Alternatief plan voor belagers natuurpark

15

PARAMARIBO, 10 sep – De autoriteiten werken aan een alternatief voor de honderden belagers van het natuurpark Brownsberg. Volgens Gerold Dompig, voorzitter van de commissie Ordening Goudsector, OGS, zal elders een lap grond ter beschikking worden gesteld. Dit moet de schenders, die op zoek zijn naar goud, afhouden. Makkelijk valt dit niet.

De goudzoekers hebben de neiging steeds terug te komen, nadat ze zijn verjaagd. Dompig erkent de sociale en economische nood onder lokale gemeenschappen. Dit is ook wat ten grondslag ligt aan de goudkoorts in het gehele binnenland. Het schitterende Brownsberg natuurpark is alleen maar het zoveelste doelwit. De autoriteiten willen er alles aan doen het park te behouden, dat is ingesteld in de jaren zestig. Er huizen honderden zeldzame planten en dieren.

Die worden ernstig bedreigd. Volgens Dompig staat zonder meer verjagen gelijk aan dweilen met de kraan open. Het alternatief voorziet in het openstellen van een stuk land van twaalfduizend hectare. Voorwaarde is wel dat er zo milieuvriendelijk mogelijk gemijnd wordt. Een dergelijk model werkt al in de omgeving van Merian, in Oost-Suriname. Goudzoekers kregen er achtduizend hectare na eerder illegaal op andermans terrein bezig te zijn geweest.

15 REACTIES

 1. Ik ben het niet geheel eens met de voorzitter van de Cie Ordening Goudsector. Er kan wel degelijk controle plaatsvinden, alleen zal men de boswachterij wederom moeten introduceren. Deze boswachters zijn bijzonder opsporingsambtenaren die het gebied onder hun controle moeten krijgen. Het zijn dus beedigde amtbenaren die verslag uitbrengen aan de Cie Ordening Goudsector zelf. Tevens kunnen er voldoende modaliteiten worden bedacht die corruptie tot een minimum kunnen beperken.Dus van dweilen met de kraan open, hoeft geen sprake te zijn.


  Maak melding

 2. Men heeft wel voor de gemakkelijkste alternatief gekozen, of zijn er ook andere belangen die spelen? Indien de president en zoon geen belangen zouden hebben in de goudsector, zou het geloofwaardiger overkomen. Vanaf de jaren zestig is men in staat geweest om vernietiging van het natuur reservaat tegen te gaan. Met de meest geavanceerde wapens en een goed uitgerust prive leger is men nu niet in staat dat te doen. Hoe zal men dan controleren of er daadwerkelijk milieu vriendelijk wordt gemijnd?


  Maak melding

 3. Al die Schenders aan flarden schieten!! Té koegroe kisa go, da a torie au spang!! Ding sa venie a Hazepad!!!! en ie sab sana moro boeng wang? Antilopespoor!! wan voorbeeld mus kong!!!!!!! Probleem opgelost!!


  Maak melding

 4. Geef die opsporings ambtenaren een geweer om die graaiers af te schieten. Ze hebben daar niets te zoeken.
  Dit project kost de belastingbetaler idioot veel geld terwijl een kogel maar Eur. 0,50 ct kost. Een zeemans graf kost hooguit een beetje diesel. Dit moet Bouta toch wel aanspreken ?


  Maak melding

 5. @@ Koos yu na mi mang!!! Ik heb heel veel € 0,50 over voor deze goede doel!! Help je mij?? Hoe meer hoe beter!! ik bedoel die €€ 0,50 centen!!!!! Jongoe au Jepie mang!!


  Maak melding

 6. ik had reeds aangegeven om die gebieden te bewaken en als beschermd gebied te installeren,,en kijk,er worden ook dieren en belangrijke plantensoort door die goud delvers in bedreiging gebracht.
  Als het zo doorgaat zal er hard optreden door de overheid moeten worden ingezet om die natuur gebieden te beschermen.


  Maak melding

 7. sommige mensen hebben hier niets meer in te brengen iemand schrijft hier dat ze die mensen moeten dood schieten,, je ziet nu echt dat deze gasten zich zit te vervelen he demente opa,s,,,


  Maak melding

 8. Wij bosland-creolen krijgn geen voorzieningen in het bos, dus dan komen we allemaal naar de stad. Presje moet 10,000 volkswoningen in foto maken voor de 25,000 marrons die nog in bos wonen. Tot laters in foto and no frede foe overval.


  Maak melding

 9. @ Inheems:gezegde
  Wij erven het land niet van onze grootouders,
  Wij lenen het van onze kinderen..
  …可以 把 它 写 下来 吗? …ke yi bat een xie xia ma?
  Wilt u dit opschrijven..i love su woon en werk….


  Maak melding

 10. Als het gaat om op te treden tegen de binnenlandbewoners of djoekas dan doet DiDiBrie en Crew dat gewoon,maar als het gaat om buitenlanders dan kruipen ze in hun mapima.De indianen gaan ook hun gang ze worden niet belet.Dit gedrag heeft DiDiBrie keer op keer bewezen zie 8 decembermoorden en vele andere gevallen.Maar hij zal nooit een braziliaan een haar krenken.Trouwens de biutenlanders zijn in dienst van DiDiBrie en Co.Ik las ergens Strede foe stree ding no sa frede behalve als het om Chinezen,Brazilianen,Guyanezen e.a.gaat.Zie of hoor je nog iets van tigrie.Ze treden op als het om hun eigen mensen gaat Suries dus,maar niet andersom.Hoooodi odiiii.
  Glenny


  Maak melding

 11. Er zijn mensen in ons land die niet begrijpen dat in elk land wetten en regels zijn die voor een ieder gelden of wil men niet begrijpen.Een klein stuk natuurreservaat kan men ook niet met rust laten.Het binnenland is voor een belangrijk deel vergiftigd en/of vernield.Kunnen we onze bossen door deze groepen laten beheren? Ik denk het niet,mits ze heropgevoed worden.De gevolgen van het gebruik van kwik ondervinden ze zelf.Van tal van mensen zijn de hersenen beschadigd.Ik vind dat de regering de mensen tegen zichzelf moet beschermen en de goudwinning veel beter aanpakken.Zo loop het totaal mis!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.