‘Hulpproject dreigt te bezwijken onder huur’

24

Afgeschreven stoelen, tafels en schoolborden vinden binnenkort geen weg meer naar scholen in Suriname, maar belanden op de vuilnisbelt. Dat vreest het Rotterdamse GroenLinks-raadslid Nourdin el Ouali. De stichting Schoolhulpproject Suriname dreigt zichzelf namelijk op te heffen, omdat ze de hoge huur aan de gemeente Rotterdam niet kan betalen.

De stichting heeft de afgelopen jaren bij bijna 170 Surinaamse scholen tweedehands schoolmeubilair afgeleverd. Zo’n tachtig scholen staan nog op de wachtlijst, maar de vrijwilligersorganisatie die de spullen bij Nederlandse scholen ophaalt en verscheept naar Suriname bezwijkt onder de huurlasten. ‘Ze krijgen geen cent subsidie, maar betalen zich daarentegen blauw aan de gemeente’, zegt raadslid Nourdin el Ouali. ‘Dit is de omgekeerde wereld.’

De stichting huurt een pand van de dienst Stadsontwikkeling op industrieterrein Spaanse Polder en moet daarvoor een commerciële huur betalen van 27.000 euro per jaar. De gemeente heeft geen goedkope opslagloods beschikbaar en weigert bij te dragen aan de hoge huurlasten. El Ouali: ‘Deze stichting begeleidt nota bene jongeren die een werkstraf opgelegd hebben gekregen. Ze doen ontzettend goed werk voor de samenleving en zorgen ervoor dat bruikbare spullen niet in de afvaloven belanden. In plaats van steun krijgen de vrijwilligers vervolgens een gepeperde rekening gepresenteerd.’

De stichting heeft nog een paar jaar nodig om alle scholen van meubilair te voorzien en kan de huurpenningen tot het einde van het project -ruim 70.000 euro- simpelweg niet betalen. GroenLinks wil daarom dat de stichting in het pand kan blijven zonder huur te betalen. El Ouali: ‘De onroerend-goedmarkt zit in het slop. Als de stichting op 1 oktober hun gebouw uit moet, staat het pand waarschijnlijk nog jaren leeg. Wat de gemeente dan heeft bereikt, is het kapot maken van een mooi project met als bonus méér leegstand in Rotterdam. Dat mogen we niet laten gebeuren.’

24 REACTIES

 1. prima toch. SU is in staat om op z’n eigen POTEN te staan en tegelijkertyd handjes ophouden…..stoelen, tafels en borden hebben wij niet nodig want wy gaan toch niet meer naar school, onze LEIDERS zorgen wel voor ons als LIJDERS…


  Maak melding

 2. in su gaan de kinderen gewoon naar school.

  Die stichting in nedland die zulke stappen heeft ondernomen moetten ook erbij vermelden dat in su genoeg school meubilair gemaakt word en dat die project geen echte noodzaak is

  het is dus hun probleem,,,,,er is genoeg geld door die stichting verdient dooe tweede hands spullen naar su te sturen;;;;en dan hebben zij geen geld?geef mij een brik.


  Maak melding

 3. Meest stichtingen die zulke projecten beheren vertrouw ik niet omdat ze meestal voor hun zakkenvullen dit soort werk doen,ik weet ervan,en trouwens we hebben zulke hulp eigenlijk niet nodig zoals men beweerd,wij als surinamers moeten het zelf kunnen doen,met het geld wat er binnestroom in suriname en we moeten niet meer zulke hulp aanvaarden en ons eigen weg gaan om onze probleem in suriname op te lossen,we kunnen dat en moeten gewoon dingen zelf gaan organiseren om dat te bereiken,laten ze ons goeie dingen geven en niet die afgedankte spullen,dat is pas hulp bieden,we zijn geen arm land,we worden als arm bestempeld,laten wij surinamers de koppen bij elkaar steken en niet met elkaar als vijanden leven enwedstrijd houden in het leven wie het beter heeft,want dat is de fouten die we nog steeds maken,na mi takie


  Maak melding

 4. @Neetjeman

  Goed zo !
  Geef mij geen vis,maar leer mij om te hengelen en zelf die vis vangen.Surinamers hebben niets tegen Nederlanders.Als ouder ben je toch blij wanneer je kind haar of zijn eigen mening op na kan houden en voor zichzelf kan zorgen.Ik denk van wel.Stichting hier,stichting daar ????? De goede niet na gesproken,maar de meeste stichtingen zijn gebruikt geworden als dekmantel voor het bereiken van bepaalde persoonlijke doelen.Nu de witteman ziet dat zijn voorbeeld is of wordt overgenomen gaat hij je geen cent meer willen geven.Want wat gebeurt er meestal?? DE SPULLEN IN NEDERLAND GRATIS OPHALEN EN IN SURINAME MOETEN DE IN AANMERKING KOMENDE ORGANISATIES KEIHARD BETALEN.Onder het mom van dat men verschepingskosten had moeten betalen.Men gaat daar in Nederland in naam van een stichting b.v.afgedankte laptops inzamelen en wanner ze in Su zijn aangekomen vraagt men soms 200-250 euro voor zoeen laptop.Ongelooflijk,maar waar.Suriname heeft het recht zich los te rukken uit de groep van allerarmste landen ter wereld.Er moet een gedegen beleid erop uitgestippeld en erop los gegooid worden m.b.t.het aannemen van hulp.Wat heb je aan zoveel meubilair,als er scholen zijn in het binnenland waar er niet genoeg of helemaal geen gekwalificeerde leerkrachten zijn om goed onderwijs te geven.Men wil het niet toegeven,maar onderwijs die aan de kinderen van het binnenland wordt gegeven is niet gelijk aan die van sommeige andere delen van Su.Zolang wij ons niet als een natie opstellen,ongeacht ras,kleur of geloof,zullen wij niet beter worden met al die donaties van tweedehandse schoolmeubilair.


  Maak melding

 5. @neetjeman
  * = MIJN REACTIE.
  Jij schrijft:
  1.”trouwens we hebben zulke hulp eigenlijk niet nodig zoals men beweerd”,
  *Hoe lang ben jij dan niet naar Suriname geweest?
  Heb je staat waarin het schoolmeubilair verkeerd dan niet gezien?
  WAT DOE JIJ DAN VOOR HET SURINAAMS ONDERWIJS?
  LEKKER ZITTEN TE LULLEN HOE DINGEN ANDERS MOETEN EN GEEN POOT UITSTEKEN DAAR ZIJN JULLIE GOED IN.
  MAAR HELPEN, HÓ MAAR!

  2.”wij als surinamers moeten het zelf kunnen doen”
  *WE ZIJN ONAFHANKELIJK EN PROBEREN HET AL 37 JAAR!!MAAR TOCH HEBBEN WE NIETS EENS SCHOOLBOEKEN VOOR ONZE KINDEREN.ALLES MOET NOG UIT NEDERLAND KOMEN. SCHAAMTELOOS!!MAAR EEN GROTE BEK OPZETTEN DAAR ZIJN WE NIET IN TE VERSLAAN.

  3.”laten ze ons goeie dingen geven en niet die afgedankte spullen”,
  *Heb jij de spullen wel zelf gezien,voordat jij alweer deze stommitiet uitbalkt?Ik denk dat jij een groot gedeelte daarvan wel graag in jouw woonkamer zou willen hebben.Schoolservies,duur bestek,bureau’s, tafels en stoelen,computers etc.
  Wat is er in gods naam mis mee????

  4.”dat is pas hulp bieden,we zijn geen arm land,we worden als arm bestempeld,”
  *Maar waarom hebben we dan nog steeds de “handje op mentaliteit”?
  Praat de mensen niet na!!Papagaai met je rijk land!Klets niet zoveel uit je nek maar kom ons rijk maken.

  5.”laten wij surinamers de koppen bij elkaar steken en niet met elkaar als vijanden leven”
  *Begin jij dan maar alvast en klets niet uit je nek.
  Daar hebben we niets aan.DOE LIEVER WAT,zoals die mensen die hun best doen,schoolmeubulair naar Suriname te verschepen!!!!


  Maak melding

 6. Koos de Jong, Buiten dat Nederland herstelbetalingen verschuldigd is vanwege wandaden gedurende de slaven periode is Nederland Suriname inderdaad niks verschuldigd.
  Ik stel dan ook voor dat Nederland en de Nederlanders zich verder met hun eigen politieke zaken bemoeien.
  Wij Surinamers gaan het zeker zelf wel redden wij hebben jullie en jullie poldertjes niet nodig, wij hebben hier genoeg om iets op te bouwen.
  Wat ik overigens niet begrijp is dat er prima projecten in Nederland worden opgestart voor zoals jij ze waarschijnlijk noemt kansloze jongeren, maar dat jou overheid er geld voor vraagt zoals in het artikel gemeld, dit soort projecten mislukken daardoor snap dan niet dat jij met je grote mond op een buitenlandse pagina kritiek komt leveren, ik zou zeggen Koos de Jong, kijk eerst naar je eigen regering cq overheden cq de grote graaiers in het bedrijfs leven daar bij jullie en ga eerst kritiek op hen leveren over hoe ze met jou omgaan.
  Eens komt die tijd dat Su een land is om in te investeren blijf dan vooral daar in je kille polder wonen.

  Laters


  Maak melding

 7. @kriendenki * = MIJN REACTIE!
  Geef mij geen vis,maar leer mij om te hengelen en zelf die vis vangen.

  *Deze Chineze spreuk vind ik werkelijk een goede vondst,maar is niet altijd van toepassing, helaas!
  Het hangt er maar vanaf WIE DIT ZEGT en in welke toestand degene TEGEN WIE DAT GEZEGD WORDT zich bevindt!Mijn kritiek op deze spreuk is:En hoe kom ik aan die hengel?Is een ieder tegen wie dat gezegd wordt in het bezit van een hengel?Zo,nee?Hoe wil je mij het hengelen dan leren!Als je mij wil leren schrijven,moet ik minstens een potlood hebben.Als je mij wil leren lezen,moet ik op z’n minst een boek hebben.
  -DAT ER SPULLEN IN NEDERLAND GRATIS OPGEHAALD WORDEN EN DAT DE IN SURINAME VOOR IN AANMERKING KOMENDE ORGANISATIES KEIHARD MOETEN BETALEN KAN DOOR CONTRLE VAN DE BELASTINGDIENST GOED GECONTROLEERD WORDEN.
  DAT KAN ZELF EEN KOE VAN ZONDAG!!!!!

  JE SCHRIJFT VERDER:”Wat heb je aan zoveel meubilair, als er scholen zijn in het binnenland waar er niet genoeg of helemaal geen gekwalificeerde leerkrachten zijn om goed onderwijs te geven”.
  *Mijn reactie hierop is kort:”DOMME VRAAG!HEBBEN IS HEBBEN;NEEM HET DUS ALVAST AAN,EEN ZORG MINDER!
  DAN ZIEN WE VERDER WEL!”

  Verder zeg je:”Men wil het niet toegeven,maar onderwijs die aan de kinderen van het binnenland wordt gegeven is niet gelijk aan die van sommeige andere delen van Su”.
  *Waar staat dat geschreven,dat men niet wil toegeven?Lees jij de kranten wel?De minister van onderwijs mevr.Sitaldien,heeft ONLANGS juist laten weten dat overal in Suriname het onderwijsniveau gelijk moet worden getrokken en als oplossing daarvoor gekwalifi ceerde leerkrachten zal inzetten?
  GEEFT ZIJ DAT DAN HIER NIET TOE?
  WAAROVER HEB JIJ HET?

  En nu kom je met een OPENDEUR!”Zolang wij ons niet als een natie opstellen,ongeacht ras,kleur of geloof,zullen wij niet beter worden”!
  *MOET EEN WIJS PERSOON NOG IETS HIEROVER ZEGGEN?

  Je vervolgt je zin met:”met al die donaties van tweedehandse schoolmeubilair”.
  *Tweede handse maar toch degelijker dan van Chineze makelij.
  Kriendenkie go krien joe denkie en wordt wijs!


  Maak melding

 8. Kamper schaam je .
  Wat heeft de slavernij in hemelsnaam hier mee te maken.
  als die criminele regering van jou in Suriname minder met geld van de samenleving over de balk gooit dan hoeft Suriname niet te bedelen.


  Maak melding

 9. @Medusa

  Ik ga je echt niet kwalijk nemen en ik respecteer je mening.Daarvoor is dit forum geplaatst.Als je mijn reactie goed heb gelezen heb niet geprobeerd om mensen of instanties in een kwaad daglicht te stellen.Ik weet waarover ik praat.Ik had zelf geparticipeerd in een onderwijsproject ter verbetering van het onderwijssysteem aldaar in 2008-2009.Ik was in een stichting die als counterpart diende van een stichting in Nederland.Het projekt werd begeleidt en uitgevoerd door een nederlandse Pabo stagiaire.Zij moest op verschillende scholen in een district de leerkrachten begeleiden om beter les te kunnen geven aan de leerlingen vanwege de achterstand.Dat project moest uitgevoerd worden binnen twee trajecten.Jij onderkent zelf dat er iets aan het onderwijssysteem gedaan gaat worden,aan de hand van wat de minister gezegd heeft.Als oplossing ZAL ER GEKWALIFICEERDE LEERKRACHTEN INGEZET WORDEN.Zie daar mijn punt die ik gemaakt heb.En ik wil vragen met alle respect @Medusa;Ga voortaan niet zo tekeer.Een ieder mag op dit forum feedback geven.Hetis geen private-forum.


  Maak melding

 10. @kriendenki
  Als alleen mijn mening mocht tellen???
  Waar blijkt dat uit?
  Uw mening,mijn mening!
  En ik doe het krachtiger,mag dat niet

  En je hebt de onderstaande vraag niet beantwoord.
  Verder zeg je:”Men wil het niet toegeven,maar onderwijs die aan de kinderen van het binnenland wordt gegeven is niet gelijk aan die van sommeige andere delen van Su”.
  *Waar staat dat geschreven,dat men niet wil toegeven?
  Waar staat dat?


  Maak melding

 11. Hier had Bouta moeten ingrijpen met een tegemoetkoming!! Als hij voor Kwakoe € 50.000,– kan toeschuiven, dan is voor deze onderwerp buitengewoon een gunst in de toekomst voor de leerlingen van SU. Voor zulke onderwerpen kan je geen neen zeggen! dat bestaat in mijn optiek niet!!! Mensen, als hij wel geld heeft voor Black, Goldlabel/Dimples en de zovele reisjes, dan moet toch dit zondermeer kunnen?? Ik dach dat hij in Cuba hierover ook heeft gehad of andere landen waar hij vaker naar toe gaat! of was het alleen maar voor feestjes??? voor het eten en dranken?? zg zaken reisjes? en na aankomst verreweg O,00


  Maak melding

 12. Ik heb gekregen……Hollandse Glorie

  Souverein Suriname begon met Glorie

  DADA gaf ons een armoe Glorie

  Vene hergaf ons een beetje Glorie,…en toen,..en toen kwam de Sardientjes-Regering,..geen land mee te bezeilen, en dus begint Witte Mama Borsten ook in ROT–ter-dam op te Drogen!!!


  Maak melding

 13. Kamper heeft gelijk, als NL niet kan brokkelen in de soep van su, zijn ze gepiekeerd. Laten ze samen met EU kijken wat ze hier allemaal hebben kapotgemaak, nu gaat men al bedelen bij China en de andere econimische machten. Laat NL zijn smoel houden, en het balk in zijn eigen ogen zien. NL denkt altijd dat ze het beter weten, maar kijk maar nu sinds de euro………………


  Maak melding

 14. Nederland zijn rol is uitgespeeld in de binnenlandse aangelegenheden van Suriname en dat weten ze.

  Hun rol heeft totnutoe alleen maar nadelige gevolgen gehad voor het Surinaamse volk, de Surinamers moeten heel erg blij zijn.


  Maak melding

 15. @Kamper, in iedere discussie wordt de slavernij troefkaart getrokken. Zo achterhaald allemaal.
  De Surinaame regering zou haar hand in eigen boezem moeten steken. De huidige Surinaamse regering smijt bakken met geld over de balk. Lackin heeft echt niet veel te zoeken in het buitenland, het organiseren van conferenties in Paramaribo (Eur. 1,5 miljoen) is ook onnodig even als het geven van vrijbesteedbare budgetten aan iedere parlementarier. Je praat over miljoenen. Hoeveel school meubilair, boeken en schriften kun je hiervan wel niet kopen. De discussie draait niet om nederland, maar om goed leiderschap en budgetbeheer.


  Maak melding

 16. Koos woont en werkt in Nederland maar wil het niet over Nederland hebben. Koos wil vanuit Nederland het over Suriname hebben, ja het kleine landje 8000km, waar koos geen enkele belasting betaald. Schizofrener dan koos zal je het niet zien.


  Maak melding

 17. @ aandoenlijk om gasten als die de jong te horen oreren over goed leiderschap en budgetbeheer.

  Waar heeft de goede man het over? Ik vraag me af waar mensen de niets weten van ontwikkeling van een land, daar geen visie over hebben en niets weten van internationaal positioneren en profileren in verband met een lange termijn ontwikkelingsvisie, het lef vandaan halen daar op welk forum dan ook, iets neer te pennen.

  Is het narcisme, overschatting, paternalisme, een misplaatst superioriteitsgevoel? Of is het een poging als intrigant een bepaalde sfeer te creëren?

  Nederland is een slechte partner wordt gezegd door een Nederlander die het kan weten. Suriname en Surinamers weten dit al heel lang. Gelukkig is deze regering in Suriname in staat gebleken om zich te positioneren in een beweging een alliantie van opkomende economieën.

  De rol van Europa in het algemeen ( Nederland in het bijzonder) met betrekking tot Suriname zal op korte termijn steeds minder worden. Het is ZEER verstandig dat de regering daarop inzet en daarin investeert.

  Als het gaat om ontwikkeling kost het altijd geld. Europa heeft daar na de tweede oorlog hup bij gehad. Niet alleen de Marschal hulp maar meer nog door militaire afgedwongen economische regelgeving in de WTO, Wereldbank, IMF en zelfs de UN, Unesco, etc. Het westen heeft haar positie op allerlei mogelijke manieren gecreëerd, geconsolideerd en zal het met hand en tand verdedigen.

  Miljarden zijn er gestoken (in Europa) in en positionering infrastructuur. De huidige generaties en de volgende in het westen betalen daarvoor de prijs. Weet een de jong hoeveel zijn eigen land investeert om alleen maar baantjes voor de politiek elite binnen te halen?

  Een land als Suriname, met al haar rijkdommen, had zich al veel langer moeten inzetten en richten op eigen ontwikkeling en niet zo bezig moeten zijn met Nederland. Verloren tijd zou je kunnen zeggen, aan de andere kant is het voor velen een leerrijke periode geweest en een onderdeel van ons nationaal proces.

  Dat proces kunnen we heel goed doen zonder intriganten als de jong en consorten. Een natuurlijk zonder inmenging van de Nederlandse politiek.

  vermakelijk blijven hun pogingen echter wel.


  Maak melding

 18. @Makka, de paarse evengelie die je hier verkondigd is oude wijn in nieuwe zakken. Je hebt het verstandelijk vermogen van een kind van 3 jaar. Met andere woorden
  je hebt een intelligentiequotiënt van een bevroren ijslollie. Een fatsoenlijke discussie met jouw voeren is dus zinloos. Wat ze allemaal wel niet doen voor een blikje sardien tegenwoordig. En dat noemt zich een patriot van Suriname. Of ik wel of geen belasting betaal gaat je geen ene moer aan. Je paarse
  indoctrinatie maakt totaal geen enkele indruk. Het is allemaal sektarische gebrabbel in het kwadraat. Ga lekker verder huilie huilie doen op de schoot van je baasje. Met een beetje geluk krijg je een kakastong gevoerd.


  Maak melding

 19. Het is ons klein distr. Coronie wel gelukt met een schenking uit Nederland.

  Coronie ontvangt boeken van Sur+ 06 Sep. 2012
  Bericht uit StarNieuws

  Schoolleider Anneke Djopawiro en enkele leerlingen bezig met de geschenkzending uit Nederland.
  Het district Coronie heeft 30 dozen boeken ontvangen van Stichting Sur+ uit Nederland. Het gaat om jeugdliteratuur en andere boeken, zegt medewerker van Sur+ en schoolleider van de Openbare School Totness, Anneke Djopawiro aan Starnieuws. De schoolleider is blij met deze geste en benadrukt dat ‘lezen weten is’.

  Djopawiro deelt mee dat de boeken verdeeld zullen worden onder de vier basisscholen, de St. Anthoniusschool, de Salemschool, O.S. Totness en de Gerhardtschool in het district. Een deel van de boeken gaat naar het district Nickerie. Volgens Djopawiro is er een schaarste is aan jeugdliteratuur waardoor de bibliotheken van de meeste scholen weinig te bieden hebben. Leerlingen kunnen beter gestimuleerd worden om te lezen, wanneer het aanbod aan boeken groot is.

  Sur+ houdt zich bezig met het inzamelen en verschepen van jeugdliteratuur en andere boeken naar Suriname. Deze stichting opereert onder de vlag van Stichting Broeinest, waar cultuur in vele vormen centraal staat. De accenten liggen op theater en beeldende kunst. Deze organisatie werkt op niet-commerciële basis. Sur+ heeft eerder computers en beeldschermen aan basisscholen in Suriname geschonken


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.