Sociaal krediet verhoogt politieke druk op Bouterse

40

PARAMARIBO, 24 jan – De recente opiniepeiling heeft gigantische politieke uitdagingen voor president Desiré Bouterse tot gevolg. Dit stelt universiteitsdocent sociologie August Boldewijn. Het verbeteren van sociale voorzieningen de afgelopen jaren maakt kennelijk indruk. De gemeten populariteit van Bouterse is precies hieraan te danken. De vraag is of het ook zo blijft. Een van de belangrijkste uitdagingen heeft namelijk alles te maken met minister Alice Amafo van Sociale Zaken & Volkshuisvesting.

Die is duidelijk de achilleshiel van het sociaal beleid. “President Bouterse weet dat Amafo hem zijn populariteit kan kosten. Daarom heeft hij haar macht al verkleind”, zegt Boldewijn tegenover de Ware Tijd. Het sociale woningbouw bijvoorbeeld valt nu rechtstreeks onder Bouterse. Sinds zijn aantreden liet hij ook de oudedagsvoorziening en kinderbijslag verhogen. Kennelijk legde deze aanpak geen windeieren. Bouterse ligt andere partijleiders straatlengtes voor in de peiling.

Dat Amafo nog op haar post zit is uitsluitend te danken aan haar partijleider Ronnie Brunswijk (Abop). Die staat vervanging van al zijn ministers toe, behalve van Amafo. Dat zegt meer van Bouterse’s positie dan wat ook. “Volgens de grondwet heeft hij de uitvoerend macht. Maar kennelijk wordt die nu gedeeld met de leiders van coalitiepartijen. Amafo zit daar bij de gratie van Brunswijk en niet van Bouterse”, aldus Boldewijn.

40 REACTIES

 1. Sinterklaas bestaat echt en hij heet Desi Delano Bouterse. Lenen lenen en nog eens lenen dat is wat deze regering doet met andere woorden, het land leeft op de pof. Schulden worden doorgeschoven naar de volgende generaties. Over 10 jaar is Suriname een 2e Griekenland.


  Maak melding

 2. Beste Ray, je hebt gelijk. Bouterse, Somo en Brunswijk, drie gamblers bij elkaar, ze vertrouwen elkaar niet, maar zijn tot elkaar veroordeeld. Bouta weet dat hij niet verder komt met deze gasten daarom ging hij vorige week de kont van Santhoki gretig likken.

  “There is no honour among thieves”


  Maak melding

 3. Kom met structureel.oplossing voor de problemen waar de gemeenschap meet zit.
  Voor zijn vrouw en ministers in zijn militaire perioden komt hij met een wetwijziging.


  Maak melding

 4. Ondanks het vele geld en de goede condities die Nieuw Front voor de NDP regering heeft achtergelaten en ondanks de hoge inkomsten uit goud en olie moet men
  toch gaan lenen. Waarom ? Iedereen kan een land regeren als de geldboom tot aan de hemel groeit.
  Ik vergelijk het met een makelaar. Je zet je huis in de verkoop via een makelaar echter na een jaar is huis nog steeds niet verkocht. 99% dat de makelaar zegt dat je huis te duur op FUNDA staat. Op deze manier verkoop ik ook huizen als zoete broodjes. De kunst is om met de huidige situatie iets van te maken. Het bestuur van het land is een chaos, er is geen eenheid in de regering, het kabinet van de President en de ministerraad zitten niet op een lijn, er is gebrek aan onderling vertrouwen. Men houdt elkaar in het zadel vanwege opportunistische redenen en in sommige gevallen spelen corruptie en nepotisme ook een rol. Laat ik het zo stellen, mijn steun voor deze regering wordt met de dag minder.


  Maak melding

 5. Ze houden elkaar gegijzeld maar Bouta zijn programma is leidend. Somo bedrijft politiek op een pinda, graaiend en ja zolang hij niet in de wegloopt kan hij zijn gang gaan lijkt het. Brunsie is Robinhood zonder pijl en boog maar ook zo een Pindapoliticus. Bouterse heeft ruimte gezien in het kasboek van de staat om de AOV en de kinderbijslag verhoogd.
  Er gebeurt veel in Suriname maar dat heeft weinig met het beleid van deze regering te maken. Het zijn de ondernemers waar het om gaat en die Suriname in al die jaren terug op de been hebben geholpen.
  Mooi die stadsverfraaing maar dat is slechts verpakking met Abrahams die zeven armen heeft. Santhoki heeft zijn visie op 2030 georganiseerd wat is de visie van de NPS, Rusland is onze reactie kandidaat, hij reageert op Idos peilingen en reageert op gouddeals maar wat is het geluid van de NPS?
  Do not sell your soul to the devil.


  Maak melding

 6. Koos,

  Nederland is een rijk land (zou je zeggen) en zou dus niet op de pof moeten leven. Maar de realiteit is echter anders. Het arme Suriname volgt dus het goeie (?) voorbeeld van Nederland.

  Koos, lees het onderstaand bericht uit de Nederlandse media over Nederland dat zal jouw evenwichtig beeld met betrekking tot geld lenen van een land als Suriname zeker ten goed komen.

  Staatsschuld in Nederland

  ‘De Nederlandse overheid leent dit jaar 70 miljoen per dag!
  Door de crisis zijn de overheidsfinanciën de afgelopen jaren sterk verslechterd. In 2008 – voor de crisis – was er nog een klein overschot op de begroting, maar in de jaren daarna sloeg dat volledig om. Nederland leeft nu in feite op de pof, en dat is geen gezonde situatie. We geven dag in, dag uit meer uit dan er binnenkomt. In 2009 was dat 87 miljoen euro per dag, in 2010 ongeveer 82 miljoen en dit jaar geven we iedere dag 70 miljoen te veel uit. Het tekort daalt, maar ook in 2012 staan we in de min; naar verwachting zo’n 50 miljoen euro per dag.

  Door de tekorten is de staatsschuld flink opgelopen. In 2012 komt de schuld boven de 400 miljard euro. Dat is bijna 25 duizend euro per Nederlander. En hoe hoger de schuld, hoe meer geld we uitgeven aan rente. Ten opzichte van andere landen kan Nederland relatief goedkoop lenen, maar toch betalen we in 2012 dik 10 miljard euro aan rente. ‘ (Bron: Jan Kees de Jager)


  Maak melding

 7. Kwaliteit!

  Dat figuren als Desi, Brunsie en Somo de totale macht hebben in politiek Suriname geeft aan hoe het met de kwaliteit van het electoraat is gesteld. Weinig kennis, onetisch, regelzucht, corruptiezucht, luiheid en voor een appel en een ei op de eerste rang willen zitten. En hoogst waarschijnlijk is onverschilligheid de grootste boosdoener. Want alleen mensen die niet aan de toekomst van hun kinderen denken maar alleen aan zichzelf, kiezen voor malafide leiders zonder enig toekomstvisie.

  Je kan nu de minst bedeelden wat toestoppen, maar kan je het over 5 jaar nog wanneer ze er echt op gaan rekenen en het geld op is? De korte-termijnvisie is precies hetzelfde als wat er mis is met hulp aan arm Afrika: geef ze de tools om zelfwerkend te zijn in plaats van zoethoudertjes uit de belasting of leenpot.
  Alleen dat zal de kwaliteit van hun leven verbeteren.


  Maak melding

 8. Klein klein kleutertje
  Wat doe je in mijn hof
  Je plukt er alle bloempjes af
  Je maakt het veel te grof

  O mijn lieve SU
  Zeg het niet tegen EU en de Ov.wereld
  Ik zal NIET zoet naar school toe gaan
  En het land in de shit laten staan

  Het is al een klere bendes!!en nogeens!!!! Groot probleem straks voor de opvolgers! en als het de zelfde bendes wederom aan de beurt zijn!! dan is SU falliet!! Burgers je eigendommen dan maar inleveren! Een ieder moet bijdragen om bovenop te komen!! Dan is de vraag zeer! komt het wel zover?? mi no den ki!!!


  Maak melding

 9. Ik dacht dat ik asiel zou krijgen in Holland als Bouterse weer aan de macht zou komen. De bakras hebben me weer teruggestuurd. Ik stem nooit meer NDP.


  Maak melding

 10. Wil je het hart van het volk winnen, dan moet je inderdaad komen met sociale plannen….En niet zoals de vorige regeringen. Niks doen voor het volk maar alleen eigen, persoonlijke, belangen, zaken behartigen….

  En wat de leningen betreft, welk land heeft geen leningen. Het schuldenplafond van VS bedraagt binnen kort bijna schrik niet. US 16.500.000.000.000 dus ja….16.500 miljard…. Wat maakt die ene miljard dan uit van SU…alleen met het verkopen van vis kun je dit terug betalen, mits goed georganiseerd.

  Beter rood staan dan dat je eigen volk laten lijden…Dat noem ik pas egoisme, want zelf verdien je tienduizenden per maand en je volk laat je pienaren…


  Maak melding

 11. @Musk, ik sta 1000% achter jou mening.

  =Ik vraag mij daarom ook af of de NDP aanhang nou niet kan inzien dat het gewoon niet klopt wat er gebeurt.

  =Daarom zal het ook nooit goed gaan met mensen die weinig of helemaal GEEN kennis en ervaring hebben in de Surinaamse politiek.

  =Ziet de NDP aanhang ook niet waarom Bouterse samen met Santhoki wil gaan werken. Bij Santhoki zitten heel veel hoog opgeleiden.

  =Jammer dat het zo moet gaan. Zie men gewoon niet in dat het VRIENDJESPOLITIEK niet werkt.////


  Maak melding

 12. Girlpower!!!!

  Of niet dan, whahahahahahaha…..

  O, O, O, die Amafo toch, ze houdt dit Suri-kartel, in een stevige houtgreep, tss haar gespierde dijen vastgeklemd.
  Whahahahahahaha,
  Sorry hoor… het blijft lachen, gieren en brullen met de suri-politici.

  You go girl……..
  “Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid.”
  Whahahahahahahahaha


  Maak melding

 13. Ook dit is sociaal krediet…transparantie communicatie waar blijft het geld steken? Of was die ook zo een fly-over ballon

  ALBINA – Nabesing Ajeki heeft als coördinator voor Naschoolse Opvang te Moengo een actie van ontevreden medewerkers op tijd weten te stuiten. De leerkrachten van verschillende scholen in Moengo hadden onderling afgestemd om dagelijks een uur eerder te stoppen met het werk, omdat uitbetaling uitblijft.

  Ajeki die dit ter ore kwam, heeft de schoolleiders ervan kunnen overhalen, dat de leerlingen normaal beziggehouden worden tot vijf uur. Hij vraagt de leerkrachten om nog even geduld te hebben en zich vooral op de voordelen van het project te richten. “Wie wel eerder weggaat, wordt een tientje per dag gekort in zijn vergoeding”, dreigt Ajeki desondanks. “Men verdient per dag 50 SRD onbelast plus een gratis maaltijd.”

  Anita Biharie, schoolleider van OS Wonoredjo, komt op voor haar leerkrachten. “Er was ons beloofd dat er eind december uitbetaald zou worden. Er is voor gewerkt, dus verwacht je het geld dat we hard kunnen gebruiken.” meerdere leiders zeggen dat de werkmotivatie voor het project op deze wijze sterk tanende is op hun school.


  Maak melding

 14. nog een sociaal ding!!!!!

  13.00 uur, Su het heetst v/d dag

  OP SCHOOL;
  meester heeft gegeten, nu is hij duf
  leerling heeft gegeten, nu is hij suf
  allebei slapen tot half 5 🙂

  Thuis;
  …mama heeft geen ouderlijke zorgen meer want DADA is de sponsor..hiep hiep ai ai baja!

  mama is thuis, buurman is thuis…piep zei de *verwachting* in het slaaphuis 🙂

  papa’s aanwezigheid was al nul, DADA maakt de rol van moeders tot nihil!!!!

  da waar het gezin als hoeksteen????

  🙂


  Maak melding

 15. @infocus

  In ieder geval geeft Nederland openheid van zakken over zijn leningen en kredieten. Niemand in Nederland hoeft zich af te vragen wat er allemaal gebeurd of gedaan wordt met het geleende geld.
  In Suriname in tegendeel wordt bij de miljarsen bij anderen geleend en alles wat je van deze ndp reghering tehoren krijght is deze;
  We lenen GELD hoor,maar alles is goed!!
  Geen uitleg ,niks krijg je van deze ndp regering te horen!!Hoe en wanneer alles terug betaald moeten worden,wie het zal moeten terugbetalen ,hoeveel rente ,etc..etc….NIKS weten wij!!
  Alleen bouta en co weten het!Maar zoals wij het reeds weten, bouta geeft nooit 1 dossier vrij!!


  Maak melding

 16. De stelling van Boldewijn is een open deur. Iedereen weet dat Brunswijk Bouterse in de greep heeft. Brunswijk zal en kan geen vervanging toestaan van Amofo omdat er binnen de ABOP geen andere gekwalificeerde krachten zijn. De intellectuele put van ABOP is leeg! Bouterse heeft nu o.b.v. het sociaal akkoord een probleem. Populariteit is leuk maar omdat te handhaven is een ander zaak!!!


  Maak melding

 17. GOD houdt van oprechtheid. GOD houdt van mensen wier oprecht zijn en geeft kracht om verder te kunnen in alle goede doelen!!

  GOD houdt niet van oneerlijkheid in welk vorm dan ook, iets in de richting van gemenigheid en gaat heel ver weg van dit soort paria’s!! Moet nieteens in de buurt hebben, want anders is de buurt besmet!!! Ga niet in de buurt, want dan loop je de kans ook besmet te raken!

  Ach! jullie zijn wel slim om te snappen!! uhhhh ik geloof een paar bekende lullo’s niet!!


  Maak melding

 18. Jammer dat arme mensen hier niet kunnen stemmen. Deze mensen hebben nieteens een goede huisvesting en goed eten, laatstaan een computer en internet…..

  Anders waren de punten hier heel anders verdeelt.

  Het verbaast me zeker niet dat ruime meerderheid achter het beleid van de huidige regering staat.


  Maak melding

 19. De sociale projecten zijn voor de leeglopers die niets van hun eigen leven maken en wachten op de overheid.
  Ze zoeken naar uitkeringen, huizen en luieren de hele dag.De regeringen doen hard hun best deze mensen tevreden te houden om verder aan de macht te blijven en hun gangetje te gaan.De eisen van deze nietsnutten wordt met de dag groter want vroeger was het bakkeljauw en drinken en nu willen ze huizen.Waar het geld vandaan moet komen dat weten ze niet en willen dit ook niet weten.Wat vergeten wordt is dat het zweet van iemand anders is en terug betaald moet worden in welke vorm dan ook.Heeft Abraham jullie dat niet verteld dat de terug betaling plaats moet vinden.

  Het verschil tussen een witte en een zwarte is dat de witte er over na gedacht heeft hoe hij het gaat terug verdienen met winst.De zwarte daar en tegen denkt aan eten en vreten.


  Maak melding

 20. Boldewijn ziet het heel goed!!!! Ik vraag mij al langer af; het sociale beleid(schijn welvaart) die Bouterse heeft uit ingevoerd(aan het uitvoeren is)is het op lange termijn wel houdbaar???? Waarmee zadelt hij het volk op???

  En het ander;heeft partijleider Ronnie Brunswijk (Abop) Bouterse in wurggreep???? Is dit in het belang van het land Suriname????

  Groet,Ram Ram,Goeda Hafies (Veel Wijsheid!!!)


  Maak melding

 21. Beste en lieve mensen, als ik zo de reacties leest wat er allemaal over en weer wordt geschreven vind ik persoonlijk heel zielig voor jullie. Echter, aan de andere kant denk ik over de graaiers die alleen aan zichzelf denkt en op allerlei manieren hun slag slaan weet ik dat hun leven hier op deze aarde ook eens zal ophouden. En wat dan?? Is het niet beter dat wij elkaander moeten steunen en met elkaar delen in de voorzieningen die onze Schepper aan ons is toevertrouwdt ???
  Ga eens goed over nadenken inplaatst dat jullie elkaar zo moet afmaken, dan heb ik het ook over een ieder niemand uitgezonderd.
  Succes en God Bless Surinam


  Maak melding

 22. Koos, beste vriend. De VS is het land met de hoogste schulden. Daar heb je het poffen leven ondanks hun pret om geld te drukken. Ze hebben, geloof me echt plezier in. Kijk wat ze bereikt hebben. Ik zou als wat je zegt waar zou zijn, Suriname het ‘goede’ voorbeeld van de VS doen volgen.


  Maak melding

 23. ah…meneer Boldewijn borduurt voort op een opiniepeiling die geen basis heeft.
  Jammer van de gebruikte tijd om deze non opmerkingen te moeten lezen.


  Maak melding

 24. GMAP

  Kom met structureel.oplossing voor de problemen waar de gemeenschap meet zit.
  Voor zijn vrouw en ministers in zijn militaire perioden komt hij met een wetwijziging.

  Beoordeel Koos

  ‘De Nederlandse overheid leent dit jaar 70 miljoen per dag!
  Door de crisis zijn de overheidsfinanciën de afgelopen jaren sterk verslechterd. In 2008 – voor de crisis – was er nog een klein overschot op de begroting, maar in de jaren daarna sloeg dat volledig om. Nederland leeft nu in feite op de pof, en dat is geen gezonde situatie. We geven dag in, dag uit meer uit dan er binnenkomt. In 2009 was dat 87 miljoen euro per dag, in 2010 ongeveer 82 miljoen en dit jaar geven we iedere dag 70 miljoen te veel uit. Het tekort daalt, maar ook in 2012 staan we in de min; naar verwachting zo’n 50 miljoen euro per dag.

  Door de tekorten is de staatsschuld flink opgelopen. In 2012 komt de schuld boven de 400 miljard euro. Dat is bijna 25 duizend euro per Nederlander. En hoe hoger de schuld, hoe meer geld we uitgeven aan rente. Ten opzichte van andere landen kan Nederland relatief goedkoop lenen, maar toch betalen we in 2012 dik 10 miljard euro aan rente. ‘ (Bron: Jan Kees de Jager)
  EN IK LACH ME KROM NA DIT BERICHT HAHAHAHAHHAHHAHAHAHAHA

  Beste Ray, je hebt gelijk. Bouterse, Somo en Brunswijk, drie gamblers bij elkaar, ze vertrouwen elkaar niet, maar zijn tot elkaar veroordeeld. Bouta weet dat hij niet verder komt met deze gasten daarom ging hij vorige week de kont van Santhoki gretig likken.

  “There is no honour among thieves”


  Maak melding

 25. Surinamers zijn zeer kortzichtig en dom , anders kan ik het niet formuleren.
  Het aanvallen van Amafo is slechts een politiek spelletje van de NDP Bouterse die zijn beloftes niet kan nakomen.
  Amafo heeft niks te zeggen op haar ministerie alles is in handen van Bouterse, Brunswijk wordt zoet gehouden met een paar concessie,s meer niet.

  Ze laten Amafo bewust zitten, om haar later de schuld te geven van hun eigen valen.


  Maak melding

 26. Beste Infocus, dat Nederland nu haar staatsschuld laat oplopen is niet meer dan logisch. De EU verkeerd in crises, de woningmarkt zit vast, de arbeidsmarkt loopt terug en het bedrijfsleven maakt moeilijke tijden door. Een vergelijking met Suriname is niet fair aangezien Nederland een triple A land is en leeft van de export. Er zit muziek in de economie van Nederland ook op langer termijn. Nederland betaald haar schulden altijd keurig terug.

  Ondanks het laten oplopen van de staatsschuld behoud Nederland haar triple A status. Een economie kapot bezuiningen moet je niet willen. Zodra de economie weer aan trekt komen Nederland, Duitsland en Finland sterker uit de crises. Ja ook Duitsland maakt een vergelijkbare situatie mee. De Bundesbank haalt niet zomaar haar goudreserves terug.

  Wat betreft Suriname, het IMF was lovend over de economische hervormingen die de regering Venetiaan had doorgevoerd. Tergelijktijd had men ook gewaarschuwd het leningsplafond niet verder op te rekken. Deze adviezen worden nu dus genegeerd. Instituten als S&P, Fitch en Moodys rekenen meteen af met SU. Suriname is een IMF klant en Nederland niet. Dat is het grote verschil. Een grote broek aan trekken heeft geen zin.

  Lenen hoeft niet per definitie slecht te zijn mits het NIET geinvesteerd wordt in sociale projecten, hetgeen dat Bouterse juist gaat doen. Het levert op termijn te weinig op om de schulden terug te betalen. Tot op de dag van vandaag is iedere finanaciele onderbouwing van de plannen van Bouterse uitgebleven. Waarom ?? Het geld voor zijn sociale projecten is er gewoon niet, dus moet hij lenen om de mopperende electoraat tevreden te houden.


  Maak melding

 27. Alleen, waarom zou je lachen ? Europa staat nu stil en dat raakt ook Latijns Amerika. Dit gaat ten koste van economische activiteit tussen de EU en haar handelspartners. De crises is voor niemand goed ! Suriname leeft van de aardolie en grondstoffen export. Stel dat de belangrijkste afnemers het niet meer kunnen betalen ??? Het lachen zal je snel vergaan.

  Broeder Alleen, eerst nadenken voor dat je iets gaat roep toeteren.


  Maak melding

 28. Pietje, door op de pof leven in de VS is de huizenmarkt daar gecrashed. Het bleek één grote zeepbel te zijn.
  Zelfs mensen die niet kredietwaardig waren kregen een hypotheek. Banken als Fannie Mae, Freddie Mac en Bank of America verkeerden in diepe crises. Dankzij overheidssteun leven deze banken nog.

  Inmiddels is de economische crises omgeslagen naar een schulden crises. Ook Amerika zal tering naar de nering moeten zetten. Nogmaals, een triple A land(de VS) kun je en mag je niet vergelijken met Suriname. De export mogelijkheden van de VS zijn vele malen groter. Je praat hier over de grootste economie ter wereld.

  Wat er bij je buren gebeurt is niet van belang. Je eigen huishoudboekje op orde brengen is het belangrijkst. Niemand wil een erfenis met schulden toch ?


  Maak melding

 29. Zij die de IDOS peilingen betwisten of onbetrouwbaar vinden moeten wel precies aangeven of ze de gebruikte methoden en technieken gebrekkig achten of de resultaten. Het heeft geen zin maar iets te roepen zonder iets zinnigs daartegenover te stellen.
  Ik zou de peilingen maar serieus nemen of een eigen onderzoek starten. Dat laatste geniet m.i. meer voorkeur.


  Maak melding

 30. Belofte maakt schuld…. en nu zal blijken dat Bouta vooral zichzelf voor de gek houdt. Is een logisch gevolg dat iedereen zeer hoge verwachtingen van deze regering heeft. Zij verkopen immers geen knollen voor citroenen maar KNALLEN voor citroenen.

  Beste Kabinet, laat zien wat u waar bent.
  Doe, wees eens sinterklaas, ik ben dan jou kapoentje


  Maak melding

 31. aah… het is toch idioot dat iemand met een opleiding wordt beoordeeld…. door iemand die geen opleiding heeft genoten.
  De mini-ster in Su is een wegwerpproduct.
  Allemaal naievelingen die minister wilden worden onder de S.. leider.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.