Verboden chemicaliën mogen verkocht worden

20

PARAMARIBO, 30 aug – Wie verboden of vervallen landbouwchemicaliën importeert in Suriname, heeft bijna niets te vrezen. De autoriteiten kunnen bij tijd en wijle ingrijpen, het is niet van lange duur. Worden je spullen in beslag genomen, dan hoef je maar een telefoontje te plegen. Ambtenaren op het ministerie van Handel & Industrie balen grenzeloos.

Volgens de Ware Tijd is een partij verboden pesticiden en herbiciden terug gegeven aan importeurs. Het betreft ruim dertig soorten, waaronder het levensgevaarlijke alachloor. Het spul is in haast elke landbouwwinkel te koop. Toch herinnert het ministerie van Landbouw Veeteelt & Visserij, LVV, importeurs regelmatig dat het verboden is bepaalde middelen binnen te halen. Daar blijft het kennelijk bij. Een reeks producten is vorig jaar vervallen.

Het spul mag nu weer worden verkocht, omdat opdracht is gegeven het weer af te staan. Een deel blijft in beslag genomen. De vervaldatum is ergens in 2002. Nog werd het verkocht. Van sommige producten zijn de productie- en vervaldata zelfs verwijderd. “De overige recenter vervallen middelen mogen wel vrijgegeven worden, waarbij verkopers de ruimte hebben om tot met eind december 2012 de middelen te verkopen”, schrijft een LVV-topfunctionaris in een brief aan Handel & Industrie.

Bekijk ook:


20 REACTIES

 1. Forummers, Odi odi.

  Wat moet ik hiervan zeggen.
  Wel dan verwijs ik een ieder naar het artikel over Hogere ambtenaren (landsdienaren) moeten CORRUPTIE herkennen.
  Sinds jaar en dag, worden de burgers (consumenten) voor de gek gehouden en belazerd door de Landsdienaren en Winkeliers.

  Dan hebben ze hun mondvol over CORRUPTIEBESTRIJDING.


  Maak melding

 2. Onder de markt;
  Kom kopen ,bosje tajerblad met heerlijk vergif die niet schadelijk is voor consumptie.
  Hai baja.mefrouw Ganga, heb je dit bericht nooit gelezen dan.
  Van A tot Z valt corruptie te herkennen hier.
  Waar blijven de akties dan van jou en je legertje?
  Je houdt de boel gewoon voor de gek mevrouw Ganga.


  Maak melding

 3. Geef me mijn bitawiri of sopropo uit eigen tuin.Jammer voor de Surined in Europa die al deze met landbouwchem. volgespoten good looking groenten moeten consumeren.Want,je weet toch groente uit Su is altijd lekker en ai djie ju a vierie ff oso toch!Maar wacht effe,hoe komt het dat consument zelf geen keuzes weet te maken m.b.t. het niet kopen van deze met verboden stoffen gespoten groenten ?Min.v.Lvv geeft zoveel voorlichting,meneer Studgart,die voedseltechnoloog doet zo hard zijn best samen met zijn team om de consument ervan bewust te maken te letten op wat zij kopen en eten.Waar ligt het probleem dan ?? Er rest maar een ding over;Arki noh,Nepotisme lek wan meter.Want a sponsor wan eng monie san a be spen tijdens a propagandaperiode baka.Mensen laten wij mekaar niet voor de gek houden.Money talks in this world.Hypocrieten allemaal.Soso ik,ik,ik,de rest mag stikken.Deze zgn.ambtenaren gewoon opsluiten,want zij nemen het niet zo met de gezondheid van het “arme deel” van de bevolking.Wie houdt wie voor de gek ??????


  Maak melding

 4. Aan de regering van Su.
  Doe er wat aan stop met het vergallen van ons land natuur en recht op een schoon klimaat.
  Niet te veel praten maar juiste instructies geven en gewoon de zaken aanpakken want dit gaat echt rampzalig worden.
  Of moet ik soms het presidents stokje over nemen.
  Ik garandeer je dit soort zaken en vele andere zouden reeds tot voltooid verleden tijd horen.

  Dus regering en politiek ga harder werken en los het op.


  Maak melding

 5. Viagra of Virago jij bent erger dan de perschef van Sadam Hoessein en Gadaffi.
  De corruptie is toegenomen zins die criminelen aan de macht zijn in mijn geboorte land SURINAME.


