Hulpdiensten kunnen verkeersongevallen niet aan

16

PARAMARIBO, 24 sep – De Spoedeisende Hulp, SH, van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo is haast aan de rand van zijn opvangcapaciteit. Volgens SH-hoofd Fauzia Poese is dit vooral te wijten aan het grote aantal verkeersslachtoffers. De stijgende lijn bezorgt artsen en ander hulppersoneel kopzorgen. “We kunnen zo niet verder”, aldus Poese.

Artsen op de SH zitten vaker dan niet met de handen in het haar. De meeste opnameplekken worden ingenomen door verkeersslachtoffers. Er zijn zelfs gecompliceerde gevallen bij. “De opvangcapaciteit van ons ziekenhuis is niet oneindig. We moeten ook plaats vrijhouden voor mensen met andere aandoeningen”, zegt Poese tegenover de Ware Tijd. Vooral in de schoolvakantie is het aantal m,eldingen alleen maar blijven toenemen.

Alleen al in het afgelopen weekend moest aan zeker tien personen medische hulp geboden worden. Hoewel de politie meer controle op straat uitvoert, lijken resultaten uit te blijven. Campagnes waarin burgers opgeroepen worden zich te gedragen, lijken gericht aan dovemans oren. Minister Edward Belfort van Justitie & Politie bedacht onlangs nog een verkeersmaand. De bedoeling was nul doden aan het verkeer over te houden. Het werden negen.

Bekijk ook:


16 REACTIES

 1. Door het wegennet van pakweg 25 jaar geleden, persen zich nu een veelvoud van verkeersdeelnemers. Dit in combinatie met een slechte verkeersmentaliteit (inclusief alcohol/drugsmisbruik), zijn de oorzaak van de vele verkeersslachtoffers.

  Je kunt op zondagmorgen bij ‘On the run’ schuin tegenover Torarica, zo de flessen black label op de autodaken tellen. En dat zijn dus mensen die na een avond stappen zondagmorgen met een hoog promillage richting huis rijden. De Belforts rijden langs, kijken zwijgen.


  Maak melding

 2. wij su’s hebben ka-ka manieren,we denken altijd van ,,sa jo mang doe mie,,

  iedereen weet,dat hij/zij maties heeft binnen de coa-regering, dus wie maakt kij wat ..

  dronken of niet we blijven scheuren door de straten,tamara wé zie moro vara..

  zo zijn wij en leven vrolijk verder..

  de leider geeft ookal de beste voorbeelden..


  Maak melding

 3. @Larry, mee eens. Het wegennet is zo zwaar verouderd, maar ook de aanpak van de problematiek zijn gedateerd.

  Het eerste valt overigens een zeer groot gedeelte de blaaskaken van de NPS-VHP aan te rekenen want die hebben Suriname al ver voor de onafhankelijk geregeerd en er keer op keer een potje van gemaakt, ook wat de infrastructuur betreft. Triest want Suriname was een kolonie van een van de rijkste landen ter wereld maar heeft een infrastructuur om van te huilen, neem de armoedige aanzien van boulevard de Waterkant als goed voorbeeld.

  Suriname moet een aanpak ala Singapore voorbereiden om mensen in het gareel te krijgen, het is teveel een luilekkerland mentaliteit bij menigen, zoals de wegdeelnemers. De verkeersboetes moeten verder omhoog en de Politie moet nog meer verkeersacties gaan houden.
  Tevens moet strenger worden gekeken naar de wegwaardigheid van vele voertuigen zoals gladde banden. De verkeerscontroles in Suriname moeten uiteindelijk gecombineerde controles worden met de Belastingdienst, Douane en andere gespecialiseerde diensten.

  Ik stel voor om de eerste nood op te vangen door eindelijk eens de Militaire Politie exact dezelfde bevoegheid als de Politie te geven zodat ze adequaat bijstand kunnen verlenen aan de civiele Politie. De xenofobie voor het leger moet nu gaan wijken in de samenleving.


  Maak melding

 4. @Nationalis

  Sinds 1980 ligt Suriname letterlijk in handen van de crimineel bouta
  We hebben enkele presidenten tijdens zijn bewind gehad die ceremonieel geweest waren . Hun baas is altijd bouta gebleven. Venetiaan moest de zware taak opnemen en de rommel van bouta opruimen.Bouta is nu aan de macht en genieten doet hij samen met zijn troepje.REIZEN EN ALSMAAR REIZEN,dat is het enige verdienste van deze bouta ,ndp regering. Jaffers zijn ze,jaffers van het ergste soort.


  Maak melding

 5. om de infrastuctuur beter te laten verlopen,zie ik het
  volgende:de breede en toegangswegen open houden voor
  het snelverkeer,en de smalle en binnenwegen voor het
  langzaam verkeer en voetgangers,dat zal zeker minder
  doden per jaar kosten


  Maak melding

 6. Onze samenleving verkeert in een moreel verval.De jeugd neemt de mentaliteit van de leiders over en wordt baldadig ,egoïstisch en crimineel.Voorlopig zie ik geen verandering in deze mentaliteit komen.


  Maak melding

 7. Maandag 24 september 2012 om 15:23 uur, door Ray

  @Nationalis

  Sinds 1980 ligt Suriname letterlijk in handen van de crimineel bouta
  We hebben enkele presidenten tijdens zijn bewind gehad die ceremonieel geweest waren . Hun baas is altijd bouta gebleven. Venetiaan moest de zware taak opnemen en de rommel van bouta opruimen.Bouta is nu aan de macht en genieten doet hij samen met zijn troepje.REIZEN EN ALSMAAR REIZEN,dat is het enige verdienste van deze bouta ,ndp regering. Jaffers zijn ze,jaffers van het ergste soort
  ik wil sommige idioten op dit fotum begrijpen hoor, maar ze bieden je de gelegenheid daartoe niet. wat heeft desi nou te maken als mijn landgenoten als debiele te keer gaan in het verkeer?? het zij op de bromfiets of achter het stuur in een aoyo, bus en of truck. u dient zich te houden aan de verkeersregels, maar een ieder wil voorrang en ze staan allemaal op hun rechten, hebben ze die niet dan kennen ze iemand of bij de politie of op het O.M. hou je aan de verkeersregels. soms ook al heb je voorrang verleen voorrang en ga eerder uit huis dan heeft niemand haast.


  Maak melding

 8. Er moet dus een mentaliteitsverandering komen ondanks de veruwwing en verharding van de maatschappij (wereldwijd).
  Een oplossing in deze zou kunnen zijn de verkeersboetes verhogen en strenger controleren. Als de politie niet genoeg manschappen heeft om de controles uit te voeren kun je ook bvb de MP daarvoor inschakelen.
  Ik denk dat met de verhoging en snel incasseren met de nadruk op snel anders beslaglegging aan mensen zich correcter in het verkeer gedragen. Elke dode is er een teveel.


  Maak melding

 9. Bredere wegen aanleggen, wat dat betreft vind ik Nederland wel fijn, gewoon voor de snelwegen, als je niet in de file staat, ( is ook het enige wat ik hier fijn vind).


  Maak melding

 10. De wegen van SME zijn niet geschikt voor hardrijders.
  Gewoon een snelheidsbegrenzer voor alle motorvoertuigen invoeren max 70 KM per uur. Niet bedoeld voor de medische diensten.


  Maak melding

 11. In plaats van 61 procent uitgeven van je inkomsten aan infrastructuur, ga je 61 procent uitgeven aan een veel te log ambtenarenapparaat, wat ook niet eens optimaal funtioneert, en hebben opeenvolgende regeringen liggen slapen, en zijn niet met de tijd meegegaan, en is de infrastructuur in Suriname niet meer van deze tijd, vandaar ook de onnodige dodelijke ongevallen, en deze paarse bende doen er ook niets aan, want zijn alleen maar bezig met eigen belangen.


  Maak melding

 12. Duidelijke taal hierboven en het kan niet anders je hebt alleen maar sukkels in het verkeer daar, en dat gaat zo door, elke dag weer, gelul in het verkeer, die gasten hebben schijt, en scheuren maar op los, dus ja
  jammer maar dat is een probleem voor daarrrrrr en niet anders.


  Maak melding

 13. Een ander idee?
  TE BEGINNEN MET:

  1.Een drastische verandering en zonodig verbetering in het curriculum van het verkeersonderwijs en rijexamen.
  Waarin een paragraaf is opgenomen over ZEDELIJK EN MOREEL GEDRAG in het verkeer.
  Het gedrag van de weggebruiker is bij de beesten af!
  HET OOGT ALS EEN ONGEORGANISSEERDE BEESTENBOEL!!!!

  2.Een algehele herscholing voor ALLE weggebruikers in het(langzaam zowel snel)verkeer.
  Ja,ook voor devoetganger.

  3.Alle nieuwe verkeersexaminandi moeten in het bezit zijn van minimaal een mulodiploma (of een daaraan gelijkgesteld geldig document).
  (Lager is niet toegestaan/wordt niet geaccepteerd)!!!!

  4.Alle nieuwe verkeersexaminandi horen minimaal een (niet naar boven afgerond) cijfer 6 voor het examen te halen.

  5.Alle verkeersinstructeurs en -examinatoren moeten herschoold en daarna gecertificeerd worden.

  6.Alle verkeersinstructeurs,-examinatoren,nieuwe verkeersinstructeurs en -examinatoren horen bij de Burgerlijke Stand te zijn ingeschreven en moeten dit bij navraag kunnen tonen/overleggen c.q.overhandigen.

  7.Het straatmeubilair moet verbeterd c.q.duidelijker zichtbaar gemaakt worden.

  8.De verkeerspolitie moet vaker op surveillance.(Gedurende mijn vakantie in 2011 heb ik in geen 3 weken patrouillerende verkeersagenten waargenomen).

  Tja … Het is het proberen waard maar of dit een politiek haalbare kaart is,betwijfel ik ten zeerste!


  Maak melding

 14. Betere rij-opleidingen, strengere controle op de examinatoren en veel hogere boete’s voor het rijden onder invloed drank/drugs!
  Vriendjespolitiek, steekpenningen, kopen van een rijbewijs, alles strafbaar stellen!
  Bij herhaaldelijk betrapt worden op één van de bovenstaande zaken, intrekken van de bevoegheid tot het geven van een rij-opleiding voor lange tijd.
  Politie bevoegdheid geven om meer en strenger op te treden bij overtredingen.
  Beter en overzichtelijke kruisingen maken, meer verkeerslichten, met rood-licht camera, maar ook bij snelheidsovertredingen.
  Zware boetes opleggen en eventueel invordering van het rijbewijs c.q. auto/bromfiets!


  Maak melding

 15. Allemaal reacties om van te genieten, zelfs die rood zijn beoordeeld.
  Maar ook jullie weten het, er zal hier totaal niets aan gedaan worden. Er wordt gereden als een mars en met veel alcohol op.
  Politie drinkt net zo veel, of je koopt een fles voor ze. Zij hebben het ook verschrikkelijk druk…toch
  politie heeft nieuwe auto’s gekregen, gaan ze die gebruiken als boodschapwagens.
  Ook de mentaliteit bij de eerste hulp, doktoren en verpleegkundigen mogen met de tijd mee veranderen.
  het lijkt net alsof zij 20 jaar stil hebben gezeten. Begin ook daar veranderingen te brengen, ze zijn lui en onvriendelijk en discriminatie onder elkaar ( geld of geen geld enz. enz )……


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.