VVD wil nieuwe koers voor Kwakoe Festival

40

De VVD wil een nieuwe koers voor het van oorsprong Surinaamse Kwakoe Festival. Daarbij moeten ook professionele organisatoren van buiten het stadsdeel Amsterdam Zuidoost in staat worden gesteld het festival in handen te nemen. Dat meldt het Parool vandaag.

Volgens de krant is de rampzalig verlopen editie van dit jaar voor de VVD aanleiding om af te zien van alle bijzondere voorwaarden die het stadsdeel stelt aan de organisatie van het jaarlijkse festival. Een van die voorwaarden is dat de leiding van het Afro-Surinaamse festival afkomstig moet zijn uit de gemeenschap.

Om die reden werd Frans de Vries, producent van onder meer de Uitmarkt en de jaarlijkse herdenking bij het Slavernijmonument, dit jaar afgewezen als gegadigde voor de organisatie van het Kwakoe Festival. Lees verder in Het Parool.


40 REACTIES

 1. Dit vind ik nou liberaal gelul van de VVD als puntje bij paaltje komt zullen ze met allerlei verhalen aankomen, eerst zien dan geloven.
  Die Rutte heb ik nooit vertouwd, hij wordt weer de premier
  en ja voor hoelang, afwachten maar.


  Maak melding

 2. Nou, Organisatie in Suriname bevinden zich ook buiten het stadsdeel Zuid-Oost en kunnen dit festival ook prima organiseren of overnemen !
  Geld is geen probleem ! We moeten alleen weten wat het totaal kostenplaatje is en de zekerheid hebben van het alleenrecht over dit event !

  As simple as that !


  Maak melding

 3. Enzo wordt weer heel makkelijk, geruisloos en zonder tegenstand een Surinaams festiviteit gekaapt en de Surinaamse gemeenschap simpeltjes buiten spel gezet, omdat een Nederlandse conservatieve partij die wars van de Surinaamse cultuur is gaat beslissen binnen welke kaders die hun fijntjes uitgestippeld hebben er gehandeld mag worden.

  Neem het Antilliaans carnaval in Rotterdam, plotsklap tot Zomercarnaval gedoopt, nu een commerciele kleurloze Hollandse aangelegenheid met een waardeloze parade en zo zal het Kwakoe ook vergaan.


  Maak melding

 4. Ik vind dat het juist iemand moet zijn buiten de afro Surinaamse gemeenschap.
  Zodat er niet met vriendjespolitieke prijzen aan tenthuurders word verhuurd. Verder kan je rekenen op veilige, schone en leuke feest, en voor iedereen betaalbaar. Word gezelliger.
  Dus graag dit jaar laten organiseren door blanken.


  Maak melding

 5. Ik vraag me af waarom mensen soms zo dom kunnen zijn.
  Enkele reacties hierboven verbazen me dan toch weer niet.

  De enige verantwoordelijke partij voor het mislukken van het festival en dus ook voor de imago schade van de Afro Surinaamse gemeenschap in het bijzonder en de Bijlmer in het algemeen is de Stadsdeelraad.

  Zij is het immer die steeds heeft volhardt in het verlenen van vergunningen aan incompetente organisaties en mensen. dat zij na verlening van die vergunningen tracht zaken tijdens het verloop van het festival tracht te trekken is nog veel erger.

  Men heeft willen en wetens de vergunning afgegeven aan een partij waarvan men op voorhand al wist dat die de zaak niet zou kunnen opleveren op een minimaal niveau.

  Het hele spel van toewijzing is niet transparant en ik weet persoonlijk dat er andere gegadigden waren die wel in staat waren end e capaciteiten hadden dit festival te organiseren. helaas wordt er naar andere criteria gekeken dan naar objectief verifieerbare zaken.

  Politiek,angst en misschien een aantal andere zaken liggen vaak aan de toewijzing ten grondslag. De uitspraak van de VVD komt me daarom helemaal niet vreemd over en is gewoon geregisseerd.

  Dit is de lakmoesproef voor de Afro Surinaamse gemeenschap om te kijken in welke fase zij zich bevindt. het is een kruispunt.

  Krijgen de mensen die de afgelopen jaren de trommel hebben geroffeld de overhand. De schreeuwers zonder visie e en die maar een belang hebben, hun eigen zakken. Diegene die zich prominent melden bij alle media, niet geremd door enig idealisme en of visie voor de gemeenschap?

