‘Surinaams eten met een twist’ bij 50 jaar Tor

51

PARAMARIBO, 13 jul – Suriname wordt getrakteerd op “Surinaams eten met een twist.” Bij vijftig jaar hotel Torarica wil chefkok Ramon Beuk uit Nederland hier verantwoordelijk voor zijn. Tijdens een culinair weekend worden recepten opgediend uit de begintijd van Torarica. Daar zal het niet bij blijven.

Het worden niet zonder meer traditionele recepten uit de kleurige en kruidige Surinaamse keuken. “Het wordt net even anders dan wat mensen gewoon zijn. Dat heb ik al jaren geleden in Nederland gedaan. Dit vind ik zo’n moment om iets te doen in het land waar ik geboren ben. Surinamers houden vast aan een keuken die al honderden jaren oud dezelfde is”, zegt Beuk. In Nederland heeft hij vooral geleerd dingen anders te doen dan wat al bekend is.

Surinamers zouden dat ook meer en vaker mogen doen. ‘Verandering van spijs doet eten’ krijgt zo een tastbare betekenis. Het hoeft niet te betekenen dat de traditie geweld wordt aangedaan. “Mensen zullen een stukje Surinaams proeven met een twist, een vleugje Europa erbij en ook andere smaken”, aldus Ramon Beuk. Ook met de manier van bereiden en opdienen wordt gebroken. De keuken komt midden tussen de eetgasten. ‘Subtiele entertainment’ heet dat.

Bekijk ook:


51 REACTIES

 1. Nou nou, wat een feest jongens, het is maar een hotel
  meer niet, maar goed ze grijpen dit soort van zaken aan om een feestje te bouwen, die Ramon B denkt ook, werk aan de winkel, maar dit soort van zaken zijn voor bepaalde gasten, het voetvolk hoort daar niet bij.
  Ik ben vorig toen ik er was effe binnengewandeld, ze keken me aan van who are you, ik was gauw weer pleite
  en ben op de markt een dawet gaan drinken en onder een boom stond ik later een biertje te drinken, en ben daarna thuis gaan eten eling alesie, lekker, Torarica
  niet voor mij, ik hoor bij het voetvolk!!!!!


  Maak melding

 2. Vrijdag 13 juli 2012 om 09:32 uur, door Ferdinand Hossenbux

  Ha. Ha. Mijn vader was oprichter van de Lionsclub Suriname dus wij kwamen makkelijk binnen.
  Maar ik zit ook liever aan de waterkant.


  Maak melding

 3. Waarom moet het Surinaamse eten bij de viering van een Surinaams hotel met een Surinaamse keuken in het land Suriname gemaakt worden door een Nederlander?

  Niet dat zij niet kunnen koken, maar… is het niet logischer dat een local, traditionele Surinaamse kok het eten maakt waarmee hij zelf is grootgebracht en opgevoed?

  Als we nu zelfs als de koks moeten invliegen…


  Maak melding

 4. Ik heb een soortgelijk “optreden” van een Nederlandse kok op Surinaamse bodem eerder gelezen.

  In de Ware Tijd van 2006 ofzo stond toen een artikel over resort “Danpaati River Lodge”.

  Dat is een resort in de Boven-Suriname Rivier en ze wilden graag de “betere” toerist aanspreken (zodat ze meer geld konden vragen, denk ik 🙂

  Om die reden hadden ze een kok laten invliegen om traditionele Saramaccaanse gerechten te maken…

  Normaliter werkte hij in een 3-sterren restaurant, maar nu moest hij zich dus redden op een eiland in het oerwoud. In een keuken van hout met pannen die met rivierzand werden schoongeschuurd…

  Hij serveerde – naar ik heb gelezen – “traditionele Saramaccaanse casavesoep, met een vleugje oleander en een toefje pure tomatensoep van Italiaanse zongedroogte basilicum-tomaatjes”.

  De zo bekende “lonto ai” had hij fijngesneden en gefrituurd met een lichte odeur van handgedrukte Spaanse pepertjes en knoflooksnippers…

  Echt haute cuisine, dus… maar geen hond die het at!

  De lokale Saramaccaners wilden niets weten van deze onzin-maaltijden en de toeristen hadden liever het “echte” lokale eten, in plaats van zo’n kok die zich totaal niet kan verplaatsen in de lokale tradities en culturen en zich gedroeg alsof hij nog steeds een Michelin-ster aan het binnenhalen was…

  Kortom; dat kwam op mij over als een mislukt experiment 🙂


  Maak melding

 5. Vrijdag 13 juli 2012 om 09:32 uur, door Ferdinand Hossenbux

  Dit heeft met cliënt vriendelijkheid te maken. Surinaamse bedrijven moeten hier nog veel van leren.
  Een gast met open armen ontvangen. Hem zich gelijk welkom laten voelen. Beoordeel iemand niet op zijn of haar uiterlijk. Maar benader de cliënt blanco. Zonder vooroordelen.

  Dat is ook marketing.
  Werk aan de winkel dus bij Torarica en andere hotels.

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding

 6. Ik hoop van harte dat deze bekende surinaamse kok uit Nederland zijn kunnen mag laten zien.
  Hij is zeer goed. Het is weer voor de elite die dit weer mogen aanschouwen in Torarica.
  Ik hoop van harte dat deze kok ook wat laat zien aan de bevolking van Paramaribo. De man van de straat.
  Ik wens hem heel veel succes.


  Maak melding

 7. Ik vind dat je de oorspronkelijke Surinaamse keuken moet respecteren en in ere moet houden. Dhr Beuk is een uitstekende chef, maar ik denk dat de gemiddelde Surinamer niet zit te wachten op fusion elementen in haar eten. Onze keuken bestaat uit eenvoud. Met andere woorden de surinamer gaat geen sambal ijs eten, gefrituurde mango in een tempura beslag, doksa met een kruidenkorst op een bedje van masalla risotto. Het zou Dhr Beuk sieren als hij onze keuken wereldwijd zou gaan promoten. En koken in Torarica is een beetje over done. Een gemid. sur. bewoner kan dat niet eens betalen.


  Maak melding

 8. Als ik de titel MASTERCHEF surinaams koken mocht vergeven, dan ging deze niet naar Ramon Beuk, maar postuum naar mijn allerliefste mama.


  Maak melding

 9. Vrijdag 13 juli 2012 om 12:03 uur, door Lasede_Bouta
  @BakraBasi

  Was jij die kok bij “Danpaati River Lodge”? Het lijkt alsof je uit eigen ervaring spreekt.

  ,,,,, 😳 dit is onder de gordel en dat op de regenachtige vrijdag de 13e 🙂


  Maak melding

 10. Aan alle (forummers) Odi odi. (soso lafu).
  Ook @pasew ben ik niet vergeten.

  Maar bij Lidle hebben ze reeds (roti in blik)
  Op advies van Ramon. Back to my Roti.

  Vandaag wordt het smakelijk eten voor U$ 65,- op dit forum.
  De ‘mofina’s worden door Celebrate 50 years Torarica uitgesloten baya.
  Waarom geen reservering voor SRD 65,- bij Torarica?

  @Ferdinand Hossenbux: Was het soms een koude Djogo?

  @Tedje: Mijn grootvader was ook oprichter van de padvinderij in Su. en kwamen wij ook overal binnen.


  Maak melding

 11. Fer. E.

  Odi mang..

  Nu ga ik op zoek naar de “grote daden” van mijn grootvader, en als blijkt dat het door de beugel kan zal ik het plaatsen hier 🙂


  Maak melding

 12. Jeetje, jammer dat ik niet erbij kan zijn!!

  Wie komt er allemaal?? Bouta en de zijnen??
  Gelukkig dat ik er niet zal zijn!!

  Stop een beetje Clievozaad erin enkel voor Bouta en de zijnen.


  Maak melding

 13. @pasew

  “…dit is onder de gordel en dat op de regenachtige vrijdag de 13e”

  Je bent zeker jaloers op die grap van mij. 😉

  Voor de goede orde, de reactie van BakraBasi waardeerde ik positief, omdat hij beeldend beschreef, wat ik van chefs zoals Ramon Beuk vind. Van mij mag hij terug, niet naar zijn roti, maar naar zijn cassavebrood. 😉


  Maak melding

 14. Ik lees het al weer, het zijn niet alle koks die lange messen dragen!!!!! en over de smaak val niet te twisten. jongens laten we meegaan met de vernieuwing, maar ons oorsprong niet vergeten.


  Maak melding

 15. Forummers: Er heeft al een reservering voor jullie plaatsgevonden bij Clebrate 50 years Torarica.

  Voorgerecht voor een ieder verplicht namens Ramon.
  1; Peprewatra met extra rode/gele Adjoema’s

  En vervolgens hoofdgerecht namens Ramon
  1; Roti met pom.

  Nagerecht: 2 glazen gemberbier met wat druppels florida erin.
  Veel plezier en genieten jullie ervan.

  @Prem: Hou die mobiele toiletten in de gaten dan wordt het echt lachem geblazen


  Maak melding

 16. Prachtig initiatief van Beuk!!! De Surinaamse keuken is in NL ook razend populair. Op Surinaamse en Hollandse feestjes zie je vaak allerhande exoitische gerechten uit ons moederland.


  Maak melding

 17. De oprichter van Tor is de vader van Frank Wijngaarde, die is vermoord door de man die bijna elke week in Tor is/was te vinden en nu presidentje speelt.


  Maak melding

 18. @FACTS

  “De oprichter van Tor is de vader van Frank Wijngaarde, die is vermoord”

  En de vader van Eddy Wijngaarde – die daarop is gevlucht naar Nederland… en een relatie heeft met Hennah Draaibaar, die jarenlang correspondent voor het NOS Journaal in Nederland is geweest.

  Bouta heeft een persoonlijke vete met Hennah en uit angst voor zijn represailles heeft zij in 2010 / 2011 besloten te stoppen met haar (goedbetaalde) correspondentschap voor Nederland. Zij durfde immers geen kont te doen van alle perikelen rondom Baas, wat ze als journalist voor Nederland wel had moeten gaan doen.

  Zo zie je maar; Baas vermoordt de één en vele andere leiden er 30 jaar na dato nog steeds onder.


  Maak melding

 19. @Gandhi

  “Prachtig initiatief van Beuk!!! De Surinaamse keuken is in NL ook razend populair. Op Surinaamse en Hollandse feestjes zie je vaak allerhande exoitische gerechten uit ons moederland.”

  Ja, ja! Ik vind juist, dat de surinaamse keuken in Nederland geen recht wordt gedaan. Ik eet geen roti maar iets anders, als ik bij Deen of Jumbo roti uit de schappen met kant-en-klare maaltijden haal. Ik ruik geen pindasoep als ik het blikje met deze aanduiding, welke ik bij de Lidl heb gehaald, open. Het is een schande de bovengenoemde voorbeelden als surinaams te duiden.


  Maak melding

 20. Gandi, de surinaamse keuken populair in nld ? Je bedoelt de javaanse/chinese eethuisjes. Het spul dat verkocht wordt heeft weinig met de traditionele surinaamse keuken te maken.
  Allemaal troep vol met vetsin. BV antroewa, bita wirie, sopropu, moki alesia, dhaal en prata roti’s worden niet verkocht de zgn sur. eethuisjes. Die eethuisjes laat ik me voorbij gaan. Veel al rotzooi en een hygiene om van te janken. Gewoon lekker thuis koken !


  Maak melding

 21. ‘Verandering van spijs doet eten’.
  Helemaal mee eens, erg leuk idee.
  Ben persoonlijk altijd “in” voor iets nieuws.

  Aangezien mie no habie trefoe, geen probleem om surined Fusion uit te proberen.
  Had verwacht dat er meer Fushion multiculti eters waren, blijkt dus niet zo te zijn.

  Tor is niet meer wat het was, Idem dito Het Park.
  Veel plebs, ja sorry, vooral het ‘nieuwe geld’ is daar te vinden, alsook de oude ‘witte’ man vergezeld van de hele jonge suri duifjes.
  Sfeer weg, groot en leeg, mislukte poging om een baja beachclub op te zetten, alles weg, zoals overal het geval is.

  ‘Wat de boer nie ken vreet ie niet’, whahahahaha, suri’s zijn net Nederlanders.


  Maak melding

 22. Een toepasselijk spreekwoord voor achterlijke, ouderwetse mensen luidt:
  Wat de boer niet lust, eet ie niet!
  Zoals taal zijn gerechten onderhevig aan veranderingen.Suriname is nu in een fase beland waarbij de grenzen wijder open gaan!Dus dat eist ook enige aanpassing van iedere ingezetene.Alle Surinaamse gerechten, smaken nu heel anders dan pakweg decennia geleden.Hoe komt dat?
  *Cassavesoep, Okersoep smaakt nu heel anders.
  *De Javaanse bamie die wij jaren geleden kenden is ook verdwenen.
  *De Chineze Tjauw-min van Zwartenhovenbrug/dr.S.Redmondstraat … idem ook weg!
  *De lekkere bloedworst van Holband…. idem.
  *De heerlijke boterzachte roties van de Kwattaweg …idem!

  Dus eigenlijk is het PROBLEEM niet de veranderende smaak van welk gerecht dan ook, maar Ramon Beuk de NEDERLANDSE kok, de bereider van het gerecht!!!!


  Maak melding

 23. Reactie op Tedje, die Lions club ken ik ja uit heel lang geleden, die hebben ook gezeten in de organisatie
  voor het team van Santos uit Brazilie die in 1971 Suriname aandeed, maar Tedje baja, mi na potie sma watra, uit die tijd van Tai orie libie de, ja zo abe go, leuke tijd, maar watra see dape ini Sranang boi, a mang switie, aboeng tek a dei.


  Maak melding

 24. Reactie op Djamoe, ik heb mij daarna nooit druk gemaakt
  over wat ik meemaakte, mi ne liebie dape, Tor nafoe deng, alla dee dronk ik wat wou, at echt boen switie,
  groentoe alesi, visi, allerlei soorten, kai mang, en nog meer, maar goed ToR !!!!! niet voor mij. Dja alla dee mi da stratie, Djamoe deng di sab mi boeng, mi na wang boro mang!!!!!! Tek a dee en bedankt voor het berichtje


  Maak melding

 25. @bakra basi Ramon is gewoon in Paramaribo geboren voor de info.
  Ramon brengt het Surinaams eten op een andere level.
  Big up voor Ramon!!


  Maak melding

 26. Gladde pindasoep, dus eerst door de blender, met kippenschuim (5 ons kip moleculair bereiden voor 50 gasten) en selderijolie (in olie gepureerde soepgroente); kosten dezes 2 euro, voor $65 per persoon in een menu. No problem als de mensen willen dokken. De Surinaamse keuken op een hoger plan tillen vindt niemand erg toch? Mijn bezwaar is dat Torarica bijna nooit Surinaams eten verkocht, niet eens mooi opgemaakt, of mooi opgedient, en dat is die clou hier. Op de BBC brengen mensen uit het Caribische gebied hun eten aan de man, en ik vind dat dat eerst moet gebeuren, en dat kun je dit soort van hoogstandjes uithalen. Dat de mensen de dingen niet lusten is ook al zowat. In NL kookt de heer Beuk met spullen betaald door sponsors, zijn eten is niet echt spannend anders stond hij nog voor de cameras, dus dat lukte niet echt en nu gaat hij naar Suriname?


  Maak melding

 27. zinloze discussie.
  Als je naar de hedendaagse Surinaamse keuken kijkt dan zie je dat het heel veel verandering heeft doorgemaakt door de jaren heen.


  Maak melding

 28. ik beoordeel ramon niet , maar ik zit hier samen met die man in ned hij kan geen su eten op de traditionele wijze maken en ook niet hoe wij het zouden maken om gewoon thuis te eten .maar wat wel goed aan hem is is dat hij het su eten wil laten uitsteken in de europese keukens dus ik bedoel dat hij het aan het veranderen is dat de europeanen het ook gaan (ver)kopen en koken . en daarvoor moet je het aanpassen . maar voor surinamers en in suriname ook nog dan zeg ik had het met ramon en een surinaamse kok zelf gedaan


  Maak melding

 29. @joop piet
  Jij schrijft op Zondag 15 juli 2012 om 07:35 uur:
  “ik beoordeel ramon niet , maar ik zit hier samen met die man in ned hij kan geen su eten op de traditionele wijze maken en ook niet hoe wij het zouden maken …. etc.
  _
  1.Je zegt dat je hem niet beoordeelt, maar dat doe je wel.Lees maar zelf wat je zegt:”hij kan geen su eten op de traditionele ……”
  2.Denk je dat hij het niet kan of ….. dat hij het gewoon anders wil doen?
  Welke van die twee?


  Maak melding

 30. Wat deze kok wat dan ook gaat bereiden, Mijn mening is Surinaams eten is de best geen vratsen aan. Wij zijn surinamers en geen europeanen. heb respec voor de surinaamse keuken.


  Maak melding

 31. Over de bravoes gesproken ,kom snachts uit me bed voor een stevige greet bana bravoe,maar moet door mijn lieve oma bereid worden,sweetieeeeeeeee.


  Maak melding

 32. En het Surinaamse eten???
  Wat is dat? Rotie? Moksie Alesie? Pom? Griet bana soepoe? Javaanse bamie? Pietjel? tjauw min? etc…… !
  Deze gerechten heb ik ook o.a. in het Caraïbisch gebied gegeten.
  *Op Santo Domingo (BB met R en kent 100-den soorten moksie alesie.
  *Op Curaçao (viadoe),
  *op Guadouloupe (orgeade, korenpap),
  *op Martinique (griet bana soepoe),
  *in Guyana (rotie,tjauw min), *op Trinidad (rotie),
  *op Jamaica (pinda soep),
  *in Ghana grietbana soepoe, Okersoep en antroea met rijst.
  *in Maleisië Javaanse bamie en pietjel !
  Weliswaar een ietsje andere smaak en uiteraard een andere benaming, maar het recept vertoont veel overeenkomsten.
  Dus ik bedoel maar !!!!


  Maak melding

 33. Iieve Surinamers onder ons. Hebben jullie die er vanwege de kosten/vooroordeel niet bij waren de vele positieve stukken in de kranten gelezen? Het wat een ware culinaire beleving en een aanwinst voor ons land. Deze in suriname geboren Nederlander zet ons culinair op de kaart. Laten we trots zijn en ons vooroordeel aan de kant gooien!!!


  Maak melding

 34. MMMjaa alles goed en wel….maar heb nooit begrepen, dat een creool zegt Ik ga terug naar mijn Roti….het had mooier geklonken..Roti is van de Koelies punt uit..ere wie ere toekomt,zelf die roti..ik denk dat niet dat ze het geheimenis ervan zullen gegeven…je weet toch wang koelie tang wan koelie


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.