zaterdag, juni 22, 2024
HomeNieuws uit SurinameProef basisschool legt manco’s bloot

Proef basisschool legt manco’s bloot

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 24 jan – Het eerste ‘meetmoment’ voor de laatste klas van het basisonderwijs heeft enkele leermomenten opgeleverd. Dit meldt de Ware Tijd. Het ministerie van Onderwijs & Volksontwikkeling, Minov, heeft de zwakheden geregistreerd. Onder meer is vastgesteld dat hoofdrekenen de meeste koppijn opleverde. Er is duidelijk werk aan de winkel.

Behoeften en leemten vaststellen is ook waarom meetmomenten zijn ingevoerd dit jaar. Volgens Minov-functionaris Remy Pollack is over de hele linie geklaagd over hoofdrekenen. De pupillen hebben het geweten. “Met ‘tekst’ heb ik wel goed gewerkt. Ik denk dat het bij rekenen slecht is gegaan. Ik heb mijn lessen goed geleerd, maar ik vond rekenen een beetje moeilijk”, zegt de dertienjarige Savien. Hij is toch blij met het meetmoment. “Je kunt oefenen voor de toets van juli.”

De grote toets komt aan het eind van het schooljaar. Van de kinderen wordt dan verondersteld dat ze genoeg voorbereid zijn. Door de jaren heen bleek dit niet altijd sluitend. Daarom is het meetmoment ingevoerd. Het aantal vragen is minder dan die van de eindtoets. De cijfers die de kinderen halen worden opgeteld bij hun kwartaalresultaat. Het volgende meetmoment is al in maart. Volgens Pollack was er op sommige scholen niet genoeg toetsmateriaal.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

12 REACTIES
 1. Fijn dat deze kinderen goed les krijgen. Kan mij herinneren dat in de jaren 80 kinderen waren die geen les kregen. Kijk wat er van hun terecht is gekomen. (oa Bouterse aanhangers). Je wordt niet alleen thuis opgevoerd maar ook op school. 1 geruststelling ook in Suriname kun je als ongeschoolde een topbaan krijgen bij de overheid. Deze kinderen wil adviseren tzt (mocht Bouterse aan de macht blijven) het land te verlaten. Een geschoolde heeft daar weinig te zoeken.


  Maak melding
 2. geschoolde kinderen is wel degelijk nodig in su,’als er op een bepaalde hoogte kwa leerstof gepresenteerd kan worden zal dat nu en in de toekomst goede gevolgen voor het su economie hebben en vooral als het op het economie van su is afgestemd.(eigen opbouw)


  Maak melding
 3. En hier schort het dus zeker aan! Geen wonder dat we geen topwetenschappers (Beta’s) kunnen opleiden omdat het al in de basis fout zit.

  We zijn watjes geworden in Suriname. De oude strakke opvoeding moet terug. De discipline moet opnieuw topprioriteit op de scholen krijgen en het curriculum moet danig worden bijgewerkt.

  Is het niet opvallend dat je hier de bonden niet over hoort? Voor goed onderwijs voor de leerlingen, komt geen enkele bond op.

  Wel voor meer geld voor al die ONBEVOEGDE leraren die geen ene kloot uitspoken.


  Maak melding
 4. @sra

  Jawel Suriname heeft geschoolde kinderen nodig!!
  Maar dan vraag je jezelve tegelijker tijd ook af hoe het komt dat de ongeschoolden zoals bouta bv pseudo ‘presidentje’ kan worden en somo en brunsie ministers!!
  De leerstof moet ook aangepast worden aan de recente geschiedenis van Suriname die begonnen was met de coup van 25 feb 1980 olv je ongeschoolde baasje!!
  Waarom een gedeelte van de geschiedenis van Suriname weglaten en doen alsof het nooit heeft bestaan?!

  Ps

  Hebben geschoolde kinderen nog een toekomst in Suriname?!
  Kijk wie voor pseudo presidentje en ministers spelen …bouta ,somo en brunsie….


  Maak melding
 5. De Kinderen van Suriname is de toekomst van Suriname!!

  Minister Shirley Sitaldien!! de bal ligt nu bij jou!!!! laat die pocher Bouta aan de kant en ga voor verdere studie voorbereidingen/mogelijkheden voor deze kids!!

  Kids VOORWAARTS MARS!!!! en niet weer: wij zijn de meiden van de huishoudschool! we leren naaaien, we naaaaaien!! of “wij zijn de jongens ALLEEN van de landbouwschool”!!


  Maak melding
 6. Wie gaat de kids bijscholen? Waar, wanneer en door wie?
  Dat wordt extra bijlessen betalen, ouders! Maak je borst maar nat want de juf/ meester in de klas heeft niet de kwalificatie om op 3 niveau’s les te geven.
  Daarin zijn ze in Su nog niet zo ver. Het is nog allemaal klassikaal frontaal. Wie het al snapt hoort de instructie net zo lang tot het zwakste kind het eindelijk gesnapt heeft.
  Meten is goed maar slechts een middel om te weten waar de hiaten liggen. En daarna……..?
  Zinloos als je er verder niets mee kan.


  Maak melding
 7. Ray je weet dat je gezocht wordt voor die kogelbrief. Tjie Liep Sie is naar je op zoek. Zoek onderdak in Ocer, jij neemt toch Jan an alleman in de maling.


  Maak melding
 8. Goed onderwijs moet ondersteund worden door integere acceptabele rolmodellen. De grootste drijfkracht in het onderwijsproces is de motivatie van de student.


  Maak melding
 9. Ik wil niet pessimistisch zijn, maar een goed begin is al halve werk! De ouders hebben behalve de schoolleiders/leerkrachten ook een belangrijke rol in de opvoeding. Zij moeten controle uitoefenen op hun kids en onderzoeken waarmee en met wie en wat de kids zich bezighouden. Nu gemerkt is waar de schoen wringt moet het ministerie(centrale overheid) de vinger op de pols houden en structureel daarmee doorgaan. Ik denk dat het wel goed komt.


  Maak melding
 10. @Sheba
  De ouders hebben behalve de schoolleiders/leerkrachten ook een belangrijke rol in de opvoeding.

  WAT EEN GOEDE OPMERKING VAN JE!KLASSE! 🙂 🙂


  Maak melding
 11. SHEBA,
  En de juffen en de meesters hebben behalve de ouders ook een belangrijke rol in het bijbrengen van kennis aan de leerlingen.
  De wereld op zijn kop! 🙂


  Maak melding
 12. voor de ouders is er ook een taak weggelegd.door dagelijks met je kind te communiceren en je kind(eren) naar educatieve programma’S te laten kijken en te laten lezen.

  grt,Mundo


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES