Suripop moet betalen voor Suripop-liedjes

26

PARAMARIBO, 2 aug – De organisatoren van het Suriname Popular festival, Suripop, wacht mogelijk een rechtszaak. Auteursrechtenbureau Sasur eist royalty’s op voor oudere Suripop-nummers. Die zouden toebehoren aan artiesten die Sasur zegt te vertegenwoordigen. Suripop kreeg al een brief en er wordt gedreigd met ‘juridische’ stappen.

Achteraf dan, want de nieuwste editie van het componistenfestival is vrijdag al. “Juridische stappen? Dan moet er veel water door de Surinamerivier stromen”, zegt Suripop-voorzitter Frank Cameron tegenover de Ware Tijd. Het kan er niet in dat Sasur nu de pijlen richt op een nationale icoon. Bovendien zou tijdens het festival alleen maar nieuwe muziek worden gespeeld. Het laatste is niet helemaal waar. Onderdeel van de show vrijdag is een potpourri van oudere nummers.

Sasur zou dus best wel een poot kunnen hebben om op te staan. Voor Cameron is de hele actie “geen promotie voor de Surinaamse muziek.” Het gaat er bij Suripop juist om eigen producties te stimuleren. Het festival draait al sinds 1982 met om de twee jaar honderden inzendingen. “Dit is een denigrerende situatie. We doen dit ook maar pro Deo. Ons festival is een begrip”, briest Cameron nog. Suripop is de laatste in een lange reeks media- en showbedrijven waar Sasur de tanden in zet.

Bekijk ook:


26 REACTIES

 1. Dit wijst op Kortzichtigheid van de Suripop Organisatie.Ik hoop dat zij in het vervolg het gebruik van deze muziek door deze organisatie op hun evenementen, contractueel veiligstellen.
  De tijd van mondjesmaat is voorbij.Ik weet echt niet hoe zij het zover hebben laten komen dat niet de Suripop organisatie, maar Sasur over de Licentie rechten beschikt.


  Maak melding

 2. Sasur wilt geld binnen halen , maar wanneer zij dat geld hebben ontvangen naar wie gaat het dan?
  Blijft het in de pot van de organisatie?

  Ze zijn jaloers want binnen kort komt suripop weer naar nederland en ze willen mee pikken van de euro´s die hier in ptata gehaald worden.

  Bovendien vraag ik mij af als sasur ook belasting betaald.
  Allemaal eigen belang, het is niet meer ons belang in suriname, maar eigen ik, en nogmaals ik, ik ik ik ik, en de rest mag …..

  Advies: Laat de recht zaak maar komen, want zelf de bestuurs voorzitter van Sasur kan niet zingen noch enig muziek instrument bespelen….Hi..Hi..Hi…Hebtzucht


  Maak melding

 3. Soso gelul. Sasur is goed bezig. Jarenlang melken van de artiesten is nu afgelopen en de geldwolven schreeuwen moord en brand.
  Nu is Sasur de gebeten hond terwijl deze gasten jarenlang weinig tot niets hebben laten terugvloeien naar de componisten.
  Die 1500 srd die ze de componisten geven bij deelname wordt nimmer aangevuld.
  Er zou een auditorium in Suriname worden gebouwd. Na dertig jaar is er nog niet eens 1 steen.
  Lib mi wie noemt wie boef?


  Maak melding

 4. Potpourri van oude nummers!!!!
  voor die oude nummers moet belasting betaald worden aan de rechtmatige zanger!!!zonder meer eens met sasasur!

  nieuwe nummers door de maker van het werk zelf gezongen hoefen geen belasting te betalen!


  Maak melding

 5. @ Marina
  Als de artiesten zo slecht behandeld werden door de Suripop Organisatie,zoals jij beweerd, Waarom is de participatie van deze artiesten keer op keer zo overweldigend?


  Maak melding

 6. @Virago
  Dat de artiesten gage moeten ontvangen voor het gebruik van hun produkt,daar ben ik het 100% eens met jou. Waar ik een probleem mee heb is dat Sasur die gelden int. IPV De Suripop Org. Deze Liederen Like it or not Zullen onlosmakelijk verbonden blijven aan Het Suripop Gebeuren in ons land waarover Sasur geen licentie heeft.


  Maak melding

 7. Marina

  Soso gelul. Sasur is goed bezig. Jarenlang melken van de artiesten is nu afgelopen en de geldwolven schreeuwen moord en brand.
  Nu is Sasur de gebeten hond terwijl deze gasten jarenlang weinig tot niets hebben laten terugvloeien naar de componisten.
  Die 1500 srd die ze de componisten geven bij deelname wordt nimmer aangevuld.
  Er zou een auditorium in Suriname worden gebouwd. Na dertig jaar is er nog niet eens 1 steen.
  Lib mi wie noemt wie boef?
  leg jij die van jou dan volgen wij met de betonenpalen. je schrijft heel wat troep. je lijkt zeker op prim ramlal. ik dacht dat suripop de rechten han, ma goed je kan je vergissen. suripop, laat het niet een suri flop worden. I rest my case.


  Maak melding

 8. @Takiman Waar heb jij het over? Over artiesten of de componisten?
  waarom denk je dat ze mee blijven doen? iets van het land der blinden enz…?
  Ik zeg dat de stichting ter bevordering van kunst en cultuur weinig transparant is. En dat zij doen aan uitbuiting van de componisten.
  Als deelnemende componist sta jij bij deelname al je rechten af als componist en ontvangt hiervoor niet meer dan 2000 srd en dat eenmalig. Als er nou 100 of 20.000 cd’s worden verkocht er komt geen rooie cent bij.
  @Phillip de Stichting heeft helemaal zelf met beloofd een auditorium te bouwen ik niet.

  Ik ben zelf enorm fan van Suripop maar zij moeten niet het slachtoffer uit komen hangen want zij hebben jarenlang de componisten uitgezogen.
  Vraag aan de deelnemers om hun contract…da ga je zelvens zien hor…


  Maak melding

 9. De klagers zijn lieden die njang mis zijn gelopen.
  Dat idee vorm je als je naar de vragen analyseert: wat doen zij met de gelden, ontvangen de artiesten/muziekmakers hun deel, weinig transparante Sasur, betaalt Sasur belasting.

  Neks no fout nanga neks no boeng.

  Radio/TV hebben miljoenen verdiend. Hoor je eigenaren zeggen dat wij met TWK willen vergoeden.

  Sasur verstevig je basis. Laat niemand je opnaaien.


  Maak melding

 10. Saka kom,sie kom ,kowroe mi hati.Méking tjien langa.
  Joe ne mi mati.
  Nét aling.So so boeng ting.[Was mi fesi]
  Tot ongenoegen van mijn buren,brul ik dit lied telkens als ik buiten douche.M.a.w.Als ik het water uit de regen ton over mij heen gooi met een kan.
  Nu hebben de buren mij in de tang.Als ik hun steeds blijf trakteren met mijn zang talenten,gaan ze waarschijnlijk sasur voor roepen.En Rein Carrot?Ben ik hem dan wat schuldig?

  Cobie.


  Maak melding

 11. Ik vind dit een goed besluit.
  De artiesten worden eindelijk goed gewaardeerd.
  Helaas, komt de organisatie niet onderuit.
  De artiesten zijn hun LOON waard.


  Maak melding

 12. Tjeh pôtie …. Suripop.Mensen die zich schaamteloos zanger, tekstschrijver, componist en arrangeur noemen, maar die nog niet eens de voorgevels van een muziekschool en/of conservatorium hebben(mogen)(ge)zien ….laatstaan de binnenkant daarvan.(Tegenwoordig heb je de mogelijkheid b.t.w. je te laten scholen,mensen)!!!Het geheel is muzikaal troosteloos van nog niet eens een matig niveau maar wordt nu al lastig gevallen door een of andere gebrekkige organisatie m.n. SASUR.
  SASUR give me a brake!!!


  Maak melding

 13. @takiman:
  De nieuwe nummers moeten aansluiten bij sasur.
  autersrechten moeten betaald worden aan de maker van het product.

  Als in de potpourri oude nummers voorkomen,moeten de makers van het werk daarvan mee profiteren!


  Maak melding

 14. Zangers, tekstschrijvers, componisten en arrangeurs moeten(terug)naar school, dan pas kunnen we praten over royalty’s.
  Een jonge afgestudeerde en onlangs geremigreerde Bacheler of Arts and Music typeerde vandaag in de krant deze tekortkoming letterlijk als “mooie en leuke deuntjes, maar met weinig diepgang en vaakgenoeg weinig inhoud”.En daar ben ik het roerend mee eens!!

  @Legwana.
  Ben het roerend met je eens!


  Maak melding

 15. He, wie denken jullie dat Suripop heeft opgericht? Vraag het aan Dr. Wim Bakker, Henk van Vliet, Paul Ameerali. Ik was erbij…..eerste vergadering in 1981 in Thalia en de tweede vergadering was in Torarica.
  Daarna kwam ik naar europa, dus back to the basic en laat sasur niet l…l…, want ze waren niet daar.


  Maak melding

 16. @Takimang

  Ja, zo zal jij wel erover denken.
  Wie in Suriname houdt zich aan internationale regels,wetten of rechten?
  Juist niemand,jij ook niet.
  Je zal heel blij zijn toch Takimang nu nog een regeling waar internationaal wel degelijk rekening mee gehouden wordt,komt te vervallen [overlijden},in Suriname?


  Maak melding

 17. *Suripop-voorzitter “Frank Cameron”.
  De naam zegt mij wat.
  Is het dezelfde “Frank Cameron”, die in het verleden ook “manager” was van The Twinkle Stars in Nederland?

  Als dat zo mocht zijn, dan moet hij de ‘BUMA/STEMRA’ in Nederlan kennen.


  Maak melding

 18. @ Ray
  Ik ben heus niet tegen de internationale wetten van het intelektueel erfgoed. Mijn probleem is dat Sasur in zijn/Haar huidige opzet niet het lichaam is die belast moet zijn met het innen van deze royalties.
  Laat deze organisatie eerst orde op zaken stellen binnenshuis voordat het met halvegare regels geld probeerd te innen van hardwerkende Surinamers.


  Maak melding

 19. @takimang
  Wat zeg je dan van de reizende zogenaamde parlementariers die om de haverklap gretig gebruik maken van de belastinggelden die door de hardwerkende burgers in de staatskas netjes en op tijd gestort worden?Volgens jouw mag het wel omdat ze parlementariers zijn?Hebben ze wel jouw zegen om het geld van de hardwerkende bevolking zo te vermorsen?Orde moet daar beginnen bij somo,brunsie,dino.abrahams,graanoogst,bouta om maar enkelen op te noemen. Okay!Opgedonderd moeten ze worden en PRONTO ook!


  Maak melding

 20. Wel een geklets van de mensen in t buitenland die Suriname en de Surinames zo zitten af te kraken!
  Alsof jullie beter zouden zijn.
  fHou je bezig met je eigen zaken. zelf hebben jullie genoeg issues.
  Blijf bij t onderwerp en ga niet zeuren over Suriname en Surinamers!
  Als de artiesten het niet eens zijn met de overeenkomst, dan doen ze gewoon niet mee. zo simpel is dat.
  het is een contest en Sasur wil maar geld vreten dat ze niet toebehoort.
  Het is een contest van nieuw geschreven liederen. Het kan nooit dat Sasur of wie dan ook plotseling vind dat zij betaald moeten worden voor het werk van een andere organisatie die een contract tekent met de artiesten.
  Heb je moeite met de gang van zaken binnen Suripop, dan doe je niet mee!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.