meer.
  -Deze Ramotar vliegt vaak gratuz mee, met bouta naar de diverse conferenties.
  – Het is Ramotar gelukt om de tigri-case in de doofpot te stoppen.
  – Hij heeft ervoor gezorgd dat een Guyanees als hoofd van de OAS wordt voorgedragen ipv Ramdin.
  – Het arbeiders verkeer is versoepelt, Guyanezen komen binnen wanneer het hun blieft. Af en toe een backtrack- check of zo iets.
  – En nu heeft hij grootste plannen om mee te liften met de suri- gouddelving.

  Die vriendschap is duidelijk een eenrichtingsverkeer!


  Maak melding

 24. @Harrie

  Wat een verbeelding zeg!
  Ik denk dat jullie vreemdgaan hebben uitgevonden.
  Dacht altijd dat suri-mannen op nr 1 stonden, maar op dit gebied hebben de bakra’s de suri’s overtroffen…

  Tegenwoordig worden we dagelijks doodgegooid met programma’s zoals:’achter gesloten deuren’ en overspel’, gebasseert op waargebeurde verhalen.
  Phoehoe het is niet mals wat we te zien krijgen.
  Typisch ‘vrouwenprogramma’s, kan me voorstellen dat je geen idee hebt, wat zich bij je ‘voorbeeldige buurtjes’ afspeelt.

  Effe dimmen dus………

  Suri-vrouwen jullie zijn gewaarschuwd, het gras lijkt altijd groener bij een ander!

  Uitzonderingen daargelaten 🙂


  Maak melding

 25. Weer even out of topics!

  Geachte Forumnisten,
  Ik heb 13 troefs in handen, maar ik ga de 2 kleinste spelen.

  Troef 1. Ik heb even de tijd genomen en even in het archief van WK gekeken en met name naar de zon en feestdagen edities.
  Het zal jullie niet verbazen dat sommigen zoals nu, ook op die dagen van s’morgens vroeg tot s’ avonds laat postings plaatsen, terwijl het bekend is dat Surinamers op die dagen hun familie opzoeken. (als je ze hebt!)

  2.Dus het kan makkelijk zijn om op een ander te lopen fitten, terwijl je zelf geen haar beter bent of nooit mans genoeg ben geweest om kinderen te verwekken bij de andere sexe.
  Maar ja wat wil je? als je de hele dag op de site zit!
  Waarheid meer dan een KOE!!!!


  Maak melding

 26. JOHN JOE GRINE:Schijnbaar heb ook jij genoeg tijd over om in de archieven van WKN rond te neuzen.
  Maar om postings te plaatsen hoef je niet achter een p.c. te zitten beste John Joe, ik weet niet uit welk bouwjaar je komt, hoef het verder ook niet te weten, maar heeft John Joe ooit gehoord van een Tablet, WIFI PDA Smartphone etc,?????
  Neen? Dan zal ik het even uitleggen. voornoemde apparaten kan je 1x 24 uur overal van op de w.c. tot in de trein, vliegtuig, op het strand overal in de beschaafde digitale wereld gebruiken om op het net te komen.
  Have a nice day en welkom in 2013!!!!!!


  Maak melding

 27. @joe Grine,

  Je klets uit je nek!
  Nooit gehoord van anywhere, anytime, anyplace, anydevice.

  Wss niet, ohh ja, zoek effe op BYOD.

  Overal kun je op Internet en waarom niet, wkn is nou eenmaal een boeiende site, die best wel verslavend werkt.
  Op deze wijze kunnen wij jullie altijd in de gaten houden.

  Die gasten bij de tele-grap zitten er ook vanaf 6:00 uur.
  Alle sites in de wereld die de mogelijkheid bieden om reacties te plaatsen worden dagelijks druk bezocht, door een vast aantal reageerders.
  Wij zijn heus geen uitzondering op de regel.

  Jou opmerking slaat nergens op, een waarheid van een Ezel!

  Wat zijn die andere 11 punten, tenminste als je die nog durft te plaatsen.


  Maak melding

 28. no-foeroe-wroko: Aan die info kan ik je helaas niet helpen.
  Wat ik wel weet dat hij een veroordeelde drugsdealer is, massamoordenaar, pathologische en gediplomeerde leugenaar,grootgraaier in landskas, staatsdebiel, psychopaat en laffe borderliner!


