Zoektocht naar olie Suriname in versnelling

19

PARAMARIBO, 12 sep – De zoektocht naar olie op Surinaams grondgebied gaat in een hogere versnelling. Staatsolie werkt aan een partnerschap met het Colombiaanse Ecopterol. Volgens de Times of Suriname zijn de voorbereidingen al vergevorderd. Staatsolie wil zelfs zover gaan risicokapitaal te reserveren.

Dat is nieuw , omdat tot nog toe de partners bij olieonderzoek all risico droegen. “We gaan een voorzichtige stap doen. We zijn nog niet zo groot als de big boys”, zegt Staatsolie-directeur Marc Waaldijk. Samen met Ecopetrol zal geïnvesteerd worden in gebieden waar vermoedelijk olie voorkomt. De Colombianen willen zowel op land als in zee samenwerken. Ook voor hen moet het risico groot zijn, omdat nog nergens in Suriname echt grote voorkomens zijn aangetroffen.

De laatste vier jaar alleen is ruim driehonderd miljoen dollar geïnvesteerd in exploratie. Het geld kwam van de partners. “Er is geen druppel gevonden”, aldus Waaldijk. Toch worden grote voorkomens vermoed. Suriname moet volgens experts deel uitmaken van een gebied met de grootste olievoorraad in de wereld. In buurland Frans Guyana is al een vrij grote hoeveelheid aangetroffen. De Fransen hadden Suriname vooraf een optie tot deelname aangeboden. De reactie was negatief.

Bekijk ook:


19 REACTIES

 1. Goed nieuws!

  Suriname en haar buurlanden worden straks wat we vandaag van Saudie Arabië weten. Namelijk dat we bezitters zijn van een enorme olievoorraad.

  Bij het vooruitzicht dat er er in Suriname grote olievoorraden getroffen zullen worden hoort dan ook het reserveren van risico-kapitaal. En nu maar hopen dat het zwarte goud straks boven komt drijven.


  Maak melding

 2. Ik zie dan het nieuwe titel voor bouta de moordenaar,namenlijk’ Sheikh’ bouta, de olie magnaat bij wens en de coca Lord in realiteit,hai baja,zo gebeurd het ook.


  Maak melding

 3. Ik denk dit;als er naar het geheel gekeken word ligt su op een bepaalde hoogte van het amazone gebiet,op die gebieden of in su zal er geen grote hoeveel heden olie gevonden worden,,met het vesnellen om olie winning te verwezenlijken zal zijn realisering niet tot stand brengen en zal er grote investerings bedragen verloren gaan,.
  In de zee heeft men meer mogelijkheid voor die olie projecten,maar in het land zal dat niet kunnen omdat su geen land is om zulke activiteiten te handhaven.
  het zou beter zijn als men daarover naa gaat denken voordat men besluiten neemt die groote financieele schulden met zich mee draagd.


  Maak melding

 4. Ik schreef eerder al dat Staatsolie snle nieuwe exploiteerbare bronnen moet vinden want de olie raakt binnen 3 á 5 jaar op als men op dit niveau blijft winnen.

  Ik vermoed dat ze nu een beetje gaan gokken met het geld dat ze hebben fos fala watra mit den. Ik zou als het kon het risico bij de andere partner laten tenzij ik redelijke aanwijzingen heb dat het deze keer wel gaat lukken. Staatsolie moet wat doen, ze hebben geen keus.

  Ik vraag me trouwens af waarom men niet begint met zonne-energiepanelen produceren. Trek de kennis gewoon aan en begin een fabriek in Suriname. Dan leven de Surinamers van de zon en dan verkopen we die olie VERWERKT aan het buitenland.


  Maak melding

 5. Suriname kon meedoen met de Franse olieboringen en de regering Venetiaan weigerde haar fiat te geven.Je ziet maar weer wie personen zijn die de economische ontwikkeling van het land achterhouden.Ik ben van mening dat Staatsolie ook buiten Suriname moet investeren in de olie-industrie.Het is een strategische beslissing.


  Maak melding

 6. Vertel geen bullshit Rob.

  Staatsolie had toen niet zo een hoge liquiditeit als nu en de raffinaderij stond in de planning. Daarvoor moest ook geld opgehaald worden.

  Olie boren is casino spel. Je gaat niet met je kleine beetje zuur verdiende geld gokken. Wat als er niets was gevonden? Die kans was heel groot vanwege gelijke geografie. Wat als Vene het wel had gedaan en er was niets gevonden? Honderd miljoen dollar weg. Dat zijn 10.000 volkswoningen van die Chinezen. DAN zou je horen dat Vene niet deugde.

  Like him or not, Vene is van de oude stempel. Werk hard en studeer, dan kom je vooruit en dan heb je ook de zekerheid dat het nooit echt fout kan gaan. Vene heeft gespaard en 600.000.000 Amerikaanse dollar apart gezet voor een eventuele dijk voor de zeespiegelstijging. Zou je daarmee gaan gokken?

  Ik zou dat geld liever stoppen in de Kabalebo dam, zonne-energie en grote agrarische projecten zoals soya, mais en palmolie. Niet veel geld in één keer, maar wel een eeuwige en constante stroom.

  Goud, olie, …. het raakt ooit een keer op. Wat doe je dan als je je volk niet ontwikkeld hebt en ook geen goed ontwikkelde agrarische sector hebt.

  Voor mij is het volk scholen prioriteit nummer één. Een goed geschoold volk doet geen domme dingen, maakt de juiste keuzes. Privé, maar ook zakelijk.

  Investeren in bedrijven met BEWEZEN grote olievoorraden is wel een goed idee.

  Deze bullshit mag je aan die emotionele paarse kliek te eten geven. Ik weet dat je HIER zelf niets van geloofd.

  Dit is stemmingmakerij van je.


  Maak melding

 7. He mi pikin legi ede matie Midete,

  Kijk en dat bedoel ik nou, je weet niets en dan nog een grote mond opzetten tegen Rob.

  De dijk in Coronie en de revierdijken te Commewijne zijn allemaal bekostigd door de EU en ontwikkelingshulp van Nederland uitgevoerd door MNO Vervat. Vene zou wensen om zoveel geld bij elkaar te kunnen sparen voor zeewering.

  Vene is inderdaad van de oude stempel, een man die dacht dat je met sparen een land tot ontwikkeling zou kunnen brengen. Verder had hij geen enkele ontwikkelingsvisie.

  Jij bent net als Vene, jij denkt dat je met agrarische projecten een land kan ontwikkelen.

  Trouwens Rob je hebt groot gelijk met deze Franse investering, front die heeft niets gedurfd. Een andere hele grote misstap van front was deelname in IAMGold, die hadden de toenmalige regering aandelen aangeboden maar front/vene wilde niet, hij nam genoegen met 5% en alleen nadat iamgold zijn investering had terugverdiend, waardoor Suriname een hele tijd niets ontving.

  Twee grote misstap van front, was het Goud die Bosje zgn. had gestolen terwijl het gewoon bleek als onderpand te zijn afgegeven in Amerika, front moest de rente betalen, konden ze gewoon doen maar besloten de rente niet te betalen en het goud werd voor een habbekras verkocht, een paar maanden na de verkoop door Front steeg de goudprijs zodanig dat front Nooit meer over gestolen goud heeft gesproken.

  Dus midete hou je bullshit voor die oma’s en opa’s van je te grun dyari, jullie nps’ers hebben niets goeds voor en met Suriname gedaan.

  Un dong moro sopo.


  Maak melding

 8. surinamers droomt niet te veel; straks blijkt het niet te kloppen; dromen zijn bedrog. pas als suriname meer dan 5 miljoen vaten per dag aardolie kan produceren, dan zijn we pas zo groot als saudie-arabie.


  Maak melding

 9. RobG, het is net zo iets als je buurman die je vrouw vraagt om geld om een lottobriefje te kopen, als hij wint zal hij de jackpot met haar delen. Je vrouw heeft daar geen zin in want ze wil haar huishoudgeld niet in gevaar brengen voor iets dat niet zeker winst zal opleveren, ze besluit haar geld uit te geven aan voedsel en schoolspullen voor de kinderen, dus koopt buurman het lottobriefje alleen. Buurman wint inderdaad de jackpot en jij gaat je vrouw verwijten dat ze oerstom is geweest om niet meegespeeld te hebben met de buurman.


  Maak melding

 10. Deze regering zoekt met ziekelijke gretigheid naar olie in de wetenschap dat men het ecologische systeem helemaal kapot maakt. Van maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzaamheid heeft men nooit gehoord. Alle kaarten zijn ingezet op het vinden van olie. Het is ze van harte gegund maar niet ten koste van het prachtige landschap. Wanhopig dat Bouta is begint hij in iedere uithoek te graven naar olie, want de beloofde huizen, wegen en grote investeerders zijn in geen velden te bekennen. Over 2 jaar is Suriname een kopie van het maan landschap met alle gevolgen van dien.


  Maak melding

 11. De paarse aanhang zit nu al te geilen op het idee dat we olie zoeken.Maar beste aanhangers,olie zoeken en olie vinden zijn 2 verschillende dingen.
  Juichen doe ik als er is gevonden,ondertussen kost het ons tot nu toe alleen maar geld.Het kost ons nu al 300 miljoen voor niets .


  Maak melding

 12. Vene dat jullie fronters jaren zaten te geilen op hulpgoederen en bij elk ontvangen hulppakket zaten te juichen, daar hoor je mij toch ook niet over klagen.

  Jullie fronters hebben nog nooit gehoord van het woordje ‘investeren’, daarom begrijp ik je zwaarmoedigheid.


  Maak melding

 13. Leiden 13 september.

  Wat als er wel olie wordt gevonden.

  Ja waar moet je beginnen. Wij mogen blij zijn dat we hulp van de colombianen krijgen. Tenminste willen zij ons wel helpen iets structureel goed op te bouwen.
  Natuurlijk is front tegen. Colombianen horen namelijk niet tot de westerse cultuur waar deze slaafjes zo naar hunkeren. Op Schiphol worden surinamers als vee behandelt met de 100 procent controle en geen een fronter zegt daar maar iets van.

  in int perspectief is het niet in het voordeel van het westen dus zullen zij nooit hulp bieden. Su mag blij zijn met deze kans.

  Nee, wij moeten terug naar de tijd van Arron, Pengel en Lachmon. Ja die konden een land structureel opbouwen. Afhankelijkheid van Ned. was en is bij fronters troef. Wat er kan gebeuren is dat Su als ontwikkelingsland ineens stuit op een grote olie vooraad. Dan is het westen natuurlijk klaar.
  Dit plan verdient zeker uitvoering.
  De koloniale periode en het neo kolonialisme van de hollander werkt nog steeds structureel verstikkend voor de surinaamse toekomst. Hulp hoeft er niet te worden verwacht. Het beste is om de relatie met de hollander definitief te verbreken. Zij hebben de surinaamse bevolking niets te bieden. Wat hebben wij aan westerse normen en waarden. Pedofilie, vrouwenhandel, homofilie, en wapenhandel. Wat hebben wij daaraan. Oh, ik ben zedeloosheid en bandeloosheid vergeten.

  Wij moeten trachten door faciliteiten te bieden om tenmiste 10.000 surinamers binnen drie jaar naar Suriname te doen terugkeren. Dat zijn diegenen die dan tenminste wel willen. Helaas is de regering wel goed bezig, maar op dit punt laten zij alles echt gewoon liggen. Ik snap het niet bij de volgende generatie zal over 15 to 20 jaar definitief zijn dat er niemand meer terug zal keren. Het probleem vereist dus directe aandacht.

  Als Su structureel stabieler wordt en zoals de plannen inderdaad liggen meer regionaal de zaken aanpakt is er hoop voor de toekomst.

  De situatie van de surinamer in Ned is niet zo best. Structurele disriminatie binnen elke organisatie leidt ertoe dat zij er nog erger aan toe zijn dan In Su.. Normverval en overname van de westerse mentaliteit leidt tot afglijden naar een Sodom en Gomorra mentaliteit. Het is heel jammer.

  Ik hoop dat de oude normen en waarden van de landen waar wij oorspronkelijk vandaan komen toch worden bewaard. En ik hoop dat de Surinaamse cultuur ook in Ned weer wordt opgepakt.

  Met Vriendelijke groeten
  Mr. Roy Siwpersad


  Maak melding

 14. koos je jong go na baka na boerikie mik a skop joe …wat je hier vertelt moet je die multinationals gaan vertellen die op antartico boren maar niet voor het worden gespannen door doe balnke en jou rotsooi komen vertellen .su is een ontwikkelings land die ook recht heeft om naar olie te boren ..komt geen stront vertellen als je niets weet van politiek .ben je met pensioen om wat ,als je niets te doen hebt ga vrijwilligers werk doen .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.