Suriname voert capaciteit medische opleidingen op

35

PARAMARIBO, 7 dec – De capaciteit van opleidingen voor medisch e en aanverwante beroepen wordt opgevoerd. Dit zegt minister Michael Blokland van Volksgezondheid. Zowel de aflevering van medisch specialisten als verpleegkundigen moet ruimer. Nationaal neemt de behoefte alleen maar toe. Voor de korte termijn is besloten personeel te importeren.

Binnenkort komen ruim veertig medisch specialisten uit Cuba het lokale dienstenaanbod versterken. Ook huisartsen en verpleegkundigen uit het land van Fidel Castro zullen gedurende drie jaar worden ingezet. Volgens Blokland is onlangs het betreffende contract gesloten met de Cubaanse overheid. De regering wil koste wat kost een herhaling van eerdere incidenten voorkomen. Daarom is ziekenhuizen en andere instellingen gevraagd de opvang goed voor te bereiden.

Lokale krachten zijn niet altijd even enthousiast gebleken met de ‘concurrentie.’ Daarom is volgens Blokland deze keer goed afgestemd met de instellingen. Suriname heeft in de komende twintig jaar behoefte aan maar liefst honderd en veertig specialisten. Jonge artsen worden daarom gestimuleerd zich te specialiseren. Er zijn momenteel ruim dertig in opleiding. Twee ziekenhuizen leiden zelf verpleegkundigen op. De centrale verpleegkundigenopleiding moet ook meer afleveren.

35 REACTIES

 1. Hij zou hebben geleerd uit de fouten van het verleden maar hij flirt weer met Cuba zogenaamd onder het mom van medische specialisten, hij is vergeten hoe snel hij die Cubanen het land heeft gestuurd toen de amerikanen genoeg van die Cubaanse adviseurs kregen.


  Maak melding

 2. Het is heel triest dat er geen beleid is in het land.
  Surinamers krijgen geen kans om zich te ontwikkelen.
  De staat remt alles en tracht alles bij zich te houden.
  Door buitenlandse bedrijven die in Suriname gevestigd zijn wordt personeel uit het buitenland aangetrokken.
  De reden die aangegeven wordt is dat Surinamers lui zijn en dat ze de kennis niet in huis hebben.Zie Surmac enz.
  De overheid laat dit toe omdat ze geld krijgen van deze bedrijven.Ze verkopen het arme volk gewoon voor een paar centen.Ze weten hoe het moet maar doen dit niet.De NPS moet opstaan en het volk leiden.Daarom mijn vraag wat hebben jullie aan de NPS.De NPS zou ons onze geboorte recht moeten geven maar dit hebben ze niet gedaan.Waarom de NPS het is een grote Partij en met een goed bestuur zouden ze alle volkeren moeten binden.Er zijn veel Surinamers in het buitenland dat terug zouden willen gaan maar het klimaat moet geschapen worden.EEN OPVOEDKUNDE LES ZOU WONDEREN DOEN!!!!!!


  Maak melding

 3. Hij word door de blanken, vader van geneeskunde genoemd,en zijn naam was/is IMHOTEP ,hij was wat de blanke een neger(crioro) noemen.
  Het wereld geneeskunde was en is van zijn medische kennis afhankelijk en ook het vervaardigen van operatiefe instrumenten.
  Dus het ware geneeskunde is van een crioro man afkomstig”waarom mogen wij dan niet terug nemen wat van ons is,”waarom worden die documenten dan niet geopenbaar om de wereld te laten zien wie die echte van natuur getrouwe artsen zijn ?
  Laat zien waar die kennis vandaan ge komen is ,”maar nee,”die kennis hebben zij eigenhandig gemaakt en voor ons verborgen en ons wijs gemaakt dat het hun geneeskunde is,”.jij die in die witte man en zijn leugens geloof,”,dit wisten jullie niet hé ,achter gestelde redimusus.


  Maak melding

 4. @SRA

  Misschien kan je ons ook vertellen wie de grondlegger en vader is geweest van de bouta amnestie wet in Suriname,de coup van 25 feb 1980,de slachtingen op 8 dec 1982, de moiwana slachtingen,de moord op gooding..etc…etc…


  Maak melding

 5. Voor alles waar voor je buitenlands hulp moet hebben,wil zeggen dat je niet rijp voor bent om het te hebben.Dan leef je gewoon boven je stand.En ik weet dat we alles hadden.Maar door onze[bout &co] arrogantie hebben wij mensen verjaagd en structuren kapot gemaakt.Vraag het maar aan Hok en Paal van Palu.Die weten het als geen ander.En dan nog wil Hok en Paal van de Palu het hebben met El Vene.Schaamteloos.

  Cobie.


  Maak melding

 6. Ray
  Dat is jou bakra basi geweest en daarom houd hij nu zijn hoofd schuil.
  Scheld jou Basja uit ,”hij is toch degene geweest die zijn wetten in Su heeft doen gelden,”nu zegt Su wegwezen met jou onderdrukte wetten wij hebben ons eigen orde .
  Dan mag jij uitschelden wat jij wil Ray maar ontkennen kan jij niet ,jou Basja die jou in zijn greep heeft,,daarom zit jij zonder kennis maar met stront in jou hoofd.


  Maak melding

 7. @Sra

  Nederland die loopt niet rond met Amnestie maar je vader BOUTA!
  Nedeland houd zich niet schuil maar bouta je vader!
  Onlangs nog was een EU delegatie hier waaronder ook nederlanders,maar het is bouta je vader geweest die zich schuil hield in nickerie!
  En voor morgen gaat je baasje zich schuil houden in Brazilie.
  Ra..ra..ra..
  Wie is in kampioen in het schuiltje spelen?!
  Yep ,bouta je paarse god!
  Wat?!!jij denkt dat je hersenen heb?!!!
  Die stront van bouta heb je in je kop zitten ,moer jij!!


  Maak melding

 8. Jacobus

  Jij doet mij aan collumbus de leugenaar denken.
  Ik zal jou en derest van die redimusus een voorbeeld geven .
  Stel dat jou vader ontdekt heeft hoe een vreedzame orde te bewerkstelligen en dat ook TOT stand gebracht heeft ,”,eeuwen na die ontdekking komt er een dief uit een ander gebied die jou vader en zijn mensen vermoord en die kennis voor zichzelf bemachtigd en een aantal van jou mensen tot slaven arbeid dwingt,.en in de wereld loopt te prediken dat hij de ontdekker van jou vader kennis is,maar ook wetten maakt om jou vaders mensen in toom te kunnen houden met leugens”,5 generaties na het gebeuren kom jij erachter dat jou over over over groot vader om zijn kennis is vermoord”,zeg mij”,hoe zou jij er tegenover staan en wat zou jij doen om het te rechtvaardigen als jij er achter zou komen dat jou hele leven onder supervisie van een leugenaar is.


  Maak melding

 9. Dat zal een goede rede zijn om de laatste Surinaamse Specialisten naar Nederland te laten vertrekken.
  Onkunde en wanbeheer voeren dan de boventoon.

  Artsen verdienen in Cuba minder dan een taxichauffeur.
  Ra Ra.


  Maak melding

 10. =Ik vind samenwerken altijd goed, omdat je van elkaar kunt leren.

  =@sra, al weer buitenlandse kennis die Suriname krijgt.
  =De Cubanen zijn toevallig ook blanke mensen, maar misschien zie jij ze anders.

  =De eerste bewoners waren en zijn nog steeds de indianen van Zuid-Midden en Noord-Amerika. Dus de medicijnen kennis komen van de indianen.

  =Dank zij de indianen kent Suriname vandaag ook b.v alles die je met cassave kunt maken. (geschiedenis)


  Maak melding

 11. Voor de jaren 80 kon Suriname zelf zijn eigen medische boontjes doppen.
  Wij waren op medisch gebied de beste in onze regio,om maar te zwijgen over onze onderwijs niveau.
  Wie durf mij tegen te spreken.


  Maak melding

 12. wederom een “zachte lening” bij de bank om het te financieren. (lees starnieuws 7/12/12)

  het gaat fantastisch hoor met Su, we gaan met sprongen vooruit.
  Maar de schatkist is tot op de bodem leeggeplunderd)

  Arme regering die het straks allemaal weer moet terugbetalen.


  Maak melding

 13. Het bestaande gebouw van de medische faculteit heeft een maximale capaciteit voor de huidige studenten. Als er meer studenten bij moeten, zal er eerst een gebouw of uitbreiding van het huidige gebouw bij gebouwd moeten worden, waar deze grotere aantallen studenten college kunnen gaan volgen.

  Eerst een (grotere) gebouw (bij) bouwen met meer leslokalen, instrumenten/computers enz, en dan pas kunnen er meer studenten en docenten bij.

  Een verkoper met een lege toonbank roept, koop mijn goederen, maar er is niets dat hij de klanten te bieden heeft. Wie houdt, wie voor de gek?


  Maak melding

 14. blokland doe wat bouta jou opgedragen heeft .suriname is toe aan vernieuwing ,reorganisatie .
  front heeft geen werk van gemaakt om te ordenen ..in vele opzichten zijn ze blijven steken ..onderwijs medisch twee belangrijke pijlers van de samen leving is aan vernieuwing toe .wij moeten zorgen dat wat wij fout hebben gedaan de komende generatie die fouten niet mogen maken .


  Maak melding

 15. Vrijdag 7 december 2012 om 15:16 uur, door sra

  Hij word door de blanken, vader van geneeskunde genoemd,en zijn naam was/is IMHOTEP ,hij was wat de blanke een neger(crioro) noemen.

  Vandaag is mijn Lieve Switi Gudu (sra-JUDESKA) niet alleen de Super Econoom!!!

  Mijn Lieve Switi (sra-JUDESKA) is tevens ook Historicus!!!
  Hij blijft steeds op Google-Zoeken naar het ‘brein’ van zijn lieve voorvaderen uit Timboektoe.
  IMHOTEP: Imhetep, Immouthes, Immutef

  Vrijdag 7 december 2012 om 16:09 uur, door sra
  Jacobus

  Jij doet mij aan collumbus de leugenaar denken.
  Ik zal jou en derest van die redimusus een voorbeeld geven .

  En dat is, dat Lonnie B. thans bezig is, om een onzichtbare “Pyramide” voor mij te bouwen op Papatam.
  Daar zal ik (sra-JUDESKA) mijn intrek nemen.

  Mi gudu Switi (sra-JUDESKA):
  Ik weet niet wat je vandaag hebt hoor!
  Maar het wordt steeds erger met jou.

  Ook voor een gratis consult “Geneeskunde” kan ik mijn Lieve Switi Gudu (sra-JUDESKA) verwijzen naar BaasWaterval.


  Maak melding

 16. @pero

  je begrijpt er ook niets dan ook niets van.Ze gaan een bordje voor je plaatsen en zeggen dat er daar dit of dat komt.De assemblee gaat paardje rijden als er vragen zijn en ministers en pres.afwisselend schuiltje spelen.De zwarte piet naar elkaar toespelen.En intussen flink stoeien met onze gelden.Vooral voor dit laatste zitten ze daar.En ja,Bouval heeft uiteindelijk zo een vader gekregen in de pres.Wie had dat gedacht.

  Cobie.


  Maak melding

 17. =Surinamers hebben zoveel kennis, maar helaas zitten de meesten in het buitenland.
  =Waarom denkt men dat zij niet terug kunnen?
  ===De president en zijn mannen lopen nog steeds rond.
  ===Dat land wordt steeds geconfronteerd met fraude waardoor een ander straks weer puin moet gaan opruimen.
  ==LEUGENS allemaal Zie een stukje tekst::::::::

  Binnenstad krioelt weer van zwervers

  Paramaribo – De binnenstad van Paramaribo krioelt sinds de vorige week weer van zwervers. Haveloos geklede mannen en vrouwen terroriseren bezoekers aan de Waterkant of lopen langs de straten te bedelen.

  Tijdens de EU/ACP-conferentie van 22-29 november jl. waren de zwervers uit de binnenstad opgeborgen, maar nu zijn ze er weer. Het project Chatillion van de overheid komt maar niet van de grond en het bureau Dak en Thuislozen kan hen niet opvangen


  Maak melding

 18. @pero

  ik had het over de assemblee en de president.Sarie met jou.Waarschijnlijk heeft MEDUSA toch gelijk dat je een aan lager wal geraakte sujet bent met een cassave stok in een bloempot.

  Cobie.


  Maak melding

 19. Fer.e
  Wat ik ben en doet is voor jou van geen belang”en wat ik in Su onderneem of doet is niet jou zorg.
  Zorg jij maar dat wat jij doet met opbouwende factoren gemoeid is en niet steeds jou persoonlijke frustraties op mij afreageer.


  Maak melding

 20. Ira
  Cuba is slachtoffer van het multiculturele experiment ,een echte cubaan vind men tegenwoordig in de binnenland en niet in het centrum van cuba waar de meeste van die mensen hun oorsprong niet weten”,kennis van geneeskunde komt ook van het binnenland die de artsen in het centrum gebruiken,”Su zou daarvan een voorbeeld kunnen nemen.
  Jij weet nog steeds niet dat de indianen in Su afstammelingen van aziaten zijn die in Su werden geïmporteerd en daar achter gelaten”,de echte indianen zoals zij door de engelsen genoemd werden namelijk ,black indian,waren en zijn een crioro ras die later negro werden genoemd en tevens de eerste bewoners van Su zijn/waren .
  Nu weet jij een klein gedeelte van mijn voorouders geschiedenis.


  Maak melding

 21. Gmap
  Jou achterliggende gedachten kennen wij al.
  Jij bent een duivel die met licht glans komt ,maar inweze met slechte bedoeling.
  Wat weet jij over de geneeskunde in de jaren 80 in Su.


  Maak melding

 22. Ira
  Laat Su en kijk waar jij woont,het aantal van de zwervers is in nedland aan het toenemen dat er zelf doden door de kou en ondervoeding zijn gevallen ,en dat is zeker goed voor een land die hoog ontwikkeld is.


  Maak melding

 23. Ray
  Bouterse heeft zich niet schuil gehouden”hij heeft die vergadering geopend en zijn mening gegeven en toen naar nickerie vertrokken om zaken te doen en om te feesten,jij achterlijk dwaas dat jij ben,”jij bent zo in de waar dat jij van realiteit aan het afdruipen ben.


  Maak melding

 24. Tedje
  Wij hoeven geen geneeskunde van nederland omdat het op experimentele basis is gebouwd en niet op een natuurlijk genees concept.
  In de meeste geneesmiddelen bevindt zich chemicaliën die een averechtse werking op het menselijk lichaam hebben en de mens nog zieker maakt,en dat in de meeste euro landen.
  Nu bevinden die experimentele middelen zich in afrika,azië en in het caribische gebied met kwalijke ziektes als gevolg,”dus neen onze geneeskunde en kennis zullen wij zelf upgraden .


  Maak melding

 25. Midete
  Nog wat.
  Wie is volgens jou de ontdekker van de wiel en scheepsbouw.
  Als jij jou geschiedenis ken dan zou jij het moeten weten.(het is volgens jou toch een sprookje)


  Maak melding

 26. Ik zie reeds een behoorlijk aantal Surinaamse medische specialisten de wenkbrauwen fronzen en plannen bedenken om de Cubanen het werken onmogelijk te maken Deze machtige groep Surinaamse medici kunnen niet meer met hun bikkelharde eis ‘eerst contant betalen dan een behandeling’ het volk in wurggreep houden.Cuba I love you.


  Maak melding

 27. @ pero

  dat begin je toch wat over te nemen van de redimusu’s zo als je ze noemt.Dit keer ben je niet aan het schelde geslagen.Houden zo.

  Over wat jaren moet ik met pensioen en dan wil ik dat de president van de CBvS de Sur.munt niet verder heeft laten devalueren.En met de aov er bij gaat het best te leven zijn zonder waarde vermindering van het geld.Dus hoef ik ook geen cassave stokjes in de grond te steken.

  Cobie.


  Maak melding

 28. Het zijn steeds dezelfde hier op dit forum die hun multi choice antwoorden inzetten bij alles wat DDB en zijn regering doet. Vervolgens zie je de plank volledig mis slaan, want het verkeerde antwoord gegeven. Bijvoorbeeld, koos de jong, maak je niet druk hoe su dit gaat betalen. De medische zorg verdient prioriteit mijn jongen.

  Lang leve Su en Bouta brengt positieve verandering. Like it or not!


  Maak melding

 29. Jacobus alias columbus de leugenaar

  Geld moet eerst waarde in eigen land krijgen zodat het volk ,de bedrijven ext goed met eigen middelen een goede en stabiele standvastigheid ordenen.
  Jou aandacht is op de europese munt waarde afgestemd en niet zuidamerikaans.
  Su hoef niet maar die koers waarde te kijken,Su moet zijn geld zelf waarde geven ,en dat gebeurt vanuit binnen Su en niet andersom”maar dat zal jij nooit begrijpen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.