  Maak melding

 29. Kom nu niet de jonge duif uithangen, nog niet zo lang geleden las ik een posting van jullie, waar jij en paar andere forumnisten over vrolijke jeugd en jullie jeugd jaren hadden.
  Heb mijn opa gebeld en gevraagd wat dat was, wel als je naar vrolijke jeugd hebt geluisterd, dan stam je ver terug uit de vorige eeuw en kon dan mijn opa zijn.
  De dingen waar jij het over hebt, weet zeker dat je er niet mee overweg kunt.
  Heb je trouwens van Snoop Lion gehoord? thats the shit!!!!


  Maak melding

 30. JOHN DOE JOE GRINE: Wie is jullie?
  Als je het over mij hebt dan daag ik je hierbij uit de posting tevoorschijn te halen.
  En dat gezegd hebbende om de vrolijke jeugd te kennen hoef je geen oude l*l te zijn, het enige wat je anno 2013 hoef te doen is op je tablet IPHONE of whatever te googelen en je krijgt een overvloed aan info. Maar dat wist je zeker nog niet! En heb jij gehoord van de film scarface? Ik raad het je aan. Het is ook nog op dvd te krijgen lkker ouderwets dat past zeker bij jou!


  Maak melding

 31. Henk Molenaar, weer een lening voor Suriname ? Niet te geloven !!!

  “De uitbreiding van weggedeelte Meerzorg-Albina van de Oost-Westverbinding zal gedeeltelijk gefinancierd worden met geld uit de leningsovereenkomst die Suriname is aangegaan met het OPEC Fonds voor Internationale Ontwikkeling (OFID). Het gaat om aan aanvullende financiering, voor een bedrag van US$ 13.8 miljoen. De OFID-lening heeft een looptijd van 18 jaar (inclusief een grace period van vier jaar) en de rente is vastgesteld op 4.5%.”

  Een deze dagen zal de srd worden gedevalueerd. Half Suriname zit te springen om dollars. Hopelijk komt een run op de banken, alleen om Bouta een lesje te leren. En dat wil obligaties uitgeven om de gouddeal te financieren. Het vertrouwen in het bankwezen is immers wereldwijd compleet verdwenen.

  “Vergelijk het met Argentinië ruim tien jaar geleden. Het land kan nergens meer terecht om geld te lenen, en de economie komt compleet tot stilstand.”

  “Er wordt nauwelijks iets zelf geproduceerd, dus er zullen heel snel tekorten aan essentiële goederen ontstaan. Een ramp voor Suriname en zijn inwoners.

  Hopelijk gaan dan de ogen open en stemmen ze in 2015 verstandig.


  Maak melding

 32. In dit corrupte land met een moordenaar aan het hoofd, en nog enkele lieden die een strafblad aan hun broek hebben, moet je nooit en ten nimmer geld gaan overmaken
  als compensatie van bepaalde doeleinden, want dat geld gaat nooit op de plaats van bestemming komen waar het voor bestemd is.


  Maak melding

 33. Owpa, niemand koopt meer dvd’s man, waar praat je over?
  Films kijk je gratis op tubeplus.com en de nieuwste van de nieuwste, ook films van jou tijd begin vorige eeuw.
  Zie dat je dat je die IPHONE voor niks hebt.
  Weer wat geleerd van de jeugd!!!!


  Maak melding

 34. JOHN DOE JOE GRINE:Sorry voor het aanbevelen van de dvd, ik wilde alleen maar helpen.
  Maar lukt het je om tubeplus.com in te toetsen?, of krijg je hulp van je kleinkinderen in het weekend of op de woensdagmiddag? Doe je best want dat lukt mij met mn 113 jaar nog wel.
  Je kan anders ook naar de dagopvang voor ouderen, daar willen activiteitenbegeleiders graag bij helpen.


  Maak melding

 35. @ pero:

  Het Front vervolgd dus zijn eigen mensen. Dat wil zeggen dat er nog een klein beetje rechtsstaat is als zij aan de macht zijn. Hoeveel keer heeft DiDiBrie een “eigen man” voor de rechter gesleept? NUL KEER. Laurens Neede leverde wapens van het leger aan Brunswijk (VRAAG MAAR AAN DIE INDIANEN VAN GALIBI!!). Hij is betrapt. Heeft hij ooit één dag gezeten? Ik kan nog DUIZEND voorbeelden noemen!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.