Herstart suikerindustrie Suriname in de pijplijn

70

PARAMARIBO, 27 aug – Ingrid Karta – Bink, districtscommissaris van Commewijne, voorziet een heropleving van de suikerindustrie. En dat in hetzelfde district uit de gloriejaren tot voor de onafhankelijkheid. De Chinese ondernemer Qu Bolin heeft plannen een suikerfabriek op te zetten. Weliswaar niet meer in het roemruchte Mariënburg.

De voormalige plantage is al lang grotendeels veranderd in een woonwijk. “De industrie zal opgezet worden op de grens van Canawapibo en Siparibo”, zegt Karta – Bink tegenover de Times of Suriname. Het nieuwe bedrijf moet Suriname Sugar Company gaan heten. Het naambord is al onthuld. De aanvangsinvesteringen worden geschat op ruim twee miljoen dollar. Begonnen wordt met de aanleg van een transportweg van ongeveer acht kilometer.

Ook zal ruim duizend hectare land worden klaargemaakt. In totaal zal vierduizend hectare worden benut voor de nieuwe suikerindustrie. “Zij willen suiker produceren voor zowel lokaal gebruik als export”, aldus Karta – Bink. Ook ethanol en toiletpapier zullen op den duur worden geproduceerd. Er zullen ruim driehonderd banen vrijkomen in de eerste fase alleen. Karta – Bink ziet vooral voordelen voor lokale bewoners. Die hoeven dan niet meer naar de hoofdstad voor een baan.

Bekijk ook:


70 REACTIES

 1. Geen gek idee!! Doen maar!! wat zeggen Bouta en de Parlementaiërs?? Toch niet in de weg staan he!! want afgunst is nummer 1 bij hen!

  Let wel op!! het is een Chinese ondernemer Qu Bolin wier de plannen heeft!!


  Maak melding

 2. Loekoe noh.
  Slechts 13% van de aarde is geschikt om in cultuur gebracht te worden.Daarvan had China heel veel evenals de VS.China heeft de hare grotens deel vergiftigd en de vruchtbare dalen en valleien onder water gezet door dammen te bouwen om elektriciteit te wekken voor de grote sprong voorwaarts.Afval van dezelfde industrie heeft ook veel van haar grond en water ongeschikt gemaakt voor landbouw.En nu zijn de chinezen naarstig op zoek naar gronden om hun volk te voeden.In de meeste afrikaanse landen verbouwen ze al voedsel voor het moeder land.En overal nemen ze hun eigen werknemers mee.Bink moet niet denken
  dat het bedrijf Suri’s aan het werk zet.En ik zie geen
  Suri’s voor een paar dollars per dag zwoegen in de zon.
  Laatst zag ik nog hoe een chinese vrouw een minder goed geklede Suri uit haar winkel joeg.Dan vraag je jezelve af wie het meeste recht had om daar te staan.

  Cobie.


  Maak melding

 3. Prima.

  Toch even uit achterdocht: we horen niets en nu is er plotseling een naambord onthuld? Is alles juridisch in kannen en kruiken? gaat deze meneer het bos niet openkappen en het hout verkopen en daarna verdwijnen? Met deze kerels weet je het nooit. Wanneer is de grond uitgegeven? waar is het bedrijfsplan? Wie staat er achter? Valt het binnen het beleid van planning? Er zouden toch zones worden bepaald? Is daar rekening mee gehouden? Wordt het arbeidsintensief of geindustrialiseerd?

  Waarom mag dit wel en is DiDiBrie ertegen dat Staatsolie ook (ongeveer) hetzelfde wil doen? Tjoekoe?

  Het idee vind ik prima, maar ik ben niet gerust.


  Maak melding

 4. @ kap tjing a no sjing……….

  @..一天 / 一个 小时 多少 钱?
  @..Yi tian / yi ge xiao shi duo Shao Qian?
  @..Hoeveel per uur / dag?
  i love su woon en werk…..


  Maak melding

 5. Ik ben zeer ingenomen met dit voornemen om de suikerindustrie in Commewijne opnieuw van de grond te krijgen. Proficiat aan de initiatiefnemers

  Het lijkt me ook wenselijk dat de Surinaamse regering ook haar oog laat vallen op de aanplant van het kruid Stevia Rebaudiana Bertoni, kortweg stevia.Het komt oorspronkelijk uit Paraguay, waar indianen het al 1500 jaar gebruiken voor het bereiden van voedsel.De temperatuur van Paraquay is vergelijkbaar met de temperatuur in Suriname.

