Hogere ambtenaren moeten corruptie herkennen

17

PARAMARIBO, 30 aug – Ambtenaren moeten steeds beter in staat zijn corruptie te herkennen. Dit zegt Sharda Ganga, directeur van Projecta. De stichting heeft dertig afdelingshoofden van ministeries getraind Corruption Awareness. “Velen zijn niet bekend met wat corruptie precies is”, aldus Ganga.

Er zijn zoveel vormen die soms moeilijk te herkennen zijn. “Zoals belangenverstrengeling, wanneer mensen die handelingen moeten controleren zelf ook in de uitvoering zitten”, zegt Ganga. Of in commissies en afdelingen die werk moeten controleren dat de controleurs zelf hebben verricht. Ook patronage kan zich in zoveel vormen voordoen. De kunst is precies te weten waar de grenzen liggen van wat kan en mag en wat niet.

Tijdens de training bleek al gauw dat de grenslijn niet zo makkelijk te trekken is. De afdelingshoofden kregen wat vaardigheden mee om aan de slag te gaan. Sommigen spraken van een eye opener. Minister Soewarto Moestadja van Binnenlandse Zaken denkt dat de taakstelling van ambtenaren aan verandering toe is. De Personeelswet die de rechtspositie van ambtenaren regelt, zal worden aangepast. Ook komen er wetten op politieke functies en ter bescherming van klokkenluiders.

Bekijk ook:


17 REACTIES

 1. Wat een grote onzin dat “hogere ambtenaren corruptie moeten erkennen”, dit staat gelijk aan water naar zee dragen, want gelovigen doen enerzijds alles wat hun God en bijbel hun verboden heeft en anderszijds is dat tevens de wil van hun God. Dus dit Surinaams hypocriet gezeik van de petitieondertekenaars is bullshit. Begin de Bijbel maar alvast af te schaffen en de kerk massaal de rug toe te keren, want daar zit hem de vloek in (het geloof in de God van uw voorouderlijke moordenaars), en wie het geloof in de blanke God beschouwd als heil van land en volk zit vastgeroest in de vloek en zal ook nimmer eruit komen hoezeer men het graag anders zou willen zien. Nogmaals voor degenen die het nog niet weten; “The Devil is God himselff”. Al wat slecht is dat uit den mond komt van de gelovigen tegen de niet-gelovigen zal haar doel nimmer bereiken maar men zal in zijn eigen hel belanden. Wie de onschuldige medemens geoordeeld en veroordeeld heeft namens God en de Bijbel zal direct terugslag weervinden door “Hem” , en uw straf komt ook van God! Dus Surinamers sla de hand maar gerust aan elkaar uit ontzag en eerbied aan uw God, want ook dat is immers Godswil, en laat de medemensen die niet tot Uw kerkzootje willen behoren met rust! Het zij zo, ook dat is de Wil van God/Allah! God is met de gelovigen en is er niet voor de ongelovigen. Laat dit ook zo blijven, en wie zich aan de ongelovigen te buiten gaat wordt gegarandeerd zonder mededogen zwaar gestraft, en ook deze straf komt van Uw God/Allah, en zo zijt gij gelovigen sinds mensenheugen is vervloekt door God en zal misère altijd uw deel zijn. De ongelovigen beèrven de aarde en de gelovigen horen in de hemel thuis…nu en onmiddellijk!!… Dus niet zeuren Surinamers!!!

  django


  Maak melding

 2. Lekker berichtje hierboven, de hogere ambtenaar moet corruptie herkennen, maar als ie zelf corrupt is wat dan, corruptie is er altijd geweest in Suriname en waar niet, het hoort erbij alleen men probeert het in te dammen, maar die mati pree daar en tjoekoe´s en mekaar indekken, roei je nimmer uit Het wordt daar steeds erger, en een volgende regering gaat er gewoon mee door, dus kondremang oe no spang met dit soort van
  shit berichten, las teng, laat ze het daar maar uitzoeken.


  Maak melding

 3. roven, stelen en bedriegen/chanteren is/wordt reeds in zijn geheel geaccepteerd in SU, m.a.w. het valt niet meer op daar bijna een ieder aan meedoet.

