Lezing over Slavenschip Leusden bij Vereniging Ons Suriname

37

In het kielzog van de serie De Slavernij -nu bijna een jaar geleden- organiseerde debatcentrum De Rode Hoed in samenwerking met de NTR een debat met als thema: “Hoe schrijf je zwarte geschiedenis met overwegend witte bronnen?” Tijdens het debat werd de eurocentrische kijk op de slavernijgeschiedenis door verschillende sprekers uit de zwarte gemeenschap gehekeld met voorbeelden van diverse onjuiste beweringen uit de serie.

Buitendien is het verhaal van de tijger niet het verhaal van de jager, werd er betoogd. Echter bleek eens te meer dat (gezaghebbende) vertegenwoordigers van Nederlandse academische instituten het Nederlandse slavernij- en koloniale verleden het liefst ontkennen of bagatelliseren. Prof. den Heijer, die in zijn oratie (in navolging van prof. Piet Emmer) min of meer had gesteld dat The Middle Passage een luxe zeecruise voor de tot slaaf gemaakten was voegde er nog een schepje bovenop: het ging om niets meer dan ‘witte wetenschap’ en de rest was ‘zwarte emotionaliteit’.

Mede ingegeven door 150 jaar herdenking van de afschaffing van de slavernij in 2013 zal Vereniging Ons Suriname onder de provocatieve noemer ‘Witte wetenschap, Zwarte emotionaliteit’ een serie lezingen, films en debatten organiseren. Het doel is om zoals één van de initiatiefnemers het stelde te geraken van het adagium ‘we ARE weak and poor because we were colonized’ naar ‘we WERE colonized because we were weak and poor’. Op zondag 28 oktober is er een lezing over Het Slavenschip Leusden door Dr. Leo Balai.

Lezing over het Slavenschip Leusden
Aanvang: 15.00 uur
Co-referent: Dr. Guno Jones, senior onderzoeker aan de VU, Amsterdam
Ivette Forster interviewt Leo Balai en Guno Jones
Optreden van Claudio Benito (flamenco guitaar)

Vereniging Ons Suriname
Zeeburgerdijk 19-a
1093 SK Amsterdam

37 REACTIES

 1. Onzin. Ik heb van beiden wetenschappers hun boeken gelezen en ze zijn beiden zeer negatief over de slavernij.
  Maar zoals goede wetenschappers betaamt doen ze onderzoek en interpreteren die onderzoeken zonder vooroordelen.
  Ik zou mij persoonlijk meer druk maken om de hedendaagse slavernij in Suriname.
  Kinderarbeid en gedwongen prostitutie.


  Maak melding

 2. Witte historici zijn bevooroordeeld in hun geschiedschrijving.Plat gezegd ze liegen.Er zijn heel veel voorbeelden van dat ze niet betrouwbaar zijn.

  Als ik alleen maar in mijn leven zie wat gebeurt is wat nu beschreven is denk ik het is waar de winnaar schrijft de geschiedenis.Zie de uitroeing van de armen in Zuid America.De moord op Lumumba dat hij een dief zou zijn.De hebzucht van de Belgen wordt op alle wijzen weg gehouden.

  En kijk wat die zwarte[witte]bovenstaand schrijft wetenschappers zijn zonder vooroordeel


  Maak melding

 3. Het gaat een ontkenning en leugen kwestie vanuit het witte manier van denken blijven.
  Alles wat met verdrukking,slavernij openbaar gemaakt word is gedeeltelijk fictie,leugen,,.
  Waarom begint men niet in tijden vóór slavernij toen er nog geen slavernij en onderdrukking bestond ,en wie de gene zijn geweest die,die orde verstoord hebben.
  Maar men blijft maar op het punt waar slavernij al in volle gang bezig was,en in het leven geroepen door de arabieren die er 1000 jaren vóór de european met slavernij begonnen waren,en de wreedheid van beide even onmenselijk waren.
  Ik geef ook lezingen ,maar het boven vermelde nieuws is voor mij een afleiding om het ware gebeurtenis te verduisteren.


