maandag, juni 17, 2024
HomeOnderwerpenEconomie‘Gouden kerst niets anders dan aandeel in goudwinning’

‘Gouden kerst niets anders dan aandeel in goudwinning’

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 20 dec – De beloofde ‘gouden kerst’ is niets minder dan het aandeel dat Suriname wist te verwerven in grootschalige goudwinning. Dit zegt minister Ramon Abrahams van Openbare Werken, OW. De staat mag rekenen op vijfentwintig procent van de aandelen in operaties van multinationals Iamgold en Newmont. Daar komt nog wat bovenop.

Het gaat dan om de zes en dertig procent aan inkomstenbelastingen die elke ondernemer verplicht is af te dragen. Optellen dus en de rekening opmaken. “Er zal ruim vijftig procent van de opbrengsten in Suriname blijven. Dit is de gouden kerst die president Bouterse beloofd heeft”, zegt Abrahams. De overeenkomsten die de staat separaat zal sluiten met de twee bedrijven wekken flink wat verwachtingen.

De ministerraad gaf al groen licht en het is nu wachten op het parlement. De aandelen betekenen wel dat Suriname moet deelnemen in het aanvangskapitaal. Dat komt op bijna een half miljard dollar samen. Het is nog niet bekend hoe het geld bijeen geschraapt zal worden. Eerder had onder meer Bouterse laten doorschemeren dat het lokale bedrijfsleven de gelegenheid krijgt om deel te nemen. Het aanspreken van internationaal kapitaal ligt in de lijn der verwachtingen.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

63 REACTIES
 1. Momenteel gaat 5% van de goudopbrengst naar de schatkist.

  Dus dit zou binnen één keer naar 50% stijgen?

  Lijkt me stug dat er geen voorwaarden, haken en ogen aan zitten- want een gezonde ondernemer gaat niet opeens 45% meer inkomsten afstaan.

  Seeing is believing – al gun ik het Suriname van harte… of het gebeurt is een tweede.


  Maak melding
 2. Het is nog niet bekend hoe het geld bijeen geschraapt zal worden…ai boi,…

  Eey DADA…kakare kakare,..paisa no hai tog handtekening zetten noh…jij mss een beetje pagla 🙂

  ..Christusbeeld RK-kerk Albina gebruikt als pispaal..

  en jij pist het algehele volk zeiknat!!


  Maak melding
 3. Ramon Abrahams noemt het een Gouden kerst die Bouta heeft belooft de goudwinning.
  Suriname moet dan 402 miljoen US dollar investeren.
  Uhh Ramon, Suriname heeft meer nodig dan de genoemde investering wat te denken van een verbeterde infrastructuur, Woningen.
  Je maakt me aan het lachen man Suriname krijgt 50% zeg je maar moet wel eerst bijna een half miljard US dollar investeren, daarnaast stel je dat er dan maar aanspraak gemaakt moet worden op internationaal kapitaal in een zin zeg je dat internationale kapitaal krijgt Suriname gratis?? Hoe dan??Verder krijgt het locaal bedrijfsleven de gelegenheid om deel te nemen! dat klinkt leuk maar waar haal je nou precies de 400 miljoen USD vandaan.

  Dat is de truck van deze regering dus, hard roepen dat het allemaal zo goed gaat maar te dom om te beseffen dat veel mensen in Suriname slim genoeg zijn om te snappen dat het allemaal leuk klinkt maar niet datgene oplevert wat ons door jou en je regering word voorgespiegeld.

  Ga toch lekker slapen Ramon, ik wens jou en je aanhang inclusief de regering een Fijne kerst toe rustige dagen waarin jullie kunnen proberen tot rust te komen en wellicht kunnen gaan nadenken over wat Kerst eigenlijk betekend.
  Verder wens ik jullie voor 2013 een voorspoedig jaar toe waarin jullie zullen leren integer naar je zelf toe te worden want dat is belangrijk om andere mensen dus het VOLK van Suriname integer te kunnen behandelen en benaderen.

  Kamper


  Maak melding
 4. Eerst kreeg Suriname maar 5% en het was niet goed, nu mag Suriname deelnemen met 25% en het is ook niet goed. Nu begrijp ik dat niets goed is voor een pessimist, dus geen vuiltje aan de lucht.

  Het bedrag voor deelneming hoeft niet in een keer opgehoest te worden.

  Het bedrag hoeft helemaal niet uit de schatkist te komen, zoals in het bericht staat kan het bedrijfsleven of particulieren ook hierin deelnemen.

  Het bedrag zou ook gewoon geleend kunnen worden.

  Feit is en blijft dat Suriname nu niet meer 5% zal krijgen maar 25%, alleen die domme fronters hebben daar moeite mee.

  Als de vorige regering ook zo’n deal had gesloten waren we veel rijker en hadden we alle middelen om bijv. huizen te bouwen.

  gelukkig dat we van deze visieloze fronters af zijn. front NOOIT MEER.


  Maak melding
 5. @Sabidieri,

  waar moet het bedrag dan wel vandaan komen??
  Uh internationale leningen zijn die gratis dan??
  Ohw je geeft in ieder geval toe dat de middelen om huizen te bouwen etc er niet zijn


  Maak melding
 6. Ach ja, ze zullen weer geld lenen om een lening te betalen.

  In principe zou elke suri stinkend rijk moeten zijn, gezien de opbrengsten afkomstig van aardolie, goud en de houtproductie.
  Oh ja en coke niet te vergeten…….

  Maar… als de ‘beheerders’ het geld wegsluizen, tsja….

  500.000 mensen, … miljoenen inkomsten.
  Waar is al het geld?

  Wanneer die suri’s eindelijk eens een keer door hebben, wat er speelt, dan is het te laat, want dan zijn ze slaven van de multinationals.
  Tot de 3e generatie zullen ze niets anders doen dan hun schulden af betalen, ondertussen zijn de veroorzaker allang van de aardbodem verdwenen.
  De kip met de gouden eieren wordt onder hun neus geslacht!

  Trieste zaak!


  Maak melding
 7. Kamper ik beantwoord geen domme vragen?

  Lees mijn reactie nogmaals, misschien dat je achter kan komen waar het geld vandaan kan komen.

  Lenen kost geld, ach weet je wat alles is gratis? Daarom zullen jullie fronters altijd bedelaars blijven.


  Maak melding
 8. Wat gebeurt er nu precies?
  Stellen we de gemaakte winst (niet opbrengst) op 100. Het aandeel van de Staat was 5% dus werd de ondernemerswinst 95.
  Over deze 95 werd 36% vennootschapsbelasting betaald = 34,2. Suriname hield dus 34,2 + 5 = 39,2% van de gemaakte winst in huis.
  En wat zal het misschien gaan worden?
  Van de gestelde winst van 100 gaat 25% naar de Staat plus 36% belasting van de resterende 75 = 27.
  In totaal blijft dan dus 25 + 27 = 52% van de gemaakte winst in huis.
  In werkelijkheid ontvangt Suriname dan 12,8% meer van de winst dan nu, maar moet daarvoor $ 402.000.000,00 lenen en dat kost niet alleen rente maar zal ook terugbetaald moeten worden.
  En…wie garandeert dat er ieder jaar winst wordt gemaakt? Gaat de goudprijs niet dalen?
  Een Staat mag met belastinggeld geen ondernemersrisico op zich nemen.


  Maak melding
 9. @Esmerald

  Klopt helemaal…
  We zitten op een gouden bank maar zijn nog steeds bedelaars…
  het is altyd de schuld van een ander…
  Intussen:
  De wolf en consorten verrijken zich meer en meer…
  De gouden kerst is bedoeld voor de wolf en consorten….de volgelingen krijgen binnenkort weer een gratis vreet festijn met oud vreten, warme bier en muziek.


  Maak melding
 10. Slimme jongens
  Het hoofdkantoor van Newmont in Denver heet niet voor niets de KASSA ofwel the Cashregister.
  Deze lieden laten zich niet uitkleden door Suriname.

  Heel simpel in de oude deal had Suriname zonder in te brengen 5% van de aandelen (dus ook van de winst) als mede een 5% fee van de omzet en de belastingen die de staat toekomen. In een goede markt is er met zulke lage percentages geen incentive om verkeerde getallen te presenteren. Dat is nu veranderd er is voor Newmont en IAM Gold serieus geld te besparen door de boekhouding te manipuleren.

  Nu moet Suriname $ 402.000.000 in de Surinaamse ondernemingen van IAM gold en Newmont investeren (cash voor aandelen) en ontvangt zij 25% van de winst (zodra die er is, en dat duurt nog wel even zullen de accountants duidelijk maken).
  Het zal wel even duren voor dat er winst uitgekeerd kan worden, ofwel de rentelast zal gedurende die periode bijgeschreven moeten worden zodat de investeringskosten op kunnen lopen tot $ 500.000.000 (incl. bijgeschreven rente) voor dat er iets terug komt. Als er al iets terug komt, aandelen is immers risico kapitaal.

  De belastingen over het resultaat worden eerst betaald op het moment dat er winst gemaakt wordt en dat duurt nog wel even omdat er nu alleen maar kosten zijn.

  Naast deze investering in aandelen zal er ook extra geïnvesteerd moeten worden in de infrastructuur. Suriname moet gedurende de mijn periode elektriciteit leveren en deze installaties en infrastructuur over 10 tot 12 jaar afschrijven.
  Er zullen wegen en bruggen moeten komen die de aanvoer van ergens ter wereld geprefabriceerde (dure) installaties en machines mogelijk moet maken. De haven van Moengo zal ongetwijfeld weer gerevitaliseerd moeten worden.

  De achterhaalde deal van 2004 (de tijden en grondprijzen zijn anders)levert onder de huidige omstandigheden ongeveer $ 135 /troy ounce op zonder dat er geïnvesteerd is door Suriname. De nieuwe deal levert maximaal $ 200 / troy ounce op terwijl men over 10 tot 12 jaar nu wel $ 402.000.000 plus geaccumuleerde rente moet afschrijven als mede een dieselpowerplant van $ 80.000.000 rendabel moet zien te maken voor deze periode.

  Het is niet alle maar rozengeur en maneschijn. zeker niet als de goudprijzen dalen. De Goudrijzen zijn nu op de top, de kans dat ze bij herstel van de economieën elders en het vertrouwen, gaan dalen is groter dan ooit. Wat voor winst is er nog als de goudprijs net zo’n klap maakt als in de jaren 80 van de vorige eeuw. Bij dalende goudprijzen verdwijnt de winst als sneeuw in de Surinaamse zon.

  Ik wens het beste maar geloof er helaas niet in. Ik ken de rekencapaciteit/ rekenkundige bekwaamheid van de mensen die deze deal tot stand hebben doen kommen en weet dat men zich maar zo 95% kan vergissen.

  WAT IS DE WAARHEID EN WIE KAN DE WAARHEID TOETSEN, als de onderliggende documenten niet beschikbaar zijn voor beoordeling door de Raad van Ministers.


  Maak melding
 11. participatie houdt tevens in dat ook in de mindere tijden de lasten gedeeld moeten worden, en aangezien economie, goud- en olieprijzen fluctueren is het niet alleen maar rozengeur en manenschijn zoals nu voorgehouden wordt, dus wel met beide benen op de grond blijven.

  Een lening van een half miljard euro betekent een extra schuld van 1000 usd per inwoner, bovenop de reeds geleende miljarden van China.

  Dus als het rookgordijn van Bouterse eenmaal opgetrokken is, zullen de ware, heldere cijfers zichtbaar zijn.

  Tel uit je winst.


  Maak melding
 12. @Sabidieri,
  Jullie Fronters??

  Ji bent het slimste jongetje meisje van dit forum, de voorgaande regering regeert nog steeds in jouw hoofd, dus ik begrijp wel waarom je deze regering steunt. Dwaas


  Maak melding
 13. Zeg wat verwachten jullie?

  Moet Bouterse jullie geld komen brengen? Hij doet toch al genoeg????????

  Jullie denken allemaal dat Bouterse kan toveren.

  Sta op allen en laat uw middag slaapje maar aan de kant, en ga werken!

  Er is genoeg te doen in Suriname, je moet echt een luiaard zijn om je hand op te houden.

  Dus broeders en zusters, werk aan de winkel.

  Plant wat groenten, verkoop soms ook wat, kweek wat kippen, of ga in de middag lekker verse vis vangen. Plant je cassave en bananen, je pangpoeng, je kouseband en het leven is te mooi om waar te zijn maar….

  ze willen allemaal de luxe hebben, iedereen moet een auto hebben en iedereen heeft haast. De een moet effe snel naar de buitenvrouw of man, de ander moet stiekem baar het abortus kliniek en weer een ander die wat anders doet……….

  Laat het materialisme los en het leven is dan elke dag een cadeau.


  Maak melding
 14. Kamper zo dom als jou kom ik ze niet vaak tegen, maar goed wat dat betreft wemelt het hier op waterkant.net van die ezels dus ben je geen uitzondering.


  Maak melding
 15. @Sabidieri
  Het bedrag hoeft helemaal niet uit de schatkist te komen.

  En dan noem je mij een Ezel, dat mag ik ben er wel eentje die zich niet 2 keer aan dezelfde steen stoot.
  Jij loopt er dagelijks tegenaan, dat verklaart hoe slim je bent.


  Maak melding
 16. kamper ok, bewijs dat je slim bent.

  Analyseer onderstaande, beschrijf de andere mogelijkheden als het geld niet uit de schatkist hoeft te komen.

  “”Het bedrag hoeft helemaal niet uit de schatkist te komen.””

  Wedden dat jij het niet kan, omdat je een koe bent die ze liever vandaag nog kunnen slachten, daar heeft iedereen meer aan.


  Maak melding
 17. @Jojo en @Singel
  Ik bemoei me verder niet met deze discussie,maar wilde toch mijn complimenten over brengen aan jullie 2.
  Heel netjes en duidelijk uitgelegd heren/dames.
  Goed gedaan!
  Relatieve aantallen zijn erg misleidend indien ze niet gepaard gaan met absolute gegevens.
  Immers,1% van 1000 is evenveel als 20% van 50.


  Maak melding
 18. @Sabidieri,

  Ach voor deze keer stoot ik me 2 keer aan de zelfde steen, ik reageer immers op een gast die mij gaat proberen uit te leggen hoe een en ander werkt.
  Jij laat je zand in de ogen strooien door de huidige regering dat staat er.
  Dus met andere woorden ik ga me niet in laten met sukkels zo als jij die denken iets vabn de wereld te weten maar je laat je eigenlijk beperken door de personen die jij aan het volgen bent.
  Zolang jij een aanhanger van het huidige regime bent voel ik me niet geroepen vragen van jou te beantwoorden, want dat komt op hetzelfde neer als een hond te leren praten.

