Suriname kan flink slaatje slaan uit hennepteelt

37

PARAMARIBO, 2 nov – Suriname kan miljoenen verdienen aan de kweek en verwerking van hennep, industriële hennep wel te verstaan. Deze telg uit de Cannabisfamilie is volgens oud-parlementariër Winston Wihrt een gouden kans om de agrarische sector een duw in de rug te geven. In onder meer Spanje bestaat al een hele natuurvezelcultuur en wordt er onder meer kleding en papier gemaakt. Voor Suriname is het een kwestie van beslissen.

“Het is een prachtgelegenheid om de staatskas te spekken met zeker dertig miljoen dollar op jaarbasis”, zegt Wihrt. Het gaat om een variëteit die vrijwel geen tetrahydrocannabinol of THC bevat, het hallucinerende bestanddeel in het verboden broertje. Suriname heeft meerdere streepjes voor als het om de teelt gaat. Veel zon en land maken het land ideal voor de hennepteelt. Aspecten die de illegal tellers van Marihuana overigens al veel langer benutten.

Aan kapitaal hoeft het niet te liggen. “Er zijn internationale partners bereid in te komen met geld en met deskundigheid”, aldus Wihrt. Deze investeerders zouden zelfs staan te trappelen, omdat het om een zeer lucratieve activiteit gaat. De verwerking van industriële hennep ligt wat betreft rendement hoger dan bij andere grondstoffen voor onder meer de kledingindustrie. Waar Suriname voor moet zorgen is dus land en wetgeving. Onder meer het district Coronie zou geschikt zijn.

37 REACTIES

 1. Alweer staan er investeeerders te trappelen om in Suriname te komen investeren. Die van Somo trappelen ook al een hele tijd.

  Kokosolie export, aardolievondsten, Hennepkweek. Het kan kennelijk allemaal in Coronie.

  Straks ga je horen dat ze de marwanna met een hogere TLC tussen de legale versie telen. Die zal wel lokaal gebruik bestemd zijn.


  Maak melding

 2. De eerste stap om van Suriname een gelegaliseerde narcostaat te maken. De drempel om cannabis met THC te produceren zal zo kleiner worden. Net als het produceren van coca bladeren en papaver. Er zullen altijd mensen zijn die geen genoeg nemen met kleinere winstmarges. Leer de mensheid kennen zou ik zeggen. Overigens speelt dit ook in de achtertuin van de Verenigende Staten en Mexico. Die zullen dit allemaal toejuichen. NOT !!
  Mocht dit allemaal doorgaan, dan zal dit tot een exodus van drugscriminelen naar Suriname leiden. Moet je allemaal niet willen.

  Suriname kan zich beter inzetten op suikerbieten teelt.
  Decennialang werden er twee producten gemaakt van de suikerbiet: witte kristalsuiker en voer voor koeien en varkens. Maar dat gaat veranderen: het duurt niet al te lang meer of van de vezels van bietenpulp worden producten vervaardigd als frisdrankflesjes en skateboards. Je kunt met die pulp ook bio-piepschuim maken of karton, of glasvezel vervangen. Kijk, de aardolie raakt op en is ook niet zo duurzaam.
  Op termijn zal dit olie kunnen vervangen. Suriname kan beter een bezoekje brengen aan DSM.


  Maak melding

 3. en zo maken wij de Coronianen gek;

  een push van cocos-olie & bijen-teelt, of tog mss rijstschuur,..nee wacht effe, er ligt olie in de grond,…ondertussen wordt al het schelpzand weggegraven en moet Coronie nu overgaan op REGGAE-PLANT!!

  Wihrt mi gudu…waarom Coronie,…kennen wij daar meer zonneschijn 🙂


  Maak melding

 4. het gebruik van hennep wereldwijd is op 55% door de eu ingeschat,dus dat wil zeggen dat ook europese landen aan die kweek en productie deelnemen en ook verwerking ervan.
  in nederland is er al een bedrijf die hennep inkoopt om er kleding van te maken,en het blijkt dat die kleding gezonder is dan gewone kleding dat met veel kleurstoffen afgewerkt is,voor genezing word er volgens docters concept hennep aan patienten met asma, recepten voorgeschreven door dijkzicht ziekenhuis en andere ziekenhuizen.
  in spanje worden er ook producten voor genezing uit die hennep teelt gehaald.
  Als su die concepten van kleding en genezing uit die hennep teelt kan produceren,zou het goede inkomsten voor su betekenen,niet alleen voor de staats kas maar ook voor het bevolking.
  natuurlijke hennep(als het goed word gebruikt)bevat ook geneeswerkende stoffen(ook vloeibaar)tegen lichamelijk klachten.


  Maak melding

 5. Ze doen maar bij God en in Suriname is alles mogelijk,
  nog even en een ieder mag op eigen grond coca planten enz, gaat lekker mensen, wie o wat, wat komt er nog ter tafel tot aan 31 dec dit jaar,die gasten die er nu zitten zijn bezig mi boi, en de volgende clan gaat in 2015 ermee door, wat iemand al zei, dan tra free free
  srefi kaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa


  Maak melding

 6. Spanje is zonovergoten, alsook Griekenland, Portugal het zuiden van Frankrijk!!!

  sra mi gudu…al deze landen kampen met een enorme werkloosheid da waarom planten zover van huis????


  Maak melding

 7. Forummers, Odi odi.

  @pasew, Fawaka mang.

  Groot nieuws vandaag afkomstig van Winston Wihrt.
  Dat wordt een enorme economische push.

  Mijn Boerders & Zusters uit het Kokos district gaan op korte termijn vliegen en hallucineren op zelfgemaakte kledingstukken.
  En de ZON zal altijd blijven schijnen in CORONIE.

  @pasew: Misschien ook en optie voor het telen van QAT.


  Maak melding

 8. Winston Wihrt is toch de man die het zo goed wist hoe de kleine goudondernemingen in het oerwoud op de thans gebruikelijke werkmethode anders moest en er een hele studie over gemaakt had. Het is nog steeds een grote rotzooi, zoals milieuaspecten, water-en bodemverontreiniging, kwik in riviervissen,erosie, mijnen die in elkaar storten met alle gevolgen van dien, ontduiking van belastingen door Braziliaanse en marrongouddelvers, prostitutie in het oerwoud, geweld, flora en fauna die vernietigd worden,enz, enz.

  Nu komt hij weer met een kweek en verwerking van industriële hennepteelt waar Suriname miljoenen aan gaat verdienen.

  De vraag hoeveel verdient de staat Suriname aan belastingen van de Brazilianen en marrons ea uit de goudindustrie? Hoe groot is het aandeel aan goudinkomsten van de vrienden van deze regering die in eigen hun zak verdwijnt?

  Wihrt lijkt meer op het aapje van de clown van de berm, die het volk met list en bedrog voor de gek houdt, nu al het laag hangend fruit van de vorige regering kaal geplukt is.


  Maak melding

 9. Er kan er veel landbouw gedaan worden in Suriname denk maar aan biobrandstof, veevoer en granen. De vraag en mogelijkheden zijn oneindig.

  Maar welke Parlementarier of vrienjdes van ze wil grond afstaan.

  Want inmiddels bezitten ze gezamelijk bijna heel Suriname. Elke keer als er een investeerder komt dan is er geen grond in een land wat 5 keer groter is dan NL.


  Maak melding

 10. Natuurlijk kan Suriname een slaatje slaan uit de hennepteelt

  Echter vraagt ook dat visie en beleid.

  Kijkende naar de goud winning, boskap etc zal inderdaad de staat er geld aan overhouden voor de burger is er niks. maar wat is nieuw??


  Maak melding

 11. Koos de Jong, het verhaal over suikerbieten klinkt mooi, het is alleen jammer dat suikerbieten in een koud klimaat groeien en dus niet in Suriname. Van suikerriet is al eeuwen bekend dat het in Suriname groeit en daar doet Staatsolie nu proeven mee te Wageningen om na te gaan of het als grondstof kan dienen voor al de producten die je noemt. Hennepteelt voor vezelproductie lijkt mij een goed idee, niet omdat er hennepsoorten bestaan die men voor de drugsproductie gebruikt zou Suriname de andere soort niet mogen telen. Als je echter Wihrt zijn politieke carrière nagaat, dan is Somo wat betrouwbaarheid betreft een heilige, Wihrt was, als ik me niet vergis, eerst NPSer en is na vele omzwervingen uiteindelijk bij uitgerekend de NDP beland, het zal me daarom niet verbazen als de V. soort een rookgordijn is voor het planten van de D. soort, het verschil kan je aan het uiterlijk van de planten namelijk niet zien. Je lading tussen sopropo, hout of vis verbergen hoeft in de toekomst dus niet meer, je stopt alles gewoon in dezelfde container, achteraan D.kwaliteit en vooraan de V.kwaliteit.


  Maak melding

 12. Dat is een optie, lekkere tropische GANJHA (alles wat uit de surinaamse aarde voort komt is verrukkelijk lekkerder) terwijl ik zelf helemaal niets rook van sigaretten, maar ik heb liever de ALOE VERA plant. Deze plant is voor alle doelen een uitstekend middel.


  Maak melding

 13. Weer zo’n zin: Suriname kan dit, Suriname kan dat. We kunnen dit, we kunnen dat. Doe het dan? Kom met een plan en voer het zo goed mogelijk uit. Aan ‘luchtfietserij’ hebben we niets.

  Het beste zou zijn als je ermee aan de slag gaat en daarna zegt dat je dit hebt gedaan of dat. Dat staat toch veel sterker.


  Maak melding

 14. Hallo Winston ,
  Bouta en co die zijn de deskundigen op gebied hoe coca te telen,te oogsten,verkopen en te gebruiken,in huis.
  Bouta en zoon die prijken aan top op the most wanted list wat betreft het smokkelen en verkopen van coca,internationaal.
  En wat de effecten zijn bij gebruik ervan dat hebben de ndp getuigen te Boxel heel perfect gedemonstreerd,de side effecten kan lijden tot tijdelijke AMNESIA!.
  En inderdaad waarom kunnen de andere landen die volgens jou staan te trappelen van ongeduld om te investeren in deze project ,het zelf niet telen thuis bij hun,in hun eigen land!
  Och ja natuurlijk ,bij hun zal het altijd nog illegaal zijn en bij wet verboden dus gaan ze shiften naar Suriname waar de lijder 1×24 uur onder invloed verkeerd door het gebruik hiervan en de ene hallucinatie na dse andere aan het beleven is!

  Coronianen waak over je zaken!
  Laat het cocos olie distrikt niet verworden tot coca distrikt!


  Maak melding

 15. @sra
  Hoeveel arealen aan coca ga jij verbouwen en hoeveel zal bestemd zijn voor jou voor eigen gebruik?
  Ga je coca importeren of exporteren?
  Ga je straks massaal de jongeren hun hoofd inpompen en hun aanmoedigen om coca te gaan telen?
  Is dit de visie die jij en de hallucinerende ndp regering voor het volk van Suriname in gedachten heeft?

  Please kom met argumenten en niet met verklaringen dat de rest van ons gek is,het is trouwens jij die last heeft van hallucinatie en niet wij.


  Maak melding

 16. ach natuurlijk,onze lijders zijn kampioen en afgestudeerd in het telen van drugs.

  bovendien zijn al onze bestuurders afgestudeerden drs.beoordeelden veroordeelden wat het drugs beleidt aangaat.

  dus we hebben alle expertische in huis..

  vraag het maar aan ronny somo ddb en vele anderen..

  vergeet de s.l.m. niet voor het transport beste ervaring..


  Maak melding

 17. =Ik weet een ding uit de geschiedenis dat hennep een plant is die voor de mens bestaat en men heel veel ermee deed.
  =Vandaag op de dag wordt het ook gebruikt voor medicinale doeleinde. Ik zou zeggen als het op een nette manier gebeurt met stevige wetgeving is het geen probleem.

  =Vergeet niet dat de cocaplanten en hennepplanten dezelfde doeleinde hebben en de mensen een ZOOITJE van hebben gemaakt.


  Maak melding

 18. De kweek en verwerking van industriële hennep lijkt me een goed idee voor Suriname maar dat land kennende gaat het toch niet succesvol v.d. grond komen. Heel wat Surinamers kunnen mooi lullen over allerlei mooie plannen m.b.t. de ontwikkeling v.h. land maar de uitvoering is meestal 0,0.

  Off topic: Het wordt ook tijd dat wiet gelegaliseerd en gereguleerd word. Uit een Britse studie bleek dat zowel alochol als nicotine, voor zowel de gebruiker als de samenleving, schadelijker zijn dan wiet, maar die 2 zijn wel legaal en wiet niet. Dat slaat dus nergens op.

  O.g.v. J.S. Mill’s schadebeginsel kan, in het kader v.d. bescherming van de vrijheid die ieder individu van nature heeft, een bepaalde gedraging pas strafbaar worden gesteld door de staat als het schade oplevert aan anderen. Drugsgebruik levert geen schade op aan anderen, slechts schade aan de drugsgebruiker. De Staat heeft echter geen recht om anderen voor te schrijven hoe zijn hun leven moeten leiden, in het kader van de vrijheid moet iedereen vrij zijn om te doen en te laten wat hij/zij wilt zolang dat niet leidt tot schade bij anderen.

  Heel wat mensen gebruiken op een recreatieve manier drugs zonder dat het problemen oplevert voor anderen, dat is dus niet echt het probleem. Het echte probleem is verslaving, wanneer drugsgebruik het leven v.d. gebruikers gaat overnemen c.q. beheersen en wanneer men zo laag zinkt dat men bijv. gaat stelen om aan geld te komen voor drugs.
  Op het moment dat men dat gaat doen dan tast men de rechten van anderen aan en bezorgt men anderen schade, in dat geval is het dan gerechtvaardigd om het strafrecht in te zetten tegen verslaafden die criminele handelingen verrichten om hun verslaving te voeden. Verslaving is echter een medisch probleem, daarvoor heeft men dus een medische oplossing nodig (namelijk afkicken).
  Een veroordeling tot verplicht afkicken en restitutie voor de geleden schade bij anderen lijkt me dus op z’n plaats voor junkies die op het dievenpad gaan.


  Maak melding

 19. Ik citeer Wirht uit de Ware Tijd van vandaag 2 nov. 2012: “De trui die ik aanheb, is van hennep gemaakt, die is vrijelijk geïmporteerd. Dan komen ze me maar opsluiten”. Hieruit blijkt een maffia/gangster mentaliteit, m.a.w. ik sta onder en boven de wet, ik ben geweldig, niemand kan me wat maken. Dat belooft niet veel goeds, we hebben al meer dan genoeg van dit soort ‘zakenlui’ in Suriname.


  Maak melding

 20. Het is een vliegertje voor de zwervers bedoelt.Om de stad te ontlasten.Met dit plan in het vooruitzicht,gaan ze allen[de daklozen]naar Coronie om tenminste de afval van de hennep te bemachtigen.Allemaal hippie’s in Coronie.Paal en palu loekoe bung.

  Cobie.


  Maak melding

 21. Wat Suriname nodig heeft is een boost geven aan zijn wegkwijnende lokale agrarische sektor, en de veeteelt sektor die bijna als uitgestorven verklaard wordt,nieuw leven in blazen en de stop van geimporteerd slachtvee!!
  Suriname heeft heus geen HENNEP TEELT nodig!
  Het zal alleen maar de zaken helpen vullen van bouta en co.


  Maak melding

 22. was het niet deze wirht die een grote mond had tijdens de vorige regering om met alle geweld de ,

  ,onroerend goed belasting in te voeren..hij had stas en land opgeroepen om koste wat het kost iedereen onroerend goed te laten betalen met name letwel de groot grond bezitters in Nickerie..

  waar is hij vandaag de dag waarom zegd hij niks meer daarover..

  inmiddels bezit hij ook over vele vele hectaren grond gekregen van baas..,dus mond stil houden..


  Maak melding

 23. Ideeen genoeg om tot uitvoer te brengen. Hennep vezels worden over het algemeen in de dure en luxe artikelen gebruikt zoals dure auto’s en kleding voor de rijken. het moet toch nu wel gaan lukken met de uitvoer van de ideeen. Het is wel een proces van lange adem. je kan niet binnen 2 of 3 dagen het een en ander regelen om tot verbouw over te gaan. Er komt veel meer om de hoek bij kijken. Grond moet teeltrijpe gemaakt worden, deskundigheid moet ingekocht worden,investeerders moet je zien te vinden, afnemers moet je hebben,enz. Kortom je heb deskundig personeel nodig om dit proces van begin tot eind in goede banen te leiden. van Nieuw Fronters hoef je niets te verwachten.


  Maak melding

 24. Een goed idee in theorie maar een land dat problemen heeft met harddrugs moet niet aan een avontuur met softdrugs gaan beginnen, bovendien Spanje met Suriname vergelijken staat gelijk aan appels met peren!!


  Maak melding

 25. Van zovele duizenden gewassen moet Su uitgerekend hennep kiezen om op grote schaal te gaan telen. Koffie, cacao, suikerriet, tabak en katoen waren de producten waar Europa m.n Nederland zo steenrijk van geworden ten tijde van de WIC. Tot nu toe worden deze producten wereldwijd geteeld en gebruikt.
  Maar hennep??? Nee daar zit een luchtje aan.


  Maak melding

 26. Ik denk dat inmiddels Suriname een land is waar goede ideeën in de landbouw allemaal fiasco worden.

  Nederland ruilt manhatten Island voor Suriname
  Landbouw in Suriname was economies niet haalbaar zonder slaven arbeid.
  Mariemburg
  Wageningen
  Patamacca, Phedra
  Groenten gebruikt als dekmiddel voor drugs export
  Orchideen
  Biobrandstoffen
  Opeenvolgende regeringen die hindoestaanse boeren het zo moeilijk mogelijk maken.

  Dezelfde coronianen zijn lui om hun cocosnoten te plukken rij door Coronie en je kan het zelf zien, er is niet een ijverige coroniaan die een paar cocosnoten langs de weg probeert te verkopen.

  Een paar jaren geleden gaf good old vene fokvarkens aan de coronianen, in plaats van een veestapel te fokken hebben ze de fokvarkens opgegeten.

  Rijstteelt in Coronie bestaat niet langer.

  Zo wat doen coronianen? Wachten bij die paarse gebouwen op lekkers van baasje.

  Veel succes met de nieuwe droom of nachtmerrie.


  Maak melding

 27. @Vrijdag 2 november 2012 om 10:33 uur, door sra
  @Vrijdag 2 november 2012 om 14:50 uur, door Ray2

  Wat ben jij ongelovelijk dom. Het gaat over hennep met een heel laag THC gehalte en dat ga jij argumenten aandragen om THC gebruik te tegaliseren, etc. 😆 DOM!

  @1975
  Ja heel, heel lang geleden had coca-cola een heel, heel kleinbeetje coke in de drank.
  Vraag je slaat dat 1975 op het laatste jaar dat jij je verstand gebruikte?? 😆


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.