Studenten UvA lanceren website Anton de Kom

58

AMSTERDAM, 13 feb – Studenten van de master Publieksgeschiedenis lanceren een website over de schrijver en vrijheidsstrijder Anton de Kom, de ‘Surinaamse Multatuli’. Met de lancering trappen de UvA-studenten het herdenkingsjaar 2013 af, waarin 150 jaar afschaffing van de slavernij wordt gevierd. De Kom spreekt bij veel Nederlanders niet meer tot de verbeelding. Velen zijn vergeten wie hij was en dat Desi Bouterse hem gebruikte om zijn regime te legitimeren: Anton de Kom als pionier van de antikoloniale beweging en vader van het Surinaams nationalisme. De Koms nalatenschap is daarmee even veelbewogen en boeiend als zijn roerige leven zelf.

Tijdens zijn leven zagen sommigen in Anton de Kom een oproerkraaier en communist. Anderen een activist en verzetsheld die streed tegen kolonialisme, tirannie en onrecht. Zelf zag hij zich vooral als een schrijver, met als zijn grootste succes Wij slaven van Suriame. Dit is het eerste geschiedenisboek over Suriname dat door een Surinamer zelf is geschreven. Het kan gelezen worden als een aanklacht tegen de ongelijkheid tussen blanken en gekleurden die zowel tijdens als na de slavernij alom aanwezig was in Suriname.

Na De Koms dood eigenden verschillende groepen zich delen van zijn erfenis toe. Tegenstanders van Bouterse accepteerden niet dat hij De Kom gebruikte om zijn regime te legitimeren. De Kom had zich immers altijd tegen onderdrukking gekeerd. Dus zetten zij De Kom ook in als symbool voor hun strijd. De verschillende identiteiten en interpretaties van Anton de Kom staan centraal op de website.

Nog niet eerder hebben studenten Publieksgeschiedenis zelfstandig een website ontworpen en gebouwd. Publieksgeschiedenis is een master aan de Universiteit van Amsterdam waar studenten leren en onderzoeken hoe geschiedenis aantrekkelijk en toegankelijk kan worden gemaakt voor een breed publiek. U kunt de website bezoeken via www.antondekom.humanities.uva.nl.

58 REACTIES

 1. Het zijn natuurlijk zoals altijd de ex-kolonisator die het initiatief neemt,want de Suri met hun grote mond laten het weer massaal afweten.
  Je zou denken dat dit initiatief door studenten van de Anton de Kom Universiteit in Surimaribo genomen zou moeten worden.


  Maak melding

 2. Who Cares

  Het is nu wachten op het commentaar van die specifieke groep Surinamers die het schandalig vinden dat ‘nazaten van slavendrijvers’ deze website hebben durven opzetten.


  Maak melding

 3. @WHO CARES:Het zijn natuurlijk zoals altijd de ex-kolonisator die het initiatief neemt,want de Suri met hun grote mond laten het weer massaal afweten.

  – Is het jullie ook niet opgevallen, dat op het moment dat een Suri ook maar zijn lippen van elkaar haalt om iets te zeggen over het kolonialisme of wat ermee te maken heeft, er een leger klaarstaat van Surineds, Neds en ook Suri’s die met zwaar geschut hem/haar willen aanvallen omdat hij/zij WÉÉR eens zo laf is om te kruipen in de slachtofferrol (wat
  zoetjesaan een excuus geworden is om het onderwerp van de Slavernij en onderdrukking, angstvallig te vermijden). In hun ogen ben je een zielepoot en kun je niet loskomen van het juk van de ex kolonisator. ALLES wordt uit de kast getrokken en met mokerslagen word je verteld dat je een zielepoot bent. Je zou eens trots op jezelf moeten worden en je geschiedenis aan de kant moeten zetten, vergeten dus, om verder te gaan. Niet omkijken, is de boodschap.
  Nu deze NLstudenten hun website lanceren over Anton de Kom is het alleen maar lof en eer. Immers hier is het verwijt (de doodoener) “kruipen in je slachtofferrol” helaas niet van toepassing.

  Terugkijken zal ik altijd blijven doen, niet met wrok en haat, maar om te weten waar ik vandaan kom en wie ik ben om het door te vertellen aan mijn kinderen.
  Want wie zijn afkomst wil verloochenen, verloochent zichzelf!!
  Ik juich alles toe wat ik aan info uit het verleden kan krijgen, dus ook deze site.
  Hopelijk zit er ook een groepje Nedsuri’s bij deze UVA groep.


  Maak melding

 4. WAN BON: Neen dank je …BORING… heb interessante en belangrijkere dingen te doen, en straks voetbal kijken.
  Probeer voortaan je punt te maken in 3 allineas.En Remember …The longer the explanation, the bigger the lie….


  Maak melding

 5. Waarom vraag je het dan?
  Volgende keer mijn posting gewoon overslaan!
  En liever helemaal niet reageren, dan bot reageren. Dan laat je de mensen in hun waarde.

  Wens je veel kijkgenot!


  Maak melding

 6. @OLIVIA,
  In een notendop:
  Meneer De Kom was in zijn tijd de grootste verzetsstrijder van SU, maar vooral was hij schrijver. Zijn boek “Wij slaven van Suriname” is van onschatbare waarde voor de Surinaamse literatuur. De symbolische betekenis van het werk is even groot als de historische en literaire.
  Hij was een dapper mens.
  Er is een documentaire over zijn leven gemaakt en er is veel lectuur over hem.


  Maak melding

 7. Who cares,
  Ben je een beetje melig aan het worden 🙂 of heeft iemand vandaag niet aardig tegen je gedaan?
  Straks is voetbal toch? Heb je je pilsje al koud staan? En je chips al op tafel?
  Ga je nou dan iets aardigs zeggen?


  Maak melding

 8. Olivia

  Meneer de Kom deed niet veel voor Suriname, waarom wordt hij tot held gebombadeerd?…..

  De Kom heeft meer moraal en moed in het vuil onder zijn teennagel dat Bouterse, Brunswijk en Somo bij elkaar

  ( + de rest van de Megacombinatie)


  Maak melding

 9. WAN BON:Ik ben niet melig, en ik ben nog niemand tegengekomen die lelijk tegen mij heeft gedaan,behalve de NDPO groupies, want ik ben best wel een aardige knul.
  En vanovond geen pils of chips, wel een lekker bakje thee, english blend of darjeeling.
  Nog even en dan Real Madrid – Man United,En nu ga ik iets aardigs zeggen: Anton de Kom:respect……


  Maak melding

 10. @16:48-Wan bon: Helemaal mee eens!

  Ik ben blij met dit initiatief! Goed dat jonge mensen dit op zich hebben genomen! We delen tenslotte een gezamenlijke geschiedenis! Waarom mag ik niet stilstaan bij `t slavernijverleden? Waarom krijg ik `t verwijt dat als ik dat doe, mij als slachtoffer neerzet? Weet je waarom ik `t wil weten? Als ik over dit onderwerp MOET discussiëren wil ik graag mijn standpunten met feiten kunnen onderbouwen!! En dat kan alleen:

  If you want to know yourself, know your history!
  Know your culture, know yourself!
  Don’t keep your history no mystery!

  Those who are unaware of history are
  destined to repeat it!


  Maak melding

 11. Voor al die mensen die nooit lezen.
  Via de gevangenis Scheveningen naar Sachsenhausen gedeporteerd. Er z`ijn getuigen die met hem in de Heinkelfabrieken hebben gewerkt.
  In oktober 1944 naar Neuengamme overgebracht.
  In maart kwam hij in de ziekenbrak terrecht. Hij maakte daar een gesloten indruk. In april naar Sandborstel op transport gesteld.
  Daar heeft hij maar 1,5 week geleefd.

  Zijn lichaam ligt op de Erebegraafplaats in Loenen.
  Hij is postuum onderscheiden met het verzetsherdenkingskruis.

  http://srs.ogs.nl/slachtoffer/81581/kom-de/

  http://www.erelijst.nl/cornelis-gerhard-anton-de-kom

  Hij is ingeschreven in de Erelijst der Gevallen.

  In Nederland wordt hij dus dagenlijks herdacht.

  Eeen hele eer om in dit register te staan.


  Maak melding

 12. Ik ben 1 van de studenten die hieraan heeft meegewerkt. Ik moet jullie meedelen,dat er 6Surineds en 2 tata’s zoals jullie ons noemen,hieraan hebben gewerkt. Ik ben een Surined . Groetjes uit Holland


  Maak melding

 13. @11:11 -Tedje: Goed werk! Zoals je zegt:
  Reading is the foundation of all knowledge!!

  @Ruby: Goed dat je hebt gereageerd!!!!!
  Geweldig initiatief dame, bedankt en ik ben hartstikke trots op jullie!Website ziet er goed uit! Interessant dat er binnen 1 maand 2 websites (slavernij online) zijn gelanceerd! Laten we onze geschiedenis vastleggen voor volgende generaties!! Don’t keep your history no mystery!


  Maak melding

 14. @Mireille,Wan bon en Ruby,
  Met groot verlangen in ons hart kijken wij uit naar jullie volgende lancering van jullie nieuwste website die zal gaan over de huidige en meest recente geschiedenis van Suriname en liefst de periode 25 feb 1980 -heden.
  En vooral bouta amnestie uitgebreid aan ons vertellen ,okay!
  Nee ,zie je het is TABOE om over deze perioden in onze geschiedenis boekjes te schrijven. De jeugdigen van tegenwoordig kunnen het dan online lezen. Die van het slaven verleden kunnen zij als papegaaien voor je fluiten.Dat is geschiedenis les 1 vanaf de eerste klas lagere school tot je dood!
  Kom met iets nieuws okay ,komen jullie met de recente geschiedenis ,de tragische vanaf 25 feb -heden!!
  En dan mogen jullie ons gelijk ook vertellen waarom de lijder van de revolutie in Suriname als een graf zwijgt over zijn eigen ‘heldendaad’ en waarom hij doet alsof 8dec 1982 nooit heeft bestaan!!
  Als het jullie aan informatie ontbreekt over alles wat jullie lijder aangaat mag je gerust mij om hulp vragen!!Ik sta tot jullie dienst!!


  Maak melding

 15. @who cares

  Hahahaaaa…
  voor een minuutje had ik echt gedacht dat WKN per vergissing een Dino-site pagina hier heeft geplaatst of dat ik door vergissing op het Dino website was beland!


  Maak melding

 16. @ 16:05 uur-Ray:
  ”Met groot verlangen in ons hart”
  Allereerst:
  Wie is ons hart, aangezien ik alleen jouw naam zie staan? En ten tweede:
  volgens mij gaat deze topic over lancering website Anton de Kom, maar goed ik kan me vergissen!

  Over je aanbod:
  Ray, goed idee van je! Er moet zeker ook een website komen over de wandaden van Dhr. Bouterse. Zoals je weet ben ik ook geen fan van dit heerschap! Mijn broer heeft ten tijde van de decembermoorden SU moeten ontvluchtten. Ik wil graag gebruik maken van je diensten! Je geeft aan dat je weet waar je over praat en de materie beheerst! Zeg maar hoe we dit gaan doen?
  Alvast bedankt dat je mij in dit proces wilt begeleiden!


  Maak melding

 17. @ 16:05 uur-Ray:

  Nog even Ray, aangezien je mij kent, weet je dat ik gelijk actie onderneem.

  Ik heb gelijk mijn broer gebeld over je voorstel; website bouwen over de wandaden van Dhr. Bouterse. Mijn broer wil graag zijn verhaal vertellen en of opschrijven voor onze(jij en ik Ray)site! Mijn broer was ten tijde van de decembermoorden militair en is sinds die gebeurtenis zwaar getraumatiseerd! Hij vraagt zich tot de dag van vandaag af of hij had moeten blijven! Zijn “misdaad”, hij weigerde deel te nemen aan de vernederingen en martelingen op zijn landgenoten! Hij heeft op stel en sprong SU moeten verlaten in de wetenschap dat zijn desertie `t leven van vrienden en familieleden in gevaar zou brengen! Vrienden en mannelijke familieleden zijn inderdaad opgepakt, geslagen, bedreigd en vernederd! Zoals vele deserteurs, is hij sinds zijn vlucht niet meer in SU geweest! Ray, heb jij dit ook meegemaakt? Laat me niet in de steek hè, die website moet er komen! Ik wacht met smart op je reactie!


  Maak melding

 18. @RUBY: Donderdag 14 februari 2013 om 11:19 uur, door Ruby
  Ik ben 1 van de studenten die hieraan heeft meegewerkt. Ik moet jullie meedelen,dat er 6Surineds en 2 tata’s zoals jullie ons noemen,hieraan hebben gewerkt. Ik ben een Surined . Groetjes uit Holland.
  —–
  Knap werk Ruby, complimenten voor jou en je groepje.
  Jullie website is een ode aan deze grote Surinaamse held!


  Maak melding

 19. @Donderdag 14 februari 2013 16:05 to Ray:

  Meneer Ray mijn begeleider, tutor waar blijft u?
  U heeft aangegeven dat u mij graag ter wille wilt zijn m.b.t. `t geven van informatie over de misdaden van Dhr. Bouterse en dat alles verwerken op een nieuw te bouwen website. Vele anderen en mijzelf hebben uw kennis/wijsheid nodig! Laat a.u.b. wat van u horen! Ik snap dat u misschien `n drukke baan hebt en niet gelijk kan reageren, of u heeft de griep, maar laat a.u.b. een kort berichtje achter. U vindt `t toch ook erg belangrijk dat deze website er komt, aangezien u zelf met `t voorstel kwam! Ik heb `n aantal mensen over u vertelt; ze willen z.s.m. met u in contact komen!

  Ik loop misschien op de zaken vooruit, maar u kent ze hè, de volgende spreekwoorden/gezegden:
  -“If you’re going to talk the talk,
  you’ve got to walk the walk”
  -“Put your heart where your mouth is”
  Met andere woorden:
  Wie A zegt moet ook B zeggen!!!
  -EN:“if you can’t stand the heat stay out of the
  kitchen”!!


  Maak melding

 20. @Mireille

  Zo slim ben je wel om op te merken dat ik niet 1×24 uur achter de computer kan zitten vanwege andere verplichtingen.
  Je kan mij altijd vragen stellen hier en ik zal het voor je beantwoorden.
  Voor zover ik merken kan, heb jij mijn geen 1 vraag gesteld die ik beantwoorden moet, maar ben je meer bezorgd over het feit of ik wel of niet in staat ben je gelijk van repliek te dienen.
  Stel je vraag mevrouwtje,zodra ik de gelegenheid heb beantwoord ik het graag voor je!
  Je moet geen domme spreekwoorden voor mij opschrijven want dadelijk als ik jouw ga beginnen te volgen hier zal er voor jou geen uitweg meer zijn.
  En voor de volgende keer,zodra er niet gelijk op een reaktie van jou gereageerd kan worden moet je het niet in je kop halen en denken dat jij de vijand verslagen hebt,okay!


  Maak melding

 21. @Mireille

  Je moet je schamen meisje!Hoe kan je de misdadiger die ervoor heeft gezorgd dat je broer zo getraumatiseerd door het leven moet gaan,aan te spreken met meneer of de Dhr.
  Je lijkt wel je broers grootste vijand te zijn !

  PS
  Je broer die alles live heeft moeten meemaken[volgens jou],en jij die lijfelijk zijn vernederingen ,verdriet van dichtbij heb gezien ,zijn jullie beiden dan niet in staat om je lijdensverhaal en in het byzonder dat die van je broer,met behulp van Ruby en Wan bon online te verwerken?!

  Ps
  Luister meiske,je hebt geen broer die militair is geweest ,noch eentje die in de vieze vuile oorlog van je’dhr.bouterse’betrokken was!

  Ga je grootje voor de gek houden okay!

  Jezus Christus toch,
  zit je niet op school in Suriname dan?!Wat staat geschreven op die website die jij nog niet wist!


  Maak melding

 22. Geachte meneer Ray, Ik had zo`n reactie verwacht! Wie heeft t`over vijand verslaan! Ik reageer op uw stuk wat u over mij hebt geschreven! Vervelend hè wanneer je de plank mist slaat! Als `n kat in `t nauw nu onzin uitkramen, mij en mijn familie gaan beledigen, zegt meer over u niveau! “Niet terugkrabbelen hè, uw aanbod om voor “mijn” website informatie te verschaffen over ja, Dhr. Bouterse”!let u vooral op de aanhalingstekens, heeft namelijk `n betekenis! Van mijn mensen geleerd, altijd correct te blijven, hoe onbeschoft mensen ook zijn!! Niet omdat ik Dhr. B schrijft, maakt dat ik respect hebt voor deze man! Mensen beledigen zegt altijd meer over je zelf dan over de andere! Maar goed `t volgende: Ik heb u geen moment serieus genomen! Ik heb gewoon een “fatoe” op u genomen! What`s new: Grote mond en loze belofte!! U manier van denken en handelen(0,00) komen mij bekend voor! Bent u niet toevallig familie of zelf fan van Dhr. Bouterse! Naar mijn mening meneer Ray is `t volgende op u van toepassing:
  -“Don’t break your arm patting yourself on the back” en dit betekent:Iemand (u dus) is erg ingenomen met zichzelf!!!!!
  -En deze “De beste stuurlui staan aan wal”
  Case closed! Have a nice weekend!!!


  Maak melding

 23. Wan Bon, ik heb de documentaire gezien, ik ken de literatuur, ken meneer De Kom zijn boek, ik ga u weer vragen kent u het werk van meneer de KOM? Weet u wat meneer de Kom in Suriname kwam doen? Hoelang hij daar was? Weet u met wie hij samenwerkte? Kent u alle literatuur? Ik denk het niet, want de eerste persoon die alle archieven hierover uitspitte moet nog geboren worden. Laten we voor we helden maken, goed naar onze geschiedenis kijken….als u vraagt wat ik voor Suriname doe? Wie zal het zeggen nietwaar? U kent me niet! Maar als we helden willen hebben, moeten we dat doen op goede gronden! That is all, en dat heeft niets te maken met een negatieve houding maar met vragen die ik stel aan uw allen.


  Maak melding

 24. En beste Wan Bon als u een SuriNed bent, dan is er voor u nog veel werk aan de winkel. Suriname centrisch denken is lastig..ik weet het, maar als u dat doet komt u mogelijk tot andere conclusies. Want de hoeveelheid literatuur waarover u praat, daarvan kan ik u melden dat het er niet veel zijn, dat ze steeds uit dezelfde bronnen citeren, dezelfde verhalen vertellen waarvan niemand weet of ze historisch accuraat zijn.


  Maak melding

 25. Beste Olivia,
  Ik wil niet onvriendelijk overkomen, maar als je de definitie weet van wat een held is, en ook de hele geschiedenis kent van het leven van Anton De Kom, dan lees ik met grote verbazing jouw reactie.
  Eerlijk gezegd, begrijp ik je niet zo goed.
  Wil je zeggen dat Anton de Kom geen held is?
  Niet IK heb hem tot held gemaakt. Dat heeft hij zelf gedaan, door een onvoorwaardelijke, nimmer aflatende strijd te voeren, voor een betere positie van de arbeiders die toen onder erbarmelijke omstandigheden leefden, met gevaar voor eigen leven!
  Hij behoort tot de GROTEN van Suriname!
  Wie staat er nu op om Su te bevrijden van “onze held op sokken?” Niemand durft!


  Maak melding

 26. @Mireille
  Dus als jij morgen je ‘Dhr bouterse’ op straat ontmoet wat zal je tegen hem zeggen dan?!
  Dit misschien,
  “Goeiemorgen ‘Dhr Bouterse’ heeft U voor vandaag nog enkelen kapot geschoten en weer anderen met trauma’s achtergelaten zoals U het eerder gedaan heeft met mijn broer?!”
  ‘En ‘Mijnheer Bouterse’ondanks het feit dat U een moordenaar bent ,zoals ik het reeds weet,ga ik U niet beledigen hoor!Ik heb een overschot aan FATSOEN en ik spreek ik U daarom aan met de titel’Dhr bouterse’.
  ‘bedankt hoor’ Dhr bouterse’, bedankt voor het geschenk in de vorm van terreur en trauma’s aan mijn familie!’
  ‘Als ik slecht over U gaat praten O,mijn ‘Dhr bouterse’ dan gaat men denken dat ik een slechterik ben”.

  Mireille, , hoeveel keren per dag ben jij te vinden in de Steve meye duivelse kerk?!
  Wat daar alleen wordt je geleerd dat je de moordenaar bouterse niet moet zien voor wat hij in werkelijkheid is ,maar doen alsof….


  Maak melding

 27. @Mireille

  Boi,je broer moest mijn broer geweest zijn!!
  Ik zou van hem,de levende lijk, tot een ware KRIJGER a la Rambo style ,getransformeerd hebben!
  Eentje die niet langer met trauma’s zijn leven verder zou doorbrengen maar met heel veel VECHTLUST,om zijn vijand te kunnen verslaan.
  ik hoop dat je broer met oordopjes of watten in zijn oren rondloopt ,ik kan me voorstellen hoe hinderlijk en pijnlijk het voor hem zal zijn om uit je mond te horen ‘dhr Bouterse’.


  Maak melding

 28. Er is een nieuwe Surinaamse Historicus geboren: Haar naam is OLIVIA.
  Kan Andre Loor nu eindelijk met pensioen.
  OLIVIA gaat binnenkort haar proefschrift “het leven van Anton de Kom” verdedigen aan de Uni van Weetnietskunde.

  Wie ook binnenkort haar proefschrift FATSOEN RESPECT en de betekenis van de aanduiding “Dhr Bouterse” gaat verdedigen is MEREILLE onze fatsoensmoralist.


  Maak melding

 29. Anton de Kom heeft Suriname niet bevrijd, heeft niets gedaan voor de mensen, kwam naar Suriname omdat hij door de communisten gestuurd werd voor de Agitatiepropaganda. Anton de Kom was in Nederland omstreden,omdat hij communist was, en zich bezig hield met pamfleteren. In Suriname waren Louis Doedel Huiswoud en anderen bezig de Arbeiders te organiseren. Anton de Kom zat en schreef dingen op. De mensen die de klappen kregen zoals Louis Doedel, Huiswoud en Van Vliet die opgesloten werden, dat zijn helden. Meneer Eliazer, Papa Koenders, Meneer Colaco Belmonte, Harold Miranda, Ming Doelman, Meneer Del Prado, Bosverschuur dat zijn de mensen die gevochten hebben. Wie helden wil kan er een maken, wie in helden geloofd, hoeft niet in de geschiedenis te geloven. Wie zijn eigen geschiedenis niet kent, IS GEDOEMD.


  Maak melding

 30. Beste Who Cares gelukkig dat je niet weet wie ik ben, dat is mooi, we gaan het zo laten. Onder een AVA schrijven zoals wij allemaal hier,laat geen ruimte voor persoonlijke aanvallen, kun je reageren op mijn argumenten? Ja,toon dat, al het andere is water onder de brug. U kent me niet, en als u vind dat Olivia niets weet, dan zegt Olivia, God vergeef hem, hij weet niet wat hij zegt, AMEN!


  Maak melding

 31. Geef jij antwoord op de vragen die ik stel, ja toch, of is dat niet mogelijk? Wie veel zegt moet veel verantwoorden, en wie hoog van de toren blaast, kan alleen maar vallen…zie dat u een beroepsreaguurder bent, overal een mening over, altijd in discussie. Mooi toch, maar mijn vragen beantwoord u niet. Ik kom niet hier om likes te krijgen of zoiets, ik wil alleen de dingen zuiver hebben, maar het is steeds te persoonlijk en niet on topic. En dat is jammer!


  Maak melding

 32. olivia: ” Wie veel zegt moet veel verantwoorden”
  ” wie hoog van de toren blaast, kan alleen maar vallen”

  Je schudt gloednieuwe gezegdes uit je mouw, knap hoor.

  Deze vallen onder de noemer:

  “Wie een kuil graaft voor een ander wordt moe”


  Maak melding

 33. HENK MOLENAAR:” Wie een kuil graaft voor een ander wordt moe”! LOL!!!!!!!!

  JUF OLIVIA ,Historica en geschiedenis lerares: Wat was je vraag ook alweer? Ben ik vergeten. Hopelijk krijg ik geen strafregels Juf! En kent onze leraresje deze:Er is geen spreker, die een zwijger overtreft!


  Maak melding

 34. Gelukkig doet waterkant.net veel voor uw aller sociale contacten, bezigheidszoekers en spijkers-op-laagwater zoekers, geen inhoud, geen substantie, slechts kinnezinne en jijbakken. Het niveau is mij te hoog, zoveel beroepsreaguurders en kennerTS van Anton de Kom, neen daar kan ik niet tegen op!


  Maak melding

 35. JUF OLIVIA: Dan weet je als wetenschapper/moraalridder/lerares vast wel wat je te doen staat.Tip: doorstuderen naar een hoger nivo, of een toontje lager gaan zingen, en jezelf degraderen.


  Maak melding

 36. Beste Olivia:

  “Wie spijkers op laag water zoekt, wordt nat”

  Het is kinnesinne niet kinnezinne

  Jammer dat je het niveau (geen nivo) hier te laag vindt.


  Maak melding

 37. Sorry hoor, maar….
  Ik ben het eens met Olivia.
  Bovendien heeft ze gelijk jongens.
  Who the hell is de Kom?
  btw, ik weet wie hij is, maar zo bijzonder…

  Nog even wat olie…..
  Zijn deze stuutjes hierop afgestudeerd?
  Vind je het gek, al die werkelozen.

  Niet een site die mij persoonlijk boeit!
  Tsja, smaken verschillen……………


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.