dinsdag, juni 18, 2024
HomeOnderwerpenEconomieSuriname krijgt geld voor studie verbetering energiesector

Suriname krijgt geld voor studie verbetering energiesector

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 28 okt – Suriname krijgt zevenhonderd duizend dollar van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank, IDB. Dit meldt de bank. Het geld is bestemd voor een studie naar mogelijkheden voor de opzet van een raamwerk voor het ontwikkelen van duurzame energiebronnen. Het betreft een voorstudie. Na afronding kan de volgende stap worden gezet.

De studie is de voorloper van een groter project. Volgens de bank gaat het om het project Ontwikkeling van Hernieuwbare Energie, energie-efficiëntie en elektrificatie van Suriname. De regering diende het project ter waarde van ruim vier miljoen dollar, al in voor financiering. Over dit project moet nog een besluit worden genomen. Suriname krijgt alvast de kans de mogelijkheden na te gaan. Om de studie uit te voeren zal de regering zelf ook een bijdrage moeten leveren.

Die bijdrage is vastgesteld om honderd en vijf en zeventig duizend dollar. Uit de studie moet vooral de potentie bevestigen die Suriname heeft wat betreft hernieuwbare, schone energie. Er wordt vanuit gegaan dat die potentie behoorlijk omvangrijk is. Gedacht wordt aan zonne-energie, waterkracht en bio-energie. De bedoeling is er op termijn veel meer gebruik van te maken. Vooral het binnenland met zijn verspreid liggende gemeenschappen zou moeten profiteren.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

9 REACTIES
 1. Wat een ingewikkelde zin: “een studie naar mogelijkheden voor de opzet van een raamwerk voor het ontwikkelen van hernieuwbare energie…”
  Als ik het goed begrijp krijg je voor die 750.000 USD dus niet eens een raamwerk, maar je krijgt meer inzicht in de mogelijkheden van een raamwerk… is dat niet iets wat je met een beetje creatief googelen in een middag voor elkaar krijgt?


  Maak melding
 2. Henk Molenaar snapt er niets van.
  Uitleg: Studeren kost geld.Ook de studie(de voorstudie)
  naar mogelijkheden kost geld. Waar gaat deze studie over? Deze studie gaat over de verbetering van de energiesector.Men wil de mogelijkheden bestuderen voor de opzet van een raamwerk voor het ontwikkelen van duurzame energiebronnen.


  Maak melding
 3. @ Jan:

  Nee. Er moet grondig nagegaan worden wat de mogelijkheden zijn. Vervolgens moeten er rendementsstudies worden gemaakt. Je wil namelijk investeren in de meest renderende opties. Dat is niet zo simpel. De opbrengst is namelijk geen simpele optelsom. Op Curacao bleek o.a. dat er wel veel zonne-energie opgewekt kan worden, maar dat de gewone apparatuur ook veel eerder kapot gaat. Er zijn dus andere berekeningen noodzakelijk (andere overhead dan in Europa). Dat moet allemaal onderzocht worden.

  Waarschijnlijk houdt dat raamwerk in dat een plaatje wordt gemaakt van hoeveel procent er per manier van energie “winnen” gebruikt zal worden om de totale behoefte te dekken.

  Bijvoorbeeld moet worden nagegaan hoeveel biomassa Suriname momenteel weggooit. Als dat genoeg blijkt te zijn voor de totale energievoorziening, kan de EBS stoppen met die stookolie motoren. Ik zeg zomaar wat, maar ik denk dat zulke overwegingen gemaakt zullen worden.

  Ik snap alleen niet dat met al die miljoenen men weer geld vraagt aan het buitenland. Er is toch zoveel geld?


  Maak melding
 4. suriname heeft geen voorstudie nodig; met zonnepanelen kun je genoeg energie opwekken; met getijden krachten ook. dit weet ik al jaren, dat heb ik al jaren geleden op dit forum wereldkundig gemaakt. die voorstudie is hun zakken te vullen..


  Maak melding
 5. Ook al geeft men nog zoveel geld. Met onberechte moordenaars en bankrovers verwordt het vroeg of laat als Zimbabwe.

  Het strand van bv. Albina begint zoetjes aan de vorm te krijgen van een kostgrond. Een bananenboom, ananas en zelf watermeloen zijn gewassen, die goed gedijen op het slecht onderhouden strand. De omgeving is zwaar vervuild en bezaaid met boomstronken, petflessen en allerlei vuil. Tot overmaat van ramp worden menselijke uitwerpselen in de rivier gegooid.

  Paramaribo gaat langzaam maar zeker meer en meer lijken als tijdens jaren zestig. Een afrikaanse broko parnassi met al die afrikaanse afstammelingen.


  Maak melding
 6. de geld gever IDB moet NIET het geld geven,,,maar samen met de ebs om de tafel gaan zitten en een oplossing zoeken..

  er is nu geen sprake van kolonialisme,maar bittere noodzaak om het gezicht te redden..

  geld geven aan suris,verdwijnt in een bodem-loze grote uitzichtloze put..

  zie maar de afgelopen zeven en dertig jaar ,alles is verdwenen en niets is er van terecht gekomen..

  letwel deze regeerders zijn afgestudeerden in het laten verdwijnen van de middelen..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES