Bauxietbedrijf Suralco wil kwart personeel afvloeien

29

PARAMARIBO, 7 dec –Suralco wil ongeveer vijfentwintig procent van het personeelsbestand naar huis sturen. Dit meldt de Ware Tijd. De bauxietproducent hoopt met een ‘gouden handdruk’ af te komen van zo’n tweehonderd werknemers. De drastische afslankbeurt wordt toegeschreven aan de slechte tijden die het eindproduct aluminium nu doormaakt. Maar volgens minister Jim Hok heeft valt ook de politiek het een en ander te verwijten.

Er zijn tijdens de regering van president Ronald Venetiaan ontwikkelingen geweest, die voorkomen moesten worden. “De toenmalige bewindvoerders hebben de stekker uit de bauxiet getrokken door in 2008 Billiton te laten vertrekken”, zei Hok tijdens de begrotingsdebatten in het parlement. Billiton vertrok toen de regering weigerde in te gaan op de eis om gratis bauxiet te mijnen. De marktsituatie zou dit eisen. Het Nieuw Front, nu in de oppositie, reageerde als gestoken.

Onder meer werd erop gewezen dat de weigering een ‘nationaal besluit’ was. In de vaste parlementaire commissie (voor Natuurlijke Hulpbronnen, red.) is besloten ons niet langer te laten manipuleren door een multinational”, zei Guno Castelen (Nieuw Front/SPA). Hok vindt dat zijn regering nu met de gebakken peren zit: “We zullen alles doen om de sector te behouden, maar het wordt moeilijk.” Een Hok had onlangs een ontmoeting met een delegatie van moederbedrijf Alcoa.


29 REACTIES

 1. Hahahahaaa die grote pseudo nationalistische bek is nu omgeslagen in verwijzing en vingerwijzing. jullie hebben die blanken toch niet nodig? stelletje megalomane idioten


  Maak melding

 2. @GMAP, deze zelfde Jim was tegen om gratis bauxiet te mijnen.
  =Ik begrijp zijn reactie nu helemaal niet.

  =Venetiaan kreeg juist van langs dat de buitenlandse bedrijven teveel hun zin kregen en is toen niet op in gegaan om gratis te mijnen.

  =Meneer Jim Hok, straks weer verkiezingen en je mag dan weer op je post blijven zitten.


  Maak melding

 3. Een stukje tekst van de zoveelste leugen::::

  =JIM HOK< spreek nu de waarheid:::

  =De mijnbouwmaatschappij BHP Billiton kondigde in 2008 het vertrek aan uit Suriname. Er kon geen overeenstemming worden bereikt over het winnen van bauxiet uit het Bakhuysgebergte in West Suriname. Guno Castelen (Nieuw Front/SPA) en ex-president Ronald Venetiaan (Nieuw Front/NPS) benadrukten dat Hok in plaats van vragen te beantwoorden die gesteld zijn tijdens de begrotingsbehandeling een verkeerde voorstelling van zaken geeft.

  Castelen bracht in herinnering dat een nationaal standpunt was ingenomen door de toenmalige coalitie én oppositie. Afgesproken was dat geen uitverkoop gehouden zou worden van de bauxietreserves in West Suriname.


  Maak melding

 4. Bij de Suralco is er altijd wat.
  In 1977 was er grote arbeiders opstand waar er van alles kapot geslagen werd in het bedrijf en directie leden werden gegijzeld.
  Het eindigde toen in een arbeiderspool waar 300 mensen werden ontslagen.
  Bij Suralco weet je het nooit.


  Maak melding

 5. #1,
  Jij hebt die witteman nodig, want je doet geen Ka !!!
  De heledag alleen rotzooi schrijven op dit forum, zeker weten dat je van een of andere uitkering leeft.


  Maak melding

 6. Ja toch toen zij Vene “geef mij 5% en niemand die het weet.
  Dus neen wij hebben die witte man niet nodig”hij en Vene mogen in koud kikker landje verder leven want ndp zal hen laten zien dat Su voor de sus zijn en niet te koop is.


  Maak melding

 7. Aan bovengenoemde:Suriname heeft de witten niet nodig het is een kwestie van zelf respect die zwarten niet hebben.Ze kijken tegen de witten op en denken de witten hebben geld en hoe krijg ik een deel van Bedel praktijken daar zijn ze goed in.
  Suralco heeft Suriname jaren lang en nu nog uitgebuit.Zie de contracten die onze intelligente mensen niet hebben af gesloten.V.B.Er mag geen alluminium verkocht worden in Suriname weten jullie waarom niet.
  Of kunnen jullie niet zo ver denken dan ha ha.
  Over geld/milieu nog niet gesproken.Ga en zie de wonden in moeder aarde.In de jaren 50/60/ werd stook olie in de Cottica rivier gedumpt door de schepen de overheid was muisstil.Weten jullie wat voor ramp dat niet was voor de mensen en dieren.Suralco had schijt aan de bevolking.Het waren geen witten. Als de Surinamers een visie zouden hebben dan verkoop van het land was het geen probleem als de witten zoude vertrekken.


  Maak melding

 8. @sra, ik reageer niet graag op domme reacties, maar die 5% waarover jij het hebt gaat over de goud deal.

  =Ik zal jou even wakker schudden en vertellen dat de overeenkomst NOOIT was ondertekend door Venetiaan.

  =Daarom mijn advies aan velen::Ken je geschiedenis.


  Maak melding

 9. De oplossing is heel eenvoudig.
  Verkoop Suralco aan de Chinezen. Simpel toch. Hee Hoefdraad! Hier heb je geen cursus economie nodig.
  Je weet toch.


  Maak melding

 10. dit is hoe de amerikanen hun bedrijvigheid uitvoeren in de wereld zo ook in nederland bv verizon in ned.ze willem wel de gaven maar niet de lasten.prima goudenhandruk en verhoog de belastingen voor hun.maar hou ook aan dat ze de milieu herstellen voordat ze vertrekken want dat gaan ze wel doen.er zijn zat andere landen die weten dat aluminuim gewild is denk maar aan india nu ook china


  Maak melding

 11. Allemaal kletskoek.
  Ze vertrekken omdat de baxietwinning in Suriname te duur is.
  Het levert gewoon te weinig op.

  Moenog is al een bende.
  Paranam is een schim van wat het geweest is.
  Stafdorp is leeg en verlaten.

  Cassablanca en het Beatrixtheater een zooitje.
  Nu kan Bouterse de stuwdam krijgen 🙂

  En dan maar wachten tot deze het begeeft.


  Maak melding

 12. Meneer virago waar over heeft u het. Het slaat nergens op wat u allemaal schrijft.U bent erg beinvloed door paars. Heb je een paarse bad genomen? ding brain wash joe

  koeba


  Maak melding

 13. @koos de jong,

  de medische troepen uit Cuba zijn onderweg voor euthanasie spuit. Wordt het toch nog een gouden kerst.

  behalve voor de slachtoffers van de ontslaggolf in de bauxiet-sectorn. Het gaat goed in het land hoor!!!!!!!!


  Maak melding

 14. ik hoop dat de belofte van de gouden kerst wordt;;;;

  sme, familie, bouta, vrienden, kennissen, hebben suralco-i-am gold-newmont totaal overgenomen en die buitenlanders het land uit gezet..

  dat was in ieder geval voor de verkiezing 2010 gezegd en belooft..

  dus nu de waarheid aller tijden..dat is pas nieuws..


  Maak melding

 15. =Zelfs denk ik dat de buitenlandse bedrijven geleerd hebben wat in het verleden is gebeurd en ook in Venezuela.
  =De bedrijven willen ook niet langer in Suriname blijven, omdat DDB zich als een dictator opstelt.

  =Zie een voorbeeld hoe zaken door een persoon worden afgehandeld in de DNA zonder erover te praten.
  MACHT van DDB.:::

  =PARAMARIBO –
  De Nationale Assemblee heeft stilzwijgend het verdrag over de Internationale Organisatie inzake Migratie (IOM) goedgekeurd. Er heeft geen openbare behandeling plaatsgevonden nadat de regering de ontwerpwet naar het college had gestuurd. Met de stilzwijgende goedkeuring is Suriname toegetreden tot de IOM.

  Het Nieuw Front is woedend over de wijze waarop dit verdrag is goedgekeurd.


  Maak melding

 16. ik heb vertrouwen in de huidige regering dat dit sector het gaat over leven …wij gaan voor opbouw niet voor afbraak …opo kondre mang oeng opo .bauxiet was de kurk waarop wij dreven het moet weer boven aan de ladder .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.