Smaakverschil naschools eten wekt wrevel

18

PARAMARIBO, 29 okt – Kinderen die gebruik maken van het nieuwe systeem van naschoolse opvang, zijn niet te spreken over het eten. Dit meldt de Times of Suriname. Waarschijnlijk is het eten thuis toch anders. “Het eten is vaak smakeloos en de kinderen gooien het weg”, zegt een leerkracht van de basisschool. Volgens de commissie Naschoolse Opvang van het ministerie van Onderwijs & Volkontwikkeling is het een kwestie van accenten.

Dat de kinderen het eten niet lusten zou te maken kunnen hebben met strikte maatregelen. Onder meer zout en vet mogen, maar met mate. “De mensen die koken, hebben trainingen en richtlijnen gekregen en het eten wordt klaargemaakt volgens die standaarden. Het is gezonde voeding voor het kind en dit zorgt voor een goede groei in samenhang met de producten die ze nog gaan krijgen”, zegt commissievoorzitter Cornelia Pinas tegenover de Times of Suriname.

De kinderen hebben er kennelijk geen boodschap aan. Of iemand zou ze moeten vertellen dat het hen tot heil moet strekken. Sommige leerkrachten maken er al een gewoonte van een specerijenbakje meet te nemen. En ook wat zout: “Kinderen houden al niet van groente, als het ook nog smakeloos is, wat denk je dat er dan gebeurt?” De commissie wil toch onderzoeken of het koosjer loopt. “Als blijkt dat het eten werkelijk smakeloos is, zullen we kijken waar verandering in te brengen.”


18 REACTIES

 1. Grote hoeveelheden zout en vet zoals het in de surinaamse keuken gebruikt wordt bij de bereiding van eten is ongezond voor het lichaam. Het leidt tot overgewicht, vaat- en hartklachten, je nieren kunnen er door beschadigd worden en kan tot de dood leiden.
  De leerkrachten kunnen de leerlingen er beter op wijzen, dat het voedsel goed is gekookt volgens de standaarden zoals zij het ontvangen hebben en er horen geen extra specerijen door de leerkrachten er aan worden toegevoegd. De leerlingen moeten hun mond houden en hun bord gewoon leeg eten. Suriname heeft niets aan ongezonde dikke mensen, nu niet en in de toekomst helemaal niet.

  De mensen die het eten klaar maken doen hun werk op de juiste wijze en volgens de juiste instructies van het minov. De leerkrachten die met specerijenbakjes naar school komen, moeten ter verantwoording worden geroepen door het ministerie van Onderwijs en volksontwikkeling. Waar zijn deze leerkrachten mee bezig en waar halen zij die brutaliteit vandaan om specerijen aan het voedsel toe te voegen?

  Waar is de tijd gebleven dat leerkrachten wel goed en betrouwbaar waren en zich aan wetten hielden. Leerkrachten die de regels overtreden en zich er niet aan houden, moeten worden weggejaagd uit het onderwijs.


  Maak melding

 2. IK vind dat ze moeten eten en niet morsen,wat ze aan tafelkrijgen.Velen van ze eten niet equilibre(evenwicht).den moes foe nang en vreten .zeHOUDEN van vreten!


  Maak melding

 3. Krijg je een bordje eten, is het weer niet goed. Geef je ze niks is het ook niet goed. Deze kinderen mogen van geluk spreken dat ze nog wat krijgen van de staat. In andere landen gaan ze dood van de honger.


  Maak melding

 4. =Ik heb het idee dat de kinderen van nu gewoon verwend worden, dit omdat er jaren al gekookt wordt voor de scholen.

  =In het verleden heeft de BOG ook altijd vitamines in het eten gezet voor de kinderen. De kinderen van vroeger waren juist altijd dankbaar.

  =Ik zou dan zeggen, stop ermee en kijk wat sommige ouders van vinden.
  =Praten met je kind of zelfs eten mee geven.

  +Er zij duizenden kinderen op deze wereld die niet eens met behoorlijk voedsel naar bed gaan.


  Maak melding

 5. De meeste dieren worden door de natuur voorbestemd om een bepaald soort voedsel te eten. Een panda beer eet bamboe, een koala eet eucalyptus, een koe eet gras, een tijger eet vlees, een aasgier eet aas enz. Een mens echter wordt niet door de natuur voorbestemd een bepaald soort voedsel tot zich te nemen, wat je als mens eet wordt voor het grootste deel cultureel bepaald, wat in de ene cultuur een lekkernij is krijgen mensen uit een andere cultuur niet door hun keel. Als men in een cultureel gedifferentieerd land als Suriname daar geen rekening mee houdt is dit goed bedoelde experiment gedoemd te mislukken. Stel dat je de kinderen allemaal zoutvlees of varkensvlees voorschotel met in je achterhoofd: “het is gezond je moet niet kletsen maar eten”. Dan begrijpt iedereen in Suriname dat zo iets niet overal zal kunnen, precies op dezelfde manier kun je de kinderen niet allemaal gezond eten voorschotelen zonder rekening te houden met de manier waarop het eten binnen hun cultuur bereid wordt. Er zijn voorbeelden bekend waarbij mensen liever verhongerden dan voedsel te eten dat ze niet kenden, bv. in delen van India waar men geen tarwe maar rijst eet, raakte men de tarwe die als voedselhulp gegeven was niet aan, mijn Nederlandse buurman kreeg tijdens de Hongerwinter cassavemeel in handen (hij werkte op de haven), hij probeerde er brood van te bakken zoals men van tarwe brood bakt en hij kreeg het natuurlijk niet door zijn strot, hij vroeg me, toen hij het verhaal vertelde, hoe men in Suriname cassave brood kan eten, dat ding is volgens hem niet te vreten.

  Iemand keurde het gedrag van de onderwijzers die een specerijbakje meenemen af, die persoon wilde zelfs dat ze ontslagen zouden worden. Dat is kortzichtig, het alternatief is dat de kinderen het eten weggooien. Wie heeft daar dan voordeel aan? Straks zijn alle zwerfhonden in Suriname goed doorvoed en de kinderen lopen er nog even uitgehongerd bij.


  Maak melding

 6. Afhankelijk van welke specerijen erbij worden gedaan, hoeft het geen probleem te zijn. Zout moet slechts met mate toegevoegd worden. Verder is beweging ook belangrijk.

  Kinderen die slecht eten of het eten weggooien, moeten maar niet meer krijgen.

  Er moet wel nagegaan worden of het eten smaakvol is.

  Ik heb me wel geergerd aan deze zin:

  “” en dit zorgt voor een goede groei in samenhang met de producten die ze NOG GAAN KRIJGEN””

  Waarom niet direct? Is het weer een kwestie van eerst denken en dan doen zoals GMAP zegt? Lijkt van wel. Eerst met naschoolse opvang beginnen, vervolgens snel een paar koks zoeken, daarna kijken bij wie je groenten en vlees kan kopen, ………


  Maak melding

 7. Mijn moeder zei altijd:”Wat je OOK onderneemt,doe het goed;zo niet laat dan over aan hen die het beter kunnen!!

  Niet omdat het eten voor kinderen bestemd is, moet het maar op de borden neergekwakt worden en moeten ze verder maar niet zeuren.

  Ik had heel erg met de kinderen die voor schoolmaaltijden in aanmerking kwamen te doen.
  Op het menu stond elke dag gele erwten met rijst of quaker oats pap!
  Ook toen al werd het eten door de kinderen weggepleurd!

  Om het maar niet te hebben over de mensen die het eten kwamen opdienen.
  VRESELIJK!!!!
  Deze niet gecertificeerde mensen,die overigens hun uiterste best deden, WISTEN NIET BETER gaven de behoeftige kinderen dus slechts de voeding maar geen opvoeding.
  DE ONONTBEERLIJKE TAFELMANIEREN BIJVOORBEELD WAREN HEEL VER TE ZOEKEN!!
  SOMS WERD ER ZELF DOOR HEN OOK WAT VOOR HUN EIGEN KINDEREN NAAR HUIS MEEGENOMEN!
  GEEF ZE ONGELIJK!

  Variatie van/in het menu is belangrijk!
  Behalve rijst,vlees en groenten zijn er ook nog talloze andere menu’s die de kinderen best smakelijk zullen vinden!
  Te weten:Gebakken cassave (telo) met vis, bamie, sateetjes, rotie, bara, herie herie etc.)
  Verandering van spijs doet immers goed(smakelijk)eten!


  Maak melding

 8. het is heel triest om dit te horen,de kinderen in sur eten veel vet en erg veel zout.
  wees dankbaar dat je wat te eten heb,hoeveel mensen hebben geen eten,laat ze maar thuis eten of met hun moeders naar de casino gaan om daar lekker te gaan eten.daarom als zij een bepaalde leeftijd hebben bereikt kunnen ze niet goed voorruit komen,veels te dik.alleen maar eten en eten vet zout veel heel veel zelfs,later zullen ze het merken.
  god bless


  Maak melding

 9. Bobby Doerga

  Krijg je een bordje eten, is het weer niet goed. Geef je ze niks is het ook niet goed. Deze kinderen mogen van geluk spreken dat ze nog wat krijgen van de staat. In andere landen gaan ze dood van de honger.
  eindelijk een pracht van een reactie!!


  Maak melding

 10. Nou sorry hoor ik vind dat in Su het eten gewoon smakelijk moet zijn, is toch knap dat die kinderen het niet lusten, dan is het gewoon echt niet te eten joh… leuk en wel dat het gezond is maar hallo het moet gewoon smakelijk zijn zeg….

  Geen vooroordelen maken dat ze verwend zijn want dat zijn de meesten dus NIET daarom vind ik het ”knap ” dat ze het eten niet door hun strotje krijgen… het zegt bijzonder veel over het eten dat niet te hachelen is klaarblijkelijk….

  Medusa ik ben het met je eens hoor.


  Maak melding

 11. De regering meent het waarschijnlijk goed, maar eigenlijk zou de regering zich niet met dit soort zaken bezig moeten houden, het is de taak van de regering ervoor te zorgen dat het goed gaat in Suriname zodat alle ouders zelf in staat zijn voedsel voor hun kinderen te kopen en te bereiden zoals zij dat zelf willen. Zorg er als regering b.v. voor dat het minimumloon, waar al zo lang over gepraat wordt, zo snel mogelijk wordt ingevoerd in Suriname (de amnestiewet kon wel snel), waardoor ouders die willen werken, niet twee of drie baantjes erop na moeten houden om redelijk te verdienen, zodat ze zelf voldoende voedsel voor hun kinderen kunnen kopen.
  Voedsel is heel belangrijk voor mensen, ga als Surinamer, die in Nederland woont, even bij jezelf na wat je eet, je eet toch ook niet het gezonde Nederlandse voedsel, nee je wringt je in allerlei bochten om, ook in Nederland, vooral zo Surinaams mogelijk te blijven eten (dat doen Nederlandse, Spaanse en Italiaanse enz. migranten die elders zijn gaan wonen ook). Nu moeten arme Surinaamse kinderen vooral geen pretenties hebben en maar alles eten wat ze voorgeschoteld krijgen al is het naar hun maatstaven zo onsmakelijk als wat.


  Maak melding

 12. Weinig bewegen en ongezond eten liggen vaak in elkaars verlengde. De surinaamse keuken gaat gekenmerkt door bizar hoeveelheden koolhydraten, zout en vet. En dat is allemaal niet nodig. Werkt ook nog eens verslavend. Wat mij ook opvalt is dat andere keukens weinig voet aan de grond krijgen in Suriname. Zie maar een surinamer aan de salade te krijgen om maar iets te noemen. De overheid dient echt meer aan voorlichting te doen. Tot die tijd zou ik zeggen, een gegeven paard mag je niet in de bek kijken. Dus lieve kinderen, braaf je bordje leeg eten.


  Maak melding

 13. Smaken verschillen!

  Sommige kindjes denken dat tomaten uit een blikje komen en hebben geen idee dat ze aan een plant groeien.

  Wat ze hiero doen is samen met de kindjes groenten en fruit planten, tijdens een soort van biologieles.
  Dagelijks onderhouden en het leukste oogsten van de buit.
  De kindjes krijgen meer waardering voor hun voedsel en zijn ook trots dat ze het zelf hebben geplant.

  Kort samengevat, spelenderwijs leren wat gezond voedsel is.


  Maak melding

 14. Zo zie ja maar, het opvoeden van kinderen is geen makkie. Voeden is dan ook een belangrijk aspect van de opvoeding. Bij eten komen er nog andere aspecten bij kijken, zoals eetcultuur en uiteraard ‘over smaak valt niet te twisten’. Wat SU betreft is de ‘melting pot’ een extra complicerende factor.
  De opmerking ” het is een kwestie van accenten” van het ministerie, respectievelijk, Mw. Pinas vind ik opmerkelijk. Het klinkt in elk geval onpedagogisch. Kinderen nuttigen per dag meerdere keren een maaltijd of andere etenswaren in gezinsverband. Is het dan niet verstandiger dat het ministerie een voorlichtingscampagne over gezonde voeding start voor de ouders van de kinderen. Gezond eten begint thuis!


  Maak melding

 15. Als er van de duizenden er een paar zijn die het niet belangerijk vinden om gezond te eten en of niet lekker vinden is dat toch normaal . Het overgrote deel vind het goed en belangerijk voor na schoolse opvang en dat moet met een goede maaltijd . het acent moet niet verlegd worden op eten alleen maar opvang en goed eten


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.