woensdag, juni 19, 2024
HomeOnderwerpenNatuurSuriname's oliebedrijf investeert in suiker en ethanol

Suriname’s oliebedrijf investeert in suiker en ethanol

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 8 nov – Suriname beschikt in 2013 over een eigen ethanolfabriek. Volgens directeur Marc Waaldijk van Staatsolie moet twee jaar later al de productie starten in Wageningen, in Nickerie. Het bedrijf investeert de komende jaren ruim tweehonderd miljoen dollar in zowel suiker- als ethanolproductie. Ook kan dan stroom worden geleverd uit rietschillen. Afhankelijk van de wereldsituatie zal meer suiker of ethanol worden geproduceerd.

Die situatie kan behoorlijk variëren en daar speelt onder meer buurland Brazilië handig op in. “We hebben afgekeken van de Brazilianen. Zij swingen hun productie van ethanol en suiker, afhankelijk van de wereldmarktprijs. Hierdoor kunnen zij betere winstmarges halen, met kleine extra investeringen in de productie van bruine suiker”, zegt Waaldijk tegenover de Ware Tijd. De teelt van suikerriet op de oude rijstplantage zal in totaal bijna tienduizend hectare beslaan.

Dat moet goed zijn voor een jaarproductie van veertig miljoen kilo suiker. Deze hoeveelheid zit ruim vier maal boven de lokale behoefte. De suikerproductie kan over ruim vijf jaar beginnen. De ethanol zal met gasoline worden vermengde in de raffinaderij te Tout Lui Faut. Uit de rietschillen kan stroom worden opgewekt voor duizenden woningen. Staatsolie kreeg tijdens de regering van president Venetiaan groen licht voor het alternatieve energieproject. Zijn opvolger, Desi Bouterse, zag er aanvankelijk geen been in.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

19 REACTIES
 1. Ik hoop echt van harte dat dit projekt gaat lukken. En dat dit het begin zal worden van een groter plan. Gewoon kijken waar vraag naar is en erop inspelen. Grootschalig en machinaal landbouwen.

  Suriname heeft genoeg land en een perfecte klimaat voor duurzame groene economische ontwikkelingen. Denk maar aan veevoer, biobranstof (ethano dus), granen….De vraag is en zal enorm zijn, ook gezien de groei van de wereldbevolking. Desnoods kontrakt arbeider inhuren ervoor.

  Oja en mensen die duizenden hectares hebben domeingrond hebben gestolen die moeten via een wet teruggevorderd worden als ze er niets ermee doen, zodat het makkelijk word om deze projecten te kunnen realiseren.


  Maak melding
 2. Het geld dat verdient wordt door de olie zal met kracht geinvesteerd worden in mega projecten.Al eerder aan gegeven dat Waaldijk geen geschikte directeur is.Maar hebben de Surinamers wel een geschikt politieke leder met verstand.Miljarden Nederlandse guldens verbrast door het verkeerd te besteden en stelen.Telesur honderden miljoenen in glasvezel projecten geinvesteerd dat niet bij draagt aan de ontwikkeling van het land en wat nog gestolen er van.
  Het olie geld zal straks op zijn en het geld is op.
  In een land waar geen visie is en beleid is een oog koning.Waaldijk weet het wel en de leeghoofden volgen.
  Zonder een sterke middenstand kan het land nooit vooruitkomen.Waarom helpen jullie het volk niet om vooruit te komen in plaats van deze bodemloze projecten die jullie niet kunnen aan sturen.Mark je hebt de kennis niet en de mensen om je heen evenmin.
  Ga je alles aan buitenlanders overdragen.Zie Telesur alle kennis bij buitenlanders.Ja wat verwacht je van een …..


  Maak melding
 3. ‘Bouterse zag er aanvankelijk geen been in’.
  Gelukkig mag Bouterse tijdens overleg met de directie van Staatsolie erbij zitten voor spek en bonen, om niet te zeggen als Jan @#$%. Wat zou er van het bedrijf terechtkomen als hij wel serieus genomen werd?


  Maak melding
 4. =De aanhang van Bouterse moet het goed lezen::::Staatsolie kreeg tijdens de regering van president Venetiaan groen licht voor het alternatieve energieproject. Zijn opvolger, Desi Bouterse, zag er aanvankelijk geen been in.

  =Wat een president moet ik zeggen.
  =Wie zegt dat de vorige regering niets had gedaan??
  =Hoop dat Bouterse niet aan dat geld kan komen.

  =Bouterse kom nou eens met een goed beleid////


  Maak melding
 5. Alcoholisten van Suriname verenigt u!

  Ethanol kan makkelijk verbrouwen tot surinaamse whisky.

  Sta dus op en ontketen een nieuw revolutie.
  Een doodzonde. Alcohol in je automotor. Alcohol in je maag en dan in je bloed.


  Maak melding
 6. “Donderdag 8 november 2012 om 14:26 uur, door Savioen
  Het geld dat verdient wordt door de olie zal met kracht geinvesteerd worden in mega projecten.Al eerder aan gegeven dat Waaldijk geen geschikte directeur is.Maar hebben de Surinamers wel een geschikt politieke leder met…..

  Je reactie heeft geen betrekking tot het onderwerp. Dus mijn vraag is :

  Savioen…zie een Visioen..!!

  En La Sombra Del Arbol


  Maak melding
 7. “Donderdag 8 november 2012 om 14:26 uur, door Savioen
  Het geld dat verdient wordt door de olie zal met kracht geinvesteerd worden in mega projecten.Al eerder aan gegeven dat Waaldijk geen geschikte directeur is.Maar hebben de Surinamers wel een geschikt politieke leder met…..

  Je reactie heeft geen betrekking tot het onderwerp. Dus mijn vraag is :

  Savioen…zie een Visioen..!!

  En La Sombra Del Arbol


  Maak melding
 8. Beste D..D..B.
  Het siert niet iedereen om iemand als The President of the USA te feliciteren en bah te adviseren.

  Maar je kan nu wel iets verdienen door ver te blijven van Staatsolie. en die 34.000 ha terrein voor rijstbouw te reserveren voor Staatsoloie.


  Maak melding
 9. Gaat goed,gaat goed.Hennep in Coronie,alcohol in Wageningen en een grote nickeriaanse importeur haalt de kunstmest uit Venezuela.Hij is ook verbouwer.

  Cobie


  Maak melding
 10. het wordt ook tijd dat ronny brunsie zijn 180000 hectare grond gekregen of gestolen van de staat su. in productie brengt z.a. hij zelf gezegd heeft..

  hij gaat landbouw doen,kan hij al die jungle commando leden die elke maand een salaris krijgen voor niets doen in bedrijf nemen..

  goede werkgelegenheid in het district marowijne..

  dus minder crime..

  ook somo kan die werkloze java boys daar in wageningen aan een baan helpen om suikerriet te oogsten..

  vergeet paal niet om de coroninanen te helpen om die cronto’s te plukken en cocos olie te bereiden..

  vooral ook cronto koekoe te maken en wat dacht je van cokos rum.

  als klein jongen at ik ook lekeer varkens vlees in coronie van die wilde zwarte zwijnen heel lekker..


  Maak melding
 11. om 13:00 uur, door Letterlijk

  En rijst zal dan worden geïmporteerd
  alleen wanneer je geen verstand heb plaats je dit soor reacties. staatolie heeft een terrein van sml gekocth van ruim 13 ha en daarop vindt dit project plaats, ma te je tan na holland da ju o skrif den rommel dis ja. ver van de realiteit levende aarde bewoner.door Jacobus

  Gaat goed,gaat goed.Hennep in Coronie,alcohol in Wageningen en een grote nickeriaanse importeur haalt de kunstmest uit Venezuela.Hij is ook verbouwer.

  Cobie
  deze leeft ook ver van de realiteit, ma gud wanneer jullie terug zijn op aarde zal je contakt zoeken met enkele “alien”s op aarde.


  Maak melding
 12. Goed hoor eigen produkten crieeren en werk voor onze SURI ‘S en van koeien varkens en kippe mest kan ook energie opgewekt worden 20% van SU wordt maar gebruikt ruimte zat voor ontwikkelingen trouwens wie heeft staatolie laten bestaan das baas want VENE geloofde niet dat wij Aardolie hadden het belangrijkste is dat de afval stoffen niet gedump worden in de SU rivieren anders hebben wij niks aan niet alleen de voordelen bekijken maar ook de nadelen TOG!!!


  Maak melding
 13. Wat een eenvoudige voorstelling van zaken met de zinsnede ” Zijn opvolger, Desi Bouterse, zag er aanvankelijk geen been in”.Dit noemt men eenzijdige-, valse-, of tunnelberichtgeving. Strategisch en logistiek is de keuze van Wageningen voor de rietteelt nooit goed geweest.

  Bouterse zijn visie was onderbouwd door een strategische visie m.b.t. de rijstproductie voor Suriname en de rest van Zuid Amerika. De infrastructuur en de omgeving van Wageningen is juist goed voor rijstteelt. De rijstteelt moet een nieuwe impuls krijgen mede vanwege de grote vraag naar rijst en rijstproducten wereldwijd.

  De rietteelt had men logistiek gezien moeten organiseren in de buurt van de raffinaderij of in Commewijne. De afstand van Commewijne naar de raffinaderij is korter dan de zeer grote afstand van Wageningen naar de raffinaderij.De logistieke kosten voor het vervoer van de basisstof voor de productie van ethanol zal nu torenhoog uitvallen en in de toekomst juist hoger komen te liggen.


  Maak melding
 14. Breaking news…..

  Bij de toekomstige tankstations heb je naast de reguliere brandstofpomp voor de voertuigen ….ook een aparte pomp voor de BESTUURDER met ALCOHOL…

  Tanken nieuwe stijl….


  Maak melding
 15. @alleen

  je gaat ze zien liggen onder de auto’s.Alleen maar om zich een roes te drinken aan Ethanol.In mijn jonge jaren heb ik iemand gekend die gasoline snoof.En hij werd ook zo genoemd.Hij heeft ergens op Devisbuiten gewoond.

  Cobie.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES