dinsdag, mei 21, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappij'Het is tijd om afscheid te nemen van Zwarte Piet'

‘Het is tijd om afscheid te nemen van Zwarte Piet’

-

Does Travel - naar Suriname

Twee dagen voor het Sinterklaas feest op 5 december klinken er weer kritische geluiden tegen het gebruik van ‘Zwarte Piet’. Zo zegt de Amsterdamse wethouder Andrée van Es vandaag in Het Parool dat het tijd is om afscheid te nemen van Zwarte Piet. Als het aan de Groenlinks wethouder ligt, maakt het geschminkte gezicht van de pieten plaats voor een enkele roetveeg.

Dat is ook het voorstel van John Helsloot van het Meertens Instituut. ‘Zwarte Piet is in essentie een racistisch fenomeen,’ zegt de onderzoeker vandaag in een interview met de krant. ‘Het verschijnsel staat in de traditie van een oude opvatting dat een dienende rol donkergekleurde mensen nu eenmaal het beste past.

De krant schrijft verder dat het Sinterklaasfeest ooit begonnen is zonder Zwarte Piet en dat het tijd wordt om ermee door te gaan zonder Zwarte Piet. Lees verder in Het Parool.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

96 REACTIES
 1. stom feeest!
  ben blij dat mijn ouders mij nooit naar deze kiekeboe hebben gebracht
  Mijn kinderen zal ik ook nooit brengen!
  Ik las oh nieuws dat er in nederland zoiets als een sinterklaasbank bestaat.Daar kunnen ouders,met een kleine beurs,kadootjes halen voor hun kids.

  Het eerste wat in mij opkom was……wat voor ka is dit?


  Maak melding
 2. Men zegt je verder gaan met je leven en niet naar het verleden moeten kijken.Aan deze mensen wil ik aangeven dat het verleden het heden is en dat wat ons gevormd heeft tot wat wij nu zijn.Mevrouw Lolita/Noraly schrijven over het verleden zonder bij stil te staan hoe de vorming[cultuur] tot stand is gekomen.Het zijn vrouwen die niet verder kunnen denken.
  Hoe kunnen wij de slavernij vergeten het stroomt in onze adderen, ons ziel en lichaam is ontnomen en men wil er niet over praten en nog te bagatelliseren.
  Sinterklaas is een feest ter vernedering van het zwarte ras.We kunnen dit op alle mogelijke manier goed praten maar het is zo.Creeer een feest waar je de witte deze plaats geeft dan zie je hun reactie.
  De enigste manier om af te komen van deze vernedering is je zelve te leren kennen.Sta in het leven stil en vraag je zelve af wie ben ik.Als je hiermee bezig gaat zijn zal je zien dat de witte niets voorstelt.
  Je ziel die van je af genomen is krijg je terug.


  Maak melding
 3. In feite heeft het geen zin om je hierover druk te maken. Die mensen zullen niet veranderen als het onder dwang moet gebeuren. Alleen als je inzicht hebt in dat wat veranderen moet, kan er sprake zijn van verandering. Zolang die inzichten niet aanwezig zijn, zal men nooit veranderen. En op het moment dat die inzichten er zijn, is er direct sprake van intelligentie. Dus, brothers and sisters, laat die neanderthalers maar gerust hun feest vieren. Laten wij onze kinderen goed begeleiden zodat zij kennis kunnen vergaren, wat uiteindelijk naar toe zal leiden dat dit racistische feest (onderdeel van een wat men noemt cultuur) zal verdwijnen.

  Tenslotte laten we eerlijk zijn, er zijn sommigen onder ons die zich daadwerkelijk als zwarte piet gedragen. Vooral als zij niet eens een festival kunnen organiseren in een wereldstad als Amsterdam. Dat is iets om over na te denken.


  Maak melding
 4. n feite heeft het geen zin om je hierover druk te maken. Die mensen zullen niet veranderen als het onder dwang moet gebeuren. Alleen als je inzicht hebt in dat wat veranderen moet, kan er sprake zijn van verandering. Zolang die inzichten niet aanwezig zijn, zal men nooit veranderen. En op het moment dat die inzichten er zijn, is er direct sprake van intelligentie. Dus, brothers and sisters, laat die neanderthalers maar gerust hun feest vieren. Laten wij onze kinderen goed begeleiden zodat zij kennis kunnen vergaren, wat uiteindelijk naar toe zal leiden dat dit racistische feest (onderdeel van een wat men noemt cultuur) zal verdwijnen.

  Tenslotte laten we eerlijk zijn, er zijn sommigen onder ons die zich daadwerkelijk als zwarte piet gedragen. Vooral als zij niet eens een festival kunnen organiseren in een wereldstad als Amsterdam. Dat is iets om over na te denken.


  Maak melding
 5. Van mij mag dit KINDERFEEST tot in lengte van jaren doorgaan. Denken de tegenstanders van dit feest, dat kinderen beseffen, wat discriminatie en slavernij inhoudt? Het feest is niet bedoeld voor getraumatiseerde zwarte volwassenen. Men kan zwarte piet ook zien als de grootste kindervriend, omdat hij snoep voor hen strooit. Lieve Sint, kunt u deze zwarte zakkenwassers geen opleiding tot zwarte piet in Spanje aanbieden? Misschien gaan ze dan eindelijk voor hun centen werken. 😉 😆


  Maak melding
 6. Whahahahahaha,

  Maar WKN toch…, wat een lelijke Piet zeg!
  sjonge jonge jonge.

  Wij vieren gewoon Sint, thuis op de zaak in het winkelcentrum op de sportvereniging.

  Hopi Gezellie……..


  Maak melding
 7. =Nadat pieterbaas wordt afgeschaft ben ik benieuwd wat het volgende zal zijn. Dit omdat er ook donkere poppen zijn gemaakt waarmee de kinderen niet willen spelen.

  =Ik hoop dat na de afschaffing de ouders de kinderen ook goede waarde en normen bijbrengen, omdat kinderen vaak elkaar pesten op alles en nog wat.


  Maak melding
 8. Het idee van de wethouder om hetngeschminkte gezicht te vervangen door een enkele roetveeg lijkt me een heel goed iets. Zwarte piet blijft dan gewoon bestaan, maar draagt dan daadwerkelijk de identiteit van een werker uit, en niet van een neger.
  In die opzet kun je zwarte pieten hebben van alle soorten ethniciteiten.


  Maak melding
 9. Wat is nu wijsheid ?
  Het moet wel duidelijk zijn dat je, je pas als zwarte vernederd moet voelen wanneer je aanstoot neemt aan het fenomeen”zwarte piet”. Ik zeg dus, sta als zwart persoon hier boven en wees trots op je kleur. Een racist verandert niet, die is er slechts op uit om zich superieur te voelen bij de gratie dat de zwarte zich als inferieur gaat gedragen.En de racist zal ook nog stilletje genieten omdat hij zelfbevesting vindt.

  Ik ben het overigens eens met @ Jorku, het heeft alleszins met inzicht te maken en daarmee voorkom je dat je met allerhande complexen van minderwaardigheid komt te zitten. Zorg als zwart persoon voor het opspijkeren van kennis, want dat impliceert macht waarmee je ten alle tijde zal zegevieren.De racist zal dan hier niet tegen opgewassen zijn, want in essentie is hij een klein en dom persoon.

  Keep this in mind !!!!!
  – Say it loud ,i am black and i am proud (James Brown)
  – We the people who are darker than blue, are we gone stand around this town and let what other says comes true. (Curtis Mayfield)
  – I am somebody, i am mayby black and poor, but i am sombody. (ref. M.L King)


  Maak melding
 10. Ira schreef: Nadat pieterbaas wordt afgeschaft ben ik benieuwd wat het volgende zal zijn. Dit omdat er ook donkere poppen zijn gemaakt waarmee de kinderen niet willen spelen.
  Ira, hoe komt het dat de kinderen niet met de donkere poppen willen spelen? Dat komt omdat ze met de paplepel meegekregen hebben dat donker fout en achterlijk is door onder andere het fenomeen Zwarte Piet.
  Dat komt omdat ze met de paplepel meegekregen hebben dat donker fout en achterlijk is door onder andere het fenomeen Zwarte Piet. Het is heel makkelijk om kinderen op basis van uiterlijke kenmerken ertoe te krijgen dat ze hun eigen groep minderwaardig vinden. Lees eens het verslag van het experiment van Jane Elliott getiteld ‘Blue eyes brown eyes’ http://www.janeelliott.com/ . Binnen een week bracht men een groep 100% blanke kinderen, die men op basis van verschil in kleur ogen in twee groepjes had verdeeld, ertoe om de kinderen met verschillende kleur ogen als minderwaardig te beschouwen. Als dat binnen een week mogelijk is, hoe makkelijker is het niet om zwarte of bruine kinderen, die dag in dag uit erin gestampt krijgen (door o.a. het optreden van Zwarte Piet) dat ze minder zijn dan blanke kinderen en daardoor de poppen met hun kleur niet willen hebben, een “superieure” witte pop met blonde haren te prevereren. Dit verschijnsel zien we overal waar het ene volk gekoloniseerd is door het andere, in Nieuw Zeeland willen/wilden de Maori kinderen de Maori poppen die uit dezelfde mal kwamen als blanke poppen en slechts que huidskleur en haarkleur verschilden, ook niet hebben. In India zullen de kinderen met een donkere huidskleur vast ook een voorkeur hebben voor de poppen die er uitzien als de gemiddelde Bolly Wood acteur/actrice. Als de zwarten de dienst uitmaakten zouden de blanke kinderen ook een voorkeur hebben voor zwarte poppen, zo’n voorkeur is namelijk aangeleerd. Iedereen die uit een minderheidsgroep komt en zijn kinderen wenst te wapenen tegen discriminatie zou ik willen aanraden zich ter verdiepen in het werk van Jane Elliott. Anderen die willen weten waar (hun) vooroordelen vandaan komen mogen dat natuurlijk ook.


  Maak melding
 11. Net als de slavernij zo wil NL ook de laatste zijn met de zwarte pieten feesten trauma over brengen naar een klei groepje mensen die in hun ogen altijd neder moeten blijven


  Maak melding
 12. Heel goed idee; van die “veeg roet” in het gezicht, maar ik onderschrijf wel hetgeen Jorku zegt, nml dat wanneer de in zichten niet zijn veranderd er in weze niets is veranderd.
  Mijn zwarte broeders en zusters, kijk hoe jullie zijn geïntegreerd (geaccepteerd)in Europa. Kijk maar oa. naar de reclames op tv….


  Maak melding
 13. Kennen we deze tekst nog van de jaarlijkse kinderliedjes van kinderen voor kinderen.
  De tekst luidde: ‘een kind onder de evenaar wordt later vaak een bedelaar’.

  Deze tekst is enige jaren daarna aangepast en klinkt nu heel anders !

  Nu blijkt dat er kinderen(landen) onder de evenaar Portugal moeten helpen om uit hun problemen te geraken.
  Brazilie en Angola (voormalige Portugese kolonieen) moeten hun ex Moederland helpen niet om te vallen !!!

  Suriname, you are on the move and I like that !!!


  Maak melding
 14. Het leukste feest van het jaar! Het Sint Nicolaas feest en vooral de Pieten laten de mensen lachen en maken het ook spannend. Wie is niet bang voor :DE ZAK VAN SINTERTKLAAS, SINTERKLAAS SINTERKLAAS……Waarom de kinderen dit gezellige sprookje ontnemen ? Al die Pieten moeten soms door een schoorsteen en worden zwart. Maar kijk goed…tegenwoordig zijn er veel pieten met blauwe ogen..Komen die ook uit Afrika ? Waren die ook slaven ?…..Waarom is het toch zo dat er mensen zijn die vanwege hun huidskleur een complex hebben en dan de hele wereld met hun mee moeten gevoelen ? De Europeanen hadden slaven die ook blank waren…wit zijn is ook niet leuk. Waarom liggen al die blanke mensen in de zon of in de zonnebank ? Ja, dat kleurtje moeten ze hebben. Dat is mooi immers. God heeft nou eenmaal in warme landen mensen neer gezet die tegen de zon kunnen. Sommigen zijn wel een beetje aangebrand.? Heeft met hun karakter te maken. Ze reageren aangebrand.
  Laten we blij zijn met hoe we zijn, als we maar gezond zijn. Ik had een grootvader die flink aangebrand was. Een vrolijke man zonder complexen en die de grootste lol had met de viering van het Sint Nicolaas feest. Hij liep te zwaaien met die zak en probeerde alle leuke meisjes in de zak te krijgen. Wat waren wij bang maar vonden het heel erg spannend allemaal.
  De mensen die tegen het feest zijn, zijn in mijn ogen saaie mensen, mensen met een complex. Heel triest eigenlijk.
  Vroeger werd op 5 december op de deur gebonsd en ga je maar zingen, hoe welkom de Sint en zijn Pieterbazen waren….
  Nu begin je te bidden als op de deur wordt gebonsd, want dat is nu vast geen goede Sint, maar misschien een pieterbaas met een uzi……ze zijn soms lichtkleurig want er zijn hier geen schoorstenen. En dus lieve mensen is het sprookje uit !????????


  Maak melding
 15. De discriminatie in Sur.zien wij niet.De chinezen behandelen de meeste Suri’s als te zijn last en die draagt ook niet bij tot welvaart de chinezen volgens de chinees.Blijf wat dralen in zijn winkel dan kom iemand achter je lopen of je wordt de huid vol gescholden als je weggaat zonder wat te kopen.Deze chinezen hun geld gaat naar het moederland en ze sturen hun kinderen ook naar China om verder te studeren.Die bakra Sint verschaft een zwarte als Piet toch van wat inkomen.

  Cobie


  Maak melding
 16. HOE ZOU DE JOODSE GEMEENSCHAP IN DUITSLAND REAGEREN,WANNEER ER EEN HITLERFIGUUR, OP EEN TREIN GEFLANKEERD DOOR KNECHTEN IN GESTREEPTE PAKKEN MET DAVIDSTERREN,GASAANSTEKERS IN DE STRATEN VAN MUNCHEN ZOU RONDDELEN ,ONDER HET MOM VAN TRADITIONLE FEEST VOELEN ?
  HEEL ROT DENK IK, HET ZOU ZE TERUG VOEREN NAAR DE JOODSE HOLOCAUST DENK IK.WIE HET BETER WEET KAN HET ZEGGEN.
  WEG MET ZWARTE PIET VAN DE V.O.C MENTALITEIT.


  Maak melding
 17. Ja,wat moeten we hiermee, in Suriname hoeft eea niet meer, maar in Ned zal die Piet nog elk jaar ronlopen,
  dat krijg je in Ned er niet uit, en rond deze tijd altijd weer dat gelul om zwarte Piet, mensen laat maar gaan, mij doet het niets ik ben ook donker, het zal mij een worst zijn, dat hele Sinterklaas gezeik.


  Maak melding
 18. Als de goede en cadeautjes brengend zwarte piet er niet meer is blijft alleen nog maar de stelende luie zwarte desi over.
  Geen goed voorbeeld voor de kinderen.


  Maak melding
 19. Die Andreé Van Es heeft zeker in haar eigen jeugd meegemaakt dat Zwarte Piet zo dreigend overkomt of heeft ze ooit van hem de roe gekregen omdat ze heel stout was geweest? Ik heb vroeger ooit eens het verhaal over Moriaantje gelezen in het vreselijke Duitse kinderboek van Heinrich Hoffmann uit de 19de eeuw waarin Moriaantje door drie blanke jongens werd gediscrimineerd om zijn huidskleur. Toen verscheen Sinterklaas (die was verkleed als een monnik) en waarschuwde die racistische kinderen dat Moriaantje niets kon doen aan zijn zwarte huidskleur maar ze gingen gewoon door met hem te pesten! Sinterklaas werd daarop zo kwaad dat hij de drie jongens in een enorme inktpot gooide zodat ze hierna nóg zwarter werden dan Moriaantje! Als die Wethouder Van Es nou het discriminatieproces omkeert door haar eigen blanke soort te verwerpen dan krijgt ze zeker géén lekkers, wél de roe en mag ze mee naar Spanje toe om daar te aanschouwen hoe Sinterklaas en de Zwarte Pieten zich doodergeren aan verkeerde bestuurders en corrupte bankiers! En o ja: die laatsten verdienen voor hun hooghartige gedrag evenmin lekkers maar beslist tienmaal de roe!


  Maak melding
 20. Voor diegene die het niet weten: “een forum” oorspronkelijk een markt waar het volk samen komt om publieke zaken te bespreken, recht te doen etc. etc. (fig.) openbare gerechtsplaats. Maar zonder het te weten, want dat mag ik gerust stellen, gedraagt men zich letterlijk alzodanig denkend dat men zo indruk maakt. Neen, dit is een verkeerde opvatting, ik heb meer het gevoel met zeer laaggeletterden te doen. Het taal gebruik is een goede graadmeter als je goed luisterd naar mensen, dan merk je dat men veel gezegd heeft, maar eigenlijk niets heeft bedoeld, (talking loud buth saying nothing). Want zegt men ook, zeggen is makkelijker dan schrijven, maar daar hoeft men het niet eens met mij te zijn. Prasi oso mentaliteit, door blijven drammen met oogkleppen op, “tunnelvisie”. Om terug te komen: ” een – forum/fora – is een bijeenkomst waarop een of meerdere deskundigen een inleiding houden over een bepaald onderwerp en daarna daarover met elkaar in discussie treden met elkaar en met het publiek. Hier wordt het gebruikt om anoniem zich tegen een ander af te zetten, en dat is heel erg jammer. Men speelt niet de bal, maar de persoon wordt getakeld, vaak door “schorremorrie”. Zelf vind ik dat de moderator hiertegen zou moeten optreden. Mijn vader zei altijd: “jongen je hebt mensen die produceren, die hoor je meestal niet en anderen die er de kantjes er vanaf lopen” .


  Maak melding
 21. Forummers, waarom weer zeuren over de zwarte Piet. Op 5 december is een ieder uitgenodigd op het partijcentrum van PL met als attractie Somo verkleed als de lieve Sint, jonge dames mogen voor een fotosessie op de schoot en krijgen een kusje. Wie de Piet zal zijn is nog een grote verassing.


  Maak melding
 22. Maandag 3 december 2012 om 21:08 uur, door Maisa

  Het leukste feest van het jaar!

  God heeft nou eenmaal in warme landen mensen neer gezet die tegen de zon kunnen. Sommigen zijn wel een beetje aangebrand.? Heeft met hun karakter te maken. Ze reageren aangebrand.

  @Maisa: Je hebt gelijk hoor!!!
  Ik heb toen extra aandacht geschonken aan de foto van bovengenoemd artikel.
  En ik heb het ook goed bekeken.

  “Sommigen zijn wel een beetje aangebrand”.

  Maar de “SMURFEN” zijn nu de ‘hulpknechten’.
  Die zijn immers BLAUW van kleur.


  Maak melding
 23. Forummers,

  Ik vraag U allen om een verplichte donatie, want deze Piet moet nodig een facelift….tot dan mag hij geen kadootjes uitdelen, anders komt de kinderbescherming in actie!

  🙂


  Maak melding
 24. @Maisa, je hebt gelijk. Ik denk dat als men positief leeft en een doel voor ogen heeft je helemaal niets merk van een kleur.

  =Wat als Piet bruin gekleurd zou worden?


  Maak melding
 25. @pasew, Odi odi mang.

  Mi tjek na foto jere.
  Ik dacht direct aan onze (pero).
  Misschien kan hij DADA in z’n eigen zak opbergen.

  Maar (sra-JUDESKA) gaat als eerste in die zak.

  Want hij is steeds een beetje ‘aangebrand’.


  Maak melding
 26. Piet mag bruin zijn. Als hij maar gezellig is op zo’n avond.
  Fijn dat op dit forum ook mensen reageren met een dosis humor. DAT is zo gezellig Surinaams!


  Maak melding
 27. Wij vonden dit feest in Suriname en nederland leuk en spannend toen we nog klein waren. Wij waren ons toen nog niet bewust van de opzet. Wel dat we moesten oppassen en ons verschuilen voor zwarte PIET en de sint de goedheilig man was. Ook worden er met de negerzoen en zwarte piet associaties getrokken met allochtonen dus vanuit dit oogpunt moet niet alleen zwarte piet eruit maar vooral de sint als goed heilig man. Van mij mogen liever de pieten blijven om hun imago op te poetsen en de goed heilig man opkrassen.
  De sint heeft geen functie in mijn ogen maar de commerciele doelen die het bedrijfsleven nastreeft binnen nederlandse de maatschappij.Past niet meer in een gemengde samenleving als nederland.


  Maak melding
 28. @Felix: Maar niet met zo’n PIET bij bovengenoemd artikel. (zie foto):

  De kinderen krijgen bij het zien van zo’n PIET, onmiddellijk een trauma hieraan over.
  Dan is het geen leuke familie feest meer.


  Maak melding
 29. Kunnen we niet een boekverbranding organiseren. Zoiets als wat de SA deed met een kristalnacht.

  Het eerste boek is dat van Sjors en Sjimmie.
  Sjors blamk em slim.

  Sjimmie zwart en dom.
  Negers in het boek dansen om een kookpot, zijn kaninbalen en hebben een bot door hun neus.

  Wat eenvoudiger is dat is wat de SA wilde. Ale mensen van ander ras het land uit. 🙂


  Maak melding
 30. Oh en nog wat. Laten Surinamers in Nederland een keertje voor zwarte piet gaan spelen. Voral in bejaardenhuizen is het ontzettend leuk. En je kan de oudjes zoenen zonder bang te hoeven zijn dat je afgeeft 🙂


  Maak melding
 31. in amerika vieren ze geen sinterklaas , maar in michigan zijn er ongeveer 5000 daar vieren de nederlanders sinterklaas maar zonder zwarte piet ,ze weten dat het een probleem wordt als ze dat doen .niks een kinder feest puur racisme .het heeft zeker een ondertoon .


  Maak melding
 32. Voorzichtig allen.

  Ik heb iets veroorzaakt merk ik.
  Voor hetzelfde geld is het een ‘ziek’ kindje op de foto die het enorm naar zijn/haar zin heeft.

  Sorry…. en excuses.


  Maak melding
 33. Zwarte piet mag dan wel weggaan maar hoe zit het dan met die racistische gedachtengang en verkeerde persoonlijke benadering naar zwarte mensen toe”,want,”nog steeds lopen er zwarte mensen met de gedachten dat die witte man beter dan hen is ,,en witte mensen met de gedachten dat zij beter dan een zwarte persoon zijn .


  Maak melding
 34. @sra
  Hallo people,I’m back in town b.t.w!
  Eindelijk sra!Eindelijk komt er iets verstandigs uit je koker!
  Ik heb er lang op gewacht maar eindelijk verkregen.
  Heb je nog meer van zulke opmerkingen?
  Wacht dan niet langer,maar vuur ze af!Schitterende invalshoek!


  Maak melding
 35. Het wordt weer tijd dat Sinterklaas alle stoute kindertjes in zijn zak stopt en meeneemt.
  Draait hij pepernoten van voor het volgende jaar.

  wordt het rustig in de Nederlandse straten.

  Eindelijk…………..


  Maak melding
 36. @Patrong

  En in Amerika weten ze ook dat ze nooit een MOORDENAAR als president gaan willen hebbben !Ze gaan nooit voor een moordenaar kiezen en dingen achter geloten deuren komt in Amerika niet voor!

  Dit was je even vergeten erbij te vermelden!


  Maak melding
 37. En iedereen klagen dat sinterklaas in Su is afgeschaft en tot het verleden hoord.
  Wat mij betreft mogen zij in Su alle witte man feesten afschaffen”,die feesten zijn bedoeld om die witte man te aanbidden en om op jou knie voor hem tegaan .
  Heb jij nog wat te zeggen.


  Maak melding
 38. Ja en oook kwakoe en sintmaarten en de kerstman moeten ook uit de boeken .
  Want iedere keer moeten we deze maloten gedenken en niemand weet waar ze vandaan komen en wat ze hebben uitgevreten.
  Het kost alleen maar geld en de kadootjes worden steeds duurder en de jeugd leeft ernaar om een duur kadootje te krijgen.
  Een kaars in een doosje is een belediging tegenwoordig.
  A tang so


  Maak melding
 39. @kolibrie
  ER MOET NOG MEER VERDWIJNEN.
  Ook het presidentieel paleis,de monumentale gebouwen (De kathedraal,het fort Zeelandia,gebouw min.v.financien,
  kantoor van de PG,het gerechtsgebouw e.v.a.),de straatnamen en ga zo maar door!
  Dit alles doet je denken aan het koloniaal verleden,dus weg ermee!
  O, ja ik vergat iets heel belangrijks OOK HET NEDERLANDS!
  Zie je hoe absurd het is om zo te denken?


  Maak melding
 40. Nederlandse taal is niet mijn oorsprong,,met die kennis dat paramaribo één vesting en geen hoofdstad is.
  Medusa wat weet jij van Su oorsprong,cultuur,vorm van geloof,leefwijze”,zeg dan.


  Maak melding
 41. Sinterklaas is cultuur van Nederland. Vele vreemdelingen die er wonen en werken en zijn genaturalisserd moeten niet kletsen. De moslims mogen hun moskeeen bouwen en hun cultuur beleven. Afrikanen hebben ook geen problemen met sinterklaas. Op al degenen na die uit landen komen die onder Ned. vlag stonden. Suribabwe en Curaquababwe.


  Maak melding
 42. Het wordt echt tijd om definitief afscheid te nemen van mijn switi gudu (sra-JUDESKA)!!!

  Want hij is steeds een beetje ‘aangebrand’.

  Namens (Pero) gaat mijn switi gudu (sra-JUDESKA) als laatste in zijn zak.


  Maak melding
 43. Fer.eeeeee

  Jij kent mij niet,,dus wat is volgens jou aangebrand “want ik geniet in alle rust van de dag dus wat is jou probleem.
  Of ben jij kwaad ,dat jij geen pieterbaas meer mag spelen?


  Maak melding
 44. wat nou racistisch, ja in de grote mensen wereld, maar kinderen worden niet zo geboren die hebben op de leeftijd dat ze nog in sinterklaas geloven, echt geen racistische ideen, dat maken de groten hun wel wijs als ze ouder worden.dus zwarte piet mag blijven!!!!!!!!!


  Maak melding
 45. Ik ben benieuwd wie overblijft na Sinterklaas avond.Ikzelf hoop niet in de zak terecht te komen, maar je weet nooit met die Pieten. Straks word je onder schot gehouden en moet je wel. Kom je in een spaans sprekend land terecht…Spanje of Venezuela..of Cuba, Columbia. Ik heb de spaanse taal nog niet onder de knie. Ik zal mij koest houden. Iedereen is een beetje “aangebrand”. Maar de mensen in Nederland zullen wel een mooi kleurtje krijgen want het gaat weer sneeuwen en geen zon. Word je mooi bruin.
  Een PLEZIERIGE SINT NICOLAAS AAN ALLE MENSEN DIE HET VIEREN ! Weer een dag om de nare dingen in de wereld even te vergeten ! Keep smiling ! Alles is onder controle !


  Maak melding
 46. Ja zeg,witte man feesten?wat is dat voor slap geouwehoer? Laten we alsjeblieft niet gaan doen alsof Suriname alleen uit zwarte mensen bestaat.Vergeet niet dat de zwarte mensen nooit in Suriname waren beland als de witte mensen ze niet gebracht hadden,goedschiks of kwaadschiks,dus doe niet alsof het land maar aan 1 bevolkingsgroep toebehoort.


  Maak melding
 47. =Mensen ik zou zeggen kijken jullie naar de branding “knutselmiddag” voor kinderen.

  =Er wordt een klein creoolse meisje geïnterviewd en zij vind sinterklaas net zo leuk als pieterbaas. Ze zitten allemaal sinterklaas plaatjes te kleuren.

  =Sinterklaas ik blank en het omgekeerd gebeurd. Besef men wel wat er aan de hand is?

  =Mag een donker kindje geen donker persoon op een plaatje kleuren??

  Ik zou graag duidelijkheid willen hebben waarom het zo racistisch is. Kan iemand mij uitleggen misschien zie ik het verkeerd.?????


  Maak melding
 48. @sra.
  Eeeeeeeeeey sra.Joe e soekoe mie mofo nôh?
  Jij zegt:”Je kent mij niet ….. enz.
  Maar jij kent mij ook niet en dan wil je het hebben over,zoals jij het noemt Su oorsprong,cultuur,vorm van geloof,leefwijze”,zeg da

  Heeeyyy sra,je maakt nu al een grote klassieke denkfout(Vene zou zeggen:”sra maakt geen denkfout want hij heeft geen hersenen”. 🙂
  Je noemt de onderwerpen “leefwijze” en cultuur waar jij het tijdens de discussie over wil hebben.
  Maar beste sra “leefwijze” is de triviale naam voor “cultuur”.
  En dan wil jij met mij redeneren???Kom nou sra!

  Even dit:
  Ik vroeg je niet zolang geleden om mij te vertellen wie/wat een SABRAFEFE was.(dit vreselijke woord b.t.w.is alleen door jou op dit forum gebezigd. Het is het enige wat ik misschien van jou zou kunnen leren.
  Verder kan je mij niets leren,sra.
  Nu pas weet ik waar jou lezingenn over gaan.
  Gelukkig heeft GMAP ons hierop dit forum uit de droom gehaald en de echte betekenis verteld.
  WAT EEN VRESELIJK SCHELDWOORD sra!


  Maak melding
 49. Het zou een mooie grap zijn indien de witte man met eisen zou komen op 1 juli.Stel nou dat zij in SURINAME zouden protesteren tegen de viering van manspassie,omdat ze het verleden te pijnlijk vinden.
  HOE ZOUDEN WIJ SURINAMERS DAT VINDEN?
  Dus als je dat erg vind,lieb’ding sma nanga ding feest.
  En blijf met je poten af van elk Hollands feest en schaf zoveel mogelijk alles en dan ook alles uit het koloniaal verleden in eigen land af!
  TAKE IT OR LEAVE IT en har’a dang!


  Maak melding
 50. Het zou mogelijk een oplossing zijn of het organisatorisch haalbaar is, is een andere zaak, om uit protest jaarlijks op 5 december, een zwarte Sinterklaas op een donker paard met een witte Pieterbaas naast hem.
  Dan zien de hardnekkige Nederlanders het effect dat teweeg wordt gebracht. Soms moeten zaken op zeer kinderlijke wijze worden vertoond om mensen aan hun verstand te brengen.
  Bij uitzondering zouden Ray lees: réé, bifa, pasew en MEDUSA zich niet wit hoeven te sminken als Pieterbaas, dat geldt uiteraard sowieso voor GMAP en Henk Molenaar. De reden daartoe is clear, we hebben het hier over echte witte mensen. Ferdinand Hossenbux, patrong en R!@O dienen wel goed wit gesminkt te worden.

  By the way: réé (Ray) nanga ding matie foe ing, é mék’ overuren nanga léé. Begin december is de drukste periode voor deze gasten. Réé altijd sa stréé-léé, tenzij……….


  Maak melding
 51. Wat een domme surinamers zijn sommige van jullie toch.. niemand ziet in dat mensen jullie elk jaar belachelijk maken. apartheid is een term die in het nederlands is onstaan. En aangezien het bloed in suriname zo gemixt is vraag ik me af waarom jullie niet allemaal gouden ringen in jullie oor hebben en bloedrode lippen hebben.. want zo zien jullie voorvaderen eruit volgens deze ”gekoesterde traditie”


  Maak melding
 52. @bezoeker, alles wat racistisch is zal ik afkeuren, maar wees eerlijk naar je zelfs toe,,

  =Hoeveel Surinamers zijn trots op hun zelfs, identiteit, volk, land en cultuur????

  =Als ik naar sommige prachtige Surinaamse vrouwen met kort haar kijkt, vraag ik mij elke dag af waarom zij die stomme haar extension op hun hoofd zetten.

  =Zie maar hoe er gereageerd wordt, een Surinamer praat over “de witte man/vrouw” omgekeerd zou dit zeker een probleem opleveren.

  =Vergeet niet dat racistische houdingen en gedrag dicht bij huis en in de familie voorkomt.


  Maak melding
 53. @Koos de Jong>Henk Molenaar pseudoniem voor elkaar.

  Nog een belangrijke onthulling lezers: Koos de Jong is Henk Molenaar. Let dus op gebruik en misbruik dubbele nickname.


  Maak melding
 54. Scheld maar op de zwarte.
  Vergeet niet ze zijn de trend zetters voor de wereld.
  Zonder hun was de wereld anders hoor.
  jullie zouden niet eens geboren,of nog een slaaf zijn
  Wij gaven de wereld te vreten en vorming
  De wereld was vroeger gevaarlijk hoor.


  Maak melding
 55. Nou ik vind het belachelijk!! Wat een flauwekul om ook dit af te schaffen. Waar gaat dit wel niet over? Hou op zeg! Ik ben ook getint, mijn familie is ook moslim en ik voel me niet aangesproken. De mensen die het hardst discrimineren zijn de allochtonen zelf, want een Nederland zal nooit goed zijn in hun ogen. Met al mijn respect, maar ik je bent vrij om naar Nederland te komen voor veiligheid, het is geen verplichting! Wees dankbaar dat we jou een beter leven kunnen bieden en hou op Nederland te veranderen of alleen maar vuil te spreken! Bevalt het je niet, ga dan je geluk in een ander land zoeken. En ooh wee, dit moegen we weer niet zeggen, want dat is te gevoelig. Maar als ik bij de Macdonalds ga werken en ik vind dat ze daar de hamburgers van varkensvlees moeten maken, dan kan krijg ik ook te horen, dat als het me niet bevalt, dat ik dan kan vertrekken!! Ik zou eens naar een Moslim land verhuizen en daar eisen dat ze daar een Christelijke Kerk voor me gaan bouwen… dacht je dat ik die zal krijgen? Hou toch op man!! Ja we moeten tolerant zijn, maar je kan het ook overdrijven!! Ik hou en respecteer elk levend wezen ongeacht je ras of geloof, net zoals de meeste Nederlanders doen. Nu wordt het eens tijd dat wij Nederlanders worden geaccepteerd en gerespecteerd in de ogen van onze gast inwoners! Want wat er nu gebeurd is alleen maar mierenneuken… :-S

  Hier zakt mijn broek nou echt vanaf!!


  Maak melding
 56. het zijn de zwarten die zwarte piet willen afschaffen.

  jullie discrimineren je eigen kleur.

  grote bek en een grote kop maar leeg van binnen, een kokosnoot heeft meer inhoud.


  Maak melding
 57. Uiteraard mag je in een vrij land een eigen mening op na houden en zelfs verkondigen. Maar te krampachtig reageren kan een begin worden van een fanatieke houding! Fanatisme veroorzaakt meer ellende in de wereld dan een racistisch getinte kinderfeest.


  Maak melding
 58. “Hier zakt mijn broek nou echt vanaf !” Is dat een nieuwe uitdrukking ? Gelukkig zitten we niet op Skype!

  Waarom zou een land met al zijn oude tradities, die niet mogen vieren? Wie zijn de “2e handse Nederlanders” om die tradities te veroordelen en notabene proberen te veranderen ?
  Je niet verzetten, niet oordelen en onthechting, dat zijn de drie aspecten van ware vrijheid en verlicht leven !


  Maak melding
 59. !!!!!!!!! Hoor Wie Tikt Daar Kinderen !!!!!!!!

  nee nee het is niet de Sint uit spanje, maar onze eigen Suri Sint,

  hij rijdt niet op een schimmel, maar op een witte Ezel,

  hij komt niet uit Spanje, maar uit Djoemoe,

  hij heeft gele knechten, strooit niet met pepernoten, maar kogelt met kokosnoten,

  onze lieve Sint 🙂 sra 🙂


  Maak melding
 60. @Henk Molenaar
  Je bent geen Koos de Jong maar tevens vergelijk je mij en associeer je mij met Sempa. Dat is toch krom denken van jou. En als je de bal teruggekaatst krijgt vind jij dat evenveel niet leuk. Waarom al die valse associaties en misleidingen van jullie. Is toch niet nodig. Is een teken dat je een grote loser bent op dit forum als jullie tot zulke daden over gaan.Heb geen behoefte om Sempa en Astrando tegelijk te zijn. Speculeren is niet goed me jongen of vrouwtje. Je valt toch door de mand.


  Maak melding
 61. Ik ben en blijf Astrando op dit forum. Dat is duidelijk en machtig genoeg en voldoende voor alle fron
  ters.

  My name is Astrando and don`t call me Django. I’m just from Surimaribo. Got it?


  Maak melding
 62. Jullie zijn van de pot gerukt,nog even blijft er helemaal niets over van onze cultuur!!!.
  Die surinamers moeten niet zeuren het gaat ze te goed hier, en hebben te veel tijd.Dan gaan ze domme dingen bedenken.


  Maak melding
 63. Jan
  Nederland heeft nooit een cultuur gekend ,”zeg mij dan wat het nederlandse cultuur is.
  Ik bedoel geen gestolen cultuur,maar de echte nederlandse cultuur.


  Maak melding
 64. Dinsdag 4 december 2012 om 13:54 uur, door sra
  Fer.eeeeee
  Jij kent mij niet,,dus wat is volgens jou aangebrand “want ik geniet in alle rust van de dag dus wat is jou probleem.

  Mi switi gudu (sra-JUDESKA):
  Hieruit blijkt dat je nog steeds een beetje BOOS bent!!!
  Ik zal je echt niet verwijzen naar de BODEM van je POT hoor!!!

  Maar zo te lezen, is mijn Lieve switi gudu (sra-JUDESKA) nog steeds “aangebrand”.
  Ik kan alsnog voor je bellen naar Beverwijk.

  Of verkies je vanavond nog de jute ‘zak’ van (pero)?


  Maak melding
 65. Zooo……………….

  Is iedereen er nog, of zijn sommigen meegenomen door de Sint?

  Nou, ik heb het gered, tsja ben lief geweest dus…..

  Voorzichtig op de weg baja……… a sneeuw no ei mikie grap!


  Maak melding
 66. Mensen, jullie zeuren mang!! Laat ze die Klaasfeest afschaffen:

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Sinterklaas

  Lees de oorsprong van dit feest! Dit was om die man (Nicolaas) te aanbidden ter nagedachtenis aan hem. Soort van hij had 3 kinderen tot leven gewekt, alsof hij de God is en niet Jezus :S

  Sint- Nicolaas (heilige Nicolaas) Zelfverklaarde heiligman net zoals die paus enzo doet. Niemand is heilig maar één!

  kijk het Sinterklaaslied van oorsprong:

  Sancte Claus, goed heylig man!
  Trek uwe beste Tabaert aen,
  Reiz daer mee na Amsterdam,
  Van Amsterdam na Spanje,
  Daer Appelen van Oranje,
  Daer Appelen van granaten,
  Die rollen door de Straaten.
  Sancte Claus, myn goede Vriend!
  Ik heb U allen tyd gedient,
  Wille U my nu wat geven,
  Ik zal U dienen alle myn Leven.

  Uhu we moeten die malloot dienen noh? Noem je dat traditie. Uiteindelijk hebben de moslims die man vermoord lol

  En lees ook gelijk over zwarte piet (pieter van oorsprong) Zwarte piet was verzonnen in 1850. dit vanwege de slavernij die al heerste. Wat zie je nu in 2012. Die zwarte pieten hebben nu zelfs vlechtjes en dreadlocks. En dan maar aangeven dat het niet rassistisch is. Omdat het jullie traditie is. sjout op, hou het gewoon bij verschillende kleuren en uiterlijk inplaats van zwarte afrikanen met lippenstift en wat mooie kleding aan. pffff


  Maak melding
 67. Nu weten jullie ook gelijk waar de kerstman vandaan komt:

  Oorspronkelijke Sinterklaaslied:

  Sancte Claus, goed heylig man!
  Trek uwe beste Tabaert aen,
  Reiz daer mee na Amsterdam,
  Van Amsterdam na Spanje,
  Daer Appelen van Oranje,
  Daer Appelen van granaten,
  Die rollen door de Straaten.
  Sancte Claus, myn goede Vriend!
  Ik heb U allen tyd gedient,
  Wille U my nu wat geven,
  Ik zal U dienen alle myn Leven.

  Santa claus. Zo zie je maar weer waar die 2 feesten vandaan komen. Traditie mag blijven, maar niet met die zwarte Pieters. In nederland zijn en worden veel zwarte mensen nog steeds gediscrimineerd met zwarte piet en in z’n algemeen.

  Zelfzuchtige rot traditie die ten koste gaat van de kleur van een ander.


  Maak melding
 68. “Als je naar de wc gaat en poept dan heb je shit dat in de wc pot valt.” Zelfs al doe je er diamantjes op en spuit je er een lekker geurtje op, het blijft shit!

  zo is het ook met dit. Niet omdat we nu in de 2012 leven en er een leuk feest van maken met snoepgoed en kadootjes zodat het niemand kwalijk te nemen valt, het blijft een verdeeldheid onder de rassen. Na slavernij apartheid in afrika en amerika waarin de warte mens als slaaf en hulp werd gezien (gedwongen) kun je het niet mooier maken dan het is. als je blank bent dan begrijp ik dat je alleen aan je eigen traditie denkt.

  Maar als je zwart bent en je heb discriminatie meegemaakt van de blanke mens “in nederland of ergens anders” dan piep je wel anders. en logisch dat surinaamse kinderen het leuk vinden. Het zijn kinderen!! Ik was ook een kind en vond het ook leuk. Nu kijk ik zwarte piet niet zo vrolijk meer aan, omdat ik beter weet.

  “Als moslims een gruwelgeschiedenis hadden waarin vrouwen de hoofddoeken werden afgetrokken en de mannen te schande werden gezet en dat werd een hedendaags feest waarin op straat een stoet met verkleede moslim blanke/zwarte mannen en vrouwen werd gehouden en moslims daarmee worden gediscrimineerd. mi boy nyang ka! nooit een dag zouden de hedendaagse moslims dat accepteren. En dit is maar een voorbeeld, dus het gaat niet om de ernst van de zaak, maar om het idee.


  Maak melding
 69. Wij kunnen natuurlijk in december suzanna du plessis dag gaan vieren op de amstel door een geschinmkte witte vrouw een zwarte pop laten verdrinken. Net zo lang tot die mallote gedoe met zwarte piet voorbij is.
  Voor jullie die dat niet weten Suzanna du plessis was een slavenhoudster die de huilende baby van een roeiende slavin verdronk in de Suriname rivier.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES