Protest verwacht bij komst Rutte tijdens herdenking Keti Koti

49

Demissionair premier Mark Rutte zal morgen (1 juli) de nationale herdenking van de afschaffing van de slavernij bijwonen. 1 juli 1863 werd 149 jaar geleden in de Nederlandse koloniën, als een van de laatste in de wereld, de slavernij afgeschaft. De aanwezigheid van Rutte wordt met gemengde gevoelens bezien.

Hoewel de komst van de demissionair premier het nationale karakter benadrukt wordt hij ook gezien als de vertegenwoordiger van de regering die de subsidiekraan voor het Ninsee, (het nationaal instituut voor het Nederlands slavernijverleden en erfenis), rücksichtslos dichtdraait.

De verwachting is dan ook dat er behoorlijk stampij gemaakt zal worden tijdens de de jaarlijkse kleurrijke en vrolijke Bigi Spikri optocht die dit jaar omgedoopt is in de pro-Ninsee wakka, de optocht voorafgaand aan de herdenking. Maar ook voor rumoer bij de plechtigheid wordt gevreesd. Het houdt de gemoederen in ieder geval al dagenlang bezig in de Surinaamse media. Kijk voor meer informatie over de herdenking op www.ketikotiamsterdam.nl.

49 REACTIES

 1. Ik hoop niet dat emotionele domheid van aantal zwarte broeders en zusters de overhand neemt boven fatsoen, normen en waarden en beleefdheid.


  Maak melding

 2. Nou het is niet te hopen dat eea uit de klauw loopt, dat zou jammer zijn, en dan hoor je weer net als een paar jaar geleden, zie je wel die zwarten trappen altijd rommel.
  Vervelend om dat weer aan te horen, dus mensen ga ernaar toe, als Mark R er is hou je gedeisd, vier het goed daar, met alles erbij, en nogmaals aub geen rotsooi, koop je niets voor!!!!!


  Maak melding

 3. Lekker slim. Ik zie de beelden al weer voor me op tv.

  Gaan protesteren bij een herdenking waar de minister president bij is om meer geld/subsidie.

  Daar zijn andere momenten voor.


  Maak melding

 4. Gestel keti-koti was afgeschaft op b.v. 14 januari 1863,..dan zou de viering in nederland zijn geweest >> een koude aangelegenheid << dus geen verhitte maar een "bevroren" samenzijn 🙂 🙂 🙂


  Maak melding

 5. Mensen hebben een hoge pet op van NINSEE.. toen ze de tegoeden kregen moes je zien hoe verwaant ze waren nu wille ze militanten die ze jaren hebben tegengewerkt gebruiken om te protesteren… Fyah brong…!! Zowiezo Fyah brong Rutte maar niet omdat hij de stekker uit NINSEE haalt.. Ninsee moet blijven bestaan maar dan met andere bestuurders die werkelijk de youths educaten


  Maak melding

 6. Ik zie de beelden ook al voor mij als bij de onthulling van het Slavernijmonument enkele jaren geleden. Hysterische wijven in kottos en scheldende mannen in pangies, scheelde niet veel of de Koningin moest ontzet worden. Ze zetten zichzelf weer op de kaart….. de ketenen zijn duidelijk nog niet verbroken.


  Maak melding

 7. De slavernij 149 jaar geleden afgeschaft ?
  Het lijkt me logischer dat als een nederlandse vertegenwoordiger bij een dergelijke herdenking aanwezig is een jaar later te komen.

  Het is het niet erg consequent om enerzijs de de regering af te keuren(zij het terecht of niet) en anderzijds aanwezig te zijn bij zo’n feestelijke aangelegenheid. Hij is kennelijk ook door velen niet welkom.

  Het lijkt me aldus dat we olie op het vuur gooien met deze aanwezigheid van onze nota bene demissionair premier!


