donderdag, mei 30, 2024
HomeNieuws uit Suriname'Suriname gebukt onder te groot staatsapparaat'

‘Suriname gebukt onder te groot staatsapparaat’

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 8 nov – “Suriname gaat al lange tijd gebukt onder een ongewoon grote bestuurlijke machinerie, vergeleken met de omvang van de economie.” Dit zei minister Adelien Wijnerman van Financiën bij de opening van de vier en veertigste jaarconferentie van Caribische centrale banken. Het logge ambtenarenapparaat baart zorgen. Er wordt een te zware wissel getrokken op de private sector. Toch is Wijnerman niet geneigd massaontslagen te adviseren.

Deze snelste weg tot een gezonder apparaat en minder druk op de particulier, is geen optie. De huidige regering peinst er niet over. Net als zoveel voorgangers wordt maar om de hete brij gedraaid. “We moeten de komende jaren kijken hoeveel ambtenaren we nodig hebben. Voorlopig moeten we met deze situatie uit de voeten”, zegt Wijnerman tegenover de Ware Tijd. Dus duurt het nog in elk geval tot 2015, zo er ooit wel een regering komt die de koe bij de horens vat.

Tegenover de bankiers wond de Wijnerman er minder doekjes om: “Caribische landen lopen voortdurend het gevaar de private sector te zwaar te belasten door een buitensporig aandeel in kapitaal, grondstoffen en menskracht op te eisen voor het bestuurs- en beleidsapparaat.” Volgens formele en informele rapporten werkt ruim de helft van de Surinaamse beroepsbevolking bij de overheid.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

42 REACTIES
 1. In haar toespraak tot de conferentie van Caribische governers van de centrale banken typeerde Wijnerman haar betoog met de uitdrukking:

  😳 “small is beautiful” 😳


  Maak melding
 2. ” Dus duurt het nog in elk geval tot 2015, zo er ooit wel een regering komt die de koe bij de horens vat.”
  =====================================================

  De zittende regering heeft aan het begin van haar zittingsperiode tientallen ambtenaren in dienst genomen. Dat de huidige regering niks gaan doet aan dit probleem is logisch : 2015 verkiezingen. Dus hopen ze weer op stemmen vanuit de ambtenarij: Conclusie het overheidsapparaat is een kweekvijver voor kiezers. Al kost het de staat duizenden srd aan salarissen elk maand. Reorganiseren ? Even niet !

  >>>>>>> Partij belang BOVEN Nationaal belang !<<<<<<<<<


  Maak melding
 3. Oh mi Gado, én zij komen er nu pas achter????? Al decennia lang weten we dat de staat de grootse werkgever is in Su….. Deng mang eh sribie met kleppen open.


  Maak melding
 4. wat als een “horde” IQ PSA > op zich een goeie zaak < zich melden in Su????

  gaan zij dan gaten dichten in onze straten & dijken of worden zij ook ambtenaren???

  Wijnerman mi gudu…van traag naar obesitas 🙂


  Maak melding
 5. Dat is kenmerkend voor het sociaal progressief beleid die deze regering voert. SU moet zsm marktwerking introduceren en gaan snijden in eigen vlees. Het zijn impopulaire maatregelen en ik zie de Bouta dit niet doen. Immers de man is een populist. (alles voor de zieltjes en stemmen).


  Maak melding
 6. Om te beginnenm bij Moestadja van Biza, die weet nog niet eens hoeveel ambtenaren er precies zijn. Hij wil PROBEREN om in 6 mnd daar achter te komen.

  Wat de ontslagen betreft, laat Lanti iedereen die zelf weggaat 50.000 srd als gouden handdruk meegeven. Daar zullen zeker een paar duizend mensen van gebruik maken!
  Tegelijk moet de gemiddelde produktie per ambtenaar drastisch worden verhoogd, dat ligt nu veel te laag.


  Maak melding
 7. het staats apparaat komt door het koloniaal verleden.
  de meeste politieke partijen zijn groot geworden dankzij het staats apparaat .men bedrijft politiek met alles wat met lanti te maken heeft .en ik herhaal ,niemand en dan ook niemand van geen enkele politieke partij in suriname gaat zijn handen durven branden om in te grijpen ,het wordt politiek zelfmoord als ze dat doen .zelfs de ndp die het steeds heeft over transparant zal het moeilijk worden om maatregelen te nemen .zie moestadja die zei dat het apparaat te groot is .hij zal niets doen het zal bij praatjes blijven .


  Maak melding
 8. @PATRONG het staatsapparaat komt door het koloniaal verleden volgens jou, maar corrigeer mij als ik het bij het verkeerde eind heb, maar is het niet zo dat de slavernij op 1 juli 1863 is afgeschaft, en Surimaribo in 1954 zelfbestuur heeft gekregen, en op 25 november 1975, nu ruim 37 jaar geleden onafhankelijk is geworden? volgenm mij ruim genoeg tijd om zowel de slavenmentaliteit als de koloniale erfenis overboord te gooien.Maar ja as usual lopen ze met alles 100jr. achter dus is er nog hoop….


  Maak melding
 9. Zelfs de revolutie met hun grote mond en machtige geweren heeft deze kwestie niet kunnen oplossen. De oplossing is dat zij die met pensioen gaan niet worden vervangen en dat er geen nieuwe ambtenaren erbij komen. Of course, dat lukt niet omdat Somo en Brunsie dan de regering laten vallen toch!


  Maak melding
 10. ….Het logge ambtenarenapparaat baart zorgen. Er wordt een te zware wissel getrokken op de private sector. Toch is Wijnerman niet geneigd massaontslagen te adviseren…..’aldus Wijnerman.

  Als ik goed tussen de regels lees zal er om politieke redenen geen maatregelen getroffen worden. Men weet dus niet wat men moet doen. Ik voorspel dat in de toekomst nog meer van die overtollige amtenaren zullen worden binnengeloodst. Dit terwijl de private sector om arbeidskracht schreeuwt.


  Maak melding
 11. Adelientje, Adelientje toch! foei!

  Weet je niet dat je Baas een overeenkomst heeft getekend.
  Hierin staat dat het BTW tarief naar 23% gaat en dat een deel van de overtollige ambtenaren dient te worden ontslagen.

  Heeft je Baas je niets vertelt Adelientje?


  Maak melding
 12. De zogenaamde spook’ambtenaren ‘ zoals een brunsie,bouta,abrahams,de amnesia lijders van Boxel,Somo,de indieners van de bouta amnestie wet en degenen die ervoor gestemd hebben ,inclusief Jenny de reuzin ,die zijn OVERBODIG en betekenen alleen maar meer Last en Ellende voor Suriname, zo ook de paarse aanhangers!


  Maak melding
 13. Het teveel aan ambtanaren zou goed ingezet worden in grote machinale landbouwprojekten. Zo hoeven er dan minder buitenlander geimporteerd te worden…


  Maak melding
 14. Vriendjespolitiek heeft er voor gezorgd dat dit ambtenarenapparaat uit zijn voegen is gegroeid en een van de grootste is wat betreft het aantal inwoners, en zal in de loop der jaren een grote last blijven wanneer er niks aan gedaan wordt, en ten koste van de economie gaat, want ambtenaren produceren nou eenmaal niets.


  Maak melding
 15. Waarom zal de overheid de mensen ontslaan.De overheid gaat zijn gangetje en houdt de bevolking zoet met een onderbetaalde baan, een huis die ze beloven,belasting ontduiking enz.Hierdoor ageert de bevolking niet met wat er in het land daad werkelijk aan de gang is.
  Als het volk zou kunnen inzien dat een handje vol mensen
  miljarden verspelen door verkeerde beslissingen.
  En wat smeer geld die ze krijgen.De nadruk ligt meer bij incompetentie van de beleid makers dan stelen.
  Economisch gaat het een beetje goed met het land maar de bevolking profiteert er niet van.Het geld en kennis verdwijnt naar het buitenland.Zie op het ogen blik wat Waaldijk niet van plan is.


