zondag, februari 25, 2024
HomeOnderwerpenGezondheidBouw zevende ziekenhuis in voorbereiding

Bouw zevende ziekenhuis in voorbereiding

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 27 sep – De bouw van Suriname’s zevende grote ziekenhuis wordt druk voorbereid. Minister Michel Blokland van Volksgezondheid heeft gesprekken gevoerd in het buitenland. Het ziekenhuis dat in het district Wanica komt te staan, is een geschenk van China. Maar ook uit andere hoek wordt hulp aangeboden.

Behalve de bouw zelf, komen ook andere technische zaken om het hoekje kijken. De Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie, Paho, stuurt dit jaar nog een technisch team naar Suriname. Het team zal helpen bij de planning. “Het ziekenhuis zal aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen”, zegt Blokland tegenover De West. De kennis over wat precies nodig is, heeft Suriname niet in huis.

Het gaat immers niet slechts om het neerzetten van een gebouw. “Er moet aan een scala van voorwaarden worden voldaan”, aldus Blokland. Er is haast bij. President Desiré Bouterse brengt later dit jaar een bezoek aan China. Dan moet al een betere presentatie mogelijk zijn van de Surinaamse inbreng. In Albina, in het oosten van Suriname, wordt met Franse hulp een kleiner ziekenhuis opgezet.

opening
Fernandes Express
Werken in de Caribbean

84 REACTIES
 1. Minister Blokland,

  Aan de ene kant is het goed als er nog een ziekenhuis komt. Maar er sterven teveel mensen in bestaande ziekenhuizen waaronder familie van mij. Als je niet genoeg doekoe hebt wordt je niet goed geholpen. De euro telt baja. Doet u daar eerst iets aan. An de mentalitiet van de artsen en specialisten.

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding
 2. Groot,imposant net als bosje brug.
  Met dit geld kan je een aantal medische centrums of posten neer zetten en de rest van dat gebruiken voor opleiding en renovatie van de bestaande ziekenhuizen zo heb je meerdere vliegen in een klap.


  Maak melding
 3. Deze regering kenmerkt zich door voortdurend met zulke spectaculaire berichten te komen. meestal blijkt later dat het alleen maar holle vaten zijn die het hardst klinken.
  Wees nou realistisch en hou het bij de meest urgente zaken in een klein land als Suriname waar iets minder dan de helft van de bevolking in het buitenland woont.
  Laten wij oog hebben voor ontwikkelingen die passen in de lijn der verwachtingen.


  Maak melding
 4. hahahahaahah ding mang dies tja ding .
  bouterse de mensen in suriname zijn blij met jou als pres .ze weten dat je er alles aan doet om het land vooruit te helpen .ben een surinederlander maar hoop het allerbeste voor suriname en zijn bevolking .

  front heeft zijn best gedaan maar blijkbaar niet voldoende anders had het surinaamse volk voor front gekozen .mijn aandeel is nihiel als surinederlander .
  suriname heeft rust en tijd nodig ,het buitenland met name nederland en sommige surinederlanders heeft suriname geen boodschap aan en dat valt ook te merken aan de huidige regering .front was veel anhangkelijk van nederland en ik zie dat ook surinaamse nederlanders afhankelijk van nederland zijn .


  Maak melding
 5. @ Sandra,

  Je ziet het ook dus. Laten we ons gelukkig prijzen dat dit soort figuren het niet voor het zeggen hebben.

  Er komt niets uit, helemaal niets.

  Ze zitten op afstand te klagen, worden niet gehinderd door enige kennis van zaken. hebben totaal geen inzicht in de situatie op de ‘grond’. maar mekkeren als de beste.

  geloof me, al zou deze regering Jezus zelf laten verrijzen vinden ze nog iets om te klagen en of af te keuren. Het is diep triest.

  Overigens ben ik erg blij dat er meerdere pekken komen in Suriname waar er medische zorg beschikbaar komt. Een klein ziekenhuis in Albina is zeker niet verkeerd.

  Stapje voor stapje een andere beleid implementeren. De ziekenhuizen laten samenwerken met de ADEK en andere internationale samenwerkingsverbanden en uitwisselingsprojecten starten en we zijn op de goede weg.

  Wat mij betreft zouden de olie inkomsten en andere natuurlijke hulpbronnen direct gekoppeld kunnen worden aan het onderwijs en de gezondheidszorg, zodat beiden gratis zouden kunnen worden aangeboden in Suriname.

  Olie voor ontwikkeling en zorg dus.


  Maak melding
 6. Het is geen kwestie van nooit goed, stelletje dombo.
  Het is een kwestie van slim omgaan met gemeenschapsgeld, als je een aantan centras met goed opgeleide mensen neer zet dan ontlast je de ziekenhuizen en je bent zo dichter bij de mensen.


  Maak melding
 7. GMAP, een aantal centra opzetten met goed opgeleide mensen?

  Ken jij de situatie in Suriname? Wat doe je met de huidige situatie ( de bestaande ziekenhuizen) Heb je een inventarisatie van de expertise die er op dit moment voor handen is. Wat is de demografische situatie op dit moment en wat is de prognose van die situatie over pak hem beet 25 jaar?

  Heb je die prognose afgezet/ingebed in je beleidsplannen voor de komende jaren ( bij voorkeur gebaseerd op demografisch onderzoek voor de komende 50 jaar) wat is je intentie met de urbanisatie en de decentralisatie, nieuwe woonkernen?

  Is je huidige administratieve organisatie en je huidige departement uitgerust,om welke veranderingen dan ook te behappen?

  GMAP je kletst als altijd maar weer een eind in de ruimte. Je weet niets van de situatie in Suriname maar vervalt in algemeenheden en schept een sfeer van negativiteit.

  Hoe moeten die centra er uitgaan zien, waarmee rust je ze uit en welke prioriteiten geef je die centra?

  Moeten ze uitgerust worden om operaties te gaan doen? zo ja welke? Kom dan niet met een halfbakken antwoord maar specificeer je post een beetje, dan kan er constructief worden gediscussieerd.

  gezien je voorgaande posten, is dat wat constructief betreft niet echt je sterkste punt, maar misschien heb je het goed verborgen kunnen houden tot nu toe.


  Maak melding
 8. Het ziekenhuis en apparatuur is één.
  De vraag is welk personeel men gaat inzetten om dit ziekenhuis te bemensen.
  Ook personeel van buiten Suriname.
  Van de week nog vertelde deze Minister hoeveel specialisten erbij moeten.
  Maar ja, de Suri’s in Sur horen alleen maar wat ze willen horen en juichen bij alles wat de regering voornemens is te doen. Ze vragen zich niet af wanneer het er staat (net als de woningen), wie het het gaat leiden en van waar de deskundigen gehaald zullen worden.


  Maak melding
 9. @GMAP, juist broeder jij ziet het goed ! Is er uberhaupt behoefte aan een 7e ziekenhuis ? Lijkt wel op een prestige project.

  Ik vraag mij af of deze regering nagedacht heeft over deze vraag. Met een nieuwe zorginstelling erbij zullen de zorgkosten voor de belastingbetaler toenemen. De huidige zorginstellingen kunnen wat mij betreft veel effecienter gaan werken. Daar is nog veel winst te behalen.

  De regering zou moeten inzetten op 5 punten:

  1) breng de zorg dichter bij de mensen.
  2) preventie / voorlichting voor de bevolking
  3) vergroten kennis medisch personeel
  4) hoogwaardig automatisering voor iedere instelling
  5) maak zorg toegankelijk en betaalbaar voor iedere burger

  Het is geen kwestie van klagen. Het gaat om significant veel belastinggeld. Iedereen kan de loterij winnen en een dure Mercedes kopen. Maar de vraag is, kun je hem ook onderhouden ?


  Maak melding
 10. Ik hoop dat het een ziekenhuis word met steun vanuit China en vakbekwame Chinese specialisten. Chinese medische specialisten beheersen heel goed hun vak, zijn bekwaam en goedkoper dan de geldverslindende arrogante Surinaamse specialisten.

  Graag groot ziekenhuis met Chinese specialisten, zodat de andere ziekenhuizen in suriname waar kwaliteit en zorg waardeloos zijn kunnen worden weggevaagd


  Maak melding
 11. @Ik vraag me af, laat de regering maar inzichtelijk maken dat de bouw een 7e ziekenhuis noodzakelijk is. De huidige regering heeft tot nu toe alle schijn tegen zich. Dat werd deze week nog maar eens bevestigd door de directeur van de Surinaamse Bank, (Siegmund Proeve).

  Het is toch niet vreemd dat iedere beslissing van de regring Bouterse onder een vergrootglas ligt. Bakken met geld worden er verspilt aan snoepreisjes en organiseren van conferensies.

  Probleem van deze regering is dat ze teveel kletsen alleen enkel om (stem) zieltjes te winnen.

  We weten allemaal dat gunstige grondstofprijzen en aardolie de economie van Suriname draaiende houdt. En dat heeft niets met het beleid van Bouterse te maken.

  Afgelopen week werd Bouterse in de media onder vuur genomen. Toevallig komt men nu met deze nieuws naar buiten. De man is net Houdini.


  Maak melding
 12. @@@@ sandra

  laat ze maar praten ,het zijn steeds de zelfde hier ik hoef geen namen te noemen hmaar ze weten het wel .
  ze zitten van de ochtend uren tot de late avond hun waan te vertellen en denken dat ze gelijk hebben .ook doen ze alsof ze het beter weten .wel troost ik mijn eigen dat ze in nederland zijn en niet in su .verder heeft de regering geen boodschap aan deze mensen .
  ik denk eerer dat het wanhoops daden zijn wat ze doen .
  ze troosten hun eigen als ze iets negatiefs horen van su en ze zeggen ze houden van su .
  de regering is op de goede weg en wij rechtgeaarde surinamers hoepn dat bouterse doorzet .


  Maak melding
 13. ALWEER?
  Eerst waren het:
  *Weg naar Brazilië.
  *Brug over de Corantijn.
  *Voedsel schuur van het Caraïbisch gebied.
  *4-baanssnelweg Paramaribo-Zanderij.
  *18.000 volkswoningen.
  *Nieuw DNA gebouw.
  EN NU:
  *7de ziekenhuis.

  WE ZIJN HET WACHTEN BEU!
  En we hadden maar $900.000.000 in cas?
  Dus we zullen weer moeten lenen,tenzij dit plan zoals de overige voor de zoveelste maal een wassen neus in de Surinaamse hitte blijkt te zijn.


  Maak melding
 14. @ik vraag me af
  Jij zit over anderen te emmeren,maar jouw kritiek is ook niet voor de poes hoor!
  Waarom mag jij dat wel en de anderen niet?
  Wat maakt jou zo bijzonder t.o.v. hen?

  Vooral de zin:
  -“Ze hebben totaal geen inzicht in de situatie op de ‘grond’,maar mekkeren als de beste.
  Het is diep triest”-,
  deed me heel erg denken aan de spreekwoordelijke pot die de ketel verwijt!

  Jouw onderstaande opmerkingen laten ook zien dat het nog niet is,wat het wezen moet!
  Opmerkingen als:-

  1.De ziekenhuizen laten samenwerken met de ADEK en andere internationale samenwerkingsverbanden en uitwisselingsprojecten starten en we zijn op de goede weg.

  2.Wat mij betreft zouden de olie inkomsten en andere natuurlijke hulpbronnen direct gekoppeld kunnen worden aan het onderwijs en de gezondheidszorg, zodat beiden gratis zouden kunnen worden aangeboden in Suriname.

  3.Olie voor ontwikkeling en zorg dus.

  Zit je ook niet op afstand jouw visie te geven?
  En heb jij wel inzicht in “de situatie op de grond” of jouw zienswijze wel gerealiseerd kan worden?
  Misschien ook niet,toch!


  Maak melding
 15. Als de overheid had besloten om GEEN ziekenhuis te bouwen te Wanica en het geld aan te wenden voor andere doeleinden dan zou de kritiek geweest zijn;
  ‘zie je wel, ze kunnen hun beloftes niet nakomen’

  Nu het besluit is genomen om wel een ziekenhuis te bouwen te Wanica is de kritiek; ‘ kunnen ze het geld niet gebruiken voor andere doeleinden’

  Kortom, wat het besluit van de huidige regering ook is,
  in de optiek van sommigen is dat mimmer goed.
  Als men een hond wil slaan, kan men makkelijk een stok vinden.

  Wat deze gasten willen horen en lezen is;
  -dat de hele wereld Suriname Boycot
  -dat alle plannen van de regering in duigen vallen
  -dat alle toeristen Suriname mijden
  -dat de economie van Suriname als een kaartenhuis in
  elkaar stort
  etc, etc,…

  Aangezien bovenstaande zaken niet aan de orde zijn
  zit het deze negatievelingen natuurlijk niet lekker.
  Van opbouwende kritiek hebben deze gasten nimmer gehoord dus hanteren ze maar hun afbrekende kritiek.

  Maar ondanks dat zal Suriname uiteindelijk wel op haar pootjes terechtkomen.


  Maak melding
 16. Als het ter verbetering voor het gezondheid zorg en de zieke mensen ten goede valt,vind ik het goed,omdat wij qwa gezondheid zorg nog niet echt stabiel zijn is zulke actie nodig om het met spoed af te handelen.
  Natuurlijk zijn er andere zaken in het land die ook met een bepaalde spoed afgewerkt moeten worden,,maar volks gezondheid vind ik van groot belang.
  Maar mijn punt is ook dit:Er zijn ook genoeg goede artsen uit het su volk,er zou een oproep of een bezoek naar deze mensen gericht kunnen worden met de vraag als zij zouden willen melden of willen werken voor medische activiteiten in het land, en praktijken oprichten voor behandeling,het is tevens een aanleiding voor werkgelegenheid in het zorg sector en bouw sector.
  Kennis is altijd welkom als het vrijheid bewerkstelligd ,maar ook opbouw voor een natie of volk is.Sommige behandelingen moeten vind ik vrij van betaling zijn,,de su staat zou dan mee moeten dragen aan een vergoeding naar de artsen zodat de financiele lasten voor het volk op een laag pitje blijft,,en als er gefraudeerd zou worden:Ontslag

  SRA

  NA RASTAMANG TAKI


  Maak melding
 17. hahahahah dit is om te lachen al zou die ziekenhuis nu in aanbouw zijn nog zouden ze het niet geloven want ding mang sang bing di kon dingen niet realiseren,, maar ik zeg het maar let op jullie gaan meer haat hebben want er komen nog meer hoor we zijn op de goede weg,, mie takkie


  Maak melding
 18. hallo er komen meer actie die pijnlijk voor jullie gaat zijn let op luister straks naar de president die heeft vrassing voor die hates,, a,mang oh kot,oeng bere wreed ,, mie takkie,, echte sranang mang,,


  Maak melding
 19. Groot,imposant net als bosje brug.
  Met dit geld kan je een aantal medische centrums of posten neer zetten en de rest van dat gebruiken voor opleiding en renovatie van de bestaande ziekenhuizen zo heb je meerdere vliegen in een klap.Donderdag 27 september 2012 om 09:52 uur, door Koos de Jong

  @GMAP, juist broeder jij ziet het goed ! Is er uberhaupt behoefte aan een 7e ziekenhuis ? Lijkt wel op een prestige project.

  Het ziekenhuis dat in het district Wanica komt te staan, is een geschenk van China. Maar ook uit andere hoek wordt hulp aangeboden.


  Maak melding
 20. zie mijn vorige reactie dat men zit te wachten op 12.00 uur su tijd om hun ei kwijt te kunnen nadat desi zijn monoloog heeft gehad. boring zullen ze zeggen bij de surineds. nieuwfront ” net als de vorige niets zeggend” en de paarse zullen als makke lammetjes alles weer eens goedprijzen.


  Maak melding
 21. @takkie

  En wat gaan ze dan doen met de rest van de bestaande ziekenhuizen ?Opblazen met vuurwerk spektakel uit China of zo..?
  Och ,och ,och zo hadden wij in eerste instantie ook gedacht dat surinamers overhoop gelopen zouden worden uit artsen uit Cuba. Je had dan het gevoel dat voor elke surinamer 1 cuba dokter te beschikking zou zijn en geheel gratis nog erbij. ..maar dan ach, het was natuurlijk Ocer gepraat en nu dit. Wel doktoren en verpleegsters van al de andere ziekenhuizen in Suriname,beginnen jullie maar alvast te solliciteren voor een baantje buiten Suriname. Want het het chineese ziekenhuis zal je hebben…dokter brunsie,chirurg bouta, de amnesia patienten van Boxel die dan intussen bevorderd zullen zijn als doktoren en aan je lichaam gaan komen sleutelen,ze gaan je gezonde hersenen eruit willen halen en in hun lege kop willen stoppen,en dan heb je nog internist Somo. Laten wij hopen dat dit bericht de mensen zal inspireren om niet ziek te worden.


  Maak melding
 22. Wat deze gasten willen horen en lezen is;
  -dat de hele wereld Suriname Boycot
  *ONZIN WANT WIJ STUREN PAKETTEN,GELD EN ALLES WAT DIES MEER ZIJ!HOE ZO BOYCOTTEN????

  -dat alle plannen van de regering in duigen vallen
  *SLAP GEKLETS.VELEN HEBBEN O.A.DE HERVORMINGEN IN HET ONDERWIJS,DE SAMENWERKING MET HET ST.VINCENTIUS ZIEKENHUIS,DE STEUN VAN EURO 9.000.000 TAV DE BACOVENCULTUUR EN HET IDEE VOOR DE HERSTART VAN DE SUIKERPLANTAGE TE COMMEWIJNE TOEGEJUICHT.

