Overheid koopt grond Inheems dorp bij kerk

25

PARAMARIBO, 13 feb – De overheid heeft de grond gekocht waar het Inheemse dorp Colombia, in Saramacca, op gevestigd is. Het stuk land is gekocht van het Rooms-katholiek Bisdom in Paramaribo, dat al jaren in een conflict verwikkeld was met de dorpsbewoners. Volgens bisschop Wilhelm de Bekker is het conflict nu definitief voorbij. De koop geschiedde kennelijk in opdracht van president Desiré Bouterse zelf.

“Ik weet dat het een opdracht van de hoogste man van het land”, zegt Sutrisno Mitro, topfunctionaris op het ministerie van Ruimtelijke Ordening Grond & Bosbeheer, tegenover de Ware Tijd. Het ministerie regelt de overdracht. Het betreft een deel van de oude plantage Dirks Hoop. De plantage is overigens nog eigendom van de kerk. Die is van plan ook de rest te verkopen. De staat kocht alleen de twee hectare waar Colombia op staat.

Daar vallen de verkeerswegen en het plaatselijke voetbalveld niet onder. De kerk is nu van plan die te schenken aan het dorp. De grond was eerder al ten verkoop aangeboden aan de dorpsbewoners. De prijs van tien euro per vierkante meter bleek te hoog voor een groot deel. Maar verhuizen was ook geen optie. Uiteindelijk is aangeklopt bij de overheid. “We hebben eind december een akkoord bereikt. Maar ik ben nog niet gaan controleren of het geld al gestort is”, aldus De Bekker.


25 REACTIES

 1. De Bekker moet niet lullen. Hij heef met een pistool op hoofd dit contract moeten tekenen. Didibrie speelt wederom Sinterklaas met belasting geld. Dit lap grond is een aanvulling op de collectie van de megalomane president.


  Maak melding

 2. hoe kan de kerk geld vangen voor iets die ze hebben gestolen van de indianen
  Het land moest gewoon terug gevorderd worden
  want de kerk is op onrechtmatige wijzen aangekomen


  Maak melding

 3. SURI B: Het verdriet van WKN ,wanneer worden de honderduizenden hectare land teruggevordert van DDB en zijn 40 struikrovers die ze zich toegeigend hebben,en het geld dat ze dagelijks roven uit staatskas?


  Maak melding

 4. Volgens mij is de RK de Indianen daar in Saramacca komen aantreffen en zeker weten niet andersom.
  Wie kent Indianen die grond bezitten in Vaticaanstad?


  Maak melding

 5. En nu wachten op het bericht welke ndper als eigenaar naar voren zal treden.
  Gratis een lap grond jezelve toe eigenen met de zuur verdiende belastingscenten van de surinaamse bevolking!
  Het geld om het te kopen komt natuurlijk uit STAATSKAS!!


  Maak melding

 6. @SRA

  Kom ,kom hier verklaren hoe en waarom wij in Suriname in euro’s moeten betalen voor surinaamse goederen. Zelfs je baasje koopt en verkoopt in euro’s!!


  Maak melding

 7. @susri b, heb je bewijsstukken dat de kerk onrechtmatig aan het stukje grond is gekomen?

  =Berg en dal was ook van de kerk. Zie maar waar de mensen nu zijn gaan wonen die vonden dat het van hen waren.

  =Het moet nu voor eens en voor altijd ophouden in heel Suriname om ergens zonder toestemming te gaan wonen of te gaan bouwen.

  =Zie Commewijne, Para, Devisbuiten, Goedeverwachting noem maar op.


  Maak melding

 8. Verleden en nu!

  De Kerk is in het verleden op een of andere wijze eigenaar geworden van dit stuk grond. Onderzoek moet uitwijzen hoe; legaal of illegaal. Is het op legale wijze verkregen dan doet de overheid een goede zaak om het op te kopen als Staatseigendom. Is het niet legaal verkregen dan heeft de Kerk geen poot om op te staan.

  Nu is dit gebied Staatseigendom. Wanneer blijkt dat er straks goud of diamanten in de grond zitten zullen de inheemsen vragen om hun aandeel want het is hun woongebied. Zo gaat dat in Suriname.

  De gunst van de Kerk om het sportveld en de wegen te schenken aan de bewoners moet dan gezien worden als een daad van goede wil.

  Zolang er Euro’s of US dollars gevraagd wordt om grond in Suriname te kopen zal onze SRD stinken. Het moet niet kunnen dat er vreemd geld gevraagd wordt voor Surinaams grond. Waar blijft onze trots?


  Maak melding

 9. Wist u dat Berg en Dal, Kersten en andere roerende en onroerende goederen zijn gekocht met gelden die de gemeenteleden decenia geleden hebben gespaard bij de EBG? Hen werd gezegd dat het een investering was waar zij later de vruchten van zouden plukken. Thans worden de nazaten van die mensen geweerd uit Berg en Dal en wordt Kersten verkocht aan de Chinezen. Wie geeft onze voorouders hun aandeel? Kersten en andere organisaties zij opgericht en opgebouwd met hun zuur verdiende centjes! Foei!! EBGS, hoe durven jullie?? Zo heeft wellicht ook de RK gemeente gelden van parochianen misbruikt. Wie het weet zal het zeggen, wie het echt wil weten zal het gaan onderzoeken, maar begin dan aub eerst met Kersten want dat is echt Surinaams erfgoed dat wordt verkocht aan buitenlanders. Ze hebben ons toen met de bijbel in de hand verhandeld en doen het nog!!


  Maak melding

 10. LUCIEN:”Ze hebben ons toen met de bijbel in de hand verhandeld en doen het nog”
  Dat krijg je ervan als jij je ertoe laat verleiden door sekten om in sprookjes te geloven.


  Maak melding

 11. Woensdag 13 februari 2013 om 19:18 uur, door Lucien

  Wie geeft onze voorouders hun aandeel? Kersten en andere organisaties zij opgericht en opgebouwd met hun zuur verdiende centjes! Foei!! EBGS, hoe durven jullie?? Zo heeft wellicht ook de RK gemeente gelden van parochianen misbruikt. Wie het weet zal het zeggen, wie het echt wil weten zal het gaan onderzoeken, maar begin dan aub eerst met Kersten want dat is echt Surinaams erfgoed dat wordt verkocht aan buitenlanders.

  @Lucien: Dan doet men toch een beroep op: Armandje middels Herstel-betalingen.

  becijferde econoom (en oud-minister van Economische Zaken in Suriname) Armand Zunder in zijn lijvige studie Herstel-betalingen.

  Het is niet “met de hoed in de hand komt men door het ganse land”.

  Maar met de “Bijbel in de hand liepen ze door het ganse land”.


  Maak melding

 12. Koos

  De Bekker moet niet lullen. Hij heef met een pistool op hoofd dit contract moeten tekenen. Didibrie speelt wederom Sinterklaas met belasting geld. Dit lap grond is een aanvulling op de collectie van de megalomane president.
  en weer schrijf die debiel een shit, de bekker kan ddb niet uitstaan laatstaaan dat zij samen zouden gaan stappen


  Maak melding

 13. De plantage is overigens nog eigendom van de kerk. Die is van plan ook de rest te verkopen. De staat kocht alleen de twee hectare waar Colombia op staat. de overheid is de arme indianen bij gesprongen, die de 10 euro die de RK kerk vroeg, niet kon betalen.


  Maak melding

 14. De Rooms-katholieken hebben relatief overigens niet zo veel gehad als de EBG. Ze waren namelijk niet geliefd in Nederland toen, en dus ook niet in Suriname.

  De bedragen die ze o.a. kregen voor onderwijs waren veel lager dan die van de EBG. Bovendien stopte de EBG geld voor het onderwijs in de kerken, in tegenstelling tot de Roomsen die het ook echt voor het onderwijs gebruikten.


  Maak melding

 15. Ooit ga je inderdaad horen dat dit stuk grond op naam van een minister staat….Zo gaat dat in een corrupt land waar het volk stelen van grond toestaat, onder andere door parlementariers….


  Maak melding

 16. We weten met welke middelen de DDP haar propaganda fincncieert…

  Het is wel heel veel raak de laatste week

  Jamaica onderschept schip met cocaïne uit Suriname
  Wednesday 13 February
  door Johan Donner
  PARAMARIBO/KINGSTON – De Jamaicaanse politie- en douaneautoriteiten hebben in het afgelopen weekeinde in een schip uit Suriname cocaïne ter waarde van meer dan US$ 51 miljoen aan boord. Het vaartuig `Vega Sachsen’ ligt momenteel aan de ketting aan de kade in de haven Kingston Wharves. Een ambtenaar ontdekte dat er was geknoeid aan de zegels van één van de containers en kwam in actie terwijl schip op het punt stond naar China te vertrekken.
  Volgens een rapport van de Jamaicaanse douane werd ongeveer 29 kilo van het illegale spul gevonden. In een 40-voet container die werd doorzocht zijn er en twee legergroene rugzakken met witte poederachtige inhoud aangetroffen verpakt in bruin plakband. De container werd in beslag genomen, maar er zijn nog geen arrestaties verricht.


  Maak melding

 17. Dit is echt niet normaal: lees en huiver.

  Explosie van tienerzwangerschappen op een Mulo in binnenland.
  1 op de 3 tieners raakt zwanger.

  Tienerzwangerschappen vormen een voortdurend probleem op de Mulo Brokopondo. Het schooljaar 2007-2008 spande de kroon, met meer dan 35 geregistreerde zwangerschappen op een leerlingenbestand van 300. Na stevige maatregelen en extra voorlichting daalde het aantal zwangerschappen het jaar erna. Nu neemt het aantal zwangerschappen echter weer zorgwekkende proporties aan, zegt de directeur.


  Maak melding

 18. OVERHEID KOOPT GROND “INHEEMS” DORP BIJ KERK.
  Thnks: GMAP voor je verwijzing naar (StarNieuws.com)

  En de anderen blijven steeds maar OCCUPEREN.
  OCCUPANTEN woedend: Krotten te Goede Verwachting afgebroken.(StarNieuws.com)

  Politiecommandant: Je koopt geen terrein op straat.

  Zie (In de Branding): http://www.apinti.sr

  Een familielid van Lonny Brunsie is de woordvoerder.
  Volgens dezelfde woordvoerder, zijn de occupanten een beetje (achterlijk).

  Zijn er nog forummers, die voor SRD 3.000,- een PERCEEL willen kopen?

  @blaka bakra zegt: Gij zult niet STELEN.
  Ik zeg: Gij zult niet OCCUPEREN.


  Maak melding

 19. Fer Odi,

  sommigen leren het maar niet, en blijven proberen!!

  was het niet 2 jaar geleden dat deze djuku djuku ook al had geleidt tot *bulldozeren*???

  toen zou Jenny, Amofo, Lonnie en basja’s het volk informeren de stadswetten….

  gij zult niet occuperen op 2 benen, en helemaal verboden is occupatie met je 3e been, want anders zit brokopondo-klas vol met * bigi bere* 🙂


  Maak melding

 20. Het is toch van de zotte! De staat schittert in hedonistische leven, verzamelen van buitenlandse schulden en kiezers bekeren met geld, beloftes.
  En voor wie doet man dat? Niet voor democratie of het volk, maar om Amnesty veilig te stellen.


  Maak melding

 21. Oppassen Henk Molenaar..vwb die tienerzwangerschappen..
  Ben bang..(gezien de reacties bij andere onderwerpen)..dat de blanke nazaten van de slavendrijvers (dus wij)..weer de schuld krijgen hier van..en dat wij weer uitgemaakt worden als pedofielen die suriname belegeren om kinderen te misbruiken..trouwens..die figuren hoor ik nu niet hier..
  was trouwens de reden dat ik hier niet zo veel meer kom op wkn.
  groetjes
  daar zal trouwens niemand wakker van liggen..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.