Surinaamse lonen medio 2013 belastingvrij

34

PARAMARIBO, 3 aug – Lonen worden tegen het midden van 2013 eindelijk belastingvrij. Dit meldt de Ware Tijd. Suriname zal dan als één van de laatste landen in de regio die BTW invoeren. “Het is een veel rechtvaardiger systeem”, zegt belastingdirecteur Anthony van Dijk.

Zoals in zoveel andere landen bepaalt de hoogte van de consumptie dan hoeveel belasting wordt betaald. “Er zal dan niet makkelijk meer sprake zijn van ontduiking”, zegt Van Dijk. Het ontlasten van lonen moet ook een ander positief effect sorteren. Zowel arbeiders als het bedrijfsleven krijgen zo een extra prikkel tot hogere productiviteit. Het wetsvoorstel dat de afschaffing regelt van loonbelasting, gaat binnenkort naar het parlement.

Bekijk ook:


34 REACTIES

 1. Met de administratie in chaos zullen degenen die de BTW innen wel een manier vinden om de belasting heffingen niet over te dragen aan de overheid of gewoon te ontduiken.
  Dan heb je noch loonbelasting inkomsten noch BTW inkomsten. Op papier lijkt het wel een beter model.
  De efficiente uitvoerbaarheid trek ik in tweifel.


  Maak melding

 2. Dat gaat een grote rotzooi worden, let maar op mijn woorden.
  Niemand die zit te wachten op meer administratieve lasten voor het bedrijfsleven, dus dat wordt belasting ontduiking op het hoogste niveau.
  Klein voordeel voor de werkende, dat wel, die zouden netto meer loon over moeten houden!


  Maak melding

 3. “Het ontlasten van lonen moet ook een ander positief effect sorteren. Zowel arbeiders als het bedrijfsleven krijgen zo een extra prikkel tot hogere productiviteit.”

  Wat een onzin! De inkomensverdeling zal hierdoor nog schever worden. Voor de minst verdienende in SU gaat het merendeel van of het gehele loon op aan consumptie. Een parlementarier die 14500 SRD per maand verdient, geeft maar een minieme fraktie hiervan uit aan consumptie. Deze regering, die op haar borst tamboereerde voor de sociaal zwakkeren op te komen, vergroot met deze maatregel de kloof tussen arm en rijk in SU.


  Maak melding

 4. In principe is dit een rechtvaardiger systeem. Wie verbruikt, die betaald. Als echter bij het binnenkomen in de haven btw wordt ontdoken, of als kleine zelfstandigen geen bwt heffen of erger nog, wel heffen, maar niet overdragen, is de overheid in de aap gelogeerd.

  Dit systeem kan alleen bij een goed functionerende, dus OOK niet corrupte belastingdienst.

  Ik ken maar één eerlijke belastingambtenaar. Toen al zijn collega’s in een dikke four wheel drive reden, fietste hij nog en had hij nog steeds hetzelfde vervallen huisje. “Ik WEIGER mee te doen met dat gespuis”, zei hij me. RESPECT mijn vriend!!


  Maak melding

 5. Lasede-Bouta,

  Met deze regering is het niks en het zal ook niks worden. Dat weten we dankzij jou inmiddels ook wel.
  Hebben jouw reacties dan nog enige toegevoegde waarde?
  Als iemand 1 keer tegen mij zegt dat 1+1=2 is dan dank ik hem voor die mededeling na 2 ook zelfs na 3 keer.
  Maar na 4 keer verliest die mededeling zijn waarde
  en gaat het vervelen. Na 4 keer gaat het niet alleen maar vervelen maar wordt ontzettend irritant.
  Als ik weet dat 1+1=2 dan hoef ik dat niet tientallen
  keren te horen.

  Lasede-Bouta, why bother.


  Maak melding

 6. bouta mie mang …je bent oprecht bezig met ons land .
  wij het surinaamse volk hebben vertrouwen dat het de goede kant op gaat ….en daarom hebben wij jullie die mandaat gegeven om te gaan regeren .

  suriname moet en zal vooruit gaan onder deze regering .


  Maak melding

 7. Lonen worden belastingvrij?

  Aai meneer van Dijk, kunt U aub die slogan van de Belastingdienst-site verwijderen:”Belasting un moes pai fo mek a kondre drai”… woeiiii.

  Onvoorstelbaar dat een ontwikkelingsland gewoon de loonbelasting afschaft.
  Dwz dat de Overheid ‘ergens’ een budget heeft om het loon van de circa 60.000 ambtenaren aan te vullen.
  Ik zie (dwt)dat alleen btw op luxegoederen wordt verhoogd, wat verstaan ze onder luxe?

  Wie gaat nu harder werken omdat je helemaal geen belasting hoeft af te dragen? Welke productiviteit?

  Af en toe………


  Maak melding

 8. Iedereen juicht hier voor dit zogenaamde nieuwe systeem die ze willen invoeren in Suriname. Maar zoals Paul zegt 1+1=2 vaker horen heeft geen toegevoegde waarde.

  Ik vind dit systeem op het eerste gezicht geweldig “klinken”. Uiteindelijk wordt de kleine man gepakt! De btw verhogen is een goed idee vanuit de regering. Mensen consumeren nou eenmaal, vooral in Suriname 🙂 Door de invoering van een hogere btw zullen ze juist meer btw kunnen innen; een verhoging remt het consumeren namelijk niet.

  Daarnaast ben ik benieuwd hoe ze dat met het incasseren gaan doen? De ambtenaren die belast zullen worden met het controleren van de aangiftes zijn zelf omkoopbaar… De bedrijven dragen hun btw niet af, maar ondertussen draait de consument er Toch voor op! Kortom de kleine man wordt Hoe dan ook gepakt!


  Maak melding

 9. Mensen neem van mij aan, waar handje contantje plaats vindt, is er altijd maar dan ook altijd sprake van fraude!!!!

  Wie zegt mij of aan de belastingdienst, dat ik heden voor SRD 500,– heb verkocht op de markt??? Bewijs het maar!!!!

  Ik geef lekker SRD 200,– als voorbeeld of minder hi hi!!

  ANDERE FOMULE ZOEKEN!!! LULLOOOOOOO”S!!!


  Maak melding

 10. Dat er gepotverteerd wordt is niet te begrijpen.De rijken betalen haast geen belasting en nu dit nog.Snappen jullie niet dat sur. een arm land is en dat de inkomsten van het land ook hun toe komt.We zijn een kleine natie en toch laten wij het toe dat dit met ons gebeurt.Surined wij moeten iets gaan bedenken hoe wij de sur. nationaliteit bij kunnen krijgen.De schurken die daar zitten willen ons niet zien.Boykotten om met vacantie te gaan???


  Maak melding

 11. hahahaha De bouterse stemmers (meestal de armen) zullen het voelen. inkomstenbelasting is progressief, de rijken betalen meer dan de armen. BTW is regressief, iedereen betaald hetzelfde! Dus lantiboy met zijn 400 srd betaald net zoveel belasting, als bouterse zelf met al zijn miljarden.

  HAHAHA NDP VERNIETIGD SURINAME. weer een bewijs dat deze mensen niet studeren, en pure eigen belangen hebben. Genier ervan NDPERS. ENJOY you asked for it


  Maak melding

 12. Grappig al die psuedo analisten die niet eens weten waarover praten, als ze maar kunnen klagen en schelden op deze regering.

  De aangekondigde maatregelen zijn juist een rechtvaardiger systeem. De grootverbruikers betalen met dit systeem meer. Met andere woorden hoe meer je consumeert hoe meer je betaald. Verder door de afschaffing van de loonbelasting wordt het gemiddelde besteedbaar inkomen hoger, wat weer een prikkel wordt voor de koopkracht en daarmee de economie.


  Maak melding

 13. In plaats van loonbelasting komt BtW heffing??maar hoe zijn de verhoudingen ,kosten en baten?Op zich geen slecht idee,maar de prakrijk zal anders uitpakken,hoop van niet.In ieder geval veel sukses.Misschien kan nog mee profiteren,wie weet?


  Maak melding

 14. nou dat is prima toch..

  en nu.. schaf ook de inhouding 38 % van de suri/neds die zijn pensioen / aow mee neemt uit holland..

  dan komt het wel goed..

  iedereen blij..

  levert ook veel meer stemmen bij de komende verkiezing en geef ze ook dan een suri. paspoort..


  Maak melding

 15. Ik heb echt zelden zoveel nonsens gehoord. Betekent dit dat ook de inkomstenheffing wordt afgeschaft of kent Suriname alleen een systeem van loonheffing? In een sociale democratie zal elk land een systeem van loon- inkomstenheffing in stand houden om zo inkomsten voor de staat te genereren en als het goed is om ook voor een rechtvaardigere verdeling van maatschappelijke lasten te zorgen. De kunst is om het systeem zodanig te hervormen dat je maar 1 heffing naar draagkracht voor alles heb en de samenleving niet met allerlei verschillende inhoudingen (denk maar aan ziekte kosten, pensioenen e.d.) opzadelt. Alleen maar een BTW heffing gaat het niet doen en is in een land als Suriname haast onuitvoerbaar. Ook al lijkt deze in eerste instantie voor de minder bedeelde interessant, immers zowel rijk als arm betaalt dezelfde prijs voor hetzelfde goed. Dit systeem lijkt eerlijker maar zal op langer termijn toch blijken dat de minder bedeelde zich bepaalde goederen niet meer zullen kunnen permitteren. Een ander probleem is, in het bos de marron uitleggen dat hij bij het kappen van die boom en het doorverkopen daarvan aan een ander, BTW in rekening moet brengen en daarna ook nog moet afdragen aan de staat. Maar de tijd zal het leren, Suriname heeft een lange adem en we blijven maar lachen.


  Maak melding

 16. ai mie mang ….voor de aanhangers van front is het nooit goed .maar goed de meerderheisd van het surinaamse volk beslist en dat is het belangrijkste en het moie van een democratie .

  wij het surinaamse volk hebben deze regering die mandaat gegeven om uit te voeren wat het volk wil …
  niet het front of wie dan ook maar deze regering beslist …en daarom gaat het de goede kant op .
  weg met front weg met front weg met poorlai en die bakra bassie .weg met die redimusus .

  er waait een andere wint in su de wint van voorspoed en vooruitgang ..het valt mij ook op dat er heel veel suri nerlanders grond in su komen kopen en bouwen hun huis …niks mis mee hoor…maar er zijn ook surinederl die maar afgeven op su hoe komt dat dan …is het omdat de gene die niet kunnen komen bouwen het beter hebben in nederl dan de gene die wel komen bouwen in su ..wie kan mij uitleg geven .

  het is echt niet verkeert bedoeld hoor ..dus lieve vrienden niet allemaal tegelijk reageren …tenslotte zijn wij allemaal surinamers .wij allen houden van su ook die redimusus .


  Maak melding

 17. Dit is het beste wat ze in Suriname kunnen doen.
  Kijk maar naar andere landen die dit ook hanteren.
  Je betaald wat je gebruikt.
  Suriname heeft voldoende grond om de bevolking van primaire levensbehoeften te voorzien.
  En wie luxe wilt betaald.

  Ik ben een voorstander en ik weet zeker dat Suriname hiermee een sterkere munt gaat creëeren. Ik ben het voor 99 % vaak oneens met onze regering maar dit doen ze goed!

  Grtn Piet en vandaag geen paniek


  Maak melding

 18. Sabuku,

  Kijk even naar de landen in het westen die dit systeem hanteren dan zijn de sterkste landen die geen last hebben van een zwakke munt etc.
  Geen crisis want export blijft export dit heeft niks met de naam van de munt te maken.
  Heeft met betrouwbaarheid te maken die men aan de munt geeft!

  En loonbelasting is het stomste systeem wat men kan hanteren.

  Je krijgt nu echte democratie want je mag zelf kiezen of je wel de dure cola drinkt of voor Fernandez gaat.


  Maak melding

 19. Een heleboel van die gasten die hier het belastingsssyteem nu al zitten af te kraken wonen en werken aan de noordzee. daar betalen zij btw + plus nog inkomstenbelasting an andere vormen van belasting waarom lullen ze dat. we moeten betalen om ons land draaiende te houden door projecten uit te laten voeren. toen bak ellende jullie mars armer heeft gemaakt hebben jullie die mond(lees reactie soms niet eens) opnegedaan???? nee het is op jullie afgekomen, en hoe vaak is balkande geen minister-president van nederland geweest. people have a heart. laten we eerst zien wat het wordt en dan klagen, en dan klagen en of afkraken.


  Maak melding

 20. @ Philip,
  Hier in Nederland betaal je belasting en je kan ook zien waar het geld naar toe gaat, dus jou vergelijking met Nederland is te kort door de bocht. Sterker nog er is 1 miljoen weggegeven aan een Hollandse bedrijf om de belastingdienst in Suriname op orde te krijgen terwijl er genoeg deskundige in het land zijn die deze job kunnen klaren. Als wij alleen kijken naar de nodeloze miljoenen die deze regering over de balk heeft gegooid de afgelopen twee jaren dan heb ik een hard hoofd in of deze voornemens goed terecht zullen komen.
  Ballast Nedam 3 miljoen, 1 miljoen voor een Hollandse bedrijf die zijn werk niet af kon maken bij de belastingdienst, met dit geld kon je heel veel doen voor de arme bevolking in suriname.


  Maak melding

 21. bouta mie mang je hebt alle zegen van het surinaamse volk die op jou gestemt hebben …je doet wat goed is voor jou volk ..en dat waardeert de meerderheid die jou daar heeft gezet …wij hebben geen boodschap of rekenschap aan mensen die jou beleidt proberen te dwarsbomen kijk vooruit en je wordt in 2015 herkozen mie mag ..

  bouta kraktie mie mang


  Maak melding

 22. ja, maar je weet niet of de regering dan wil bewerkstelligen dat er minder gekocht wordt, meer gespaard wordt, meer zelf verbouwd wordt, zelf groepjes ontstaan die voor elkaar kleding maken. zijn er mensen die geduldig genoeg zijn om dit aan te pakken? tai joe bere, orie a fetie wini a stree?


  Maak melding

 23. De rijke worden rijker en de armen blijven arm.. dit is i ding wat als een paal bovenwater staat.
  Wil de staat een eerlijkere lasten verdeling dan zal ipv afschaffing juist verhoging va ninkomstenbelasting moeten worden ingevoerd.
  verlaag de laagste belastingschijf maar bv 1% maar tegelijkertijd de hoogste belastingschijf verhogen naar 75%.
  Op deze manier betalen de rijken mee om hun land rijker en welvarender te maken.

  Via de BTW za liedereen zijn portie belasting betalen aan de staat mits dit goed geint zal worden…
  Dit innen van belasting zie ik zo 1 2 3 niet gebeurden in Sur… helaas is de corruptie killing voor de inkomsten van Sur.


  Maak melding

 24. Dit komt er zeker door,de DNA leden verdienen nu zo,n 15000 srd per maand plus vaak nog een lantiman baantje van zo,n 10000 srd loonbelasting, is gemiddeld ongeveer 35 % dus tel maar uit je winst 8000 srd per maand meer in het zakje interesseerd ze geen moer hoe de behoeftige aan de kost komen. ikke ikke en de rest kan stikken


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.