  Maak melding

 8. Mensen die subsidie willen hebben omdat meer dan acht generaties geleden hun voorouders als slaven zijn misbruikt, zijn totaal van de pot gerukt en zouden feitelijk gedwongen moeten worden om in de kassen van het Westland te gaan werken, zodat zij gaan begrijpen, wat het begrip arbeid inhoudt. De stampij-makers zullen hoogstwaarschijnlijk degenen uit Amsterdam Zuidoost zijn, van beroep uitkeringstrekker, die zich laten misbruiken door de subsidieslurpende zwarte elite van de Bijlmermeer.


  Maak melding

 9. Ik zou niet weten wat men nou precies wilt hebben. Nu gaat het om de geldkraan die dicht is of gaat. En elk jaar weer vraagt men om een excuses.
  Lees maar een stukje info::

  =Nazaten slaven willen excuses Beatrix
  Koningin Beatrix moet haar excuses aanbieden voor het slavernijverleden van Nederland. Dat zeggen vertegenwoordigers van Antilliaanse, Arubaanse en Surinaamse organisaties in Nederland in De Volkskrant. Ze vinden het van “psychisch en emotioneel belang” dat dat gebeurt, ook al is het lang geleden. Volgens de vertegenwoordigers is de slavernij voor nazaten nog heel dichtbij. Excuses zouden kunnen zorgen voor een “gedeeld perspectief”.

  Ik zou zeggen, laat een wetenschappelijk onderzoek komen naar het “psychisch en emotioneel belang”. Dit omdat men alleen op 01 juli erover praat en daarna hoor je niets meer over.

  =Wie lijdt er nu onder?? Zijn het de jongeren van nu of de ouderen van vroeger??


  Maak melding

 10. @LASEDE_Bouta : Laat anna_z de toverfee van Sur. en de verpersoonlijking van het slavernijverleden en trauma je niet horen. Je krijgt zo de wind van voren en van achteren, maar je vindt mij aan je zijd, want je hebt gewoon gelijk……..


  Maak melding

 11. Beste Ira:

  Ik steun jou verzoek tot onderzoek naar het “psychisch en emotioneel belang” van de excuses van Beatrix aan de nazaten van de slaven.

  Wedden dat deze nazaten van de slaven na dat excuses van Beatrix weer een excuses van iemand ander eisen….. of geld.

  Ik ben er een beetje klaar mee…..


  Maak melding

 12. Stel dat Marc op het laatste moment niet kan gaan, dan zou hij onze URI R kunnen sturen, maarrrrr, dan heb je de kans, dat de pleuris uitbreekt, boi, do wassing foetoe, liever niet, we zien wel.
  Beste mensen voor diegenen die ernaar toe gaan oeng tek dei, geniet ervan, kortom wang swiet dei!!!!!


  Maak melding

 13. VIRAGO 535

  RADJKOEMAR REOMUR BRADLEY HEET U Mark Rutte van harte welkom bij de bigi spikri optocht!(grote spijker optocht)

  het verleden heeft z’n naweeen.

  wees open met ons keti- koti en verbroeder met de zwarten/blanken.we hebben rood bloed!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  hup hup Bouta!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 14. Beste Ferdinand Hossenbux:

  Dus als zou Uri R. gaan ipv Rutte dan zou volgens jou de pleuris uitbreken.

  Dat houdt in dat de aanwezigen bij de viering alleen maar Bouterse/NDP aanhangers zijn……….

  Dan begin ik al die onzin over protest en excuses een beetje te begrijpen…..


  Maak melding

 15. En als die oliedomme reactie van Viagra zie…..wordt ik bevestigd in mijn bewering…….Dom paars stemvee gaat zich roeren.
  Let op de paarse vlaggen morgen!!!


  Maak melding

 16. Saaaannnnggggggg, GMAP maakt zich druk om haar Witte Baas!!!!
  Zou niet slecht zijn als je 10% zoveel van je zwarte broeders zou houden, Bounty…


  Maak melding

 17. Een ieder heeft het recht te protesteren, maar in dit geval zou men niet op de plaats van de herdenking moeten in aanwezigheid van de premier. Want niet hij is de kwade genius maar het bestuur en personeel van NINSEE. Zij zijn de veroorzakers van de ondergang van het instituut. Zij hebben als pseudo-wetenschappers niet tijdig op de situatie geanticipeerd. Ze waren teveel met zichzelf bezig. Ik zou er daarom voor passen mijn eigen feestje te verpesten. Richten jullie je woede tegen het clubje van Campbell en Cain, want die mensen zijn totaal ongeschikt gebleken om deze car te tekken. Binnenkort zal ook het SIO haar deuren moeten sluiten,want ook daar is in de achterliggende jaren wanprestatie geleverd. En dan zitten zij vandaag in Doorn om over Diaspora te praten, een nieuwe taak die zij zichzelf willen toeeigenen. Noch de nederlandse, noch de Surinaamse overheid zal hen daarvoor erkenning verlenen. En indien Suriname dat doet, dan zouden ze deze organisatie zelf moeten financieren en niet d.m.v. Nederlandse belastingmiddelen. Het zijn steeds dezelfde gezichten die je weer overal ziet.


  Maak melding

 18. De blanke/roze journalist ging een paar dgn. terug op zoek naar een woning in A’dam. Er was niemand aanwezig in het statige pand maar de buurvrouw wilde de verslaggever wel even te woord staan.

  Hier volgen een paar uitspraken die werden geuit door de twee(rationele Hollanders):
  150jaar geleden, is eigelijk nog niet eens zo lang terug.
  Het is met “bloedgeld” verdiend.
  Toch wel belangrijk voor de verdieping van “onze” geschiedenis.

  Dus de witte/roze Nederlander(iig. deze twee) denkt er rationeel over.

  Zo anders is het gesteld met de enkelen hier die vinden dat we (het zwarte volk) het achter ons moeten laten en niet als excuus moeten gebruiken omdat er enkele zijn die het gemaakt hebben en die nooit “zeuren” over dit verleden.

  En het argument dat het altijd maar de ongeschoolden zonder baan zijn, is je reinste kolder.
  Want dat zet ALLE zwarte proffessoren, onderzoekers en andere hoogopgeleiden, aan de kant. Maw. ze worden geNEGE(E)RD.


  Maak melding

 19. Reactie op Henk Molenaar, Als Marc gaat tot zover dan,
  ik verwacht geen gezeik, maar die Uri daar hebben veel Surinamers de schijt aan, Ik ben geen NDP fan ik woon hier en ben van de PVDA en heb ook schijt aan die Uri
  Een dumbo gewoon, en ook anderen als ik ze hoor praten
  moeten niets van die Uri hebben, maar goed we zien morgen wel, Marc gaat gaan.


  Maak melding

 20. 30 juni 2012

  Iedereen moet dit lezen!!!!

  @Esmerald(Uit reactie van Esmerald: Rosenthal wil ontslag Surinaamse ambassadeur Frankrijk):Rosenthal heeft vaker iets geroepen en niet kunnen uitvoeren.
  Om mezelf de teleurstelling te besparen, wacht ik af.

  Esmerald, met het bovenstaande geeft je toe deze Nederlandse regering niet te vertrouwen. Hoewel je op dit forum een van de steunpilaren bent van Nederland tegen de Surinaamse regering, is jouw ingenomen standpunt zeer opmerkelijk. Eingenlijk een bevestigende steun naar de Surinaamse regering toe.

  Is dit een verschuiving van rechts naar het midden toe?
  Is dit nu jouw verborgen uiting van ketie-kotie?

  Jouw geschreven reactie op dit forum zit in ‘The Cloud’ en je kan jouw reactie niet meer ontkennen.

  Twee vragen aan Ninsee:

  Wie van jullie onderzoekers weet waar precies de eerste slavenopstand heeft plaatsgevonden waarbij de plantage-eigenaar gedood werd en tevens het begin inluidde van het begrip ‘Marron’ in de toenmalige kolonie Suriname?

  Waar in de jungle van Suriname zijn nog begraafplaatsen van de slaven te vinden? Hebben jullie die ooit gevonden of bezocht?(Het subsidiegeld was toch ook daarvoor bestemd?)

  Als jullie van Ninsee het niet weten, vraag Srika dan naar het antwoord. Misschien krijg je dan antwoord.
  Srika


  Maak melding

 21. GEWOON MET ZIJN ALLEN HEM DERUG TOEDRAAIEN WANNEER HIJ MET ZIJN SPEECH BEGINT. Niet meer niet minder/ De rest van de dag niet laten verpesten door zo’n rechtse bal


  Maak melding

 22. Ach Zucht,…

  Had Rutte ook bloed aan zijn vingers dan had Royc zijn Idool, maar helaas,..en dus gaat hij met een grote groep vandaag tonen………niet menselijke manieren!!


  Maak melding

 23. Zondag 1 juli 2012 om 11:17 uur, door Zucht
  Dat is het democratisch recht waar jij het steeds over hebt dat jij mij nu poogt te ontzeggen. Zo werkt het natuurlijk niet. Nu blijkt dat jouw democratie ALLEEN geldt als het jou en companen uitkomt. Trieste zaak eigenlijk.

  Zondag 1 juli 2012 om 11:28 uur, door pasew
  Wat heeft mijn reactie met Bouterse te maken sara-sara Pasew. Ben je al zo ver heen dat je alles aan hem linkt. Is het niet in die madurodam garalen hersenen van je opgekomen dat het misschien te maken kan hebben met de opstelling van nederland omtrent de slavernij zelf. En om je vraag te beantworden; Ja rutte heeft via zijn voorouders ook bloed aan zijn vingers. En tevens met de opstelling van zijn eigen regering tov het Palestijns volk heeft ook hij zelf ook rechtstreeks bloed aan zijn vingers. vraag het aan Rosenthal


  Maak melding

 24. GEWOON MET ZIJN ALLEN HEM DE RUG TOEDRAAIEN WANNEER HIJ MET ZIJN SPEECH BEGINT…

  Royc mi boi…dit is een mentaliteit Ocer,..van wie zal je dan het hebben!!!

  Rutte heeft bloed aan zijn vingers via zijn voorouders,…MAARRRR heeft Afrika niet in de verkoop gedaan hun EIGEN BLOED!!!


  Maak melding

 25. ROYC: Ik ontneem niemand zijn democratisch recht, maar als je vind dat Rutte niet deugt, wat je mag vinden, dan ga je niet naar zijn speech en blijf je thuis of ga jij je ergens anders nuttig maken.
  Ik begrijp wel trouwens dat je Mark niets vind, want hij steekt met kop en schouder uit boven de gemiddelde ndp-er, en al helemaal boven DDB en zijn criminele bende van moordenaars fraudeurs cokedealers landjepikdieven, steeldieven en steeltuig.


  Maak melding

 26. En weer merk ik ,dat er nog steeds zg Surinamers zijn die zich slaafs gedragen.

  Wie Zijn Verleden Ontkent,Ontkent Zijn Geschiedenis.
  Wie Zijn Geschiedenis Ontkent,Ontkent Zijn Identiteit.


  Maak melding

 27. Hahahaha alles en dan ook alles wordt aan Bouterse geweten,hahahaha ook het natuurgeweld die Suriname getroffebn heeft,wat erg dat sommige Surinamers zich niet aan het artikel houden en steeds maar weer Bouterse te berde brengen.


  Maak melding

 28. Overal in NL worden subsidies ingekort of afgeschaft. Ninsee is daarop geen uitzondering. Ik treur er ook niet om, iedereen moet z’n eigen hobbies maar lekker zelf gaan financieren.

  Dat jaarlijks terugkerend gezeur dat NL excuses moet aanbieden voor de slavernij gaat er bij mij ook niet in. Excuses aanbieden is een impliciete erkenning van aansprakelijkheid en wie aansprakelijk is moet schadevergoeding betalen. De huidige NLse regering en volk is helemaal niet aansprakelijk voor zaken die zich in het verre verleden hebben plaatsgevonden. Excuses hoeven dus niet en al helemaal geen schadevergoeding/herstelbetalingen, vooral omdat alle slachtoffers v.h. slavernijverleden allang overleden zijn. De NLse regering heeft al spijt betuigt voor wat er in het verleden heeft plaatsgevonden, dat is meer dan genoeg. Doordat alle slachtoffers van de slavernij (namelijk de voormalige slaven) al overleden zijn is het Nederlandse slavernijverleden voltooid verleden tijd.


  Maak melding

 29. Malcolm X had gelijk betreffende house negro and the field negro.
  Zie de reacties, hoe sommigen het voor de witteman opnemen, nog voordat er een protest is geweest.


  Maak melding

 30. Een Vandaag 9-4-2010
  Moderne slavernij komt nog steeds voor in Nederland. Maar bestraffen is lastig. Vandaag en volgende week staat in de rechtbank in Den Haag een mensensmokkelbende terecht die volgens justitie illegalen voor zich liet werken onder erbarmelijke omstandigheden. Illegale Indonesiers werden in Den Haag, Rotterdam en Gouda aan het werk gezet. Ze moesten 15 uur achtereen koken voor een Indonesische toko, werkten in gevaarlijke ruimtes en sliepen met grote aantallen in een klein hok tussen kakkerlakken en rottende etenswaren

  niet alleen in nederland maar overal ter wereld worden mensen verhandeld.In 2007 ontdekten de autoriteiten dat vrouwen naar Gatwick werden gevlogen en werden geveild in een kroeg bij het vliegveld.

  wanneer gaan wij deze levende slaven redden ???


  Maak melding

 31. @BOUTAWINTI: Je hoeft geen excuses aan te bieden voor de moorden in 1980 en 1982, want die worden niet aanvaard, om de simpele reden dat de schuldigen nog vrij rondlopen en die moeten ter verantwoordingen geroepen worden, om daarna voor zeer lange tijd achter de tralies te verdwijnen.


  Maak melding

 32. Sranang mang wat is het probleem dat Rutte komt? De Slavernij is allang voorbij. Wij zijn een nieuwe generatie, dus we moeten niet treuren om het verleden maar kijken naar het heden. We kunnen niet nu de blanken uitschelden of wat dan ook voor de slavernij! want zij hebben niks te maken met wat honderden jaren geleden is gebeurd. Zij zijn van nu en niet van 1800 enz.
  Wi de wan Kondre “Sranang” en wi lob alla sma!!
  Gado Blessi


  Maak melding

 33. @Srika,
  Wat een relnicht ben jij zeg!
  Zaterdag 30 juni 2012 om 20:39 uur, door Srika.

  Waardeloos om 2 regels uit mijn reactie te kopiëren en vervolgens een totaal andere draai aan te geven.

  Dit is wat ik schreef:
  http://www.waterkant.net/suriname/2012/06/28/rosenthal-wil-ontslag-surinaamse-ambassadeur-in-frankrijk/comment-page-1/#comments

  Begrijpend lezen schijnt een grandioos probleem voor jou en die andere relnicht te zijn, notabene beide in het onderwijs.

  Flik me dit nooit weer oké.
  Hoe haal je het in je hoofd om te denken, dat ik deze regering ooit zal goedkeuren.

  Not in this lifetime.
  How dare you…..


  Maak melding

 34. Ira, de nazaten van de slaven zullen zolang als de wereld bestaat wachten op excuses van Nederland.
  Blanken voelen zich in hun eer gekrenkt als ze excuses moeten aanbieden, maar voelen zich wel vereerd als aan hen excuses worden aangeboden.
  Waarom deze mensen elk jaar opnieuw om excuses vragen, blijft voor mij een raadsel.
  In mijn optiek is het vragen om excuses je nederig blijven opstellen t.o.v. de blanken. En daar genieten blanken van.
  Bovendien hoort men niet zelf om excuses te vragen, excuses moet uit eigen inzicht worden aangeboden.

  De blanken (op een paar uitzonderingen na) zijn zich er niet van bewust hoe ontzettend fout hun voorouders waren ten tijde van de slavernij. Zolang dat besef niet tot ze zal doordringen, zal dus ook nooit excuses worden aangeboden.
  Dat besef zal ook niet komen, want Nederland verzuimt tot op heden de geschiedenis van Suriname op hun scholen te onderwijzen.

  Daarom ben ik voorstander dat de Surinaamse geschiedenis in alle facetten door Surinamers zelf herschreven moet worden.
  Het is aan de Surinaamse ouders zelf om de geschiedenis van onze voorouders aan hun kinderen door te geven.


  Maak melding

 35. @ Maandag 2 juli 2012 om 16:11 uur, door Jaivi
  “Dat besef zal ook niet komen, want Nederland verzuimt tot op heden de geschiedenis van Suriname op hun scholen te onderwijzen”

  Sorry hoor maar dat klopt niet helemaal. De geschiedenis over de Nederlandse rol in kolonialisme en de slavenhandel wordt wel degelijk onderwezen op Nederlandse scholen. Ook behoren die onderwerpen tot de canon v.d. Nederlandse geschiedenis.
  Er wordt dus tijdens het Nederlandse geschiedenisonderwijs wel aandacht besteed aan het Nederlandse slavernijverleden in Suriname en de Antillen.


  Maak melding

 36. 02 juli 2012

  Beste Esmerald,

  Je mag in jouw eigen beleving blijven ontkennen, maar wat op papier geschreven staat is geduldig en verifieerbaar.

  Indien je blijft ontkennen, dan vraag ik mij af in hoeverre jij zelf begrijpt wat je op dit forum opgeschreven hebt.

  Geniet morgen nog lekker van het strand.
  Srika


  Maak melding

 37. @Srika,
  Je spoort duidelijk niet, ongelofelijke manipulator.
  Met alle geweld wil jij je gedachtegoed opdringen.

  Wat op wkn staat is inderdaad geduldig.
  Mijn mening staat als een Betonnenhuis.
  Degenen die mij volgen weten wel beter.
  Ik zal nooit, maar dan ook nooit, deze bout accepteren.
  Over my death body.
  Misschien dat je het nu begrijpt.

  In jip en janneke taal,
  Want zo dom ben je, dat je het nog steeds niet snapt:
  Uri heeft wel vaker iets geroepen wat hij niet heeft KUNNEN uitvoeren, omdat hij niet bij MACHTE was/is dit te doen.
  En ik ben wel zo slim om dit in te zien.
  Dat betekend niet, dat hij onbetrouwbaar is, maar dat hij vanwege krachten die buiten zijn bevoegdheden liggen, HELAAS, niet altijd kan uitvoeren wat hij roept.
  Met de nadruk op HELAAS.
  Nogmaals ik wacht af, en ik ga niet vooruitlopend op de uitslag, in de halleluja-mode.

  Ik vraag me af hoe jij les geeft?
  Verdraai jij ook de echte feiten van de geschiedenis?
  Leg jij ook je eigen mening op aan je studenten.
  Ik zou maar uitkijken als ik je was.
  Voor je het weet heb je een controle aan je broek vanwege het manipuleren van je studenten.

  Dit is ook de laatste keer dat ik in conclaaf ga met jou, je bent uiterst vermoeiend.
  Er is een te grote gap tussen ons.
  Noem het maar, generation gap, alsook en voornamelijk een normen en waarden gap.

  Het ga je goed!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.