  Stevia is een kruid waarbij de zoetkracht uitsluitend in de bladeren voorkomt.De bladeren kunnen vers of gedroogd* worden gegeten, maar door een extractieproces kunnen de zoete bestanddelen uit de bladeren worden geëxtraheerd.De zoetste, minst bittere glycoside uit het steviablad is Rebaudioside A, kortweg Reb A.

  De puurheid van dit extract wordt ook met een percentage aangegeven. Hoe hoger het percentage, hoe zoeter de smaak. Reb A 95% is de meest gangbare variant, welke circa 400-450 keer zoeter is dan suiker.Stevia is krachtiger dan gewone suiker en bevat per 100 gram 0,001 % aan calorieën.In Europa, bv. in Nederland en Belgie wordt Stevia inmiddels ook volop commercieel geteeld. Er zijn diverse locaties, zowel in kassen als buiten, waar grootschalig wordt geëxperimenteerd met het plantje. Daarbij worden diverse manieren gebruikt om de zoete bestanddelen in het blad te optimaliseren en het extract uit het blad te winnen.

  Men ziet een goede toekomst in de wereld voor de Stevia plant. Het is de geschikte vervanger voor kunstamtige zoetstoffen als aspartaam. In haar eenvoudigste vorm is stevia 30 keer sterker dan gewone suiker.Voor Suriname is dit een goede kans om een rol te gaan spelen in de voedselindustrie.


  Maak melding

 6. @ rob:

  Ik heb Stevia geteeld. Het is niet waar dar de zoetkracht alleen in de bladeren zit. Het zit in alles. Het zou wel kunnen dat de zoetkracht in de bladeren veel hoger is, heb ik niet gecontroleerd.

  Stevia heeft als verwerkte stof (dus klaar voor gebruik door de consument) niet zo een aangename smaak, nog viezer dan die zoetjes (aspartaam).

  Gebruik je de hele plant (bijvoorbeeld in thee meetrekken met de theeblaadjes) dan proef je het verschil niet met suiker.

  Er is dus nog werk aan de winkel om het acceptabeler te maken voor de consument.

  On topic: Ik blijf vinden dat er een vies luchtje hangt aan een goed initiatief.


  Maak melding

 7. @Midete, het zou toch geweldig zijn als er in Suriname initiatieven worden ondernomen om Stevia grootschalig te gaan telen. Ik weet niet zeker of deze plant in Suriname voorkomt? Het is wel bekend onder de Indianen in Brazilië en Paraquay.

  Ik heb gelezen dat Stevia in haar zuivere vorm wel 2000 keer zoeter is dan suiker en in haar eenvoudigste soort wel 200.De bittere smaak komt miijn inziens door de overdaad aan suiker in de plant.Als ik Turkse baklava eet krijg ik ook een bittere smaak in mijn mond door de overdaad aan suiker in het gebak.

  De suikerindustrie en de zoetstoffenindustrie in Europa kijken met argusogen naar deze plant. Ze hebben door gigantische lobbys,jarenlang de introductie in Europa kunnen tegenhouden.Het gaat om een miljarden euro’s business.De Steviaplant of steviasuiker is ook gezond.Het gaat diabetes tegen en het is ook een probaat middel tegen het dik worden van mensen.


  Maak melding

 8. En nog 1000 Chinese arbeiders en de Surinamers kunnen lekker luieren.Gewoon alles verkopen jongens want aan de volgende generatie laat je toch als vader en land een schuld achter want je wil alles opvreten voor dat je de pijp uit gaat.


  Maak melding

 9. De suikerindustrie weer “reviven”, plannen uit de oude doos….IK hoop voor Suriname dat er mensen komen die visie hebben en die inzien dat de suikerindustrie niet alleen door mismanagement van de directeur ten onderging maar ook door corruptie. Zouden deze zaken anders zijn? Is er nu een regering die eerlijk is? En zou men na gedegen onderzoek door de tijd heen willen accepteren dat je ook AFZETMARKTEN moet hebben? Dat Suriname altijd problemen heeft gehad met afzetmarkten? ZEn dan als er inderdaad Chinezen zijn die komen om een plantage over te nemen, dat is voor brandstof voor de auto’s in China, dan zullen Surinamers geen banen vinden, behalve misschien kapoe tjin…en is het Surinaamse volk niet veel beter waard, dan steeds het vuile werk opknappen voor de anderen die geld hebben, Blanken of Chinezen?


  Maak melding

 10. Suriname zit qua arbeiders tussen tafellaken en servet. Te hoog geschoold voor laagwaardig werk als handmatige bacoventeelt en handmatig suikerrietteelt en te laag geschoold voor high-tech werk.


  Maak melding

 11. Dit vindt ik een goed Idee. Maar mijn vraag is, zou het niet beter zijn. Om het bedrijf te verplichten ook Surinaamse aandeelhouders Bij te betrekken


  Maak melding

 12. Takiman, als de Chinezen het bedrijf overnemen zal het geheel in Chinese handen overgaan. Wat we ook vinden van werkgelegenheid, het moet eerst de mensen van het land ten goede komen, en ik zie dat zo niet zitten. Welke Surinamer zou willen investeren in Marienburg, het bedrijf gezond maken, en zoeken naar afzetmarkten, of mogelijkheden voor biobrandstof?


  Maak melding

 13. Er zijn genoeg Surinamers met goede wil maar dit wordt niet gewaardeerd door de beleid makers in Suriname.
  Toen een paar Sur. ondernemers het plan hadden opgevat om energie op te wekken via een kern centrale werd gelijk een witte meneer ingeschakeld om de nadelen hiervan aan te geven.Dit is schering en inslag in Sur. dat ze een witte inschakelen om verslag uit te brengen.Dit heb ik persoonlijk meegemaakt en is geen modder gooien.Voor het geld dat ze krijgen van de buitenlanders verkopen ze het land.
  Bouterse is geen uitzondering hierin.We misgunnen elkander het.


  Maak melding

 14. Nu weer dit, pijplijn, hoe lang zal ie zijn baja, weet je, de wonderen zijn de wereld nog niet uit, maar dit zie ik niet zitten, ze gaan een chino erbij halen, het wordt gewoon een tjauwmin fabriek, maar geen suiker torie, echt niet, die gasten gaan gewoon hun torie daar doen er komt poen op tafel, niemand lult meer, het wordt op gegeven moment een china town, etc oeng tek oeng ai loekoe….


  Maak melding

 15. Niet verrast. Het maakt niet uit hoelang je niet op waterkant komt, het stom geleuter gaat maar door.

  Ik neem midete nu effe als voorbeeld.

  Neem nou z’n posting van 14:12, wat moet je nou hiermee, waarschijnlijk neemt die midete zichzelf zo serieus, hij is niet gerust, who cares.

  Erger wordt het wanneer leeghoofden zaken beweren waar ze totaal geen weet van hebben.

  “Waarom mag dit wel en is DiDiBrie ertegen dat Staatsolie ook (ongeveer) hetzelfde wil doen? Tjoekoe?”

  Ik neem aan dat deze leeghoofd de President van Suriname bedoeld. Is de President tegen het ethanol project van staatsolie, ja, en waarom, omdat ze Wageningen daarvoor hebben gebruikt. Ja, Wageningen waar de infrastructuur helemaal geschikt is voor rijstteelt, waarom heeft staatolie geen commewijne bijv. gekozen.

  Olivia kan je niet lezen? de Chinezen nemen geen bedrijf over, ze zetten zelf een bedrijf op. Ai mi boi.


  Maak melding

 16. Het leeghoofd afu sensie weet niet dat DiDiBrie niet in ethanol als biobrandstof gelooft.

  Dit leeghoofd weet ook niet dat dit een test is. Verder weet dit leeghoofd ook niet dat er nog enorme lappen grond in Nickerie niet zijn ontgonnen voor wat dan ook en dat er dus niet specifiek gebruikt gemaakt hoeft te worden van de infrastructuur (rijstarealen?) van Wageningen.

  Waarom Staatsolie niet in Commewijne is begonnen? Omdat ze een voorstudie hebben gedaan, leeghoofd. Het was bovendien makkelijk om daar te beginnen. Een proefproject moet je zo goedkoop mogelijk uitvoeren, want als het mis loopt heb je dan niet zo veel geld verloren, leeghoofd.

  Bovendien zouden de rijstarealen best voor ethanol gebruikt kunnen worden als dat meer opbrengt dan rijst, leeghoofd. Dan hoeft er in ieder geval geen subsidie meer daar naar toe.

  Jij noemt mij een leeghoofd? Who cares??

  Ben je trouwens net in je maandelijkse periode of hebben ze je pas losgelaten?


  Maak melding

 17. Lezen kan ik zeer goed beste Afu Sensi, vooral berichten over de Chinezen en hoe de lokale bevolking niets krijgt behalve kruimels. Voor een appel en een ei wordt het land verkocht aan Chinezen die hun eigen mensen meenemen. OOk dat lees ik in diverse kranten, ook Dalian kwam met eigen mensen, want Surinamers konden niet werken! Ik kan goed lezen, hoop dat de Surinamers ook de contracten kunnen lezen. Want a seri fu a kondre is ongoing!


  Maak melding

 18. Hopelijk dat men een goede haalbaarheidsstudie van gemaakt heeft, de bereidheid van het volk dat daarin gaat werken, de lonen die betaald zullen worden, cao, vast werk, sociale voorzieningen , vakantiegeld. enz, enz. ziekten die het product kunnen treffen en men dit kan opvangen, machines die niet werken, omdat er een onderdeel stuk is en dure monteurs en onderdelen, maanden lang op zich laat wachten.

  Opbrengsten en kosten en de winst en dat het ook niet zo doodbloed als Mariënburg gebeurd is in de jaren 70 van de vorige eeuw en dat het voor werkgevers het naar hun zin hebben.

  Henk Aron zei ook al, kot chain a no sjin en er is niets van terecht gekomen. Zeggen en doen is niet hetzelfde. De mensen moeten het niet als slavernij of contractarbeid ervaren, maar een behoorlijke boterham aan overhouden voor hun gezin en zich zelf.

  Riet kappen is arbeidsintensief. veel spierkracht door te kappen in het brandende tropenzon. Surinamers houden niet van landbouw. Steeds minder mensen zijn nu al in de kleine rijstbouw actief.


  Maak melding

 19. Met het plaatsen van een bord is nog geen onderneming gestart.Wil men op deze wijze ons land onder druk zetten om heel veel domeingrond ter beschikking te stellen?
  Bovendien moeten we oppassen met chinezen,die zelfs in eigen land geen rekening houden met het millieu.Wij moeten alle ondernemers(vooral buitenlandse) scherp in de gaten houden.


  Maak melding

 20. =Ik hoop niet dat een Chinees de baas van het project en bedrijf wordt,omdat als deze terug gaan naar China het water naar zee dragen is.

  =Hoeveel Surinamers zouden in aanmerking komen voor een baan bij het bedrijf??????


  Maak melding

 21. Wat mij betreft mogen er meer suikerfabrieken in Suriname worden opgestart. Het gaat om het stimuleren van de werkgelegenheid.Het begint met de productie suiker en vervolgens de fabricage van toiletpapier. Het zou toch mooi zijn als Suriname net als Trinidad ook toiletpapier gaat produceren.Geen probleem als de Surinamers niet op de rietvelden willen werken. Er zijn genoeg Haitianen die graag dit werk willen verrichten.


  Maak melding

 22. Forummers, Odi odi.
  Div. reacties gelezen en vooral m.b.t. de CHINEZEN.
  Su. moet uiterst voorzichtig zijn.

  Indien men tijd heeft, zou ik jullie graag willen verwijzen naar VRT-CANVAS Gemist van vandaag 27/08/2012. (België)
  Het is aan te bevelen (forummers).

  Voor onnoembaar veel toepassingen gebruiken we exclusieve ertsen. En ze worden enkel maar exclusiever. De strijdt om de ertsen woedt hevig. China wordt hevig bekritiseerd voor zijn prijszetting en milieuvervuiling. Hoe verloopt de wereldwijde oorlog om de rijkdommen van morgen?

  @pero blijft steeds herhalen met: Laat die trein door denderen geen stoppen aan.
  Gelukkig dat jij geen Treinmachinist zal worden in het bovengenoemd project van die onbekende Chinees maar Rietkapper.
  Gij zult eindelijk werken voor uw dagelijks brood.
  Heb je wel eens een bezoek gebracht op de rietvelden en suikerfabrieken in Guyana en de Dominicaanse Rep.?

  @RobG: Ben je afkomstig uit (Groningen-Nederland)?


  Maak melding

 23. Hmm; dames en heren,
  Toiletpapier geproduceerd uit suikerriet!!! Waaaauw!!!!
  Wat een verwennerij wordt het daaronder.
  We boffen maar weer dat we straks niet alleen hoeven te beffen, maar ook lekker kunnen baffen.
  Chino, bedankt voor je zoethoudertje.


  Maak melding

 24. @RobG: Ik wist dat je een beroep zou doen op die Haitianen.
  Waarom niet alvast een oproep doen aan die gasten voor het VCB & co.?
  Ook R!@0 en pero kunnen zich alvast aanmelden.
  @ kap tjing a no sjing.
  i love su woon en werk.


  Maak melding

 25. Eindelijk goed nieuws, want mijn huis is al in canawapibo, nu nog een bedrijf erbij, dan kan ik meteen emigreren naar suriname en kan ik werken en wonen in suriname.. zo mag ik het horen,nu suikerriet en ja uit celluloze kun je papier; dus toilet papier produceren. straks ook nog een katoen plantage beginnen en ook een textiel bedrijf beginnen, en chinezen kunnen ook alles, dus waarom nou niet, dat is altijd beter dan al het goud plunderen of houtkap activiteiten, dit zijn wel betere manieren om suriname vooruit te helpen, en inderdaad als surinamers niet willen werken, dan komen de chinezen dat doen. de chinese winkel is op loopafstand van mijn huis in cananwapibo….straks ligt de suiker uit de eigenbuurt in deze winkel om koffie en thee te roeren….


  Maak melding

 26. het is een verlaten plantage waar tientallen jaren zo niet honderd jaar geen economische activiteiten heeft plaatsgevonden. tegenwoordig heb je riet oogstmachines die de rietkap overnemen. gewoon langsrijden de suikerriet maaien in moten snijden en in de trucks laden. het wassen gebeurt door op een knopje te drukken. Maar krijgen de Surinaamse arbeiders dan het werk als oogstmachine operator, als truck chauffeurs, als procesoperator etc etc. of is dat gereserveerd voor de nieuwe chinezen. wil mevr. Bink-Karta de mensen van Commewijne echt aan het werk krijgen, dan moet ze sterk zijn in haar onderhandeling met deze chinezen. anders, laat het land maar zo blijven voor nog eens een volgend honderd jaar.


  Maak melding

 27. @Fer. E. Ik heb inderdaad een aantal jaren in Groningen gewoond.Jij ook? Maar wie ben jij? Ik woon nu in Amsterdam.Ga af en toe naar Groningen om familie op te zoeken.
  Groet,
  Rob


  Maak melding

 28. @RobG: Bedankt voor je reactie om (00:43 uur).
  Ik heb nimmer in Groningen verbleven. Wel regelamtig daar geweest.
  Let op! Indien jij dezelfde persoon bent, die ik in mijn gedachte heb, dan moet je ook in Su. hebben gewoond en vaker werk c.q. conferentie bezoeken aan Gambia hebben gebracht.

  De reden waarom ik hierover informeer, is n.a.v. je posting met @midete over bovengenoemd onderwerp.

  M.v.g.,

  Fer.


  Maak melding

 29. @Fer.E, ik heb ook in Suriname gewoond. Ik ben vaak op bezoek geweest in West Afrika. Met name de landen Ghana en Nigeria heb ik regelmatig bezocht.In Gambia ben ik helaas nog niet geweest, terwijl het heel betaalbaar is om dit land te bezoeken.Net zo goedkoop als het reizen en verblijven in Turkije.Ik ben met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid niet de persoon die je voor ogen heb.Ik heb wel jaren in Groningen gewoond vanwege mijn studie en later werk.
  Groet,
  Rob


  Maak melding

 30. @virago 535: Hoe komt het dat je plotseling in Rome bent beland?

  Papegaai zet politie op verkeerde been

  Op 26 augustus 2012
  De politie in Rome is zondag met spoed uitgerukt na een telefoontje van een buurvrouw over een eenzaam kind dat in nood verkeerde en steeds ,,mama, mama” riep. Bij aankomst vonden de agenten echter geen angstig kind, maar een welbespraakte papegaai, aldus het Italiaanse persbureau Ansa.

  De verbaasde bewoner vertelde dat zijn papegaai niet alleen mooi kon fluiten, maar ook ‘mama’ kan zeggen met de stem van een klein kind. (zoals virago 535)

  Begin je alvast aan te melden bij die Chinese ondernemer.
  Stem bewust: STEM DOE!!!!


  Maak melding

 31. @RobG: Wederom bedankt voor je snelle reactie.
  De persoon waarover ik het heb, is niet in Su. geboren, maar studeerde ook in Groningen. Na zijn studie is betrokkene toen vertrokken met iemand naar Suriname. Betrokkene heeft ook fam. in Groningen.

  M.v.g.,
  Fer.


  Maak melding

 32. @Fer. E.
  kap tjing a no sjing
  helaas ik heb al een wereld baan op zaderij, als je 1 keer per 10jaar in su komt om jouw te controleren.o wat een lekkere baan heb ik toch..anders mie bo go kap tjing.
  maar jij moet naar de voedselbank.. mie e saar ding redie moesoes in tata…tjepotie….
  i love su woon en werk……..


  Maak melding

 33. @R!@0: Ik ben zeer blij voor jou, dat je een WERELD BAAN hebt op JAP-Luchthaven en dat je in eigen levensonderhoud kan voorzien.

  Maar er is een zekere twijfel aan jou INTEGRITEIT.

  Ik betwijfel of jij mijn maatschappelijk niveau en INKOMEN zal bereiken.

  En over je niet al te slimme CONTROLE op JAP-Luchthaven zal ik het niet hebben.
  Dit m.b.t. personen die Suriname willen in- of uitreizen, passeren een Grensdoorlaatpost en ondergaan een persoonscontrole.
  Ik wist niet dat jij persoonlijk een eigen statistiek op na hield, om het aantal bezoeken van mij aan Su. te noteren.
  Blijf je maar lekker bezig houden op JAP. met je goedkope Retro-check voor controle van een Reisdocument.

  En tot slot:
  Jou verwijzing naar de VOEDSELBANK.
  Ondanks ik geen gebruik maak van de VOEDSELBANK, behoeft geen mens zich hiervoor te SCHAMEN.

  Wees INTEGER, TRANSPARANT & DIENSTBAAR op de JAP-Luchthaven, want jij wordt flink in de gaten gehouden door……!!!!

  I Love Su.


  Maak melding

 34. Fer,Fawaka??

  ………..kap tjing a no sjing ……..

  deze R!@0 heeft een wereldbaan daar op zanderij als DOSI-VERKOPER vandaar zijn leus zie hier boven 🙂 🙂

  Voedselbank;.. de bloemenveiling Nederland verwendt deze minderbedeelden op gezette tijden met een bosje bloem….ook gratis, maar kwalitatief hoogwaardig als het voedselpakket zelf!!!!

  NO-SPANG,..


  Maak melding

 35. Hallo @Fer E,de persoon heb ik heel goed gekend.Vermeldenswaard is dat er meerdere RobG met een Surinaamse achtergrond in Groningen studeerden. Deze Hollandse RobG studeerde farmacy in Groningen en hij had een Surinaamse vriendin die sociale wetenschappen had gestudeerd. Na de studie vertrokken beiden naar Suriname.Hij heeft een aantal jaren in Suriname gewerkt.


  Maak melding

 36. eenvoudig werk,waarbij je alleen over straat hoeft te lopen en een soort enquete formulier moet laten invullen met een aantal vragen,kunnen onze su’s niet doen en lopen heel hard weg..

  je hoeft maar de lagere school te doorlopen hebben om dit werk te doen,maar daar zijn wij su’s te beroerd voor..

  ik praat niet over werken op hét land,want dat wordt niks..

  wij su’s zijn geen arbeiders volk,maar een njang driengie en presie kondré-mangs..

  werken is voor een ander liefst de buitenlander..,als wij maar plezirie kunnen maken ..


  Maak melding

 37. @pasew, RobG en overige forummers, Odi odi.

  RobG: Dat klopt. En hij woont nog steeds in Su.
  Komt wel regelmatig op bezoek in Ned.
  Daarom had ik het in mijn posting over werk c.q. conferentie bezoek aan Gambia.
  Zijn (ex) Surinaamse vriendin ken ik heel goed. deze kom ik ook regelmatig tegen.
  Gek, dat wij op dit forum ook personen een beetje leren kennen n.a.v. div. onderwerpen en soms ook wat (lol) kunnen maken.
  Maar alsnog bedankt.

  pasew: Ai go bung.
  Mi no é spang nanga R!@0. Maar ik moest die idioot even onder handen hebben genomen met zijn ‘WERELD BAAN’ op JAP-Luchthaven.
  Ik heb net op StarNieuws gelezen:
  KLM-toppers verzorgen masterclass ‘Luchtvaartveiligheid’. Ik hoop dat hij eventueel wordt toegelaten.
  En over ‘DOSI’gesproken pasew.
  Ik koop en eet mijn lekkere Surinaamse ‘DOSI’ elders anders.
  Ik weet niet wat de toekomst ons teweeg zal brengen met de smaak van onze “DOSI’.
  Maar de toekomstige Chinese rietsuikervelden en verwerking in het distr. Commewijne, kan straks een Chinse smaak hebben.


  Maak melding

 38. kijk alweer een chin die langzaam gronden in su wil overnemen voor eigen gewin om de chin bevolking te kunnen voeden.
  waarom dan niet een su deskundige die bedrijf laten opzetten voor eigen bevolking.
  het toelaten van die chin moet afgebouwd worden zodat het su bevolking beter kan ademen,,en de regering moet een inspiratie bron voor bevolking zijn wat betreft,werkgelegenheid,scholing,optimalieseren over kennis van producten in het land enz,.nogmaals;die chin zijn niet te vertrouwen,staks willen zij baas gaan spelen in een land dat neit van hen is,,ik sta voor het su bevolking in en niet de chin,,het zijn net varkens die alles eten wat zij kunnen krijgen..Die iedee is goed over rietvelden,maar niet als een chin dat opgaat zetten.


  Maak melding

 39. Hahahahaha!Voedselbanken distribueren voedsel aan minder bedeelden in Nederland.Voedsel dat overigens nog zeer geschikt voor consumptie is, maar wegens overvloed/economische redenen doorgedraaid zou dienen te worden.Wat is er nou zo vreemd aan?Dit is bovendien een nobele daad van hen die dit geinitieerd hebben.Sommige forumleden vinden dit een schande voor Nederland hahahahaha!Waarom weet ik niet!Ik zou Suriname aanraden dat maar ook ’s te proberen!(Over duurzaamheid gesproken)!
  Wat mij in deze nog erger bevreemd is,dat in Suriname de levensbedreigende Chineze (nep)produkten waarvan vaak de houdbaarheidsdata ver overschreden zijn en toch aan de man worden gebracht, in de ogen van die zelfde Surinamer wel een zegen voor het land zijn!Man …. laat mij niet lachen!Hahahahaha!
  Hier hebben we alweer duidelijk te maken met een geval van de spreekwoordelijke ‘balk en splinter’.


  Maak melding

 40. als je weet hoeveel duizenden hectaren de paranen in het distr. para bezitten en wat doen ze daar allemaal..
  wat verbouwen de paraas.

  wat dacht je van de coroniaan,hoeveel cokos plantjes hebben ze afgelopen tien jaar geplant..

  niet veel denk ik.,en als er dan anderen z.a. chinezen daar komen vinden wij het erg..

  je kunt in para of coronie nergens een tong-tong bravoe of een pipre-watra of een pinda-soep krijgen,maar chinees eten uit china vind je overal en wat is het bezwaar..

  werken kunnen we niet..

  stelen, roven, verkrachten, grond stelen, bank beroven,moorden,zijn wij kampioen in..


  Maak melding

 41. Kondremang , even het volgende, eea speelt nu over Marienburg toch, soekroe torie, maar niet zo lang geleden was iemand bezig met het oplossen van een moordpartij ergens in 1902 in Marienburg, weet iemand soms hoe dit verder is verlopen, of is alles weer in de doofpot, want met had het ook over nabestaanden opsporen, en nog meer, en now mie ne jere neks moro.
  Soema sabie wang sanie foe a torie diesie, ma oen no spang toemsie.


  Maak melding

 42. @sra:

  Als het geld in Suriname blijft en de grond niet zijn eigendom wordt, vind ik het niet erg. Ook de werknemers moeten uit Suriname komen, tenzij het gaat om gekwalificeerd kader dat in Suriname niet te krijgen is.

  In Curaçao mag je ook alleen buitenlands personeel halen als je kan aantonen dat je die echt nodig hebt.


  Maak melding

 43. Midete

  In su zijn er genoeg gekwalificeerd personeel,alleen móet de staat van su een landelijk uitnodigen of oproep naar die mensen vaardigen om hen hun proffesion in te delen. Wat antillen betrft,,daar bemoei ik mij niet mee,,trouwens antillen is onder het juk van nedland,,zij handhaven een ander menselijk sociale wet


  Maak melding

 44. Brada,legwana

  Ik heb een artikel dat over de slag partijen in vele dorpen in su::Er staat,,tussen 1902 en 1904,had friesland 8 mariniers naar Su gestuurd om te ontdekken hoe die dorpelingen leefden of zodanig uitmoorden,,met de bedoeling om die gebied over te nemen om als reseve grond voor landbouw en grondstoffen te gebruiken,

  Di si na Wang tru tori sang pesa nanga unu


  Maak melding

 45. @sra
  Heb je ook toevallig gelezen over de slachtpartijen te Moiwana en Fortzeelandia in de jaren 80, gewoon gepleegd uit heb-en machtzucht en obsessie om als de machtigste man in Suriname gekend te worden al doe je het dat met hulp van Amnestie en niet uit verdienste?


  Maak melding

 46. SRA tanjie baja voor jou bericht, ma ie sabie, er zijn dingen gebeurd daar op Marienburg, maar je hebt wellicht namen en nog meer ma alla deng sma ka kaba, en ik zeg welke nabestaanden ga je opsporen, voor de gek houwerij, dus kow liebie a torie diesie. En a sem sani o psa nanga 8 december jari e go jari eng kong,
  neks ne go, sos lul torie, ze zoeken het maar uit, dies 8 december na drie tintie jarie, deng kang drieng wang sopie njang wang koekoe, mie kong weer fa foe a torie diesie. Ma tek a neti….


  Maak melding

 47. de chinesen zijn welcom zolang ze zich aan de regels houden en willen investeren en dat doen ze …sommigen hier zijn dusdanig in paniek dat ze wartaal spreken …het zijn alweer die redimusus …maar ja dat moet je verwachten ..gelukkig dat zij het niet voor het zeggen hebben dus waarom zouden wij ons zorgen maken .

  bouta go go


  Maak melding

 48. Mensen als pero,virago, Anna-z ,..zitten gewoon in de baas tijd hier op het forum te zeuren,…winti wai lanti pai,….ai baja da fa a kondre kang go vooruit,…ze zijn net hun baas een stelletje zakkenvullers, rovers, foefoeroe,..oplichters


  Maak melding

 49. @surinam patriot

  “Mensen als pero,virago, Anna-z ,..zitten gewoon in de baas tijd hier op het forum te zeuren”

  Je hebt gelijk. Baas blijft nog heel lang baas en ik zal voorlopig dus aan jullie zwakzinnige maripakoko-hoofden blijven zeuren. 😉


  Maak melding

 50. ray
  reactie;28-8-2012

  ik weet niet als jij er persoonlijk erbij ben geweest om nu jou uitspraak te kunnen doen;;En als jij er niet bij geweest ben,houd dan jou mond en kijk naar hoe de dingen er nu voorstaan,,,,legwana had het over 1902 en niet over 1980


  Maak melding

 51. Ik vind dat de naam van DDB uit de lijst van presidenten moet worden geschrapt omdat hij niet volgens de regels is gekozen. De wet verbiedt namelijk dat mensen van noet-onbesproken gedarg worden gekozen. Net als de Tour-de-France winnaars die doping hebben gebruikt, moet de tweede man de prijs krijgen.


  Maak melding

 52. Beste surinam patriot:

  Je bedoelt letterlijk in de Baas zijn tijd….

  In opdracht van de Baas en financieel ondersteunt door Nederland ( bijstandsuitkering)


  Maak melding

 53. yes..eindelijk een echte investeerder voor de suiker industrie, straks nog goed gekwalificeerde, lagere schooldiploma en niet verslaafd, wroko mang zoeken.
  Of moeten wij de mensen ook uit China halen?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.