  -dat alle toeristen Suriname mijden
  *WEER ZO’N SLAP GELUL,WANT HET TOERISME IN SURINAME DRAAIT VOOR EEN ZEER GROOT DEEL OP SURINAMERS UIT NEDERLAND EN WE ZIJN ER ELK JAAR IN GROTE GETALLEN AANWEZIG.

  -dat de economie van Suriname als een kaartenhuis in
  elkaar stort
  *JE KLETST NOG STEEDS UIT JE NEK;INDIEN DAT WEL HET GEVAL WAS ZOUDEN WIJ NIET JAARLIJKS VOOR WELK DOEL EN IN WELKE VORM DAN OOK EEN BEDRAG VAN ONGEVEER EURO250.000.000 NAAR SURINAME OVERMAKEN.
  (PER 4 JAAR IS DAT ONGEVEER EURO1.000.000.000,=)

  Verder zeg je:”Maar ondanks dat zal Suriname uiteindelijk wel op haar pootjes terechtkomen”.
  *DAT WIL IK WEL GELOVEN,MAAR DAN ZEKER MET EEN ANDERE REGERING!


  Maak melding
 23. Lit,

  Het valt me echt op dat zodra er minder goed nieuws in de media verschijnt over Suriname dat sommige gasten als de kippen erbij zijn om Suriname nog meer de modder in te trappen. Zonder enige boe of ba.

  Echter valt dat nieuws positief uit voor Suriname dan halen ze werkelijk alles uit de kast om dat positief bericht neer te halen, te bagataliseren of te bekritiseren.
  Zou dit gebeuren op basis van enige argumentatie dan zou dat nog te rechtvaardigen zijn.
  De meeste reacties zijn echter gebaseerd op emotionele
  gebrabbel.

  Sommige verwachten werkelijk dat de huidige regering moet kunnen toveren. Even zwaaien met de toverstaf en daar staat een ziekenhuis, een brug, een snelweg, computers, e.d…
  Plannen moeten eerst uitgewerkt worden en vervolgens moet het financiële gedeelte rond worden gekregen.
  Dan pas kan men overgaan tot uitvoeren van een bepaald plan. En dat kost nou eenmaal tijd.


  Maak melding
 24. hallo iemand vraag wat gaan ze met die ziekenhuizen doen ,, ao boi ,, dus volgens jou worden er geen kindren geboren in su zo zie je weer hoe lekker jullie denken .er komen mensen bij daarom ook meer huizen ,, kom op jullie deskundigen ,, mie takkie,,


  Maak melding
 25. @ takkie
  Iemand vraag:-
  “wat gaan ze met die ziekenhuizen doen”?

  En jouw antwoord is:-
  “dus volgens jou worden er geen kindren geboren in su? zo zie je weer hoe lekker jullie denken .er komen mensen bij daarom ook meer huizen”

  Hahahahahaha!SCHAAM JIJ JE NIET VOOR ZO’N ANTWOORD?


  Maak melding
 26. @ medusa,

  Ik heb totaal geen probleem met kritiek.Integendeel, zoek ik in mijn werk juist naar mensen die mijn tegenpolen zijn om me scherp te houden.

  Waar ik een hekel aan heb is gelul. Als je kritiek hebt kom dan met een alternatief of houd je mond dicht.

  Voor jouw informatie medusa, ik ben een paar keer per jaar in Suriname, beroepsmatig en laat me niet alleen maar informeren maar kijk ook kritisch en realistisch rond.

  Ik weet dat er bepaalde zaken in Suriname behoorlijk vastgeroest zitten en dat die niet alleen maar onder deze regering spelen.

  Ook ik kan me van tijd tot tijd opwinden over de trage verbeteringen en over een bepaalde mentaliteit. Maar ik kan niet verwachten dat alles als met een toverstaf veranderd. Dan houd ik mezelf voor de gek.

  @ Koos de jong. Waarom denk jij dat de regering niet is nagegaan of er een 7e ziekenhuis moet komen? denk je nu werkelijk dat de mensen in Suriname dezelfde ad hoc werkwijze als de jouwe hanteren?

  Als je kijkt naar de ziekenhuizen in Suriname, kan een koe van zondag zien dat er een te grote concentratie is in Paramaribo.

  Als je kijkt naar de responstijd voor een ziekenwagen en kijkt naar spoedeisende hulp, is het toch zonneklaar dat je op woonkerngebieden die ver buiten die respons vallen IETS zou moeten doen?

  Verder koosje, staatsinkomens zijn er altijd. Zaak is wat de regering doet met die inkomsten. Hier ( in Nederland) bepaald ook de kleur van het kabinet de inzet van die middelen. Dat het nu goed gaat met Suriname is dus wel degelijk te wijten aan het beleid van deze regering.

  verder vraag ik me af wat er mis is met plannen van infrastructurele zaken. Overal in de wereld wordt daarop ingezet en plant men 50 jaren vooruit. In Suriname wil men echter dat dergelijke zaken binnen een regeringsperiode worden gedaan en ook nog dat het niets mag kosten.

  Nemen jullie jezelf nog serieus? de intenties van deze regering zijn goed en als ze deze zaken niet kan uitvoeren binnen de termijn is het duidelijk dat de volgende club het zal moeten aanpakken. het zijn zaken, net als de brug over de Suriname rivier, die noodzakelijk zijn om het land verder tot ontwikkeling te brengen.

  Als het aan de azijnpissers had gelegen kwamen er nog steeds mensen om in Commewijne, omdat ze op het veer moeten wachten om naar een ziekenhuis te kunnen gaan!

  Medusa, als laatste wil ik je nog wel informeren dat ik naast beroepsmatige activiteiten, ook vrijwilligerswerk doe zodra ik in Suriname ben.

  Ik span me in, om, wat ik kan bijdragen, bij te dragen. Dat doe ik niet voor een politieke partij of figuur maar omdat ik denk dat als je de handen uit de mouwen steekt je recht van spreken hebt.

  Door deze zaken kom ik ergens en hoor ik zaken. Ik laat me op de vloer informeren. je zult versteld staan hoeveel mensen erg goed zicht hebben op wat er moet en kan gebeuren in Suriname.

  Koos, ik ben heel blij dat er reizen worden gemaakt. We hebben teveel navelstaarders gehad die totaal geen binding en of oog hadden voor internationale zaken. Suriname is niet een geïsoleerd land.

  En klein vergelijkingsstudie heeft me duidelijk gemaakt dat het internationaal wel heel erg mee valt hoor. verhoudingsgewijs geeft Nederland meer dan honderd keer meer uit aan reizen dan Suriname.

  Het levert in ieder geval wat op, al zouden het alleen maar inzichten zijn is het belangrijk. het zijn echt typische Nederlandse opmerkingen waarmee helaas zelfs een paar landgenoten mee zijn besmet.

  Zeiken, klagen en zuinig zijn.

  triest. klein, heel klein!


  Maak melding
 27. @takkie

  Degene die jou de vraag gesteld had wat met de andere ziekenhuizen/hospitalen moet gebeuren dat ben ikke ,Ray ,geweest.

  Ik herhaal mijn vraag nogmaals ,
  wat zal er gebeuren met al de bestaande ziekenhuizen waar er een tekort is met van alles ,van medische apparatuur tot medicamenten/
  Gaan ze verder verwaarloosd worden en moeten zij het maar blijven doen met donaties van buiten?
  Komen ze zo strakjes dan te staan op de lijst van Overheid Beschermdgoed of zal het dienen als museas?
  Natuurlijk worden de babie’s nog geboren in deze met alles kampende ziekenhuizen en met alles beetje bij beetje wordt het nog klaargespeeld ook..Je wil toch niet hebben dat de babies in de straten geboren moeten worden?
  What about de beloofde huizen ,zijn die al gebouwd, slapen de occupanten in hun beloofde huizen nu,hebben de eigenaren wiens goed de occupanten gegijzeld houden hun haven en goed al teruggehad van de gijzelaars?
  Ben jij de woordvoerder van het beloofde chinese ziekenhuis?
  Ben je omgedoopt tot Takkie Chin A foe?
  Weten je ouders wel waarmee je bezig bent?


  Maak melding
 28. @ik vraag me af
  Volgens mij barst het van reacties met alternatieven hier op dit forum en jij zet dat weg door het als “lullen en mekkeren” te bagatalisren.

  Ooooo!.Je woont ook als de anderen NIET IN SURINAME???
  Je mekkert dus ook op afstand?
  Aha,zie daar!!
  Kijk jij kritisch en realistisch rond in Suriname?
  WAT ZEG JE????KRITISCH EN REALISTISCH??????
  Als je zóóó vaak in Suriname bent moet je toch kunnen constateren dat heel veel niet goed gaat?
  Hoe komt het nou dat je dan alles voor zoete koek neemt en slikt?
  Ik hoor je nooit na terugkomst op dit forum wat jij ervan hebt gevonden.Of ken je de betekenissen van de woorden kritisch en realistisch niet?
  Ben je zoals velen door liefde van je land verblind of heb je wel een eigen mening?
  LAAT DAN DIE KRITISCHE REALISTISCHE NOOT DAN IN GODSNAAM HOREN!
  Waarom verwacht jij wel dat de vorige regeringen een toverstaf hanteerden als je het van deze niet verwacht!


  Maak melding
 29. Ik vraag me af

  Zo wanneer de beloofde chinese hospitaal zal komen ,zullen de patienten overgevlogen worden naar deze chinese hospitaal?Komt er een landingsbaan ,een helipad op het dak van deze chinese hospitaal?
  Hoeveel regeringen ken je in Suriname die een moordenaar als lijder hebben?Die kennis zou je toch moeten dragen want jij vliegt toch in en uit Suriname alsof je de oversteek doet van Paramaribo naar Meerzorg.
  De response tijd is langrekkend omdat er weinig ambulance wagens zijn en die niet op verschillende plaatsen tegelijk aanwezig kan zijn.Is de chinese hospitaal een hospitaal met wieletjes dan?
  Moeten wij dan gewoon een tijdbom plaatsen onder alle al bestaande ziekenhuizen en ze gewoon opblazen?

  Bouta gaat straks reizen naar China,dus moet hij zijn pretreisje rechtvaardigen en natuurlijk komt hij met de meest bizarre sprookjes .


  Maak melding
 30. @@ ik vraag me af

  met alle respek ,laat die mensen hun zegje doen en lach ze uit . laten wij ons gelukkig prijzen dat ze hun zegje doen waar wij ons echt niet druk hoeven te maken ze moeten hun ei kwijt en gun ze deze plaats .ze zijn vast geroest in dat koloniaal denken. ze begrijpen nog steeds niet dat de huidige regering zonder hulp van nederland zijn werk voortzet en daar mogen wij die suriname een warm hart toedragen trots op zijn .er moet kritiek zijn maar opbouwende kritiek .


  Maak melding
 31. China schenkt een ziekenhuis, en dat is nou juist de strategie van dat land om overal ter wereld vaste voet aan de grond te krijgen om zodoende hun economische belangen veilig te stellen, want ze doen niets voor niets, en voordat je het weet heb je een invasie van Chinezen in dit land, en zijn dat straks de grootste bevolkingsgroep met wie weet een Chinese president in Suriname.


  Maak melding
 32. @Nationals
  Wat denk jij dan van het allebelangrijkste zaak?
  De zaak die ervoor moet zorgen dat bouta de wrede, achter de tralies zal moeten verdwijnen voor altijd ,,zodat rust en orde weer hersteld zal worden in ons geliefd Suriname?


  Maak melding
 33. Die ziekenhuis gaat pas komen als pinksteren en pasen op 1 dag vallen. De Nationale Drek Partij doet veel aan geschreeuw maar het heeft weinig wol. Van die beloftes is ook maar weinig terechtgekomen. Allemaal verkiezings-retoriek. bla bla bla… en het volk kan aan het gas.


  Maak melding
 34. als je hier in ned achter je pc zit te duimen ga je nooit weten hoe het met su gaat kan niet en wat men met het ziekenhuis gaan doen weten zij die su wonen wel ,, mie takkie ,, luister nu ff naar president bouterse met z,n jaarereden ,, nu nu nu


  Maak melding
 35. @GMAP

  Hahahaaaa en we weten wie de eigenaren ervan gaat worden. Van bouta tot zonen meriba en dino,van abrahams tot familie,kort gezegd,de ndp horde zal profijt hieruit halen.


  Maak melding
 36. @Medusa.
  Zeer verachtelijke,aanstellerige en betweterige slangenkop,het lijkt er enig zins op dat je nu je favoriete bezigheid(het “miereneuken”)hebt vervangen door een ander storende bezigheid;De planoloog uithangen.
  Wat zou hier dan toch de directe aanleiding voor zijn geweest?Ik doe een gok!!Die ijverige beestjes(mieren) hadden SCHOONgenoeg van jou geneuk,en zijn je vervolgens in je poentje gaan bijten!!En ik geef ze groot gelijk.


  Maak melding
 37. @Takkie, luisteren naar de jaarrede van Pressident Bouterse ? mi gado… die man vertelt alleen maar leugens. Er zouden huizen worden gebouwd, een nieuwe weg naar Brazilie, 4 baanswegen naar de luchthaven, de surinaamse luchthaven moest een hub worden van zuid amerika, investeerders zouden blindelings de weg naar suriname vinden en NOG VEEL MEER…. Zelfs de directeur van de surinaamse bank heeft weinig vertrouwen dat het goed komt. Na 2 jaar Bouterse kun je concluderen dat er weinig van zijn beloftes zijn ingelost zijn. Sterker nog, de bevolking is op alle fronten achteruit gegaan. Zelfs kinderen worden nu aan het werk gezet ..baja. Ik gun de suriname het beste, maar als ik eerlijk ben is bevolking beter af zonder Bouta.


  Maak melding
 38. @patrong
  Ben je plotseling van naam veranderd?Jij lijkt toch heel erg op die mislukte onbetrouwbare waardeloze bittere cassave planter,perro? 😉 😉 😉


  Maak melding
 39. @Errol

  Hahahaaaaa….brave takkie heeft nog wat tijd nodig om al de leugens die zijn baasje uitgekraaid heeft ,te kunnen verwerken. Zelfs takkie weet dat zijn baasje LIEGT en BEDRIEGD!


  Maak melding
 40. @okraD
  Hahahahaha WAT EEN NIVEAU????
  Hierin ben je niet te verslaan hoor!Hahahahaha!
  Maar ik daag je uit!Kom van achter jouw zoveelste 2de schuilnaam vandaan!Speel zoals ik,open kaart!
  Maar dat zal je niet doen hè,dat karakter ontbeer jij!
  Je bent zoals altijd weer die ruggegraatloze lafaard!
  Maar ik ken je!Jij bent de vaker al door mij ontmaskerde analfabeet met de vele schuilnamen;
  je valt telkens weer op wegens jouw abominabel (schrijf)taalgebruik!Daar ben je aan te herkennen.
  Succes in jouw prasie oso!KOM OP,slijmerige okro D!!!


  Maak melding
 41. Ik ga niets zeggen over het ziekenhuis zelf. Als het nodig is, moet het er komen. Wat me wel stoort is dat er weer iets komt dat we cadeau krijgen. Wanneer doen we iets met ons eigen geld? Waar is onze trots?

  Bij de bouw van het NIS is men afgegaan op Chinese maten. Het gevolg is dat je bijna met je hoofd tussen je knieën zit als je op de tribune zit.

  Bosje bouwde de brug zodat iedereen het kon zien.

  Mij bekruipt het gevoel dat hier hetzelfde gebeurt. De regering moet snel scoren. dan maar een ziekenhuis in plaats van de snelweg (FRONT), weg naar Brazilië, diepzeehaven, herinvoering van de trein, brug over de Corantijn, brug over de Marowijne, ……. .


  Maak melding
 42. @ medusa
  je bent zielig ,iedereen op dit forum heeft voor jou een andere naam als het je niet uitkomt ,je doet het met pero en nu doe je het met okraD heb je niet wat beters te doen .go dompoe ka in egypte medusa .
  je go voeroe .


  Maak melding
 43. Het bouwen is geen kunst maar het onderhouden wel.
  Of moeten we weer gaan bedelen om de onderhoudskosten bij elkaar te krijgen net als bij AZ.

  Enne gaan de dokters ook de ouderen helpen als de oudjes geen geld hebben of laten de doktoren de oudjes kreperen totdat ze doodgaan, want dat gebeurd toch.


  Maak melding
 44. @patrong
  Komt MEDUSA uit Egypte???
  HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA!Echt waar?UIT EGYPTE?
  Boitie joe ordinair lik wang aggoe,joe dong likkie wang,ptieng foe wang boeriekie naga wang kaw bakka foetoe!
  En ding sma tap a forum e lesie ding bana ba foe joe!
  Dus soema moes go dompoe,now?Hahahahahaha!


  Maak melding
 45. @medusa,

  Ik lees weinig tot geen alternatieven. Bij sommige mensen blijft het steken bij de duivel dit en de duivel dat. verder dan dat wat er gebeurd is niet goed en wat kost het komt men niet.

  Als er al een voorstel en of idee wordt geuit, is dat niet doordacht en of sluit het niet aan bij de situatie en al eerder genomen initiatieven. Dat is iets dat ik teveel heb gezien in Suriname. Al meer dan twintig jaar. Het is dus een patroon.

  Ik mekker niet op afstand, of kun je niet lezen? Ik ben daar regelmatig en steek mijn handen uit de mouwen. Ik heb dus recht van spreken.

  Ik lever wel degelijk kritiek las ik zaken zie en tegenkom. Maar ik doe alleen ijn mond open en hanteer mijn pen alleen als ik een beter alternatief heb. Zoals ik al eerder aangaf. Klagen kan iedereen, afzeiken is natuurlijk iets dat in je moet zitten.Maar zitten wij daarop te wachten? het breekt alleen maar af en ik ben meer van opbouwen.

  Wat is die aanname van jou dat ik alles voor zoete koek slik? Dus als ik niet mee fluit op jouw ritme dan ben ik niet kritisch?

  Ja, ik hou van mijn land, genoeg om te zien en door te hebben dat MIJN land niets heeft aan afbraak, aan negativiteit. Mijn land heeft behoefte aan daden, actie, initiatief.

  Ik merk ook dat je mijn postings selectief leest en of een probleem hebt met begrijpend lezen. Ik zei dat GEEN enkele regering een toverstaf heeft en dat ontwikkelingen die een kabinet gestart heeft door een volgend kabinet opgepakt dient te worden.

  Ik gaf aan dat zulks nooit het geval is geweest in Suriname. Hoe lang heeft front geregeerd? wat is er daadwerkelijk aan ontwikkeling gedaan? Weke keuzes zijn er gemaakt?

  Dan heb ik het niet eens over morele keuzes maar politieke keuzes, economische keuzes.
  het is van de voorzichtigheid geweest, van het non initiatief en van het leunen op Nederland, het blind varen op het kompas van Nederland, dat heeft gemaakt dat we niets zelf deden.

  O ja, ik heb genoeg punten over de huidige regering waar ik sowieso vind dat men beter kan en zal moeten scoren.

  Het opzetten van een behoorlijke geautomatiseerde overheid. het moderniseren van de overheidsgebouwen. Ik vind het crimineel dat opeenvolgende regeringen het lef hebben om ambtenaren te huisvesten in deze krotten.

  De modernisering en het opzetten van ene goed overheidsapparaat heeft volgens mij prioriteit. De opeenvolgende regeringen nogmaals hebben dat laten lopen om hem moverende redenen.

  De te strakke hiërarchie in Suriname ( de cultuur in het overheidsapparaat) maakt dat mensen geen enkel initiatief nemen en doodt innovatie. Er heerst nog een echte baas cultuur.

  Het management moet dus getraind worden maar zeker ook leidinggevenden moeten dringend aan de workshops hoe meer rendement te halen uit hun potentieel aan arbeidskrachten.

  De verschillende departementen zijn te te etnisch en deze regering heeft een poging gedaan dat te doorbreken maar ik denk dat het een halfslachtige poging is geweest. Wederom vanwege politieke redenen.

  Er moet een oplossing komen voor de ambtenaren problematiek. Ik denk dat het vrij makkelijk kan, maar dan zal er stevig ingezet moeten worden en de vakbonden eindelijk de lange termijn voor ogen moeten houden. Nu zijn het politieke partijen die de belangen van de leden verkwanselen.

  Maar Medusa, zolang ik geen degelijk uitgewerkt alternatief heb dat werkbaar is praat ik er niet teveel over. Heb ik dat wel, dan heb ik ook een aantal mensen waar ik mijn mening en idee toets.
  klagen is goedkoop.

  Maar goed, niet iedereen is hetzelfde toch.

  deze post was dus zwaar of topic. sorry maar het moest er even uit


  Maak melding
 46. deze man bouterse heeft een kans gekregen van het volk.
  ik hoop dat hij deze met beide handen grijpt en het volk laat zien dat hij niet alleen kan BREKEN maar ook kan MAKEN.als een trotse surinaamse ben ik blij dat bouta zonder nederland probeert te klimmen.immers het was deze zelfde nederlanders die suri in 1980 heeft geruineerd.vergeet niet dat deze mensen [nederlanders]de GROOTSTE en GEMEENSTE rol hebben gespeeld.
  bouterse wordt op dit forum door de meeste geen heil gegund en ned.wordt aangeprezen.triest.


  Maak melding
 47. @ik vraag me af
  Eerst betichtte jij de forumleden ervan geen alternatieven te geven en nu zeg je dat je weinig of geen alternatieven leest!Weet jij hoe men dit verschijnsel in Nederland noemt?DRAAIKONTERIJ!!!
  Mijn advies aan jou is:Lees de reacties maar nog een keer over,wellicht kom je er nog meer tegen.
  Niet jij alleen hebt recht van spreken omdat jij er af en toe bent;weet jij of de andere forumleden er ook niet regelmatig zijn?
  Misschien blazen zij niet zo hoog van de toren zoals jij doet,maar toch ook het een en ander te doen hebben!

  Jij slikt alles voor zoete koek,ja!Want ik hoor je nooit op dit forum kritiek leveren.
  Ik hou ook van mijn land,maar weliswaar op een andere manier dan jij!Ik lever overal kritiek op wat niet goed gaat en bedek het niet met de mantel der liefde,
  omdat het mijn land is.
  Elke regering gaat bij mij voor de bijl,indien de dingen niet goed gaan.
  Front of MC maakt niet uit.
  GEEN ENKEL LAND,GEEN ENKELE REGERING IS PERFECT!
  EN KRITIEK HOORT ERBIJ!

  Jij stelt vervolgens de vraag:”Hoe lang heeft front geregeerd? wat is er daadwerkelijk aan ontwikkeling gedaan? Weke keuzes zijn er gemaakt”?
  Mijn vraag aan jou is:”Hoelang heeft Bouterse geregeerd?”
  (En tel niet alleen de jaren van MC er bij,hoor!)
  *Ik heb je niet gehoord over de restauratie van de kamer van de min. van OW&V.
  *Ik heb je niet gehoord over de amnestie tav zijn pleegzoon
  *Ik heb je niet gehoord over de amnestiewetswijziging.
  *Ik heb je niet gehoord over de polariserende toespraak van de president op het onafhankelijkheids
  plein.

  Maar lees nu wel over Venetiaan!
  Weet jij niet dat de regering Venetiaan Suriname weer uit de financiele strop heeft gehaald?
  WEET JIJ DAT NIET?Indien je zo regelmatig in Suriname bent,hoor je dat te weten.
  Waarom weet je dat,gezien jouw suggestieve opmerking,niet?
  Weet jij hoe men dit verschijnsel noemt?
  SELECTIEVE PERCEPTIE!!!

  Wat ik ook heel raar vind,is dat jij je nu pas gaat herinneren dat je ook punten over de huidige regering hebt.
  MOET JE DAT PAS DOEN OP AANVRAAG?
  WAAROM IS DAT NIET UIT JE ZELF GEKOMEN?
  WAAROM MOEST IK DAT UIT JE HALEN?
  Wat heb je zó te verbergen?
  WEES EERLIJK EN OPRECHT OOK TEGEN HEN DIE JE LIEFHEBT.
  ZACHTE MEESTERS MAKEN STINKENDE WONDEN.

  Je hoeft (om jouw woorden maar letterlijk over te nemen)geen degelijk uitgewerkt alternatief te hebben dat werkbaar is.Jij bent immers niet in de regering,dat moeten we maar overlaten aan hen die het er voor het zeggen hebben.
  Dat kunnen we ook van geen enkel forumlid eisen.
  We discussiëren maar wat op dit forum en daarbij mogen mensen toch kritiek hebben op dingen die in hun ogen niet goed gaan?
  Het is toch jouw en hun volste recht?
  Ik vraag me af,je moet de dingen van beide kanten bekijken!


  Maak melding
 48. Goed plan!

  Zorg ervoor dat het nieuwe ziekenhuis voorzien is van de nieuwste technieken en de laatste snufjes op medisch gebied.

  Only for euro-minded people.
  De rest mag er van dromen.

  Ben jij nog zo blij, ja jij dat er een nieuw ziekenhuis komt?
  Want wat ik zeker weet is dat jij, ja jij er niet in komt!


  Maak melding
 49. @patrong
  Jij lult over de Ptatta ma ie drieng ding pappa fajafaja!
  Jere fa joe ê takkie:”medusa troost je eigen hier” .
  Wang echte Sranangmang no ê tak “je eigen”.
  Wang echte Sranangmang ê takkie:”medusa troost je ZELF hier”,Dombo!


  Maak melding
 50. Jack Russel
  Ik kan je alleen maar gelijk geven.Dit is zeker een manier van de Chinezen om vaste voet op de Surinaamse bodem te krijgen.Je vreest een invasie van Chinezen en dat we in Suriname binnen afzienbare tijd een Chineze regering en president zouden kunnen hebben?
  Nou dat lijkt mij niet onwaarschijnlijk!!!!!!!
  Daar is hun (geo)politiek ook op gebaseerd.
  Ze gaan heel gauw de wereld veroveren.
  Er zijn 194 door de VN erkende staten op de wereld.China heeft 1.500.000.000 inwoners.
  Dus China kan het zich permiteren om 1.000.000.000 emigranten over de hele wereld te verspreiden.Dat wordt gemiddeld ongeveer 5.200.000 immigranten per land;terwijl zij er nog 500.000.000 aan inwoners zelf overhouden!Alleen de VS ziet dit GELE GEVAAR aankomen.
  Iedereen is in diepe slaap gesust(inclusief) Nederland.


  Maak melding
 51. medusa je bent een panjie negre dat wil zeggen je bent een man maar doet als een vis wijf .deze viswijf medusa trekt zich van alles aan en dat maakt dat deze viswijf medusa een hekel heeft aan alles wat goed gaat in suriname .go weer panjie dai go dompoe ka.


  Maak melding
 52. @patrong
  Mie bing dompoe joe ien a kaóso kba,ma ie kong na a ka lantjie bakka?Wel mie ô dompoe joe bakka!Mie dink joe bere bing foeroe kba!Hahahahagheghegheghhahahaihi


  Maak melding
 53. De domme broodschrijvers van de NDP weet niets beters te doen dan een beetje dom schelden.

  Laten ze liever navragen of de vereiste openbare aanbesteding al heeft plaats gevonden en of het niet toevallig weer de familie Abrahams is die voor te veel geld gaat bouwen.


  Maak melding
 54. Sranang mang excuus. No mie no e go na sranang go tang mek mi dede nonso te mi siekie. Den atoso nanga datra no bung. Now den man e bouw bung atoso en dati no bung tu. Ung tang anga na tata jere.


  Maak melding
 55. KIJK EN als je dan met CHINA rondt de tafel mach zitten dan is er geen ander woord dan vooruit gang het begon al met staatsolie is ook BAAS die hoop had om te investeren in boren na aardolie. Nederland Rutte heeft zijn eigen kranen dicht gedraaid en Obay Obama zal zelf voorsteld zijn dat BAAS moves maakt waar de hele wereld naar smakt

  BAAS die move is baas

  som krijgt hart BRRRR!!!


  Maak melding
 56. hahahahaah medusa je hebt een groot probleem .
  deze panjie negre praat alleen maar poep .
  deze so so boto die meer dan veertig jaar is nederland is ,heeft geen moer ,niets heeft hij bereikt dus slaat de frustratie toe .hij is opweg dement te worden en moet nu achter die raam zitten duimen draaien .alleen die computer biedt hem een beetje uitkomst .so so boto medusa .boeler medusa wat moet je met pero ,steeds pero in de mond nenem .


  Maak melding
 57. Wij kunnen ook tweede handse spullen deze week voor een appel en een ei halen mooi gelegenheid China geeft wij geven weeshuizen dan de spullen die zij nodig hebben en je eigen spullen mis die mee moeten goede afspraken maken kunnen samen container halen er is ook ruimte daar voor 20voeter Papendrecht kringloopwinkel op de dijk als je daar aan komt vraag naar kringloop winkel in Papendrecht op de dijk naast fietsen winkel -0637 157 534


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES