Omvang ambtenarenapparaat tegen het licht

14

PARAMARIBO, 29 okt – Met het onderzoek naar het juiste aantal ambtenaren moet ook blijken wie wat doet. Minister Soewarto Moestadja van Binnenlandse Zaken, Biza, weet nu al wat niet gedaan zal kunnen worden met een eventueel overschot. Afvloeien of inzetten voor bijvoorbeeld de aanleg van de snelweg naar het vliegveld is geen optie. Het onderzoek is al begonnen.

De regering heeft voor zichzelf wat vragen te beantwoorden. “Feit is dat we in de uitvoering van het Ontwikkelingsplan bijvoorbeeld met betrekking tot de woningbouw en aanleg van wegen, vragen moeten beantwoorden wat betreft beschikbare mankracht”, zegt Moestadja tegenover de Times of Suriname. Bij de overheid werken tienduizenden en de eerste gedachte zou zijn daar te rekruteren. Bovendien speelt nog altijd de aantrekkingskracht van een publieke baan.

Mensen worden het liefst ambtenaar, ook voor de sociale zekerheid. Dat maakt het voor particuliere werkgevers een stuk moeilijker arbeiders te werven. Wanneer er dan ineens grotere ondernemingen ontstaan, wordt het des te lastiger. Ook in politieke kring wordt voor de gevolgen gevreesd. “Ga je arbeiders importeren of niet, is het vraagstuk waar de regering mee zit. Er zijn voorbeelden zat in de wereld van wat de gevolgen van gastarbeid zijn”, aldus Moestadja.

14 REACTIES

 1. Goede stap van de minister. Er kleven duizenden a-productieve ambtenaren aan het apparaat die kiezen voor zekerheid. Ik pleit er ook voor het ambtenarenontslag recht te flexibileseren en dus meer in overeenstemming te brengen met het civiele ontslagrecht. Gasten als Hooghart zullen wel hoog en laag springen maar de regering dient deze pijnlijke maatregelen te nemen. Voorts dient er een volledige ambtenarenstop te worden ingesteld. Elke minister dient zich daaraan te commiteren anders is het water naar zee dragen!!!!


  Maak melding

 2. Niet importeren,maar arbeiders uit Su die gelegenheid geven ,als het kan leren en werk als een pakket presenteren,,en het bevolking op de hoogte stellen wat betreft die onderneming,om ook vrije arbeiders te bewegen om te komen werken,zodat het bevolking van het land niet alleen creatief maar ook door hun arbeid vooruit stervend bezig zijn.


  Maak melding

 3. Voorlopig geen arbeiders importeren.
  Er is een enorme overschot aan luie (7 even landsdienaren) in SU.

  Saneren die hap en middels een verkorte opleiding laten afvloeien naar het bedrijfsleven.
  Dat heeft SU. nodig.

  Middels Wetgeving kan ook de sociale zekerheid in het bedrijfsleven worden ingevoerd en geregeld.
  Maar ze zijn liever lui dan moe en kiezen reeds jaren voor een baan als (7 even landsdienaar).

  En hoe is dit probleem tot op heden gecreëerd?


  Maak melding

 4. 2Plato en Fer. E., jullie hebben volkomen gelijk.

  =Ik weet uit ervaring dat er velen ambtenaren zijn die haast niets uitvoeren, maar weten dat zij toen voor zekerheid hebben gekozen.


  Maak melding

 5. e mie mang moestadja allemaal gelul .dit fenomeen is niet nieuw ,het is al sinds jaar in jaar uit dat met verkiezingen allerlei dingen aan mensen wordt beloofd dat als b.v ,een partij wint hij of zij in aanmerking komt voor een baan bij de overheid .dit gaat men niet kunnen uitbanen omdat het is ingeburgert .het is politiek zelfmoord als moestadja probeert orde op zaken te stellen en dat weet deze moestadja die het volk gewoon voor de gek houdt .ga eens langs bij sociale zaken en zal je zien wie daar allemaal zitten ,so so jampanesie ,ze kunnen nog geen eens uit hun woorden komen maar ze zitten op kantoor .het is niet alleen somo ,ook de vhp en nps ndp hebben hun mensen op posten die niets van gebakken hebben .
  je schaamt je als je dit soort dingen nog mee maakt .het is beter dat suriname al die bedrijven van de hand doet .ik zie geen enkele partij maatregelen nemen om lands dienaren te ontslaan .ontslaan hoeft dan niet maar plaats die mensen in de particuliere sector waar ze werken en wat betekenen voor dat land .


  Maak melding

 6. In 10 jaren Front Regering was de Baas van Sur de Kolonisator en de bedoeling was om zoveel mogelijk Surinamers aan te trekken bij de overheid zodat alle productie sector over bleef om zelf te produceren om hun hun eigen land schulden af te lossen. Ze waren slim en meestal deden ze dat via andere personen en landen.
  Daarom is het belangrijk dat er AZV en APF komt, zodat Particulier ook aantrekkelijk wordt.
  Mensen die gehecht zijn en veel geinteresseerd zijn om bij de overheid te werken en een werk te zoeken, moeten het bovengenoemde goed begrijpen.
  Ik denk dat het dringend nodig is dat er een sanering komt bij de overheid, zodat de Regering minder uitgaven heeft en meer geld overblijft om sociale voorzieningen voor de burgers te garanderen en alle productie sectoren te versterken.
  Opmerking: Nu of nooit.


  Maak melding

 7. Begin bij CeeBeeBee!!!!! hoofdkantoor. Niet te geloven!! Als haring in een ton zitten ze en komen geen m…r vooruit!!!!!!! je staat uren in de rij voor het ophalen van een geboorte akte!!!!!!! schaande!!!!


  Maak melding

 8. By the way, is vaak over ambtenaren gesproken, maar zoals toen gaat nu ook geen oplossing komen. Er was al een ambtenarenstop. Hoe kan het dan dat er toch mensen in dienst worden genomen? De vorige regering en deze regering nemen mensen in dienst, en nu praat je of afvloeien enzo???? Mooestadja heeft de klok horen luiden, maar weet niet waar de klepel hangt.


  Maak melding

 9. In 10 jaren Front Regering was de Baas van Sur de Kolonisator en de bedoeling was om zoveel mogelijk Surinamers aan te trekken bij de overheid zodat alle productie sector over bleef om zelf te produceren om hun hun eigen land schulden af te lossen. Ze waren slim en meestal deden ze dat via andere personen en landen.””

  Bovenstaande is gewoon gelul. Onderstaande is wel zinnig. Als je het nu ook nog duidelijk kan formuleren, zijn we al een heel eind.

  Daarom is het belangrijk dat er AZV en APF komt, zodat Particulier ook aantrekkelijk wordt.
  Mensen die gehecht zijn en veel geinteresseerd zijn om bij de overheid te werken en een werk te zoeken, moeten het bovengenoemde goed begrijpen.
  Ik denk dat het dringend nodig is dat er een sanering komt bij de overheid, zodat de Regering minder uitgaven heeft en meer geld overblijft om sociale voorzieningen voor de burgers te garanderen en alle productie sectoren te versterken.

  Zoals gezegd: ambtenaren saneren zonder een goed plan is politieke zelfmoord, tenzij alle partijen elkaar beloven zich er aan te houden. Een onafhankelijke commissie die de binnenkomers toetst op vooraf vastgestelde criteria, zou al heel wat zijn.

  Ik zou ook heel blij zijn met een van te voren vastgesteld verplicht opleidingsniveau voor elke functie. Als iemand dan geregeld wordt, weten we tenminste dat hij/zij capabel is, ook al heeft hij/zij een lange tong.

  Maar men moet dan wel beginnen met de president en de ministers.

  Wie geen universitaire opleiding heeft mag geen president of minister worden. Voorts moet aan het begin en het eind van de zittingsperiode de rijkdom vastgesteld worden. Een minister mag tijdens zijn ambtsperiode en de periode daarna geen grond aanvragen, evenmin als bepaalde corruptiegevoelige vergunningen.

  Assembleeleden mogen geen beleidsmedewerker zijn.

  Alleen mensen met een universitaire opleiding mogen beleidsmedewerker worden (hoe kan iemand met een mulodiploma iemand met een HBO opleiding adviseren).

  Er moet worden vastgesteld welke functies politieke functies zijn. Zo kan men de hele entourage vervangen als er een machtswisseling plaatsvindt. Nu wordt elke secretaresse (en soortgelijke functies) op non-actief gesteld en men neemt weer nieuwe. de oude blijven maar thuis itten en doorbetaald worden.

  President of minister weg? Hele hofhouding moet onbetaald mee. Ook het gedoe met ministerspensioenen en assembleelidpensioenen moet stoppen. Suriname kan het niet betalen. De heren met veel geld krijgen nog meer, maar kinderen moeten met 32 man in een klas zitten met een dak vol gaten op een school zonder behoorlijke toiletten.

  A NO KANG!!!

  “In a country well governed, poverty is something to be ashamed of. In a country badly governed, wealth is something to be ashamed of.”

  Vrij vertaald:

  In een goed geregeerd land is het een schande om arm te zijn. In een slecht geregeerd land is het een schande om rijk te zijn.

  Onze politici moeten zich schamen!!


  Maak melding

 10. Ik begin nu ernstig te twijfelen aan deze Mustadja.
  Dit is de zoveelste keer dat hij dit l*lverhaal verkondigd. Weten we na 2,5 jr Bouta/Ameerali nog steeds niet hoeveel ambtenaren er precies zijn? Wat een flauwekul! Als hij het echt wil weten weet hij het binnen 1 week op de man precies, gespecificeerd en al. Weet Wijnerman dan niet hoeveel mensen er precies op de loonlijst van Lanti staan? Gi mi wan brik yêrê.
  Wat ik concreet wil weten, hoeveel ambtenaren zijn er nu, en met hoeveel zal dat gereduceerd MOETEN zijn in (noem maar wat) 2015?


  Maak melding

 11. Sekrepatu.
  Klopt. Personeelszaken kan met een druk op de printer zo zien wie er op de loonlijst staan. En wie actief en initiatief is. Deze minister denkt dat we allemaal naar de Klevia-school zijn gegaan. LOL

  Voor mij geboorte bestond even na zeven al. En voor mijn geboorte werden ambtenaren banen aan mensen gegeven als er op hun gestemd zou worden. Moet er geen wet komen om dit tegen te gaan?

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding

 12. Een baantje bij lanti is zonder uitzondering door alle politieke partijen,die na verkiezingen regeermacht kregen, misbruikt om eigen stemmers te belonen. Diit gedrag vormt de basis van,wat mij betreft, het grootste kwaad in de SU samenleving, namelijk corruptie. Kiezers van alle partijen vinden het normaal dat bestuurders hun achterban belonen met een baantje. Met de belofte voor een baanje bij lanti houden politici leden van hun achterban een worst voor.
  Heeft minister Mustadja werkelijk de intentie om dit diepgeworteld cultuur te veranderen? En gaat het hem wel lukken? Petje af voor Soewarto?
  Mijn advies is:
  Om grote veranderingen te bewerkstelligen mag je ook klein beginnen? Dus minister ‘verbeter de wereld en begin bij jezelf’. U heeft het te zeggen op BIZA. Welke innovatieve ideeën heeft? Gaat u met een pilot starten op uw ministerie? Tellen moet toch in elk geval wel lukken!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.