Leiding politiekorps in Suriname opgeleid

22

PARAMARIBO, 17 nov – De huidige leiding van het Korps Politie Suriname, KPS, is volledig in eigen land opgeleid. Dit zegt nieuwbakken korpschef Humphrey Tjin Liep Shie. Zelf is hij een van de eerste afgeleverde officieren van Surinamers eerste officiersopleiding in de jaren tachtig. Ook de andere commissarissen zijn lokaal opgeleid en Tjin Liep Shie vindt dit bijzonder genoeg. De verzelfstandiging van het opleidingswerk gaat door.

Het korps begint binnenkort met een nieuwe opleiding voor officieren als onderdeel van een reeks verbeteringsmaatregelen. “Wij zullen ondernemend, innovatief, integer en transparant zijn. De lat zal hoog gelegd worden en voor ondermaatse prestatie zal geen ruimte gelaten worden”, zei Tjin Liep Shie tijdens zijn beëdiging(FOTO).

President Desiré Bouterse overhandigde hem zelf het vaandel van het korps. Tot aan de jaren tachtig van de vorige eeuw toe werden Surinaamse politieofficieren in Nederland opgeleid.

22 REACTIES

 1. Het verschil is duidelijk, in suriname leiden ze criminelen op,en in het buitenland leiden ze integere bestuurders op die in dienst zijn van de samenleving.


  Maak melding

 2. Sommigen zijn zelfs uitgewaaierd naar topposities bij de overheidsbewaking, de Centrale Bank van Suriname, het ministerie van Buitenlandse-Zaken, Nationaal-Leger enzovoort. We kunnen het!


  Maak melding

 3. “Wij zullen ondernemend, innovatief, integer en transparant zijn..

  mooi zo…laten wij in die ondernemingsdrift oppakken DADA LONNIE EN SOMO, hetgeen jullie integriteit zeer ten goede gaat komen,want transparantie,..hier is deze regering te donkerkleurig voor, en is vandaag onze hoop gevestigd op jullie innovatie 🙂


  Maak melding

 4. Dit vindt ik een puike zaak, dat er al een legio opleidingen, die eerder geheel door het buitenland werden verzorgd, tegenwoordig in Suriname zelf plaatsvinden en ontwikkeld door- en van Surinamers! Dit is de goede weg om Suriname als land te verzelfstandigen teneinde beter te worden in elk opzicht dan voorheen. En dan nu de slavenmentaliteit nog, dat er cursussen worden ontwikkeld om iedere burger de weg te wijzen naar wederzijds respect welke leidt naar harmonie en eenheid in de Surinaamse samenleving.

  Het schijnt dat bijna iedereen baas boven baas is in het ambtenarenapparaat van de Surinaamse overheid en dat moet zeker gaan veranderen.

  Bijvoorbeeld; Gelijke rechten voor ieder individu, gelijke rechten in woord en daad, gelijke rechten voor gelovigen en voor ongelovigen en andersdenkenden, en dan niet alleen op “schrift”, bij “akte” en bij “Wet”, maar het belangrijkste ook vanuit het “hart”. En wanneer deze 4 genoemde factoren daadwerkelijk door Surinamers worden nagevolgd dan zal binnen zeer afzienbare tijd er geen onderscheid meer zijn in etniciteit, rang, kleur en godsgeloof. Dan zal er sprake zijn van “Wederzijds Respect en Begrip”, en dan hoef ik geen kwaadaardige gelovigen meer te dumpen in zee, want dan weet ik zeker dat “Rechtvaardigheid” en “Recht” te recht zullen zegevieren in de Surinaamse Rechtsstaat. Om dit allemaal te bereiken zijn daar geen Bijbels en wonderen voor nodig, maar door eigen inzet en door onderling UW gezond verstand te gebruiken. God/Allah/Winti enz. mag er dan ook wezen en men mag ook geloven in de kip en de haan, zolang een ieder dezelfde rechten heeft en verzekerd is van een gelijke behandeling. In ieder geval zal niemand in Suriname meer bang hoeven te zijn dat witteboorden misdadigers en andere hun verdiende straf zullen ontlopen middels de biecht of door welke andere strekking dan ook. Voorts zal niemand zich meer zorgen gaan maken over de ambtenarij of de president die volgens de oppositie zichzelf verrijkt en zijn maten ook mee laat genieten van de welvaart . Geen jaloezie en geen gezeur meer, dan alleen in het parlement, en dit is normaal want om een land te bestieren moet er veel met elkaar worden overlegd. Dan zal er vrede heersen, want wij zijn allen mens, en “wanneer elk mens zijn medemens gelukkig zou maken in Suriname, dan is heel Suriname gelukkig.” Maar zolang men er denkt beter te zijn dan de ander op grond van welke denkwijze of Leer dan ook, dan zal men er nimmer de vrede des harten genieten en nimmer kunnen samenleven met zijn evenmensen.

  django


  Maak melding

 5. Mijn oom vormde samen met Vrij een tweehoofdige leiding van het KPS, nadat Bouterse met zijn coupe korpschef Walker de wacht had aangezegd. Als gevolg van 8 december 1982 heeft mijn oom de politiedienst vaarwel gezegd. De huidige korpschef houdt er geen ethische opvattingen op na en is als een kind zo blij, als hij van Bouta vaandeldrager van het politiekorps mag zijn. Humphrey Tjin Liep Shie, hoe kan je als politieman integer zijn, als je naar de pijpen van een meervoudig moordenaar danst?


  Maak melding

 6. Top! Wellicht volgende stap, politie officieren van de voormalige Nederlandse Antillen in Suriname hun politie opleiding laten volgen in ruil voor harde valuta.


  Maak melding

 7. @Nationalis

  “Top! Wellicht volgende stap, politie officieren van de voormalige Nederlandse Antillen in Suriname hun politie opleiding laten volgen in ruil voor harde valuta.”

  Natuurlijk! Vooral het achterover drukken van coke en het vermoorden van mensen, zoals een haitiaan afgelopen jaar overkomen is, kunnen de antilliaanse agenten van hun surinaamse collegae leren. 😉


  Maak melding

 8. bouta no warang geen vuiltje aan de lucht geloven in eigen kunnen …een betere korpschef als deze man hebben wij niet ..wij moeten hem koesteren .

  tjin liep shie kraktie


  Maak melding

 9. En dan word er door die redimusus gezegd dat su nedland in alles nodig heeft.
  niet ik alleen maar ook andere echte su’s geloven in eigen kunnen en in ons zelf,kijken jullie en huiver,want su neemt stappen in de goede richting onderleiding van Bouterse.

  tjin liep shie, horie na torie so,koni nanga kraktie


  Maak melding

 10. @sra, pero

  ga met je hollandse paspoort naar de korpschef om hem te spreken.Baala’s,je komt van een koude kermis thuis.Die man gaat dokken als hij hoort dat er een nederlander voor hem gekomen is.Je vindt hem nergens.

  Cobie.


  Maak melding

 11. jacobus dat hoef je mij niet te vragen ik pero moet het aan jou vragen …ik heb geen ollandse paspoort nodig.ik ben vier keer nederland binnen gekomen laat dat duidelijk zijn het is mooi maar niet paradijselijk mie mang.
  ik ben geen nederlander ik ben surinamer met een surinaamse paspoort .sa cobie wan leg uit .
  kong pran casaba nanga mie cobie je bent welkom op boxel
  je gaat moeten werken mie mang wij willen geen voto negre en luie moarron lonnies hihihihihih

  tjin liep chie kraktie


  Maak melding

 12. Straks gaan ze hem als grofvuil langs de weg zetten net als M.Misiedjan,toen waren die paarse farizeeers ook zo enthousiast.
  Let op de documenten van het december straf proces,want straks gaan we horen dat ze verdwenen zijn.


  Maak melding

 13. 7 cursisten geslaagd voor cursus ‘MOTORKETTINGZAAG’ 17 Nov.2012 (Bron StarNieuws)

  Zie foto geslaagden van de cursus ‘motorkettingzaag’ met hun certificaten. (Geen pero noch Paraman) te zien.

  Zeven van de negen mannen van het dorp Witsantie in Para en 2 uit Boxel die deelnamen aan de cursus ‘motorkettingzaag’, hebben vrijdag een certificaat ontvangen. Zij zijn nu in staat om op een verantwoorde wijze om te gaan met dit gereedschap. Bryan Swedo, voorzitter van de stichting Witsantie Educatief Centrum, zegt aan Starnieuws dat de mensen van het dorp op deze manier in staat gesteld worden om te werken aan hun eigen vooruitgang.

  De cursus heeft acht dagen geduurd en is verzorgd in het Jan Starke Opleidings- en Ontspanningscentrum in Para. Het ministerie van Arbeid, Technologische Ontwikkeling en Milieu (ATM) financierde dit project. Swedo zegt heel blij te zijn met deze cursus.
  Veel bewoners van Para zijn betrokken bij de cassaveteelt. Zij moeten kostgrondjes inrichten en daarbij is het nodig dat zij op de juiste manier kunnen omgaan met gereedschappen. Er wordt veel gewerkt met een motorkettingzaag in het dorp.

  Alleen zijn (pero & Paraman) hardleers en hebben ze de cursus niet tot een goed einde volbracht.
  Beiden zijn (hardleerse) cassave telers uit Boxel.
  Dus zij behoren ook niet tot de geslaagden.
  ……………………………………………….

  kong pran casaba nanga mie cobie je bent welkom op boxel
  je gaat moeten werken mie mang wij willen geen voto negre en luie moarron lonnies hihihihihih

  (pero): Je krijgt nog 1 kans van dhr. Bryan Swedo.
  Ga eindelijk je bijdrage leveren aan SU. middels het volgen van zo’n ‘cursus’.
  En wees niet zo (hardleers).

  No so yu é gu njang soso bita casaba nanga sardien tot dat je er PAARS van wordt.


  Maak melding

 14. @pero

  dat planten gaat niet zomaar.Eerst moet er behouden worden wat er is.Wageningen heeft Sital verkocht en het geld in eigen zak gestoken.Wageningen,een model bedrijf,waar de hele wereld kwam kijken hoe het moet.Coronie is al dood wat rijstbouw betreft.En er zijn net nog enkele boeren in Nickerie die proberen een bestaan te hebben in de rijstteelt.
  Toen wij de bananen met gunstige prijzen konden leveren,hebben we er niets van terecht gebracht.Als we deze sectoren niet rendabel kunnen maken,dan hoeven wij ook niet met een cassave project te beginnen.Want die gaat ook een enthousiast begin kennen maar langzaam dood bloeden.

  Cobie.


  Maak melding

 15. Cobie en Fer,e

  Fer.e ,jij hebt groots praat ,jij woont niet in Su,jij hebt geen Su paspoort zoals ,pero,paraman en mij,,het enige waar jij goed in ben is kleine jongens in rotterdam misleiden om hun te boelen,jij bent niet alleen een boeler,maar ook een pedofiel,,en dan praat jij over anderen.,magere fedie sijsburg.

  Jacobus,ja jij mag ook weten dat ik het voor mijn land genoten,pero en paraman opneem.
  Jij verkondigd alleen maar onzin,weet jij hoeveel ksaba projecten al gaande zijn ,en met goed verloop en. binnenkort word er ook ksaba naar het buitenland geëxporteerd,in nedland word er al van die ksaba die jullie bittere casave noemen gegeten,,dus wat kwak jij met jou s…l,jij eet het toch ook samen met jou hol maatje Fer.e.


  Maak melding

 16. Pasew
  Ben jij zo verzot van jou boeler manier van denken dat jij mij voor een manvrouw vergelijkt.
  Luku no,mi ma Wang rasta mang ,no tak Ju boeler toto nanga mi,,go suku Ju soortu pe ju kang feni Ju srefi,,,en libi na rasta disi farawe fu Ju boeler manirie.


  Maak melding

 17. Forummers, Odi odi.

  @sra-JUDESKA, mi gudu met je lekkere RODE lippen!
  Ben je deze zondagochtend met een natte DROOM opgestaan?
  Ik ga de PASTOOR voor je bellen hoor.

  Zondag 18 november 2012 om 08:52 uur, door sra
  Cobie en Fer,e

  Fer.e ,jij hebt groots praat ,jij woont niet in Su,jij hebt geen Su paspoort zoals ,pero,paraman en mij,,het enige waar jij goed in ben is kleine jongens in rotterdam misleiden om hun te boelen,jij bent niet alleen een boeler,maar ook een pedofiel,,en dan praat jij over anderen.,magere fedie sijsburg.

  Mi gudu switie (slimme) sra!
  Lees nogmaals het kop van bovengenoemd artikel.
  “Leiding politiekorps in SU. opgeleid”.

  Bij deze zal ik de nieuwe Korpschef vragen om een ambtsedig pvb. te laten opmaken tegen mijn lieve switie (sra). Wie is de (boeler) en wie de (geboelde)?

  En dit mag (sra) niet vergeten.
  Er wordt ook enorm veel CASSAVE geïmporteerd uit Costa rica.


  Maak melding

 18. goede zaak van de opleidingen en benoeming. deze man verdiend de benoeming op basis van kennis en kunde. hij is ook heel loyaal aan de baas. hij wist niets van het vliegtuig en die 400 kilo coke af. dat verdiend een …..benoeming


  Maak melding

 19. ik vraag mij af als al deze surinedl wel van hun land houden …jullie zijn 8000km verwijdert van het vaste land van suriname en willen nmensen uitleggen hoe of wat
  stront praten jullie niets anders dan stront . .
  oeng draai salto drie lees dang oeng smeer oeng go jongoe .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.