Twee jaar regering Bouterse: wat is het verschil?

77

PARAMARIBO, 12 aug – Bij precies twee jaar Desi Bouterse aan de macht, is nog niet goed te zeggen hoe goed of slecht de vroegere coupleider het doet. Suriname is niet geïsoleerd geraakt, zoals het Nieuw Front ooit zo fervent voorspelde. Suriname doet het internationaal niet slecht. En het land heeft ook nog een stem, zeker wat Zuid-Amerika en het Caribisch gebied betreft. In het groot gaat het economisch ook redelijk met zelfs een goede kredietwaardering zo nu en dan.

Het probleem is de vertaalslag. Net zoals zijn voorgangers slaagt Bouterse er maar niet in het armere gros van de samenleving het succes mee te laten beleven. Dit bovenop een lam parlement. Het is wat uiteindelijk het Nieuw Front de nek brak. Wacht Bouterse hetzelfde lot? Zijn recente poging om bepaalde levensmiddelen goedkoper aan te bieden, heeft in dit opzicht veel weg van een paniekpoging. Op de keper beschouwd kan zo’n maatregel hooguit vluchtig effect sorteren.

Bouterse moet dat ook wel beseffen. Sociaaleconomisch succes heeft alles te maken met hoe de burger zich materieel voelt. En dat voor langere tijd. In Suriname slaagde nog geen enkele leider daar echt in. Het contrat social ten spijt. Een ‘jaar van actie’ zonder actie laten verlopen voedt de verwachtingen bepaald niet. De vraag is dan ook terecht of wat in twee jaar niet gedaan is, in drie jaar wel gedaan kan worden. Twee jaar die niet gratis zijn.

Bekijk ook:


77 REACTIES

 1. De Surinaamse president heeft met zijn mega beloften tijdens de verkiezingscampagne zijn hand overspeeld. Hij had de wind mee met jonge kiezers,die uitkeken naar een breedsprakige machoman,die als het nodig was niet zou schromen het zwaard te hanteren(82).Blijkt verder dat de eerste twee jaren merendeels besteed zijn het ‘welzijn’ de man himself.Time will tell..


  Maak melding

 2. Twee jaar D Bouterse heeft niet veel gebracht, vrij duidelijk, zijn voorganger Ronald V in twee termijnen
  was ook niets, deze regering zit er tot 2015, het kan beter maar het kan ook slechter, moeilijk in te schatten.


  Maak melding

 3. zij hebben nog de tijd om hun opbouwplan te realiseren,wel,hoop ik dat zij het arme deel van het volk te optimalieseren in niet alleen financieel of huisen,maar ook qwa educatie,zorg,werkgelegenheid,goede loon,een ordelijk structuur in zamen leving,,het moet niet zo zijn dat de minder bedeelde moet opdraaien voor de rijken van su,want dan crieer men een kolonialistiesche systeem,dat geen goed zal doen in su,,,,,,als men nieuwe wind in su wil laten blasen,dan moet men niet met een onderbewust koloniaal gedachte te werk gaan,maar met bewuste elementen dat geen onderdrukking ken,maar voorspoed in een normale tempo,,ik ben een su,en wil ook het beste van mijn/ons land,,,maar heb een hekel aan het na apen van een koloniaal denk wijze,,,,politiek betekend oorlog en geen vooruit gang,,en als dat ons de sus nog niet duidelijk is,zullen wij altijd met die afbrekende negatieve gedachten blijven leven en ons leven een gevangenschap maken in mentaal en spygisch opzichten


  Maak melding

 4. wat ….za oeng takie regering heeft weinig gedaan ..er is meer gedaan in die twee jaar dan vene in die vier jaar dat deze man aamn de macht was .

  deze regering moet nog twee jaren en men moet niet voorbarig zijn om ze af te kammen ..het is vooral front die dit predikt maar ja ..van zulke gasten moet je dat verwchten …bij hen gaat het erom zoveel mogelijk onrust saaien onderde bevolking tesamen met die berenstein ..maar ik denk dat de mensen beter weten.

  ik woon op boxel en waar ik woon zie ik vooruitgang .zie dijkvelt waat die olie rafinaderij wordt uitgebreidt zie die dijk die ze hebben gemaakt ,zie op waterland waar ze de huizen bouwen en waar vuil wordt opgehaalt …ik heb het over mijn omgeving mijn districkt waar ik woon …mooi toch .

  bij vene kon ik geen economische aktiviteiten werken .
  ik hoop dat deze regering de markt op domburg gauw aanpakt ,het is een trekpleister voor vele mensen elke zaterdag en zondag is het erg druk…front oner vene waren jaren aan de macht maar hebben alles verwoorloost …zelfs waterleiding net hebben ze op domburg doorgetrokken ..is dat geen positief nieuws .

  moet ik dan zeggen front aan de macht .moet ik dan zeggen eerst 8 december onderzoek met alle respek voor de nabestaanden hoor ..ik wil vooruit kijken niet achteruit …ik kijk wie voor de belangen van het volk opkomenen dat is deze regering ..kinderbijslag aow zijn positieve dingen voor de gemeenschap ..ik zie produktiviteiten in mijn omgeving .

  bouta kraktie


  Maak melding

 5. Pero, a pier ede Vene die a beng de, neks no psa, a beng baar wang lo, now a regering diesie de, ma loekoe sai psa, ini na boesie wang lo maars, de poor eng dape, deng snesie e go doe dies dati, a people ie pina ete, wang lo foer mang, a no go nooitie boeng nanga oeng kondre. Aw tang so, a sari….


  Maak melding

 6. Op Meerzorg liggen al lang waterleiding buizen onder de grond en toch moeten de bewoners water laten bezorgen met de tank auto.Om de waterleiding niet voor stromend water kan zorgen.Zes maanden in het jaar verzuip je haast in het water en de andere zes maanden moet je water laten bezorgen anders kom je om van de dorst.Zij die hun waterput hadden gedempt omdat D&D water zou leveren voor bijna niets,hebben weer kokers in de grond geplaatst.

  Dan is het de stroom voorziening.Als er stroom is,kan er nog water uit de put gepompt worden met de hydrofoor.Maar stroom onderbrekingen zijn meer regel.

  Dan hoor je panka,misiekaba,doekhie,parmessar zich op de borst slaan dat de kinderbijslag verhoogd is,de AOV is verhoogd.Maar de goederen zijn ver buiten bereik geraakt van de mensen omdat alles 100% verhoogd is in de twee jaren.Maar deze dingen zijn alleen maar administratieve besluiten.Zo ook de vrije dagen en de rouw periode van de zeven omgekomen illegale mijnwerkers.Zij werkten in de illegale mijn van dino en pa.

  In de afgelopen 2 jaren heeft de regering het volk meer narigheid gebracht.Door de take op de benzine is alles bijna tot stilstaand gekomen.

  Cobie.


  Maak melding

 7. Baas, oom dee, beve,press,vorie,2jarie a dwing,,
  za vene doe in 15jarie neks soso sriebie,embre naga olo nooit a foeroe,,motto foe vene 8dec,e tik ding famirie pie e brong trompet,,,dat na motto foe vene ….
  bouta ga zo door…i love su woon en werk


  Maak melding

 8. “Zondag 12 augustus 2012 om 12:17 uur, door Ferdinand Hossenbux”

  U komt blijkbaar net vanonder de zonnebank, alwaar u iets langer dan twee regeertermijnen onder vertoefde.
  Geheel en al met beschermbril op! U heeft hierdoor
  niet in de gaten gehad dat de voorgaande regering Suriname uit een zeer diep ndp dal gehaald heeft.

  Uw reactie is te belachelijk voor woorden!!!

  De start van uw favoriete regering onder leiding
  van een massamoordenaar was er een met een vliegende
  start! Stel het NF had de Staatsmacht aan de moordenaar overgedragen in net zo’n deplorabele staat als dat Wijlenbosch en de militaire moordenaars dat gedaan hadden. Wat dan?! Hoever waren wij nu dan in Suriname?! Vandaar mijn vraag of dat u net vanonder de
  zonnebank (geheel en al met oogbescherming) vandaan
  komt!

  Het wachten is uiteraard op uw deponering van het navolgend:

  Dit is mijn mening! Doe dan wel eerst die Paarsgekleurde
  beschermbril af!


  Maak melding

 9. Dank zij El Vene lopen we met een beschaafd bundeltje geld in de puti.Toen hij in 2000 overnam,moesten wij met tassen geld lopen haha.Er werkten drie mensen voor mij en ik moest geld voor ze halen van de bank.Een keertje kreeg ik 1,6 miljoen in briefjes van 5 gulden.Als het biljetten van 25000 of 10000 gulden waren,pasten ze in de broekzakken.Maar bij de briefjes van 5 puilden alle zakken uit en moest ik nog een bundeltje open en bloot in de hand meenemen.

  Cobie.


  Maak melding

 10. Met regeren is het zo dat de maatregelen pas na 2 jaar zichtbaar worden. Wat nu gebreurt komt dus in grote lijnen van het Front. De komende drie jaar plus nog de twee jaar daarna kunne op het conto van deze regering geschreven worden.

  “” Als ik verder heb kunnen kijken dan anderen, komt het doordat ik op de schouders van reuzen heb gestaan””, schreef Newton.

  Als deze koeparie dus verder kan kijken dan anderen, komt het doordat hij op de schouders van smurfen heeft gestaan.

  Ik blijf erbij, het Front was niet denderend, maar na een periode als ’82 – ’87, is het feitelijk onmogelijk om het goed te doen. De dingen moeten in hun context bekeken worden.

  Als DiDiBrie het de komende drie jaar goed doet, is hij dan een held?

  Als Hitler de tweede wereldoorlog had gewonnen, was hij dan een goed mens of een goede leider?

  Voor mij niet.

  “”In een goed bestuurd land is het een schande om arm te zijn, in een slecht bestuurd land is het een schande om rijk te zijn. – Confucius


  Maak melding

 11. Er zijn genoeg jonge geschoolden die Suriname zowel nationaal als internationaal kunnen leiden.
  Niet degen die amnestie regelingen of internationale vonnissen achter hun naam hebben staan.
  2015 zal de jeugd van Suriname korte metten moeten maken met al dat gepeupel.
  De jeugd van Suriname is de toekomst en niet de figuren die besmet zijn met strafprocessen en de nodige amnestie regelingen nodig hebben.


  Maak melding

 12. Reactie op W Whome, als jij een aanhanger van die Ronald V bent, ok, laat mij mijn mening geven, ok, Venetiaan heeft geen fuk gedaan, hij, hij ja met zijn grote waffel en hanglippen zou even de zaak van 8 dec fixen, mijn maars, niets heeft ie gedaan, Bouterse is nu aan het bewind en hij Vene met zijn kale donder loopt op de achtergraond te kutten, voor wat, wil je hem terug je krijgt hem terug in 2015 op een draagbaar, half blind lippen slepend op de grond de
  Pres van Suriname hou vol, Bouterse is dan weg, succes met jou Vene. Ik wacht op je reactie, incognito, ja toch, tot zo….


  Maak melding

 13. Nog even naar W Whome, je had het over een zonnebank, ik ben behoorlijk gekleurd, wil je meer weten, o ja belachelijk vond je mijn mening, de jouwe, is van een beerput kaliber!!!!!!!!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 14. Er is niets bereikt??? Nou ik denk dat er veel is bereikt: massaal gereshuffeld, amnestie erdoor, chinezen massaal op komst naar Sur, BAAS heeft de hele wereld doorgereisd, de vice president is monddood gemaakt. Jongoe, te veel om op te noemen!!!!!!!!!!


  Maak melding

 15. Wedstrijd W.Whome tegen Ferdinand Hossebuxx.
  1 tegen o.
  W.Whome geeft duidelijk aan dat front een bankroet land heeft over genomen van Bouterse en Bosje, een land met veel buitenlandse schuld, een lege staat kast en goudvoorraad die was verdwenen en onze munteenheid die is gedevalueerd, en vergeet ook niet dat de hele wapen depot van NL ook was verdwenen.
  Ferdinand kan jij concreet aangeven wat Bouterse heeft gedaan in die twee jaren dat hij zich president mag noemen ???


  Maak melding

 16. ding kang doe sa ding wanie deze regering heeft het volk zichtbare voordelen gebracht …als ik naar die man van de pvda moet luisteren die zei dat de regering bouterse alleen de kinder bijslag en de aow een beetje verhoogt heeft voor de mensen ….vraag ik mijn eigen af …waar bemoeit deze schijtbak zich mee zou ik hem de vraag stellen ….kijk wat met jou pvda gebeurt ..omdat de pvda niet deugen wil het volk ze niet ze zakken steeds verder in de peilingen.

  ik persoonlijk ben zeer en zeer blij met deze regering en ben ook trots op wat deze regering doet …niet enkel boxel en omgeving maar ik heb het over het algemeen …het hele land ..er zijn zichtbare ontwikkelingen waarvan front geen antwoord op heeft .
  mensen kunnen roepen wat ze willen dat deze regering niets doet niets heeft gedaan ….wij weten wel beter die de ellende hebben meegemaakt onder vene zijn bewint …somo is de ondergang van vene en vene op zijn beurt deugde niet als president…laat vene eerst zijn wonden gaan likken en zich afvragen wat heb ik verkeert gedaan …maar niet roepen dat het volk niet op ddb moest stemmmen …deze man vene heb ik bewust niet op gestemt terwijl ik in het verleden op deze man heb gestemt .

  pa vene is voor pero een gepaseert station zowel de komende leiders van de nps …er zal veel moeten gebeuren aleer de nps er boven komt .
  dan moet bouterse echt gote blunders begaan voor ik die partij de rug toekeert …alles is mogelijk maar op dit moment geef ik bouterse de voordeel van de tweifel .

  bota kraktie tide tamara we stre go moro fara gie wie lobie sranang …en bedenk …no wang redimusu of bakra basie kang kong leg uit .

  bouta honderd
  na mie pero takie


  Maak melding

 17. Wanneer je een ex sportinstructeurtje van de landmacht zonder scholing, zonder economie gestudeerd te hebben, en geen moer verstand hebt van staatsinrichting, kun je niet verwachten dat het ineens beter zal gaan in een land, waar het volk in deze 2 jaar ook nog eens zwaar verdeeld is geraakt door deze paarse bende.
  Je kunt op de berm wel met allerlei mooie beloftes komen en het volk zand in de ogen strooien met luchtkastelen, en een zogenaamd sociaal contract, maar slapen doen we s.nachts, en zal deze bende in 2015 afgestraft worden, en hopelijk word dit volk nou eens een keer wakker, en krijgen we weer mensen met een onbevlekt verleden, en geen moordenaars en drugsdealers en zedendeliqwenten aan het roer die dit geliefde land leeg plunderen.


  Maak melding

 18. Een land staat/valt met het begrip VERTROUWEN.De economie idemdito.Het volk heeft geen vertrouwen in de leidinggevende van het land.In het verleden,heden en misschien ook in de toekomst.Bekvechten lost het probleem niet op.Hoop dat we elkaar meer naar toe gaan werken om elkaar vertrouwen te consolideren tgv land en volk.


  Maak melding

 19. ………….TWEE JAAR DADA………..

  Eey V H P wil jij met ons samenwerken????

  ………….PLEUR _ OP zegt V H P 🙂 🙂 🙂

  en toen ging Dada een regering vormen met IQ uit LONNIE LAND!!!

  AMOFO……een zwarte geschiedenis
  Misidjan…een verruwde langharig snoepje!!
  Waterberg,…een toonbeeld van grote negerbek!
  Asabina,…IK HAAT HOMO’S

  en nog een aantal adjosi’s & pakoisie’s van Saramacca en/of Para oorsprong,….nog nat achter hun oren gaan zij leren PARAMARIBO POLITIEK BEDRIJVEN !!!!

  :):):) egte egte zwarte humor 🙂 🙂


  Maak melding

 20. Het resultaat van twee jaar regering Bouterse?

  Een toename van SuriNed azijnpissers op dit forum.

  Een toename van koelies met hoge bloeddruk en verstopte aderen.

  Een toename van gefrustreerde redimusu housenegro’s.

  Een Suriname dat in rap tempo vooruitgaat.

  Economische boom in Su.

  Een Ollanda dat internationaal zwaar op z’n bek ging in relatie tot Suriname.

  Een versnelde totale dekolonisatie van Suriname.

  Een toename van GMAPpers en leeghoofdige schreeuwers.

  Een NF dat nog verder afkalft.

  Een Bouterse die wint en blijft winnen.

  Een pasew die van al dit moois steeds grappiger wordt. 😉


  Maak melding

 21. Tarantula ie tjadding, sang joe e takki na joe torie,
  a sa waka dape fa a moe waka, liebie deng, de takkie trafassi, mek deng taki, deng no sabi sang deng e takki, kow loekoe fa alla sani o waka abra watra. Oe moesoe stree en no moe frede, bika masra na loktoe e
  flakka alla sani.


  Maak melding

 22. Aahhhh….het volgende is op die twee jaar van toepassing

  Democratuur (een portmanteau van democratie en dictatuur) is een schijndemocratie, een dictatuur in een democratisch jasje.
  (Wikipedia)
  En de volksmilitie is blij.


  Maak melding

 23. Voor zover ik weet is bout de enigste Sur.president die met sleutels thuis gekomen is.Met drie terwijl hij nog geen twee jaren zit.Bosje liet steeds posters plakken met “Bosje komt zo”.Bout sluipt weg uit het land.Verschil moet er zijn.

  Cobie.


  Maak melding

 24. ik heb een vrijwillig advies aan de pres. als landgenoot,,, ookal ben je een indiaanse jongen die opperhoofd is geworden van het land su..

  vraag onmiddellijk vrijwillig verplicht binnen dertig dagen aan alle bedrijven in su.een jaar verslag te leveren over de laatste twee jaren,wat hun balans is en een graffiek,zodat je kan zien wat de prestaties zijn en wat de toekomst kan leveren aan bestaans zekerheid…

  dus ook aan de slm klm alle parastatale bedrijven,rijst magnaten ,goud delvers,dan weet je wat er leeft in su. bij de bedrijven.

  wees niet bank maar doe het in het doe jaar,overzicht geeft duidelijkheid..

  en nu jij..


  Maak melding

 25. Twee jaar regering Didibrie Benoeming zoon, predikant, allerlei figuren met strafblad met riante salaris. Corruptie minister OW, 100 kg goud bijna verdwenen of toch. 3 miljoen euro schadeloos stelling voor een brug waar zou dat geld terechtkomen. Belofte we zullen wonen zonder dieveijzer. Verhoging AOV en AKB en verhoging governement take. Dubieuze deals met de Chinezen. Amnestiewet doorgedrukt vlak voor de uitspraak. Het arme volk is voor de gek gehouden met een zg sociaal contract. We teren nog steeds op de successen van Vene’s stabiliteit. Waar zijn Misikaba, Bouva en Ameer Ali overigens? Monddood?


  Maak melding

 26. @ Pero 14.04 uur
  Pero je bent zo trots op de uitbreiding van de raffinaderij en de aanleg van dijken.
  Wees dan ook eerlijk en geef toe dat de vorige regering deze werkzaamheden mogelijk gemaakt heeft, opgestart heeft en de financiering geregeld heeft. Deze regering heeft niets aan de realisatie van deze werken bijgedragen.

  Veel mensen zien geen verschil tussen macro en micro economie.
  De macro economie van Suriname wordt bepaald door haar natuurlijke hulpbronnen. Dat dat goed gaat is geen verdienste van Suriname of haar regering maar komt voor rekening van de wereldmarkten voor deze natuurlijke hulpbronnen. Dat het goud op een gezonde manier in ontwikkeling gegaan is kan eigenlijk ook op de rekening van de vorige regering geschreven worden.

  Het is alleen zo jammer dat de vorige en deze regering het macro succes niet om kunnen zetten naar ontwikkeling van de micro economie.
  Een vriend met veel bekwaamheden (vakman) moet ondanks het feit dat hij al 40 jaar tot tevredenheid voor de zelfde werkgever werkt nu hosselen en veel overuren werken om te kunnen leven.
  5 jaar gelden was hij positief en stelde hij zich nog te kunnen verbeteren. Nu is deze positieve, ijverige man met vaardigheden, depressief. Hij is mijn voorbeeld hoe het er voorstaat in de reële economie, die van de Straat en niet die van de Berm.


  Maak melding

 27. Internationaal doet Suriname het niet slecht, maar schenden wel Internationale verdragen, wat blijkt uit allerlei veroordelingen, en zitten nu weer met hun omstreden amnestiewet in hun maag, die als een molensteen om hun nek hangt, en daardoor Internationaal ongeloofwaardig zijn geworden.
  En al die zeepbellen zijn al een tijdje uit elkaar gespat, doordat er in die 2 jaar niets van de grond is gekomen, alleen een verhoogde Aov, en verhoogde kinderbijslag, maar dat is een sigaar uit eigen doos door die acociale verhoging op de brandstof.


  Maak melding

 28. wat er dan ook gezegd word,,ik ben blij dat su positieve stappen maakt,,,men kan in 2 jaren geen oordeel gaan vellen op iemand die heel negatief door de media en tegenstanders in het kwade daglicht word omschreven,,kijk in de euro landen,,die hebben nu een grote crisis dat zij al jaren van tevoren gepland hadden en kijk nu hebben zij een probleem met elkaar want hun onderdrukking plan heeft hun de das omgedraaid,,,,en als wij het beter kunnen ,dan moeten wij het doen en niet naar die euro landen kijken,,het internationaal wet is ontworpen om derde wereld landen te beheren en om uit te buiten,dat is het nieuwe vorm van moderne imperialisme..dus suned’s klaag niet te veel maar kijk naar het eindresultaat,,,,


  Maak melding

 29. Ik vraag me af wat men onder internationaal verstaat.
  Het contact met Chavez, Obiang, en de Chinezen die ons af en toe wat geld lenen voor onze grondstoffen en straks misschien ook voor onze landbouwproducten tegen sterk gereduceerde prijs?
  Of bedoelt men de flinke tikken die de regering internationaal heeft gekregen vanwege de amnestie gedoe?.
  Ik dacht dat met het vestigen van de Ambassade in Frankrijk, Frankrijk de mainport voor internationale handelen zou worden. Hoe dan, nog geen enkel resultaat gezien. Op Kwakoe staat een grote tent “Gorv. Sr.”, die weinig tot geen bezoekers trekt, wat is het doel??
  Wie kan mij bijpraten?


  Maak melding

 30. SRA je hebt gelijk, er is een hoop gezeur over deze regering van vooral mensen die hier en niet daar zitten
  ZE denken echt dat die bigi lip weer gaat komen, ik hoop het voor ze maar na 2015, dan kan ie met zijn dan gespalkte lippen weer gaan blairen, dat ie baas nu echt gaan oppakken en opsluiten, wat een sukkel, zo eentje heb ik nog nooit eerder gezien…..


  Maak melding

 31. wat het brandstof probleem betreft waar over geklaagd word;;;het is simpel op te lossen,.;dan maar op mindere schaal auto’s gebruiken,dan voorkomt men ook schade aan de natuur,,en eindelijk ophouden met bigie teng voor elkaar spelen,want daar hebben wij niks aan,en daar komen wij niet mee vooruit,,,unoe denkie a torie,,,ik vraag het nog een keer,,,unoe keba nanga lagie unoe srefie,,fu sang ede unoe e fetie makandra,,,heeft iemand een antwoord voor mij.


  Maak melding

 32. de tegenstanders van deze regring duimen niet om vooruitgang van su ..het gaat deze mensen meer om olland zijn zin te geven ..ze moeten bouterse hebben niets anders dan bouterse ..oeng koor oeng brabiasie .
  nooit never nungka …nooit never nungka .
  jullie kunnen er van dromen maar het zal nooit lukken. omdat deze man suriname op de kaart heeft gezet …het is hoe je het wil bekijken …ze dachten dat land te isoleren met grootmacht olland onderleiding van front rozenthal en rutte …ze dachten deze regering te kleineren maar ze merken dat ze bedrogen uit zijn komen …een teken dat wij niet staan te wachten op olland …dit is geen regering onderleiding van pa vene front…dit is een regering onderleiding van bouterse amerali …deze regering gaan voor goud niet voor zilver of bronz …tik oeng ai loekoe ong redimusu ….economisch prima vooruitzichten en zo moet het .

  het grootste gezichts verlies die olland en die redimusus gaan lijden is in 2015 wanneer het volk wederom voor deze pres gaat kiezen …als een paal boven water herkozen .

  bouta kraktie


  Maak melding

 33. ferdinand hossenbux

  ik weet dat vene en aanhangers tijdens hun regeer periode niks in su tot positieve acties volbracht hebben in tegenstelling tot deze regering die wel stappen heeft ondernomen en zijn best doet om het beste van te maken,,en dat zonder hulp van nedeuro..ik ben een trotse su en ik kom ook op voor de belangen van su en kan het niet hebben dat die suned’s met hun negatieve uitspattingen en gedachten loopt te ouwehoeren over een regering die zij niet mogen,tewijl zij het juiste toestand niet kennen,,,,


  Maak melding

 34. Het verschil?????? Duidelijk: het volk is dommer geworden, want zij zien niet in dat zij in een dictatuur terecht zijn gekomen.
  Oeng tang or a tere foe BAAS, woh sjie peh weh go doro!


  Maak melding

 35. SRA ik was nog geen jaar geleden in Suriname, mi doe mi sani, koirie, njang dringie, niets meer, het was leuk, geen en met niemand een djoegoe djoegoe, a mang beng switie, en ja ik zie wel wanneer weer. Maar tot 2015 someni sma o kos baas nanga eng regering, lieb deng, no spang.


  Maak melding

 36. Het verschil moet men zelf maken, wij surinamers moeten leren sparen, en minder een lening nemen om een nieuwe auto te kopen. Ik deed eerst alleen aan Tilapia vangen, nu breng ik ook hollanders naar Bigi pan. Dus mi ne pina


  Maak melding

 37. 2015 is het jaar van de jeugd. Zij hebben de toekomst. Suriname kan definitief afrekenen met de besmette garde welke nu aan de macht is. 2015 is het jaar van de Toekomst, een toekomst waarin geen plaats meer is om zich te verschuilen achter amnestieregelingen.
  De Jeugd zal het waarmaken in 2015.


  Maak melding

 38. @ ferdinand Hossenbux:

  Je maakt elke keer weer opmerkingen over het uiterlijk van Vene. Deze opmerkingen heb ik vaker gehoord ……. uit de mond vanracisten die een hekel aan hem hadden omdat hij zwart is. Vene is tot nu toe drie keer gekozen tot president en heeft geen moorden, coups en andere criminele activiteiten op zijn naam. Ook hebben zijn kinderen voor zover ik weet nooit coke verkocht in tegenstelling tot ….. (ja, VAN DIE WEET IK HET ZEKER!!) Als je hem al door het slijk haalt, wat kan je dan van DiDiBrie zeggen?

  Je praat ook steeds over een brancard waar hij op terug zou moeten komen. Volgens mij heeft de man al afscheid genomen. Ik meld je dat even want je wist het waarschijnlijk niet.

  Zelfs pero heeft ergens gezegd dat het onder vene ook al goed ging.

  Hoe komt het dat een president die niet deugd drie keer gekozen is?


  Maak melding

 39. STEL:

  Stel dat niet regering Venetiaan, maar regering Bouterse de troep moest overnemen van regering Wijdenbosch in de jaren ’90? Een financieel, etisch, economisch en moreel dood land?
  Stel dat regering Venetiaan er niet geweest was in die periode, waar zat ons land maar nog belangrijker ons volk nu? Natuurlijk: in het buitenland. Want toen was alles beter dan in eigen land. Alle toekomst en geld was te niet gedaan en toen kwam redder Venetiaan. Hij verdient het niet om door de vele analfabeten hier op dit forum te kak te worden gezet.
  Toekomst zit niet in het verleden; maar van dingen uit het verleden kan je je toekomst verbeteren.


  Maak melding

 40. Als ik alle reakties lees, dan rest mij nog alleen het volgende toe te voegen.Als ik de beloofde woning niet kan kopen en ook geen kavel in die plaats krijg, dan zal ik mij beraden.


  Maak melding

 41. Goede analyse. Persoonlijk vind ik dat het volk moet boeten voor de verkeerde keuzes die het 2 jaar geleden heeft gemaakt. Het volk wist dat zij te maken had met een veroordeelde misdadiger maar nam dat op de koop toe. Nu moet het volk leidzaam toezien hoe deze regering het land naar de verdoemenis helpt. Laat het dan ook een wijze les zijn voor dit naive surinaamse volk.


  Maak melding

 42. Midete,

  Venetiaan is 3 keer gekozen door het electoraat!
  Kan je nagaan hoe groot het vertrouwen in Venetiaan was. Wanneer je 3 keer achter elkaar wordt gekozen door
  het electoraat dan is het vertrouwen inderdaad enorm en enorm groot en wordt er enorm veel van je verwacht.
  Maar datzelfde eloctoraat heeft in 2010 verstek laten gaan omdat de ‘gewone man’ moest blijven bijklussen om het hoofd boven water te houden. Het is Venetiaan absoluut niet gelukt om ondanks ‘zijn’ monetaire stabiliteit het potentieel om te zetten in welvaart voor de ‘arme man’. Het vertrouwen bleek een ijdele hoop en de verwachtingen werden nimmer waar gemaakt.
  Na tien jaar had de bevolking er genoeg van omdat naar hun mening Venetiaan voldoende tijd had gekregen om het waar te maken voor de ‘kleine man’. Van Economische stabiliteit vul je niet de magen van arme schoolgaande kinderen.

  De vraag is dus ook niet of Venetiaan wel of niet deugde want wat betreft de integriteit van Venetiaan valt er niks op te merken.

  De vraag die gesteld moet worden is hoe het mogelijk is dat over een periode van 10 tot 12 jaar het Venetiaan niet is gelukt de bevolking tevreden te stellen en te ‘voeden’.
  Komt het omdat de prioriteit te veel lag bij het realiseren van de monetaire stabiliteit of was
  het gewoon onmacht en onkunde van Venetiaan?

  Deze huidige regering is ‘pas’ 2 jaar aan de macht
  en er wordt door velen verwacht dat alle problemen waarmee het land kampt nu al opgelost zouden moeten zijn.
  Suriname kampt op bijna elk gebied met problemen die opgelost moeten worden. Wie verwacht dat deze problemen binnen afzienbare tijd opgelost kunnen worden is niet echt realistisch bezig.

  In die 2 jaar is het de huidige regering wel gelukt om de aov en kinderbijslag aanzienlijk te verhogen en de
  de prijzen voor de eerste levensbehoeften te verlagen.
  Dat is in elk geval iets waar de sociaal zwakkeren wat aan hebben. Misschien niet voldoende maar wel een strohalm waar ze zich in elk geval aan vast kunnen klampen.
  Wat zijn de verworvenheden van de regering venetaain op dat gebied in die 10 tot 12 jaar?


  Maak melding

 43. somo somo was president en pa vene parlements voorzitter ..op alle fronten domineerde somo op alle fronten had pa vene het nakijken …somo was de uitvoerder …en somo heeft pa vene ten gronde gericht .
  somo trok javanen voor en pa vene had altijd het nakijken…vene liep ding negre vadong en daar heeft hij de rekening van gekregen rest vier zetels …no moro…pa vene stond stom verbaast met zijn vier zetels …pa vene dacht bij zijn eigen …loek sa ding mang doe jongoe no bouta au tik abra …vene was zo jaloers op bouta dat hij de huidige pres zelfs geen hand heeft gegeven nadat bouta de verkiezingen won.en dat neem ik deze loser zeer kwalijk …jij bent een voorbeeld voor de natie een voorbeeld hoe dat niet moet …maar nee pa vene was met die hutu tutsie dinkie …haat en nog eens haat en daarom ben ik pero blij dat deze loser van het toneel verdwenen is .mik passie gie trawang die wang libie in harmonie en voorspoed …venetiaan monetair heb jij je best gedaan maar daar kon het volk inderdaat niet van eten …deze regering laat het volk mee eten mee denken mee doen …en dat is deze regering gegeven ..vene had hulp van olland deze regering heeft geen hulp van olland en dat steekt olland dat deze regering toch succes heeft op economisch gebiedt..hulde aan de huidige regering …er zijn nog twee jaren te gaan en weer gaat deze regering regeren mochten zij voort gaan op de zelfde voet tuurlijk kan het beter …je moet altijd beter dan beter gaan .

  in elk geval boxel en omgeving is tevreden met de werkzaamheden die daar worden verricht .


  Maak melding

 44. Aanvulling “Midete”
  Vene is een lelijke man, maar voor hem gold eerlijkheid, moraliteit, respect en vertrouwen.
  Hij heeft ook als minister van onderwijs het land een goed dienst bewezen. Zijn opleiding heeft hij in Nederland gevolgd en zo snel mogelijk naar Su teruggekeerd om dmv zijn intellectuele kennis het land te dienen. Anders dan mannen die nu aan de macht zitten kan hij zonder te vrezen overal ter wereld komen.
  Ondanks zijn vele bestuurlijke jaren leeft hij zo low budget mogelijk en interesseren aardse goederen hem niet. Als de jeugd aan hem een voorbeeld neemt komt het pas goed met Suriname.


  Maak melding

 45. Tijdens El Vene mocht er van alles tegen hem geroepen worden.Iedereen was vrij in zijn doen en laten.Niemand werd tot volksvijand verklaard.De prijzen van de goederen waren stabiel al werden er twee wisselkoersen gehanteerd.
  Na de devaluatie en de gouvernment take op de benzine zijn de winkelprijzen als een raket omhoog gegaan.
  De prijsverlaging van deze regering heeft drie dagen stand gehouden en waren maar enkele centen.
  In percentages mag dan de verhoging van kinderbijslag en AOV mooi klinken,maar Moesje koopt er minder mee dan in de tijd van El Vene.In de jaren dat El Vene het land herbouwde,verkocht bout luchtkastelen aan het volk.Ze werden steeds mooier en fantastischer.Uiteindelijk zagen vooral de jongeren zich verrijkt met laptops,huizen,snelwegen enz.zonder wat voor te doen en ze gooiden de werkelijkheid van de GROOTSTE PRESIDENT ooit overboord en kozen voor gebakken lucht.

  Cobie.


  Maak melding

 46. Suriname heeft Nederland als grootste
  financiële donor weten af te schudden.

  Suriname heeft in het Caribisch gebied
  en Zuid Amerika een voorname stem kunnen bemachtigen.

  De huidige regering is in staat geweest de aov en kinderbijslag te verhogen en de prijzen voor de eerste levenbehoeften weten te verlagen.

  Het is de huidige regering gelukt om economische groei te realiseren weliswaar met dank aan de economische grondslag van de vorige regering maar die groei is er wel degelijk.

  het is de huidige regering gelukt een aanvang te maken in de ordening in de goudsector.

  buitenlandse investeerders hebben vertrouwen in het economische klimaat van Suriname.

  De huidige regering heeft een plan van aanpak mbt de infrastructuur en woningbouw die weliswaar langzaam op gang komt maar waar wel de intentie is om dit probleem serieus aan te pakken.

  De Surinaamse economie beleeft een opmerkelijke groei, ondanks de wereldwijde recessie. Vorig jaar groeide die met ruim 5 procent. Volgend jaar zal de groei volgens het IMF tussen de 5 en 6 procent zijn, terwijl veel andere economieën krimpen. De groei is mede te danken aan de stijgende grondstoffenprijzen: olie, goud. Het inkomen per hoofd van de Surinmaamse bevolking is aan het toenemen waardoor Suriname volgens Development Index van de VN richting de middeninkomenslanden gaat.

  Door de gunstige prijzen van met name olie en
  goud legt de Surinaaamse regering de basis voor de periode na de Nederlandse financiële hulp: het geld dat Suriname bij de onafhankelijkheid van Nederland in 1975 meekreeg is nagenoeg op.

  Naast de gunstige grondstofprijzen profiteert Suriname van de komst van offshorebedrijven, aangetrokken door het stabiele economische klimaat in Suriname. Een ander belangrijk voordeel van vestiging in Suriname ten opzichte van India of andere bestemmingen, is dat er Nederlands wordt gesproken. Wie in Nederland met de klantendienst van een bedrijf belt, hoeft niet eens te merken dat hij iemand in Paramaribo aan de lijn krijgt. Het tijdsverschil is ook gunstig, want Nederlandse klanten kunnen ’s avonds bellen terwijl een Surinaamse werknemer gewoon een dagdienst draait.

  Door deze nieuwe manier van bedrijfsvoering onstaat er een geheel nieuwe economische sector waar Suriname zeker van kan profiteren.

  Het potentieel aan natuurlijke hulpbronnen is enorm voeg daarbij de gunstige economsiche ontwikkelingen dan kan het niet anders dat de huidige regering dit potentieel om kan zetten in echte welvaart voor de
  hele Surinaamse bevolking. Waarbij GEDULD het toverwoord is!

  EN DAT LIEVE MENSEN, DAT IS HET VERSCHIL


  Maak melding

 47. Ik zie alleen maar positieve ontwikkelingen.
  Er wordt hard gewerkt om de belangen van de massa te behartigen.
  Info act zorgt voor de bewijs materialen.
  De Pres DDB is het beste voor dit land.
  De anderen zijn jaloers en spelen gewoon weg vieze Politiek.
  Het geeft niet toe wie en welke ras, geloof, kleur etc. dit land regeert, maar het zijn Surinamers die het algemeen belangen van de burgers gaan behartigen en dit is het belangrijkste.


  Maak melding

 48. @ dusdat:

  die AOV en kinderbijslag is broekzak > vestzak. geweldige maatregel: je pakt het via de brandstof af en geeft een klein beetje via AOV en kinderbijslag terug. Jéré nò, mie édé no boro.

  Je vergeet dat vene met een molensteen om zijn nek zwom en dat hij een speedboot voor DiDiBrie heeft achtergelaten. Vene moest door de toko toko van DiDiBrie, DiDiBrie gaat over de snelweg die vene heeft achtergelaten. Waarom heeft het volk toen niet op DiDiBrie gestemd? Omdat ze niet het vertrouwen hadden dat hij die rotzooi KON opruimen.

  Ik vind dat geen enkele partij/regering/combinatie langer dan twee termijnen moet zitten, dat is niet goed voor de ontwikkeling, maar kies niet voor brandhout.


  Maak melding

 49. tjé potie,baja,,

  hij wordt persoonlijk uitgenodigt,, máár meneer durft niet te gaan..

  hij is ó zo bang om niet te kunnen fucktioneren weet niet wat te zeggen en begrijpt niks van de internationale waarden en normen..

  lackin doet allelei moeite om dit te omzijlen te verbloemen en weg te poesten iets anders te bedenken.


  Maak melding

 50. De monotone eeuwigdurende klaagzang van de NPS en haar bondgenoten over twee jaren regering Bouterse maakt helemaal geen indruk.Wat mij betreft mogen ze eeuwig klagen en de wonden eeuwig likken.Ze hebben het gewoon slecht gedaan in de vorige regeerperiode en dat moeten ze ook toegeven.Ze zijn bestraft door kiezers.


  Maak melding

 51. Midete, ik ben geen racist mie dongroe toe, maar wat heeft Vene nou gedaan, iedereen dacht toen in 92 ai, baas kaka now do skotting me maars hij loopt nog steeds rond, Vene is een bobo, a frde baas, geef het toe, daarom hoop ik dat ie terugkomt in 2015, want dat denken velen, Mek deng denki, aw kong mek a kong,


  Maak melding

 52. Midete ik ben geen racist mie dongroe toe, maar wat heeft Vene nou gedaan, in 92 zou hij baas aanpakken dit dat sus, zo ,geen flikker toch sang ai lul now.
  Baas de ete, telikie 2015, dang mie e hoop taki Vene kong baka, foe kong doe sang, kong doe wang lo ka ja, fosi a go rostoe,


  Maak melding

 53. Ferdinand, ik denk dat jij de enige bent die zo dom is om te denken dat vene terug komt. dat hoofdstuk is voor iedereen afgesloten.

  Heb je ooit overwogen dat vene waarschijnlijk dacht dat de economie belangrijker was en dat hij dat eerst in een rustig vaarwater wilde brengen. DiDiBrie is uit het leger ontslagen tijdens vene. Dat is ook zo gebleven toen werd gedreigd met een derde coup (Graanoogst had het presidentiële paleis en het kabinet van de president laten omsingelen (hij was daar zelf ook aanwezig).

  Jij bent dat soort dingen -ZOALS DE STVS BRAND en de geen brood geen school staking waarbij NIET STAKENDE KINDEREN IN DE LOKALEN ZIJN MISHANDELD MISSCHIEN VERGETEN, IK NIET. Ik heb de mishandelde kinderen gezien, ik heb de wonden gezien, DE BLAUWE PLEKKEN, DE GEBROKEN BOTTEN EN DE HERSENSCHUDDINGEN, TOT IN DETAIL. KINDEREN DIE GEWOON IN DE KLAS ZATEN!!

  Ik heb meegemaakt hoe slachtoffers van bijvoorbeeld Meerzorg, jaren later nog brullend vertellen hoe hun vader is afgemaakt vlak voor hun neus. De zaak is nooit onderzocht, terwijl er toch echt wel een legergroene YP voor de deur stond. Als je dat ooit hebt gezien, hoe een kind hevig snikkend haar hartverscheurende verhaal vertelt, brul je anders. Ik tenminste wel. Jij waarschijnlijk niet. Is toch niet jouw probleem.

  Blijf maar achter je baas aanhuppelen en blijf de vele slachtoffers maar verraden. WANT DAT IS WAT JE FEITELIJK DOET, JE KEURT -OOK ACHTERAF- HET HUN AANGEDANE LEED GOED.

  Maar ja, het is toch niet jouw kind of jouw familie, dus wat kan het je schelen. Als je maar een lap grond krijgt of een huis, toch?

  Als Hitler miljoenen mensen in het verderf stort (ik heb het niet eens over de joden) en hij geeft je een mooi huis en een goede baan, dan is hij toch een goed mens? TOCH?????


  Maak melding

 54. En wat racisme betreft (ie doengroe toe):

  Donkerkleurige hindostanen worden vaak gediscrimineerd door hun lichtkleurige rasgenoten. Toch hebben ze er geen moeite mee om zelf ook -licht of donkergekleurde- negers te discrimineren. Je zou denken dat ze solidair zijn? M’n mars!! Datzelfde geldt trouwens ook voor lichtkleurige negers die net zo hard de donkere stadsnegers en de marrons (ik haat dat woord) discrimineren.

  Natuurlijk is het niet altijd zo, maar heel vaak wel.


  Maak melding

 55. Midete, ik ben gekleurd en geen racist, maar Vene
  wat heeft ie feite gedaan, hij zou baas oppakken, dit zo dat sus en nog meer, maar geen moer in feite.
  Maar ik hoop voor de aanhang van Vene dat ie in 2015
  terugkomt, en dan kijken wat ie kan en wil ja toch.
  En nog wat, in mijn familie heb je zwarten zoals Vene
  maar goed.


  Maak melding

 56. Mideted die Vene, heb ik niets mee, maar mensen denken dat ie terugkomt, maakt mij geen moer uit, Baas ja, mensen denken dat ik achter baas aanloop dus niet, die mensen ik hoop jij niet zijn die boeriki´s kan mij baas schelen, ik woon hier doe mijn dingen hier en meer niet, maar mensen willen dat ik ga praten zoals zij praten, dat verdom ik, me maars echt niet, een ieder zijn mening ik de mijne, diegene die baas uitschelden veel van hun zitten hier, onder een valse naam wensen ze hem de dood dat kan, maar zeg ik
  ga daar ga voor hem staan en zeg dat tegen hem, forget it
  doen ze niet maar lullen vanuit hier, ie sabie, als baas er nog tien jaar zit ok, niet belangrijk voor mij.


  Maak melding

 57. Midete, wat discriminatie betreft daar kan ik van meepraten in dit land, maar goed geeft niet hier gebeurt dat elke dag, ok, ik heb zaken hier meegemaakt
  bizar, maar aboeng, mi blakka maar ik ben trots, op die kleur, mi famirie blakka, switie, ja ja, die witte man wil bruin worden…. laat het woord maar…. a grofoe, liebie deng.


  Maak melding

 58. tussen haakjes,,

  er zijn afgelopen week 25 containers van 40 ” gevuld met landbouw werktuigen in alle soorten en maten ingevoert ingeklaart en wel, wat is met die goederen gebeurt..

  geschenk van de god vader china..

  wie heeft wat gehad en hoeveel,, waar zijn die goederen verdeeld of opgeslagen..

  de bestemming was commewijne marowijne brokopondo,maar nergens heeft iemand iets gekregen,hoe zit dat..

  welke partij genoot heeft de goederen in bezit gekregen..

  ik wil ook een cubota traktor met maaier ploeg en roteveter,zodat ik mijn grond goed kan bewerken..

  laat het weten,, laat het weten..


  Maak melding

 59. @ Barnie,Jacobus
  Surinamers die na 1980 zijn geboren hebben geen morraal.Vene is na zijn studie terug gegaan en heeft op zijn oude leeftheid nog voorkomen dat Suriname niet als Haiti werd.
  Bouterse is na het verkopen van sexbladen terug gegaan naar Suriname en heeft alles kapot gemaakt wat met bloed zweet en tranen was opgebouwd.
  Vene krijgt een trap na voor zijn goede dienst .
  Bouterse wordt beloond voor misdaadige optreden.


  Maak melding

 60. Bouterse heeft meer verstand van wapens om mensen dood te schieten dan van economie.Bouterse kan amper zijn naam schrijven.Hoe kan zo iemand dan president worden van Suriname onbegrijpelijk.Daar is alles mogelijk.


  Maak melding

 61. @ Marcel:

  Toen DidiBrie nog aan de macht was en later toen Wijdenbosch de baas was, verdwenen al dit soort spullen naar een bedrijf achter Geyersvlijt. je kon het zwaar materieel daar zo zien staan in grote hoeveelheden. Zelfs die basketballen, voetballen, volleyballen, pata’s en voetbalschoenen werden zo achterover gedrukt en “zwart” verkocht.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.