Resocialisatieproject zwervers in de startblokken

25

PARAMARIBO, 24 jan – Het project voor grootschalige resocialisatie van dak- en thuislozen staat in de startblokken. Volgens projectleider Henk Amstelveen wordt de doelgroep nu warm gemaakt. Rond juni moeten de eerste cliënten al opgevangen kunnen worden op de oude plantage Groot Chatillion. Sociaalwerkers zijn een voorlichtingscampagne begonnen op hoeken van straten.

Voorlichting aan de doelgroep vormt een belangrijk onderdeel van het project. “We kunnen mensen niet pats-boem verwijderen van de straat om ze te vestigen op een afgelegen plek. We moeten ze eerst uitleggen wat de bedoeling is”, zegt Amstelveen tegenover de Ware Tijd. Bovendien is er ook nogal wat papierwerk af te maken. De regering heeft nog geen geld vrijgemaakt voor het vrij omvangrijke project. De ministerraad moet daartoe eerst groenlicht geven.

Amstelveen is optimistisch over de voortgang. Binnenkort wordt in elk geval begonnen met het schoonmaken van de overwoekerde plantage. Volgens plan moet op Groot Chatillion een complete zorgboerderij verrijzen. Daar is ruim zestig hectare land voor vrijgegeven. De zorg is extra uitdagend, omdat het veelal (ex-)patiënten betreft met een psychiatrische en/of drugsgerelateerde achtergrond. Het aantal zwervers in Paramaribo alleen, ligt al boven de driehonderd.

25 REACTIES

 1. De regering heeft vele miljoenen geleend. Een record bedrag.
  Dan kunnen ze toch wel beleid maken om geld voor zo een goed project te reserveren?

  Ik rust

  Djamoe


  Maak melding

 2. Laat Abrahams en Belfort deze mensen in huis opnemen. Het is nobel dat Amstelveen de zorg op zich neemt maar de regering is primair verantwoordelijk voor deze groep mensen.


  Maak melding

 3. …alsof een verslaafde die gewend is te (over-)leven in de stad opeens vrijwillig naar een plantage gaat – afgesloten van alles en nog wat.

  Dit lijkt op het (mislukte) verhaal van plantage De Nieuwe Grond ( http://nl.wikipedia.org/wiki/De_Nieuwe_Grond_(plantage) ).

  Deze plantage is in ’85 door Bouterse gekocht (lees “toegeëigend”) in zijn roemruchte drugsperiode. In ’88 (nog geen drie jaar later) is men daar een afkickkliniek voor (jawel…) drugsverslaafden begonnen.

  Al met al een “goed doordacht” plan 🙂


  Maak melding

 4. drugs verslaafden…
  Hoofd oorzaak:De WOLF, mede verantwoordelijk voor het drugs probleem in SU.
  HOOFD IMPORTEUR van Coke…
  Het project is net als bij (bijna) alle andere projecten gedoemd te mislukken, fraude, mismanagement…gebrek aan deskundig personeel.
  Lange termijn visie ontbreekt.

  Men heeft het veels te druk met zelfverrijking.


  Maak melding

 5. Deze regering heeft al drie maanden de onderwijzers van de naschoolse opvang niet uitbetaald, de bus- en boothouders moesten jaren op hun toegezegde subsidiegelden wachten, de rijstboeren hebben eindelijk, ook na jaren, een klein deel van de toegezegde middelen gekregen, elke maand is het een verrassing of de AOV gelden gestort zijn geworden of niet, de kinderen van verschillende weeshuizen hebben honger geleden omdat de overheid de toegezegde gelden maandenlang niet stortte. Nu denkt deze goede mijnheer Amstelveen dat hij het project om 300 zwervers op te vangen, (mensen die waarschijnlijk geen ID kaart hebben en niet kunnen stemmen) van de grond kan krijgen met behulp van middelen verkregen van de overheid. Ik denk dat mijnheer Amstelveen zijn hoop eerder kan vestigen op het winnen van de lotto, saka punta, de straatcode loterij, Keno 4, double lotto of hoe die kansspelen ook mogen heten, om aan de financiële middelen te komen, die kans is namelijk groter dan dat deze regering geld, op regelmatige basis, beschikbaar gaat stellen om op een afgelegen plantage zwervers op te vangen.


  Maak melding

 6. Eey DADA,

  wat is dit Nieuwe Grond plantage ding??

  pasew…dit heet visie,…eerst de soldaten coca verslaven, dan gaan zij schieten en martelen, pas dan hulp!!!

  maar Pres…waarom zo lang wachten met plantage- resocialitatie??

  wel pasew,..die lonnie, met een zelfde visie (coca afslachting binnenland ) wilde mij al die tijd niet omhelzen tog vandaar!!

  Pres,… dus jullie 2 zijn debet aan verloedering mama sranang?

  hoe bedoel je..

  jij een ingi,…hij een djoeka..

  jo vuile beest ju

  🙂


  Maak melding

 7. sra mijn meisje,,

  ,,die DADA heeft 30 jaren geleden geintroduceerd coca-wolk in Su, jij probeert het te verhullen met rookwolk, en ik probeer jou zodanig te plezieren dat jij je in de wolken waant!

  wat een hemelse pret 🙂


  Maak melding

 8. Oppakken en wegwezen met die troep!! Desnoods onder dwang! iedereen moet rustig kunnen zitten bij waterkant of elders met hun genot!!

  Bouta kan hen een etentje aanbieden! Rijk is hij toch genoeg van de belastingbetalers!! Maak anders een oord voor ze in Saramacca alwaar Bouta een oneindig grond bezit!! of de onrechtmatige grondbezitters!!


  Maak melding

 9. Ik zou zeggen, eenrichting weer het bos in met de lui. Het is bewezen dat 90 procent het hier betreft om marrons. Ze horen dus thuis in het bos en niet in de stad. In het bos kunnen ze niets kwaads aanrichten.


  Maak melding

 10. Brada Roy.
  Die idioot heeft wel verstand, van een EZEL.
  Het is onbegrijpelijk hoe die massamoordenaar zijn kudde schapen bespeeld.
  Grootste deel van die zwervers zijn jonge mannen die hebben gevochten voor die BEEST.


  Maak melding

 11. @Bakra Basi: Thanks voor je verwijzing naar:
  (Plantage de Nieuwe Grond)
  Omstreeks 1985 werd de plantage (zogenaamd) gekocht door Desiré Delano Bouterse. Vanaf circa 1998 is er een afkickcentrum voor drugsverslaafden gevestigd.
  ………………………………………………
  Vervolgens zijn dezelfde (drugsverslaafden) terug te vinden in Par’bo en omgeving.
  En er komen steeds meer bij met de overige zwervers in Par’bo.

  Maar gelukkig dat er wederom ‘hulp’ wordt geboden.
  Geld mag geen enkel probleem zijn hoor meneer Henk Amstelveen.
  Er is (veel) (SRD) in kas bij DADA & CO.

  En voor vervoer kan men ook een beroep doen op mijn niet al te slimme Lieve Gudu (sra-JUDESKA).
  Volgens zijn eigen reactie heeft hij reeds (voorberijdings werk gedaan)!!!

  Mi gudu switi (sra-JUDESKA).
  Baas Amstelveen heeft gezegd dat het in orde is hoor.
  Je mag deze gasten elke dag met je Muilezel vervoeren naar plantage Groot Chatillion.
  Ook (pero) met z’n nieuwe nickname is van de partij.


  Maak melding

 12. wat? weer niet goed? Moeten wij zoiets niet toejuichen.
  zwervers werden bij bossen vermoord, sommigen verbrand in de Paramaribo. Sommigen zeggen ze ontsieren de stad. vallen toeristen en anderen lastig. Dit keer gaan ze naar Groot Chatillon, in een huis wonen. sommigen als ze aan de zwerftour willen mogen ze door het bos gaan zwerven. sommigen zullen blijven zwerven hun hele leven lang. Velen zullen zeker hun draai vinden. zie het voor je.

  Een tijd later de meesten zijn het zwerven afgeleerd en zijn huiselijk geworden en werken hard. ze verbouwen mango’s, cassave, ananas, pinda’s, urdi, zwarte soyabonen. ze verdienen hun eigen geld met werken, hebben geen drugs nodig en willen ook nooit, en nooit meer zwerven. ze helpen de voedsel schuur vullen, als is het maar een klein deel.

  Over Groot Chatillon. Dit is een oude lepra kolonie aan de Suriname rivier. verdere informatie heb ik bij http://www.suriname.nu gelezen.


  Maak melding

 13. Het fenomeen ” zwerver” is vrij nieuw in Su. Ik heb dat nooit gekend in ons land. De eerste zwervers zijn gekomen rond de jaren ’90 en het aantal nam gestaag toe. Het is bekend dat de rekruten tijdens de binnenlandse oorlog zwaar gedrogeerd zijn geworden door de toenmalige leiders om bijv. de afslachtingen te Moiwana te plegen.
  Sindsdien is het mis in Par’bo. Het geeft onze mooie stad een zeer trieste aanblik en het geeft jou als mens een dubbel gevoel: Medelijden, en daarom willen geven (vanuit je christelijk gevoel) maar tegelijkertijd weten dat het geld dat je geeft regelrecht naar de drugsdealer gaat.
  Ik vind het een mensonterende vertoning en als ik denk aan de ouders, broers en zussen van zo’n zwerver dan voel ik hun pijn en verdriet. Geen mens kiest vrijwillig voor zo’n leven.
  Het aantal zwervers in een stad of land geeft aan de wereld een goed beeld hoe het is gesteld met het welzijn van dat land. In een land met een gezonde economie komen dit soort verschijnselen nauwelijks voor. Een schande voor Suriname, om zo met de mensen die ze gebruikt hebben voor een zinloze oorlog, om te gaan. En de leiders die elkaars bloed wel konden drinken toen……… Ze rijden om en geven elkaar gebroederlijk de hand. Ze weten nergens van.


  Maak melding

 14. MEDUSA,
  Ja, ze heeft gelijk, er sliep altijd op de stoep van het postkantoor een Javaanse vrouw, ze was dakloos en een oude man die op stoep van de vroegere HBU bank zijn slaapplaats had.
  Meer waren er niet, zegt mijn moeder.
  Het is nu een ware “plaag” in de stad. Zo erg is het in Su nooit geweest. Dat bedoel ik te zeggen.


  Maak melding

 15. mensen laat u beter informeren,de eerste zwervers zijn niet gekomen rond de jaren 90 maar waren er al heel lang.als volk schamen wij ons, voor de jaren 80 was er al een hoop mis maar nogmaals we sjen dus een hoop komt niet naar buiten.

  grt,Mundo


  Maak melding

 16. “Het aantal zwervers in Paramaribo alleen, ligt al boven de driehonderd.”

  Dit is de kern van mijn posting: het hoge aantal zwervers heden ten dage.
  In de jaren 60,70, 80 was het aantal te verwaarlozen.
  Gaan we verder discussiëren over het aantal zwervers voor de jaren 90 of gaan we inhoudelijk in op dit mensonterende probleem?

  Hoop dat er genoeg professionele mensen te werk gesteld worden in Groot Chatillion anders is het project gedoemd te mislukken. Verslaafden zijn één van de moeilijkste doelgroepen om mee te werken.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.