  Of komt er eindelijk iets op gang waardoor de mensen hun onvrede en ongenoegen met dit soort exponenten laten blijken? Komt er een beweging in de stille groep capabele mensen die zich nu eens niet distantiëren van de gemeenschap en wegkruipen van schaamte als zo een roepkikker zich en ons weer belachelijk maakt?

  Hoe lang kun je blijven zwijgen? zwijgen maakt je op gegeven moment ook medeplichtig aan een bepaalde situatie.

  De deelraad zou er goed aan doen de procedure voor toekenning van de vergunning openbaar te maken. daarnaast moet de toekenning van die vergunning direct na het festival plaatsvinden omdat de organisatie van en dergelijk festival tijd kost. Om twee weke voor het festival een vergunning te verlenen geeft al aan dat de Deelraad geen kaas heeft gegeten van organiseren dan wel bewust speelt op falen.

  De reactie va bijvoorbeeld een Gmap maakt mij heel duidelijk hoe zo iemand kijkt naar de gemeenschap. geen diepgang, geen argumentatie, niets. Haat en nog eens haat. Een trieste zaak eigenlijk.


  Maak melding

 6. Mike,

  Ik ben het 100% met jou eens. De Surinamers hebben sedert de opening van het Kwakoefestifal een puinhoop van gemaakt. Door corruptie, vriendjes politiek, enz.

  Nationals,
  Kijk verder dan de kleur. Bekijk het professioneel. Kijk naar de meerwaarde.

  Milton,
  Ik zet mijn geld niet op een Surinaamse organisatie. Ze hebben keer op keer bewezen dat ze niet professioneel genoeg waren. Ze bezweken vaak onder de druk en waren gevoelig voor corruptie. En er moet entree betaald worden net als in Den Haag. Te beginnen met E1,00. Daarmee kan het personeel gedeeltelijk mee betaald worden.

  En ik wil niets horen over mensen met gezinnen die zeggen dat ze het niet kunnen betalen. Als ze naar een pretpark of een dierentuin gaan moeten ze ook entree betalen.
  Waarom loopt het Milan festival in Den Haag wel goed?

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding

 7. Wat mij betreft: Weg met het Kwakoe festival, en als het toch doorgang moet vinden, dan maar de orga in handen van een organisatie die verstand van zaken heeft.
  De suris hebben keer op keer bewezen niet terzake kundig te zijn.


  Maak melding

 8. Het merk Kwakoe is nu internationaal, Suriname, Nederland, Negeria, Ghana, Antillen, USA.

  VVD = handel en geld verdienen.
  Zullen ze ook willen betalen voor het de merknaam?

  Ik denk het niet. Hetzelfde concept, maar dan in een andere jasje ( geld verdienen, bezoekers moeten entreegeld betalen voor het betreden van het festival, just like that en niet anders. Let op mijn woorden)en daar is niets mis mee in Nederland. Als Surinamers niet ondernemend/commercieel willen zijn, is de Hollander dat wel.


  Maak melding

 9. wegwezen hier met die feestjes en jarenlang er een grote bende en chaos van gemaakt te hebben.
  Ga lekker op het onafhankelijkheidsplein in par’bo kwakoe vieren, hoeft DDB ook geen 50.000 euro heel sneaky over te maken, kan hij het gelijk over het balkon van het paleis uitstrooien.
  Geef het volk brood en spelen, maar wel in je eigen land.


  Maak melding

 10. Een van die voorwaarden is dat de leiding van het Afro-Surinaamse festival afkomstig moet zijn uit de gemeenschap.

  En dat is het nou het probleem.
  Kijk maar naar andere festiviteiten de organisatie is stukken beter dan het kwakoe festival.

  Dus het probleem ligt wel degelijk in vertrouw niet op eigen kunnen.


  Maak melding

 11. Prima plan!

  VVD, afkijken van “De Antilliaanse feesten” in Hoogstraten.
  Perfect georganiseerd, goede beveiliging, goede muziek, goed feestje.

  Leg de focus op het voetballen, nodig topvoetballers uit met een Surinaams tintje, die verzinnen wel een leuke competitie.


  Maak melding

 12. Had eerder dit jaar voorgesteld aan @GMAP, @Henk Molenaar en anderen om zelf een stichting op te richten en het festival te organiseren.
  Betrek ook al die mensen die altijd kritiek hebben erbij en dan kijken als jullie het beter kunnen.
  Hoever zijn jullie?
  De beste stuurlui staan altijd aan wal!!!


