Veertig procent armste kinderen zonder vader

125

PARAMARIBO, 23 mrt – In bijna veertig procent van de armste gezinnen in Suriname ontbreekt de biologische vader. Dit meldt de Times of Suriname aan de hand van een onderzoeksrapport van het ministerie van Sociale Zaken & Volkshuisvesting, Sozavo. Uit een landelijk gepleegd onderzoek blijkt het fenomeen vooral kinderen te treffen tussen de drie en vijf jaar oud. De weerslag is vooral merkbaar bij voor het kind leerzame activiteiten.

Deze kunnen variëren van het voorlezen van verhalen, het bekijken van plaatjes, zingen, een wandeling maken of leren tellen en rekenen. Bij ruim zeventig procent van de kinderen blijkt een volwassene meer dan vier leerzame activiteiten te hebben ondernomen. Het komt er dus op neer dat bij een aanzienlijk deel een andere dan de biologische vader betrokken is. Van de gezinnen met een vader deed ruim vijf en twintig procent van de mannen iets leerzaams met de kinderen.

Ruim driekwart van alle kinderen uit de doelgroep blijkt kleuteronderwijs te volgen. Het kleuteronderwijs is bestemd voor kinderen van minimaal vier jaar. Opmerkelijk is dat in het stedelijke kustgebied ruim veertig procent van de kinderen onderwijs volgt. In de rurale gebieden is de deelname in het onderwijs aanmerkelijk minder. In met name Brokopondo en Sipaliwini volgt net iets minder dan twintig procent formeel onderwijs.

125 REACTIES

 1. De kinderen zonder vaders zijn ongewilde cadeautjes geweest aan Nelis.Sedert Nelis hoorde dat er een kindjes als cadeaus in de buik van de Irma’s groeide,werden zijn bezoeken minder en uiteindelijk bleef Nelis voorgoed weg.Tot hij hoorde dat de derde kind van Irma dokter werd.Toen was hij vader en vertelt het een ieder.


  Maak melding

 2. Hoe krijg je een kind zonder biologische vader?

  Ik neem aan dat ze bedoelen dat er wel een biologische vader is, maar geen opvoedkundige / maatschappelijke vader?

  Of zijn het allemaal IVF-kindjes?


  Maak melding

 3. Ik ben geen vrouw, ik weet daarom niet hoe vrouwen denken. Wel weet ik dat, als ik een vrouw was geweest, ik ervoor zou waken om zomaar zwanger te worden, de mannen krijgen de schuld maar de vrouwen zijn in deze zo stom om zich zwanger te laten maken door een klootzak. Hoeveel voorbeelden moeten de vrouwen nog krijgen om eindelijk te gaan beseffen dat mannen er alles voor over hebben om bij ze in bed te kruipen, voordat het zo ver is zijn mannen bereid om de hemel op aarde te beloven en steeds trappen die vrouwen er weer in. Als je een vent bij jou in bed laat kruipen moet jij als vrouw er in ieder geval voor zorgen dat je niet zwanger wordt (mannen worden nu eenmaal niet zwanger), tegenwoordig is dat niet zo’n moeilijke opgave meer.


  Maak melding

 4. Opnieuw een bewijs van de catastrofe die het eenoudergezin veroorzaakt in een samenleving. Helaas moet ik opnieuw vaststellen dat veel zwarten, de mensen die mij het meest na aan het hart liggen, zich hieraan schuldig maken. Van Amerika tot aan het Caraibisch gebied en Suriname, maar ook in Nederland en op de Antillen, overal zie je deze waanzin.

  Wat me nog het meest verbaast is het gebrek aan discussie over dit fenomeen binnen de zwarte gemeenschappen. Alsof het zo goed is. Bizar gewoon.


  Maak melding

 5. Ik heb inderdaad heel veel klappen gehad van me vader, hij heeft me zelfs een keertje bij de politie aangegeven, toen ik een ouwe racefiets had gestolen….

  Ik vergeeft het hem, dankzij hem ben ik nu wie ik ben…

  Opvoeding door vader en moeder is heel belangrijk en beinvloedt een heel groot deel van de rest van je leven…


  Maak melding

 6. Zolang de vaders zich uit de voeten kunnen maken zonder finaniele verplichting zijn ze al weg naar hun volgende vriendin om deze ook te bezwangeren. Zo krijg je oma’s van nog geen 30 jaar oud


  Maak melding

 7. HENKES: De mannen hebben net zo goed als de vrouwen een verantwoordelijkheid hierin.Afro en Caribische mannen zijn nou eenmaal niet het toonbeeld van monogamie, en lopen constant hun pik achterna, om daarna slavernij als alibi te gebruiken om niet eigen verantwoordelijkheid te hoeven dragen.
  Als je geen verantwoordelijkheid kan/wil dragen als man voor een kind , kan je ook gewoon een pakje condooms in je broekzak doen als je zo nodig moet.
  En daarnaast kan ik nog wel een paar redenen bedenken waarom je sowieso veilig zou moeten vrijen man of vrouw! Dus stop met het geven van schuld alleen a/d dames, cause you are blaming the victim for the crime of the real criminal!


  Maak melding

 8. Een mooie gelegenheid om weer racistische opmerkingen en vooroordelen van stal te halen.

  Overigens een zeer verwarrend artikel;er wordt gezwabberd met termen als “biologische vader” en “vader” waardoor door de vele bomen het bos niet meer te zien is.

  Het artikel begint al met:
  Veertig procent armste kinderen zonder VADER.
  En vervolgt:In bijna veertig procent van de armste gezinnen in Suriname ontbreekt DE BIOLOGISCHE VADER.

  EEN BIOLOGISCHE VADER IS EEN VADER,MAAR IS EEN VADER (stiefvader bijv.)OOK EEN BIOLOGISCHE VADER?
  Waar blijven de gezinnen met een vader die geen biologische vader is?
  Zijn die ook meegeteld in dit onderzoek?

  En ik kan al slecht begrijpend lezen!!!


  Maak melding

 9. De helft van de Creoolse kinderen in Nederland groeit op zonder inwonende vader. Eenouderschap geldt in de literatuur als een risicofactor voor de ontwikkeling van kinderen.

  De Creoolse vrouwen/moeders moeten hun lat wat hoger leggen wat betreft keuze van man/vader.

  Ik spraak een vrouw die wat trots wat op het feit dat haar 3 kinderen dezelfde vader hadden. Dat de vader er nooit was en elke maand kwam bedelen om een deel van de kinderbijslag en dat ook deed bij de 4 andere moeders van zijn 8 kinderen vond ze geen enkel probleem.

  Dit verzin ik niet: is echt waar.


  Maak melding

 10. @Who cares, dank je wel voor je uitleg en hoop dat sommige ook erover gaan nadenken als het gaat om de slavernij als alibi te gaan gebruiken en niet hun eigen verantwoordelijkheid te hoeven dragen.

  =Inderdaad, alimentatie invoeren.


  Maak melding

 11. MEDUSA: De waarheid is soms erg confronterend, maar daarom is het wel de waarheid.
  En het is even goed lezen en nogmaals lezen voor het kwartje valt, maar dat is dus het Surinaams Nederlands, zou jij moeten weten!


  Maak melding

 12. Schaf de dobru dua af!!! vernietig ze!! daardoor komt het!! Ping ping pe ju de?? Papa is naar de fantasie eiland gevlucht, geld maken en terugkomen wanneer de Ezels horens krijgen!!! A no fu mapiema ding!!!

  Maar dit is geen nieuws!! Kindje hier, kindje daar en weg is papa!!

  Hoeveel heeft Bputa, Brunsie en zijn maten niet her en der?? Goed voorbeeld doet ook volgen!!


  Maak melding

 13. IRA: Graag gedaan!

  HENK MOLENAAR: Ik ken een dame die op een verjaardag vol trots verteld hoeveel schatjes( lees buitenvrouwen) haar man wel niet heeft, maar dat het haar niets kon schelen want zij is de getrouwde mevrouw bij wie hij altijd weer naar toe komt.
  Dan moet je toch wel een heel laag zelfbeeld hebben, maar dit schijnt meer regel dan uitzondering te zijn!


  Maak melding

 14. alle kinderen hebben een vader/moeder,maar de sme se vrouwen naaien met alles en iedereen maken lukraak kinderen overal en worden tenslotte radeloos..

  armoede ligt vaak aan je zelf,in sme hoef je geen armoede te leiden als je je verstand gebruikt..

  die djoekaas in het land zijn alleen maar ellende lingen niets nuttigen,altijd wachtende op lantie..

  waarom komen andere volks groepen niet in opstand of stelen van anderen kraken grond


  Maak melding

 15. Hebben die biologische vaders soms genen van de Bonobo, neuken ze alleen voor hun plezier zonder aan de verantwoordelijkheden te denken. erg primitief en asociaal allemaal, Medusa kan niet begrijpend lezen, er zijn er meer met leesproblemen, lezen i.p.v. gaat heen en vermenigvuldigt u, vermenigvuldigt u en gaat heen


  Maak melding

 16. En het over van generatie op generatie…

  Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek(CBS) blijft het geboortecijfer onder Surinaamse tieners hoog. Waar dit fenomeen bij andere bevolkingsgroepen fors daalt blijft het in de Surinaamse en in de Antilliaanse gemeenschap vrij hoog en komt alleenstaand moederschap veel voor. In 2011 zijn er ongeveer vijfhonderd kinderen geboren bij Surinaamse en Antilliaanse tienermoeders.


  Maak melding

 17. Who cares
  Ik heb het niet over de (jouw)WAARHEID van dit artikel maar over de DUIDELIJKHEID.
  Lezen who cares;misschien valt het kwartje bij jou ook wat later!

  Wat ben je trouwens snel om de waarheid over dit onderwerp te benadrukken!


  Maak melding

 18. MEDUSA: Ik ben niet degene die post dat het artikel verwarrend is,dat was jij.
  Ik had het gelijk begrepen, want ik ken mn pappenheimers!
  En ik ben nou eenmaal een snelle jongen MEDUSA , ik heb dit vaker gehoord, maar bedankt voor het compliment!!!!


  Maak melding

 19. Who cares
  En als jij zo’n snelle jongen bent,verwondert het mij dan ten zeerst dat jij het verschil tussen duidelijkheid en waarheid niet ziet!


  Maak melding

 20. MEDUSA: En het verwondert mij dat het jou verwondert dat jij het verschil tussen waarheid en duidelijkheid niet ziet.
  Maar ja ik ben snel en jij niet schijnbaar niet.
  En ik wil niet uit de hoogte doen ofzo maar dat is nou eenmaal de waarheid en de duidelijkheid en daar moet je het mee doen. Have a nice day!


  Maak melding

 21. Financiële verplichtingen voor de vader? Dat is er al, maar de praktijk werkt toch anders. Veelal valt er van een kale kip niet te plukken. Of het op vrouwen georganiseerde familierechtsysteem hier in Nederland geeft ze het recht om hun pasgeboren kind bij de Gemeentelijke Basisadministratie en de Sociale dienst aan te geven met als aantekening: ‘vader onbekend’.
  Hierdoor krijgen ze natuurlijk een hogere uitkering.

  Het is die complete waanzin van een door de duivel gevoed feminisme dat voor zwarte vrouwen en de samenleving funest uitwerkt. Wat wil je? Dat is het doel van de duivel? Maar de zwarte gemeenschappen zien dit veelal niet en de samenleving begrijpen ze niet of slecht. En hoe slecht dit uitwerkt voor de opvoeding van hun kinderen begrijpen ze al helemaal niet. Jammer, jammer, jammer.

  De oplossing is onderwijs, kennis, inzicht, praten, bewustwording. Niet alleen hier op dit forum, maar overal. De omslag kan komen als we blijven vertellen dat dit gedrag fout is. En vrouwen zijn de eerte die in de keuze van hun partner een wending kunnen brengen. Uiteindelijk zijn zijn het vrouwen die mannen opvoeden. Dus als het bewustzijn van de vrouw op dit punt verandert, verandert dit langzaam ook bij de man, hoop ik.


  Maak melding

 22. @hans

  Huh ………?
  1.Veertig procent armste kinderen zonder vader.

  2.In bijna veertig procent van de armste gezinnen in Suriname ontbreekt de biologische vader.

  Mijn vraag is:Ontbreekt 40% van de vaders of ontbreekt 40% van de biologische vaders?
  Een vader (in huis)hoeft geen biologische vader te zijn en een biologische vader hoeft idem geen vader te zijn!

  Begrijpend lezen,een vak apart,moeilijk hè?
  Einde discussie,wat mij betreft!!


  Maak melding

 23. Medusa, die vrouwen hebben allemaal scharrels. Die ga je toch geen pappa noemen ? Met alle respect, allimentatie kun je bij de rechtbank afdwingen. Kwestie van juridische bijstand. En ja op vlak mag wettechnisch eea aangepast worden.


  Maak melding

 24. @Medusa

  Hoe einde discussie??!!
  Je hebt het land Suriname en zijn bewoners in een STAAT van VERWARRING achtergelaten met je defenitie van biologische vaders ,de echte vaders ,de niet echte vaders,de vaders die vaders konden zijn ,de vaders die niet de vaders zijn,vaders die je thuis hebt en die niet de echte vaders zijn ,vaders die ergens wonen en de echte vaders zijn…..

  Confussions ,alleen maar verwarring!!!!


  Maak melding

 25. BIFA: Ik weet niet in welke Gemeente je woont, maar de wet op de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA) die ik ken en die landelijk geldt, word een pasgeboren kind of door de vader of door de moeder opgeven, of allebei en als de vader het gezag wil moet het kind in de buik tijdens de zwangerschap erkent worden, en als de moeder alleendstaand is krijgt ze uberhaupt een hogere uitkering als alleenstaande ouder, als de vader nou wel of niet bekend is, daarvoor hoeft de vader niet als onbekend opgegeven te worden, en dat gebeurt sinds de 2e wereldoorlog al niet meer.Dus laat je beter informeren.


  Maak melding

 26. @Who cares
  Laat mij je dit dan direct vertellen!
  Het bijhalen van het slavernijverleden c.q. excuus aanbiedingen,sinterklaas is racisme en onderdrukking van de witte man etc. vind ik BULL SHIT!
  Je zal mij nergens,sinds ik hier op dit forum zit op er op betrappen excuses vanuit het slavernijverleden horen hebben ge(mis)bruiken,jongeman!
  Mijn genoten opvoeding en opleiding gaven mij een sterk gevoel van/voor eigenwaarde nopen mij er toe op een rationele en mionder emotionele manier naar te kijken!
  Ik geloof fier als een rots in me zelf!
  Dus als jij met je vriend Henk Molenaar van mij op argumenten daaruit gekozen,zit te wachten zal je heel lang moeten wachten!


  Maak melding

 27. Als ik de belerende reacties en terechtwijzingen bij dit artikel van Medusa lees moet ik meteen denken aan dat monsterlijke figuur met dezelfde naam uit de Griekse mythologie.

  Zij had de toorn van Athena gewekt door in Athena’s tempel de liefde te bedrijven met Poseidon, de verloofde van Athena. De woedende Athena nam wraak door Medusa’s mooie haar in een nest kronkelende slangen te veranderen. Uiteindelijk wordt Medusa gedood. Dat krijg je ervan als je het doet met de man van een andere vrouw.

  Hoe toepasselijk bij dit onderwerp.


  Maak melding

 28. MEDUSA: Rusig rustig denk om je hart, niet zo emotioneel en agressief, ik wist niet dat je kwaad werd ik trek mn woorden terug, maar krijgt mn vriend HENK MOLENAAR nog een antwoord op zn vraag van vandaag 15.20uur????


  Maak melding

 29. @Who cares
  Maar ja ik ben snel en jij niet schijnbaar niet.

  Nee SCHIJNBAAR niet nee,daar heb je gelijk in,maar BLIJKBAAR wel,als je verder kijkt dan je neus lang is!


  Maak melding

 30. Afwijkend gedrag, massaal vertoond door een bepaalde groep, moet ergens een oorzaak hebben. Als je de oorzaak niet opspoort kun je nooit, never, het afwijkende gedrag corrigeren.
  Ontkenning (uit schaamte??) is hier een doodsteek!
  Waarom nemen de mannen binnen deze groep hun verantwoordelijkheid niet?
  Waarom laten vrouwen het gebeuren dat ze met 3,4,5,6,7 kinderen komen te zitten die ze alleen moeten opvoeden?
  Waarom worden ze niet gecorrigeerd door moeder, tante of oma die hetzelfde “lot” heeft moeten ondergaan?
  Waarom staan moeder, tante en oma klaar om te helpen bij de (op?)voeding??
  Waarom leren de moeders hun zonen niet om het anders te doen dan hun vader?

  Zonen worden anders opgevoed dan dochters, ze worden als prinsen behandeld.
  Gelukkig zijn er ook gezinnen in deze groep waarbij de vader zijn taak serieus neemt maar het merendeel doet dat niet blijkt nu weer.


  Maak melding

 31. @Medusa

  Jouw vraag is:Ontbreekt 40% van de vaders of ontbreekt 40% van de biologische vaders?
  Een vader (in huis)hoeft geen biologische vader te zijn en een biologische vader hoeft idem geen vader te zijn!

  Nu,vindt je het bovenstaande zelf niet verwarrend?!

  Medusa ,de BUITENMAN kan de biologische vader zijn en de echte man[echtgenoot] in huis de stiefvader!!
  Of de Minnaar van mevrouwtjelief voor wie ze haar huwelijk heeft opgegeven kan thuis bij haar de vader genoemd worden maar is hij niet de biologische vader.
  In meerdere gevallen worden de niet echte papa’s ook aangesproken door de stiefkinderen met Oom of meneer.


  Maak melding

 32. door Henk Molenaar

  De helft van de Creoolse kinderen in Nederland groeit op zonder inwonende vader. Eenouderschap geldt in de literatuur als een risicofactor voor de ontwikkeling van kinderen.

  De Creoolse vrouwen/moeders moeten hun lat wat hoger leggen wat betreft keuze van man/vader.

  Ik spraak een vrouw die wat trots wat op het feit dat haar 3 kinderen dezelfde vader hadden. Dat de vader er nooit was en elke maand kwam bedelen om een deel van de kinderbijslag en dat ook deed bij de 4 andere moeders van zijn 8 kinderen vond ze geen enkel probleem.

  Dit verzin ik niet: is echt waar.

  Dat is mede het gevolg van het handelen van jou voorvaderen! Het ontwrichten van slavengezinnen was schering en inslag omdat slavenmeesters er een gewoonte van maakten om de moeders te pas en onpas te bespringen. Zo’n slavenvader had geen keus dan dat ingrijpen met de mantel der liefde of anderszins te bedekken.Wil jij nog meer weten dwijl?


  Maak melding

 33. @Ray
  Ik ken maar 2 vaders.
  De biologische vader(de verwekker,bloedverwant) en de stiefvader(de verzorger,zorgdragende aanverwant).
  Is dat zo moeilijk??


  Maak melding

 34. paraman: “Dat is mede het gevolg van het handelen van jou voorvaderen! Het ontwrichten van slavengezinnen was schering en inslag omdat slavenmeesters er een gewoonte van maakten om de moeders te pas en onpas te bespringen”

  ik dacht al waar blijf Paraman met zijn slavenmeester troefkaart….

  Kansloze Paarse Pauper dat je er bent…..

  Dus een vrijkaart voor alle nazaten van slaven om elk vrouw die tegenkomen te bevruchten en geen enkele verantwoordelijkheid te nemen in de opvoeding…

  Lekker makkelijk!!!!


  Maak melding

 35. Deze discussie lijkt iets te hebben van vluchtgedrag.
  Het grote, echte, probleem is dat 40% van de armste kinderen zonder vader of vaderfiguur opgroeit. Biologisch, stief-of pleeg- is hier van ondergeschikt belang.
  Er is meestal ook geen opa of echte oom die als substituut kan dienen voor de vader.
  Je zou bijna zeggen dat dit fenomeen geaccepteerd wordt door de groep omdat het overgaat naar de volgende generatie.
  Wil je hier verandering in brengen dan moet je eerst zoeken naar de oorzaak van dit gedrag en het vooral erkennen.

  Dr. Phill:
  “You cannot change what you do not acknowledge.
  Strategy: Get real with yourself about life and everybody in it. Be truthful about what isn’t working in your life. Stop making excuses and start making results.”


  Maak melding

 36. En Paraman: Wat heeft de zwarte man er van weerhouden om in de afgelopen 150 jaar zijn gedrag te veranderen en altijd zijn volle verantwoordelijkheid te nemen om zijn kinderen als een goed huisvader te onderhouden en te verzorgen?

  Graag jou antwoord op deze simpele vraag.


  Maak melding

 37. Er zijn zeker ook momenten waarbij ik de slavernij als argument aanvoer!
  Maar dat doe ik op/uit pure rationele gronden/ overwegingen!
  Dat hoort iedere Surinamer te weten/te doen getuige de naweeën die zich nog steeds openbaren.Elke emigratie,immigratie,remigratie heeft invloed op de pioniers en hun nakomelingen.
  Betreft het nou de Slavernij(gedwongen)Hindoestaanse-, Javaanse-,Chinese contract arbeiders of Hollandse kolonisten.
  Dus iemand die beweert dat elk argument uit de slavernij maar een dooddoener is en coûte que coûte niets daar over wil horen heeft geen verstand en verloochent zijn eigen verleden!
  De slavernij is ons Surinaams verleden en daar ontkomen we niet aan!!!!!!


  Maak melding

 38. Excuses aan MEDUSA ik ben er ten onrechte vanuitgegaan dat hij de slavernijkaart zou trekken, maar ik had kunnen weten dat PARAMAN onze NDP-dwaallicht en vol-idioot als eerste daarvoor in aanmerking kwam.


  Maak melding

 39. O jee ik heb te vroeg mn conclusie getrokken, mn eerste gedachte blijkt dus toch bewaarheid te worden n.l. dat MEDUSA met de bekende slavernijkaart op de proppen zou komen.
  Wat kan een mens zich toch vergissen!!!


  Maak melding

 40. Hulde aan de vrouw die ook de durf heeft de man die haar mishandelt of alcoholist is eruit te trappen en kiest alleen verder in het leven te staan c.q. de zorg van de kinderen op zich te nemen!
  Anderen zwijgen als het graf,slikken dat,lijden zwaar onder de mishandeling tot de (natuurlijke)dood erop volgt!
  Dat is de andere kant van de medaille!


  Maak melding

 41. Veertig procent armste kinderen zonder vader
  Vrijdag 22 maart 2013 | 51 reacties | Nieuws uit SR |
  PARAMARIBO, 23 mrt – In bijna veertig procent van de armste gezinnen in Suriname ontbreekt de biologische vader. Dit meldt de Times of Suriname aan de hand van een onderzoeksrapport van het ministerie van Sociale Zaken & Volkshuisvesting, Sozavo. Uit een landelijk gepleegd onderzoek blijkt het fenomeen vooral kinderen te treffen tussen de drie en vijf jaar oud. De weerslag is vooral merkbaar bij voor het kind leerzame activiteiten.

  Deze kunnen variëren van het voorlezen van verhalen, het bekijken van plaatjes, zingen, een wandeling maken of leren tellen en rekenen. Bij ruim zeventig procent van de kinderen blijkt een volwassene meer dan vier leerzame activiteiten te hebben ondernomen. Het komt er dus op neer dat bij een aanzienlijk deel een andere dan de biologische vader betrokken is. Van de gezinnen met een vader deed ruim vijf en twintig procent van de mannen iets leerzaams met de kinderen.

  Ruim driekwart van alle kinderen uit de doelgroep blijkt kleuteronderwijs te volgen. Het kleuteronderwijs is bestemd voor kinderen van minimaal vier jaar. Opmerkelijk is dat in het stedelijke kustgebied ruim veertig procent van de kinderen onderwijs volgt. In de rurale gebieden is de deelname in het onderwijs aanmerkelijk minder. In met name Brokopondo en Sipaliwini volgt net iets minder dan twintig procent formeel onderwijs.

  « Vorig berichtVolgend bericht »
  Gerelateerde berichten

  Twee procent kinderen in Suriname werkt regelmatig
  Schoolbroodje voor ruim 3000 Surinaamse kinderen
  Sterftecijfer Surinaamse kinderen veel te hoog
  Vier procent Surinamers vindt regering eerlijk
  Nog te veel geweld tegen kinderen in Suriname
  Er zijn 51 reacties
  Vrijdag 22 maart 2013 om 12:47 uur, door Henk Molenaar
  Laat me raden……….

  Beoordeel +2
  Vrijdag 22 maart 2013 om 12:48 uur, door KWAS BITA
  Ja een goeie voorbeeld geeft ndp”ers,met hun buiten vrouw en kinderen.vroeger was het niet zo veel,als nu.

  Beoordeel +2
  Vrijdag 22 maart 2013 om 12:50 uur, door Jacobus
  De kinderen zonder vaders zijn ongewilde cadeautjes geweest aan Nelis.Sedert Nelis hoorde dat er een kindjes als cadeaus in de buik van de Irma’s groeide,werden zijn bezoeken minder en uiteindelijk bleef Nelis voorgoed weg.Tot hij hoorde dat de derde kind van Irma dokter werd.Toen was hij vader en vertelt het een ieder.

  Beoordeel +3
  Vrijdag 22 maart 2013 om 13:23 uur, door Bakra Basi
  Hoe krijg je een kind zonder biologische vader?

  Ik neem aan dat ze bedoelen dat er wel een biologische vader is, maar geen opvoedkundige / maatschappelijke vader?

  Of zijn het allemaal IVF-kindjes?

  Beoordeel +2
  Vrijdag 22 maart 2013 om 13:44 uur, door henkes
  Ik ben geen vrouw, ik weet daarom niet hoe vrouwen denken. Wel weet ik dat, als ik een vrouw was geweest, ik ervoor zou waken om zomaar zwanger te worden, de mannen krijgen de schuld maar de vrouwen zijn in deze zo stom om zich zwanger te laten maken door een klootzak. Hoeveel voorbeelden moeten de vrouwen nog krijgen om eindelijk te gaan beseffen dat mannen er alles voor over hebben om bij ze in bed te kruipen, voordat het zo ver is zijn mannen bereid om de hemel op aarde te beloven en steeds trappen die vrouwen er weer in. Als je een vent bij jou in bed laat kruipen moet jij als vrouw er in ieder geval voor zorgen dat je niet zwanger wordt (mannen worden nu eenmaal niet zwanger), tegenwoordig is dat niet zo’n moeilijke opgave meer.

  Beoordeel 0
  Vrijdag 22 maart 2013 om 13:57 uur, door Bifa
  Opnieuw een bewijs van de catastrofe die het eenoudergezin veroorzaakt in een samenleving. Helaas moet ik opnieuw vaststellen dat veel zwarten, de mensen die mij het meest na aan het hart liggen, zich hieraan schuldig maken. Van Amerika tot aan het Caraibisch gebied en Suriname, maar ook in Nederland en op de Antillen, overal zie je deze waanzin.

  Wat me nog het meest verbaast is het gebrek aan discussie over dit fenomeen binnen de zwarte gemeenschappen. Alsof het zo goed is. Bizar gewoon.

  Beoordeel +7
  Vrijdag 22 maart 2013 om 14:04 uur, door Esmerald
  De enige oplossing is alimentatie invoeren!
  Dat zal ze leren….

  Beoordeel +5
  Vrijdag 22 maart 2013 om 14:33 uur, door Paagal
  Ik heb inderdaad heel veel klappen gehad van me vader, hij heeft me zelfs een keertje bij de politie aangegeven, toen ik een ouwe racefiets had gestolen….

  Ik vergeeft het hem, dankzij hem ben ik nu wie ik ben…

  Opvoeding door vader en moeder is heel belangrijk en beinvloedt een heel groot deel van de rest van je leven…

  Beoordeel +3
  Vrijdag 22 maart 2013 om 14:33 uur, door Henk Molenaar
  Zolang de vaders zich uit de voeten kunnen maken zonder finaniele verplichting zijn ze al weg naar hun volgende vriendin om deze ook te bezwangeren. Zo krijg je oma’s van nog geen 30 jaar oud

  Beoordeel +4
  Vrijdag 22 maart 2013 om 14:34 uur, door Who cares
  HENKES: De mannen hebben net zo goed als de vrouwen een verantwoordelijkheid hierin.Afro en Caribische mannen zijn nou eenmaal niet het toonbeeld van monogamie, en lopen constant hun pik achterna, om daarna slavernij als alibi te gebruiken om niet eigen verantwoordelijkheid te hoeven dragen.
  Als je geen verantwoordelijkheid kan/wil dragen als man voor een kind , kan je ook gewoon een pakje condooms in je broekzak doen als je zo nodig moet.
  En daarnaast kan ik nog wel een paar redenen bedenken waarom je sowieso veilig zou moeten vrijen man of vrouw! Dus stop met het geven van schuld alleen a/d dames, cause you are blaming the victim for the crime of the real criminal!

  Beoordeel +4
  Vrijdag 22 maart 2013 om 14:36 uur, door MEDUSA
  Een mooie gelegenheid om weer racistische opmerkingen en vooroordelen van stal te halen.

  Overigens een zeer verwarrend artikel;er wordt gezwabberd met termen als “biologische vader” en “vader” waardoor door de vele bomen het bos niet meer te zien is.

  Het artikel begint al met:
  Veertig procent armste kinderen zonder VADER.
  En vervolgt:In bijna veertig procent van de armste gezinnen in Suriname ontbreekt DE BIOLOGISCHE VADER.

  EEN BIOLOGISCHE VADER IS EEN VADER,MAAR IS EEN VADER (stiefvader bijv.)OOK EEN BIOLOGISCHE VADER?
  Waar blijven de gezinnen met een vader die geen biologische vader is?
  Zijn die ook meegeteld in dit onderzoek?

  En ik kan al slecht begrijpend lezen!!!

  Beoordeel -7
  Vrijdag 22 maart 2013 om 14:39 uur, door Henk Molenaar
  De helft van de Creoolse kinderen in Nederland groeit op zonder inwonende vader. Eenouderschap geldt in de literatuur als een risicofactor voor de ontwikkeling van kinderen.

  De Creoolse vrouwen/moeders moeten hun lat wat hoger leggen wat betreft keuze van man/vader.

  Ik spraak een vrouw die wat trots wat op het feit dat haar 3 kinderen dezelfde vader hadden. Dat de vader er nooit was en elke maand kwam bedelen om een deel van de kinderbijslag en dat ook deed bij de 4 andere moeders van zijn 8 kinderen vond ze geen enkel probleem.

  Dit verzin ik niet: is echt waar.

  Beoordeel +7
  Vrijdag 22 maart 2013 om 14:41 uur, door Ira
  @Who cares, dank je wel voor je uitleg en hoop dat sommige ook erover gaan nadenken als het gaat om de slavernij als alibi te gaan gebruiken en niet hun eigen verantwoordelijkheid te hoeven dragen.

  =Inderdaad, alimentatie invoeren.

  Beoordeel +2
  Vrijdag 22 maart 2013 om 14:41 uur, door Who cares
  MEDUSA: De waarheid is soms erg confronterend, maar daarom is het wel de waarheid.
  En het is even goed lezen en nogmaals lezen voor het kwartje valt, maar dat is dus het Surinaams Nederlands, zou jij moeten weten!

  Beoordeel +2
  Vrijdag 22 maart 2013 om 14:43 uur, door Wiep-Ding
  Schaf de dobru dua af!!! vernietig ze!! daardoor komt het!! Ping ping pe ju de?? Papa is naar de fantasie eiland gevlucht, geld maken en terugkomen wanneer de Ezels horens krijgen!!! A no fu mapiema ding!!!

  Maar dit is geen nieuws!! Kindje hier, kindje daar en weg is papa!!

  Hoeveel heeft Bputa, Brunsie en zijn maten niet her en der?? Goed voorbeeld doet ook volgen!!

  Beoordeel +2
  Vrijdag 22 maart 2013 om 14:46 uur, door Who cares
  IRA: Graag gedaan!

  HENK MOLENAAR: Ik ken een dame die op een verjaardag vol trots verteld hoeveel schatjes( lees buitenvrouwen) haar man wel niet heeft, maar dat het haar niets kon schelen want zij is de getrouwde mevrouw bij wie hij altijd weer naar toe komt.
  Dan moet je toch wel een heel laag zelfbeeld hebben, maar dit schijnt meer regel dan uitzondering te zijn!

  Beoordeel +3
  Vrijdag 22 maart 2013 om 14:50 uur, door nó-foeroe-wroko
  alle kinderen hebben een vader/moeder,maar de sme se vrouwen naaien met alles en iedereen maken lukraak kinderen overal en worden tenslotte radeloos..

  armoede ligt vaak aan je zelf,in sme hoef je geen armoede te leiden als je je verstand gebruikt..

  die djoekaas in het land zijn alleen maar ellende lingen niets nuttigen,altijd wachtende op lantie..

  waarom komen andere volks groepen niet in opstand of stelen van anderen kraken grond

  Beoordeel +3
  Vrijdag 22 maart 2013 om 14:57 uur, door hans
  Hebben die biologische vaders soms genen van de Bonobo, neuken ze alleen voor hun plezier zonder aan de verantwoordelijkheden te denken. erg primitief en asociaal allemaal, Medusa kan niet begrijpend lezen, er zijn er meer met leesproblemen, lezen i.p.v. gaat heen en vermenigvuldigt u, vermenigvuldigt u en gaat heen

  Beoordeel +3
  Vrijdag 22 maart 2013 om 15:00 uur, door Henk Molenaar
  En het over van generatie op generatie…

  Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek(CBS) blijft het geboortecijfer onder Surinaamse tieners hoog. Waar dit fenomeen bij andere bevolkingsgroepen fors daalt blijft het in de Surinaamse en in de Antilliaanse gemeenschap vrij hoog en komt alleenstaand moederschap veel voor. In 2011 zijn er ongeveer vijfhonderd kinderen geboren bij Surinaamse en Antilliaanse tienermoeders.

  Beoordeel +2
  Vrijdag 22 maart 2013 om 15:00 uur, door MEDUSA
  Who cares
  Ik heb het niet over de (jouw)WAARHEID van dit artikel maar over de DUIDELIJKHEID.
  Lezen who cares;misschien valt het kwartje bij jou ook wat later!

  Wat ben je trouwens snel om de waarheid over dit onderwerp te benadrukken!

  Beoordeel -6
  Vrijdag 22 maart 2013 om 15:12 uur, door Who cares
  MEDUSA: Ik ben niet degene die post dat het artikel verwarrend is,dat was jij.
  Ik had het gelijk begrepen, want ik ken mn pappenheimers!
  En ik ben nou eenmaal een snelle jongen MEDUSA , ik heb dit vaker gehoord, maar bedankt voor het compliment!!!!

  Beoordeel +2
  Vrijdag 22 maart 2013 om 15:17 uur, door MEDUSA
  Who cares
  En als jij zo’n snelle jongen bent,verwondert het mij dan ten zeerst dat jij het verschil tussen duidelijkheid en waarheid niet ziet!

  Beoordeel -4
  Vrijdag 22 maart 2013 om 15:20 uur, door Henk Molenaar
  Beste MEDUSA

  Als alle onderzoeken en de praktijk iets bevestigt, is er dan spraken van een vooroordeel of van racisme?

  Beoordeel +2
  Vrijdag 22 maart 2013 om 15:21 uur, door Who cares
  MEDUSA: En het verwondert mij dat het jou verwondert dat jij het verschil tussen waarheid en duidelijkheid niet ziet.
  Maar ja ik ben snel en jij niet schijnbaar niet.
  En ik wil niet uit de hoogte doen ofzo maar dat is nou eenmaal de waarheid en de duidelijkheid en daar moet je het mee doen. Have a nice day!

  Beoordeel +3
  Vrijdag 22 maart 2013 om 15:22 uur, door Bifa
  Financiële verplichtingen voor de vader? Dat is er al, maar de praktijk werkt toch anders. Veelal valt er van een kale kip niet te plukken. Of het op vrouwen georganiseerde familierechtsysteem hier in Nederland geeft ze het recht om hun pasgeboren kind bij de Gemeentelijke Basisadministratie en de Sociale dienst aan te geven met als aantekening: ‘vader onbekend’.
  Hierdoor krijgen ze natuurlijk een hogere uitkering.

  Het is die complete waanzin van een door de duivel gevoed feminisme dat voor zwarte vrouwen en de samenleving funest uitwerkt. Wat wil je? Dat is het doel van de duivel? Maar de zwarte gemeenschappen zien dit veelal niet en de samenleving begrijpen ze niet of slecht. En hoe slecht dit uitwerkt voor de opvoeding van hun kinderen begrijpen ze al helemaal niet. Jammer, jammer, jammer.

  De oplossing is onderwijs, kennis, inzicht, praten, bewustwording. Niet alleen hier op dit forum, maar overal. De omslag kan komen als we blijven vertellen dat dit gedrag fout is. En vrouwen zijn de eerte die in de keuze van hun partner een wending kunnen brengen. Uiteindelijk zijn zijn het vrouwen die mannen opvoeden. Dus als het bewustzijn van de vrouw op dit punt verandert, verandert dit langzaam ook bij de man, hoop ik.

  Beoordeel 0
  Vrijdag 22 maart 2013 om 15:23 uur, door Who cares
  HENK MOLENAAR: Even wachten op antwoord, Medusa moet nog even zijn slavernij of koloniale kaart halen.

  Beoordeel +2
  Vrijdag 22 maart 2013 om 15:29 uur, door MEDUSA
  @hans

  Huh ………?
  1.Veertig procent armste kinderen zonder vader.

  2.In bijna veertig procent van de armste gezinnen in Suriname ontbreekt de biologische vader.

  Mijn vraag is:Ontbreekt 40% van de vaders of ontbreekt 40% van de biologische vaders?
  Een vader (in huis)hoeft geen biologische vader te zijn en een biologische vader hoeft idem geen vader te zijn!

  Begrijpend lezen,een vak apart,moeilijk hè?
  Einde discussie,wat mij betreft!!

  Beoordeel -4
  Vrijdag 22 maart 2013 om 15:32 uur, door moos
  Vandaar die wanhopige contact advertenties van creoolse vrouwe. ze zoeken allemaal bakras.

  Beoordeel +1
  Vrijdag 22 maart 2013 om 15:36 uur, door Ferry
  Medusa, die vrouwen hebben allemaal scharrels. Die ga je toch geen pappa noemen ? Met alle respect, allimentatie kun je bij de rechtbank afdwingen. Kwestie van juridische bijstand. En ja op vlak mag wettechnisch eea aangepast worden.

  Beoordeel +2
  Vrijdag 22 maart 2013 om 15:38 uur, door Ray
  @Medusa

  Hoe einde discussie??!!
  Je hebt het land Suriname en zijn bewoners in een STAAT van VERWARRING achtergelaten met je defenitie van biologische vaders ,de echte vaders ,de niet echte vaders,de vaders die vaders konden zijn ,de vaders die niet de vaders zijn,vaders die je thuis hebt en die niet de echte vaders zijn ,vaders die ergens wonen en de echte vaders zijn…..

  Confussions ,alleen maar verwarring!!!!

  Beoordeel +1
  Vrijdag 22 maart 2013 om 15:42 uur, door Who cares
  BIFA: Ik weet niet in welke Gemeente je woont, maar de wet op de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA) die ik ken en die landelijk geldt, word een pasgeboren kind of door de vader of door de moeder opgeven, of allebei en als de vader het gezag wil moet het kind in de buik tijdens de zwangerschap erkent worden, en als de moeder alleendstaand is krijgt ze uberhaupt een hogere uitkering als alleenstaande ouder, als de vader nou wel of niet bekend is, daarvoor hoeft de vader niet als onbekend opgegeven te worden, en dat gebeurt sinds de 2e wereldoorlog al niet meer.Dus laat je beter informeren.

  Beoordeel 0
  Vrijdag 22 maart 2013 om 15:45 uur, door Who cares
  Die MEDUSA is zelf in grote verwarring dus duidelijkheid zal die nooit kunnen verschaffen.

  Beoordeel +2
  Vrijdag 22 maart 2013 om 15:47 uur, door MEDUSA
  @Who cares
  Laat mij je dit dan direct vertellen!
  Het bijhalen van het slavernijverleden c.q. excuus aanbiedingen,sinterklaas is racisme en onderdrukking van de witte man etc. vind ik BULL SHIT!
  Je zal mij nergens,sinds ik hier op dit forum zit op er op betrappen excuses vanuit het slavernijverleden horen hebben ge(mis)bruiken,jongeman!
  Mijn genoten opvoeding en opleiding gaven mij een sterk gevoel van/voor eigenwaarde nopen mij er toe op een rationele en mionder emotionele manier naar te kijken!
  Ik geloof fier als een rots in me zelf!
  Dus als jij met je vriend Henk Molenaar van mij op argumenten daaruit gekozen,zit te wachten zal je heel lang moeten wachten!

  Beoordeel -3
  Vrijdag 22 maart 2013 om 15:52 uur, door Bifa
  Als ik de belerende reacties en terechtwijzingen bij dit artikel van Medusa lees moet ik meteen denken aan dat monsterlijke figuur met dezelfde naam uit de Griekse mythologie.

  Zij had de toorn van Athena gewekt door in Athena’s tempel de liefde te bedrijven met Poseidon, de verloofde van Athena. De woedende Athena nam wraak door Medusa’s mooie haar in een nest kronkelende slangen te veranderen. Uiteindelijk wordt Medusa gedood. Dat krijg je ervan als je het doet met de man van een andere vrouw.

  Hoe toepasselijk bij dit onderwerp.

  Beoordeel +2
  Vrijdag 22 maart 2013 om 15:52 uur, door Who cares
  MEDUSA: Rusig rustig denk om je hart, niet zo emotioneel en agressief, ik wist niet dat je kwaad werd ik trek mn woorden terug, maar krijgt mn vriend HENK MOLENAAR nog een antwoord op zn vraag van vandaag 15.20uur????

  Beoordeel 0
  Vrijdag 22 maart 2013 om 15:54 uur, door MEDUSA
  @Who cares
  Maar ja ik ben snel en jij niet schijnbaar niet.

  Nee SCHIJNBAAR niet nee,daar heb je gelijk in,maar BLIJKBAAR wel,als je verder kijkt dan je neus lang is!

  Beoordeel -2
  Vrijdag 22 maart 2013 om 15:57 uur, door Lea
  Afwijkend gedrag, massaal vertoond door een bepaalde groep, moet ergens een oorzaak hebben. Als je de oorzaak niet opspoort kun je nooit, never, het afwijkende gedrag corrigeren.
  Ontkenning (uit schaamte??) is hier een doodsteek!
  Waarom nemen de mannen binnen deze groep hun verantwoordelijkheid niet?
  Waarom laten vrouwen het gebeuren dat ze met 3,4,5,6,7 kinderen komen te zitten die ze alleen moeten opvoeden?
  Waarom worden ze niet gecorrigeerd door moeder, tante of oma die hetzelfde “lot” heeft moeten ondergaan?
  Waarom staan moeder, tante en oma klaar om te helpen bij de (op?)voeding??
  Waarom leren de moeders hun zonen niet om het anders te doen dan hun vader?

  Zonen worden anders opgevoed dan dochters, ze worden als prinsen behandeld.
  Gelukkig zijn er ook gezinnen in deze groep waarbij de vader zijn taak serieus neemt maar het merendeel doet dat niet blijkt nu weer.

  Beoordeel +3
  Vrijdag 22 maart 2013 om 16:03 uur, door MEDUSA
  @r Ray
  Huh……?
  Heb jij ergens een definitie van mij afkomstig over biologische vaders gelezen?
  Waar staat die?

  Beoordeel -3
  Vrijdag 22 maart 2013 om 16:07 uur, door Who cares
  MEDUSA:
  Ik kijk altijd verder dan mn neus lang is, en mn neus is lang, en dat heeft alles te maken met het volk waar ik vanaf stam!!!!

  Beoordeel 0
  Vrijdag 22 maart 2013 om 16:27 uur, door Ray
  @Medusa

  Jouw vraag is:Ontbreekt 40% van de vaders of ontbreekt 40% van de biologische vaders?
  Een vader (in huis)hoeft geen biologische vader te zijn en een biologische vader hoeft idem geen vader te zijn!

  Nu,vindt je het bovenstaande zelf niet verwarrend?!

  Medusa ,de BUITENMAN kan de biologische vader zijn en de echte man[echtgenoot] in huis de stiefvader!!
  Of de Minnaar van mevrouwtjelief voor wie ze haar huwelijk heeft opgegeven kan thuis bij haar de vader genoemd worden maar is hij niet de biologische vader.
  In meerdere gevallen worden de niet echte papa’s ook aangesproken door de stiefkinderen met Oom of meneer.

  Beoordeel +1
  Vrijdag 22 maart 2013 om 16:28 uur, door paraman
  door Henk Molenaar

  De helft van de Creoolse kinderen in Nederland groeit op zonder inwonende vader. Eenouderschap geldt in de literatuur als een risicofactor voor de ontwikkeling van kinderen.

  De Creoolse vrouwen/moeders moeten hun lat wat hoger leggen wat betreft keuze van man/vader.

  Ik spraak een vrouw die wat trots wat op het feit dat haar 3 kinderen dezelfde vader hadden. Dat de vader er nooit was en elke maand kwam bedelen om een deel van de kinderbijslag en dat ook deed bij de 4 andere moeders van zijn 8 kinderen vond ze geen enkel probleem.

  Dit verzin ik niet: is echt waar.

  Dat is mede het gevolg van het handelen van jou voorvaderen! Het ontwrichten van slavengezinnen was schering en inslag omdat slavenmeesters er een gewoonte van maakten om de moeders te pas en onpas te bespringen. Zo’n slavenvader had geen keus dan dat ingrijpen met de mantel der liefde of anderszins te bedekken.Wil jij nog meer weten dwijl?

  Beoordeel -3
  Vrijdag 22 maart 2013 om 16:41 uur, door MEDUSA
  @Who cares
  Pinokkio heeft ook een lange neus!Familie?

  Beoordeel -1
  Vrijdag 22 maart 2013 om 16:48 uur, door MEDUSA
  @Ray
  Ik ken maar 2 vaders.
  De biologische vader(de verwekker,bloedverwant) en de stiefvader(de verzorger,zorgdragende aanverwant).
  Is dat zo moeilijk??

  Beoordeel -1
  Vrijdag 22 maart 2013 om 16:49 uur, door Henk Molenaar
  paraman: “Dat is mede het gevolg van het handelen van jou voorvaderen! Het ontwrichten van slavengezinnen was schering en inslag omdat slavenmeesters er een gewoonte van maakten om de moeders te pas en onpas te bespringen”

  ik dacht al waar blijf Paraman met zijn slavenmeester troefkaart….

  Kansloze Paarse Pauper dat je er bent…..

  Dus een vrijkaart voor alle nazaten van slaven om elk vrouw die tegenkomen te bevruchten en geen enkele verantwoordelijkheid te nemen in de opvoeding…

  Lekker makkelijk!!!!

  Hetzelfde doe jij ook al- dan niet legaal jo flapdrol jo!


  Maak melding

 42. Net zo min als het goed is om de slavernij te gebruiken voor elk verkeerd gedrag of fenomeen binnen de creoolse gemeenschap, net zo fout is het om structureel te ontkennen dat de slavernij van grote invloed is geweest op wie wij vandaag de dag zijn als volk van SU.
  De gehele geschiedenis van SU is doorspekt van een slavernijverleden. Het zal toch zeer onlogisch zijn als men daar vandaag de dag geen last meer van ondervindt? Het is nog maar 150 jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft in Suriname. Ongeveer twee generaties.
  Vele gedragingen van de Surinamer m.n. de Creool, vinden hun oorsprong in deze afschuwelijke tijd.
  Wie dit niet wil weten, vlucht voor de waarheid en verloochent zichzelf.
  En wie het ontkent, wil het niet weten omdat het leed (aan de ene kant) of de schaamte( aan de andere kant) te groot is om te bevatten.


  Maak melding

 43. @who cares.
  Bezint eer gij begint!Geen man over boord!
  Ik accepteer zelden of nooit excuses;opzettelijk gemaakte fouten straf ik af!
  Je zal je vaker in mij vergissen!
  Ik kies geen partij,ik rationaliseer!
  Soms valt het mee en soms erg tegen!


  Maak melding

 44. Wanneer je dit fenomeen gaat opzoeken op internet, kom je tot de conclusie, dat dit probleem het meest voor komt bij de creoolse gemeenschap, en heeft grotendeels te maken met een minderwaardigheidscomplex, en willen hun falen in de maatschappij compenseren door zoveel mogelijk kinderen te verwekken bij zo veel mogelijk vrouwen, en helaas vele vrouwen werken daarbij ook nog mee, i.p.v. ze kijken of die man hun wel wat te bieden heeft, of ze wel geschoold zijn, of dat ze wel werk hebben, maar laten hun eerder door mooie praatjes het bed in praten met alle gevolgen vandien.


  Maak melding

 45. De vrouwen moeten meer trots hebben en niet onverantwoord zwanger raken van een of ander malloot.
  Zwanger zijn is leuk, maar van wie ben je zwanger. wie is de persoon.
  De mannen moeten ook meer trots hebben en niet in ieder gat hun piemeltje insteken. Mannen eerst nadenken in wie je het insteekt. Wie is de vrouw. Is het verantwoord in wie ik het insteek.

  Door een gezonde partner te kiezen, maak je ook een veel beter indruk voor jezelf. Dit is het begin van succes in je leven. Een goede start.


  Maak melding

 46. oeps, henk,
  hoeveel ex-trissers zouden moeten bedelen om de
  kinderbijslag, ik durf het niet te zeggen, jij wel?
  of was dat onze goede ouwe tijd.

  gr.schoerpioen


  Maak melding

 47. Dit is een vrij ernstige probleem en hiernaar moet onderwijs komen om de mensen te leren wat het betekent om een kind op de wereld te zetten.De Joodse cultuur waaronder het Christen dom en Allah zijn de oorzaak van de handelingen van de hedendaagse mens.Dat de wereld zo uitziet heeft de mensheid aan deze joodse goden te danken
  Er wordt niet geleerd wat een ziel inhoudt en hoe mee om te gaan.Er is geen diepere wijsheid te vinden in hun boeken.Kinderen/mensen zijn op deze wereld die niets bij dragen dan alleen maar ellende veroorzaken voor alle leven en niet levende wezens.
  Dit alles heeft te maken dat wij geen kennis hebben van wie wij zijn en wie bij ons [kind] komt te ontvangen.Niemand vertelt ons wat het betekent om een kind op te voeden.De westerse opvoedkundige boeken hebben geen wijsheid in.Deze denken komt uit een cultuur die wilt heersen wat verwacht je dan ook.Het onderwijs moet veranderen en dit moet vanaf de lagere school beginnen.De ouderen zijn niet meer te redden en zijn al gevormd door de boze geesten.Men gaat zo makkelijk over de slavernij om maar het is niet zo makkelijk je moet eerst je zelve gevonden hebben voordat je dit achter je kan laten.Dat geen mens je kan penetreren moet eerst naar je roots en IK.
  Kijk naar onze Ali die zo bezig is zijn meesters[turken] binnen te halen het is in zijn wezens ingevoerd en dit gedronken moedermelk is niet makkelijk te wissen.


  Maak melding

 48. Forummers, Odi odi.

  @pasew, fawaka mang?

  …ga en vermenigvuldig u 🙂

  Het zijn vele AFRO’s met hun gezegde:
  O Moeders, laat uw Dochters tot mij komen en verhindert ze niet!

  Want het arme Koninkrijk van Pero & Paraman staat altijd voor hun open.

  Kijk maar naar de recente beelden van (Apintie-TV) In de Branding van 19/03/2013.
  En dan zie je wederom de jonge moeders!
  De daders zijn natuurlijk nergens te traceren.

  Ook in Nederland heb je het zelfde verhaal.
  Triest en nogmaals triest.


  Maak melding

 49. de enige hersencel die de gemiddelde suri.(man/vrouw) bezit, bevindt zich tussen de navel en de knieen. dus dat is de oorzaak.

  @medusa, 1980 is ook Surinaams, recente verleden.
  dus trek voortaan de paarse joker Bouta troefkaart.


  Maak melding

 50. In Suriname heb je veel een oudergezin, vooral bij de afstammelingen van de slaven. Er worden vele motieven gegeven waarom dat zo is, oa de slavernij en hun meesters. Bij contractanten, waren ook de meesters de baas en toch is het velen van deze groepen gelukt om in de 20 en 21 ste eeuw, gewoon in gezin het hebben,te trouwen en kinderen te hebben, die op hen lijken en van hen afstammen.

