MKB Suriname verwacht veel spin-off raffinaderij

9

PARAMARIBO, 14 jun – Het bedrijfsleven verwacht een rijke spin-off bij de uitbreiding van de Staatsolie’s raffinaderij te Tout Lui Faut. Volgens projectleider Tom Ketele is de verwachting terecht. Het midden- en kleinbedrijf kan miljoenen vangen als maar voldaan wordt aan kwaliteitseisen. “Kleding, voedsel, bouwmaterialen, bus- en taxivervoer en entertainment.”

Dat zijn zo de gebieden waar vraag naar zal zijn gedurende het miljoenenproject. Ruim driehonderd ondernemers hebben formeel belangstelling getoond. “We zijn positief verrast. In eerste instantie hadden tweehonderd en vijftig ondernemers zich laten registreren. Er is belangstelling getoond uit alle branches”, zegt Ketele tegenover de Ware Tijd. Kennelijk gaat het nieuws van het nieuwe El Dorado als een lopend vuurtje.

“Het doel van Staatsolie bij de bouw van de huidige raffinaderij is lokale ondernemers zoveel mogelijk betrekken”, zegt Rudolf Elias, directeur van de raffinaderij. Het project moet op zijn piek werk bieden aan ruim vijftienhonderd personen. Daar vallen zo’n vijfhonderd buitenlanders onder. De laatste zullen een extra vraag opleveren voor met name de dienstensector. Na voltooiing moet de raffinaderij de lokale brandstofmarkt compleet voorzien.

Bekijk ook:


9 REACTIES

 1. Meneer de directeur Elias doel is het MKB te betrekken wat een nobele doelstelling en dan nog op het gebied van vervoer,bouwmaterialen,kleding en entertainment.
  Elias dringt het niet tot je door dat de maatschappij niet van jullie zijn maar van het volk en dat je daar ten dienste bent voor hun.Heb je de universiteiten bij betrokken voor kennis overdracht aan onze kinderen voor morgen of heb je het totale project uit besteed aan derden en entertainment voor hun in het verschiet.
  Het moet toch tot je door kunnen dringen dat dit een mogelijkheid is de Universiteiten,ingenieurs bureaus in Nederland[Surinamers] en in Suriname de krachten te bundelen om deze projecten uit tevoeren.Of moeten jullie de smeergelden blijven aannemen en het volk dom houden.Jullie zijn door de corrupte politicie benoemd zonder dat je voldoet om zon bedrijf te leiden.Een titel zonder ervaring en de karakter ben je nog niets.Dicipline en karakter moet je voor geboren zijn en dat is ver tezoeken.Jullie verschillen niet veel van je Africaanse broeders.v.b. Aramco een Suadi Arabische ingenieurs bureau gevestigd in Nederland al het werk wordt uitgevoerd door witten.Deze jongens denken ook dat alles van hun is .Het zijn de grootste hoereerders op deze aardbol.Mensen zonder karakter en dicipline.


  Maak melding

 2. @ Savioen:

  Ik merk dat je de lokale situatie niet kent en mede – maar niet alleen daardoor – uit je nek kletst.

  Ik heb niet heel veel problemen met taalfouten, maar bij jou zijn het geen fouten. Je weet het gewoon niet. Als je nou slecht schreef, maar inhoudelijk wel wat te melden had, had ik je het kunnen vergeven, maar ook dat zie ik niet.


  Maak melding

 3. Zijn dat de Chinezen, Brazielianen, guyanezen onder de 500 buitenlanders of uit andere landen?? En dan nog te hopen dat de brandstof goedkoper en betaalbaar wordt!!

  Wij willen ook een stukje van ons eigen bodem proeven!!
  Hoeveel winsten zijn er niet gemaakt en nogsteeds zijn wij de dupe van alles!!


  Maak melding

 4. @midete: Dit heeft niets te maken met Lokale situatie dit is keihard de werkelijkheid.Of je bent achterlijk of je hebt je voordelen. Iedereen ziet dat alle projecten dat maar een klein beetje kennis vereist is uitbesteed wordt aan een buitenlander.De reden dat het uitbesteed wordt is dat er smeergelden worden betaald.
  Ben je soms blind dat je dit niet ziet of ben je een van die soort.Zelfs zon klein civiele project Watekant is door gespeeld.Wie heeft de leiding daarin weet ij dit midete.De zwarte mentaliteit van denken dat als je aan het hoofd staat dat het hele van jou is, moet uit die zwarte hoofden weg gehaald worden.Wat uit besteed wordt en dan nog met zon bombarie is shit. De inteligentia[Universiteit] van Suriname moet bij betrokken worden om de kennis zoveel mogelijk te behouden.Kijk naar de Chinesen hoe die zich de kennis hebben eigen gemaakt. Midete wacht je op ontwikkelings hulp een van je collegas die wil daar mee huizen bouwen want zelfs is hij niet in staat om zijn eigen huis te bouwen.Bedelen en stelen is de slogan.


  Maak melding

 5. @koelie: Dat je een koelie bent en in zo n huis geboren bent spreekt voorzich.Weet dat dit woord door velen in Suriname/Nederland gebruikt wordt om de Hindoestanen te beledigen.Gebruik het thuis.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.