Regering koopt grond voor sociale woningbouw

42

PARAMARIBO, 21 mrt – De regering heeft besloten flinke lappen grond te kopen in de districten Wanica en Para. Dit meldt de Times of Suriname. Het besluit moet de plannen voor sociale woningbouw een stukje concreter maken. De aankoop geschiedt formeel via het ministerie van Ruimtelijke Ordening Grond & Bosbeheer, RGB.

Het betreft ruim vijfhonderd percelen die geschikt zullen worden gemaakt voor woningbouw. “Het gaat om verschillende terreinen die verspreid liggen”, zegt minister Ginmardo Kromosoeto. Welk ministerie de huizen gaat bouwen, is nog niet duidelijk. RGB is hooguit verantwoordelijk voor het administratieve beheer van de gronden. Volgens Kromosoeto zal dit jaar hard worden getrokken aan het beschikbaar krijgen van land. Dit is tot nog toe een obstakel gebleken.

De plannen om betaalbare woningen neer te zetten voor het leger woningzoekers konden niet worden uitgevoerd. Kromosoeto heeft ook een trap na voor zijn voorgangers. “In het verleden was er ook geld beschikbaar, maar er is bitter weinig gedaan aan grondopkoop en verkaveling.” Het ministerie gaat ook nauwkeuriger na wie domeingrond heeft gehad, maar er niets mee doet. Als die gronden worden ingetrokken, kan dit helpen bij het uitvoeren van de plannen.

42 REACTIES

 1. De lappen grond worden natuurlijk gekocht van Partijgenoten en partijloyalisten die de grond eerder gratis als domeingrond togewezen hebben gekregen.


  Maak melding

 2. Ik heb me laten vertellen dat er al huizen zijn gebouwd.Dit is een nieuwe fase om de voornemens meer concrete vorm te laten krijgen.Om de woningnood sneller aan te pakken lijkt het me handig om blokken met woonappartemen neer te zetten.Turken kunnen dit soort bouwprojecten snel van de grond krijgen.Ik hoop dat het Nieuwfront samen met de regering meedenkt om het woningvraagstuk op te lossen.


  Maak melding

 3. Turken kunnen inderdaad woonblokken in sneltreinvaart uit de grond stampen.
  Het resultaat weten we allemaal.
  Garantie tot de volgende lichte aardbeving, windhoos of fikse regenbui!
  Maar ja dat kan je ROBG alias Mehmet de Turk wannabee niet wijsmaken.


  Maak melding

 4. Beste RobG

  Als je in Turkije in een woonblok de wc-bril laat vallen, dondert direct het hele woonblok in elkaar….

  Blijft lachen met jou…..


  Maak melding

 5. Beste Minister,
  Begin alvast de Domeingronden die Rashid Doekhie heeft toegeeigend terug te nemen. daar moet je mee beginnen omdat Rashid Doekhie deze Domeingronden niet voor de bestemming heeft toegeeigend terwijl er duizenden Suri burgers een plek probeert te vinden.
  Een iedere Surinaamse burger is gerechtigd om een stuk land te mogen bemachtigen en wel op een eerlijke manier en niet zoals politieke figuren als Rashid Doekhie.
  Mensen die zichzelf via de arme burges willen verrijken moeten aangepakt worden.
  Daarom ligt hij nu naar adem te snaken omdat hij onrechtvaardig is.

  Het zal het nog meer ervaren wat het is om zo door het leven te gaan.


  Maak melding

 6. Ik verbaas mij iedere keer weer. De negativisten op dit forum menen nu ook Turkije deskundigen te zijn. Nou, ik vraag het mij af. Ik ben geen Turkije deskundige, maar de gebouwen en hotels, en huizen die ik daar heb gezien zou ik ook willen hebben hoor. Het blijft een fatastisch land ook, maar massa Nederlanders naar toe trekken nu. Zeker met de economische crisis van Europa nu.


  Maak melding

 7. @who cares, je hebt groot gelijk. Volgens mij hoeft de regering helemaal GEEN grond op te kopen. Dit is gewoon corruptie.

  =Als iemand een stukje domein grond heeft wordt het niet zomaar van jou.

  =Waarom probeert deze regering niet een hele nieuwe project als Tammenga of flora.


  Maak melding

 8. Debaters, jullie moeten mijn persoon niet in verwarring brengen met Mehmet. Mehmet komt uit de rgio Bursa in Turkije.Bursa ligt ten zuiden van Istanboel, aan de overzijde van de Zee van Marmara, in het Aziatische gedeelte van West-Turkije, maar niet ver van Europa.

  In de zinconstructies van Mehmet herken ik Europese en Aziatische invloeden.Een taal is een complex samengesteld systeem dat o.a. bestaat uit een woordenschat, grammaticale regels en spellingsregels.Je moet dus kennis en inzichten hebben in o.a. Aziatische en Europese talen. Dankzij de mentale grammatica leert je de typische patronen van de taal kennen.

  Dus mensen ge zit fout bezig om mijn persoon te verwarren met de persoon van Mehmet. Maar wat kan je anders verwachten van de aanhang van het NieuwFront. Ze bezitten een ongezonde dosis fantasie.Hun fantasieen zullen nooit gerealiseerd worden. Gezonde fantasie is bijv. dromen over een brug over de Suriname rivie en ervoor zorgen dat de brug wordt gebouwd, of dromen over projecten vol met woningen voor de bevolking en ervoor zorgen dat de woningen ook daadwerkelijk worden gebouwd.Esmeralda! streel over je hart en help je clubgenoten aan meer inzicht en train ze in de beginselen van gezonde fantasie.


  Maak melding

 9. Wordt wel een lastige en moeizame procedure om domeingrond terug te kopen. Grondbeschikkingen zouden dan eerst moeten worden ingetrokken en dan o.b.v. beginselen van behoorlijk bestuur. De belanghebbenden zullen dan bezwaar aantekenen en hoogstwaarschijnlijk in hoger beroep gaan. Wij zijn dan enkele jaren verder en er is geen paal in de grond geslagen.
  Zelf ben ik geen voorstander van volkswoningen in Para en Wanica. Dat is puur om sociaal/geografische redenen. Men kan liever volkswoningen neerzetten in de omgeving van de 3e t/m de 5e Rijweg en in Saramacca. Dat is leidt tot een betere decentralisatie. Para en Wanica zijn al zo dichtbevolkt.


  Maak melding

 10. RobG: je doet wel heel veel moeite om aan te tonen dat je Mehmet niet bent.

  met andere woorden: je bent het dus wel.

  Er zijn een hoop leugens nodig om een kleine leugen te verbergen……


  Maak melding

 11. Waarom kopen??? Kijk dan hoeveel hectaren Bouta, Somo, Brunsie en nog vele consorten!! wat doen zij ermee?? noti, nada, soso bush bushie!! Hardhandig afpakken!!! alsof zij in hun graf meenemen!!


  Maak melding

 12. Hallo Robg,

  Waar zijn wij nou mee bezig!
  We gaan niet in elk reactie Esmerald erbij betrekken, ja.

  Wss niet ‘mans’ genoeg om je eigen sores op te lossen…

  Afblijven!


  Maak melding

 13. Wie pakt de speculanten en groot grondbezitters aan.?
  Woning te koop 250k euro!!! Wonen en verder niets te beleven in het land.
  Koop dan een prachtig huis op een van de eilanden waar er meer te beleven valt. En de infra. beter is. Lekker naar de beach, wakeup!!


  Maak melding

 14. Posting op: Donderdag 21 maart 2013 om 15:43 uur, door Esmerald.Bespaar jezelf alle moeite met dit bericht.Dat de aanhang van NieuwFront sores is, wisten we reeds lang. Maar dit terzijde. Deze persoon heeft echter de inhoud van mijn posting niet gelezen. Uit de zinsbouw kan ik filteren dat we met een nepper te maken.


  Maak melding

 15. @Plato u heeft gelijk. Kromosomito onderschat de aankoopprocedure. De eigenaar is niet verplicht zijn perceel te verkopen aan de Staat. Wat dan?
  Onteigenining is niet aan de Staat besteed ondanks die mogelijkheid de jure wel bestaat. Kijk maar naar het probleem rondom de Ringweg. Deze kan niet worden doorgetrokken omdat de familie Gummels niet meewerkt. Het ministerie weet niet wat ze moeten doen en laten de zaak maar liggen. Hoe denken ze dan het grondprobleem in Para en Wanica aan te pakken???


  Maak melding

 16. Je kan op een mens vitten maar deze mens wordt gecreerd door de politiek.Voorbeeld: De koeparie zoals Doekhie…. wordt door de overheid gebruikt om gelden te vergaren en die te verdelen onder de politieke partijen.
  De NPS heeft deze corrupte systeem ingevoerd in de Surinaamse samenleving.De VHP notabelen en anderen deden gretig mee.Bouterse heeft deze systeem nog verfijnt door de Chinezen de totale geld distributie in handen te geven.Wij praten hier over honderden miljoenen.Die paar Hindoestanen die als koeparie functioneren is geen maatstaf voor de Surinaamse Hindoestanen.Deze mensen denken alleen maar aan hun zelve.Met de Afro/Creoolse samenleving is het zelfde laken en pak.Hun leiders gedragen zich ook op de zelfde manier maar hun zijn de boos
  doener omdat hun de macht hebben.
  Turken hou je bezig me Turkie en Arab dan met Suriname dat is goed voor jullie hersenen.


  Maak melding

 17. Die 3(drie) onderstaande regels v/d bovengenoemde tekst is heel belangrijk.
  Dat moet ook gebeuren met vastberadenheid en zonder vrees.
  Planeet aarde is bestemd voor de mensheid.
  Elk mens heeft de recht op een stuk grond met onderdak om zijn leven op de aarde door te brengen, vooral getrouwde mensen(een gezin) en moet ook hiervoor geholpen worden, zonder aanzien des persoon.


  Maak melding

 18. Toen Sadam Hussain werd gepakt, had hij doos met chocolade en Am. Dollars vol in een kist in een kelderachtige bunker!! toen hij getraceerd werd, wilde hij de goeden ook meenemen! Tijdens de ophanging, hoorde je niets!! De Am. militairen hebben de chocolade later opgegeten hoorde ik!!


  Maak melding

 19. Suriname ruim 5x groter dan Nederland met een half miljoen inwoners net zoveel als in Rotterdam, en dan moet er volgens kromosoeto hard worden getokken om land beschikbaar te krijgen voor sociale woningbouw, wie denkt hij eigenlijk voor de gek te houden, terwijl hij maar al te goed weet dat veel parlementariers honderden hectare grond bezitten, ze zijn zogenaamd bezig voor het volk, nadat ze eerst zichzelf lappen grond hebben toebedeeld, Wilders zei het al eerder, Het is 1 groot roversnest, roven en liegen en bedriegen staan deze assembleeleden hoog in het vaandel, en hoop dat het volk in 2015 met deze roversbende afrekend.


  Maak melding

 20. Parlementariers hebben ooit grond gekregen en/ of gekocht voor 2 stuivers. Nu verkopen ze dezelfde grond van 2 stuivers terug aan de eigenaar/verkoper/gever voor wel 1000% meer.
  Dus, ik (lees: de overheid) GEEF je een cadeautje en morgen VERKOOP je hetzelfde cadeautje aan mij voor wel 1000 keer de waarde ervan. Wie is hier de domme koe?


  Maak melding

 21. Tang Lafoe, Turkije een fantastishch land ? Je bent ziek man. Onderdrukken van journalisten, koerden en christenen. Ontkenning genocide op Armeniërs. Heb je andere seksuele voorkeuren dan ben je de letterlijk de pineut. Tang Lafoe, een nieuwe kerk bouwen in Turkije is kansloos. Ze komen met een bijl achter je aan. Nee man die torkoes zijn allemaal law.


  Maak melding

 22. @ Koos Alberts,
  Ik zei al ik ben geen Turkije deskundige. Ik ga er graag met vakantie, want het is een fantastisch land. En dan bemoei ik mij niet met de politiek. In bepaalde opzichten lijkt het absoluut niet op een moslim land! de dicussie is begonnen,omdat allerlei onzin wordt uitgekraam over de Turkse woningbouw, dan denk ik je weet dus echt niet waar je over praat.


  Maak melding

 23. TANG LAFOE: Je geeft het zelf aan je bent geen Turkije deskundige, dus zeg ik zwijg ,en Forever hold your peace, en bemoei je met zaken waar je wel verstand van hebt. Van Turkije en de Turken heb je duidselijk geen kaas gegeten, behalve vakantie vieren in de low budget Turkse bestemmingen!!!~!


  Maak melding

 24. hebben jullie ook gezin hoe de huizen in turkije instorten te vlakke ondervloeren en en constructie fouten waarschijnlijk zien jullie niet waneer er een aardbeving in turkije is die gebouwen storten alleen al in door zwakke cement en structuur fouten .arme suriname strak alleen beton opruimen


  Maak melding

 25. strede strede wie no sa vrede bouta na wie vesie mang .
  wij het surinaamse volk hebben voor deze president bewust gekozen en daar zullen de tegenstanders het moeten doen .als jullie van deze president houden of niet zal ons een zorg wezen .de ingeslagen weg die wij bewandelen is er geen weg terug .het is een president die gezag uit straalt en die weet wat hij wil .wij het volk zijn meer dan tevreden .su is niet afhangkelijk van olland of die redimusus .sinds bouterse aan de macht is doen wij het zonder hulp van olland .paars is geen front die steeds om hulp vraagt ,paars heeft waardigheid een mooi voorbeeld voor de natie hoe je je eigen boontje dopt .trouwens bouta heeft het al een paar keer gezegt.er is werk aan de winkel in suriname wie wil werken .niet 8000km bleren en poep praten maar werken moet men .de werkloosheid in olland loopt steeds verder op .het blanke nederlandse volk wil die buitenlanders weg hebben .jullie surinederl zijn buitenlanders vergis je niet .creool hindustaan javaan of wat dan ook een nederlander is wit .of jullie moeten je wit schilderen hihihihihihihihii


  Maak melding

 26. ik ben geen graaier ik doe wat voor mijn land .
  het verschil tussen pero en jullie is dat ik produktief bezig ben ….handen uit de mouwen .
  soms vraag ik mij af als jullie zoveel tijd hebben achter die pc.obama en chaves hadden niet het hele volk achter zich maar wel de meerderheid en zo is het ook met bouta .wij hebben een sterke leider nodig en die hebben wij nu .god zij dank vene front weg .ze hielden alles achter en moesten wachten op olland .als je zegt bouta zeg je ontwikkeling ,wat wij nu hebben bereikt spreekt boekdelen en dat gaan wij weer herleiden in 2015,die vruchten zijn wat wij hier zeggen bomerijp straks zijn ze rijp en gaan wij oogsten .onze pres is niet weg te denken .
  paars voor ontwikkeling .


  Maak melding

 27. PERO: Het kan kloppen dat je geen (groot) graaier bent, want ook daar ben je te lui voor, je laat het graaien voor je doen door DDB en zijn 40 struikrovers!!


  Maak melding

 28. Aan de geeft de regering duizenden hectare grond cadeau aan de eigen familie(s) en andere Paarse Paupers en dan kopen ze deze grond weer terug voor prijzen boven de marktwaarde….

  Witwassen dus…….


  Maak melding

 29. 98% van su is nog ongerept,dan willen ze ons wijs maken dat het nodig is om grond te kopen.Hahahah is toch een lachertje,natuurlijk worden er weer zakken gevuld.


  Maak melding

 30. Wat deze Kromo in de paar maanden aan gronden heeft uitgegeven overtreft Jong Tjien Fa en alle andere volgende ministers van RGB.En terwijl hij daar geplaatst is om voor ons te kijken dat alles goed verloopt,ziet hij niets.Ziet niet dat het grond aangevraagd is door Abdoel,Gopie of Sew Atjon.Ook de grootte maakt niet uit want hij is blind als een mol.Kromo gaat naar kantoor om goede morgen te zeggen en de secretaresses te knuffelen.Voor dit laatste zijn er geen ogen nodig.


  Maak melding

 31. @ Who cares,

  Yoe dat gim wang bigi brik yere! Er is 1 verschil. Ik weet dat ik geen Turkije deskundige ben en kom er ook eerlijk voor uit. Jij denkt dat een Turkije deskundige bent, maar ondertussen zegt je alleen maar koeterwals!

  Schoenmaker hou je bij de lees! en lult verder over brongbere, daar ben jij in afgstudeerd en beschik je over de master titel!


  Maak melding

 32. TANG LAFOE:Ik heb niet de ambitie om Turkije specialist te zijn, ik wil het niet, het boeit me niet!
  En wat is koeterwals? of bedoel je koeterwaals?
  En wat is brongbere? Ik vermoed dat het je geboorteplaats is, en waar je nog erg vaak vertoeft.
  En het is schoenmaker hou je bij je LEEST!!!
  Groeten in Brongberecity, maak jezelf gemakkelijk, en fijn weekend!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.