  Integer personen vallen juist op als zij niet MEE willen doen…

  Zeer treiste verschijning maar tja wat wil je met de gevestigde geboefte die geadoreerd worden door hun soorgenoten…


  Maak melding

 4. de bedoeling en uitspraak wat betreft het herkennen van corruptie in eigen land is goed,en dat het door ambtenaren met een hoge funcie herkend moet worden is ook goed,;als de kiezing van die ambtenaren op waarheid en het afleggen van een eed gebaseerd is,en als er ook strenge controlle op die ambtenaren uitgevoerd word door overheid inspecteurs..corruptie zal er zijn,maar kan ook uitgeroeid worden met de juiste mensen en een sterke wil om die doel te berijken,in eigen land,su natuurlijk,,,ik kijk naar de uitkomst van wat er gezegd word,,oordelen doe ik niet,.het is dus afwachten,,en geen voorbarige uitspraken doen..


  Maak melding

 5. Mie gado,

  Corruption awareness.
  Wat ze al niet verzinnen om die suri’s op te lichten.
  En wat mag zo’n training kosten?

  Geld vergooien noem ik dit.
  Een hoge ambtenaar die niet eens weet wat corruptie is, is laag gevallen.


  Maak melding

 6. Forummers, Odi odi.

  Wat een verhaal zeg: Hogere ambtenaren moeten Corruptie herkennen middels het volgen van zo’n training.
  (zie ook Gerelateerde berichten) met natuurlijk div. reacties.

  Wie houdt wie voor de Gek?
  “Velen zijn niet bekend met wat Corruptie precies is”, aldus Ganga.
  Ook de lage Landsdienaren zijn onbekend met Corruptie.

  Ook vanuit het Bedrijfsleven.

  Zij beïnvloeden hoge regeringsautoriteiten voor eigen gewin. Zij verstrekken onder tafel financiële en andere gunsten aan ambtenaren om voorzieningen te krijgen, tenzij je steeds in hogere sferen bent.

  @Roy: Suriname accepteert hulp bij bestrijden corruptie d.d. 11/11/2009.
  Zie tevens jou reactie d.d. 15/11/2009.

  Maar er is nog steeds geen KRUISTOCHT begonnen tegen CORRUPTIE in Swieti Sranan.


  Maak melding

 7. Deze mevrouw Ganga moest geweten hebben waar Corruptie hoogtij aan het vieren is in Suriname.
  Het is de NDP TOP, mevrouw GANGA!
  Hoe kan jij corruptie daar gemist hebben te bespeuren!
  Of geniet je mee van hun gunsten verkregen op corrupte wijze!
  Corrupte mevrouw Ganga!


  Maak melding

 8. Die Ganga is echt gek!!!! Wie in Su niet herkent wat curruptie/steekpenningen,smeergeld etc. is, moet echt naar de LPI!!!!!

  Ik ben echt in deuk!!


  Maak melding

 9. Wie worden dan bedoelt met hogere ambtenaren????????
  Let wel:Hogere ambtenaren moeten corruptie herkennen en ook onderkennen.Ie sabi toch,DOE heeft een petitie ingediend,dus er moet schot in de zaak komen.Mek den sma djiem wan brik jere.Ik ga het gewoon netjes houden en niet ordinair doen.Vanaf mensenheugen is er sprake van corruptie.Is het dan zinvol om een speciale training daarvoor om het te herkennen.Ik zou,indien ik een hoge ambtenaar was,de trainer voor het gerecht slepen.Dit is pure aantasting van hun integriteit.Dat geld wat voor die training verprutst is kon men aan de arme mensen geven of schoolpakketten ermee kopen.De president moet zijn adviseurs vervangen zeg,want als de hogere ambtenaren(departements directeuren,diensthoofden,etc.)anno 2012 getraind moeten worden om corruptie te herkennen,dan is de hek echt van de dam.Nu pas zie ik waarom de pers er niet bij mocht zijn tijdens de indiening van de petitie.Weg met die zgn. adviseurs van de president,ongeacht.Geestelijk of weet ik veel.


  Maak melding

 10. Hogere ambtenaren zijn blind voor corruptie. Hoe denk je dat een middelmatige douane ambtenaar in een huis van een half miljoen woont en aan toyota landcruiser van 50duizend dollars kan rondrijden? Of dat ex president wijdenbosh in een miljoenen dollars paleis woont of president baasje bobo in een miljoenen dollars huis kan wonen. Corruptie en drugsgelden.


  Maak melding

 11. er zijn weinig of geen enkele lantie-mang/oema die niet corrupt is..

  laat één van ze zijn vinger opsteken die niet corrupt is..

  ze zijnn openlijk allemaal van het zelfde hout gesneden..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.