Olympisch goud voor Ranomi Kromowidjojo op 100 meter vrije slag

112

Ranomi Kromowidjojo heeft in Londen de olympische titel op de 100 meter vrije slag veroverd. De 21-jarige Groningse dook in de finale met 53,00 onder het olympisch record, dat ze woensdag in de halve finales al op 53,05 had gebracht.

Kromowidjo, dochter van een Javaans-Surinaamse vader en Nederlandse moeder, lag bij het keerpunt slechts vierde op 0,54 van Gerasimenja, die als eerste keerde. Zoals zo vaak leverde een sterke eindsprint haar echter toch de zege op én haar tweede medaille tijdens deze Spelen.

Kromowidjojo is de derde Nederlandse winnares van olympisch goud op de 100 meter vrij. Rie Mastenbroek (1936) en Inge de Bruijn (2000) gingen haar voor. Voor haar was het de tweede olympische titel; in 2008 won ze met het Oranje- kwartet goud op de 4×100 vrij.

Bekijk ook:


112 REACTIES

 1. als gewoonlijk laten mensen met een surinaamse roots de nederlanders altijd zich in een hoera stemming belanden. leest het bericht goed. met een javaans surinaamse vader. welke nederlander autochtoon heet kromowidjojo. dat kan uit indonesie of uit su.LEVE DE REPUBLIEK SURINAME


  Maak melding

 2. Perfect, Ranomi.
  Surinaamse vader en Nederlandse moeder was trouwens als vermelding afdoende. Proficiat Ranomi Kromowidjojo, tezamen met sportminnend Nederland en uiteraard Suriname. Later op de dag, eet ik een heerlijke soato en drink ik een overheerlijke dawet op naam van Ranomi Kromowidjojo i.v.m. haar Olympische titel en record 53.00 op de 100 meter vrije slag. SUPER en GRANDIOOS Ranomi.


  Maak melding

 3. Plotseling so …… Surinaamse roots???
  Ze is Nederlandse en allochtoon hoor?Om het misselijk makende woord VOOR ALLE DUIDELIJKHEID maar weer ’s te gebruiken:ZE IS EEN SURINED!


  Maak melding

 4. Bij succes zijn de witte Nederlanders er als de kippen bij om het Nederlandse te benadrukken. Nu is Ranomi een Groningse en Badr Hari een Marokkaan. Maar als Ranomi over een paar jaar out is dan is ze plotseling allochtoon.

  Gefeliciteerd Ranomi Kromowidjojo!!!!!!!!! Je bent top! 🙂


  Maak melding

 5. @Bor de wolf
  Ik ga,om de absurditeit van jouw reactie te benadrukken, nu precies omkeren wat je zegt.
  Als volgt:-
  Bij succes zijn de Surinamers er als de kippen bij om de Surinaamse roots te benadrukken. Nu is Ranomi een Surinaamse en Badr Hari een Marokkaan. Maar als Ranomi over een paar jaar out is dan is ze plotseling allochtoon.

  Gefeliciteerd Ranomi Kromowidjojo!!!!!!!!! Je bent top!

  Zie je het?


  Maak melding

 6. @MEDUSA

  Helaas zie ik het niet. Al in de jaren zeventig werd opgemerkt dat Nederlanders bij iets negatiefs het niet Nederlandse graag benadrukken en bij iets positiefs is het omgekeerde het geval. je bent toch niet naief, mijn waarde Medusa?


  Maak melding

 7. @MEDUSA

  Helaas zie ik het niet. Al in de jaren zeventig werd opgemerkt dat Nederlanders bij iets negatiefs het niet Nederlandse graag benadrukken en bij iets positiefs is het omgekeerde het geval. je bent toch niet naief, mijn zeer gewaardeerde Medusa?


  Maak melding

 8. @Bor de wolfje
  Zie je dat echt niet?Lees dan de bovenstaande reacties er dan maar weer op na.Wij doen toch precies het zelfde waar Nederland zich in jouw ogen, schuldig aan maakt?
  Wij die in Nederland wonen worden toch voor landverraders, redie moesoes,uncle thoms,en alles wat maar vies en vuil is uitgemaakt?Men laat ons aan Wilders over?Wij zullen tijdens de eurocrisis uit vuilnisbakken eten etc.En nu is Kromowidjojo plotseling wel de Surinaamse held(in)!
  Al in de jaren zeventig werd opgemerkt dat Surinamers bij iets positiefs de Surimaamse roots graag benadrukken en bij iets negatiefs is het omgekeerde het geval. je bent toch niet naief, mijn zeer gewaardeerde Bor de wolfje?


  Maak melding

 9. @MEDUSA

  Mijn neefje Bor heeft het nergens over Surinaamse held(in). En aan het herhalen van zinnetjes worden wij in het enge bos ook niet wijzer. Volgens mij bedoelt neef Bor alleen maar dat de Nederlanders een stelletje schijnheilige huichelaars zijn en volgens mij gebruiken wij het woord allochtoon in Suriname helemaal niet. And by the way, Ranomi heeft helemaal geen vriend.

  Wat de SuriNeds betreft: sommigen zijn inderdaad schizofreen, redimusu en uncle Tommies. Maar natuurlijk zijn er uitzonderingen. 😉

  Aan Wilders hoeven we ze niet over te laten want dat doen ze zelf al. Heel berustend en passief.


  Maak melding

 10. Vrijdag 3 augustus 2012 om 03:51 uur, door MEDUSA

  Ik zal jou uit je droom helpen ze is single!

  Verder heb je wel gelijk met je opmerking dat nu een suriheldin is terwijl ze ook een surined is.

  Willen we in Su zulke helden binnen halen. Regel die dubbele nationaliteiten geef surineds ook een SU paspoort!

  Dan pas kun je ze claimen.


  Maak melding

 11. kromo bedankt dat jij mede hierdoor mijn geliefde land Suriname positief is het nieuws brengt.
  Om Ramoni haar gouden plak met die onbeschofte marokkaan badr hari te vergelijken moet geestelijk echt goed ziek zijn. Badr Hari heeft die surinaamse kick boxer nog na getrapt toen hij al op de grond lach weet jij dat nog ?


  Maak melding

 12. Lekker belangrijk zeg wat Ranomi is, niemand heeft het recht om wat van een ander te zeggen, ze heeft een prestatie geleverd en daar gaat het om!


  Maak melding

 13. Ranomi van harte met hetgeen je hebt bereikt, met name de Surinamer waar dan ook kan trots op jou zijn.
  laat je niet van de wijs brengen, blijf vooral je zelf
  en let niet op wat domme opmerkingen van hierboven, soms snappen mensen er geen moer van en moeten ze wat zeggen, en dan krijg je deze onzin.

  Ranomi wan odie, en het ga je goed.


  Maak melding

 14. Koningin Kromo!

  De komende 4jr terecht de Koningin op de 100m en mss vandaag op de 50m.

  Topprestatie Ranomi, gefeliciteerd!

  Heel veel suc100 vandaag……


  Maak melding

 15. Geweldig, J moet zo zien dat Surinamers niet dom zijn,En presteren, Jammer dat Alles wat men doet kwa prestaties een ander land van profiteerd, Liefs voor Suriname.


  Maak melding

 16. Allereerst, Ranomi Kromowidjojo, van harte gefeliciteerd met jouw puike prestatie. Je bent een voorbeeld voor velen.

  Maar ik erger me dood aan de roedel wolven hier op het forum, die menen de olympische zwemkampioene als Surinaamse te moeten claimen. Heeft men ooit een surinaamse javaan of indonesier een olympisch zwembad in zien duiken, laat staan een medaille zien winnen? Ik niet!!! Ranomi heeft succes gehad, omdat zij een struise hollandse meid is. Genetisch gezien heeft Ma Kromowidjojo een grotere bijdrage geleverd aan het olympische goud van haar dochter, dan haar uit Suriname afkomstige vader. Het huis Ranomi is gebouwd door Ma, en Pa mocht deze van een likje verf voorzien.


  Maak melding

 17. Zelfs de overwinning van deze geweldige half suri wordt misbruikt door gasten die amnestie hebben verleend aan een massamoordenaar, wat zielig zeg .
  MEDUSA jij ben geestelijk niet in orde, daarom worden gasten als jou misbruikt door de paarse criminele bende.


  Maak melding

 18. Lasede-Bouta,

  Door jouw starre blik is het kennelijk moeilijk om begrijpend te lezen.
  Ik heb al die reacties gelezen en niemand maar dan ook niemand heeft Ranomi als Surinaamse geclaimd.
  Surinamers uit Nederland en Suriname zijn trots op
  Ranomi omdat ze Surinaamse roots heeft en dat is
  de waarheid en niet anders dan de waarheid.

  Natuurlijk is Ranomi een struise Hollandse meid opgegroeid in het Hoge Noorden tussen de Hollandse koeien op het platte land maar wel een struise Hollandse meid met Surinaamse roots. Mogen Surinamers daar trots op zijn denk je?

  Genetisch gezien heeft pa een grotere bijdrage geleverd dan ma; Ranomi heeft donkere ogen, heeft donker haar en is getint.
  Een huis laten bouwen heeft niks met genen te maken.
  maar dat even als side-information.

  Whoeaaaa …


  Maak melding

 19. Haar vader is “Een Surinamer van Javaanse afkomst” ofwel een Javaan geboren- of opgegroeid in Suriname. Wanneer je in Ned. genationaliseerd bent, behoor je ook tot het Ned. volk of je nu wit, zwart, groen of geel bent! Het is daarom ook terecht dat “de witte Ned.” juichen en trots zijn op Ranomi Kromowidjojo; een Nederlandse staatsburger die uitkomt voor Ned.


  Maak melding

 20. Ranomi: Gefeliciteerd met je prestatie en Gouden plak.
  Dit is een enorme “prestatie” van jewelste.

  Ik hoop dat je die 50 M. ook binnen zal halen met een
  Medaille.

  En als het ook GOUD wordt!!!
  Ik blijf voor je ‘duimen’ meid.

  Dit is ‘TOPSPORT’.


  Maak melding

 21. Goed gedaan Ranomi! Gefeliciteerd.

  @ alle bovenstaande zure reacties: zeikstraal even op met je domme reacties ”ohh haar vader is Javaanse Suri, ohh Nederland profiteert weer, ohh wat zijn wij zeilig”. Als je zo reageert ben je inderdaad zielig en wordt het nooit wat in die bananenrepubliek. Wat dacht je van ‘knappe prestatie, leuk dat ze gewonnen heeft en wat aardig dat ze een Surinaamse achtergrond heeft’. Niet meer en niet minder. Lutsers!


  Maak melding

 22. Ben Zimmer legt op Language Log uit hoe de naam is opgebouwd uit de Javaanse woorden Kromo en Widjojo. Kromo komt van het sanskriet krama en betekent ‘netjes’ of ‘keurig’. Widjojo heeft ook een sanskriet basis, het woord vijaya. Dat betekent ‘overwinning’.

  Samen is de betekenis van haar achternaam dus ‘nette overwinning’, waar geen woord aan gelogen is. Er zijn in Nederland 42 personen met die achternaam, de meeste daarvan in Groningen en Den Haag. Slechts 10 meisjes in Nederland dragen de voornaam Ranomi, zo blijkt uit een zoektocht in de database van het Meertens Instituut.

  In de Hindustaanse Cultuur/traditie wordt heel veel met deze taal Sanskriet omgegaan. Vooral de Priesters/ de geestelijken/ de heiligen zijn helemaal in huis.

  Prins Willem-Alexander en prinses Máxima steken hun blijdschap niet onder stoelen of banken. Weer een gouden medaille voor Nederland! Hopelijk die Somo ook trots!!


  Maak melding

 23. FER.E. odi odi

  Esmerald,..de telegraaf kopt idd met KONINGEN KROMO!!

  Over Aron Winter in topdagen schreef de krant KONING WINTER!!

  Ruud Gullit was de Zwarte Tulp en werd Edgar Davids geeerd met de titel de PITBULL!!!

  zij die het telkens aansturen op allochtoon-gezeik,…aub!!

  Kromo,..ben je egt vrijgezel 🙄


  Maak melding

 24. @pasew en overige forummers, Odi Odi.

  En daar gaat “RANOMI” weer naar de finale van de 50 M.
  Ze was wederom de snelste met een tijd van 24.07.

  Dus morgen gaat ze echt voor “GOUD”.

  Je ziet het (pasew). Dit is TOPSPORT.
  En niet te vergeten:
  Een goede mentaliteit & een ijzeren discipline.

  #GASOPDIELOLLY-RANOMIKROMO


  Maak melding

 25. Arme Suri;-), waar maken jullie je druk om,Zij komt voor Nederland uit en is een trotse Nederlandse,Haar vader is uit die Bakbarepubliek weggevlucht dat Suriname heet voor de Bijlmer express op gang kwam dus ik denk dat die man zich terrecht een trotse Nederlander voelt met zijn Ranomi


  Maak melding

 26. Fer E.: Dat is nou juist de vinger op de zere plek. Vooral je laatste alinea. Wat heeft de Surinaamse delegatie tot nu toe gepresteerd? Geen ene jota!!! Allemaal in de series eruit. Maar in Suriname rouleren dagelijks filmpjes op de televisie met de titel: Suriname op weg naar goud! Wat een grootheidswaanzin! Maar zodra er iemand is met een druppel Surinaams bloed in de aderen en een prestatie van formaat levert, staan al die Surinamers te gillen en op hun borst te kloppen. Ranomi Kromowidjojo is een Nederlandse, geboren in Nederland, Nederlands paspoort, opgegroeid in Nederland, gestudeerd en getraind in Nederland, en dat haar vader een Javaan met Surinaamse roots is, is voor kennisgeving aangenomen!! Ibrahim Affelay is ook een Nederlander.


  Maak melding

 27. blaka bakra ik ben het helemaal met je eens word wakker en leef in de realiteit en leef niet als in een bollywood film ;-),want dat doen jullie feesten en als het mis gaat is nederland of famillieleden goed genoeg om jullie uit de shit te takelen met een smit tak liftkraan ;-),Ranomi is een geboren Nederlandse komt voor de belangen van Nederland op: de surinaamse delegatie die daar was was lekker aan het feesten op jullie kosten zoals gebruikelijk,kijk maar naar de regering die feest en profiteerd domme mensen in een andere land hadden ze die alang weggestuurd.


  Maak melding

 28. Kromowidjojo, ,,,,,,,,,,,, ,,, goed gedaan,,,,,,maar mag ik jou erop atenderen dat jou prestatie een persoonlijke prestatie is,en niets met Su of de suneds te maken heeft,,dat jij als nederlandse voor nederland ben uit gekomen kan ik ook begrijpen,,maar ik wijs jou ook hier op ,,,leer jou vaders roots kennen vóór het te laat is ,nu word jij als nederlander omschreven,maar,na een paar jaren zal jij ondervinden dat jij,,,,ook al is jou moeder een hollandse,,als allochtoon gekenmerkt zal worden,,,,,,begrijp mij niet verkeerd,,,,,,dit is realiteit en geen droom,,,,,,,,zoals virago 535 omschreven heeft,,,,,nederl and word van harte gefelisiteerd met haar overwinning,,,iets waar suriname niks aan heeft ,,,


  Maak melding

 29. sra,

  allochtoon Frank Rijkaard was bondscoach v/h Ned.elftal!!

  heb je kwaliteiten en de juiste attitude, dan biedt Nederland jou alle perspectieven, hoe anders is dat niet in Sur…..hier ben je pas een allochtoon in je eigen vriendjespolitiek-land!!!


  Maak melding

 30. Pasew
  ja nederland bied jou alle perspectieven als jij een voordeel voor hen ben,ook al draag jij een ander nationaliteit dat maakt hen niet uit,,als jij maar een voordeel voor hen ben dan ben jij goed,maar op het moment dat dat niet zo meer is ,,zeg mij,,wat ben jij dan,,,ik spreek uit eigen ervaring,,,ik ben zelf nederlandse en europees kampioen in een gevecht sport geweest,op het moment dat ik besloten had dat ik voor eigen opbouw ging werken was ik niet meer welkom en kon ik de pot op en werd ik voor sambo uigescholden,,,is dit die mooie nederland waar jij over praat die opkomt voor de mensen en hun rechten,die zich schijnheilig voordoet als de goede herder en waakt over de lammetjes,,,,,,echt niet,,ik word alochtoon door hen genoemd,,,als er over waarheid gesproken word(vooral als het gaat over de negatieve dingen die zij gedaan hebben en nog steeds doen)dan ben jij gelijk een bedrijging,,,,zeg mij,, wat voor bevolking zijn zij wel,,,,,,een volk dat zich goed voordoet maar in hun hart jou vervloeken…EN jij zegt het zelf,,Frank rijkaard WAS bondscoach van het nederlandse elftal,,,,waar is hij nu?,,,hij loopt nu gefrusteerd rond,,,,ruud gillid zijn vrouw was ook hollands,met wie gaat zij nu?,zij toch heeft voor haar eigen zoort gekozen,,,of niet,,,,opo ju aij,,,


  Maak melding

 31. Ik denk eerder dat een aantal van jullie gefrustreed zijn.
  Wat doen deze gefrustreede negers voor indianen in hun eigen land? en maar lullen over wilder,stelletje zieken geesten zijn deze domme negers


  Maak melding

 32. Pasew, ,ik denk dat het voor su beter is als ned zich niet met su bemoeit,en Su niet met ned,,,Su is toch onafhankelijk ,dus geen bemoeienis van mensen die het zogenaamd met ons menen


  Maak melding

 33. sra mi gudu,

  Dit is allemaal heel vaag,…schrijf en mooi stuk over jou carriere , stuur het op naar een sensatieblad b.v. telegraaf, en dan gaan wij zien wie er met de billen bloot er vanaf komt!!!

  wat Rijkaard & Gullit prive doen dat is hun zaak, feit is dat zij in sportgebeuren ook vandaag heel hoog prijken!!


  Maak melding

 34. Gmap,,,,,,,,,als jij het echte su geschiedenis gekend had,dan zou jij weten wie de oorspronklijke bewoners van Su zijn….of weet jij niet dat iemand die een indiaan genoemd word een crioro is,,,,,,,,oja,,,jij ben geen su


  Maak melding

 35. Neen,,pasew,,,,,het zit anders in elkaar,,,na dat zij financieel uitgebuit gaan worden,,,word nog ook hun kennis uitgebuit,,,,en in hun leven bemoeien,,dat doe ik niet,,en lees de. Tele graaf beter


  Maak melding

 36. sra mi gudu,

  over pakweg 50 jaar gaat jou wens in vervulling!!

  Dan is de liefde Sur & Neds totaal doodgebloed!!

  Vandaag echter reizen wij met bomvolle vluchten vice versa en is onze familiaire

  weerzien zo hartverwarmend!!!


  Maak melding

 37. Pasew,,,,,,,,,,,,,,, jij noemt mij jou gudu,,,,,, wat voor geslacht ben jij,,,een man of vrouw,,,,,ik zelf ben een man ,dus als jij een vrouw ben is die gudu welkom,,maar als jij een man ben,dan moet ik jou teleur stellen,,ik ben geen homo ,,in. het sur,, mi no e boel


  Maak melding

 38. Je bent en blijft altijd een allochtoon en degene die dat ontkent is een leugenaar.
  In Nederland ben je pas Nederlander wanneer het ze uitkomt en voor de rest een gewone bruine die we moeten gebruiken.
  Wij moeten ons 300% inzetten terwijl de witte broeders de kantjes eraf lopen


  Maak melding

 39. @pasew & overige forummers, Odi odi.

  (pasew) ik heb extra nieuws voor jou over het Olympisch gebeuren in Londen.
  Zie ‘Ramadan journaal’ met Rayman.


  Maak melding

 40. Beste Piet Paniek:
  “In Nederland ben je pas Nederlander wanneer het ze uitkomt en voor de rest een gewone bruine die we moeten gebruiken.
  Wij moeten ons 300% inzetten terwijl de witte broeders de kantjes eraf lopen”

  je bent echt een zielig en hopeloos geval.
  Eigenlijk iemand om medelijden met te hebben.
  Ik heb niet het idee dat ik de kantjes er af loop en ik gebruik geen ‘bruine’

  En volgens jouw intelligente beredenering ben ik nu dus een leugenaar. Dus vervang het woordje ‘we’ door ‘ik ‘.


  Maak melding

 41. Fer. E.,

  en nu maar afwachten op de tolerantie van de idioten aldaar,…anders moet zij ook gaan “wandelbommen” en komt zij in het paradijs tegen 14 maagdelijke dekhengsten 🙂


  Maak melding

 42. Waarom zo negatief reageren. Ranoni heeft 2x goud op de OS 2012 London, dan moet je blij zijn en trots dat zij Surinaams bloed in zicht heeft. Dat Nederlanders allochtonen niet respecteren en als stront behandelen en ook nog wanneer het hun uitkomt, dat weten we allemaal. Het moet ons Surinamers niks schelen wat betreft Nederland, Nederland is niks voor ons. Suriname hebben ze vroeger al leeggezogen, dus oprotten met Holland. Maar wij Surinamers zijn trots op Ranoni Kromo en niet op Ned.


  Maak melding

 43. @GMAP

  “Ik denk eerder dat een aantal van jullie gefrustreed zijn.
  Wat doen deze gefrustreede negers voor indianen in hun eigen land? en maar lullen over wilder,stelletje zieken geesten zijn deze domme negers.”

  1] gefrustreed

  2] gefrustreede

  3] wilder

  4] zieken geesten

  Maar liefst vier fouten in een simpele reactie. Maar je durft anderen wel domme negers te noemen.

  Ben jij soms een dom varken, een zwakzinnige worm of een achterlijke amoebe? Je maakt jezelf onsterfelijk belachelijk.


  Maak melding

 44. @amitabon

  Ik ondersteun je reactie. Ik vind het prachtig dat een ‘allochtoon’ twee gouden plakken wint omdat ze gewoon de beste is. Dat Calimerostan uiteindelijk niets is voor ons zullen sommigen (uncle Tommies en redimusu’s) tot hun dood blijven ontkennen. Ik ieder geval deel ik je mening.


  Maak melding

 45. Pasew je haalde ergens hierboven de naam van, Frank Rijkaard aan, wat doet dat ter zake hier, we hebben het over de OL spelen en de gouden plak van Ranomi, Frank heeft geen shit bereikt met het nationale elftal, wel in Spanje met Barcelona!!


  Maak melding

 46. Forummers, Odi odi.

  Ondanks (www.waterkant.net) nog geen bericht heeft vermeld over die “GOUDENPLAK” op de 50 meter van RANOMI, zeg ik wederom GEFELICITEERD meid.

  Wederom een “TOPPRESTATIE” van jewelste.


  Maak melding

 47. Gmap
  ju ede abi wang olo,,ik heb die dame geluk met haar prestatie gewenst,of maak jij jou zelf blind wat betref realiteit,word geen egotripper…..of erger jij jou aan mijn manier van uitleg over bepaalde onderwerpen,,,,,laat mij weten hooor


  Maak melding

 48. Fer, odi odi,

  sra mi gudu,.. waarom acht jij het nodig om te verkondigen dat jij een man bent???
  dit is een forum, wij allen schuilen achter onze nick tog 🙂


  Maak melding

 49. ik begrijp sommigge mensen op de site dat ze zo reageren ik ben zelf nederlander maar haat de arogante houding van nederland overdreven gedoe en zwaar arogant ben zo blij dat ranomi surinaams bloed heeft ze heeft uitstraling en is relax ik gun haar het allerbeste toe jij hebt zo veel mensen trots gemaakt jij bent top


  Maak melding

 50. sentot542

  ja ranomie heeft het van haar moeder met een surinaamse vader op de achtergrond,,,,,en ranomie als jij dit leest,nogmaals,GOED GEDAAN,ik ben heel blij voor jou.


  Maak melding

 51. beste ramonie jij hebt de mooiste uitstraling van de spelen en bent de trots van suriname nederland en trots van de javanen bedankt voor je harde trainen bedankt dat je zo een top sport vrouw bent en vele op de wereld zo hebt laten genieten


  Maak melding

 52. tedje en al die andere ziekelingen die hun laarzen en poncho’s richting su hadden gestuurd hebben die met een express toestel van DHL terug klaten halen voor mensen in limburg en nu ook rotterdam. nooit no kos kaaiman ma fos ju abra na liba.


  Maak melding

 53. The other esmeralda:
  Geert Wilders, ook een allochtoon! Een ideoloog die strijd voor het belang van Nederland. Zijn uitspraken zijn meer gericht naar de Etnische minderheden dat de boventoon probeert te voeren en hun gelijk te krijgen in een land wat hun niet toebehoort …terecht !!
  Wij allochtonen, wij zijn hier met open armen ontvangen en dus is het niet meer als normaal dat wij ons aan de normen van dit land dienen te houden; omgekeerd zal dat niet anders zijn toch! Ik als allochtoon (van Indische afkomst) heb zelf nooit problemen mee en de benaming “allochtoon”… ach het is maar een woord waar ik mij niet aan stoor en bovendien,
  de Oranjes zijn ook allochtonen!


  Maak melding

 54. Sra:
  Oorspronkelijke bewoners van Surinae:
  Indianen: De oorspronkelijke bewoners van Suriname. Zij wonen vooral in de districten Paramaribo, Wanica, Marowijne en Sipaliwini.
  Creolen: Afstammelingen van tot slaaf gemaakte afrikanen.
  Marrons of Bosnegers (Businengre):
  Nakomelingen van gevluchte afrikanen, die wilden ontsnappen aan een bestaan als tot slaaf gemaakte mensen, worden ook wel met een minder correcte term boslandcreolen genoemd.
  Javanen: nakomelingen van de contractarbeiders uit het toenmalige Nederlands-Indië nu Republiek Indonesia.


  Maak melding

 55. @Elize

  Ik kan wel merken dat je van Indische afkomst bent. Net als die blonde clown Geert Wilders. Mensen van Indische afkomst denken vaak dat ze wit zijn maar de witte mensen uit Calimerostan denken er toch wel anders over. Jouw witte baasjes trokken in het verleden naar de Amerika’s en Afrika en hebben zich als ‘allochtoon’ daar nooit aangepast. Integendeel! Ze hebben de Indianen en Afrikanen op grote schaal berooft van hun eigendommen, hun waardigheid en hun cultuur. Nog veel erger eigenlijk: ze hebben massaal genocide gepleegd in Afrika en de Amerika’s. Blijf jij maar strijden voor Calimerostan en je witte baasjes maar kom AUB geen onzin verkondigen op een Surinaams forum. En ik stoor mij ook niet aan het woord allochtoon. Om de simpele reden dat ik dat niet ben. Ik ben zwart, Afrikanoide en trots op mijn afkomst. Jij bent een allochtone Indo! Maar waar ben jij als blauwe eigenlijk trots op. Let wel, blauw is ook door je witte baasjes bedacht. 😉


  Maak melding

 56. Wat een zielige reacties. Gelukkig heeft ze in Nederland haar talent kunnen ontwikkelen. Ze heeft een uitstekende Nederlandse trainer en goede begeleiding.
  Gefeliciteerd. Het was mooit om bij Mart Smeets te zien hoe leuk vader en moeder op haar succes reageerden.
  Een mooi gemengd huwelijk brengt mooie mensen voort. Obama i zo,n goed voorbeeld.
  Nog geen vijftig jaar geleden dachten veel mensen dat bloedvermenging gevaarlijk en slecht was.
  Bedankt Stichting Sporttop en Nico Rienks.
  In Suriname denken veel mensen dat nogsteeds.
  Gelukkig weten verstandige mensen beter.
  De evenwichtige persoonlijkheid van Ranomi maar ook van haar broer zijn hier een treffend voorbeeld van.


  Maak melding

 57. hallo ted zo is het dus niet ik ben zelf nederlander maar in nederland van andere afkomst zijn niet gelijk zijn en nederland oordeelt over de hele wereld de buitenlanders moeten ze dubbel bewijzen dus ben zo blij dat zijn een getinte dame echt zo relax als surinaamse medemens ramonie jij bent het helemaal je ogen je lach je uitstraling is van wereld top


  Maak melding

 58. Allereerst de felicitaties aan Ranomie die een geweldige prestatie heeft geleverd.

  Hoewel het onderstaande geen betrekking heeft op het onderwerp ben ik van mening dat ik toch moet ingaan op de reactie van Elize.

  @Elize,

  Ooit in de jaren veertig maakte een individu in Duitsland (een allachtoon die geboren was in Oostenrijk) zich ook druk om een minderheid (joden) die volgens hem de boventoon wilde voeren. Uiteindelijk heeft dit geleid dat deze minderheidsgroep binnen een aantal jaren verminderd werd met een aantal miljoen door toe doen van een ideoloog (A.H.) die zogenaamd streed voor het belang van Duitsland. Ook Adolf begon met charismatische en populistische redevoeringen en propoganda waarbij
  de minderheid bepaald niet werd gespaard.
  Via een gesmeerde propagandamachine tegen minderheden wist deze A.H. zichzelf en zijn partij zeer populair te maken en steeds meer mensen vonden dat hij gelijk had.
  Zijn doel en filosofie; het weren van met name de Joden uit het openbare leven. Hij beschouwde de Joden als ‘gif van de samenleving’ en die daardoor geëlimineerd moest worden.

  De woorden van Wilders zijn van gelijke strekking en baren mij persoonlijk heel veel zorgen;
  ‘de islam is een acherlijke cultuur’ en dient daarom uitgeroeid te worden.

  Nadat de wereld de eindbalans had opgemaakt midden jaren veertig van de Jodenhaat en Nationalisme was de wereld vebijsterd en de verontwaardigde gezamenlijke eindconclusie was dan ook; ‘EENS MAAR NOOIT MEER’.

  Wilders predikt een filosofie die makkelijk verwordt tot een uiting van haat. Zodra haat politiek wordt,
  en betrekking heeft op bepaalde groepen dan wordt
  het voor mij angstaanwekkend.

  Vingerwijzing naar een bepaalde groep kan leiden
  tot catastrofale gevolgen voor de samenleving.
  Ooit werd Jezus ook gekruizigd omdat men met de vinger naar hem wees, maar dat even terzijde.

  Mensen die heden ten dage enige sympathie opbrengen voor de ideëen en filosofie van Wilders zijn deze woorden nav de Holocaust in de jaren veertig blijkbaar vergeten; ‘EENS MAAR NOOIT MEER’


  Maak melding

 59. Koningin Ranomi van harte gefeliciteerd.
  2 gouden plakken, whow Toppie.

  Maar goed dat je vader(landverrader, redimusoe) verkast is naar Nederland 🙂
  Zo zie je maar weer.
  Onder die enge sport-leraar was het niets geworden.


  Maak melding

 60. @Elise

  “Wij allochtonen, wij zijn hier met open armen ontvangen en dus is het niet meer als normaal dat wij ons aan de normen van dit land dienen te houden; omgekeerd zal dat niet anders zijn toch! ”

  Helemaal mee eens, ikke ook.
  Trek je niets aan van het ge-plebs hierboven….


  Maak melding

 61. Maandag 6 augustus 2012 om 07:13 uur, door ronald

  Niks van gemerkt. Al mijn Surinaamse vrienden zijn in Nederland geslaagd. Veel van hen hebben een partner met een andere huidskleur. We zijn het allemaal over één ding wel eens. In Suriname loopt men op dit punt honderden jaren achter.
  Mijn Javaanse vriend trouwde met een creools indiaanse vrouw. Nou dat heeft hij geweten. Ze zijn uireindelijk Suriname ontvlucht. Eeen ander Hindoestaanse vriendin trouwde met een Griek. Ze werd door de familie verbannen en heeft nooit meer met haar oma gesproken. Hoeveel voorbeelden wil je? honderd?

  Creolen hebben er een handje van om de zielepoten uit te hangen. Altijd weer slavernij verhalen en natuurlijk voelen ze zich achtergesteld.
  As ze een betrekking niet krijgen voelen ze zich meteen gediscrimmineerd. 🙂
  Je blijft lachen.


  Maak melding

 62. alle donkere sporter van america zijn americanen ik hoor nooit van welke land ze vandaan komen,alleen in ned.is er een gedoe met donkere sporters,we waren zo trots op anthony nesly maar die heeft canadeense roots


  Maak melding

 63. Tedje,

  Beetje naïef?
  Net als hoe jij met voorbeelden komt van geslaagde
  interraciale relatie in Nederland zo zou je in Nederland ook voorbeelden kunnen vinden van interraciale relatie die niet geslaagd zijn.

  Ik ben indiaan en woon in Suriname en getrouwd met
  een hindoestaanse. We zijn nog steeds gelukkig getrouwd. Dat geldt ook voor mijn overbuurman die creool is en is getrouwd met een chinese. Ook nog steeds gelukkig getrouwd.
  In mijn kenniskring heb ik een creoolse vriend die
  is getrouwd met een blanke dame uit Friesland, Nederland.
  Het feit dat ze in Suriname wonen is omdat mijn vriend
  niet door de familie van Tetske werd geaccepteerd.
  Nu wonen ze in Suriname en hebben nu 2 kinderen.
  Overigens ken ik ook mensen waarvan die interraciale relatie inderdaad niet gelukt is.
  Maar wat bewijst dat??
  Het kan vriezen of het kan dooien..

  Tedje, discriminatie kom je overal tegen. Dus ook in Nederland.
  Dat jij het nimmer hebt meegemaakt wil niet zeggen dat
  discriminatie op basis van de huidskleur niet voorkomt in Nederland


  Maak melding

 64. Elisa

  als jij het zwarte geschiedenis gekend had dan zou jij weten dat een echte indiaan een zwarte man en vrouw is,,,bv,er is 2jaren terug tijdens archeologisch opgravingen in zuid suriname een oude mensen bod gevonden dat meer dan 12000 jaren oud was,,er zijn sporen gevonden dat die mensen zwart geweest zijn en uit het gebied dat egypte genoemd word afkomstig zijn geweest,,tijdens verdere onderzoek is gebleken dat egypte niet de oorspronkelijke naam is maar, kemet, dat zwart in mijn voorouders taal betekend,,,,egypte is een europees woord dat verbrand gezicht betekend,,verder wil ik jou erop aan wijzen dat indonesie nog geen bevolking was zonder de zwarte nubiers die ook de grondlegger van een georganiseerde samenleving gerealiseerd hebben in wat indonesie genoemd word,,,,het is moeilijk voor sommige bevolking groepen om de waarheid te axepteren,,omdat bekend zou worden wie degene zijn geweest die in die tijd het hoogste ontwikkeling had en dat waren zwarte mensen,,dus voor alle duidelijkheid,,,,De oorspronkelijk bewoner van het gebied dat suriname genoemd word zijn de zwarte man en vrouw,,zij waren landbouw werkers,vissers,tempel bouwers,meester in huizen bouw,en nog veel meer dingen in het tegenwoordige leven van mensen,,,een indiaan is een zwarte man en tevens de oorspronkelijk bewoner van suriname en de andere caraibische landen er omheen..


  Maak melding

 65. @Esmerald,

  Wij Surineds boffen maar met die enge sport-leraar in Su he? Dankzij hem kunnen we genieten van gevierde sporters als Seedorf, Rijkaard, Vanenburg, Gullit…..Kromowidjojo.
  Zonder die enge sport-leraar hadden wij Surineds, de
  landverradertjes, niks te vieren.(hi, hi..)

  Esmerald, dank voor jouw opmerkzaamheid en zelfspot.
  Dus enge sportleraar uit Su, vanuit regenachtige Surined land , bedankt!
  ook namens onze Esmeraldje, moeder der alle Surineds!
  whoehaa.. whoeiii. haaaaa haaa…


  Maak melding

 66. hee esmeraldje m’n schatje,

  Laatste nieuws baja. Heeft absoluut niks te maken met
  Kromo, maar ik zou en moest het jou melden.
  Joe nanga mie na bigi fan foe Vene.

  Ik heb net een bericht uit de media gelezen mang.
  NPS, wilde flink uitpakken en een geweldige feest vieren. je weet wel. Grote namen, als Brian B, Re-Play, Damaru,.intensieve reclame, radio, fryers, posters..
  Ja mang! nieuw bestuur, nieuwe voorzitter.. je weet toch. Het kon dus niet anders dan dat Grun Djari spang zou worden!
  Maar de enige die spang was die avond was Brian B..
  Voor de rest een handje vol familieleden van de bestuursleden en de bestuursleden zelf.
  Waar waren de duizenden aanhangers dang??
  Als dit de voorbode is voor de verkiezing in 2015 is dan zie ik het zeer somber in voor NPS.
  Dan blijven straks jij en ik alleen maar over.
  De laatste verkiezing heeft NPS 4 zetels behaald.
  Maal 10.000 is dat 40.000.
  De NPS heeft op dit moment een potentie van 40.000
  aanhangers dus. Waar waren die tijdes die bigi fesa in
  Grun Djari dang? Zijn die ook al overgelopen naar NDP?
  Is dit een teken aan de wand?
  Hoedan?


  Maak melding

 67. Als een sporter in Suriname geboren is en IN suriname zijn of haar sportopleiding heeft gedaan en DOOR Suriname wordt uitgezonden naar de olympische spelen en daar een prijs pakt kun je zeggen WIJ hebben een medaille gehaald……al het andere is pronken met andermans veren


  Maak melding

 68. @bouwman.
  Maandag 6 augustus 2012 om 11:01 uur, door bouman
  Dan moet je in het vervolg tijdens de uitzendingen goed luisteren, dan zal je horen waar de donkere sporters vandaan komen.


  Maak melding

 69. @Anna Z @Medusa

  deze forum is niet voor grapjes maken. door jullie gaat het kwaliteit achter uit.
  als jullie niet weten moet wat jullie moet praten,het is beter jullie mond niet open te gaan doen.


  Maak melding

 70. @Anna Z @Medusa

  deze forum is niet voor grapjes maken. door jullie gaat het kwaliteit achter uit.
  als jullie niet weten moet wat jullie moet praten,het is beter jullie mond niet open te gaan doen.jullie zijn dommer dan ezels.


  Maak melding

 71. @Soemi Baldewsing
  Waar bemoei jij je eigenlijk mee?Ga liever eerst wat Nederlands leren.-

  Men schrijft/zegt-
  -DIT FORUM en niet DIE FORUM en-
  -DE KWALITEIT en niet HET KWALITEIT.-
  En achter een punt van een zin volgt een hoofdletter. Bovendien,PRATEN we niet maar we SCHRIJVEN,OEN!
  Wie is nou hier de ezel???
  Ia-ia-ia-ia-ia-ia-hi-hi-hiiii!
  JIJ DUS!


  Maak melding

 72. @anna_z
  Ik ben geen okrosoepoe,want ik slijm niet!;-)
  En ook geen Soemi Baldewsing, want die PRAAT sjlegt Nederlands op DEZE forum.Hihihihihihi!


  Maak melding

 73. @anna_z
  1.Alleen al vanwege het feit dat je er zo op hamert,gaat alle verdenking al jouw richting uit.
  2.De naam Tajabravoe kan jij alleen verzinnen.
  (Echt een benaming uit jouw jeugd ontsproten).
  3.En jouw typische zinsconstructies (een ieder op dit forum heeft zijn eigen manier van de dingen zeggen.
  Ik haal jou blindelings uit velen).Dus deze 3 factoren maken okrobravoe tot anna_z.
  That’s your fingerprint!
  So you can’t hide mr. anna_z!


  Maak melding

 74. @ anna_Ziekelijk
  Bedankt voor jou verbetering.
  Ik vindt dat jij last hebt van een zeer ernstige vorm van een minderwaardigheidscomplex, Toen anthony nesty goud won voor Suriname was iedereen in blijde stemming hij is geen geboren Suriname Ranomi is wel een geboren Nederlander.


  Maak melding

 75. Sra:

  Ik zal heel kort zijn
  Een Chinees gezegde speciaal voor u:
  “De eerste de beste dwaas kan de waarheid vertellen, maar om een leugen te vertellen is een man met enig kennis nodig”.


  Maak melding

 76. Anna z:

  ((“Mensen van Indische afkomst denken vaak dat ze wit zijn maar de witte mensen uit Calimerostan denken er toch wel anders over”)). Wel dat is dan jouw waanvoorstelling!
  Wij Indischen zijn hier geïntegreerd, leven in harmonie met die witte mensen zoals jij ze respectloos omschrijft en niet met wrok en haat gevoelens door het verleden! Zo te lezen ben jij een verbitterd individu die het verleden niet los kan laten en daardoor jezelf en de maatschappij verziekt!

  Ik ben trots op mijn Indische-Nederlandse afkomst die ik nooit en te nimmer zal verloochenen
  Ik ben trots op mijn huidskleur waar menig blanken jaloers op zijn,
  Ik ben trots op mijn vaderland Indonesië, het land van mijn grootmoeder,
  Ik ben trots op mijn 2e vaderland Nederland, het land van mijn grootvader,
  Ik ben trots op mijn ouders, zij die mij normen en waarden hebben meegegeven, en mij hebben bijgebracht je medemens te respecteren!
  Ook jou respecteer ik, ondanks alle negatieve onzin die jij op dit forum zit te verkondigen!!.


  Maak melding

 77. @MEDUSA

  Wat flauw?????

  Hierin herken je mijn zinsconstructie? Great!!!!! Volgens mij hebben we deze discussie al eerder gevoerd. Succes met je analyses! 😉

  @GMAP

  Op jou reageren is water naar zee dragen. Probeer het maar bij wikileaks.

  @Elize

  Jullie Indische mensen zijn niet geintegreerd maar geassimileerd. Voel je het subtiele verschil? En maak je niet druk, ik zeg nergens dat ik jou niet respecteer. Een meningsverschil is voor mij geen reden tot haat.


  Maak melding

 78. @MEDUSA

  Swa ik zeg je, ik ga niet meer met jou onder discussie. Laten we geen oude vissen uit de sloot halen maar laten we met een schone luier beginnen. Waar heeft dat nou voor nodig dat je denkt dat jij slim is. Als jij blijft zo doen swa, alles escaleert helemaal uit de hand. Het maakt mij niet erg hoor maar waar heeft dat nou voor nodig. Dat slaat gewoon nergens over maar dat geeft toch niets uit. Zoals je weet mijn goede vriend Medusa, wie niet sterk zijn, moet slim is. Ik zal je eens een poepie van eigen deeg laten ruiken want ik heb met jou nog een varkentje te schillen. Je weet swa, we hoeven niet opnieuw het ei uit te vinden want daar kraait geen hond naar. Je zegt ik ben iedereen maar wat insemineer je daarmee? Je moet echt niet dronken dat ik denken ben want zo je imiteert me mateloos. Ik hoop dat nu gaat er een lampje bij je rinkelen. Ik zeg je swa, stop met die gedoe want ik word hier zo moederloos van. Maar goed swa, het maakt mij niet erg. Ik ben er helemaal infuus van maar we blijven vrienden. 😉


  Maak melding

 79. Beste (vor)Elize,je bent een uitzondering.Anna heeft deels gelijk voor wat betreft witter dan wit.Heb zulke verhalen gehoord van mn indo vrienden.In Indie mochten de kinderen van de Indo niet spelen/omgaan met de katjongs(kompongsjongens)De nieuwe generatie Indo’s kennen andere tijden,dus gedragen zich ook anders tov de javanen.Ik ben blij dat je anders ben dan die ouwe genenratie…


  Maak melding

 80. Een greep uit “Indische cultuur” te vinden op Google:

  “In het huidige debat over de multiculturele samenleving worden Indo’s zelden genoemd, zoals ook grootschalig onderzoek naar de integratie van deze groep ontbreekt. Dat een dergelijk onderzoek nooit heeft plaatsgevonden, heeft ermee te maken dat de Indische integratie redelijk probleemloos is verlopen.
  Veel jongere Indo’s zijn zo geassimileerd dat hun (deels) Indische afkomst lang niet altijd meer een rol speelt in hun leven. De Vries: “Voor de jongere generatie is het een eigen keuze of ze iets met de Indische achtergrond wil doen.
  Voor de jongere generatie blijkt de koloniale erfenis echter nauwelijks meer een rol te spelen. Dat heeft er mee te maken dat ze een ander startpunt hadden dan de oudere Indo’s.”

  Dus mensen “De Indischen(Indo’s) zijn zowel geïntegreerd als geassimileerd in de Nederlandse samenleving”.

  Misschien ook leuk om te zien op YouTube “Indisch, toen en Nu”

  Groeten, Elize


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.