  Maak melding

 6. @kriendenki
  Je schrijft:”Geef me mijn bitawiri of sopropo uit eigen tuin”.
  *Wat denk je daarmee te bereiken?
  Als een buurman dat middel gebruikt om insecten of onkruid te bestrijden c.q. te verdelgen, dan ben je ook de lul!En bovendien worden die kleine stofdeeltjes kilometers ver door vogels,wind en regen verspreid.
  Je bent nooit veilig!VERBIEDEN dat spul!


  Maak melding

 7. @Medusa
  Ik vind het byzonder fijn dat je op elke reactie van mij kritiek levert.Dat is dat ding.Wij zijn bezig mee het beleid te bepalen op dit forum.Ik zie het niet als een aanval.Weet een ding:Niets blijft in deze wereld.Maar wij moeten met zijn allen ervoor waken dat om commerciele redenen en demotiverende reacties,we ons zelf vergiftigen en de dood in jagen.Want dan kan een ieder gaan zitten luieren;wat niet mag ;want toch gaan wij eens dood.Tjek ie tori Medusa.Soso lobi


  Maak melding

 8. Als deze middelen toch mag van de politiek het land in te voeren; dan heb ik ook geen bezwaar tegen om het parlement meteen iedereen te vergiftigen en te doden, want dan maken we er gewoon een sport van.


  Maak melding

 9. Het beste is deze importeurs voor de rechter te slepen en na een eventuele veroordeling te dwingen de gewassen te eten die met deze chemicaliën zijn geteeld. Misschien helpt dat wel!

  @anne

  Wat heeft Bouterse hiermee te maken?


  Maak melding

 10. anna_z

  daar was ik al bang voor;

  chemicalien voor landbouw producten gebruiken kan/zal schade aan volks gezondheid en natuur verergeren,,ik had reeds aangegeven dat er andere mogelijkheden zijn,dat op een natuurlijk manier, beter voor natuur en mens zal zijn…De importeurs die zulke chemische producten in het land haalt,,,daar zou strenge controle gehandhaafd moeten worden,en bij overtreding een fikse boete geven of vergunning ontheffen,,ik denk dat vergunning ontheffen beter zal zijn,,,er moet streng opgetreden worden als het gaat om volk’s gezondheid
  Dat de minister van landbouw,veeteelt en visserij geen initiatief onderneemt om een beter manier van landbouw ,op een natuurlijke manier te realiseren,is voor mij een raadsel of het moet aan kennis gebrek van zijn zijde zijn…Op die manier van chemische producten toe te laten is een grote bedreiging voor het vruchtbare grond van su,dan bedoel ik niet die chemische producten waar hij het over heeft,maar chemische producten over het algemeen in het land bouw of ook in de zorg of in voeding producten;;;als er op een natuurlijk manier het landbouw product verwerkt zou worden,zou er ook geen kijk hoeven te zijn wat betreft houdbaarheid datum,,omdat het niet chemisch verwerk is[[[dus mijn conclusie is;geen chemische producten gebruiken,niet in landbouw,voeding,of ander consumptie producten…


  Maak melding

 11. @anne

  “Anna, hij vindt het toch goed dat het gebruikt wordt, vandaar.”

  Lieve schat,
  Heb jij daar bewijzen voor? De president van een land is niet verantwoordelijk voor alles wat er in dat land gebeurd. Er zijn lagere overheden die dit soort zaken dienen te controleren. Volgens mij heeft deze zaak meer te maken met gebrekkige samenwerking en onduidelijke wet en regelgeving. Je kunt echter wel stellen dat er werk aan de winkel is voor de regering Bouterse.


  Maak melding

 12. Ik kan me nog goed heugen dat DiDiBrie in de tachtiger jaren chemisch afval uit het buitenland in het Coppename gebied wou laten opbergen. Vanwege groeiende tegenstand is dit gelukkig niet meer geschied. Om te laten zien hoe DDBrie over onze gezondheid denkt. Als er wat verkeerd gebeurt in het land is hij nog steeds de hoogst verantwoordelijke dit kan je niet afschuiven op lagere overheden. De zaak moet gelijk worden gecorrigeerd, je vergiftigd ons volk. Is het omdat een bevriende importeur belangen heeft? Of wordt er ook dik eraan verdiend. Er zijn meer dan 15 vermoord, moet de hele bevolking dood? Vroeger was het onterecht pyjama. Als DiDiBrie zijn roest niet uitslaapt is hij of stoned of op reis!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.