  Maak melding

 4. Ik word eerlijk gezegd een beetje moedeloos van al die slavenverhalen. Ik zou me ook mateloos irriteren aan een verhaal over Piet Hein. Er is al genoeg daarover geschreven en een ieder heeft zo zijn mening kunnen vormen. Het is wel voor sommigen een eeuwig durend probleem waarmee zij tot in lengte van jaren zullen worstelen.


  Maak melding

 5. Beste Sra: “Waarom begint men niet in tijden vóór slavernij toen er nog geen slavernij en onderdrukking bestond”

  Kun jij aangeven wanneer er in de wereld geen slavernij en onderdrukking bestond dan?

  Get real!


  Maak melding

 6. @Ghandi
  De slavernij is relatief nog niet zolang geleden afgeschaft.(nog geen 150 (3×50)) jaar geleden).
  Dus voor bepaalde mensen is dat “kersvers”.
  Mijn betovergrootmoeder was slavin;haar dochter,dus mijn overgrootmoeder een slavenkind;mijn grootmoeder had dus een moeder die de slavernij heeft meegemaakt.Dus dat is nog heel erg dichtbij!Mijn moeder kent heel veel verhalen door overlevering(mondeling),die niet in de geschiedenisboeken staan!
  Piet Hein en de slavernij zijn onderwerpen uit de geschiedenis dus zullen tot in lengte van dagen besproken worden.Wodr maar moedeloos,maar dat veranderen zal je niet lukken.Trouwens om het heden te begrijpen moet men altijd weer terug gaan in de tijd “het verleden” welteverstaan!!!!!!!
  Vind je dat zo’n ramp?


  Maak melding

 7. @Henk Molenaar
  sra gaat jou het antwoord op je vraag schuldig blijven.
  Hij staat bij mij ook in het krijt!
  In het verleden heb ik hem al wat vragen gesteld maar is ze tot heden op een laffe manier ontweken!


  Maak melding

 8. Ghandi, ie sabie tijdens de slavernij is er ook zat gemoord en verkracht etc, jij wordt er moe van over die slavernij, ik word moe over dat gezeik van 8 dec waar geen ene moer uit zal komen en er constant vooral nu over gepraat wordt en veel meer, we schieten er niets mee op, we taki, lever commentaar not moro, in Suriname denken we bijna niet meer aan dat, ie sabie, no mang djiem wang brik.


  Maak melding

 9. Haast elk land heeft slaverij gekend, ook Afrika alwaar de slavernij reeds bestond voor de komst van de blanken. Nazaten van de slavernij moeten ophouden om steeds oude koeien uit de sloot te halen. Ik heb niets tegen herdenking van de slavernij en de vreselijk dingen die hebben plaatsgevonden. Als wij in staat waren de schuldigen te straffen middels een tribunaal of iets dergelijks, zou ik mij daar niet tegen verzetten. Maar laten wij ook niet overdrijven. We moeten voorkomen dat sommige nazaten steeds een verklaring zoeken met dingen die mis gaan in hun leven, door herhaaldelijk de oorzaak te zoeken in hun slavernijverleden. Dat zie ik als een zwaktebod!


  Maak melding

 10. @sra
  De moderator zal het jou voor deze ene keer vergeven!
  Vertel maar wanneer en waar jij jouw lezing houdt!
  Ik kom graag! ;-)Ik kom met wat collega’s die erg geïnteresseerd zijn in lezingen over Suriname/Surinamers.
  Kan jij me het thema,lokatie en tijd doorgeven s.v.p ?


  Maak melding

 11. Ik ben het helemaal eens met Ghandi en het tweede gezeik dat we moeten afschaffen is over die Indier Ghandi. Dat geweldloze verzet in 1 van de meest geweldadige landen ter wereld is helemaal uit de tijd en zo vermoeiend om steeds aan te horen.


  Maak melding

 12. Het is evident dat de Surinaamse jeugd meer weet van de slavernij dan de 8 december moorden. Het is een feit dat de machthebbers selectief omgaan met het presenteren van de geschiedenis aan de jeugd. Degene die zich zo fanatiek vastklampen aan het slavernij verleden hebben grote moeite de bloedige jaren 80 bespreekbaar te maken en te onderzoeken.


  Maak melding

 13. Beste Ghandi: je hebt het uitstekend verwoord.

  Om na 7 generaties nog steeds met een slavernij syndroom rond te lopen is een beetje overdone……


  Maak melding

 14. Wat een gelul allemaal,over anderen die de slavernij op hun eigen manier willen gedenken!
  Ze beginnen zich t.o.v. anderen nu zelf precies als DDB m.b.t. het “decemberding” te gedragen.
  Die balk zien ze nu wel niet!
  Stelletje selectief verontwaardigde oelewappers!


  Maak melding

 15. Slavernij was overal en bijna elk volk heeft ermee te maken gehad. Ja! Maar nooit eerder in de geschiedenis was het zo nadrukkelijk op ras en kleur gebaseerd als in de periode dat de westerse mogendheden, met Nederland als duivelse koploper, zich ermee bemoeiden. In al zijn wreedheid, was het een misdaad tegen de menselijkheid. Dat kan niemand ontkennen.

  Maar ik verzet me tegen al die onnozele figuren, die alles wat hen overkomt in hun miezerige leven, wijten aan de slavernij of aan de vroegere kolonisator. Is een van hen ooit een slaaf geweest? Juist. Dat juk van de slavernij is geen reden om niet fier en recht te lopen en je te ontwikkelen tot een productieve burger die de wet respecteert.

  Het is namelijk opvallend hoe sommige mensen het Nederlandse koloniale verleden oprakelen, iets dat soms meer dan 300 jaar geleden is gebeurd, en doen alsof hun neus bloed als het gaat om de misdaden van Bouterse en zijn kornuiten, iets dat maar 30 jaar geleden is gebeurd.

  Go get a life, zeg ik dan. Ik heb geen tijd voor bulshit.


  Maak melding

 16. Surinamers, wij moeten nu wel over hun slavernij, verkapte slavernij en reinvented slavernij overheen zijn. Wie moe setie oeng kondre boeng. Zoals het in onze volkslied staat.
  Die slavenverleden is voor de geschiedenisboeken en mensen die niets beters te doen hebben. Joden klagen niet dat ze ooit slaven zijn geweest in Egypte voor de farao’s. Zij hebben hun eigen problemen, en eigenlijk moeten wij trots zijn dat de eerste synagoge op het westelijk halfrond in Suriname was gebouwd.


  Maak melding

 17. Is er een vergelijking mogelijk tussen de slavernij en de 8 december moorden. Het antwoord is ja. Tijdens de slavernij zijn er gruwelijkheden begaan door de kolonisator uit puur winstbejag en op 8 december door een dictator uit puur machtswellust.


  Maak melding

 18. Slavernij of lijfeigenschap is een vorm van onvrijwillige dienst waarin een persoon wordt behandeld als het eigendom van een ander persoon.
  De persoon die het bezit is, wordt slaaf genoemd, naar het Balkanvolk (zie ook Slavische volkeren) dat na de oudheid eeuwenlang de belangrijkste leverancier was van slaven. Slavernij komt nog op veel plekken in de wereld voor, hoewel het vrijwel overal illegaal is. Naar schatting 100 miljoen mensen leven nog in een situatie waarin ze gedwongen worden tewerkgesteld. Een van de aspecten van slavernij is slavenhandel.
  ==

  Het beeld van slavernij als Westerse misdaad van de 16e tot de 19e eeuw is niet volledig. Slavernij bestaat namelijk minstens zolang als de geschiedschrijving. Het Oude Egypte, Oude Griekenland, de Romeinen, maar ook modernere Afrikaanse en Arabische culturen maakten en maken veelvuldig gebruik van slaven. Slavernij kwam ook in de Chinese, Indische en Amerikaanse indianenculturen voor.
  Er waren wel verschillen tussen de diverse vormen van slavernij. Slavernij kwam voor als gedwongen dienstverlening (huishoudelijk werk, dienst in het leger, zware arbeid), maar werd ook als straf opgelegd om bijvoorbeeld schulden af te lossen. Soms kregen slaven loon, soms kost en inwoning. Essentieel aan slavernij is echter de onvrijwilligheid. Een slaaf werkte meestal vanaf zijn geboorte of gevangenneming tot aan zijn dood voor zijn eigenaar. In sommige culturen kon een slaaf zijn vrijheid wel verdienen of kopen.
  In de meeste culturen van de Oudheid verkeerde een groot deel van de “vrije” boeren in een soort horigheid ten opzichte van de grondbezitters. Daardoor hadden dezen ook zonder slavernij de beschikking over een voldoende hoeveelheid goedkope arbeidskrachten.
  ==

  Is dat ook gelogen?

  Kom nou.
  De archieven van de WIk en VOC zijn bijzonder nauwkeurig.
  Er was in de 17e eeuw geen enkele reden te bedenken om leugens op te schrijven.
  Nu wel.
  Dus ik vertrouw de verhaalyjes uit overlevering niet.

  Het verhaal over het slavenschip de leusden hebben wij trouwens te danken
  aan deizelfde archieven.

  In het jaar 1737 voer het schip onder leiding van Jochem Outjes vanuit Afrika richting Suriname. Als lading had het schip 714 slaven aan boord. In de monding van de Marowijne kwam het schip op 18 januari 1738 vast te zitten op een zandbank. De slaven die benedendeks aan kettingen waren vastgeklonken begonnen zich te roeren, omdat inmiddels water het schip binnendrong. De kapitein was bang voor een massale opstand van de slaven en dat die hem en zijn bemanning zouden vermoorden, daarom durfde hij de slaven niet los te laten. Met de enige sloep aan boord vertrok de bemanning naar de wal. Slechts 12 slaven overleefden uiteindelijk de ramp.[1]
  Enkele maanden later bereikte de Heren XIX het rampzalige bericht van de Leusden. Als reactie hierop werd de slavenvaart op Suriname stopgezet.

  Snap je nu waarom er zo weinig slaven in 1860 in Suriname woonden?


  Maak melding

 19. Dat er zo af en toe een verdwaalde koloniaal zich meent in de slavernij discussie te moeten mengen is al erg genoeg,maar dat er daarbij ook nog hordes hindoes zich geroepen voelen om uitspraken te doen aangaande afro-surinamers over het verwerken van hun verleden en pijn,is niet alleen honds brutaal en afkeurenswaardig ,maar ook nog eens weerzinwekkend.


  Maak melding

 20. Er word gezegd dat er reeds slavernij gaande was vóór de komst van blanke mensen ,dat klopt niet,omdat er 3000 jaren vóór de komst van buiten standers er al een beschaving bestond die geen slavernij gekend had,en ook nooit in die gemeenschap voor gekomen is,die gemeenschap/beschaving werd Tamare en later nijl vallei genoemd,later werd het Nubia genoemd,het tegenwoordige Sudan.


  Maak melding

 21. Forummers, Odi odi.

  Voor mijn lieve (sra JUDESKA) veel lees plezier.
  (google even verder op het net)

  LINK SURINAAMS EN ZWITSERS SLAVERNIJVERLEDEN BLOOTGELEGD (23/10/2012)

  Vandaag de dag is er een chique hotel en restaurant gevestigd in kasteel Du Peyrou. Een Zwitserse ngo verzorgt rondleidingen naar onder andere dit landhuis om mensen bewust te maken van het Zwitserse slavernijverleden.-.

  Paramaribo – In 1764 startte in Neuchâtel de bouw van een kasteel naar het voorbeeld van het Franse Kasteel van Versailles. Pierre-Alexandre Du Peyrou, zoon uit een hugenotenfamilie wiens vader Pierre du Peyrou werkzaam was bij de Raad van Justitie in de kolonie Suriname, erfde in dat jaar namelijk een kapitaal.
  “Het lijdt geen twijfel dat het fortuin waarmee ‘mini-Versailles’ is gebouwd afkomstig is van Zwitserlands donkere Slavernijverleden.”

  Volgens ingewijden zou mijn lieve (sra JUDESKA) ook recht hebben op een klein aandeel in het “fortuin”.

  Dus sra (JUDESKA) mi gudu, begin alvast een geheime bankrekening te openen in Zwitserland.


  Maak melding

 22. Hoe wordt een syndroom geboren:
  eerst eeuwen lang Europese slavernij(!), daarna onderdrukking en negeren door westerse mogendheden voor landen zoals Haïti, of onderdrukking en uitbuiting in koloniale periode, daarna leegloop van werkende en middenklasse bij onafhankelijkheid, tegelijkertijd een geldverslindende corruptie door de leiders die de macht krijgen van de “witte man”, geen mogelijkheid tot protest door de direkt betrokkenen en nu worden de nazaten verteld dat het te lang geleden is om er wat mee te doen want men wordt er “moe van”.


  Maak melding

 23. De zwarteman is de uitvinder van de slavernij.

  Slavernij is al een oud fenomeen in West-Afrika als de Europeanen vanaf de vijftiende eeuw op het toneel verschijnen. Sommige Afrikaanse culturen houden dan al eeuwen slaven. Heb je bijvoorbeeld een schuld die je niet kunt afbetalen, dan zal je kind bij de schuldeiser moeten werken. Heb je de schuld afbetaald, dan is je kind vrij. Lukt dat niet, dan blijft je kind slaaf. Door dit soort tradities en sociale relaties kent een deel van de bevolking de status van slaaf.

  Ook de handel in Afrikaanse slaven bestaat al langer. Al eeuwen brengen karavanen zwarte slaven naar Arabische landen. Maar met de komst van de Europese slavenschepen aan de West-Afrikaanse kust krijgt de slavenhandel een enorme omvang. De vraag schiet omhoog en daar spelen Afrikaanse handelaren handig op in.

  Ashanti koning
  Een voorbeeld is het koningrijk van de Ashanti (in het huidige Ghana), dat vanaf 1570 opkomt. De macht van de Ashanti komt in deze periode onder meer van de goudhandel. Het land is rijk aan goudvoorraden. De oorlogen die zij voeren met de volken uit de omliggende gebieden leveren hen veel krijgsgevangenen op. Deze gevangenen worden als slaven verkocht. Met de groeiende vraag naar slaven aan de kust wordt oorlog voeren een lucratieve bezigheid.

  Deze oorlogen leveren in één klap veel slaven op. Daarnaast zijn slavenjagers actief. Zij ontvoeren mensen in het binnenland om hen als slaven te verkopen. Deze bendes trekken tijdens dit soort rooftochten van dorp naar dorp. Zij nemen de geschikte mannen, vrouwen en kinderen mee. Oude mensen en kleine kinderen blijven meestal achter. Zodra de handelaren genoeg slaven verzameld hebben, drijven ze hen naar een binnenlandse slavenmarkt, of direct naar de kust.


  Maak melding

 24. @Tedje, bedankt voor uw historische toelichting die wellicht een ander licht zal werpen op de slavernij.
  Vooral diegene die lijden aan PKS kunnen met uw uiteenzetting wel meer leren over slavernij.


  Maak melding

 25. Beste Sra :”Er word gezegd dat er reeds slavernij gaande was vóór de komst van blanke mensen ,dat klopt niet”

  Welk sprookjesboek gebruik jij voor je geschiedenisles?

  Dus slavernij is volgens jou een ‘witte uitvinding’?

  Get real again


  Maak melding

 26. In het noorden van Afghanistan komt tienerslavernij voor onder rijke beschermheren. Zij hebben zogenoemde dancing boys, die als vrouw verkleed dansen en zingen en soms ook seksueel worden misbruikt.
  De jongens zijn vaak rond de 14 jaar oud. De marechaussee onderzoekt nu of rijke Afghanen in Europa illegaal dancing boys invoeren.

  Bron NOS. (Nederland)


  Maak melding

 27. Met het prachtige relaas van @Tedje wordt een einde gemaakt aan het idee dat de revolutionairen ons hebben voorgehouden namelijk: dat de slavernij door de witte man is uitgevonden en ook als zodanig uitsluitend werd bedreven. Deze revolutionairen willen alleen praten over de slavernij zoals die door het Westen werd gevoerd en niet de slavernij onder de Africanen zelf.


  Maak melding

 28. Politiek.

  Toen de mensheid recht op ging lopen,waren ze net even vrij.Ze waren verzamelaars,rapers,vergaarders.En plots leerden ze dieren te houden maar bleven nomaden tot ze leerden granen te planten.En het planten noopten hun tot een vast verblijfplaats.Tot deze ontwikkeling was er nog geen slavernij.Pas toen er de politiek er bij kwam,de voorraden moesten immers beschermd worden en er moest enige ordening zijn in zo een gemeeenschap.De ene had meer dan de andere.Ten begon men er over na te denken om mensen te laten meehelpen in hun drang naar meer.En toen dat niet vrijwillig lukte,ging men mensen dwingen om voor hun te werken.Welkon slavernij.

  Cobie.


  Maak melding

 29. Tedje,

  Je hebt een deel van het verhaal vertelt. Slavernij of liever gezegd een vorm van slavernij kwam voor in West Afrika. De mensen konden zich zoals je al aangaf als slaven te werk laten stellen, maar er waren regels en protocollen. De slaven waren ook onderdeel van de familie en konden dus ook aanspraak maken op functies en of andere privileges.

  Het was geen dehumanisering zoals dat wel in de trans-Atlantische slavernij wel was. De laatste vorm is ook niet direct zo groot geworden. In eerste instantie werden er krijgsgevangenen geleverd en of elementen die misdaden hadden gepleegd.

  verder ontslaat het de Europeaan natuurlijk niet van de misdaden tegen de menselijkheid die zij hebben gepleegd gedurende die periode.

  Collaborateurs heb je natuurlijk altijd gehad anders had die handel niet op een dergelijke schaal kunnen plaatsvinden. Hetzelfde geldt ook voor de tweede wereldoorlog. Hitler is gefinancierd door rijke jonden voor en tijdens de oorlog. Maar toch worden joden niet verantwoordelijk gehouden voor de holocaust.

  De trans-Atlantische slavernij heet ook wel chatteled slavery en heeft zijn voorganger en evenknie in India waar dit systeem van ontmenselijking al eerder opgang deed.

  De achterliggende redenen voor de oorlogen in West Afrika en de impact die het heeft gehad op Afrika wordt vaak over het hoofd gezien. De Europeanen hebben een hele beschaving verwoest in hun honger naar goud, zout en andere zaken. Steden, dorpen, culturen, boeken werden vernietigd uit naam van de kerk en economische vooruitgang van Europa.

  Afrika werd op gegeven moment verdeeld onder staten en zelfs individuele koningen.


  Maak melding

 30. De slavernij heeft een behoorlijke impact op de surinaamse samenleving toentertijd.
  Maar we zijn immers op een punt belandt waarbij dit onderwerp langzamerhand begint te vervagen in onze samenleving omdat de wereld zich aan het globaliseren is in een rap tempo. En steeds terug te kijken naar die tijd is achteruitgang zelfs in Amerika praat men er niet over en men gedenkt het ook niet. Heel veel zwarte aldaar zijn bezig zich te ontwikkelen.

  En dat is je kracht je softpower, om te laten zien ondanks ontheemding en onderdrukking krijg je mij niet klein. En laat zien waarvoor je staat als je begrijp wat ik bedoel.
  En laat aan de witte “slaven” zien kijk hier ben ik anno 21e eeuw.


  Maak melding

 31. sra
  Henk molenaar
  De waarheid doet pijn ,voor hen,die,in een leven van leugens leeft.

  Dan ben jij als aanhanger van de paarse DNP sekte zeker verslaafd aan pijnstillers


  Maak melding

 32. Politiek.

  Toen de mensen ontdekten dat de volkeren die ze onderwierpen,gebruikt kon worden voor arbeid,vermoordden zij ze niet meer maar namen hun gevangen.Om ze als slaaf te gebruiken.Voordien werden de mensen van de veroverde gebieden steevast vermoord en soms op de BBQ gelegd.Bij de wat primitiever volken zou dat[het eten van mensen]de krachten van de overledene in hun varen.Het ging meestal om hun gebieden te veroveren om landbouw uit te oefenen.[Of voor de jacht]. Meestal ging het dan om mensen met hetzelfde uiterlijk maar behoorden tot een ander stam.Kon ook gebeuren dat de gene die vandaag slaaf is morgen tot het heersend volk kon horen.Meestal ging de slaaf op in de gemeenschap.Werd onvoorwaardelijk opgenomen in de gemeenschap.

  Cobie.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.