  Maak melding

 13. Gronman,
  Jij lult dom , jij behoord tot een domme achterlijke groepje Surinamers die weigeren om kritisch te zijn over hun eigen soort die hun met open ogen bedonderen.
  Als het gaat om Kwakoe waar onze landgenoten zich hebben verrijkt over de ruggen van de Surinaamse Samenleving Hier in Nederland dan mogen wij niet zeggen.
  Vraag aan Winston Kout Waar al honderdduizenden Euro’s van Kwakoe zijn gebleven.
  Daarom zullen sommige van mijn zwarte broeders en zusters nooit vooruit komen .
  Ik vraag mij af , waarom jij zo dom bent want over imago schade in incompetent moet jij jou grote mond echt dicht houden, je weet precies wat ik bedoel.
  Het verschil tussen mij en velen van jullie is dat ik mij durf uit te spreken tegen die oplichters en bedriegers die zich binnen onze samenleving bevinden.
  Jij hemelt ze op .


  Maak melding

 14. Gmap,

  Ik heb geen enkele moeite met kritiek geven en mensen exposen. Sterker nog, ik denk dat het te weinig gebeurd.

  Dat er exponenten zijn in onze gemeenschap die er een puinhoop van maken is bekend. dat ze moeten worden aangepakt is duidelijk.

  Maar dat soort mensen heb je in elke gemeenschap, in elke cultuur.

  Ik heb er moeite mee dat dit soort mensen en hun daden worden gebruikt om een hele gemeenschap weg te zetten. Dat is crimineel en racistisch.

  Jij maakt je daar ook schuldig aan. Waarom moet de Afro Surinaamse gemeenschap besmuikt worden, weggezet worden voor een persoon als Kout?

  Als jij problemen hebt met Kout en vindt dat hij financiële malversaties heeft gepleegd, dan moet je een man zijn en een zaak tegen die man beginnen.

  Nu is het laster waar jij mee bezig bent en dat is laag.

  Dat er een politieke partij zich verlaagd tot het uitsluiten van een totale gemeenschap, het tot incompetent verklaren van een gemeenschap op basis van een situatie die zij mede hebben creëren,is erg.

  Dat er mensen in die gemeenschap zijn die tot toejuichen, versterken, legitimeren maakt dat die personen, jij bent daar eentje van, hun mond moeten houden over mensen als Kout.

  Je bent erger dan Kout. Mensen als jij zien dat niet. Jullie projecteren je eigen tekortkomingen op de hele groep. Ik hemel geen enkele oplichter op, maar ik weiger mensen te smaden als er geen overtuigend bewijs is.

  Men is onschuldig tot het tegendeel is bewezen toch? Ik dacht dat jij zo voor recht was maar je bent de ergste soort die er rond loopt.

  Je bent een smerige lage man. Iemand die alleen maar met zichzelf bezig is en waarschijnlijk gewoon aandacht tekort kwam.

  Dat zeg ik op basis van jouw eigen uitspraken. Op basis van bewijzen dus dat jij de hele Afro Surinaamse gemeenschap afserveert ten faveure van jouw eigen ding. iets waar je anderen van beschuldigd.

  je hebt jezelf ontmaskert als een intrigant als een hater. dat is alles wat jouw drijft.

  Een politieke partij die het aandurft een gemeenschap uit te sluiten op basis van wat individuen doen en dan ook nog eens in een context die zij BEWUST hebben geschapen, die moet men aanpakken.

  Wat doe jij voor die Surinaamse samenleving Gmap waarvan jij vindt dat anderen over de ruggen van die mensen geld maken?

  Is het wegzetten van die mensen door jou, het legitimeren dat anderen die gemeenschap uitsluiten, deze mensen helpen?

  Je bent een verrader! Het zijn mensen zoals jij waar we in de gemeenschap voor moeten oppassen.


  Maak melding

 15. jij durft niets Gmap,kom met je eigen voor en achter naam dan ben je een held.
  hahahahaha iedere keer probeer je je eigen domheid bij anderen te dumpen.

  Idd het Kwakoefestival moet in andere handen komen.


  Maak melding

 16. ” Een van die voorwaarden is dat de leiding van het Afro-Surinaamse festival afkomstig moet zijn uit de gemeenschap.”