  Karl Breeveld is zelf met Man mit Man bezig(geweest) afstammelingen van huidige afrikaanse slaven of creolen bij te brengen wat een gezin is. Ook voor de vrouwen zou er een vrouw mit vrouw clubje moeten zijn om over dit onderwerp, een gezin, relatie man – vrouw
  sex, huwelijk en kinderen enz te praten en hen bij te brengen hoe jonge vrouwen deze regels moeten worden bij gebracht en ook toepassen.Hierdoor worden beide groepen, man en vrouw deze zaken bijgebracht.

  Niet alleen in Suriname is dit een probleem, van wie is je vader en wie is je moeder, want ook in westerse landen, waar de regel een gezin is de hoeksteen van een samenleving is het vaak ook mis. Enkele jaren geleden wees een onderzoek in Nederland uit dat in een gezin/gezinnen, vader en moeder keurig getrouwd bleek dat kinderen uit zulke gezinnen ook op de melkboer, groenteboer, visboer, eierenman, tuinman.loodgieter enz die bij de deur langs komt als vader/moeder niet thuis is, leken. Ja de kinderen kunnen dan de naam van de gehuwde man van de vrouw dragen, maar lijken op Santa Claus, de visboer of de secretaresse die met de directeur na 16.30 uur nog nog achterstallige werkzaamheden of hoe het ook mag heten moest verrichten. Piloten, stewardessen.loodgieters, tuinmannen, enz weten daar alles van.

  Het is en blijft een grote rotzooi. Laat mensen dna – of erfelijkheidsonderzoek doen en men zal dan versteld staan dat niet de man of vrouw die het vlees om 18.00 – 1830 uur snijdt de vader of moeder is.

  Een gezin blijft wel de hoeksteen van een samenleving. Je zal maar in een gezin wonen en je hebt een hebt een broer of zus hebben die op de sprekend op de buurman of buurvrouw lijkt.


  Maak melding

 51. Vrijdag 22 maart 2013 om 20:06 uur, door passant.
  Lees zijn reactie!

  @passant:

  Zie Spoorloos (televisieprogramma)
  Johannes is op zoek naar zijn (biologische) vader.
  Deze was namelijk de SRV-man die vroeger aan de deur kwam.

  Odi odi.


  Maak melding

 52. Een gezin blijft wel de hoeksteen van een samenleving en geven het `goede voorbeeld` aan het kind. Je zal maar in een gezin wonen en je hebt een broer of zus die sprekend op de buurman of buurvrouw lijkt. De vaders en moeder houden hun kaken wel stijf op elkaar als ze dat merken even als de buurman en buurvrouw. Het beste wat ze kunnen doen is het huis te verkopen en in een andere wijk/dorp/stad een andere te huis kopen of huren ofschoon de huizen crises daar niet aan zal mee werken op dit moment.

  That girl is your sister, but your father don´t know.


  Maak melding

 53. Fer. E.

  In het filmpje op Apintie zie alleen maar grofgebekte vrouwen met horden kinderen en geen enkele pa. Je ziet ook schaars geklede meisjes van amper 17 jaar die zwanger zijn…..

  En ze dragen allemaal paarse truitjes…

  De volgende generatie kansloos NDP stemvee,,,,


  Maak melding

 54. Op zich maakt het niks uit indien in een in stamverband levende gemeenschap de individuele vaders er niet zijn. De andere vaders kunnen dan als vaderfiguur dienen.

  Heeft men geen vader, dan kan een ouder broer of ander familielid ook een opvoedende kracht zijn. Het lijkt wel alsof die kinderen helemaal geen mannelijke leden in hun familie hebben of zelfs geen familie hebben.

  Bovendien hebben sommige gemeenschappen toch het beleid dat je zoveel mogelijk kinderen moet krijgen om je politieke en economische macht te vergroten?


  Maak melding

 55. Fer Odi odi,

  ik ga DADA vragen om een grote bestelling te doen in china voor keti-koti nl……kuisheidsgordels

  mag die paraman daar op het plein een demo geven 🙂


  Maak melding

 56. En ik durf ook te zeggen dat zeker meer dan 40% op dit forum ook zonder hun biologische vader of door een stiefvader is opgevoed.


  Maak melding

 57. Het is toch niet die arme kinderen hun schuld dat ze onder deze erbarmelijke omstandigheden moeten leven? Help een arm kind uit heeft veel meer effect dan moraal te prediken.


  Maak melding

 58. @Schot door de Roos
  Je zou wel’s gelijk kunnen hebben!
  En weet je wat de zaak nog erger maakt ….. er zijn veel (Dogla’s)van wie de vader/moeder een afro-Surina(a)m(s)er is en de moeder een …..?
  Die vrouwen gaan ook gauw gestrekt en met de benen wijd.
  Maar daar hoor je niemand over hier op dit forum!!!
  Alla metie ê njang csabba ma konkonnie wang ê tjar a ning!
  Selectieve verontwaardiging in ultima forma!!
  😀 😀 😀 😀 😀


  Maak melding

 59. de mensen die de kinderen op de wereld hebben gezet moeten hun verantwoording nemen .een echte man zorgt voor zijn kinderen en pero is een echte man .sommigen van mijn broeders maken de kinderen en lopen op te scheppen hoeveel kinderen ze hebben .het punt is zorgoe ,te joe mekie joe moe zorgoe toe .aan de andere kant ligt het ook aan de vrouwen .krasie lisie nanga dong .mijn creoolse broeders en zusters worden jullie wakker ….we sribie .


  Maak melding

 60. Wat zielig,sommigen hebben de gehele dag niets te doen dan te regageren op anderen hun mening.
  Whawhawhawhaaa,ze zijn maar blij dat er zoiets als internet bestaat,maw ze hebben geen normaal leven daar buiten.


  Maak melding

 61. Mavis schijnbaar heb ook jij niets te doen op de vroege zaterdagochtend!!!!!!
  Moet je niet voor je kroost kinderen kleinkinderen en echtgenoot een weekend ontbijt gaan klaarmaken?
  Dan maak jij jezelf in elk geval nuttig, want je posting draagt niets bij aan discussies op dit forum!


  Maak melding

 62. Zaterdag 23 maart 2013 om 08:56 uur, door surinam patriot
  Pero mijn zoon,…hihihi

  🙂 surinam patriot…jij wilt zeker een kadootje op vaderdag noh 😉


  Maak melding

 63. Beste Lea
  Ik zelf denk dat armoede 1 van de oorzaken is van dit probleem.
  De rijkdom in het land moet eerlijk verdeeld worden, ik vind het flauwekul om de slavernij de schuld te geven van dit probleem, als het met de meerdeheid goed gaat.
  Onderwijs is de sleutel op dit probleem aan te pakken, kinderen moeten een goede toekomstperspectief aangeboden worden.
  Als je kijkt naar suriname dan zie je dat je zonder papieren en goede scholing zelf president of derde voorzitter van het parlement kan worden, dit is toch geen stimulans voor de jongeren in Suriname.


  Maak melding

 64. een alleenstaande moeder met een klein inkomen die dagelijks met veel moeite vele mondjes moet voeden, is niet in staat om haar kids vervolg onderwijs te geven, simpel omdat zij de fin. middelen ontbeert.

  wat in deze jammerlijk is, is dat mss een paar het best ver hadden kunnen schoppen!!

  en dan komt een loverman langs om de situatie te verergeren want mama moet zonodig worden *bemest* 🙂


  Maak melding

 65. Het wordt, mijn inziens, tijd dat heel veel mensen hand in eigen boezem steken. Wat kinderen nodig hebben is veiligheid,genegenheid,structuur en regelmaat. Als ik zo om mij heen kijk en m’n oor te luisteren leg dan moet ik concluderen dat de ‘meeste’ (bio-,buiten-,stief-,en aanstaande) vaders alleen maar bezig zijn met hun geslachtsdrift, deze staat nr 1 op hun lijstje! Vervolgens staan er op dat lijstje een rits aan materiële zaken en zo’n beetje onderaan het lijstje vinden we het kind/ de kinderen. Tel daarbij op dat heel veel vrouwen niet verder kijken dan pinokkio! en voila, kind is het kind van de rekening! Suriname zit al heel lang te wachten op een cultuuromslag die maar niet wil komen, mensen blijven hangen in hun, soms idiote, gewoontes. Kind is het kind van de rekening! Waarom lukt het toch niet in Suriname? Verander je wereld, start bij- en met jezelf!


  Maak melding

 66. beste Henk,
  En dus leren ze het nog steeds niet! Mijn ijdele hoop dat de dames, “en” de heren,zelf eens wat gaan maken van dat mooie land en afstappen van bepaalde idiote ‘gewoontes’. Eens wat minder denken aan eigen-, en meer aan het algemeen belang, en in het bijzonder dat van de kinderen.


  Maak melding

 67. De oorzaken van het grote aantal gebroken gezinnen, of gezinnen met alleen een moeder aan het het hoofd,kan men zoeken in de periode van de slavernij, maar ik ben van mening dat mensen ook een eigen verantwoordelijkheid dragen.De mens is ook in staat om de cirkel te doorbreken. Deze beslissing om de cirkel te doorbreken kan elk individu maken indien men doordrongen is van de negatieve gevolgen van een bepaald gedrag. In dit geval zouden met name de mannen d.m.v. van intensieve voorlichting doordrongen moeten worden van het feit dat de gevolgen zeer ernstig kunnen zijn voor kinderen die opgroeien in een vaderloos gezin.

  Enkele voorbeelden:
  Sexuele activiteit.In een studie onder 700 jongeren hebben onderzoekers vastgesteld dat tieners uit eenoudergezinnen vaker en eerder seksueel actief zijn, dan tieners uit gezinnen met twee natuurlijke ouders.

  Drankmisbruik:Tieners die in eenoudergezinnen wonen zijn meer geneigd alcohol en drugs te misbruiken en op jongere leeftijd dan kinderen die opgroeien in gezinnen met twee natuurlijke ouders.

  Sexueel misbruik: Kinderen uit een vaderloos gezin of een eenoudergezin blijken vaker het slachtoffer te zijn van een zeden delict of kindermisbruik. Door het gemis van een vaderfiguur in het gezin gaan deze kinderen vaker op zoek naar een man die de rol van vader kan vervullen in hun leven. De gevolgen zijn vaan desastreus.

  Zelfmoord: In een studie onder 146 vrienden van 26 adolescenten die zelfmoord pleegden, bleek dat tieners die in eenoudergezinnen leefden niet alleen vaker zelfmoord plegen, maar ook dat zij vaker lijden onder psychologische storingen, in vergelijking tot tieners uit intacte gezinnen.Deze kinderen hebben geen vader in het gezin die ze kunnen opvangen wanneer ze met lastige problemen worden geconfronteerd.

  Moeilijke kinderen: Kinderen verzorgt door een gescheiden of nooit getrouwde moeder werken minder makkelijk mee, en scoren lager op intelligentietests dan kinderen die opgroeien in gezinnen die intact zijn. Statistische analyse van gedrag en intelligentie van deze kinderen, liet “significante nadelige effecten” zien van het leven in een door een vrouw geleidt gezin. Opgroeien met alleen een moeder bleek een statistische voorspeller van gedragsproblemen, zelfs na het oplossen van de verschillen in gezinsinkomen.


  Maak melding

 68. Beste jodokuskwak:

  Ik was in december op een familiefeest in Suirname.

  Dat feest moest worden afgebroken omdat een stelletje asso’s ipv aan het dansen aan het droogneuken waren en weigerde om daarmee te stoppen ondanks dat er kinderen bijwaren.

  De ordinaire zeer schaars geklede ‘dames’ daagden de jongens uit die natuurlijk niet het fatsoen konden opbrengen om hier niet op in te gaat.

  Feestje veziekt


  Maak melding

 69. Nou ik heb de pres wannabee DDB op apintie ook bezig gezien bij de aankomst van zijn maffiamaatje uit Haiti
  Nou nou walgelijk slecht stukje toneel, een pres onwaardig ( maar ja hij is meer drugsdealer en massamoordenaar dan pres) diplomatie 0,00, en een stel valszingende marktwijven.


  Maak melding

 70. Beste *%

  Het feest was het nieuwjaarsfeest van Telesur 31 december jl.

  Er waren ongeveer 2000 bezoekers en een aantal ( je mag 3 raden uit welke bevolkingsgroep) daarvan gedroegen zich zo als hitsige honden dat de organisatie een paar keer opriep om er mee te stoppen omdat anders het feest werd gestopt.

  Natuurlijk gingen de bekende asso’s gewoon door en werden de meisjes voor het podium genomen door hardstootende gorre idioten, En kinderen stonde er bij en keken er naar.

  Ik lieg dus niet: ruim 2000 gasten van Telesur waren getuige van deze vuiligheid.

  Nu jij weer….


  Maak melding

 71. Dit was al algemeen bekend dus het is geen nieuws. Misschien moeten die vrouwen, voordat ze hun beentjes gaan spreiden, maar eerst hun partners strenger selecteren op bijv. honkvastheid en zorgzaamheid. Ze vallen maar al te vaak voor die stoere bad boy types met gladde praatjes maar als ze zwanger worden van die gasten en meneertje hem vervolgens smeert dan zitten zij met de gebakken peren. Voor dat soort stomme teefjes kan ik eerlijk gezegd niet al teveel sympathie opbrengen, eigen schuld dikke bult (letterlijk). Bovendien rust voornamelijk op de vrouw de verantwoordelijkheid om aan gezinsplanning te doen, en om ervoor te zorgen dat ze niet ongewenst zwanger raakt, het is immers de vrouw die zwanger kan worden en niet de man.
  @ Lea, de slavernij is bijna 150 jaar geleden afgeschaft, dat is zeker drie generaties geleden. Wie op dit moment daar nog steeds last van heeft of nadelige gevolgen van ondervindt is een enorme loser met een minderwaardheidscomplex.


  Maak melding

 72. @Ray2:
  “@ Lea, de slavernij is bijna 150 jaar geleden afgeschaft, dat is zeker drie generaties geleden. Wie op dit moment daar nog steeds last van heeft of nadelige gevolgen van ondervindt is een enorme loser met een minderwaardheidscomplex.”
  —————
  Nogmaals:
  Wie dit niet wil weten, vlucht voor de waarheid en verloochent zichzelf.
  En wie het ontkent, wil het niet weten omdat het leed (aan de ene kant) of de schaamte( aan de andere kant) te groot is om te bevatten.

  Ray2 Wat is dan jouw verklaring voor dit foutieve gedrag van de Creoolse man. Waarom laat die zijn gezin zo vaak in de steek en neemt hij zijn verantwoordelijkheid niet?
  Ben erg benieuwd naar jouw argumenten. Ik zou niet zo gauw iemand die ik nauwelijks ken een loser met een minderwaardigheidscomplex noemen tenzij ik het met argumenten zou kunnen staven. Het zijn anders loze woorden.


  Maak melding

 73. Beste Lea: “Wat is dan jouw verklaring voor dit foutieve gedrag van de Creoolse man. Waarom laat die zijn gezin zo vaak in de steek en neemt hij zijn verantwoordelijkheid niet?”

  Ik heb geen enkele behoefte aan een verklaring voor zijn gedrag.

  Ik wil een verklaring waarom hij dit gedrag niet verbeterd/


  Maak melding

 74. HENK MOLENAAR: Dat wordt gebruikt als alibi om geen verantwoordelijkheid te hoeven nemen, want daar hebben Suris in het algemeen en de heren die hun pik achterna lopen een broertje dood aan!!


  Maak melding

 75. 40% zonder biologische vader in de armste gezinnen is wel erg veel. De vaders moeten eens verantwoordelijkheid tonen. Het zijn niet alleen lusten en men moet ook wel de lasten willen dragen.


  Maak melding

 76. google

  en toetst in:

  andere tijden/kind van de vijand

  IK zou nog meer voorbeelden kunnen geven over dit pijnlijke onderwerp. Kinderen worden geboren en hebben het niet voor het kiezen. De omstandigheden, tijd, man, vrouw, plaats enz, enz. spelen hierin ook een rol.

  De kinderen die geboren worden zijn onschuldig.

  Wees daarom heel voorzichtig met het oordelen als men het fijne niet weet.


  Maak melding

 77. Vader worden is gemakkelijk !
  Vader zijn is gemakkelijk ! maar VADER BLIJVEN ,dus……..VERANTWOORDELIJKHEID BLIJVEN NEMEN, dát is de KUNST !!!!!!!!!!

  Helaas moet ik toegeven dat het gros van de ” SURIS ” deel uitmaakt van het koninkrijk der “SLAPJANUSSEN” wanneer het gaat om bijdrage aan de ZORG , VORMING en OPVOEDING van hun BLOEDEIGEN kroost.

  ” TEK’ YU FRANTWORTU LEKI PÁ ” !!!!

  Bueno, Chavéz para siempre !


  Maak melding

 78. Beste Henk Molenaar,
  Jij hebt geen behoefte aan een verklaring voor het gedrag van de Creoolse man maar wel behoefte aan een verklaring waarom hij dit gedrag niet verbetert.
  Wel beste Henk, as Dr Phill said: “You cannot change what you don’t acknowledge.”
  M.a.w je kunt foutief aangeleerd gedrag niet corrigeren als je niet weet waardoor het ontstaan is.


  Maak melding

 79. GMAP:
  Natuurlijk is armoede the main problem voor deze kinderen, om een normaal leven te leiden.
  In een één oudergezin is er sowieso al minder geld te besteden en is moeder alleen maar bezig met overleven. Tijd voor opvoeden is er niet, als moeder zich een slag in de rondte moet werken en ’s nachts wakker moet liggen om uit te zoeken wat haar kinderen de volgende dag zullen eten.
  Zonder eten kun je niet presteren op school. En zo belanden deze kinderen in een vicieuze cirkel die van generatie op generatie door gaat.
  Jammer is dat de overheid bitter weinig doet aan voorlichting. Een intensieve campagne, op tv bijvoorbeeld, waarbij jonge vaders vertellen en laten zien waarom zij zich wel verantwoordelijk voelen voor hun kids. De president die deze jongens eens flink zou kunnen aanspreken op hun gedrag. Hij spreekt hun taal. Maar daar heeft deze meneer geen tijd voor. Kan het hem wat schelen?
  Maar het probleem begint bij de vader die zijn kind in de steek laat en de moeder die het maar blijft proberen een vader voor haar kinderen te vinden.


  Maak melding

 80. Lea: Elke Creoolse jongen die ziet hoe zijn moeder moet vechten voor wat inkomen om haar kinderen te verzorgen omdat Pa er vandoor ziet wat dit met het gezin doet,

  En toch zet hij dit gedrag gewoon voort…..


  Maak melding

 81. Beste Lea,
  Als we zien hoe Dino bouterse zich gedraagd en de dochter van bouterse die hij met Ingrid heeft dan kunnen wij concluderen dat bouterse een slechte voorbeeld is die je kan bedenken.
  We moeten er eerst voor zorgen dat er integere,fatsoenlijk mensen aan het roer staan van ons land.
  het onderwijs is waar wij moeten beginnen, om dit probleem te tackelen hebben wij integere,kundige surinamers nodig,het is nu 5 voor 12, al die honderden miljoenen die worden weggegooit voor prestige en propagande projecten kunnen besteed worden om dit probleem op te lossen.


  Maak melding

 82. MOLENAAR:@
  “Lea: Elke Creoolse jongen die ziet hoe zijn moeder moet vechten voor wat inkomen om haar kinderen te verzorgen omdat Pa er vandoor ziet wat dit met het gezin doet,

  En toch zet hij dit gedrag gewoon voort…..”
  ————–

  Logisch Molenaar, die jongen ziet het niet, hij weet niet beter. Hij heeft geen voorbeeld gehad. Al zijn nichtjes en neefjes groeien ook zo op. Hij is niet anders gewend dat moeders hosselen en vaders niet voorkomen in zijn familie en in de hele buurt niet.
  Ook al zou hij het willen hij weet niet hoe het moet.
  Een Hollandse jongen geboren in de Schilderswijk DH ziet elke dag het verschil tussen zijn buurt en Wassenaar maar het zal toch nooit in hem opkomen om die cultuurslag te maken om zijn leven zodanig in te richten dat hij ook bij de mensen van Wassenaar kan gaan horen. Hij weet niet beter, zijn hele familie woont voor jaar en dag in de Schilderswijk.

  Of denk jij Molenaar dat het onwil is van die jongens? Vergeet niet dat de moeders ook een rol hierin spelen door hun zonen niet aan te spreken op hun gedrag en ze niet voor te lichten.


  Maak melding

 83. @GMAP
  “het onderwijs is waar wij moeten beginnen, om dit probleem te tackelen hebben wij integere,kundige surinamers nodig,het is nu 5 voor 12, al die honderden miljoenen die worden weggegooit voor prestige en propagande projecten kunnen besteed worden om dit probleem op te lossen.”

  “integere,kundige surinamers” ??? Ja sorry GMAP, maar dat is een uitstervend ras in SU.
  We moeten het doen met de mensen die er zijn en een president die in het verleden heeft laten zien dat hij geen grappen maakt. Hij heeft mensen vermoord of laten vermoorden.
  Een vos verliest zijn haren maar niet zijn streken. Mensen zijn bang voor deze man en zijn wispelturigheid.
  Hij kan nu besluiten om een aantal mensen op te pakken en ze te vermoorden en niemand kan hem wat! Dat heeft de geschiedenis bewezen! Hij is een dictator van het zuiverste soort. Hij doet niets aan opvoeding van de jeugd. Hij geeft ze te eten na school. Dat is alles.


  Maak melding

 84. Aldus onze LEA onze sociaal/cultureel antropologe en Pedagoge die hoogstwaarschiojnlijk aan de prassie Osso Universiteit van Tammenga heeft gestudeerd en haar diploma hoogstwaarschijnlijk gekocht heeft voor ze afstudeerde op het onderwerp: Creoolse jonges en meisjes zijn slachtoffer van zichzelf, de slavernij,de koloniale tijd,van hun ouders en grootouders, vandaar dat ze niet weten anno 2013 hoe eigen verantwoordelijkheid te nemen.
  Ai baja hoe heette dat boek van Julian With ook alweer, en hoe ging dat liedje van Shaggy, IT WASNT ME!!!
  En ja de jongens uit de schilderswijk gaan misschien niet richting Wassenaar, maar wel richting Wateringseveld of Leidschenveen, of ze blijven in de Schilderswijk omdat ze om wat voor reden dan ook daarvoor kiezen.!!! LEA, LEA QUE MALA ERES!!!


  Maak melding

 85. LEA: “Hij geeft ze te eten na school.Dat is alles”.
  Om daarna de onderwijzers die de naschoolse opvang verzorgen 5 maanden lang geen cent uit te betalen!


  Maak melding

 86. Beste Lea: Dus Creolen blijven tot aan het eind der dagen onderaan de maatschappelijke ladder bungelen en alle andere rassen klimmen wel ophoog.

  Jij schets een nogal uitzichtloos beeld: het is de schuld van pa, het is de schuld van ma en het is de schuld van de neefjes en nichtjes.

  En een jonge uit de Schildersbuurt is niet te vergelijken met een complete bevolkingsgroep natuurlijk.

  Ik denk inderdaad dat het onwil is van de jongens. Intelligentie is het vermogen om je aan te passen aan veranderende omstandigheden. Als je als Creoolse man/jongen genoegen neemt met een bestaan in de marge en je lusten kan botvieren zonder verantwoordlijkheid te nemen verdien je ook niet beter.


  Maak melding

 87. Henk molenaar,
  Ik geef niemand de schuld. Daar schieten we niks mee op.
  Ik zou heel graag willen, wensen, dat wij in SU en in NL de sleutel zouden kunnen vinden om het gedrag van deze jongeren te kunnen corrigeren.
  Erover praten, discussiëren, debatteren, is al een klein beginnetje, ook al is het op WKN.
  Er zijn genoeg betrokkenen denk ik, die deze discussie volgen zonder een actieve bijdrage te leveren op WKN.
  Je kan een probleem niet oplossen als je er niet genoeg over weet en niet op zoek gaat naar de oorzaken van dat probleem.
  Ik weiger aan te nemen dat het onwil is van deze jongens of dat ze niet intelligent genoeg zijn.

  Gebroken gezinnen, éénoudergezinnen die leven in armoede, vormen een wankele basis voor kinderen, mn jongens om op te klimmen op de maatschappelijke ladder.
  Met het voorbeeld van die jongen in de Schilderswijk bedoel ik niet die ene jongen natuurlijk maar de groep waar hij uit voortkomt. De groep der sociaal zwakkeren in de NL maatschappij.
  Maar Henk Molenaar, dit hoef ik toch niet uit te leggen aan jou.

  Ik zou willen dat er meer aandacht kwam voor dit probleem binnen de SU maatschappij. Het werkt stigmatiserend voor een hele grote bevolkingsgroep. Het lost niets en dan ook niets op voor deze jongeren die vaak zeer kansarm zijn om ze stigma’s aan te praten.

  Hopeloos reageren helpt niet. We moeten hoopvol blijven en geloven dat het ooit zal veranderen als men er zich maar genoeg voor inzet via campagnes, voorlichting.


  Maak melding

 88. Actieve bijdragen leveren om problemen op te lossen moet geschieden binnen de Surinaamse gezinnen , op de Surinaamse Scholen en voorlichting van de Surinaamse overheid en niet op WKN die deze doelgroep vast nooit bezoekt, die zitten vast ergens op een kaboela feestje droog te n**ken!


  Maak melding

 89. @ Lea,
  Ik heb die politiekcorrecte reacties van je gelezen en mij overtuig je niet met die onzin. 150 jaar is meer dan genoeg tijd om slechte gewoontjes ontstaan in de slavernijperiode af te leren, dat is gewoon een feit. Om als oorzaak en verklaring voor huidige problemen het “ligt aan de slavernijperiode” argument te gebruiken is dus ronduit flauwekul want men kan het verre slavernijverleden niet de schuld geven voor de huidige maatschappelijke problemen. Er is te veel tijd daarvoor verstreken. Het ligt gewoon aan de mensen zelf dat ze doorgaan met foute gedragingen i.p.v. te veranderen. Ze houden er gewoon van om rond te neuken maar ze rennen weg voor de verantwoordelijkheid v.h. ouderschap, en niemand die ze een flinke draai om hun oren geeft om hun plicht uit te voeren. Wel de lusten maar niet de lasten, dat is hun filosofie. Wie 150 jaar en meerdere generaties lang de tijd heeft gehad om te verbeteren maar dat niet heeft gedaan is gewoon achterlijk bezig, en tegen achterlijkheid is nou eenmaal geen kruid gewassen.


  Maak melding

 90. Ray2
  Dit is ongeveer wat je tegen de bewuste jongeren zegt:

  “Hallo jonge mannen, het ligt aan jullie, jullie weten je niet te gedragen, en het moet nu en hier ophouden, het is genoeg geweest. Gaan jullie je verbeteren en hou een keer op met die rommel. Tegen jullie is geen kruid gewassen, jullie vormen een groot maatschappelijk probleem. Jullie zijn achterlijk bezig en jullie verdienen een draai om jullie oren.”

  En de volgende dag ……..was het probleem weg!
  Dankzij Ray2 (dacht hij)


  Maak melding

 91. Beste Ray2: “Wie 150 jaar en meerdere generaties lang de tijd heeft gehad om te verbeteren maar dat niet heeft gedaan is gewoon achterlijk bezig, en tegen achterlijkheid is nou eenmaal geen kruid gewassen”

  Daar zit geen woord Chinees tussen……

  Duidelijk verhaal dus.


  Maak melding

 92. Henk Molenaar,
  Je stelt mij nu erg teleur. Je zoekt steun bij Ray2 en jullie geloven beiden dat er voor dit probleem geen oplossing te vinden is.
  De oorzaak is volgens jullie achterlijkheid, dus. En daar is geen kruid tegen gewassen, zeggen jullie
  Jammer dat jullie er zo over denken want hiermee leveren jullie geen enkele positieve bijdrage aan het zoeken naar een oplossing en geven jullie de hoop op.
  Zo is het en zo zal het blijven. Nou daar geloof ik niet in omdat er genoeg mensen zijn die zich inzetten voor oplossingen van dit probleem.


  Maak melding

 93. Beste Lea,

  Ik denk dat een positieve bijdrage voor dit problemen bij de Creoolse bevolkingsgroep zelf gevonden moet worden.

  Volgens mij is een mentaliteitsverandering die iedereen ten goede zou komen niet zo moeilijk.


  Maak melding

 94. Lea,

  Volgens mij ben je gekker dan die Ray, Who cares en henk Molenaar bijelkaar.

  Heb je nogsteeds niet door dat je hier met 3 debielen te maken heb. Deze gasten zitten als TROLLEN hier op waterkant.net. Ze hebben niets met positieve bijdragen van doen wat betreft Suriname of Surinamers en al helemaal niets met creolen.

  Deze gasten zijn geboren racisten, ze zijn dus per definitie minderwaardige wezens.

  Dit soort artikelen zijn koren op hun molen, hier gedijen ze heel goed bij, het is ze op hun huid geschreven, ze denken ineens dat ze niet meer minderwaardig zijn.


  Maak melding

 95. @ Lea Zondag 24 maart 2013 om 23:01 uur,
  Zijn onzinnige politiekcorrecte bla bla bla reacties de enige reacties die je kan geven??? De keiharde waarheid is dat er pas verandering kan komen als de mensen zelf hun eigen verantwoordelijkheid nemen en hun gedrag veranderen i.p.v. het onschuldig slachtoffertje te spelen en met de vinger naar anderen te wijzen. Maar het nemen eigen verantwoordelijkheid is iets vreemds voor mensen die last hebben van een minderwaardigheidscomplex want het is nou eenmaal makkelijker om te wentelen in de slachtofferrol en te externaliseren (de schuld leggen bij anderen). Dat is iets wat jij ook een beetje zit te doen met je verhaaltjes dat de omgeving/het slavernijverleden etc. verantwoordelijk en schuldig is voor huidig slecht gedrag. Dat is absoluut niet zo. De waarheid is dat de schuld van fout gedrag ligt bij de mensen zelf die dat fout gedrag verrichten en niet bij anderen, als je nuchter, eerlijk en realistisch zou zijn dan zou je dat ook wel inzien.

  @ Afu Sensie
  Noem me maar wat je wilt maar ik constateer dat de waarheid hard aankomt bij je. Tja, daar kan ik nou niets aan doen. Blijkbaar ben je een zielig geval die daar niet tegen kan en bij gebrek aan echte argumenten gelijk “racist” begint te krijsen als een achterlijke mongool. Als je een echte racist wilt zien dan hoef je alleen maar een blik in de spiegel te werpen. Je bent een zielig en tegelijkertijd lachwekkend geval.


  Maak melding

 96. @Ray2:
  “Zijn onzinnige politiekcorrecte bla bla bla reacties de enige reacties die je kan geven???”
  ———-
  Waarom reageer je dan op mijn onzinnige bla bla???
  Je neemt er de tijd en de moeite voor, dus vind je het blijkbaar de moeite waard.
  Ik deel jouw mening niet en overtuigen zal jij mij het allerminst met die onzin.
  Sorry.


  Maak melding

 97. Marron bevolking met 62% toegenomen. Een bekende marron politieke leider heeft 60 kinderen (DBS 11sept., een ander onbekende marron man heeft 34 kinderen) Hoe gaat hij verhaaltjes lezen aan al die 60 kinderen?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.