Thuiszorg Suriname klopt bij overheid aan

13

PARAMARIBO, 12 sep – Zon Thuiszorg biedt de overheid ruimte tot deelname aan. Na enkele jaren zelfstandig opereren, lijkt de tijd aangebroken voor een andere vorm. Als de onderhandelingen goed verlopen, betaalt de overheid binnenkort de lonen. “We vinden dat thuiszorg een taak is van de overheid”, zegt directeur Kenneth Gemert.

Maar tot nog toe is thuiszorg meer een zaak van particulieren. Die hebben het nu zwaar, ook vanwege de crisis in Europa. De Nederlandse overheid is niet bepaald happig op betalen voor zorg in het buitenland. “Als particulier bedrijf kun je niet de continuïteit van zorg garanderen, zoals wij willen. Wij hebben de expertise, laat de overheid ons overnemen, dan kunnen wij ons Surinaams zorgpakket in de praktijk brengen”, zegt Gemert tegenover de Ware Tijd.

De lokale markt lijkt rijp voor een ander soort zorg, buiten het ziekenhuis dus. Daarom ook lijkt het ministerie van Sociale Zaken & Volkshuisvesting inschikkelijker dan pakweg enkele jaren terug. “De Surinaamse cliënt wil niet meer in en gesticht liggen, die wil hulpverlening aan huis”, aldus Gemert. Zon Thuiszorg wil meerdere zorgposten opzetten. Ook wordt gedacht aan dagopvang voor ouderen, keukens in verscheidene buurten en zelfs zorgwoningen.

Bekijk ook:


13 REACTIES

 1. Is een goed plan,als de regering die zorg pakket overneemt en ook zijn volle aandacht aan besteed om die zorg tostand op een beter verloop laat instellen.
  Het zou ook goed zijn als men die instellingen per wijk zou instellen met goed opgeleide zorg personeel.


  Maak melding

 2. Mooie oplichters idee om zonder slag of stoot beter van te worden.Tracht je hersenen te gebruiken om zonder ontwikkelingshulp het zaakje over eind te houden.


  Maak melding

 3. “We vinden dat thuiszorg een taak is van de overheid”

  Mijn moeder heeft mijn oma tot en met haar eenennegentigste jaar thuis verzorgd. Toen overleed mijn moeder aan kanker en moest mijn oma naar het verzorgingstehuis. Vier maanden later overleed mijn oma, omdat zij naar haar dochter verlangde. Mijnheer Gemert, wij Surinamers zijn opgevoed om voor onze ouders te zorgen als zij op leeftijd komen. U wil slechts een nieuwe mode creeren, omdat u geld van de overheid wil. “Winti wai, Lanti pai!”


  Maak melding

 4. Ik ben bang dat jullie niet zo goed op de hoogte zijn van THUISZORG…. juist past thuiszorg pefect bij Surinamers, lekker in je eigen huis blijven op je oude dag…. niet een ieder kan de verzorging bieden die noodzakelijk is…

  ”die wil hulpverlening aan huis”, aldus Gemert. Zon Thuiszorg wil meerdere zorgposten opzetten. Ook wordt gedacht aan dagopvang voor ouderen, keukens in verscheidene buurten en zelfs zorgwoningen. ”

  Lijkt mij een zeer goed plan ! En zelfstandig gaan ze dit niet kunnen aanbieden, de overheid mag idd best wel steunen in deze we praten wederom net als met de oudjes in Ned het geval is, over een groep die het land heeft mee helpen opbouwen, is dit hoe wij nu met ze omgaan, wacht als je zelf je oude dag mag halen :/


  Maak melding

 5. Ja, natuurlijk snap ik dat sommige mensen denken dat er weer ,iemand op een of andere manier geld wil verdienen.Maar zo langzamerhand moet er toch enigzins verandering in komen.Deze zorg is op-gezet door een particulieren organisatie,en ik neem aan dat het in feite de taak is van de overheid om deze mensen een goede zorg te geven.Zou het geld van al die dure reizen,verbouwingen,auto,s op-pimpen enz..niet terecht kunnen bij deze mensen.Daarnaast ben ik het eens dat mensen hun moeder of familie zelf kunnen zorgen ,maar niet iedereen kan dat.Mensen als lachmon,pengel,arron en noem maar op hebben in nederland gezien,hoe alles is geregeld zoals de zieken-fonds,minimum-loon,aow-wao- en noem maar op ,konden deze sukkels het dan niet eerder hebben ingevoerd,nee…men was meer bezig zichzelf en vrienden te verrijken.Zolang suriname met dat rassen gedoe niet ophoudt zal het een puinhoop blijven.Of het nou de hindoestaan of creool,of javaan is ,suriname moet vooruit,en niet zeuren over koelie,jampanesie of blaka-mang.Wij zijn allen surinamers,en met z,n allen moeten wij het doen.Triest vind ik het dat anno,2012,als ik op de site lees dat de hindoestaan geen president worden of de creool of de javaan .wat maakt het nou uit,surinamers moeten elkaar steunen,alle bevolkings-groepen.


  Maak melding

 6. Mijn moeder is 88, woont nog in haar eigen huis, iedere dag is er iemand van de kinderen om voor haar te koken, mijn pa is thuis overleden, in zijn eigen omgeving, zolang mijn moedertje leeft zullen we voor haar zorgen, deze mensen hebben altijd zo goed voor ons gezord en ons liefdevol opgevoed, dit verdienen ze en ik doe het met liefde zolang als ik hier in Nederland woon, volgend jaar wonen we in Sur en dan kan ik niks meer voor haar doen. Thuiszorg voor mijn lieve moeder!


  Maak melding

 7. De overheid van suriname en thuiszorg ik hebt daar een hard hoofd in. kijk alleen maar hoe er met de ouderen om wordt gegaan. Als jongeman kan ik mij nog herinneren dat er aan de coppenamestraat een bejaarden tehuis is die toen heel netjes uit zag, nu ziet het verwaarloos uit.


  Maak melding

 8. Weet Anne wel wat ze schrijft : “mijn moeder is 88 en ZOLANG mijn moedertje leeft zullen we voor haar zorgen. Volgend jaar kan ik niks meer voor haar doen”.
  Dat is pas kinderliefde.


  Maak melding

 9. Zorg kost heel veel geld, Thuis zorg in handen van de overheid, ik hou mijn hart en lever vast…
  Kijk maar naar achterstallig onderhoud van gebouwen welke onder de verantwoorderlijkheid valt van de overheid.Lantie nooit na monie…verantwoordelijkheid/saamhorigheid/verdraagzaamheid bestaat al sinds de coup niet meer.
  En deze mensen moeten tegen betaling voor je ouders/grootouders zorgen ??
  Feit is dat je op je oude dag het niet verdient om op een mensonterende manier behandeld te worden.
  Als je tijd niet is gekomen en je gaat naar AZ of je belandt in 1-of andere instelling, wel dang joe teng doro, fedie e kong tek joe. Er zijn zoveel mensen die zich in de loop van tyd verschrikkelijk hebben verrijkt met ook de illegale handel (ja toch baas), kunnen ze niet iets goeds opzetten voor al deze oude mensen ? We hebben maar een kleine populatie.
  Mensen met heel veel geld worden ook oud hoor en bepaalde ziektes zijn niet te behandelen ook al heb je zoveel geld.
  We moeten niet proberen onze rijkdom te vergroten maar probeer je hebtzucht te verminderen.
  Oude mensen moeten wij altijd goed behandelen daar zy nooit zelf vragen om afhankelijk te zijn.komop en geef de oudjes de liefde die ze verdienen en koester ze ook (de oudjes bedoel ik en niet al dat geld of je buitenvrouw).


  Maak melding

 10. Slecht idee om thuiszorg bij de overheid onder te brengen. Dat weten ze intussen in alle verzorgingsstaten. Het wordt een monopolistisch monster waar nooit genoeg geld voor is. Partijpolitiek krakeel en baantjesjagerij voor profiteurs. Beter is om thuiszorg in een basiszorgpakket onder te brengen (hoe staat het trouwens met die algemene zorgverzekering in Su?) en de verzekering aan te spreken wanneer de tijd daar is. Dan komt er in Su , wanneer de markt rijp is, professionele thuiszorg op gang. Voor wie aantoonbaar geen middelen heeft betaalt de overheid en de rest wordt gefinancierd uit de algemene verzekering. Wie meer wil dan de algemene verzekering biedt, verzekert zich bij of betaalt de meerprijs. Meneer Gemert ga ondernemen (zoek bonafide partners die in duurzaamheid willen investeren), lever een goede dienst tegen een fatsoenlijke prijs. Ook voor particulieren.Maar maak van de zaak geen winti wai lanti pai programma.


  Maak melding

 11. @Afu Sensie,

  Hoezo meer ambtenaren?
  Thuiszorg behapt zich tot nog toe zelf.
  Thuiszorg geeft alleen maar aan dat het zichzelf niet meer staande kan houden onder meer door de Nederlandse overheid die niet meer happig is voor het betalen van de zorg in het buitenland.
  Ik geloof dat jij met voorbeelden kwam van het imf etc dat het zo goed gaat met Suriname.
  Toch gek dat wij hier wat thuiszorg aangaat nog steeds afhankelijk zijn van onder andere financiering uit het buitenland.

  Ik vind het een goede ontwikkeling dan maar meer ambtenaren.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.