  Dan moet die gemeenschap maar ook al de geldmiddelen ophoesten om het tournooi financieel te kunnen laten draaien. Maar die gemeenschap is daar niet toe in staat, zodat zij toch op hun bedelaarsmentaliteit zijn aangewezen.


  Maak melding

 17. Ik vraag me af waarom mensen blijven hangen in een bepaald denkpatroon.

  De Afro Surinamers, net als alle andere Surinamers maken deel uit van de Nederlandse samenleving, of je het nu leuk vindt of niet.

  Net zoals de gay, arbeiders, vrouwen, gehandicapten en alle andere mensen die belasting betalen in Nederland hebben ook zij recht op bepaalde faciliteiten.

  Die kunnen we benoemen onder, cultuur, onderwijs, infrastructuur, media, etc. Alle groepen maken daar gebruik van. Zo heb je een relatief kleine groep mensen in Nederland dat naar opera, en klassieke muziek concerten gaat. Desalniettemin worden daar relatief de grootste subsidie bedragen voor uitgetrokken.

  Je praat landelijk dan over tientallen miljoenen. verder heeft elke zichzelf respecterende stad subsidies en bijdragen uit fondsen voor allerhande activiteiten. Let wel, deze bedragen komen uit de belasting bijdragen.

  In Amsterdam krijgen de verzamelde klaverjas verenigingen meer geld dan het kwakoe festival!

  Appelsap een evenement in het Oosterpark, De Melkweg, Paradiso, Het concertgebouw, De Stopera, De gay pride, Ajax, etc, allemaal eten ze uit de ruif.

  Waarom als Afro Surinamers die net as alle anderen belasting betalen en hun bijdrage leveren aan de Nederlandse maatschappij, zijn het JUIST Surinamers die schreeuwen over een bedelaarsmentaliteit?

  Mogen Afro Surinamers geen gebruik maken van de infrastructuur in Nederland? Mogen zij geen gebruik maken van de faciliteiten in dit land?

  Vind jij dat ze tweederangsburgers zijn?

  Het kwakoe festival is een culturele uiting van de Afro Surinaamse gemeenschap. Eentje waar de essentie van die gemeenschap, namelijk dat iedereen welkom is en iedereen gelijk, dat we met elkaar in vreugde en harmonie kunnen zijn, wordt uitgedragen.

  Dit ondanks het feit dat er altijd elementen zijn die die boodschap en die essentie bezoedelen. maar het is WEL een activiteit van DIE gemeenschap.

  Het moet dat ook blijven, anders is die essentie eruit. De Surinamers van Afrikaanse origine (Afro) hebben een link gevonden met andere groepen die dezelfde achtergrond hebben.

  Net zoals de Hindoestaanse broeders en zusters die band hebben met India en dat zij zich veelal daarop richten en baseren, zo doen Afro Surinamers dat ook met andere mensen van Afrikaanse origine; Antillianen, Ghanezen, etc.

  De zelfhaat van sommige mensen die hier posten, spat soms van mijn scherm. het is diep treurig.

  Hun eigen tekortkomingen willen ze soms projecteren op een hele groep. bah.


  Maak melding

 18. Als dit de dagelijkse dagbesteding van een mens is, dan ben je als mens heel erg vooruit gekomen in Holland, ook al ben je zwart, wit, geel, paars, groen enz enz enz….
  Proficiat en nogmaals proficiat.


  Maak melding

 19. @ik vraag me af.
  Phoe, phoe, phoe, wat een verdriet zeg!

  Wat let je om de boel op te pakken?
  Was jij het niet, die doodleuk vertelde dat “bosje”, honderden intellectuelen heeft aangetrokken ergens in een tent bij de onlangs georganiseerde Kwakoe.
  Nou dan, misschien ken “bosje” je helpen om de coördinatie over te nemen.

  btw, Kwakoe is begonnen als een voetbal- ‘get together’ en niet specifiek bestemd voor de creolen.

  Je zou je moeten afvragen, waarom het de Hindoestaanse community wel lukt om geruisloos te integreren in dit land.
  En kom aub niet met het cliché, wilders retoriek.

  Lees wat je kondremangs doen, kopieer en doe je klaagjurk uit:

  “Den Haag wil in 2018 een stad zonder muren en een vrijplaats voor grenzeloos denken zijn.
  In het culturele jaar zou Den Haag de Hindoestaanse hoofdstad van het Europese vasteland moeten zijn (in de stad wonen 40.000 Hindoestaanse Surinamers) en een prominente internationale literaire stad.
  Den Haag spant zich in om van Unesco de titel ‘City of Literature’ toegewezen te krijgen.”
  bron:zie Bing


  Maak melding

 20. Esmerald,

  Als je naar mij verwijst doe dat dan goed. Ik heb dat nooit gezegd,los van dat ik wat je te berde brengt irrelevant vindt.

  Ik heb verder totaal geen verdriet hoor. Ik constateer gewoon een aantal feiten. verder is het zo dat alles dat groot is ergens is begonnen en zich heeft ontwikkelt.

  Ontwikkeling gaat vaak gepaard met heftige pieken en dalen. Zo zie ik de ontwikkeling van Kwakoe en andere gerelateerde activiteiten, organisaties ook.

  Ik staar me nooit blind op een moment of zelf een paar jaar. Wat zijn tien, zelfs twintig jaar in de ontwikkeling van een gemeenschap. De Afro Surinamer denkt meestal niet in een hokje, ze willen in tegenstelling tot anderen, iedereen omarmen en dus zijn vaak hun activiteiten vrij toegankelijk voor een ieder.

  Of het nu met hun religie en of andere culturele uitingen te maken heeft. Ze hebben respect en kijken zeker niet neer op anderen.

  Misschien slaan ze zelfs een beetje door, omdat ze zichzelf vaak als minder zien, vooral wat betreft cultuur en religie ( dat geldt met name voor de mensen die zich niet bewust zijn van zichzelf en vol zelfhaat zitten)

  Wat versta jij onder geruisloos integreren?

  Ik vind het trouwens wel komisch dat jij op mijn post reageert en vooral de manier waarop. Veelzeggend voor mij.

  Ik ben ontzettend blij en ook trots dat mijn Hindoestaanse broeders en zusters (mijn kondreman) het gelukt is zich op een dergelijke manier te profileren en positioneren in den Haag.

  Ik zie dat ik die trots met jou deel, een goede zaak.


  Maak melding

 21. @ik vraag me af.

  Zou ik mij vergist hebben, zou best kunnen?
  Dan was het wss “dus dat”, nou sorry hoor.
  Maar bovenstaande geld ook voor jou, waarom neem je niet zelf het initiatief?
  Jij bent een voorstander van positieve kritiek zoals je zelf zo vaak aangeeft(dit keer vergis ik mij niet), maar je klaagt continu.
  3 reacties lang, vandaar mijn analyse; deze zit nog met onverwerkt verdriet, of zoiets.

  Je vind het komisch dat ik op jou reageer en de manier hoe…
  Wees blij dat er überhaupt iemand is, die de moeite neemt om te reageren.
  Ik heb mijn eigen stijl van reageren en dat blijft zo.

  vwb de creoolse broeders, ze zijn tot op het bot verdeeld.
  Jij hebt nog veel werk te verzetten.

  suc6


  Maak melding

 22. Ja, daar heb je het weer. Als sranangmangs geen eenheid kunnen vormen en corrupt zijn dan gaan anderen jou beleid en de weg die je niet mag bewandelen bepalen. Chaos en corruptie verbannen moet het credo zijn onder sranangmangs. ‘De Waarheid’


  Maak melding

 23. Esmerald,

  Ik klaag niet. ik constateer. Neem dat maar van mij aan. Verder ben ik er geen voorstander van dat alle mensen die zaken constateren maar moeten denken dat zij iets kunnen doen.

  Er zijn genoeg deskundigen die het kunnen oppakken. Ik weet uit ervaring dat zij het ook hebben aangeboden, hebben meegedongen naar de gunning. Ik weet ook dat zij om onverklaarbare redenen die gunning niet hebben gekregen.

  Waarom zou het slecht zijn om de situatie van kwakoe neer te leggen naar bestaande activiteiten? Moeten we niet regelmatig zaken evalueren, of vindt je dat men maar gewoon zonder planning en of visie te werk moet gaan?

  Dat er veel werk te doen is, dat is een feit. dat ik daaraan mijn steentje bijdraag en zal blijven dragen ook. Maar dat doe jij met jouw bijdragen ook hoor.
  Ik neem zeker initiatieven hoor maar dan op de terreinen waar het mijn expertise betreft.

  Wie en wat zijn trouwens creolen? Ik ben daar toch wel benieuwd naar.


  Maak melding

 24. @ik vraag me af.

  Whahahahahaha,
  Wie zijn creolen?
  Ik waag me niet aan die boobytrap.
  Zie Bing.

  Ik denk dat de situatie reeds lang is geëvalueerd, tenminste door de Overheid.
  Zelf vind ik het verbazingwekkend, dat juist de ‘rechtse’ VVD, een linkse hobby wilt oppakken.
  Mijn zegen hebben ze.
  Tijden veranderen.

  Velen oefenen een ander beroep uit, dan waarvoor ze hebben gestudeerd, of niet dan……


  Maak melding

 25. Esmerald,

  Boobytrap? zo de waard is zou ik zeggen.

  Welke situatie ie geëvalueerd? Door welke overheid en wat zijn volgens jou de conclusies? of moet ik zeggen, wat is jouw aanname?

  Velen oefenen een beroep uit waarvoor ze iet hebben gestudeerd. Velen doen dat ook verdomde goed. Alleen zegt ondergetekende dat hij zich liever bezig houdt met zaken waar hij verstand van heeft.

  Soms zou je denken dat meer mensen dat zouden moeten doen.

  Trouwens ik heb je geen commentaar horen leveren op mijn inhoudelijke bijdrage. Een gemiste kans. Je lijkt me iemand waarmee te praten valt hoor.

  Aannames (vooroordelen) zijn niet handig in een discussie. Als we ons aan de feiten houden praat dat veel makkelijker en komen we er altijd uit.


  Maak melding

 26. @GMap

  De zoveelste ontmaskering. Versterkt mijn vermoedens over jou alleen maar. Ik was dus niet de enige die tot deze conclusie van vaag en kort door de bocht denken van jou kwam.


  Maak melding

 27. Het Kwakoe Festival begon eenvoudig en gezellig.
  Het is uitgegroeid tot een van de kleurrijkste festivals van niet alleen Nederland maar van heel europa toentertijd. Dit festival ontwikkelde zich verder tot een massa festijn en de corruptie begon hoogtij te vieren. Kwakoe een van de zoveelste surinaamse organisaties die ten onder ging vanwege financiele wanorde. Terwijl er op verantwoordelijke wijze sociaal en maatschappelijke ondernomen kan worden t.b.v heel wat kwetsbare groepen die hulp nodig hebben onder de surinaamse gemeenschap. En projecten die gerealiseerd kunnen worden naar een hoger doel.
  Individuen die denken hun zakken te spekken ten nadele van het voortbestaan van zo een mooi initiatief van de diaspora vanuit de Bijlmer-zuidoost nederland.


  Maak melding

 28. Astrando,

  Ik kan me gedeeltelijk vinden in je analyse. Ik wil echter een paar kleine aanvullingen doen.

  De stichting kwakoe nam de organisatie van het festival op gegeven moment op zich. Het was een initiatief van mensen ( in eerste instantie uit de EG buurt van de Bijlmer.

  In feite als activiteit voor jongeren die niet op vakantie konden gaan. In de eerste jaren waren er veel familie teams. Teams zoals de Grootfaam boys, De Frankel boys, Esaboys, maar ook teams van cafe’s en toen zelfs ook al teams uit Zaandam en Utrecht.

  Nadat het verplaatst werd naar het Bijlmerpark (vanwege de bouw van de Amsterdamse poort) is het ondanks dat mensen dachten dat het een zachte dood zou sterven door de verhuizing, explosief gegroeid.

  Het voetbaal stond centraal en er waren wedstrijden waar er tienduizenden mensen langs de kant stonden. Wedstrijden waar men weken naar uit keek.

  Het werd zo hot, dat er zelfs prof voetballers naar ‘kwakoe’ kwamen om te spelen. Ik denk dat op Vanenburg, Rijkaard en Gullit na, bijkans de hele Surinaamse elite op het gebied van voetbal op kwakoe heeft gespeeld.

  Kwakoe had naam gemaakt. Ik vind het heel normaal dat organisatoren betaald krijgen voor een evenement. Ook al wordt dat gesubsidieerd. Ze moeten dan wel kwaliteit leveren of worden vervangen.

  Kwakoe eigende zich als toen enig overgebleven organisatie het festival toe. Niemand heeft daar iets tegenin gebracht.

  Op gegeven moment vindt er een herijking plaats binnen de politiek omtrent categoriaal werk. In feite wordt er door de politiek gezegd dat er niets mag bestaan buiten de dominante witte cultuur. Alles wat daarvan afwijkt moet en zal geëlimineerd worden.

  Nu is het zo dat de opeenvolgende besturen van kwakoe blijkbaar niet in staat waren hun bestaansrecht te formuleren en tegen het beleid van de lokale politiek in opstand te komen. Een van de redenen was natuurlijk de afhankelijkheid van subsidies en de niet al te beste financiële huishouding.

  Kwakoe werd gedwongen te splitsen in een podium en een festival. de voorzitter van de stichting kwakoe koos ervoor het voorzitterschap van het festival op zich te nemen.

  Er heeft in die tijd geen innovatie plaatsgevonden en men leunde op het feit dat de bezoekers toch wel kwamen. De leiding heeft ook teveel geleund op afgeschreven methodes om kleine onbeduidende punten te scoren. Feitelijk was de makke dat er geen lange termijn visie was en is bij veel bestuurders.

  De potentie van kwakoe is nooit echt onderkend en men was druk bezig zich als voorzitter en of directeur op de borst te slaan. Geilend op de status die zij dachten te hebben als leiding van Kwakoe ( dat uitte zich onder meer in zielige vip tenten en het uitnodigen van notabelen en daar opzichtig tegenaan schurken)verviel het festival tot alleen maar een amateuristisch in elkaar gezet ontmoetingsspektakel.

  De ziel werd vanaf de splitsing uit Kwakoe gehaald. Het is nog niet te laat. Ik heb alle vertrouwen in de nieuwe generatie organisatoren. Deze groep is stelselmatig buiten de deur gehouden door de oude garde.

  En ja, de organisatie mag, sterker moet verdienen aan zo een evenement. Moeten mensen dan vrijwillige een jaar werken? kom op zeg.

  De deelraad heeft een witte man als supervisor aangenomen voor het festival. dat was twee jaar geleden. De beste man verdiende daar een ton aan.

  Geloof me, dat heeft de oude directeur, Bakboord in zijn levensdagen niet gehad.

  Nee, laat de nieuwe generatie het doen. Geef de gunning nog dit jaar, want nu al is er weinig tijd een goed festival te organiseren en laten we er allemaal iets moois van maken.

  Het is en blijft een evenement uit de boezem van de Afro Surinaamse gemeenschap.


  Maak melding

 29. @ik vraag me af

  Dat is wel een hele statement geworden. Maar nu zijn wij lezers meer bewust geworden van jou uiteenzetting. Inhoudelijk is dat goed verwoord. Ik ben ook van oordeel dat zo een mooi initiatief zijn traditie moet blijven behouden. Behalve de sport, lekker eten en feesten zijn er ook liefdesrelaties ontstaan tijdens kwakoe events die nogsteeds stand houden. Het is dus een meeting point waar van alles nog wat mogelijk is.
  Leuke herinneringen.


  Maak melding

 30. Astrando,

  Het is leuk dat er een evenement is waar mensen kunnen ontspannen. Wat belangrijker is, is dat de organisatoren moeten beseffen dat het evenement meer wordt/is dan dat alleen.

  Kijk wat bijvoorbeeld Esmerald vertelt over de manier waarop de Hindoestaanse gemeenschap omgaat met het feit dat evenementen worden gekoppeld aan de identiteit, beeldvorming en dus ook zelfbewustzijn van hun groep.

  Het besef dat het succes maar ook het falen van een dergelijk evenement een grote impact heeft op de beeldvorming van de groep ontbreekt ten ene malen bij de vorige organisatoren.

  Daarnaast misten ze de kans een dergelijk evenement te gebruiken als een instrument voor economische empowerment, als katalysator voor andere activiteiten zoals een bedrijven exchange, voorlichting en ga zo maar door.

  Het plezier is een doel op zich geworden en dat kan nooit alleen de bedoeling zijn van zo een groot evenement.

  Maar verder geef ik je groot gelijk hoor. leuke herinneringen. Ik heb ook nog een lekker balletje getrapt op Kwakoe.


  Maak melding

 31. Ik wil niet etnisch denken maar de bijdrage van de afro community uit surinaamse roots en over de hele wereld heeft bijgedragen tot de magische tot standkoming van heel wat winstgevende projecten wereldwijd. Elke innovatie die deze groep heeft bedacht is klein begonnen en groot geworden. Wat blijkt n.l.

  De bedenkers worden nooit echt rijk dan vliegen die meteen op af komen het kapitaal hebben en het allemaal rendabel maken en over de ruggen van deze havenots rijk worden.

  Kwakoe ontstond door de AFRO surinaamse gemeenschap en hindoestanen hebben zich aangemeld net als in suriname wanneer ze merken dat geld en mogelijkheden zitten in een gedachtegoed van een ander. Deze groep heeft flink van de marketing en handel gebruik kunnen maken. De roti, chinees eten en indisch eten is in suriname door de creols gesurinamiseerd en de smaak van deze tafels is niet te evenaren. De pom die een joods product is is ook een voorbeeld. Noem maar op!

  Wat de afro cultuur wereldwijd gepresteerd heeft kan je alleen maar wensen een beetje af te stammen van de afro’s.De muziekcultuur in amerika, jazz, soul,hiphop, r&b. En nu ook een vredige president of de USA.

  Zondag heb je de marathon in New York. Wie beweerd dat de politie altijd achter afro’s met een pistool rent kan aanschouwen dat de politie zondag voor de afro’s
  op de motor rijdt. En dat de startschot mischien ook wel voor en niet achter de lopers zal luiden.

  En wat denk je van de wereldberoemde uitspraken:

  BLACK IS BEAUTIFUL.
  ONES GO BLACK, NEVER GO BACK.

  I’m black, and i’m proud.


  Maak melding

 32. De zwarte mensen hebben het zoals gewoonlijk vooral weer eens over etniciteit(uitzonderingen daargelaten). Ik zal daar als blanke man voor één keertje nou eens in meegaan om onze kant te belichten:

  Luister, het is gewoon altijd hetzelfde liedje als zwarte mensen ergens de meerderheid hebben. Of het nu gaat om Afrika, Haïti, een voetbalvereniging, de Bijlmer, de zwarte wijken in Amerikaanse steden als Detroit of de organisatie van een festival – het gevolg is voorspelbaar.

  We leven in een tijd waarin we geacht worden dit patroon niet te benoemen (net zoals ooit van de inwoners van de Sovjet-Unie werd verwacht dat zij de evidente tekortkomingen van de falende ideologie daar niet onder woorden zouden brengen) maar zwart, wit, íedereen ziet en weet het toch joh, jullie zelf ook. Daar komt die aangeboren onzekerheid van jullie toch ook vandaan (harder roepen dat je zo trots bent om zwart te zijn joh)?
  Ach, daarom lachen de meeste van ons altijd maar sportief mee met jullie grapjes over hoe jullie geslachtsorganen gemiddeld wat groter zijn, of over het algemeen wat ritmischer zijn aangelegd.
  Don’t worry, ondertussen gaan wij wel gewoon door om de betreffende landen, buurten, verenigingen etc. middels subsidies, ontwikkelingshulp en goedbedoelde initiatieven te blijven helpen hoor. Jullie kunnen het gewoon niet alleen, het creëren van een betere leefomgeving voor jullie kinderen (of in veel gevallen zelfs maar het voeden van jullie zwarte kindjes) en dat bewijs leveren jullie zelf. Keer op keer op keer op keer.
  Wees nou maar gewoon blij dat wij dat festivalletje voor jullie regelen. Zonder onze hulp en financiële steun was het er 7 jaar geleden al niet meer geweest.


  Maak melding

 33. Don’t get me wrong, ik hou van Suriname en Surinamers maar reken mij, mijn familie en kindjes niet af op acties die 150 jaar geleden zijn gebeurd en die JULLIE én IK niet hebben meegemaakt en waar we beiden geen invloed op hebben.

  Let’s just get together en laten we gewoon trots zijn op onze gezamenlijke geschiedenis en de zaken die ons verbinden. Nederland en Suriname, samen zijn we onoverwinnelijk!

  Peace


  Maak melding

 34. die p**g p**g tata’s ruiken geld, …
  ze zien heus wel dat dat kwakoe een succes ia. want ze zien euro tekentjes boven elke bezoeker.. tel op je winst.
  zodra de orga een puinhoop maakt.. Staan die tata’s als weerwolven te loeren.
  Dus orga..hou op met corruptie!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.