‘Vuurwerkestafette’ in Paramaribo op losse schroeven

12

PARAMARIBO, 20 dec – De vuurwerkestafette blijkt minder populair bij autoriteiten dan bij het publiek. Onder meer korpschef Humphrey Tjin Liep Shie is minder gelukkig met de traditie aan het eind van het jaar. Tjin Liep Shie vindt het maar een gevaarlijke en ongezonde activiteit in de binnenstad van Paramaribo. Het organisatiecomité vindt de korpschef en ook andere autoriteiten vrij verrassend uit de hoek komen.

Nog in november leek alles in kannen en kruiken bij het voorbereidend overleg. “Samen met de politie en de brandweer is er een plan uitgewerkt, waarin de veiligheidsaspecten duidelijk zijn mee genomen”, zegt comitélid Conrad Issa tegenover De West. De indruk bestond dat er overeenstemming was over de belangrijkste punten. Onder meer zijn afspraken herhaald over afstanden tussen publiek en vuurwerk. De brandweer moet er ook dit jaar weer bij staan met blusvoertuigen.

Recente uitspraken van de korpschef komen dus min of meer verrassend aan. Sinds het afsteken van de lange reep vuurwerk (pagara in de volksmond, red.) een traditie werd, hebben zich nauwelijks incidenten voorgedaan. De veiligheidsmaatregelen vanuit het comité zijn ook steeds strenger geworden. “Tot nog toe hebben zich geen ongelukken voorgedaan tijdens het festijn en met alle veiligheidsregels behoort dat tot het minimale”, aldus Issa. Het definitieve besluit valt binnenkort.

12 REACTIES

 1. Roy en Andijvie, duidelijk geen gevoel voor traditie! Echt personages waar geen greintje positivisme in te bespeuren valt. Ze doen mee aan het leven omdat ze er toevallig zijn! Waarschijnlijk als ze hun geboorte konden bepalen waren ze als zaad of eicel ergens achter in de rij gaan staan.
  Maar ik wens jullie toch een voorspoedig en vooral positief 2013 toe! Tang Boeng!


  Maak melding

 2. Prachtig idee!!!De recente uitspraken van de korpschef komen dus min of meer verrassend over???
  Dit idee circuleert al langere tijd door de hoofden van de dienders in het land.
  Het was niemand minder dan Chandrikapersad Santokhi (toenmalige FRONT-minister van J & P)die zich jaren geleden hiervoor wedijverde.
  Hij was anders dan de korpschef,Humphrey Tjin Liep Shie,echter tegen afschaffing maar voor verplaatsing.
  Maar hun reden was gelijkluidend n.l. die ter voorkoming van een “Towering Inferno” naar Surinaams model!
  GOED ZO HEREN!
  De oude binnenstad zal jullie hier erg dankbaar voor zijn!
  BRAVO!!!


  Maak melding

 3. Hebben die gasten daar niets anders te doen dan te wachten op dat gekletter, een hoop zooi, wellicht een flinke fik, niets voor mij, ik blijf op die dag altijd binnen, geen bombel, geen pagarra, nada niets, bijtijds ga ik plat voor mij een gewone dag!!!!!


  Maak melding

 4. @Perry
  Als jij de ellende tydens en na de staatsgreep hebt meegemaakt dan sta je ook stil en denk je terug wat voor ellende dat met zich heeft meegebracht (bezinning). vandaar mijn uitspraak.
  Pagarra estafette is geen echte traditie maar een happening wat uitgegroeid is tot een zgn traditie.
  begrijp me niet verkeerd, ik vind dit OOK leuk daar ik ook van bombels hou…
  Ik wens jij & jou familie dan ook heel veel goeds ook in 2013.


  Maak melding

 5. wat kunnen mensen toch slap en onnozel uit hun nek kletsen als ze de achtergronden en waarden van een gebeurtenis niet kennen. Denken jullie nou echt dat er mensen op een dag zijn opgestaan en pagarra’s op straat hebben gelegd en die vervolgens aangestoken hebben ?
  Over milieu en gezondheid zullen we niet praten want de rook van een paar uurtjes op 31 december weegt niet op tegen de industriele vervuiling van elke dag en niet te vergeten van het gemotoriseerd verkeer.


  Maak melding

 6. “Tot nog toe hebben zich geen ongelukken voorgedaan tijdens het festijn en met alle veiligheidsregels behoort dat tot het minimale, de brandweer staat er met blusvoertuigen bij”. Ik zou er, de Surinaamse brandweer kennende, niet al te gerust op zijn; wanneer het eens een keer misgaat, heeft de brandweer geen dompelpomp bij de hand en zijn de brandslangen weer eens ingezet op de goudvelden in het binnenland of besluiten de brandweerlieden net op dat moment te staken voor loosverhoging. Een pagara estafette houden in een houten stad waar het stikt van figuren die qua mentaliteit op Somohardjo lijken, is zo wie zo geen goed idee.


  Maak melding

 7. Pagarra-estafette een traditie??? 😳

  Traditie???
  Wat een groot woord voor wat niets anders is dan een stevig uit de hand gelopen hobby van een paar gesublimeerde pyromanen.


  Maak melding

 8. Het is bekend dat vuurwerk afsteken een chineese traditie is,dus waarom geen su oudjaars cultureel evenement ervan maken.
  vuurwerk incidenten zal dan ook wegvallen en als er dan toch vuurwerk word afgestoken doe het dan veilig.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.