Leerkrachten verwachten loonsverhoging voor kerst

21

PARAMARIBO, 3 dec – De leerkrachten op de verschillende niveaus verwachten voor kerst meer loon te ontvangen. Hoewel de eis van tien procent extra op de onderwijstoelage een breekpunt blijkt, wordt niet minder verwacht. De regering zal over de brug moeten komen en zo snel mogelijk, stelt Wilgo Valies van lerarenbond BvL. De besprekingen met het ministerie van Binnenlandse Zaken zitten weliswaar vast.

Maar vicepresident Robert Ameerali heeft beloofd te bemiddelen. “Bij de aanpassing van het loon heeft de regering tien procent aangeboden en we hebben dat geaccepteerd. Bij de toelage is het mis gegaan. De regering is niet bereid deze met tien procent aan te passen, dus daar hebben we nog een verschil van mening”, zegt Valies tegenover de Times of Suriname. Partijen hebben nog maar weinig tijd voordat de kerstvakantie ingaat. Ook administratief moet nog werk worden verzet.

Als er inderdaad een aanpassing komt, moet die nog worden verwerkt. De lonen in december worden relatief vroeger uitbetaald, dus is er nog maar weinig tijd. BvL en onderwijzersfederatie Fols geven de regering hooguit een week. Acties worden dan niet uitgesloten, wat problemen kan geven met het afnemen van examens en toetsen. Valies verwacht niet dat het zover komt. “Het ligt in de bedoeling dat partijen aan tafel gaan, dus is het even afwachten.”


21 REACTIES

 1. @GMAP: Zeker de (buikriem) nog strakker aanhalen:

  Dingen van de dag (03/12/2012-Winied Bron-dwt)

  Het is zondagochtend. In Huize ‘Moes’ gaat de telefoon over. “Tot en met wie?”, vraagt een vrouwenstem. “De nagel aan de doodskist van uw man”, zegt een mannenstem aan de lijn. “Maar m’n man is er niet jôh! Hij is in de lucht op weg naar Indonesië”, zegt de vrouw. “Hoelang, want ‘Marcel’ en ik hadden nog een zure appel met hem te schillen over onze cao!”, zegt de stem, die ’t Koffertje blijkt te zijn. “Oh, ‘nneer’. U moet den twintigste december terugbellen, want dan is hij terug.

  Stoort u me dus niet meer ‘nneer’. Dag ‘nneer’!”, zegt de vrouw terwijl ze de hoorn op de haak smeet. “Sang?!”, zegt ’t Koffertje en belt Marcel gelijk op. “Hey, Moesta go na Jakarta yongu. Dus un’ mus’ deal nanga Robert”, zegt ’t Koffertje. “S….t! W’o faya!”, roept Marcel. “Ay boy, a ppa dat’ wazig tok! Ma’ no span. W’o rek a sani te Kerst. Dan Moes doro kba en kunnen de leden ook prettige kerstdagen hebben”, sust ’t Koffertje hem. Beiden besluiten standvastig te blijven en te kijken wat de regering aan het eind van de week doet met het ultimatum dat ook dan afloopt. Ondertussen volgen ze de ontwikkelingen verder, zoals dat ook in de dWT-familie dagelijks gebeurt. Tante luisterde net naar een bericht over de ‘doeman’ die blijft hameren op het dossier met de rol van Nederland tijdens de coup van 1980 in Suriname. “Die doeman klopt tevergeefs op de Hollandse deur, maar volgens mij kan hij het antwoord vlak hier in Paramaribo vinden”, zegt oom. “Ja, want de huidige regering weet er alles van. Vraag het gewoon aan ‘Baas’ toch?”, zegt tante. “Haha! De doeman is een slimme jongen. Of hij heeft de ‘Ptata’s’ niet door of hij lijdt aan een of andere beperking”, lacht oom. Tante: “In het laatste geval kan hij vandaag dan liever meedoen met andere lotgenoten in verband met de ‘Dag voor mensen met een beperking!”

  Winied

  Paé en z’n delegatie zijn wederom op reis naar….!!!


  Maak melding

 2. Als er zoveel miljoenen naar een nutteloos kabinet van de president en zijn leeghoofden moet gaan, dan is dat zo geregeld, maar als er een kleine loonsverhoging moet komen voor alle leraren, dan is er ineens paniek in de tent, en word er geluld over verdere inflatie, en dat er geen geld is, en kunnen veel leraren hun hoofd nauwelijks boven water houden, en zijn vaak genoodzaakt een 2e baan erbij te nemen, terwijl deze boevenbende maar door feest, en het zich iedere dag laat smaken met een 3 sterren maaltijd die door de belastingbetaler bekostigd wordt, terwijl een leraar zijn eigen potje moet koken.


  Maak melding

 3. famirie ….deze mensen zijn een grote verliespost voor suriname .elke lands dienaar met name onderwijs lands kantoren,openbare werken ,zijn de grroste verliespost.daarna heb je onder de gewapende machten de douane ,cipiers .deze gasten zijn corrupt .belfort doet er goed aan om ze strenger aan te pakken .ik ben kwaad als ik zie wat er sind jaar in jaar uit gebeurt in suriname als het om de lantimang gaat .ze doen echt niets ,die vakbond man valies wijst de mensen niet op hun verantwoording in het onderwijs .het gaat die man alleen om staken . te mie e loek a mang mie e mandie echt waar. je moet je verantwoording kennen als vakbond man op de kinderen niet de dupe te laten worden in het onderwijs.het onderwijs is vernieuwd modern de onderwijzers en onderwijzeressen moeten worden bij gewerkt met het nieuwe onderwijs . het lijkt wel alsof men geen tijd daar voor heeft.er is veel heel veel mis bij pa lanti.


  Maak melding

 4. @Pero je hebt velen over het hoofd gezien, onze grootste verliesposten zijn: De incompetente, criminele, feestende en geldverspillende president, de voor lintjesknippen betaalde first lady, het geldverbrassende kabinet van de president, de geheime CTU, de goedverdienende governor van de Centrale Bank die erop staat dat wij geen loonsverhoging krijgen, de directeur van AZ vriend van Abrahams, alle ministers en de meeste DNA leden, de vele onnodige commisies in de ministeries, de incompetente buitenlandse ambasadeurs, onnodige ambassade posten, door de politiek benoemde beleids adviseurs en DC’s. Heb ik heel Suriname genoemd??????


  Maak melding

 5. @pero,..vergeet niet dat het feest in nickerie ,.miljoenen belastinggeld gekost heeft, terwijl de kinderdag verblijven geen subsidie krijgen en de kinderen niet genoeg te eten krijgen.
  De ministeries hebben een groot geld gebrek om hun vaste lasten te betalen….ooo nee die is straks (tijdelijk)opgelost met die 20 miljoen dollars geleend van de IDB bank.
  Suriname kan een vreselijk rijk land worden, maar dan moet je eerlijke mensen hebben die dat kunnen sturen.
  Nu???? is het een grote rovershol !!!


  Maak melding

 6. Juffrouw Juffrouw doe niet zo moeilijk hoor, want die paisa groeit niet op de rug van DADA tog!?

  maar ik heb een oplossing;

  met deze huidige salaris geef je maar 50% lesuren, jij blij kinderen blij en da kan je wat gaan bij hosselen, bv cassave planten 🙂


  Maak melding

 7. Ik wens de Bvl. en Fols heel veel wijsheid bij de onderhandelingen, want als meneer Ameer(RIJK)ali zich meldt als onderhandelaar bij geldzaken is het devies: ‘Als de vos de passie preekt, boer pas op je ganzen’.


  Maak melding

 8. Graag zou ik willen weten of er meer slachtoffers zijn die bij exportsuriname
  Een auto heeft gereserveerd en borg hebben betaald maar nooit een auto hebben gekregen.
  De ene meneer Rosiek wonende aan de Abdoelweg laat mensen borg betalen om te reserveren maar krijgen dus geen huurauto. Hij doet zaken met iemand van de Hendrikstraat 59. Tel 8455191.. Waarna je zogenaamd je auto moet gaan ophalen bij de pad van wanica. Huur nooit een auto bij hem via suritrade want je bent dan je geld gegarandeerd kwijt. Ik wil waterkant ook verzoeken om hem niet meer te laten adverteren met zijn fraude praktijken. Hij is in ieder geval nog niet klaar met mij maar jullie zijn gewaarschuwd…


  Maak melding

 9. lantie mang luilakken dit willen ze hebben geld .ik heb in het verleden voor de staat gewerkt beekhuizen .mensen met ervaring weten dat deze mensen geen enkele verantwoording kennen .op scholen vrijen meesters met onder wijzeressen .stakingen worden als normaal gezien .ik heb echt geen goed woord voor een lands dienaar .de mensen die echt wat doen zijn wij de mensen in de partikuliere sector .en het doet je wat als je kind niet naar school kan of geen goed onderwijs krijgt van dit soort leerkrachten .
  het komt ervan als dit sinds mensen heugenis in suriname zich afspeelt en geen enkele regering durft zijn vingers te branden om een eind aan te brengen .het gaat ze allemaal stemmen kosten .
  de regering die durft dit aan te pakken heeft suriname hoop .


  Maak melding

 10. @Pero,………….watttttttttttttttttttt na yu.
  Ai baja er is hoop voor Suriname.
  Pero welkom mi brada. Nu pas zie je in wat er gebeurd in SU.
  Deze regering maakt het nog erger door ze 2 maanden extra loon te geven en ook nog een 10% verhoging.
  Gevolg??? De inflatie gaat steil omhoog!!!!
  De Surinaamse dollar wordt straks niks meer waard.

  Wat gaat Bouta weer doen? Geld lenen, om de gaten te dichten.
  Er worden geen duurzame structurele oplossing genomen!!
  Daarvoor waarschuwt Venetiaan al de hele tijd, maar ze lachen hem uit alsof hij gek is.


  Maak melding

 11. De verkiezings propaganda is reeds begonnen, de lieve goede sint geeft loonsverhoging alsof het uit zijn eigen zak komt. Van economie heeft hij geen korrel KAas gegeten en leren zal hij het ook nooit. Be prepared, we kunnen de nullen achter de SRD weer verwachten, hiervoor was ik altijd bang, loonsverhoging waaraan geen produktieverhoging is gekoppeld.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.