  Ga nu lekker verder dromen over een mooie gouden kerst cq Surinaamse toekomst.
  welterusten Sabidieri


  Maak melding
 19. Nog eentje dan Sabidieri, Onderstaand bericht van jou zegt al genoeg over je hooggeschoolde capaciteiten waarover jij denkt te beschikken!
  Ik noem je vanaf nu Calimero ” want jij bent klein en ikke Groot)

  “ray het likken van de President heeft mij nog een laptopp opgeleverd die ik kan gebruiken zonder een dikke jas aan te trekken.

  Het likken van de witte man heeft jou daarentegen niets opgeleverd, integendeel ben je je zelfrespect, eigenwaarde en alles wat je menswaardig zou moeten maken kwijtgeraakt, je wordt als minderwaardig gezien. Daarom veracht ik Typisch als jou en esmerald. Jij mensonwaardig ding.”


  Maak melding
 20. Als Surinamers de luchtkastelen, cq Gouden kerst niets anders dan aandeel in goudwinning, van de huidige roversbende blijven geloven, lopen alle Surinamers vanaf volgend jaar in hun paradijskostuum in de rondte te huppelen.

  De schaamte voorbij,hopelijk rationeel worden en tot in keer komen, zo niet dan maar op die manier in de rondte te blijven huppelen. Wie houdt, wie voor de gek?!


  Maak melding
 21. Arme kamper, als ik het niet dacht. Jullie fronters zijn dom geboren en zullen dat altijd blijven.

  Leg je mede fronters je onzin uit, die geloven hun eigen onzin altijd.

  hup hup naar de slachtbank, domme koe.


  Maak melding
 22. Sabidieri ha ha, Nederland komt met hangende pootjes terug en waarom dan om deel te nemen aan de goud concessie??? ha ha wat een sukkeltje ben je toch.
  Ik durf te wedden dat jij niet eens je eigen achterwerk kunt vegen.
  Ga jij maar lekker mensen likken om hogerop te komen simpele Ezel of nee Calimero noem ik je vanaf nu.


  Maak melding
 23. passant no spang, ik begrijp wel dat jullie ook zaten te huppelen met die 5% van front.

  Sommigen gaan huppelen om die 25%, hogere belanstingafdracht en hogere royalties.

  Een ieder zijn eigen ding toch.


  Maak melding
 24. kamper
  Wat is er gebeurd, een ezel zou z’n kop maar 2 keer aan die steen stoten.

  Jij daarentegen blijft maar je kop aan die steen stoten, mag ik de conclusie trekken dat je stommer bent dan een ezel.

  Triest hoor.


  Maak melding
 25. kamper je moet je niet zo minderwaardig gedragen, anders zal altijd op je gescheten worden. Voorlopig zal ik dat maar niet meer doen, zodra de behoefte er is, laat ik je het weten.

  nog een vrolijk kerst dommerik.


  Maak melding
 26. kamper je moet je niet zo minderwaardig gedragen, anders zal altijd op je gescheten worden. Voorlopig zal ik dat maar niet meer doen, zodra de behoefte er is, laat ik je het weten.


  Maak melding
 27. @Sabidieri

  Nog eenmaal dan IK STA BOVEN JOU WANT IK HEB HET REEDS OP EIGEN KRACHT GEMAAKT.
  JIJ DAAR INTEGEN MOET SAMENWERKEN MET CRIMINELEN OMDAT JIJ NOOIT WAT ZULT ZIJN IN DEZE MAATSCHAPIJ.
  VEEL PLEZIER VERDER
  EN GENIET MET KERST VAN DE BILLEN DIE JE LIKT.


  Maak melding
 28. Ik kwam even een kijkje nemen.
  Wat een laag en smerig niveau van bepaalde leden hier op dit forum!
  Waterkant,wat ben je diep gezonken.
  Waar is die mooie tijd,toen we nog echt over het onderwerp discussieerden,gebleven?
  Ik ga maar weer aan het werk!
  Veel plezier!


  Maak melding
 29. stem op mij,ik ga jullie geven 18.000 woningen!!!

  en dan,…bedankt voor je stem, ga nu maar zoeken een hypotheek anders geen TIPI!!

  een overspannen (AOV)Amofo verder lanceert DADA een gouden kerst!

  van PARA tot PAPATAM vanaf afkondiging is het feest feest & feest,… en dan zegt DADA;

  half miljoen Su moet opbrengen half miljard US$….

  hoe duur is straks de cassave 🙂


  Maak melding
 30. HAHAHAHA wat voor deal is dit? Suriname betaalt voor die 25%. Niks gratis ontvangen, laat me niet lachen, en belasting betaal je alleen over winst, we weten allemaal dat bedrijven altijd hun kosten opvoeren om zo geen belasting te betalen.

  Met andere worden, een heel domme deal, de NDPERS die snappen dat natuurlijk niet. Sranangman dondon no ka.


  Maak melding
 31. @Sabidieri

  Alsof jij SLIM bent!!!
  Tjek hoe slim je bent,
  1 je aanbidt een Moordenaar!
  2 je likt zijn GOGO!
  3 je verrijkt je door zijn GOGO te likken!
  4 je bent trots op zijn Amnestie(bewijs van misdadiger zijn ,op papier).

  Even een waarschuwing voor je,
  Ik kan je verzekeren dat die Amnestie van je baasje gegarandeerd met een VERVAL DATUM gekomen!!
  Vroeg of later zal het zo blijken!!


  Maak melding
 32. singel
  Helemaal eens met je.Die 5% werd door ddb aan zijn aanhangers voorgehouden,omdat hij weet dat zijn aanhangers niet verder denken en ook niet kunen rekenen.
  Deze deal is voor Suriname een grote gok,die ook mis kan lopen.En heb je de kans dat we onze nakomelingen met grote schulden gaan opzadelen.Voor een land als Suriname is een half miljard heel veel.
  IK VRAAG ME AF HOE LANG HET ZAL DUREN VOOR DIT BEDRAG IS AFBETAALD.


  Maak melding
 33. Investering regering $ 402 miljoen US !”Het is nog niet bekend hoe het geld bijeen geschraapt zal worden” ???
  Eigenlijk te zot woorden. Wel een klauw zetten onder een contract maar niet nadenken over de financiering.

  Als je een huis gaat kopen zet je toch ook niet blind een handtekening onder een contract ? Je hebt altijd te maken met financiering en de ontbindende voorwaarden.

  Wat gebeurt er eigenlijk als Suriname niet aan haar financierings verplichting kan voldoen ?


  Maak melding
 34. Ai baja, sommige van die zwakbegaafden kunnen amper begrijpend lezen, maar van de ene op de andere dag zijn ze veranderd in reken knobbels. Dit gedrag zie je vaak bij mensen die drugs gebruiken, als ze in extase zijn denken ze dat ze alles kunnen.


  Maak melding
 35. Sang “”.zeer goed berekend(ik heb het gecheckt)””

  Wanneer ze gaan beweren dat ze zaken kunnen checken, dan mogen ze de tent hier sluiten. Wat die blaka tabaka allemaal niet met je kan doen.


  Maak melding
 36. Sabidirie, misschien kun je ons vertellen wat er gebeurt als Su niet die 402 miljoen US dollar kan opbrengen. Enige moment zal het geld op tafel moeten komen. Lenen ligt voor de hand.

  Uit verschillende hoeken van voornamelijk experts is de regering en de president erop gewezen niet lukraak meer geld te gaan lenen in het buitenland en dat het verhogen van het leningenplafond dodelijk zal zijn voor dit land. Ik hoop dan ook, dat men niet zal doorgaan met dwaze plannen en niet op grote schaal leningen gaat plegen en ons weer levensgroot zal doen prijken als schuldenland en dan wel in ongunstige zin. Dat Bouterse niet veel snapt van economie is bekend. Als de man uit puur populistische overwegingen wenst door te gaan met zijn prestige projecten en daarvoor koste wat kost geld wenst te gaan lenen en niemand die plannen kan stuiten, dan hebben we als land en volk een groot probleem. De gevolgen van deze leenwoede door onverantwoordelijk en ondeugdelijk bestuur zullen in de komende generaties nog voelbaar zijn en dit land in zijn ontwikkeling ernstig remmen. S&P zullen de ratings van SU ongetwijfeld afwaarderen = hogere rentes betalen en meer inflatie.

  Het verscil tussen 5% winst of 25% winst is idioot groot. Een tussen oplossing was beter geweest. De regering Venetiaan wilde koste wat het kost niet de rekening neerleggen bij de bevolking. Het zijn keuzes die je maakt. Naar mijn mening is jouw president de weg volledig kwijt.


  Maak melding
 37. Nu kan de schurk abraham met consorten een gouden kerst hebben.Schamen jullie je niet om met zulke berichten te komen.Het volk is veels te tam dat jullie dit kunnen doen.Je familie kan verder hun bank rekeningen in Nederland en America spekken.O.W. is een goeie om het bloed van het volk op te drinken.Door jullie handelingen oogsten jullie het ook kijk naar je leven abraham.


  Maak melding
 38. Koos denkt een slimme vraag te stellen nl “”misschien kun je ons vertellen wat er gebeurt als Su niet die 402 miljoen US dollar kan opbrengen.”

  Koos voor mij is waterkant.net geenszins de plek om jullie zwakzinnigen die blijkbaar vaker in een extase zitten serieus te nemen om zaken uit te gaan leggen.

  Nu effe bij hoge uitzondering. Weet jij precies wat er is afgesproken?? Heb je het contract kunnen lezen of is er veel meer gecommuniceerd dan ons allemaal bekend is via de verschillende kranten. Antwoord is nee natuurlijk.

  Wat we dus weten is dat Suriname met 400miljoen mag meedoen en aandelen verwerft, het bedrag hoeft niet in 1 keer opgehoest te worden.

  Blijkbaar weet jij dus niet dat aandelen die je hebt verworven, je weer mag verkopen.

  Totzover mijn bijdrage ter bevordering van jullie algemene ontwikkeling. Een soort omgekeerde ontwikkelingshulp.


  Maak melding
 39. Bouterse staat sinds de jaren 80 al bekend als een grote leugenaar, en rekenen is nooit zijn sterkste kant geweest, en begint nou aan geheugenverlies te lijden, en met dat soort figuren moet je dit land opbouwen, wat een joke.


  Maak melding
 40. Ik wil het fijne nog horen, maar als ik het goed begrijp mag Suriname zich inkopen in Newmont en IAmgold? En wat als het later slecht gaat? Deze bedrijven zullen niet veel langer dan nog 10 jaar bestaan, dan is het goud op.

  Op zich geen slechte deal, maar het is gewoon aandelen kopen, geen extra inkomsten. We hadden net zo goed aandelen bij Microsoft of Apple of Samsung kunnen kopen. Het is niet dat we echt meer krijgen uit de deal. Als ervoor geleend moet worden is het al helemaal een risico.

  Koekje van eigen deeg?

  We zullen zien. Het is in ieder geval niet waar er over gedjaft is. Maar ja. hadden we anders verwacht?

  Aandelen die je hebt verkocht, MAG je trouwens verkopen. de kunst is om ze te verkopen wanneer ze nog veel waard zijn en mensen ze willen hebben. Zowel Newmont, maar nog meer IAmgold, (zullen) drijven op Suriname. Als het goud hier op is, gaan de koersen als een baksteen omlaag. Geen hond wil ze dan meer.

  Ik denk dat die kerels Suriname laten opdraaien voor de investeringen die ze zelf zouden moeten plegen.

  We benne benieuwd.


  Maak melding
 41. Beste Sabidieri, natuurlijk kon je daar geen antwoord op geven. Zelfs de oppositie heeft geen inzage in de contracten gekregen. Op z’n minst vreemd toch ?

  – Ben je het dan met mij eens dat in het kader van transparantie de regering deze stukken in iedergeval voor de oppositie beschikbaar moet stellen. Het liefst volksbreed en voor de journalistiek. Het is immers de taak van de oppositie de regeringsbeleid te controleren.

  – Wat we dus weten is dat Suriname idd voor 400 miljoen US mag meedoen en aandelen verwerft, het bedrag hoeft niet in 1 keer opgehoest te worden. We kunnen hoog of laag springen, het bedrag zal een keer op tafel moeten komen, wil suriname kunnen profiteren van deze deal. Omgerekend gaat het om ongeveer 900,00 US dollar per inwoner.
  Wat zijn nu de voor/nadelen van deze deal. Het is goud vs lening kapitaalmarkt incl inflatie. Middels belastingen dit bedrag heffen is een ramp voor de koopkracht. Dat gaat niet gebeuren.

  Weet jij nu wat beste langetermijn oplossing is ?
  Brampie en Bouta reppen er geen woord over hoe ze dat geld bij elkaar gaan harken. Ik noem dit zorgelijk.

  Financiele experts van de IMF hebben deze regering al gewaarschuwd om de leningsplafond niet verder op te rekken.
  Niemand verlangt naar de tijden van Wijdenbosch, jij toch ook niet ? Immers het gaat niet om Bouta of om Vene.

  Niemand wil dat toekomstige generaties opgezadeld worden met schulden. Bouterse houdt het land financieel gegijzeld.


  Maak melding
 42. Felix. wat ben jij een grapjas.

  Immers,1% van 1000 is evenveel als 20% van 50. Jou voorbeeld even onder de loep genomen, betekent dat Suriname in feite dus 25% van 1000 krijgt en dat is nog altijd 250. Dan is jou 25% van 50 dan 25 dan helemaal te verwaarlozen. Dat zijn de feitelijkheden hoe ze nu voorliggen. Van die grote hap krijgt Suriname nu wat, maar niet van jou misleidende benadering (een kleine hap).

  singel geeft zelfs volgens zijn stelling aan dat Suriname 12,8% meer zal verdienen. In plaats van 39,2% nu 52%. Op een miljard jaarlijkse omzet is dat zeker 128 miljoen amerikaanse dollars meer. Bij een hogere omzet is dat logisch nog meer. Dus naast de winsten die er dan zijn, heeft Suriname haar inbreng/investering binnen vier tot vijf jaar binnen. Vervolgens heeft men een positie gerealiseerd om met de multinationals mee te mogen kijken diep in de keuken. Dus het is allemaal de moeite waard zo’n investering.

  Indien de goudprijzen zouden dalen, dan behoudt Suriname bij een worst-case scenario (slechtst mogelijke uitkomst) alsnog op z’n minst hetzelfde over van wat men nu genereert.

  So that’s the bottom line, de kern van het verhaal.

  Alhoewel ik terdege van bewust ben, dat stréé-léé ook als factor moet worden meegerekend op dit forum.

  Trouwens Felix. en singel kennen we ze beide niet van de Clevia school?


  Maak melding
 43. héhé
  Mooi verhaal,maar met die 39% hadden we vanaf het eerste jaar winst,nu moeten we 4-5 jaren wachten om winst te hebben.Een beetje een domme deal,want na 5 jaren kunnen ze zeggen dat het goud op is.En dan………..?


  Maak melding
 44. Koos je gebrek aan kennis is dramatisch en het begint je echt parten te spelen.

  De oppositie hoeft nu niets te zien, waarom zouden ze.

  De stappen in de Surinaamse democratie zijn het volgende.

  – Contract wordt besproken in de RVM
  – Mits goedgekeurd gaat het naar de Staatsraad
  – Mits goedgekeurd wordt het voorgelegd aan de DNA (waar oppositie ook in zit)voor goedkeuring.

  Het mooie van de huidige situatie is dar er een onderhandelingsteam is samengesteld die voor het land Suriname mocht gaan onderhandelen, de namen van alle team leden zijn bekend.

  Ten tijde van Front was het de minister Rusland die mocht gaan onderhandelen, na die onderhandelingen heeft hij een huis in Miami gekocht.

  Nogsteeds snap jij het geld lenen torie niet. Nu in Jip en Janneke taal. Die 400 miljoen zou Suriname nu per direkt bij elkaar kunnen hosten door een deel van de aandelen te verkopen (wat ook de bedoeling is). Het Bedrijfsleven en particulieren zouden een deel van de aandelen kunnen kopen.

  Omdat de goudprijs momenteel heel hoog is, zijn er natuurlijk ook internationale spelers die mee zouden kunnen doen.

  Nu mag jij verder gaan onderzoeken, hoeveel IAMgold de afgelopen jaren heeft verdient en hoeveel ze aan de staat Suriname hebben afgedragen op basis van die 5%.

  ok ok, nu effe over een andere boeg gooien. Is het mogelijk dat staatsolie de helft van die aandelen voor zijn rekening neemt? Denk goed na voor je een antwoord geef.

  Sommige van de forumleden lijken wel waarzeggers met glazenbollen en al.

  Zo heb je ene midete die doodleuk beweerd dat “”Deze bedrijven zullen niet veel langer dan nog 10 jaar bestaan, dan is het goud op.””

  Misschien dat midete ons kan vertellen waarom dit soort bedrijven dan honderden miljoenen of misschien wel miljarden investeren in de Surinaamse goudwinning.

  Midete dit soort bedrijven zijn niet die barbeque standjes van Vene, het zijn serieuze bedrijven die onderzoek doen en de Surinaamse goudreserves in kaart hebben gebracht.

  Volgens prognoses van iamgold bijv. is de huidige mijn waar ze gouddelven nog 14 jaar goed, vandaar dat ze nu al uitbreiden. De Mijnen van Newmont zijn veel groter.

  Jullie worden niet moe van jullie eigen dommigheid noh.


  Maak melding
 45. @ Sabirieri

  Omdat je steeds andere voor dom etc. uitmaakt na er overwogen standpunten voorgelegd zijn hierbij enige vraag tekens bij de doordachtheid van uw redenatie.

  Uw beweert het volgende “Die 400 miljoen zou Suriname nu per direkt bij elkaar kunnen hosten door een deel van de aandelen te verkopen (wat ook de bedoeling is). Het Bedrijfsleven en particulieren zouden een deel van de aandelen kunnen kopen”.

  Als de aandelen door verkocht worden komt het resultaat ook ten goede aan de kopers en niet aan Suriname of haar bevolking.
  Uw, in uw ogen slimme reactie” schiet in de roos. Men is niet bezig met het op bouwen van het land maar ….

  Uw reactie kan nog erger met de volgende woorden “Omdat de goudprijs momenteel heel hoog is, zijn er natuurlijk ook internationale spelers die mee zouden kunnen doen”.

  De zo bejubelde winsten worden bij deze geachte door de verfoeide buitenlandse kopers geëxporteerd zonder dat het land er iets aan heeft. Het ging er omdat het land juist een gouden kerst en gouden jaren gaat beleven echter nu is uw gedacht dat de buitenlanders de aandelen maar moeten kopen (niets is voor niets.

  Het is wellicht zinvol om te weten dat speculanten bij voorkeur kopen als iets goedkoop is en liever niet kopen op de top van de markt. Bij kopen op de top (en daar zitten we dichtbij) wordt de kans op koers verlies groter. Of wel om de aandelen snel door te kunnen zetten is een korting wellicht opportuun. Voor dat het goud gewonnen wordt kan de goudprijs stevig gedaald zijn. Sinds oktober jl. is de prijs met 10% gedaald. Het afgelopen jaar was de prijs min of meer stabiel. Ook al zijn de productie kosten in Suriname relatief laag zijner weinig investeerders die bij de top van de markt investeren. Op de aandelen markt is de winst van de verkoper in het algemeen het verlies van de laatste koper.

  Het volgende geeft aan dat u redeneert om het redeneren zonder enige verdieping in de feiten “Zo heb je ene midete die doodleuk beweerd dat “”Deze bedrijven zullen niet veel langer dan nog 10 jaar bestaan, dan is het goud op.””

  Ik zou zeggen lees aub de beschikbare informatie omtrent de gevonden, aangetoonde, reserves (voorraden) en de jaar productie van de mijnbouwers.

  De enige waarheid in u worden schirjft u in de volgende tekst “Misschien dat midete ons kan vertellen waarom dit soort bedrijven dan honderden miljoenen of misschien wel miljarden investeren in de Surinaamse goudwinning”.

  Natuurlijk hebben deze bedrijven heel goed nagedacht en investeren ze nu de US dollars van Surinaamse. Suriname zorgt voor het eigen vermogen. De mijnbouwers hebben hun exploratie (risico investering) ingebracht en de rest komt van de kapitaalmarkt. Newmont inc. of IAM Gold inc. lenen op de kapitaalmarkt voor 5% en lenen door aan Newmont Suriname resp. Rosebel Suriname voor 10% zodat hun kosten en winst geregeld is en de Surinaamse onderneming de kosten moet dragen.

  Sabirieri
  U geeft duidelijk aan uw redenaties geen hout snijden en van nul en generlei waarde zijn.
  Het doorzetten van aandelen op de top naar buitenlandse investeerders is meer dan HUMOR.


  Maak melding
 46. Ik snap de investering van $ 420 miljoen niet. Als de vorige regering al een x % had bedongen op de nieuwe contracten en deze regering voor 5% extra nog eens $ 420 miljoen moet neer tellen, waar zit dan de winst hierin? Wat vertegenwoordigt deze $ 420 miljoen en in welke van de bedrijven (nationaal of internationaal) krijgt Suriname de aandelen van? Hoeveel aandelen krijgt Suriname en wat is de nominale waarde die deze aandelen vertegenwoordigen? Als ik naar de beurs waarde van deze twee bedrijven Iamgold en Newmont kijk, wordt er naar mijn bescheiden mening veel te veel betaald voor ? % aandelen. Vandaar de voorliggende vraag in welke van de (dochter) bedrijven eigenlijk word geïnvesteerd.
  Door wie en welke instantie zal dit gecontroleerd worden? Dus eigenlijk betaal je voor 5% extra rendement eerst $ 420 miljoen???
  Verder lees ik dat door deze toekomstige inkomsten die gegenereerd worden de overheid grootse plannen heeft. Vraag hoe dan als Suriname eerst $ 420 miljoen tegen een hoge rente percentage eerst zelf moet lenen om zich in te kopen???wat is het rendement dat men denkt hieruit te halen op korte termijn voor de grootse plannen?


  Maak melding
 47. Sabidieri, je geeft zelf aan dat de Goudkoers op dit moment historisch hoog staat. Een goede belegger koopt alleen als de koersen laag staan. Begrijp jij het nog ?

  Waarom ’s werelds invloedrijkste belegger Warren Buffet niet in goud investeerd ? Het edelmetaal is bijna nergens voor te gebruiken, produceert geen cashflow en wordt volgens hem alleen meer waard als er een ander te vinden is die er nog meer voor wil betalen. In plaats daarvan stopt Buffett zijn vermogen liever in aantrekkelijk geprijsde aandelen van bedrijven, die waarde toevoegen voor de aandeelhouders.

  Warren Buffet is niet zo maar iemand. (geschat vermogen van 44 miljard dollar). De man weet wat hij doet.

  Het Bedrijfsleven en particulieren zouden een deel van de aandelen kunnen kopen ?? Ik zie dit niet gebeuren.
  Op langertermijn rendeert dit te weinig. Pak de statestieken erbij over de afgelopen 50 jaar. Betere referentie kun je niet krijgen.


  Maak melding
 48. @ Sabuku.
  Met percentage kan men makkelijk goochelen met harde getallen niet. Misschien moest bij de deal van de vorige regering ook wel geïnvesteerd worden. Dat lijkt vrij logisch onder de huidige en de toenmalige omstandigheden. De 5% extra vereist niet de investering van $ 405.000.000. Hoogstens een deel daar van (20%?).

  Met investeren is niets mis. Het dubieuze is echter dat men nu bijna 2,5 jaar bezig is met deze deals (ze waren nagenoeg afgerond), geen openheid geeft en als enig voordeel 5% meer aandeel presenteert. De vraag is dan 5% meer aandeel tegen welke kosten/investeringen? De vereiste investering betreft maar liefst 50% van de deviezen voorraad waar men zo trots op is.

  Hoe kijkt men tegen het deal van de vorige en de huidige regering aan indien de 5% nu extra duur blijken te zijn of dat de 5% extra niet opweegt tegen de verloren tijd en kansen. Newmont had gezien de prestaties van de vorige regering (Rosebel opstart) al in 2013 in bedrijf kunnen zijn.

  Als men algehele openheid zou geven dan zou Venitiaan of Rusland kunnen aangeven hoeveel gunstiger of slechter deze deal is. Waarom er geen openheid na besluit van de Raad van Ministers is mag men zich terecht afvragen? Heeft de Raad van Ministers wel iets in te brengen en te beslissen is er een hoger instantie die werkelijk beslist/ doet de Raad van Ministers er nog toe? Waarom kennen de ministers de onderliggende gegevens en de integrale overeenkomsten niet waarover zij een beslissing genomen hebben. Dat is in een echte democratie tot in het kleinste gehucht ondenkbaar dat bestuurders beslissen zonder toegang te hebben tot de overeenkomst.

  Het is goed naar de overkoepelende organisaties te kijken en hun beurswaarde. Echter er wordt geen 25% van Newmont inc. of IAM gold inc. gekocht maar van de Surinaamse dochter een dochter die zodra de concessies leeg zijn (na 10 tot 12 jaar opersaties)afgeschreven is. De beurswaarde van de moeder-bedrijven kan wel aangeven dat deze qua financiering wel eens met de rug tegen de muur konden staan en dat de US dollars van Suriname zeer welkom zijn. Met het extra eigen-vermogen kan het vreemde vermogen door de moeder-bedrijven goedkoop aangetrokken worden en duur doorgezet worden naar de Surinaamse dochter.
  Men heeft niet voor niets zo lang onderhandeld.

  Door de internationale marktverhoudingen kan men ongetwijfeld goedkoop inkopen en duur doorzetten naar Suriname (het verschil tussen inkoop en doorverkoop wordt het ingebrachte vermogen van Newmont en IAM Gold). Deze bedrijven investeren nu alleen de kosten van de exploratiefase ($100.000.000) de rest van hun inbreng zal uit lucht, kennis en leningen bestaan (leningen vertalen zich naar kosten en dus minder winst). Aangezien Suriname minderheidsaandeelhouder is en met de rug tegen de muur stond (in 2015 moeten er kadootjes door de regering uitgedeeld kunnen worden) loopt Suriname nu het ondernemersrisico voor aanzienlijk meer dan 25%. Het zou mij niet verbazen dat Suriname nu voor 100% het ondernemers risico loopt omdat IAM Gold en Newmont of oude spullen in brengen danwel door reeds als kosten afgeboekte exploratie fase te kosten te activeren.

  Uit de eerste hand wet ik dat 15 minuten spreken met een directeur van Newmont duidelijker en exacter informatie op levert dan 5 maanden contacten met de onderhandelaars van Suriname (hun getallen klopten voor geen hout naar rato gezien 100 (Suriname) werd 5 (Newmont)).
  Het is zeker dat IAM Gold en Newmont hun getallen kennen! Is Suriname zich bewust van haar getallen?

  De vraag hoe dit tot voordeel van Suriname zal kunnen leiden is heel simpel er is geen voordeel. Zie wat Obiang in Equatoriaal Guinee doet met de exorbitante olie inkomsten of de presidenten in Nigeria gedaan hebben met de olie inkomsten. Het land wordt beladen met schulden en alle deals (leningen, bouwcontracten) worden middels fees afgeroomd buiten de grenzen van het land. Hoe groter het bedrag hoe makkelijker een fee te verhullen is. Aan het eind van de keten blijft het land zitten met schulden en niet nuttige investeringen (zoals een nieuwe universiteit midden in de jungle van een land zonder serieus middelbaar onderwijs).

  Ik las al dat iemand droomde van en Shopping mall en universiteit in Atjoni (Obiang, Suriname niveau)

  Tot slot
  De goudprijs is sinds 2008 enorm gestegen (goud is zeker , de banken zijn en aandelen zijn riskant). Sinds oktober is de goudprijs vanaf te de top reeds 10% gedaald. Wat gebeurt er als de Eurocrisis en de Fiscal cliff bezworen worden en het vertrouwen weer toeneemt en de vlucht naar goud niet meer bleek dan een tijdelijk vluchtheuvel. Elke daling van de goudprijs zal nu de gouden toekomst raken, bij een daling met 25% is het geen gouden toekomst meer maar ….


  Maak melding
 49. Vene, neen die “voordelen” onder de afspraken van de voormalige President van Surinamede de heer Drs. R.R. Venetiaan blijven simpelweg bestaan.

  Met de nieuwe afspraken onder de huidige President of de meerwaarde daarvan, die 12,8%, wordt dat bijna-halfmljard bedrag ingelost in (bijvoorbeeld) 4 tot 5 jaar. Daarna zijn de voordelen rianter, gezien de nieuwe afspraken en worden de vruchten dan extra geplukt.

  Wat de investering betreft is weliswaar een tikkeltje gewaagd, dat is het haast bij elke investering, maar dom, ik dacht van niet.


  Maak melding
 50. En wanneer ik beweer dat ze dom zijn en niet eens begrijpend kunnen lezen, dan heb ik het aan het rechte eind. Ene Jojo waarschijnlijk een clown die bevestigt in ieder geval mijn stelling, met zijn dom epistel.

  Die jojo snapt nog steeds niet, ondanks ik het heb aangegeven dat mijn reaktie gebaseerd is op beschikbare informatie die iedereen zou moeten weten, het staat geschreven in de kranten.

  Zo zeg ik “”de regering ZOU de 400 miljoen per direkt bijelkaar kunnen harken, door het bedrijfsleven en particulieren te laten participeren in een deel van de aandelen””

  De regering heeft inmiddels hetzelfde aangegeven.

  Nu weten we wat in de kranten heeft gestaan dat die 400 miljoen niet per direkt beschikbaar hoeft te zijn.

  Verder heb ik niet aangegeven en de regering ook niet hoe zo een participatie zou kunnen plaatsvinden, hiervoor zijn er verschillende modellen beschikbaar, ook internationaal gehanteerde modellen, Suriname hoeft in deze niet het wiel opnieuw uit te vinden.

  Feit is dat de regering de aandelen niet een op een hoeft door te verkopen voor participatie, want dat zou betekenen dat de staat niets op zou verdienen. Men zou de aandelen bijv. in een bedrijf zoals Grasssalco of Surigold kunnen stoppen en dat men van daaruit participeert? Hoe leg je ezels dit soort zaken nou uit, dit is geenszins mijn bedoeling hier, maar goed.

  Ik zeg buitenlandse spelers zouden ook kunnen participeren, inmiddels heeft ook de regering dat bevestigd.

  Tot mijn verbazing heeft de clown jojo het over speculanten, buitenlandse spelers zijn voor jojo synoniem voor speculanten, het verbaasd me niet dat jojo niet eens weet dat er ook investerdeers bestaan, zoals banken, pensioenfondsen, verzekeringsmaatschappijen, grote bedrijven ook mijnbouwbedijven enz. enz.

  Ook hier geldt weer, waarom zou de regering de aandelen een op een doorverkopen? Blijkbaar in al zijn overmoed denkt die jojo dat hij veel slimmer is dan de Surinamers, die weten natuurlijk niets. En als de Surinamers al niet weten hoe zo een aandelen participatie te regelen waarom zouden ze de kennis niet kunnen inhuren om dit in goed te regelen waarbij de staat geen verlies gaat lijden.

  Verder heeft deze clown het over “”De zo bejubelde winsten worden bij deze geachte door de verfoeide buitenlandse kopers geëxporteerd zonder dat het land er iets aan heeft.””

  Wat moet je nou hiermee, verfoeid door wie? zijn Newmont en iamgold dan geen verfoeide buitenlanders?

  Over complete onzin gesproken, dat is dus jojo zijn reactie.

  Verder zegt jojo.

  “”Het volgende geeft aan dat u redeneert om het redeneren zonder enige verdieping in de feiten “Zo heb je ene midete die doodleuk beweerd dat “”Deze bedrijven zullen niet veel langer dan nog 10 jaar bestaan, dan is het goud op.””

  Ja hoor 10 jaar zullen 10 jaar bestaan, terwijl ik al in mijn vorige reaktie heb aangegeven dat iamgold prognose van zijn huidige mijn 14 jaar is, deze nieuwe mijnen zijn veel groter, waarom zouden deze bedrijven nog 10 jaar bestaan, blijkbaar is het niet eens in deze clown opgekomen dat deze bedrijven misschien wel nog 50 jaar in Suriname zouden kunnen zitten, zolang ze maar goud kunnen winnen en het rendabel is.

  Jojo het klopt mijn reactie is inderdaad van generlei waarde, het is maar speculatief omdat men het contract of overeenkomst nog niet wereldkundig is gemaakt, ook hoe de regering bepaalde zaken wil of zal gaan aanpakken is nog niet bekend.

  Jou reactie en dat van het rekenkundig gepeupel hier is pas DOM HUMOR, omdat jullie vanuit je donkere spelonken zonder enige detail denken te weten wat is overeengekomen of hoe zaken aangepakt gaan worden.


  Maak melding
 51. Koos zegt

  “”Het Bedrijfsleven en particulieren zouden een deel van de aandelen kunnen kopen ?? Ik zie dit niet gebeuren.
  Op langertermijn rendeert dit te weinig”

  Ik had koos al eerder de vraag gesteld, om te gaan zoeken hoeveel iamgold aan de staat heeft afgedragen op basis van die 5%. Dat heeft Koos niet gedaan, in plaats daarvan komt koos met een ander dom geklets.

  Jullie leren het ook nooit meer, het ligt gewoon niet in jullie vermogen. Water naar zee dragen dus.


  Maak melding
 52. @ sabidieri
  Weer denk je dat geld gratis is. Het gaat er om dat er velen zich nu rijk rekenen en dat het land binnen loopt met deze deals. Een Gouden kerst! Men vergeet dat deze deal nu speculatief is er wordt immers gespeculeerd op de waarde vastheid van Goud of erger op het stijgen van de Goudprijs.

  Het bejubelde onderhandelingsresultaat zal door de staat zelf gefinancierd moeten worden want als deze aandelen naar de markt gebracht worden zal men tevreden moeten zijn met een eenmalige koerswinst. Waar is de markt om deze marginale hoeveelheid niet courante aandelen (risico/ verhandelbaarheid/ beperkte tijd/onzekerheden) te slijten.
  En als ze verkocht kunnen worden dan komt het risico en het voordeel toe aan de eigenaar en niet meer aan Suriname. Dan is het voordeel verkocht en is er het eenmalige verkoop resultaat.

  Aandelen stoppen in Grassalco of Surigold vereist nog steeds dat er geld (gefaseerd) over de brug moet komen. Geld dat Grassalco en Surigold ook niet hebben.

  IAM Gold loopt met de eerste concessie tegen zijn eind. Er bleek meer goud te zijn dan ooit voorspeld dat is waar, maar gestart in 2004/2005 zal toch duidelijk moeten zijn dat de planning van deze mijn “CONCESSIE” eigenlijk niet langer operationeel zal zijn dan 10 jaar.
  Schiet mij niet dood of het 10 of 15 jaar zal zijn. Feit is dat men nu voor vernieuwing, uitbreiding, verlenging van de mijn stevige investeringen moet doen. Ofwel het meer en deel van de oorspronkelijke investeringen zijn groot en deels afgeschreven. De Cash is terug naar Canada en nieuwe investeringen zijn nodig.

  Ook al blijven deze ondernemingen nog 100 jaar in Suriname draaien. voor elke nieuwe concessie/mijn etc. zal nieuw kapitaal nodig zijn en zullen ze een nieuwe uitvoerende onderneming opzetten. Het denken in tijd en cycli is niet voor iedereen te doorgronden. God heeft de westerling de KLOK gegeven en Surinamers de TIJD.

  Het gaat er om dat investeren in een goudmijn op dit moment riskant is. Kijk maar naar de ervaringen van Newmont in Peru.

  Argumenteren is geen doel het is een middel voor het verkrijgen van kennis en inzicht.
  Mijn kennis komt uit de eerste lijn en van beide zijden van de deal.

  Ik ben alleen maar bezorgt omdat er de meest vreemde berekeningen (meer dan 50% goud = lees opbrengsten blijft in Suriname), o.a. door Minister Abrahams, in de publiciteit gebracht worden.

  $ 405.000.000 inbrengen kost geld (gederfde rente) tot de datum dat er harde revenuen zijn. Revenuen zijn er pas vanaf het moment dat er goud verkocht kan worden. Op z’n vroegst medio 2015. Tot dat moment moet er geïnvesteerd worden en als daarvoor geld geleend moet worden zal de rente bij de investering bijgeschreven moeten worden of als verlies afgeboekt moeten worden. Verliezen zullen eerst terug verdiend moeten worden voor men iets kan uitkeren en besteden aan leuke dingen. De eerste gouden kerst is op z’n vroegst in 2017 te verwachten en ondertussen moet er gespaard worden.

  De Goudprijzen zijn sinds oktober 2012 10% lager. Wat wordt de prijs medio 2015.
  Als de Goudprijs 25% daalt en de productie kosten als gevolg van alle beloningen die links en rechts gegeven moeten worden 10% stijgen verdwijnen de gouden bergen als sneeuw voor de Surinaamse zon. Ik zei ALS. het kan best erger.

  De rekenwonderen van Surinaamse zijde die ik heb leren kennen zijn alleen goed in het omleiden van geld maar niet in betrouwbaar rekenen.


  Maak melding
 53. Als je als land geen uitgewerkt beleid heb voor de exploitatie van de grondstoffengrond dan kan je ook geen prijs zetten voor zulk grond. Dus de grondprijs met grondstoffen moet drastisch omhoog €3000 per m3 grond. Weg met die Brokopondo overeenkomst, het is een molensteen om de nek van elke grondbezitter en levert hem slechts ellende!!!


  Maak melding
 54. Jojo

  “”Weer denk je dat geld gratis is.””

  Ja mang, tuurlijk is geld gratis, momenteel ben ik het bij bosjes aan het oprapen.

  Ik heb je verder gelezen, en eigenlijk kom ik nu tot de conclusie dat deze deal ZO SLECHT is voor Suriname, men had gewoon weer voor die 5% deal moeten gaan. Ja, die 5% deal die Rusland achteraf ook niet meer zo goed vond.

  Veder zeg je.

  “”Het gaat er om dat investeren in een goudmijn op dit moment riskant is.””

  Misschien dat je ons kan vertellen waarom newmont en iamgold dat wel doet, misschien dat zij wel gratis geld hebben toch.

  Maar misschien dat je ons ook kan vertellen welke investering in grondstoffen of landbouwproducten waar de prijs door de wereldhandel bepaald wordt niet riskant is. Denk bij deze aan olie, zilver, nikkel, koffie, rijst, bananen, aluminium enz. enz.

  Maar ik begrijp je helemaal hoor, Suriname moet in niets investeren want ze moeten geen risico’s nemen, we gaan zoals front dat heeft gedaan gewoon niets doen, terwijl hongerige Surinamers maar blijven schreeuwen dat het land een van de rijkste is ter wereld.

  Je zegt de goudprijzen zijn sinds 10/12 10% lager, met de vraag wat de prijs zal zijn in 2015.

  Met je verwijzing naar 10/12 maak je mij duidelijk dat je een korte termijn denker bent en dat je niet bekend bent met het begrip fluctueren. Ik zou niet weten wat de prijzen zijn in 2015, misschien dat zo’n waterkant tovenaar dat kan beantwoorden.

  Wat ik wel weet is dat de goudprijs altijd een stijgende lijn heeft getoond met fluctuaties ertussen (soms van 1 jaar of 2), dit al 40 jaar lang.

  Als de Goudprijs 25% stijgt en de productie kosten als gevolg van alle beloningen die links en rechts gegeven moeten worden 10% stijgen verschijnen nogsteeds de gouden bergen voor de Surinaamse zon. Ik zei ALS. het kan altijd beter.

  Mooi he, mijn laatste alinea, vind je niet. Het is maar hoe je staat in het leven.

  Jojo je bent wat de Amerikaan zou noemen een “Dream Killer”, dit soort mensen hou ik heel ver uit mijn buurt, ze hebben vaak 1001 redenen waarom zaken niet gaan lukken. Zulke mensen ondernemen nooit iets, ze zijn doemdenkers, ze zien overal risico’s en beren op de weg.

  Spreekwoorden als “DIE NIET WAAGT, DIE NIET WINT”, zijn ze totaal onbekend.

  Jammer genoeg zit front vol met dit soort dream killers.


  Maak melding
 55. @ Sabidieri

  Volg een cursus begrijpend lezen of droom verder.
  Dromen zijn bedrog.

  Ik vermoord geen dromen, maar houd de spiegel voor.

  Het vorige hoogte punt in de goudmarkt was in 1982 plus of min een jaar. 2004 was laag en nu is het hoog. Ik ben geen korte termijn denker maar zie wel als iets hoog staat er nog weinig te halen is in die markt. De kans op verlies neemt toe. Niet meer en niet minder.

  Abrahams heeft de huid van de beer al verkocht voor dat deze geschoten is.
  Het zou een goede deal geweest zijn indien er 51% van de zeggenschap verworven was tegen een investering die iets lager ligt.

  Newmont en IAM Gold hebben hun risico’s voor wat Suriname betreft nu aardig weten af te dekken. Redelijk wat eigen-vermogen en volledig behoud van zeggenschap (70% resp. 75%).

  Suriname is in de leer bij Obiang in Equatoriaal Guinee. Het kan beter een voorbeeld nemen aan Angola en de groei daar en de wijze waarop daar geparticipeerd wordt met multinationals.

  Ik gun Suriname het beste maar weet dat aan deze deal heel veel haken en ogen zitten die door de huidige top niet gemanaget kunnen worden. Men (de bestuurders) heeft er de tools niet voor en heeft te weinig vertrouwen in haar partners.


  Maak melding
 56. Jojo, dream moet je in deze niet letterlijk vertalen, dreamkillers zijn dus mensen als jou die zonder kennis van zaken alles in een negatief daglicht proberen te plaatsen, ze zien overal problemen.

  Dat ik je warrig en dom geklets niet kan begrijpen heeft niets met begrijpend lezen te maken hoor, het heeft meer met het brein waarvan het epistel ontsproten is.

  “Dat jij geen balle verstand van zaken heb, bewijst het volgende.

  “”Het zou een goede deal geweest zijn indien er 51% van de zeggenschap verworven was tegen een investering die iets lager ligt.””

  En daar zouden deze twee bedrijven die leven van dit soort onderhandelingen mee akkoord gaan volgens jou?

  “”Suriname is in de leer bij Obiang in Equatoriaal Guinee.”

  Mooi, hou je in het vervolg bezig met dit soort dom geklets en probeer nooit meer zaken te bespreken die je denkvermogen ver te boven gaat.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES