Kerkelijke twist houdt schooldeuren dicht

38

PARAMARIBO, 2 okt – De twist tussen twee christelijke stromingen treft ook het Marrondorp Klaaskreek. De onderlinge onverdraagzaamheid haalde het kookpunt op de eerste dag van het nieuwe schooljaar. Hoewel sommigen er schande van spreken, bleven de deuren van de Daniël IJveraarschool hermetisch toe. Dat deden dorpelingen zelf.

Voor dit groepje aanhangers van de Evangelische Broedergemeente (Moravische kerk, red.) was de maat vol. Volgens hen misbruiken leden van de Volle Evangelie de school. Getracht zou worden de leerlingen te bewegen naar de andere zijde. Ook worden de lessen onderbroken voor gebedsrondes. Niet iedereen is gelukkig met de protestactie. “Als je iets wil doen, ga dan rond de tafel zitten, maar sluit niet de hele school”, zegt dorpeling Rudi Vreden tegenover de Ware Tijd.

De Evangelische Broedergemeente betreurt de actie. De Daniël IJveraarschool behoort tot de best presterende scholen die de gemeente beheert in het binnenland. Wrijvingen tussen beide denominaties leidde al eerder tot conflicten in dorpsgemeenschappen. In het dorp Aurora werd de begrafenis van een dorpeling maandenlang opgehouden. De dorpelingen, aanhangers van de Broedergemeente, weigerden omdat de man bekeerd was tot het Volle Evangelie.

Bekijk ook:


38 REACTIES

 1. Forummers, Odi odi.

  Ook de GELOOFSFANATEN zijn bezig in het nieuwe schooljaar. En de leerlingen worden natuurlijk hiervan de dupe.
  GODSDIENSTCONFLICT IN KLAASKREEK (01/10/2012)DWT.

  Ik had reeds eerder gereageerd op bovengenoemd artikel
  via (Nieuw schooljaar in teken vernieuwing onderwijs).

  EN WAARVOOR WORDT DIE LUIE STEVE MEYE WONDER ELKE MAAND SRD. 6000,- BETAALD DOOR DADA?
  Kan hij ook een oplossing vinden voor dit conflict?

  En als aanvulling op bovengenoemd artikel verwijs ik ook naar wat leuke (reacties) bij Gerelateerde berichten: “Strijd om begrafenis Stanley Jabini gaat door”.
  Ook daar waren de GELOOFSFANATEN bezig.


  Maak melding

 2. Daar waar Jezus faalt,

  …..Symposium ‘Afro-Nederlandse geneeswijzen en spiritualiteit’ ter bevordering hedendaagse EDUCATIE aan de jeugd in het binnenland!!

  indien deze ook niet helpt,…alle Kapiteins het land uitpleuren…zij zijn een rem op de ontwikkeling aldaar, en herbergt/beschermt boeven aldus een gebelgde Belfort!!!


  Maak melding

 3. Fer.E. Odi mang,

  en dit was mijn reactie op dat artikel!!!!

  ,,,,Hoeveel dorpen (dorpjes) kent men in SU???

  is Su in staat (financieel) om in elk dezer kleine gemeenschappen een school neer te zetten???

  Nee,..nu niet, en mss over 100 jaar ook niet!!!

  het toverwoord is > CLUSTEREN <

  een grotere gemeenschap is immers; bedrijvig
  heid, en de rest is hiervan het verlengde: denk aan op grotere schaal landbouw,veeteelt, kortom handel
  en dus bloei van dorp naar stad!!!

  Maar omdat de Mahatma's aldaar ( lees kapiteins ) zijn blijven steken in oudheid zal het nooit goedkomen tog Mr J. With!!!


  Maak melding

 4. @pasew, Odi odi mang.
  Ze krijgen aldaar, de eerste consults GRATIS van BaasWaterval. En vervolg consults in GOUDEN DUKATEN via Lonny B.

  Belfort heeft ze in het vizier.


  Maak melding

 5. Dit is nu het resultaat wanneer menselijke ego’s een rol gaan spelen en men door het ontstane geruzie vergeet waar Christus voor staat. Het is een schande inderdaad.

  Het feit dat de IJveraarschool tot de best presterende school in het binnenland behoort, betekent dat de aanpak van het onderwijs op die school tot nog toe succesvol is geweest.

  Waarom moet deze succesformule nu weer kapot gemaakt worden? Dom.


  Maak melding

 6. Ik blijf erbij dat het christendom tot genocide lijdt. Culturele en traditionele genocide.

  Ik ben van mening dat de structuur die de Afro Surinamers vanaf het begin dat zij de binnenlanden betraden, hebben neergelegd een goede is.

  Het is natuurlijk wel zo dat elke structuur staat en valt met de invulling die de mensen eraan geven. De invloeden van vooral het christendom (daarmee ook de achterstelling door discriminatie in het kielzog van dat geloof) en daarna de binnenlandse oorlog,hebber ertoe geleid dat er nu meer disharmonie is in het binnenland.

  Vrijheid van geest door goede informatie, educatie en vooral vrij van het christendom, dat weer een mentale gevangenis betekent voor grote groepen Afro Surinamers, zou ontwikkeling betekenen voor meer dan die groep Afro Surinamers.

  Mensen moeten leren dat de bevrijding en verlossing niet van buiten komt maar binnen, in jezelf moet worden gezocht en gevonden.

  De grote ego’s van de voorgangers die een nieuwe hossel hebben gevonden, werkt! Na hen de zondvloed.


  Maak melding

 7. ‘Mensen moeten leren dat de bevrijding en verlossing
  niet van buiten komt maar binnen, in jezelf moet worden gezocht en gevonden’

  Zo moest bouta de moordenaar ook gedacht hebben.
  Hij heeft gezocht en gevonden wat hem voor bevrijding en verlossing zou helpen zorgen ,en juist ja toen vond hij Steve Meye en Amnestie!


  Maak melding

 8. Oooo

  Waarom kon SGS( Scholen Gemeenschap Sanatan Dharm)te Livorno/Dijkveld niet op tijd de schooldeuren opengooien.

  Vraag het aan de voorzitter van de Sanatan Dharm aan de Koningstraat Paramaribo.

  Na kibri tori.

  Dankzij Pres nu mogelijk


  Maak melding

 9. Het moet tijd worden voor ons Surinamers om te beseffen dat religie in wat voor vorm dan ook,een middel is geweest om verdeeldheid onder ons heeft bewerkstelligd,en geen vrede.
  Men moet ook kunnen beseffen dat die negatieve houding ten opzichte van elkaar door buiten standers is ge crieert om geestelijk,mentaal afstandelijkheid te bewerkstelligen,(vijand schap)het verdeel en heers systeem.
  Met die effecten hebben wij de Surinamers nog steeds te maken.


  Maak melding

 10. Ik vind dat geen voorbeeldige gedrag van de geestelijken.
  Het lijkt op een soort sabotage dat op de eerste schooldag zoiets gebeurt terwijl de Regering in deze nieuwe school jaar met goede voornemens is gekomen nml grote veranderingen en een grote hulp aan de burgers.
  Een schande dat er zoiets moet gebeuren.
  Opmerking:
  Spirituele zaken is wel een plicht maar in vrije tijd, maar werken heeft voorkeur.
  Grootste plicht van een mens is om te werken als een arbeider en geld verdienen voor zijn levens onderhoud.


  Maak melding

 11. Is er soms een HEALING uitgebroken op het forum?
  Als dat zo is, vraag ik onmiddellijk een gratis consult bij de bekende BaasWaterval.

  Ik blijf het zeggen, dat de kinderen/jongeren niet de dupe mogen worden van het Toneelspel van de GELOOFSFANATEN in het binnenland.


  Maak melding

 12. Opa opa,..weet U wat ik heb geleerd vandaag op school!!!

  nee adjoisi mijn kind.. vertel!

  wel Opa..als 2 geladen wolken opbotsen dan krijg je aan de hemel BLIKSEM!!

  mijn Tata,..mijn tiete ..mijn Toetanchamon wie heeft jou dit vertelt???

  Oom Sra van Sabrafefe!!

  fout fout fout mijn kind!!

  da hoe komt die bliksem opa???

  wel kind…elke keer als geboren wordt een onrechtmatig kind dan krijg je bliksem!!!

  maar waarom zoveel in suriname Opa???

  ,,,door Lonnie Brunswijk,,, 🙂 🙂 🙂


  Maak melding

 13. De Daniel IJveraarschool is van de Evangelische Broedergemeente. De leerkrachten van de volle Evangelie mogen dat niet overnemen. Zij moeten gewoon op een Openbare school les geven.De Evangelische Broedergemeente moet ook geen leerkrachten in dienst nemen die geen EBGer is.


  Maak melding

 14. Klaaskreek 🙂
  Tjonge heeft iemand zich daar ooit druk overgemaakt.
  Is brug bij Carolina al klaar !
  Dat zou baas toch even regelen zonder die vervelende Nederlanders.


  Maak melding

 15. @ ik vraag me af,
  Dit zijn de tekenen van de normvervaging binnen onze samemleving.
  Kan je mij vertellen tot welke geloofd die opfrachtgever en moordenaars van moiwana behoren? en die van 8dec 1982


  Maak melding

 16. @ ik vraag me af,
  Dit zijn de tekenen van de normvervaging binnen onze samenleving.
  Kan je mij vertellen tot welke geloof die opdrachtgever en de moordenaars van moiwana en 8dec 1982 behoren?


  Maak melding

 17. @ ray en gmap, ik vraag me af welke relatie mijn post heeft met de door jullie aangehaalde argumenten/punten.

  Waarom moet elk onderwerp leiden naar jullie gemeenschappelijke frustratie/liefde? Ik deel jullie adoratie voor de man niet. Adoratie die verpakt is in een spelvorm.
  Als je iemand adoreert beheerst die je gedachten en je uitingen. dat zie ik bij jullie beiden terug.

  Er is voor jullie geen normaal leven meer mogelijk. Ik zou zeggen, boek een vlucht en zoek de beste man op en verklaar hem openlijk je liefde. Kom uit die kast man.

  Welke tekenen van normvervaging heb je het over gmap, vertel? verklaar je nader, dit is zo een halfslachtige opmerking die werkelijk alle kanten op kan.

  Ik ben erg benieuwd.


  Maak melding

 18. EBG krijgt concurentie.De Katholieken en Ev Br.Gem. waren heer en meester op het gebied van onderwijs en medisch in het binnenland.Mooi werk !!


  Maak melding

 19. hahahaha ik kom niet bij hier deze man is super overspannen hier,, hij gaat met bouta naar bed in gedachten staat op met bouta ,, hij gaat poeppen ,, met bouta in gedachten hhaaha ik geniet echt van deze man hoor,,meo alias mooi boi ,,


  Maak melding

 20. Lees jou eerste reactie, hypocriete fariezeeer dat je bent.
  Jou selectieve verontwaardiging doet mij helemaal niets dus probeer wat anders me boi. iedereen met een kleine beetje verstand snapt precies wat ik bedoel hou je maar voor de domme, eens wordt je wakker uit jou tropische slaap.


  Maak melding

 21. als de school gebouwd is door de EBG dan is het een EBG school. willen de volle Evangelie graag een school hebben en lesgeven dan moeten ze maar voor hun gemeenschap een school bouwen. dan is er concurentie en dat is goed. maar niet zonder zweet en tranen een scool ocuperen. zoals het toen was tussen de Rk en EBG scholen, dat was een echte strijd van wie is de beste. als het waar is wat sommige bewoners beweren dan is er daar een soort school coup gaande. wie zijn deze “stoottroepen” eigenlijk en wie heeft hen daarheen gestuurd en met welk opzet?


  Maak melding

 22. Een tip over de “Stoottroepen”.
  Wie is “voorganger” van de VEG?
  Wij hebben nog niets van hem vernomen over Klaaskreek.
  Hij is altijd druk bezig in het DNA.


  Maak melding

 23. Gmap, je bent gestoord. dat dacht ik al maar je bevestigd het keer op keer.

  Als je geen antwoord hebt op mijn vraag laat het dan maar. Je kunt je post dus niet eens onderbouwen. triest! Hoe wil jij dan ooit een dialoog aangaan?

  Ik weet genoeg. Ben jij er ook een die elke zondag zit maar de basis van wat je te horen krijgt niet kunt omzetten in dagelijkse realiteit?


  Maak melding

 24. Wat is belangrijker in deze, de EBGS heeft gekozen voor leden van de Volle Evangelie. Er is naar het schijnt geen andere optie mogelijk. Elke dag zonder onderwijs is een verloren dag, uiteindelijk zullen de kinderen hiervan de dupe worden. Minister, Pres, Steve M. kom uit je luie stoel, doe er wat aan, een optie is voorlopig de basja’s en kapiteins voor de klas te plaatsen, zij schijnen het toch beter te weten.


  Maak melding

 25. Wij geloven in eigen kunnen !!!
  Masra Gado ontferm over ons !!!
  En Republiek Suriname wordt geleid door President Bouterse !!!
  Nek’s no fout !!!
  Hebben beide geloven in Klaaskreek de oorsprong uit het westen ???
  Heer het is niet waardig dat Gij tot kerkelijke leiders komt , maar spreekt slechts een woord en de betreffende leiders zullen weer gezond denken/worden .
  Vrede van Christus !!!
  I AND I LOVE SU , ZONDER REM !!!
  RECHT EN WAARHEID MAKEN VRIJ , DOSSIERS SURINAME VRIJ , NU !!!


  Maak melding

 26. leGMAPje is een norm die vervaagd !!!
  En het mooiste van de grap is , dat hij zelf zich niet van bewust is van zijn eigen normvervaging !!!
  Neen , hij is niet zielig maar infantiel !!!
  No reageer yere , mi bari yu !!!
  Ga liever een eitje bakken of voor te tv zitten en kijken hoe een PAARSE kabinet wordt samen gesmeden in Olland !
  PAARS he , net als de kleur van … , yu sabi tog ???
  I AND I LOVE SU , ZONDER REM !!!
  RECHT EN WAARHEID MAKEN VRIJ , DOSSIERS SURINAME VRIJ , NU !!!


  Maak melding

 27. Nieuwsbron:DWT English version

  Bouterses not involved in Wortel case

  01/10/2012

  ROTTERDAM – The names of Desi Bouterse and his son Dino were not mentioned yesterday during the preliminary hearing in the Tidore case, in which Piet Wortel is the chief suspect. Wortel’s lawyer Inez Weski tells de Ware Tijd she had not expected anything else, as there is no case against the Bouterses. The prosecution declined to comment on the case.

  Detention extended

  The court in Rotterdam also extended detention of Wortel and four other suspects. The prosecution states the investigation is ongoing, and proceedings will resume on 17 December.Tidore

  The Tidore case started in January 2010 with the seizure of some 1,000 kilos of cocaine hidden in cargo from Trinidad. Authorities began to suspect then that Wortel’s organization was involved in smuggling of large amounts of cocaine from South America, so the prosecutors’ office started an investigation that lasted two years. The many files compiled in this case suspect the organization of being involved in the smuggling of close to 6,600 kilos of cocaine.

  Files contested

  Yesterday, the suspects’ lawyers also contested the prosecution’s investigative methods and the admissibility of the evidence. They believe there is no case against their clients, as it is built on hypotheses and conjecture. The lawyers also cast doubts on the wire taps obtained in Suriname, as they want to know what legal assistance requests have been submitted to foreign countries.

  Surprising was the fact that the name Steve M was mentioned several times during yesterday’s hearing as the owner of the car that had been used to transport the cocaine in Suriname. The prosecutor started his summation by stating that many connections will be made in the coming three months and that the investigation will be continued.-.


  Maak melding

 28. ach ja Ik Vraag Me Af,
  reageer niet op het stompzinnig gedoe van Gmap-DU,Wikileaks,zijn hersenen gaan niet verder dan Bouterse.
  Inhoudelijk reageren komt niet in zijn woordenboek voor.


  Maak melding

 29. Wij zijn druk bezig met het herstellen van de Carolina-brug !!!
  En de een-richting luchtverkeer-brug die door Olland was/is gebouwd cq. enkel functioneel om onze nationale-schatten en waarden richting Olland te kunnen transporteren , hebben wij met de meeste overtuiging opgeblazen !!!
  Het is nu met geen enkele AWACS te traceren !!!
  Nek’s no fout !!!
  I AND I LOVE SU , ZONDER REM !!!
  RECHT EN WAARHEID MAKEN VRIJ , DOSSIERS SURINAME VRIJ , NU !!!


  Maak melding

 30. De geschiedenis heeft geleerd dat het christendom verdeel en heers heeft toegepast op deze aardbol. Zo hebben zij de afrikanen tot op het bot verdeeld in zij die bekeerd werden tot het christendom en zij die hun tradities hebben behouden. De eerste groep kijkt neer op de tweede groep en beschouwd hun als afgodisch en heidenen. Zelfs binnen het christendom zijn er splintertgroeperingen. In Nederland had men in de vorige eeuw de verzuiling (protestanten vs katholieken) en in Noord Ierland kende men jaren lang de gevechten van de Ira. Suriname moet ervoor waken dat het beginsel van scheiding van kerk en staat overeind blijft.


  Maak melding

 31. @: Tjali bit mi : ik ben het volledig mee eens. Maar een school bouwen door Volle Evangelie vergeet het maar,ze willen wel van hun volgelingen 10% van hun inkomen om zich zelf te verrijken.

  @: Sentot542 : het is geen concurentie, het is gewoon een handjesklap gemeente die zogenaamd wonderen verrichten door zogenaamd zieken genezen. Maar in werkelijkheid kunnen zij geen zieken genezen, de zogenaamde wonderen worden verricht op volgelingen die helemaal niet ziek zijn om willens en weten volgelingen aan te trekken. Waarvan akte…..


  Maak melding

 32. De tijd is nu aangebroken, dat de christenen,de evangelische broedergemeente en de volle evangelie samen gaan werken.Op de eerste plaats ter ere en glorie van de almachtige naam van onze Here Jezus Christus en op de tweede plaats voor de gemeenschap van Klaaskreek.In een christelijke school dient men op de eerste lesuur bijbelgeschiedenisles te geven, vooraf gegaan met een gebedsronde.Ruzie onderling is geen getuigenis voor God, de Vader.Dus nu maar tot bezinning komen en elkander vergeving geven en schenken.O,ja over Steve Meyer gesproken, vertegenwoordigt hij niet de algehele volle evangelie gemeenschap maar slechts zijn eigen kerk.Dus niet alles onder één dak brengen.


  Maak melding

 33. DINGEN EN VAN DE DAG (03/10/2012)

  “Mek’ mi luku sort’ dey na tide yere”, zegt tante terwijl ze driftig door haar kalender bladert. “Vandaag is woensdag 3 oktober 2012”, zegt neef. “Dat weet ik, maar misschien is vandaag een speciale dag aangezien ze tegenwoordig voor alles een gedenkdag hebben”, zegt tante.

  “Even kijken wat er voor deze week staat: 01 oktober was ‘Internationale dag van de Ouderen’, ‘Internationale muziekdag’ en ‘Wereld Vegetarismedag’, 02 oktober: ‘Internationale dag van de geweldloosheid’, 04 oktober: ‘Dierendag’ en 05 oktober: ‘Leerkrachtendag’!”, leest neef. “Oh, volgens mij mogen er best nog wat dagen bij, speciaal voor Suriname”, zegt tante. “Zoals?”, vraagt neef. “Klungelsdag, Opscheppersdag, Opportunistendag, Struisvogeldag, Huichelaarsdag en ga zo maar door!”, roept tante. “U bent wel serieus merk ik”, lacht neef. “Natuurlijk! Ik wordt soms gek van die continue aanslagen op onze intelligentie door mensen die toevallig het beleid in ons land uitmaken, ongeacht welke regering. Het is al jaren een structureel geklungel en gedraai om de hete brij heen”, zucht tante. “En als daarvoor speciale dagen waren uitgeroepen zou u er vrede mee hebben of meer begrip tonen voor de gebeurtenissen in dit land”, vraagt neef. “Ik denk het wel. Elke dag hoor en lees ik via het nieuws allerlei verklaringen voor dingen die fout gaan, waarbij ik denk ‘Wat een vreemden in Jeruzalem’!”, klaagt tante. “Met al die hoogdravende taal waar de gemiddelde burger geen jota van snapt”, knikt neef. “Gelukkig is vrijdag de leerkrachtendag en kan deze groep burgers ons begrip en aandacht vestigen op het belang van onderwijs voor economische groei en geestelijke vorming”, zegt tante. Neef: “En dat we door ons handelen moeten tonen dat we scholing hebben genoten en geen analfabeten zijn!” (Winied)


  Maak melding

 34. Jongoe, deze mensen nemen hun god te serieus. Waarom stuurt de minister van onderwijs niet de politie om de school te openen. Weg met de stammenoorlog mentaliteit. En als jullie op de president gaan wachten wordt het natuurlijk erger want hij gaat het leger sturen, en dan kunnen jullie raden. Sommige binnenlandbewoners gedragen zich wel een beetje ondermaats eerst met een begrafenis dat maanden niet plaats kan vinden, en nu een school dat niet kan opengaan. Geloof mij, zelfs god helpt niet met huiswerk. Kan de organisatie van Christelijke kerken jullie niet helpen om je verschillen te overkomen. Als de Sanatan Dharm jullie kan helpen vraag maar, wij zijn en blijven neutraal, omdat wij in een andere god geloven.


  Maak melding

 35. Van Klaaskreek 1 van de best ontwikkelde dorpen in Brokopondo had ik beter verwacht!!!!! Als de leerkrachten de deuren gesloten hadden gehouden was er een groter probleem en veel meer commentaar! Men onthoudt het kind van onderwijs om een andere geloofsovertuiging. Mensen gebruik wijsheid en geen domheid!Jezus accepteerde iedereen,dus reik elkaar de hand zonder wraak gevoelens en kom tot een oplossing. Wi na wan!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.