Oratie bijzonder hoogleraar Nederlands slavernijverleden en erfenis

20

Op vrijdag 5 oktober 2012 zal de dhr. prof. dr. Stephen Small zijn hoogleraarsambt openlijk aanvaarden. Small is vanwege de Stichting Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) benoemd tot bijzonder hoogleraar Nederlands slavernijverleden en erfenis.

De aanvaarding vindt plaats door het uitspreken van een rede, getiteld: “Living History. The Legacy of Slavery in the Netherlands”. Hij behandelt tijdens zijn oratie een aantal vragen. Ook biedt hij enkele suggesties voor historisch onderzoek en dataverzameling over de erfenis van de slavernij in Nederland.

Vragen waar Small tijdens zijn oratie op ingaat zijn: Wat zijn de belangrijke vragen die moeten worden gesteld over de erfenis van de slavernij in Nederland? Wat is de relatie tussen academisch onderzoek en community onderzoek en inzicht? Welke voordelen kunnen worden gehaald uit internationale vergelijkingen? En wat heeft moraliteit te doen met deze vragen?

De locatie is de Aula van de UvA, ingang Singel 411, hoek Spui.

Bekijk ook:


20 REACTIES

 1. Geklets;;die man gaat praten over slavernij in nederland,,wat heb ik of su ermee te maken,.

  Het zou beter zijn als het ging over nedelandse aandeel in het su slavernij van het verleden en het tegenwoordige tijd.

  Ik weet al dat de nedlanders hun eigen mensen als slaven hadden gebruikt en vermoord,en het daarna met het zwarte bevolking op een nog onmenselijk manier uitgevoerd hebben.


  Maak melding

 2. @Cyril Pinas
  JIJ VRAAGT:”Waarom geen lezing in het land waar die hardleber slavernij in al haar facetten en wat daarop is gevolgd werd gebotvierd”?

  In het land waarop jij doelt zijn er terdege en geneog lezingen over de slavernij gehouden.
  Waar was jij?


  Maak melding

 3. Mijnheer Small, wanneer gaat u eens een vak leren? Dan hoeft u geen ouwe koeien uit de sloot te halen om uw centen te verdienen. Denkt u, dat zoveelste generatie nazaten van slaven door de slavernij getraumatiseerd zijn? Hoe komt het dan, dat bijvoorbeeld R&B zanger R. Kelly goddelijke muziek kan schrijven? Juist, omdat hij de slavernij achter zich gelaten heeft. De zwarten uit het Afrika van vandaag de dag raken getraumatiseerd, door het geweld en de verkrachtingen die ze elkaar aandoen.


  Maak melding

 4. Geen blakaman en ook geen witman maar een Engelse dubbel bloed wordt de bijzonder hoogleraar Nederlands slavernijverleden en erfenis aan de Universiteit van Amsterdam op de leerstoel die het NiNsee heeft ingesteld. Professor Stephen Small werkt vooral in de Verenigde Staten en heeft een Jamaicaanse vader en een Engelse moeder, zowel zwarte als witte roots dus.


  Maak melding

 5. De sranamang is te beroerd om tijd te investeren in verdieping van hun slavernijverleden. Het enige wat ze doen is voortdurend luidkeeels de kolonisator verwijten. Meer doen ze niet.


  Maak melding

 6. Deze man weet niet in wat voor wespennest hij terecht komt. Ik kan me nog herinneren dat een engelse professor (een halfbloed net als deze man) 20 jaar geleden op televisie had gezegd dat er geen land in de wereld bestaat waar blanke mensen mekaar zo haten als in dit land. Ik heb nooit meer wat van hem gehoord. Met deze zal het ook wel zo gaan. Ik wens hem succes met zijn nieuwe functie al zal het maar kort duren.


  Maak melding

 7. Hier is een samenvatting van de rede:

  bla bla bla koloniale superpower, mensenhandel in zwarte mensen, gouden eeuw, kolonies, koloniale kater. bla bla bla, zelfde theorien voortgezet in Zuid Afrika. Zelfde uitbuiting van mensen en grondstoffen gaat nog voort in Afrika maar nu door chinezen uit China met medewerking van locale corupte machthebbers Bla bla bla. Suriname staat nu in de rij om een chineze kolonie te worden.bla bla bla.


  Maak melding

 8. Kunnen we een keer niet ophouden over slavernij, constant het gelul, en met name of in 2013 Beatrix een soort van excuus naar buiten zal brengen, dus niet, waarom, het was toen, laat het zo, we bereiken er niets mee, die witte man denkt ook sang oenoe lul,anders ga terug naar je land denken ze.


  Maak melding

 9. De blanke man kijkt vooruit. Die zijn de eerste en tweede wereldoorlog al vergeten.
  100 miljoen doden.

  Kinderen weten niet eens meer wie Hitler was.
  Duitsland is nu vakantieland terwijl de ouders daar dwangarbeid moesten verrichten en in concentratiekampen werden vermoord.

  Surinamers moeten hun energie in de toekomst van hun land steken en ophouden met zeiken.
  De blanken die nu op vakantie naar Suriname komen gastvrij ontvangen.
  Laten zien dat je volwassen bent


  Maak melding

 10. Stephan Small spreekt geen Nederlands, en kan de meeste documenten dus niet lezen. Al volgt hij een cursus Nederlands zal hij de meeste documenten zelf niet kunnen lezen. Het was beter geweest een man of vrouw aan te stellen die de taal en die de Nederlandse geschiedenis en die van de overzeese gebiedsdelen kende. Wat de heer Small zal doen met de weinige tijd en het weinige geld is dus gelet op de omstandigheden een groot raadsel.


  Maak melding

 11. Zondag 30 september 2012 om 21:46 uur, door Tedje
  Jij schrijft:”Kinderen weten niet eens meer wie Hitler was?”

  Vergis je niet!!!In het curriculum van het Nederlandse geschiedenis onderwijs staat nog steeds een behoorlijk deel over WOII prominent boven aan de lijst geprijkt.
  Ze weten dat wel!


  Maak melding

 12. @ Tedje en elke jood wilt niets anders dan in een benz rondrijden.

  Olivia, Google translate doet een redelijk goede job. Maar slavernij was en is een internationaal phenomeen en moet daarom niet alleen uit een Hollandse hoek bekeken worden, dus geef die man een kans als wetenschapper.


  Maak melding

 13. En wat dacht je van al het huiselijkgeweld in Suriname.
  Anttilianen zijn nog erger. Maar ja dat is ook echt een verrot plukje op deze aardkloot.
  Geef dat Sodom maar aan Chavez.


  Maak melding

 14. Medusa en anderen: Ik ken de man via congressen. Ken zijn werk Hebben jullie ooit de oud_nederlandse documenten ingezien, het archief in NL? Om dat te kunnen lezen moet je zeer vloeiend in NL zijn, en dat wordt in het geval van de heer Small lastig. Vertel me, waarom moesten ze iemand uit de VS halen? Dat was een aanbeveling van Ramon Grosfoguel, waarvan meteen werd gezegd dat het eigenlijk geen goede keus was. Dr. Philomena Essed had ook een goede job kunnen doen, en zo ook anderen actief in het NINSEE zelf. We gaan teveel uit van het slechte, ipv de zaken realistisch en pragmatisch te bekijken.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.