Surinaamse remigranten in TROS programma ‘Ik Vertrek’

65

Om uiteenlopende redenen vertrekken steeds meer mensen uit Nederland. De zon, vrijheid, mentaliteit of ouderwets ondernemerschap spelen een rol in de verstrekkende beslissing om je voorgoed buiten Nederland te vestigen. Waar gaan ze naartoe? Waarom en wat laten ze achter? Het TROS programma ‘Ik Vertrek’ volgt stellen of gezinnen die deze stap hebben gezet. De deelnemers worden gevolgd door de TROS camera’s en delen lief en leed met een dikke miljoen kijkers.

Op 10 november zijn Paul (44) en Audrey (44), van oorsprong Surinaams, te zien in dit TV programma. Ze wonen al hun halve leven in Nederland. Beiden hebben het erg naar hun zin in Nederland, maar na hun pensioen willen ze graag in Paramaribo gaan wonen.

Als Audrey een paar jaar geleden het gevecht tegen borstkanker wint, willen ze niet meer wachten; ze gaan nu! Zoontje D’Angelo (4) en Audrey’s dochter Chiavelli (16) gaan mee, of ze dat nu leuk vinden of niet. Eveneens Pauls broer Roy (55) besluit om mee te gaan naar Suriname.

Ik Vertrek: Zaterdag 10 november, 21.45u TROS Nederland 1.

65 REACTIES

 1. Nederland zit in een recessie. De economie kromp in het vierde kwartaal van afgelopen jaar met 0,7 procent ten opzichte van een jaar eerder. Daarmee zit Nederland volgens de gangbare definitie in een recessie. De krimp is grotendeels toe te schrijven aan een verdere daling van de consumptie door huishoudens. Maar ook de overheidsbestedingen en de uitvoer van Nederlandse producten namen af.
  De komende tijd zal er alleen maar sprake zijn van
  lastenverzwaring voor de burger en ondernemer.
  Het aantal mensen dat besluit om Nederland achter zich te laten is vanaf 2006 gestaag aan het toenemen met een piek van 133.000.
  Alleen vlak na de tweede wereld oorlog was het aantal veel groter.
  Belangrijke motieven vormen de sombere economische toekomstperspectieven, het huizentekort, afbraak sociale zekerheid.

  Het is dus niet gek dat ook Surinamers die ooit naar Nederland kwamen om hun geluk te beproeven nu in toenemende mate besluiten om terug te keren naar Suriname.

  Internationale instanties en economen zijn het over eens; Suriname verandert van een zorgenkind in succes. Nederlandse bedrijven verplaatsen activiteiten naar Nederlands sprekend Paramaribo.
  De Surinaamse economie beleeft een opmerkelijke groei, ondanks de wereldwijde recessie. Vorig jaar groeide die met ruim 5 procent. Dit jaar volgens het IMF 1,5 procent, terwijl veel andere economieën krimpen waaronder die van Nederland. De groei is mede te danken aan de stijgende grondstoffenprijzen: bauxiet, olie, goud. Suriname legt volgens de regering de basis voor de periode na de Nederlandse hulp: het geld dat Suriname bij de onafhankelijkheid van Nederland in 1975 meekreeg is bijna op.

  Naast de gunstige grondstofprijzen profiteert Suriname van de komst van offshorebedrijven, aangetrokken door het stabiele economische klimaat in Suriname. Een ander belangrijk voordeel van vestiging in Suriname ten opzichte van India of andere bestemmingen, is dat er Nederlands wordt gesproken. Wie in Nederland met de klantendienst van een bedrijf belt, hoeft niet eens te merken dat hij iemand in Paramaribo aan de lijn krijgt. Het tijdsverschil is ook gunstig, want Nederlandse klanten kunnen ’s avonds bellen terwijl een Surinaamse werknemer gewoon een dagdienst draait.
  In het callcenttrum van Unamic/HCN aan de Zonnebloemstraat in Paramaribo handelen tientallen medewerkers vakkundig de telefoongesprekken af met klanten van Nederlandse bedrijven.
  Unamic/HCN heeft z’n hoofdvestiging in Almere, Nederland. Het kostenvoordeel van offshoring naar Suriname kan volgens De Vries tot 40 procent oplopen. De medewerkers in Suriname verdienen 300 à 500 euro per maand.
  „Suriname kan voor Nederlandse bedrijven een soort backoffice worden”, zegt directeur Jim Bousaid van Hakrinbank in Paramaribo. De grootste Surinaamse bank faciliteert de nieuwe ontwikkelingen. De komst van de offshorebedrijven wordt volgens Bousaid ook bevorderd door het stabiele economische klimaat in Suriname.Er ontstaat hierdoor een geheel nieuwe economische sector in Suriname.

  Ik wens bij deze Paul, Audrey en kinderen veel succes en geluk in Suriname.
  Mij is het ook gelukt om met mijn gezin mijn draai te vinden in Suriname.
  Laat jullie niet afleiden door negatieve verhalen van anderen. De dingen moet je zelf ervaren en op basis daarvan beslissen wat het beste voor jullie is.
  In elk land waar je naar toe zou gaan zou je tegenslagen ondervinden. Zo ook in Suriname.
  Maar wanneer je deze tegenslagen kan doorstaan dan is
  Suriname een prachtig land om in te wonen!


  Maak melding

 2. Nederland word steeds agressiever en intolerant naar buitenlanders. Zelf vertrekken ook vele autochtone Nederlanders uit Nederland. Maar oppassen want er zitten veel Nederlanders bij die erg discrimineren en nu wel in het buitenland willen gaan profiteren van de buitenlanders. Lees M.n Wilders aanhangers, en criminele advocaten als Moscovitz. Let op lieve Surinamers laat de Nederlanders geen regels gaan opstellen voor jullie in Sranan .
  Geniet en woon met plezier in Sranan, zonder dat iemand jullie moet gaan leiden.
  Meest huichelaarsvolk zijn de Nederlanders. Kijk maar in WO II , waren zij de grootste verraders van de joden (grootste groep nsb). Nu doen ze aardig tegen de joden en barbaars naar de moslims, maar kan zo weer omslaan. Vertrouw ze niet, je krijgt een mes in je rug van ze. Bouterse begrijpt dit heel goed. I love Bouta .


  Maak melding

 3. Ik zou dit ook heel graag willen, ik merk naarmate ik ouder word, het verlangen om terug naar Suriname steeds toenneemt.
  Zij wel dat ik nog effe moet wachten tot mijn pensioen want eerlijk gezegd ik heb hier ook al gezien in die 40 jaar dat ik hier woon. Het wordt steeds moeilijker hier de toekomstperspectieven zijn ook niet rooskleurig.De kloof tussen arm en rijk wordt steeds groter gezien de maatregelen die men wil treffen om de recessie terug te dringen.


  Maak melding

 4. Als het economisch slecht gaat wordt de haat jegens buitenlanders groter. Dat merk je als in een dorp moet voetballen ook de supporters zijn politiek geacclimatisseerd.


  Maak melding

 5. @ dusdat
  Als het zo is dat er 300/500 euro verdiend kan worden bij een callcenter in Su dan zouden zlfs politie agenten die maar een kleine 100 euro krijgen daar gaan werken ! Je maakt het veels te mooi dan wat het is.Mesen Su is mooi en heerlijk voor een korte verblijf maar ga niet je geld investeren daar want je komt bedrogen uit.


  Maak melding

 6. Mooi verwoord Braam 🙂 als je op vakantie ben is het heerlijk.Opgelet, als je gaat emigreren is het verhaal anders.Je wordt tegengewerkt met alles. m.a.w. je bent een concurrent geworden.Behalve als je bereid bent smeergeld te betalen of kennissen heb in de Top.Duidelijk voorbeeld hiervan is de (CBVS) Centrale Bank van Suriname. Een Zekere Donavon Bruyne, is aangesteld bij de centrale Bank, terwijl meneer geen kennis nog kunde heeft. daarnaast door de Emigratie dienst van USA gedeporteerd als ongewenst vreemdeling.
  Dankzij zijn netwerk met Hoefdraad heef hij de functie te danken. Lieve Mensen, zo werkt het in fijn Suriname. je kennis is niet van eminent belang. wel je kennissen.


  Maak melding

 7. Rinus,

  Geef je helemaal gelijk geen discussie daarover.
  Maar beste Rinus a san e wroko djaso ook toe zelf tap mi wroko a dan dies e pasa too ie feerie toch.
  Tang boeng.

  Yamma weekend sweetie bro,


  Maak melding

 8. Ik vertrek niet!
  Zeker nu niet!

  Ik wens deze familie heel veel suc6.
  ‘Begrijpelijk’ na zo’n ervaring om voor jezelf te kiezen.

  Zielig voor de kindjes, vooral de tiener, over 2 jr moeten er keuzes gemaakt worden. Ga je naar het ADEK of keer je moederziel alleen terug om te studeren.

  Gezien bij enkele familieleden.
  Kinderen hebben geen inbreng, typisch Surinaams.
  Ze worden gewoon meegesleurd.
  Deze mensen zijn vergeten dat ze toen ook meegesleurd zijn door hun ouders, iets wat absoluut niet leuk was.

  vwb het geklets hierboven van ene dusdat.
  Je mag nu gebruik maken van een psa, wat doe je nog hier?
  De paarse so called ‘intellectuelen’ zie ik liever vandaag dan morgen vertrekken.

  Suriname en Nederland zijn INCOMPARABEL, knoop het nou eindelijk eens een keer in je oortjes.
  Medusa zou zeggen je EZELSOREN, whahahahahahaha….

  Het is nog steeds enorm goed toeven hiero.
  Tenminste voor mensen die gewend zijn aan te pakken.
  Wij zijn bereid die paar tientjes op te offeren, zodat ons kind het later goed heeft.
  Dan maar minder uit-eten, so simple as that!


  Maak melding

 9. Welkom en suc6, heb het zelf ook gedaan in oct 1998, en tot heden geen spijt.
  Tips; pas je aan Suriname aan, net zoals toen aan Ned.
  Gedraag je niet tegenover de Suri’s alsof jij alleen kennis en wijsheid bezit.
  Kortom, No kon pre bigi ting dan komt alles goed.
  Wees bereid om hard te werken, want de kwaliteit van het leven is in SU.
  Wie in Holland met een gouden of zilveren lepel in de mond geboren is, zal het heel moeilijk hebben in SU.


  Maak melding

 10. Beste Mike: Wat ben jij een goor racistisch Bouta Teefje.

  “Vertrouw ze niet, je krijgt een mes in je rug van ze. Bouterse begrijpt dit heel goed. I love Bouta ”

  Bouta schiet zijn eigen landgenoten finaal door midden na ze als honden te hebben gemarteld.

  Weest maar trots op je president.


  Maak melding

 11. ik hoop dat ik op een dag naar suriname kan gaan en bedoel ik voor goed .ik kam nederland niet af verre daar van ,ik heb in nederland mijn voordeel en mijn nadeel .financieel had ik meer voordeel ,maar het financiele kant kalft af .de broek riem wordt met rutte steeds strakker aangehaalt .ik doe mijn best om nederland te verlaten ik heb hoop en het gaat mij lukken hoop ik .wij zijn een groot aantal keren geweest mijn vrouw en kinderen en het gaat goed als ik het moet vergelijken met de jaren 1990 en 2010.
  economisch gaat het de goede kant op ,natuurlijk is de weg nog lang maar je moet geloof hebben ,wie er ook aan de macht is of komt op dit moment .de regeringen in suriname hebben het begrepen denk ik .venetiaan was hij nu in de oppositie en de huidige regering doet het goed ,en dat vindt ik knap dat ze het zonder steun van nederland goed doen .ik geef ze een pluimpje .ik heb vrienden die terug zijn gegaan en vrienden die aanstalten maken om terug te gaan .ook heb ik familie die niet terug willen gaan en weer anderen die willen gaan maar kunnen niet ,omdat ze financieel amper het hoofd boven water kunnen houden in nederland dus helaas kunnen ze niet terug .zelfs een ticket kunnen ze niet betalen jammer genoeg .goed een ieder moet zelf weten als hij of zij terug wil .ik ga terug maar gaat niet van een leien dakje .het is bezuinigen en nog eens bezuinigen voor mij .ik hoef in suriname niet in weelde te gaan leven ik wil huisje boompje klaar ik wil uit de stress dat heb je zeker in nederland .en ik weet dat het nog erger wordt in nederland wat de economie betreft ,dit is het begin wat er aan komt .
  er is een zeer lange weg te gaan in europa en ik zie vele licht punten in suriname .een stabiele regering politieke rust.waar ik mij een beetje zorgen maak is de criminaliteit. ik ben dan ook blij dat er hard wordt op getreden en de politie boekt goede resultaten en dat stemt tot gerustheid .ik hoop eind februari naar suriname te gaan en hopelijk zie ik wel .
  ansoe manja dang bij meerzorg heb ik familie dus het wordt wat .
  suriname moet vooruit het is een mooi land als wij met ons allen de schouders er onder zetten .ik moet niet denken aan de jaren 80 en 90 .
  ik heb geloof in elke regering die nu aan de macht komt zelfs in bouterse .suriname voorwaarts


  Maak melding

 12. Henkie molenaar,

  Je bent een likker van de Bakra,s. Wat Bouterse heeft gedaan is een schijntje vergeleken met wat de Nederlanders in het verleden hebben gedaan. Slavendrijvers, politionele acties in Indonesië, etc…. Duizenden doden. Ga maar een keer een geschiedenisboek openslaan voordat je reageert. Zelfs klein kindje heeft een hogere breinontwikkeling dan jij


  Maak melding

 13. Mike, je redenering klopt niet, politieke moorden gepleegd door Surinamers zijn niet minder erg dan Nederlandse politieke moorden of welke nationaliteit de moordenaars ook mogen bezitten. Als iemand om politieke redenen moord is dat een van de ergste redenen waarom mensen ertoe overgaan om te moorden, het aantal slachtoffers maakt dan niets meer uit. Idi Amin, die “maar” een paar miljoen politieke tegenstanders heeft vermoord (eigenhandig of niet), is niet minder moordenaar dan Hitler, die vele miljoenen meer heeft vermoord, al die politieke figuren treden, op het moment dat ze hun eerste slachtoffer maken, toe tot het selecte gezelschap van politieke moordenaars, of ze nu Stalin, Mao-Tse-Toen, Idi Amin, Hitler, Willem van Oranje, Baas of Pol Pot heten, het is allemaal een pot nat. Als zo’n figuur zijn eerste politieke moord heeft gepleegd is het daarna niet moeilijk meer om het weer te doen als hij, naar eigen mening, daartoe gedwongen wordt.


  Maak melding

 14. Ba anansi,

  Klopt hoe je redeneert, maar dan is zowat iedereen een crimineel. Bush en consorten, de Engelsen, Nederlanders etc…. Hebben allemaal bloed aan hun vingers door steun en moorden laten begaan in oa Irak, Afghanistan etc……
  Dus …….redeneer ik naar tijd. Bouterse heeft inderdaad moord op zijn geweten in 1980. Maar dat was eenmalig, hoe wreed ook. Toch worden anderen vrijgesteld die maar doorgaan met moorden keer op keer , lees de Amerikanen, de Nederlanders, Engelsen etc…..
  Dus vind ik Bouta minder erg, en vergevingsgezind


  Maak melding

 15. ik wist niet dat er zoveel rechters rond lopen in nederland die het vonnis al hebben geveld voor onze hard werkende president.mensen worden jullie niet jaloers op su.


  Maak melding

 16. Succes aan de (re)-migranten.

  Bij de arrestatie,uitlevering en berechting van Christopher Dudus Coke,de Jamaicaanse gangster en lokale Don,was de reaktie van bewoners van Tivoly Gardens,ten aanzien van deze Coke,dezelfde als van veel personen die op dit forum hun zegje doen over de huidige Surinaamse President:’He is a good man, he has done no wrong.’ Het is waar je staat, wat je weet en hoe je de zaak bekijkt.Het is overal hetzelfde.


  Maak melding

 17. Ik wens deze remigranten een hele goede toekomst. Dapper dat ze deze stap durven te zetten met de huidige president die het land toch een instabiel karakter geeft. Maar, zoals de bakra zegt: wie niet waagt, die niet wint! Dus Paul, Audrey en kinderen, veel succes en voorspoed!


  Maak melding

 18. als je niet kan dansen is die muziek niet goed ,als je niets plant is die grond niet goed.
  als men al die jaren in nederland is en bar in bar uit is geweest en niets heeft kunnen opbouwen zeggen ze is die president niet goed .hihihihihihi
  paul en audrey ga zo voort ik wens jullie heel veel succes. er zijn er honderden surinamers die jou voor zijn en er volgen nog veel meer su is in opbouw .ik ben een van ze die ook gaat volgen .ik neem aan dat jullie niet om bouterse naar suriname gaan maar omdat jullie naar suriname willen gaan ,het paradijs is niet nederland het paradijs is misschien niet suriname maar jou roots ligt in su en je hebt wat in su opgebouwd .economisch gaat het goed in su en hoop dat het de goede kant op gaat .nederland heeft een grote economisch probleem te samen met heel west europa .
  je ziet dat sommigen hier het niet hard durven op te zeggen ,maar vele surinamers hebben het economisch zwaar in nederland ,als die nederlander het economisch zwaar heeft, wie zijn wij dat wij het niet zwaar hebben .rutte heeft het al aangegeven dat wij het gaan voelen maar wij voelen het al jaren die economische druk in dit land .mensen die niet lui zijn kunnen het makkelijk hebben in suriname ,suriname is de toekomst ,zelfs die blanke nederlander verlaat zijn land ,de komende jaren zien er niet roos kleurig uit in nederland ,economen hebben dat al voor speld .
  paul en audrey nog maals veel succes in dat mooie heerlijke land waar ik van droom om binnen niet al te lange tijd ook hoop te gaan wonen .


  Maak melding

 19. Nederland is een goede voorbeeld dat een graaicultuur niet langer stand kan houden. Het beleid van de bestuurders van de diverse bedrijven is puur gericht op hoe kan ik zo snel mogelijk rijk worden met alle gevolgen van dien. Ook abmtenaren smijten met miljoenen mislukte projekten alsof het hun eigen geld is, zonder dat iemand ervoor wordt verantwoord.

  Ook al gaat het bedrijf daarna ten onder maar de bestuursleden hebben hun miljoenen aan bonussen al zekergesteld. De regering laat het ook toe en als ze miljarden moeten pompen om dit bedrijf staande te houden doen ze dat, door de belastingen flink verhogen,
  het is niet vreemd dat veel mensen willen vluchten. Alles wordt duurder en duurder en de meest mogelijke en onzinnige belastingen worden er verzonnen. Om voor je eigen deur te parkeren moet je parkeerbelasting betalen terwijl je al wegenbelasting en onroerendgoedbelasting betaald.

  Ook ik ben van plan om te vluchten, heb reeds al meer dan een ton geinvesteerd in een onderneming in Su, en als de regels versoepeld worden voor PSA ers zullen er nog velen volgen.


  Maak melding

 20. ik ben benieuwd hoe geweldig het allemaal zal gaan. het zal wel weer van een leien dakje gaan, zoals alles in Su.
  Ik voorzie zeker geen probleemloos verblijf in Su. Dus kijken maar.
  We komen er nog op terug.


  Maak melding

 21. henk dit zijn niet de eerste mensen die de weg van suriname kiezen .ik heb vele keren gezien waar mensen vertrekken naar suriname en ze hebben er geen spijt van .als jij geen vertrouwen heb moet je het niet doen .ik ken vele mensen die richting suriname of een ander land kiezen ,suriname is in trek ook voor velen .
  sommige mensen zijn en blijven afhankelijk ze hebben geen zelf vertrouwen .wat heeft dit met bouterse te maken .ik ben niet afhangkelijk van geen enkele regering .en dat is nou juist het probleem van sommige mensen ,ze zijn en blijven leunen op anderen omdat ze niet anders hebben dan de staat der nederlanden die voor ze moet zorgen .triest met sommigen .
  ik gun deze mensen hun geluk .wel zou ik ze willen waarschuwen met criminelen en met name de stads creolen en de marrons ik generaliseer niet het is een feit dat sommigen een groot probleem vormen in dat land .er zijn genoeg mensen die willen investeren in suriname maar de criminaliteit moet worden ingedamt.


  Maak melding

 22. als ik naar mijn land terug wil heeft dit niets mee te maken met politiek wat bouterse of venetiaan betreft .ik ga voor mijn eigen belang niet voor enig politieke partij.in vindt dat sommige mensen onzin zitten uit te kraaien .het enige waar ik mij zorgen zou gaan maken is de criminaliteit .de marrons en stad
  creolen maken dat land onveilig .natuurlijk zijn het niet alle marrons en alle stads creolen die voor deze ellende zorgen maar het zijn ook geen incidenten .
  wij moeten durven om te zeggen wie deze dingen doen .de hindustaan heeft ook zijn min punten wat corruptie ,vrouw onvriendelijk tegen hun vrouwen of aan de drank zijn en zelf moord .
  niemand is perfect maar het beroven van mensen in hun huizen en ze mishandelen tot de dood er op volgt kan je wedden dat het voor 99,9 procent door een marron of een stads creool wordt gepleegt .soms krijg je het gevoel dat sommige mensen deze criminelen wil gaan verdedigen, als ze komen zeggen dat er geen werk is .
  je hebt toch ook javanen hindustanen die dan geen werk kunnen vinden zo je wil .maar hun eerste gedachten zijn niet mensen gaan beroven en mishandelen .ik wordt kwaad als mensen met deze argumenten komen .
  lissie voevoeroe dat na ding negre diesie .
  hoe wil je dat land opbouwen met dit soort mensen .ik hou mijn hart vast voor de surinamers die terug zijn gegaan en wat willen op bouwen .ik hoop dat het ze lukt en dat belfort heel zelf verzekert de criminaliteit onder de loep neemt .ik ben zeker blij met deze minister belfort ,en dat wij geen nederlandse toestanden krijgen waar criminelen vrij worden gesproken en het slacht offer kans heeft de bak in te draaien .suriname heeft toeristen nodig en als jou land steeds negatief komt in het nieuws wat criminaliteit betreft …heb je een probleem .
  zelfs als deze marrons het bos in vluchten na hun criminele daad ,worden ze beschermt door het boslandse gemeenschap als de politie ze wil gaan oppakken in het binnen land .rara hoe kan dat in suriname anno 2012.
  vroeger kon de politie haar werk gewoon doen en deze criminelen op pakken met mederwerking van de binnen land bewoners .waar zijn de normen en waarden van deze mensen .er is geen enkel excuus voor wat deze mensen doen .ik herhaal dat het niet alle marrons en stads creolen voor deze epidemie zorgen ,maar deze groepen voeren voor 99,9 procent de boven toon .
  na so so sjing als mensen deze parasieten deze boeven bende die het land te schande maken willen gaan verdedigen door te zeggen er is geen werk .laat zij die dat zeggen deze criminelen bij hun inbreken dan piepen ze anders .jampanesie ,koelies indianen noem maar op doen deze dingen niet .ze werken of doen desnoots iets anders maar het volk hoeft niet bang te zijn voor criminaliteit door deze mensen .als het aan hunnie lag zouden wij geen dieven ijzer voor ramen en deuren te zetten .
  schande voor de creolen en marrons die deze dingen niet doen .men zegt de goede lijden onder de kwade .ik als creool schaam mij .


  Maak melding

 23. Waarom toch altijd dat raciale gedoe bij onze mensen? Er zijn criminelen en asocialen die het land een negatief imago bezorgen, maar wat maakt hun achtergrond of ras uit??? Het is tuig dat moet worden aangepakt, maar hierdoor kunnen we niet hele bevolkingsgroepen gaan veroordelen. Ik ben creools, maar of ik nu door een creool, chinees, hindoe of indiaan wordt beroofd, dat maakt geen verschil. Ik lijd schade, punt.


  Maak melding

 24. Met de komst van de euro is nederland een kut land aan het worden. Nederland is te dom voor de euro.
  Het zijn allemaal dieven de overheid. Je wordt leeggeroofd totdat er bloed uitkomt.

  Frau Merkel is de baas. Nederland hangt er als een stuk stront bij.

  Ik kan mij heel goed voorstellen dat mensen de hazepad kiezen.


  Maak melding

 25. hermelijn begin die marrons te gaan vertellen dat als ze kinderen hebben gemaakt ze hun verantwoording moeten nemen om ze te verzorgen ,het zelfde geldt voor sommige stads creolen .brunswijk is een mooi voorbeeld hoe het niet moet .hoeveel vrouwen hebben ze .stoer lopen vertellen dat ze meer dan 11 kinderen hebben maar opvoeden ho maar .ik zeg het nogmaals ik ben ook creool ,het is geen discriminatie het is een feit de alle daagse realiteit .stoer doen dat je veel kinderen hebt maar aan eten komen gaat niet ze worden aan hun lot over gelaten en de gemeenschap mag het oplossen dooradt mensen als jou deze criminelen probeert te verdedigen ,jij niet alleen hoor ,triets


  Maak melding

 26. Collusie is een heimelijke verstandhouding,waarbij politici en hoge ambtenaren hun bevoegdheden misbruiken om daarmee persoonlijk voordeel te hebben.
  Het is de meest erge vorm van corruptie.

  Landelijke en lokale politiek is verregaan in de greep van collusie.Wie denkt alleen een bankovervallen de grootste dief is heeft het goed mis.Landelijke en lokale overheden doen ook niet onder.Zij misbruiken op grote schaal.U kunt mensen hierover inlichten,ook een Surinaams probleem


  Maak melding

 27. @braamVrijdag 9 november 2012 om 13:22 uur, door braam
  @ dusdat
  Als het zo is dat er 300/500 euro verdiend kan worden bij een callcenter in Su dan zouden zlfs politie agenten die maar een kleine 100 euro krijgen daar gaan werken ! Je maakt het veels te mooi dan wat het is.Mesen Su is mooi en heerlijk voor een korte verblijf maar ga niet je geld investeren daar want je komt bedrogen uit.

  dat is onzin wat je daar verkoopt Braam. voordat je gaat inversteren zal je eerst moeten onderzoeken waar je je geld in kan investeren, de mensen die er bedrogen uit komen, zijn de verkeerde personen of oplichters tegen het lijf gelopen zonder een grondig onderzoek te ebben gedaan. zelf woon ik al bijna 3 jaar en su en het bevalt me prima. de investering die ik gedaan hebt begint nu zijn vruchten af te werpen. en su is niet alleen voor korte duur. wat betreft de callcenters, het klopt inderdaad dat je 300e tot 500e kan verdienen, een nichtje van mij werkt bij zo´n callcenter en ze verdiend zelfs tot 700e maar zij draaid dan ook extra diensten. mensen die bij juspol werken hebben gekozen voor dat beroep en vergis je niet er zijn agenten die een bij baan hebben en hun vrouw werkt waarschijnlijk dan ook bij zo´n center.


  Maak melding

 28. Je moet wel lezen Ben, ik verdedig helemaal niemand, ik vind het crimineel tuig net zoals jij dat vermoedelijk vindt. Een paar jaar geleden wijn wij in de vakantie beroofd door een zwerver in het centrum van Paramaribo. De man was van een veelvoorkomende etnische groep in Suriname, moet ik nu die hele groep gaan veroordelen??? Misschien veroordeel ik jou dan ook wel. Lezen en eerst nadenken graag.


  Maak melding

 29. Ik heb een lijst samengesteld van de belastingen die ik verplicht elk jaar betaal in Nederland.

  Omzetbelasting
  Assurantiebelasting
  Loonbelasting
  Onroerendgoedbelasting
  Rioolrechten
  Vermogensbelasting
  Wegenbelasting
  Parkeerbelasting
  Accijnzen
  Zuiveringschapsbelasting
  Hoogheemraadschapsbelasting
  Afvalstoffenheffing

  De salarissen zijn erg aantrekkelijk in Nederland maar geloof me, als je eigen huis heb in Su en je verdient E500 per maand, hou je meer over dan een modaal iemand die in NL woont en werkt.

  En als bonus, wanneer ik doodga moeten mijn nabestaanden ook 10 tot 30 procent belasting betalen op hetgeen wat geerfd wordt.

  Trouwens denk ik niet dat het rascime is:

  Maar in Nederland scoren Antillianen en Marokkanen het hoogst qua criminalitiet. Statistieken.

  Waarschijnlijk in Suriname Stadcreolen en Marrons.

  Heel toevallig dat het mensen zijn van Afrikaanse afkomst in achterstandswijken.

  We moeten kijken naar waarom dit zo is en wat eraan gedaan kan worden ipv te gaan struisvogelen.

  Ik ben heel streng opgevoed en weet zeker dat ik daardoor gevormd ben. Dit soort opvoeding ontbreek helaas in vele gezinnen met alle gevolgen van dien. Bijvoorbeeld weet ik nog dat ik ooit een fiets gestolen had en me eigen vader had me bij de politie aangegeven……


  Maak melding

 30. winston hermelijn.

  mie mang ,maar ben heeft toch niet gezegt dat alle marrons en stads creolen crimineel zijn .
  als ik het goed gelezen heb zegt hij sommigen ..ik denk dat jij goed moet lezen .
  trouwens ik geef ben geen ongelijk als hij zegt dat het merendeel van de criminelen stad creolen en marrons zijn …een tijdje terug had ik ook geklaagt over de marrons en stad creolen die de hard werkende mensen lopen te beroven… maar dat werd mij niet in dank afgenomen .ik heb mij niet aan dat soort mensen gestoort ik weet dat het de waarheid is .waarom mie blakka boeba waarom .obama had het ook al gezegt dat wij negers onze verantewoording moeten nemen en terecht zei hij dat …die gasten willen niet werken .
  het einge wat bij die gasten telt is vrouwen kinderen verwekken en vertellen hoeveel kinderen ze hebben zonder ze te verzorgen .mie egie matie ik zeg jullie no joke .ding mang e pre echte mang dang ding pikieng e piena .je bent geen echte man …een echte man neemt zijn verantwoording om zijn kinderen goed op te voeden waar hij kan …het gaat niet om weelden of het materiele het gaat om normen en waarden …sommigen denken mij uit te lachen omdat ik ooit heb gezegt dat ik casave teel hihihihihi mie mang wat doen zij!!!!!
  ik doe wat ik wil zijn waar ik nu ben …en dat maakt pero sterk .mie laf dieng .

  ben ik sta aan jou kant …en hopelijk zal belfort korte metten met deze criminele marrons en stads creolen maken hij heeft mijn mandaat ..ik zou hem volmacht geven en deze criminelen op te ruimen ,anders wordt het chaos en anarchie .normen en waarden ontbreken in vele gezinnen in suriname .
  niemand is perfect ..zelfs de paus niet maar ken je grenzen .steun mensen waar hun zwakheden zijn maar jonge criminelen die hun handen uit de mouwen kunnen steken en je ziet zoals ben zegt van andere bevolking groepen die kunnen werken ..zo kunnen anderen ook werken …maar ding mang dies e kies a makkelijk passie .voe voe roe .na soso sarie ding libie na bakka …ze worden neer geknalt en mensen geven belfort de schuld ..de omgekeerde wereld krijgen wij ..en de slachtoffers van deze boeven is men vergeten wat voor trauma ze over houden hun hele leven .is het die richting moeten wij gaan !!!!

  op tourtonne hebben drie stads creolen mijn zusje beroofd van haar geld …die mensen hebben een zaak en de criminelen hadden haar zoon en dochter onder bedreiging een flinke geld bedrag afhandig gemaakt .
  tot op heden leven die mensen in angst …het zijn mensen die niet gierig zijn echt waar ..het zijn mensen die hard werken om aan hun kost te komen .
  hoe kunnen mensen hier komen zeggen dat je discrimineert vraag ik mij af…je ziet steeds weer de zelfde ras .mie na negre toe!!! het doet mij ook pijn maar zie onder ogen dat ook andere creolen er onder lijden die dit soort dingen niet doen ./
  ben je hebt gelijk mie mang .

  bouta kraktie belfort kraktie .


  Maak melding

 31. pagaal!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  jij bent de eerste die zoiets zegt mie mag .
  geen een van die anderen die su haten hebben dit ooit geschreven…ze lopen maar op te scheppen voor olland en halen su neer .pagaal pluimpje mie mag .

  suri patriot ,pengel ,medusa ,vene ,ray,esmeralda , hermelijn .
  allemaal doen voor komen dat su ten onder gaat en dat zij het goed hebben in olland .no no mie mang .
  meer dan de helft van het surinaamse volk is in nederland geweest op vacantie …deze mensen denken dat ze de surinamers knollen voor citroenen kunnen verkopen …ik heb ze altijd gezegt dat rutte ze gaat laten schijten met die bezuinigingen .deze redimusus dachten suriname neer te halen maar ze weten wel beter maar doen alsof ze niet beter weten ..ze kunnen niet terug dus slaan ze wilt om zich heen hoe slecht is is in suriname .

  suriname is tien keer beter dan nederlan .surinamers gaan met vacantie naar antillen ,amerika, brazilie
  vroeger kon je dat niet ..deze redimusus dromen nog steeds dat nederland het paradijs is .
  en daarom hebben ze geloof in olland en kunnen ze niet anders want pa vene front heeft ze jaren achter gehouden .

  pagaal bedankt voor jou uiteen zetting .
  toch gaan die redimusus het willen ontkennen wat je zegt hihihihih


  Maak melding

 32. Het ontstaan van de surinaamse economie begon met een plantage economie. Er moet meer geproduceerd worden in de landbouwsector en op een structurele wijze. Iedere surinamer die de laatste 20-30 jaar uit suriname vertrokken is en hier woont en werkt zien nu de waarde van suriname en de kwaliteit van leven in suriname op sociaal en maatschappelijk niveau. In de toekomst voorzie ik dat nederland suriname nodig zal hebben dan omgekeerd. Het is wel opmerkelijk dat nederland niet zo een vruchtbaar land is als suriname maar de grootste groente,bloemen en vruchten exporteur is ter wereld. Suriname mag hiervan een voorbeeld nemen dat je met gestructureerd innovatief handelen tot grote hoogten kunt komen. Iedereen zou in suriname zichzelve van biologisch fruit en groente moeten kunnen voorzien door met de aardegrond te manipuleren. Valt nu wel op te merken dat surinamers zich niet meer alleen richten op paramaribo maar liever buiten de stad iets willen beginnen in suriname bij hun remigratie plannen. Ook de regering moet met zijn vestigingsplannen paramaribo gaan ontzien anders wordt onvoldoende ingespeeld op de segmentatie over het land in zijn totaliteit. Suriname is en blijft de toekomst voor surinamers. Niks no fout.


  Maak melding

 33. Beste Pero,

  De Nederlanders zullen nooit toegeven dat ze racistisch zijn maar dat zijn ze wel.

  Een goede voorbeeld: de grote steden van NL zijn 50 procent allochtoon. Ga in het bedrijfsleven kijken in deze steden. Je moet blij zijn als 5 a 10 procent allochtoon is. De meeste personeel is blank, wonen in blanke dorpjes, komen soms van 60 kilometer ver om te werken in de grote steden.

  Als er 1 zwarte komt wonen in een straat verhuizen er 10 blanken. Daardoor zijn de grote steden dus zwarter geworden. Blanken kiezen toch ervoor om bijelkaar in blanke dorpjes te gaan wonen.

  Een werkgever neem liever iemand die blank is en 60 kilometer ver woont dan iemand die zwart is met dezelfde kwaliteiten. Daarom heb je zoveel werklozen onder de allochtonen in grote steden. Ze komen gewoon niet aan de bak.


  Maak melding

 34. henk molenaar en co

  geeft antwoord op wat pagaal heeft neer gezet voor jullie .dit slaat op jou molenaar en andere redimusus wat pagaal heeft neer gezet .wie van jullie beantwoord die vragen van pagaal niet allemaal tegelijk hoor!!

  molenaar suripatroit het is een surinederlander die pagaal geef antwoord op zijn vragen ..jullie kunnen niet ontkennen dat het moeilijk leven is in olland .su zit niet in crisis su bezuinigt niet su is bezig plannen uiteen te zetten en ik blijf het zeggen olland is jaloers .niet dat wij rijk zijn maar er is rust in de tent .henk molenaar wij wachten op een reaktie naar aaleiding wat pagaal heeft gezegt over olland en dat je toch kan leven zonder stress in su .

  pagaal mie matie tang boeg en bedankt voor jou reaktie .


  Maak melding

 35. Beste Paagal: In Suriname neemt een Creool een Creool aan, een Chinees neemt een CHinees in dienst. Een Javaan neemt een Javaan aan en een Hindoestaan neemt een Hindoestaan in dienst.

  Welke land is nu meer racistisch?


  Maak melding

 36. padaal dit heb ik voor het eerst gehoort een verzonnen verhaal van deze redimusu henk molenaar ..deze land verrader kan je beter negeren padaal niet meer op reageren …als lucht zien laat hem zijn zegje doen en overlaten aan rutte hun allemaal .

  padaal tang boeg .


  Maak melding

 37. Pero, tang boeng

  Ik ga niet verder erop in. Maar wat ik heb gezegd is de waarheid wat zelf aangetoond kan worden als er een goed en serieus onderzoek plaats gaat vinden. Dit zal natuurlijk nooit gebeuren. dat snap je wel.

  Waarom denk je dat Geert Wilders 20 zetels heeft gehad. Die heeft hij niet van Sinterklaas gekregen??? Wettelijk gezien is discrimnatie strafbaar, maar groepen mensen systematisch beledigen, krenken, bespotten, kleineren is in Nederland toegestaan dit noemt men hier vrijheid van meningsuiting.


  Maak melding

 38. Ik stel voor dat we Pero maar negeren. Kansloze NDP pauper die strooit met termen als landverrader en redmusie om zijn eigen dommigheid te verbergen.

  Pero is een blinde NDP aanhanger met Baas Bouterse als zijn grote meester.

  laat hem maar lekker


  Maak melding

 39. Forummers, Odi odi op deze prachtige maandagochtend.
  Wederom een gezond & productieve dag toegewenst.

  Waarover gaat het bovengenoemd artikel?
  Ik heb ook (rustig) naar de uitzending gekeken.

  Maar ik zag toevallig ook een uitzending met een (triest & droevig verhaal) via (Apinti) in de Branding.
  Het gaat over een mevrouw die ernstig ziek is met een on- en minvermogenkaart.
  Vanaf april 2012 moest deze ernstige zieke vrouw geholpen worden aan haar borst.
  Triest en nogmaals triest.
  Kijken jullie zelf naar de uitzending en trek vervolgens je eigen conclusie.

  Dus bij REMIGRATIE, denk ook aan een goede VERZEKERING.
  Want ze denken niet aan hun mede mens, maar alleen aan GELD.


  Maak melding

 40. Forummers: Alsnog een kleine aanvulling op mijn vorige reactie.

  Geplaatst: Vrijdag 9 November 2012 – Hits: 2667 – Duur: 6:43 – Click op het scherm om de video te starten.
  Video: On- en minvermogende borstkankerpatiente kan maar niet geopereerd worden


  Maak melding

 41. Ben het helemaal eens met het betoog van Pagaal.
  Vind enkele zijn naam niet gepast aan zijn betoog want het zijn pagaal feiten wat hij opsomt.
  Het is zeer realistisch, persoonlijk neem ook zulke tendensen waar deze samenleving.
  De samenleving heeft hier een pyramide structuur onderaan de pyramide vind je een brede afspiegeling van de maatschappij maar des te hoger je wenst te komen zie je dat deze structuur wit is en als een …. hoger probeert te komen wordt je afgestoten omdat structuur smaller is.
  Het is geen …verhaal wat ik hier opnoemt maar de werkelijkheid.


  Maak melding

 42. aan Fer,

  Fer ik heb naar het fragment gekeken het is echt wreed, verschrikkelijk mensonterend en dat te bedenken dat deze mevrouw keihard heeft gewerkt in haar leven en dat ze nu wordt afgerekend omdat minvermogend is hoe laag kunnen artsen zijn om deze mevrouw hulpeloos achter te laten.

  gr.


  Maak melding

 43. Heel goed van deze familie.Ik weet dat ze succes vol zullen zijn.
  Deze meneer Trustfull is een heel slimme man en Suriname heeft dit soort ondernemers nodig.Verdienen zullen ze zeker.
  In Suriname hebben we deze uitzending ook bekeken maar het leek meer op de aankomst….hahahahaha


  Maak melding

 44. @Paagaal

  Het zijn surineds zoals jij, die lopen te bluffen hoe geweldig ze niet zijn, die het verpesten voor een andere.

  Je verkondigd alleen maar onzin, bullocks.

  Quote:
  “Ik heb een lijst samengesteld van de belastingen die ik verplicht elk jaar betaal in Nederland.

  Omzetbelasting
  Assurantiebelasting
  Loonbelasting
  Onroerendgoedbelasting
  Rioolrechten
  Vermogensbelasting
  Wegenbelasting
  Parkeerbelasting
  Accijnzen
  Zuiveringschapsbelasting
  Hoogheemraadschapsbelasting
  Afvalstoffenheffing”

  unquote:
  Wel.. ik zit in een uitkering, nee wacht bijstand, dus:
  Ik betaal geen geen loonbelasting en ik heb geen bedrijf dus geen omzetbelasting.
  Ik woon in een huurhuis, ik betaal geen vermogensbelasting & Onroerendgoedbelasting.
  Assurantiebelasting, whahahahahaha, weggegooid geld.
  Mie no abie oto, dus geen wegenbelasting en parkeergeld.
  Ik rook niet en ik drink niet, dus geen accijnzen.
  Rioolrechten, zuivering en waterschapsbelasting is 1(een) bedrag.

  Doe jezelf een lol en loop niet te djaffen hoe geweldig je bent, want dat ben je niet.

  Vertel die dingen hoe ze werkelijk zijn.


  Maak melding

 45. succes toegewenst voor deze familie hij heeft het goed bekeken,want holland a no paradijs,we gaan hiermoeilijke tijden tegemoet,geen werkgelegenheid en dergelijke ,rechtse ontwikkelingen hier en je word nu een slaaf van de maatschappij,ze kunnen geen banen echt meer scheppen,want vele landen kunnen doen wat zij vroeger goed in waren,globalisering en de fabriekanten willen verdienen en geen sociale beleid meer voeren,ze verplaatsen hun fabrieken naar de lage loon landen,tang boeng mensen en het gaat jullie lukken in Siuriname,na mie takie neetjeman


  Maak melding

 46. Esmerald, Jaloers zijn is haat zaaien misgunnen zit je voorde raam dichbij de verwarming ik vindt dat die mensen moet en dapper zijn en bewegelijk blijven das allemaal smering voor de boten en lang zullen ze leven

  A U B OF S V P NIET MIS GUNNEN


  Maak melding

 47. esmerald

  je kan het proberen te verbloemen maar pagaal heeft groot gelijk .het leven in nederland wat belasting betreft wordt ondraagelijk dat kan niemand ontkennen maar ik zie dat je het wil goed praten .zie wat de mensen die anderhalf tot tweemaal modaal zelf van vinden ,ze klagen tegen hun eigen partij dat rutte bakzeil moest halen .
  mensen trekken weg uit nederland omdat het teveel wordt
  niet alleen suriname is de bestemming ook andere landen zijn in de belangstelling waar men naar toe wil .
  ik wil ook remigreren naar suriname alleen is het nog niet zo ver …maar hoop dat de tijd gauw komt.
  zaal heel blij zijn met een dubbele paspoort .
  nederland heeft zijn voor en nadeel en voor su geldt het zelfde alleen denk ik dat ik daar meer voordelen zal hebben .ik had een baan in en die ben ik kwijt door dat het bedrijf over kop ging .heb meer dan 23 jaar gewerkt en heb geen oprot premie gehad dan sta je dan en je huis is half afgebouwd in suriname .maar ik geef niet op ik heb het vertrouwen in om door te gaan ,het leven is zo gelopen niet bij de pakken neer zitten ..ik heb geloof dat ik door moet gaan .europa met name rutte is bezig de kleine man te beknotten ,ik weet dat het moeilijk gaat zijn voor mensen met een smalle beurs, en dat su mij toch uitkomst zal bieden omdat ik in su de druk niet hoef te voelen of stressen zoals je dat hier
  hebt .het leven wordt in ieder geval in nederland niet makkelijk op …ik hoop in februari terug te gaan om mijn plannen verder uiteen te zetten .makkelijk zal het niet gaan maar ik blijf geloven in wat ik doe.
  ik kam nederland niet af …verre daarvan maar met de cissis de bezuinigingen en het dure leven wordt het niet makkelijk op .en die druk die voel ik .ik ga mij niet voordoen alsof ik het goed heb zoals sommigen zich voor doen alsof ze het goed hebben terwijl ze problemen hebben.mensen willen terug naar su maar hebben de mogelijkheid niet ,weer anderen hebben hun leven in nederland verpest .het is hoe je het bekijkt .
  ik vindt dat su veranderd is in positieve zin als 10 jaar geleden en het gaat goed .mij maakt het geen moer uit wie aan de macht is ,ik doe het niet om front of bouterse ik doe het voor mij en gezin .
  het is nu een droom om te gaan iok hoop d


  Maak melding

 48. Suriname heeft meer dan 30 jr de tijd gehad om iets van het land te maken maar is er tot nu toe niet in geslaagd voor mij om terug te gaan. Er is chaos, corruptie man met de pet heeft er niets te vertellen er is nog steeds zoveel verschil tussen arm en rijk dat ik me zou schamen om een stenen huis naast een krot met golfplaten te bouwen. Werkgelegenheid, onderwijs, gezondheidszorg, logistiek laat nog steeds veel te wensen over.
  Ik wil niet zeggen dat Holland geweldig is maar het bied tenminste structuur goede gezondheidszorg, je kan je altijd blijven scholen en blijven ontplooien.
  Belastingen moeten betaald worden dat lijkt een minpunt
  een pluspunt is dat door de belastingen de straten schoon en heel blijven er goede gezondheidszorg is en scholing en huisvesting mogelijk maakt voor iedereen. Dat zijn de basiszaken waar ieder mens recht op heeft.
  Ik zou niet zonder deze faciliteiten kunnen daarom kies ik niet voor Suriname!


  Maak melding

 49. grantangi grangtangi dan moet deze grangtangi in nederland blijven ,zo moeilijk is het toch niet .
  de naam zegt het al grangtangi …vertaalt dank je wel .
  suriname is geen land van melk en honing waar je alles denkt gratis te krijgen …je zal moeten aanpakken .
  grangtangi zegt nederland heeft alles ewat georganiseert betreft alles goed geregelt prima zegt garngtangi .grangtangi ik wil alleen kwijt dat je naar nederland bent gekomen voor lot verbetering zoals de andere surinamers neem aan vanwege de politieke situatie na de onafhankelijkheid .
  maar bedenk dat nederland in de tweede wereld oorlog plat werd gebomberdeerd ,er waren toen nederlanders nederland ontvlucht naar australie ,amerika ,canada ,nieuw zeeland.maar er zijn ook nederlanders gebleven en hun nland weer hebben opgebouwd en de nederlanders die nederland hadden verlaten zijn dan ook de nederlanders dankbaar die gebleven zijn om dat land op te bouwen .ik als surinederl dank mijn nsurinaamse broeders dat zij suriname niet hebben verlaten om naar nederland te komen.een broertje van mij kwam in 1990 naar nederland vond een baan maar bleef ongeveer een jaar in nederland …precies na een paar ging hij terug tot op heden is hij gebleven en heeft wat opgebouwd .
  ik ben dan ook trots op hem hij kamt nederland niet af maar kamt zijn lant niet af wetende dat wij het moeten opbouwen zoals de nederlander zijn land heeft opgebouwd waar jij gangtangi in woont .niet jij hebt nederland opgebouwd je bent als het ware in boter gevallen zoals wij het in suriname zeggen .dus deze grantagi wil hebben dat het eerst opgebouwd wordt en dan vertrekken .chame om dat te zeggen //je bent waardeloos .die nederlander zou tegen mensen als jou zeggen ,je bent een profiteur rot op naar je lAND EN GA HET OPBOUWEN .DIT IS VOOR DIE UITSPRAKEN DIE JE HEBT GEDAAN .JOE DONG PASA DONG GRANGTANGI je hebt geen trots .hou dan liever je mond voor je dit soort uitspraken doet .
  voor mij is nederland niet het paradijs zoals deze man zich voor doet .su is in ontwikkeling het heeft zijn tijd ..ik heb weinig recht van spreken als het pom suriname gaat omdat ik het land ben ontvlucht maar ik hoop dat ik nog een kleine bijdrage mag leveren .
  het gaat mij om de vrijheid die ik daar mag hebben .de stress de vele rekeningen die je in nederland hebt heb je daat niet .kan wel zijn dat je glade wegen hebt in nederland geen vuil noem maar op prima ..ik wil mijn vrijheid elke dag in de zon of met familie genieten van de natuur dat is mij streven .en ik voel mij thuis in suriname .ik wil het niet de hele dag over geld hebben als wat je in nederland ziet ,,er is nog meer in het leven dan geld .wat nederland heeft heeft suriname ook zelfs veel meer .luxe is niet alles voor mij ,ik wil geen gejaagd leven meer gaan leiden .rustig aan doen.
  ik prijs suriname ik hoop dat het de goede kant opgaat al zou ik er niet in wonen ik gun het de mensen .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.