  Maak melding
 16. @Hojot
  Je slaat de spijker op zijn kop.

  Er blijkt dus een impasse bereikt die hervormingen van het ambtenarenapparaat bij voorbaat onmogelijk maakt. En alle overige burgers die vóór een dergelijke hervorming stemmen, maken ongetwijfeld een familielid, buur of goede vriend werkloos. Dat wil je ook niet, dus lijkt het me vrijwel onmogelijk voor een dergelijke maatregel voldoende draagvlak te vinden.

  Het is een impopulaire, maar noodzakelijke en pijnlijke maatregel. Het vrijkomende kapitaal zal dan moeten worden aangewend voor het creëren van nieuwe banen, die dan kunnen worden opgevuld door de ambtenaren die hun baan kwijt raken. Dan is het nog maar de vraag of het niet contra-productief is om mensen met een ambtenarenmentaliteit buiten de ambtenarij in te zetten.

  Ik ben benieuwd naar een constructief voorstel.


  Maak melding
 17. Als de overheid geen ambtenaren kan of wil ontslaan is er een andere mogelijkheid. Zo kan men `overtollige ambtenaren `uitlenen` aan de private sector. Tevens dient met het ambtenarenontslagrecht te versoepelen. De PW (personeelswet) moet worden aangepast aan het burgerlijk arbeidsrecht. Op die manier kun je rotte appels sneller elimineren. Wat dat betreft is de oplossing simpel, alleen de uitvoering nog.


  Maak melding
 18. @@@ who cares
  honderd je hebt gelijk ,wij moeten het veranderen maar net wat ik zei ,het is politiek zelfmoord als ze het willen veranderen ,ze praten er over maar hun vinger branden om maat regelen te nemen zullen ze niet doen .het koloniaal verleden hebben ze vast blijven houden en dat is jammer .zelfs de ndp die zegt transparant te willen regeren zal het niet lukken .de partij van doe heb ik een beetje geloof in die het kunnen doen ,maar ik denk als zij regeer macht zouden krijgen heb ik ook mijn tweifel dat ze wat aan zouden gaan doen .men is eerder bezig met eigen belang en partij belang.suriname heeft nog een lange weg te gaan dat de politiek in staats belang gaat denken en werken .a san na meki njang .


  Maak melding
 19. Bij het nemen van cruciale beslissing denkt men eerst altijd in politieke termen i.p.v. o.b.v. rationalisatie en algemeen belang. In dat licht kun je de opmerking van Wijnerman plaatsen. Ze geeft meer blijk van een wanhoopskreet. Ze weet ook wat er gedaan moet worden maar de politieke gevolgen zijn blijkbaar te groot.Hierdoor ontstaat besluiteloosheid en het probleem woekert maar voort.


  Maak melding
 20. Massaontslagen bij ambtenaren???
  DOE maar NIET in het DOE-JAAR.
  Wie hecht er nou nog enige waarde aan uitspraken van een Surinaamse politicus.
  Rovershol… Dievenbende…Ongeorganiseerde apentuin


  Maak melding
 21. Laat ons weten hoeveel mensen de afgelopen twee jaar in dienst zijn genomen DDB en zijn criminele bende.
  vertel ons hoe groot CTU is ?
  Vertel ons hoeveel manschappen DDB moeten bewaken?


  Maak melding
 22. ze doen maar.mij een zorg.
  ons mening en adviezen worden door de WC getrokken.deze gasten denken alles beter te weten met hun kleine MAVO opleiding.
  blijf maar wachten tot het kalf verdronken is.
  ik hoop alleen maar dat bouta niet herkozen wordt.


  Maak melding
 23. Massaontslag voor de ambtenaren, doe maar niet regering. Ik zie de oppositie al massaal deze mensen mobiliseren om te gaan betogen omdat de regering deze zeven even ambtenaren heeft ontslagen. De oppositie zal alles aangrijpen om het land te ontwrichten. Advies is de particuliere sector helpen ontwikkelen zodat meer mensen daar een baan vinden, natuurlijke afvloeiing van het ambtenaren apparaat en verplaatsing naar het particuliere of semi-particuliere sector is het devies.


  Maak melding
 24. ‘Nederlandse Surinamers makkelijker terug’
  PARAMARIBO – Suriname gaat het voor Nederlanders van Surinaamse afkomst makkelijker maken om in Suriname te wonen en werken.

  Foto: NU.nl/Bea Moedt
  De regeringspartijen in het Surinaamse parlement hebben hiervoor een wetsvoorstel ingediend.
  Met deze ‘diasporawet’ geeft de regering-Bouterse invulling aan haar belofte om meer mensen van Surinaamse afkomst de mogelijkheid te geven voorgoed of tijdelijk terug te keren naar Suriname om het land te helpen opbouwen.Het is aan de mensen van Surinaamse afkomst zelf of ze de wettelijke status ‘Persoon van Surinaamse Afkomst’ (PSA) aanvragen. De grootste groep mensen die hiervoor in aanmerking komt, woont in Nederland, ongeveer 350.000 mensen, maar ook in Amerika en op de Antillen wonen veel mensen van Surinaamse afkomst.
  Volgens parlementariër Robin Parmessar, een van de indieners van het wetsvoorstel, is het ook de bedoeling dat de PSA’ers het recht krijgen hun stem uit te brengen bij de Surinaamse verkiezingen.
  Maar zelf meedoen met de verkiezingen behoort niet tot de rechten. Parmessar vindt het belangrijk dat Surinamers in het buitenland een wettelijke positie krijgen. Het zorgt voor herstel van de relatie tussen Surinamers in het buitenland en het moederland, aldus Parmessar.
  Onafhankelijkheid
  In de loop van de tijd hebben veel Surinamers om verschillende redenen Suriname verlaten. De onafhankelijkheid in 1975 was bijvoorbeeld een moment waarop velen vertrokken.

  Maar de gebeurtenissen in de jaren 80, toen de huidige president Bouterse via een staatsgreep van het leger de macht overnam, en de daarop volgende Decembermoorden, waren voor velen ook aanleiding het land te verlaten.
  Roy Ho Ten Soeng, voorzitter van het Surinaams Inspraak Orgaan, is zeer te spreken over het voornemen van de Surinaamse regering. Hij verwacht dat het voor veel Surinamers een stuk makkelijker wordt om tijdelijk of voorgoed in Suriname te gaan wonen en werken.
  ”Alle Surinamers, waar ook ter wereld, krijgen nu het gevoel erbij te horen. En eerlijk is eerlijk, veel regeringen hebben gezegd dat ze dit wilden regelen, deze regering doet het echt.’’

  Groet,Ram Ram,Goeda Hafies (Veel Wijsheid !!!)


  Maak melding
 25. Alle surinamers zijn in dienst van de overheid; dus hebben een baan en velen; dus niet alle overheids personeel werken maar gedeeltelijk uren per dag en gaan tijdens de diensttijd naar huis en gaan parttime bijverdienen als alle soort werkzaamheden; taxi chauffeur van een ambtenaar die normaal bij justitie werkt of een politie agent die op derde rijweg een taxi chauffeur is en tevens recherche is…waarom??? vraag je af; Ook omdat die ambtenaar te weinig verdiend, daarom juist doet hij dat. hij is dan misschien wel corrupt bezig, maar hij doet niet mee aan roof,moord of verkrachting..velen die dit niet doen; kunnen in de verleiding komen om juist van andere landgenoten te gaan stelen, of denken; snel kas is bolletjes slikken met alle gevolgen…


  Maak melding
 26. Het behoort een uitdaging te zijn voor elke regering om dit probleem m.b.t. het ambtenarenapparaat in Suriname aan te pakken.

  Daar in zit integendeel zoals vaker en kortzichtig wordt beweerd, juist mogelijke verkiezingswinst. Eerder winst dan verlies dus.

  De regering Bouterse die op dit moment de macht uitoefent in Suriname, faalt evenzeer als elke voorafgaande regering. Dat is zeer schrijnend en droevig voor een relatief grote coalitie.

  Oplossing (1): leg de bal neer bij de bevolking en loof een prijs van een miljoen SRD uit aan degene die met een oplossing voor dit heikel en/of delicaat punt komt. Vervolgens een tweede prijs van 750.000 SRD en een derde prijs van 500.00 SRD.

  Omdat haast een ieder in Suriname ook de ambtenaren dit heikel punt onderkennen, moet/mag het geen probleem opleveren voor een zittende regering.

  Oplossing (2): Laat de regering wetten maken voor een bepaalde periode, waarbij andersoortig werk wordt gecreeerd voor de overtollige ambtenaren. Langs een andere weg zoals het bedrijfsleven doet, dat er werkgelegenheid op dieverse gebieden wordt geschapen voor ambtenaren. Dat deze ambtenaren grotendeels hun status behouden, maar gaan fungeren binnen sectoren, waar geld valt te verdienen.

  Denk maar aan de mijnbouw (goudsector), Landbouw, Veeteelt, Visserij, waar er legio werkgelegenheid ligt in Suriname.

  Verleen deels subsidies – hetzij tijdelijk – aan ambtenaren die zelf een bedrijf willen starten.

  Als deze ambtenaren worden ingezet wordt Suriname bedrijvig en productiever.

  Met bovenstaande – vooral oplossing (1) dient men tien (10) deskundigen aan te stellen. Zeven (7) uit en in Suriname woonachtig en drie (3) uit het buitenland, afkomstig uit de zogeheten diaspora waar met name de regering Bouterse – recent – en zovele andere Surinamers graag prat op gaan.

  Er is sowieso een oplossing voor dit “probleem”. Het enige wat geldt, is dat er serieus zaak ervan gemaakt dient te worden.

  Deze issue van het ambtenarenprobleem, dient voor elke regering, zeker voor de regering Bouterse-Ameerali een vanzelfsprekende uitdaging te zijn, wil met name een regering Bouterse-Ameerali – vooral met een coalitie van een dergelijk formaat binnen hun bereik – serieus genomen worden.

  Een ITEM om tegelijkertijd mee de geschiedenisboeken op prominente manier in doen te belanden.

  AUTHENTIEK en INTEGER!


  Maak melding
 27. De overheid is een verkapte vorm van een sociale instelling. Daarnaast fungeert het als banenpool voor vriendjes ten gunste van een ministerspost of DNA lidmaatschap. In 1986 heb ik geadviseerd om 40% van de ambtenaren middels outplacemant geleidelijk naar het bedrijfsleven te loodsen en gedurende 10 jaar geen ambtenaren in dienst te nemen. De overige ambtenaren zouden dan een extra scholing ondergaan waardoor de productie en de dienstverlening zouden verbeteren. Dit rapport is een bureaulade probleem geworden en dus nooit uitgevoerd.


  Maak melding
 28. Aah…hopeloze toestand daar in Su
  met al deze idool aanhangers.
  Geef het Volk brood en Spelen en iedereen tevreden.
  Even hier en daar wat PR dat het allemaal goed gaat
  en nog eens een luchtkasteel daar en de ezel gaat zich voor de derde keer aan de steen stoten.
  Een illusie dat het ambtenaren apparaat zal slinken.
  Dat durft idool never nooit.
  Oh de zwarte piet gaat hij de VA toespelen.
  Let maar op.


  Maak melding
 29. Beste Socrates:

  Wat dacht je van sociale werkplaats?

  Achter elk loket van de overheid staat 4 ambtenaren en als je ze wat vraagt wijzen ze allemaal naar elkaar……

  en gebeurt er vervolgens niets……


  Maak melding
 30. Voorlopig moeten we met deze situatie uit de voeten”, zegt Wijnerman tegenover de Ware Tijd. Dus duurt het nog in elk geval tot 2015, zo er ooit wel een regering komt die de koe bij de horens vat.

  Hoeveel regeringen wilt men dan bij de horens vatten als ze zich verzetten en bijna nooit luisteren naar het volk?
  Alles wordt in hun eigen zak gedouwd, en als anderen nou keiharder moeten gaan werken voor het land, dan kan het hun geen reet schelen, want het luxe leventje heeft daar geen baat bij.
  Gebukt of niet gebukt, het zal met een beetje hoop op zo een rgering nog heel lang gaan duren, en als die er is duurt het precies 5 jaar tot de andere corrrupte partij er weer is.
  Dus maak geen beloftes voor het volk en hou jezelf maar voor de gek Wijnerman, want je draagt water naar zee.


  Maak melding
 31. alle overbodige ambtenaren omscholen tot bouwvakker, dan zijn die 18.000 woningen volgend jaar klaar.
  Simpel he. Kan een heel kabinet niet bedenken in die jungle daar.


  Maak melding
 32. Het valt niet te ontkennen dat een zeer groot deel van de inkomsten van de Surinaamse overheid aangewend worden om een groot onproductieve overheidsapparaat in stand te houden.

  Voor elk land ter wereld is dit een ongezonde situatie. Gelden worden niet gebruikt voor een goede economische ontwikkeling van het land omdat lonen uitbetaald dienen te worden aan ambtenaren die geen geld verdienen voor het land.

  Deze ambtenaren moeten in andere sectoren in de particuliere sector werkzaam worden gesteld.In die sectoren kunnen ze goederen en diensten produceren voor de binnenlandse markt en export.


  Maak melding
 33. Onder en door DDB is het ambtenaren apparaat alleen maar explosief gegroeit. Daarnaast zijn veel competente mensen door NDP stromannen zonder kennis veervangen en als klap op de vuurpijl krijgen alle militairen een enorme loonsverhoging, met 22 maanden TWK.

  Maar geld voor dijken is er niet, wel voor de projecten die de familie van Abrahams kan uitvoeren. 🙁 🙁


  Maak melding
 34. Afslanken van het ambtenaren apparaat is een van de vele politieke taboes in SU. De huidige machthebbers hebben dan ook niet de intentie om deze hardnekkige politieke cultuur te doorbreken. Bouta, Brunsi en Somo, met alle respect! We kunnen van deze politici toch niet verwachten dat zij iets anders dan een baan bij lanti te bieden hebben aan hun politieke kaders en trouwe partijgenoten. Economische groei, meer werkgelegenheid, verlaging van sociale lasten, positieve investeringsklimaat voor buitenlandse investeerders kunnen we toch niet van deze bestuurders verwachten. Zij hebben nog meer aan hun hoofd.


  Maak melding
 35. Het is bekend dat vele ambtenaren een tweede job erbij hebben onder kantoortijd. Ze vangen een dubbelsalaris. Het lijkt mij een koud kunstje om deze mensen op heterdaad te betrappen en onmiddellijk te ontslaan. Dan heb je goede gronden. Paramaribo is een dorp en iedereen weet bijna alles van elkaar maar zelden verlinkt iemand een ander. Als je het verlinken wil noemen want het is je burgerlijke plicht om het door te geven. De hele buurt ziet hoe Richenel of Mahadew bij de buren de tuin komt doen onder kantoortijd en de hele buurt weet ook dat hij ergens op een landskantoor werkt. Niemand zegt wat en als iem. wat zou zeggen gebeurt er niks. Dat is de ziekte van dit land of de erfenis?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES