Broodvrees remt link havens Suriname en Frans Guyana

20

PARAMARIBO, 27 nov – Broodvrees bij de buren is het obstakel bij pogingen de havens van Suriname en Frans Guyana aan elkaar te koppelen. Volgens havendirecteur John Defares komen de formaliteiten maar niet van de grond. Toch zijn de vooruitzichten uitstekend vanwege het goedkopere transport via Suriname. De Fransen tonen belangstelling, maar zijn ook bevreesd.

De haven van Paramaribo wordt eerder als concurrent gezien dan als aankomend maatje. Defares gaf een uitgebreid exposé tijdens het bezoek van parlementariërs van de EU en de ACP. Vooral de Franse delegatie was geïnteresseerd in de perspectieven. Volgens Defares is transport via Suriname minstens vijftig procent goedkoper. Suriname biedt dus voordelige perspectieven. Alleen spelen bij de Fransen meerdere belangen.

De haven in Cayenne is bezit van de plaatselijke Kamer van Koophandel. Dus ziet kennelijk ook het bedrijfsleven daar geen heil in samenwerking. Suriname kreeg tot nog toe weinig respons op inspanningen om tot besprekingen te komen. Toch ziet Defares wel mogelijkheden om aan beide zijden voordeel te halen. Het laden en lossen in Cayenne is duur, ook vanwege plaatselijke omstandigheden. Er ligt een uitbaggeringsproject voor de Suriname rivier op stapel, wat nog meer perspectieven biedt.

20 REACTIES

 1. Met Bouterse achter het stuur is iedere project gedoemd te mislukken. Frans Guyana is niet gek om met een moordenaar in zee te gaan. Bij dergelijke beslissingen wordt ook gekeken naar de politieke klimaat. Aangezien Suriname geregeerd wordt door zakkenvullers, komen allerminst betrouwbaar over.


  Maak melding

 2. In de EU kennen we Frankrijk beter.
  Protectionisme is een stelsel van maatregelen van de overheid waarbij getracht wordt bescherming te bieden aan binnenlandse landbouw, producenten en industrieën. Veelal wordt gebruikgemaakt van invoerbeperkende maatregelen, zoals invoerheffingen en invoerquota, of wordt de binnenlandse fabrikant gesteund door subsidies. Op deze manier kunnen landen die problemen hebben met de buitenlandse handel, hun eigen producten beschermen tegen goedkopere (betere) producten vanuit het buitenland. Ook kan er een verbod ingesteld worden op het invoeren van bepaalde goederen, de prohibitie. Of wordt er een maximumaantal bepaald dat mag ingevoerd worden, de contingentering. Een extreme vorm van protectionisme is isolationisme.

  Dat is Frankrijk.
  Daar kan Suriname geen zaken meedoen.
  Leuk zo,n Ambassade terwijl er veel Surinamers in Nederland wonen.
  Echt zinvol.


  Maak melding

 3. Ik denk zelf dat met Bouterse aan de macht er veel meer samengewerkt zal gaan worden tussen Suriname en Frans Guyana.
  Bouterse is heel goed bezig, en is hij de 1e president van Suriname die onlangs de Nickerianen het gevoel te hebben gegeven dat ze Surinamers zijn !

  Deze mensen dachten zich eerder in Guyana of anders in India te bevinden, maar nu weten ze het 100% zeker dat ze Srananmangs zijn !

  Let op, de Fransen hebben onze (nieuwe) olieraffinaderij strakjes zeker nodig om hun olie (voor de kust van Cayenne) te verwerken, dus komt de samenwerking tussen ons absoluut wel.

  Defares moet beter zijn best gaan doen om dit Surinaamsproduct (havendiensten, dienstverlening en transporten) aan de Fransen te verkopen en niet uit z’n stinknek kletsen over ‘andere belangen’ bij de Fransen.

  Aan alle anti-Surinamers wil ik zeggen; just wait and see !
  Wacht op de info mbt de nieuwe deal met IAMGold en Newmont want Suriname gaat echt een ‘gouden’ kerst tegemoet !


  Maak melding

 4. Wie de geschiedenist kent van deze criminele recidivisten kent hoeft niet te wachten om te weten wat er staat te gebeuren met ons land.
  Wat die paarse domme massa doet is hoop tegen beter in.
  Menneer M.F is naar mijn mening ook zo een figuur.


  Maak melding

 5. De Fransen gaan hun import van geavanceerde raket technologie niet aan de grillen van een naakte generaal ophangen.Als het materiaal in Sur.is,gaat bout eisen dat zijn opsporing internationaal wordt stopgezet.Anders stuurt hij het raket materiaal door naar Iran.Dén Fransman no law.

  Cobie.


  Maak melding

 6. Die Savioen. Baas heeft de EU boos gemaakt door praatjes te verkopen en leugens aan zijn domme aanhang.
  Dat lukt in Europa niet. Daar kan een veroordeelde misdadiger geen president worden.
  Het hemd is nader dan de rok.


  Maak melding

 7. @Milton Fleur, ik zal jou even wakker schudden. Het is een project die de vorige regering al kant en klaar had. Ook onderhandelingen hadden plaatst gevonden.

  =Toen deze Bouterse en WIjdenbosch Surinaamse staatskas hadden geplunderd, is zoveel stil komen te liggen. Nogmaals::

  =Bouterse geniet vandaag van alles wat de vorige regering heeft achtergelaten. Zijn bedje is gespreid.

  =Helaas ben ik bang dat het land straks weer een financiële probleem zal krijgen, omdat Bouterse geld heeft gebruikt zonder toestemming van de DNA.

  Weet je niet hoeveel ministeries zonder geld nu zitten???

  ==Een ding NIET Bouterse zal vooruitgang brengen in het land.


  Maak melding

 8. Als jij echt zonder verlies goedkoper bent en blijft wedden dat zij zelf komen….Vooral als jij ook nog kwaliteit kan leveren…..dan lopen zij echt niet weg.


  Maak melding

 9. @Milton,

  De Srefidensi viering in Nickerie was voor bouterse louter een uitwijk-manoeuvre om zijn “niet welkom zijn” bij de plenaire ACP-EU vergadering in Paramaribo te verhullen. Wist je niet hé?

  Daar in het westen zijn ze echt niet op hun achterhoofd gevallen hoor.


  Maak melding

 10. @lra & Larry; geloof mij nou jongens de vorige regering had helemaal niks klaar en had toen helemaal geen visie hoe verder te gaan met Suriname, maar deze regering wel !

  Volgens jullie was Pengel dus vanaf de jaren ’60 bezig met het puin ruimen van Bouterse, dus was de NPS niet in staat om het land te ontwikkelen. We kennen allemaal het debacle over West Suriname van de NPS !

  Wat een sukkels zijn deze lieden van de NPS die allemaal dachten dat ze zogenaamd goed opgeleid waren (in Nederland) maar niks over Suriname wisten en weten.

  Daarom zeg ik Papa Bouta, wie lobie joe !


  Maak melding

 11. Ik ben te allen tijde 100% wakker en scherp dus heb niemand nodig mij hierin te assisteren !
  De ontwikkeling van Suriname is begonnen met de regering Bouterse/Wijdenbosch, echter is deze wreed verstoord door de redi musu’s !

  President Bouterse heeft, wijselijk zoals hij altijd is, hiervan notie genomen en nu voor een andere drastische koers voor Suriname gekozen.

  @ Larry, waar waren al deze EU-ACP vertegenwoordigers in de jaren 80, 90 en 2000 voor; bai, mai, omoe, tante, zus, neef, etc. etc. ?
  Weten deze (vnl) Nederlandse EU leden wel hoe de Surinamers de afgelopen jaren in de ‘out back’ (Suri districten) van Suriname hebben geleefd zonder water en electriciteit ?
  15 jaren Nieuw Front (+ geld uit Nederland) en nog hadden onze oudjes een AOV van slehts SRD 275 per maand (nu SRD 525 en strakjes veel meer) !

  Foei, en nogmaals foei aan Runaldo Ronald Venetiaan !


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.