“Onderwijsniveau moet overal in Suriname gelijk”

26

PARAMARIBO, 29 mei – “Onderwijs is voor mij onderwijs, ik wil geen onderwijs voor de stad en onderwijs voor het binnenland.” Dit zei president Desiré Bouterse tijdens een ontmoeting met jongeren uit afgelegen leefgemeenschappen in Sipaliwini en Marowijne. Met de traditie van apart, in feite minder onderwijs voor het binnenland moet gebroken worden. Nu wordt nog een soort tweederangs systeem gehanteerd voor verafgelegen gemeenschappen.

Om zoveel redenen zijn volwaardige leerkrachten niet te paaien voor langdurig verblijf. De laatste jaren zijn ‘speciale’ krachten klaargestoomd via spoedcursussen. Een soort noodoplossing. Dat moet kennelijk ophouden. “We gaan geen jonge mannen en vrouwen naar het binnenland sturen, die half zijn opgeleid om er les te geven”, zei Bouterse. Hoe die omslag tot stand zal komen, liet hij maar in het midden. Het beleid nu is dat iedereen even goed onderwijs moet genieten.

Een andere reden heeft met het binnenland zelf te maken. Het achteruit hollen van het plaatselijke onderwijs staat in schril contrast met de economische ontwikkelingen daar. “Wat we nu moeten doen, is kijken wat het land nodig heeft en ons onderwijs daarop richten. Willen we dit land vooruit krijgen, dan hebben we geen keus, het binnenland moet worden ontwikkeld omdat daar de natuurlijke hulpbronnen liggen”, aldus Bouterse.

26 REACTIES

 1. Hoe die omslag tot stand zal komen, liet hij maar in het midden.????!!!
  Tjonge en nu 🙂
  In mijn jeugd was de school in MULO in Moengo beter dan welke MULO dan ook in Nederland.


  Maak melding

 2. Beste Zucht:

  het is na 2 jaar overduidelijk dat Bouterse en zijn regeringsploeg het intellect en de kunde mist om een land te besturen. Er is/wordt helemaal niets bereikt en het politieke net van de EU sluit zich om de slechts presterende Su president ooit.

  Bouterse is alleen maar president geworden om uit de gevangenis te blijven: dat is nu zelfs voor zijn voorstanders wel duidelijk.

  Behalve een beetje stoned schreeuwen op een podium slaat Bouterse alleen maar modderfiguren. Politiek en economisch isolement als gevolg

  Het is te genanr voor woorden maar allemaal voorspeld.

  Nederland kost Bouterse uit, De EU, binnenkort de USA en dan volgen de landen in Zuid Amerika vanzelf


  Maak melding

 3. Iets wensen is een,maar dat ook bereiken is een ander verhaal.We hebben hier de laatste jaren zoveel plannen gezien,waarvan totaal niets is terechtgekomen.


  Maak melding

 4. Blanken laten wat voor hun kinderen als ze er niet meer zijn, wij laten ellende voor onze nakomelingen. Er moet toch een generatie komen die aan de toekomst van het land gaat denken. Onderwijs is onontbeerlijk voor de vooruitgang van het land. De wereld wordt onthouden van onderwijs want hierdoor kan je ze beter controleren.Wij stellen ons te afhankelijk van Nederland want wij willen geen geld uitgeven aan onze toekomst.De meeste scholen zijn er om hun achterlijke cultuur te verspreiden.Verdeel en heers.Van Bouterse mag en kan je niet veel verwachten gezien zijn intelligentie.De banden met Nederland moet op een laag pitje zoals met andere landen.Americanen moeten met hun scholen uit Suriname deze mensen hebben niet het belang van Suriname voor ogen. America stimuleert het Euro. cultuur geeft niets om Zuid America. Als Euro. mag je zo in America maar als buurman mag je niet binnen.


  Maak melding

 5. Iemand die met cijfer 6 slaagt heeft minder kennis dan iemand met een cijfer 9 of 10 of zie ik het verkeerd?? Wel zijn allen desdkundigen en geschikt om lessen te geven!!

  Moet Bouterse geen lesje krijgen? want hij is wel president met een MULO diploma en jawel! inderdaad geen jonge mensen naar toe sturen wier half opgeleid zijn om lessen te geven. Het is wel gebeurd! Dus niet het net gaan vissen!!


  Maak melding

 6. Dinsdag 29 mei 2012 om 10:42 uur, door jako

  Geen idee
  Ik zat op de Hubertus Waaldijk MULO 1963
  Dat was nog voor Pronk
  Ik heb pas nog voor de derde keer Moengo bezocht.
  Pff wat een puinzooi.

  Waar is de boerderij van v.Dijk en de bioscoop?


  Maak melding

 7. Mooi gezegd Blanken laten wat voor hun kinderen als ze er niet meer zijn, wij laten ellende voor onze nakomelingen.
  Ik ben het volkomen eens met deze zinsnede.
  Ik ga nog een stapje verder mijn zwarte broeders en zusters laten 9 van de 10 keer alleen maar ellende voor hun nakomelingen. uitleg tien uitvoering nul


  Maak melding

 8. Ik ben 100% eens met de Pres DDB en bij de volgende/nieuwe school jaar 2012/2013 moet dat met alle man en macht gerealiseerd worden.
  Wat we zeggen doen we en wat we doen zeggen we ook.
  Gelijkheid is een heel belangrijke mooie woord.
  Opmerking: Als Sur leerkrachten weigeren en niet voldoende zijn voor het binnenland onderwijs dan moeten we bakras/surned leerkrachten uit NL laten halen met betaling in srd om het probleem daar op te lossen.


  Maak melding

 9. @rajkoemar radjaram

  Als spreekbuis van je meester denk ik niet dat er een betere meester dan jou te vinden is om je baasje zijn sprookjes leer te onderwijzen waar dan ook.


  Maak melding

 10. Dinsdag 29 mei 2012 om 13:25 uur, door Radjkoemar Rajaram

  Ahaaa, daarvoor zijn de Nederlanders wel goed hé, het vuile werk opknappen, zodat jij en je matties, op je gemakkie, de 3e djogo kunnen opslurpen…
  Luiwammes.

  Enne, het zogenaamd verkeerd gebruiken van de woordjes “de en het” is te doorzichtig……

  We zullen deze patsjakker met harde hand leren hoe hij Social Media moet toepassen.

  Hoeveel bankjes heb je vanmorgen in-el-kaar getimmerd!


  Maak melding

 11. Beste kondremangs,
  Laat DiDiBrie er zelf voor zorgen, dat die ONGESCHOOLDE bende van hem eerst scholing gaat krijgen om een land te besturen;inclusief himself…….want hij heeft niks willen leren van die fraters van willebrordus internaat……….
  Of gaat hij een nieuwe (mislukte) ALFA 84 instellen???

  TIME WILL TELL,Kondremangs!!!
  NOBRUYA


  Maak melding

 12. Dit lijkt op Wilders.

  “Onderwijsniveau moet overal in Suriname gelijk”, “Suriname moet niet meer arm zijn”, “er moeten 18.000 woningen komen”, “de productie moet omhoog”, “Guyana moet Zuidwest Suriname teruggeven”. Iedereen is het daarmee eens. Wel, doe nò!!

  Er zijn speciale leerkrachten getraind omdat de bevoegden niet wilden gaan. Liever iets dan niets als tussenstap. Wat ga je nu doen met die bevoegde leerkrachten? Ze doodschieten in Zeelandia als ze niet naar het binnenland willen?

  Wenselijkheden roepen is simpel. Dat kan elke populist. Dat DOET elke populist.

  Bouterse zei ooit eens publiekelijk: “Als dit land een grote kazerne was, had ik het al lang tot ontwikkeling gebracht”. Wel Bouterse: IK OOK. Maar het is geen grote kazerne. Doe nò!!


  Maak melding

 13. 29 mei 2012

  @Jako,

  In de tijd van dhr. Pronk was dhr. Parisius docent nat/wisk op Moengo. Hij had nog een broer die wiskunde in Parbo gaf en ze woonden te Charlesburg. Een werd later voetbal scheidsrechter.Misschien ben jij van de tijd dat de familie Menzo in Moengo woonden.

  Uniformiteit, qua gelaagdheid, in het onderwijs is en moet een normaal verschijnsel zijn. Hier in Nederland wordt dit goed ingekaderd door landelijk dezelfde eindtermen per schoolsoort, schooltype en schoolniveau. Hierin kan de leerinhoud, de methode, enigszins verschillen.

  Een ander punt vormt het curriculum op de opleidingsscholen van leerkrachten. Dit zal ook eenduidig moeten zijn.

  Het derde punt en voor mij het belangrijkste wordt gevormd door beleidhandhaving.Met ondersteuning van pedagogen, ontwikkelingspsychologen, curriculum schrijvers enz.Zeker een instituut voor curriculumontwikkeling zal belangrijk worden.

  Jammer, dat Suriname hierin weinig deskundigen heeft, terwijl in Nederland voldoende Surineds rondlopen met benodigde capaciteiten. Ook op de Antillen zijn deze mensen te vinden.

  Misschien kan @Esmerald dan helpen bij een curriculum wiskunde of computerkunde en kan ik met ‘strategisch onderwijs ontwerpen’ of met geologie of(……) een kleine bijdrage leveren.

  Ik zie wel dat in de nabije toekomst, ook gezien vanuit het doel van dhr.Eddy Jozefzoon, hier in Nederland, overal in Suriname het geven van onderwijs qua gestelde eindtermen en kwaliteit voor schoolsoort en schooltype hetzelfde zal zijn.
  Voor mij mag het wel verder toegespitst worden op regionale (economische en productie gerichte) mogelijkheden.
  Srika


  Maak melding

 14. @ Srika:

  In de tijd van dhr. Pronk was dhr. Parisius docent nat/wisk op Moengo. Hij had nog een broer die wiskunde in Parbo gaf en ze woonden te Charlesburg. Een werd later voetbal scheidsrechter.Misschien ben jij van de tijd dat de familie Menzo in Moengo woonden.

  Beide broers waren scheidsrechter. Er is hierover een beroemde anekdote (sommigen zeggen dat het echt gebeurd is):

  Tijdens een wedstrijd was de ene broer scheidsrechter en de andere grensrechter. Plotseling vlagde de grensrechter en riep broer “scheids” naar de kant. Vervolgens gaf hij aan dat een speler een rode kaart moest krijgen. Op de vraag van zijn broer wat de reden was zei hij na enige aarzeling: “Hij heeft mama uitgescholden” (waarschijnlijk had hij een “joe ma p*** p***” gehoord) 😉

  Je zegt;”Uniformiteit, qua gelaagdheid, in het onderwijs is en moet een normaal verschijnsel zijn. Hier in Nederland wordt dit goed ingekaderd door landelijk dezelfde eindtermen per schoolsoort, schooltype en schoolniveau. Hierin kan de leerinhoud, de methode, enigszins verschillen.”

  Dat is in Suriname ook zo. In Suriname zijn zelfs de gebruikte methodes (nagenoeg) uniform. Zo ook de eindtoetsen. Ook daar is er een soort “CITO”

  Je zegt: “Een ander punt vormt het curriculum op de opleidingsscholen van leerkrachten. Dit zal ook eenduidig moeten zijn.”

  Ook dat is uniform. Het probleem in Suriname is, dat zwakke scholen niet echt MEER worden aangepakt door de inspectie en dat directeuren die een school slecht leiden niet worden ontslagen. Er zijn nauwelijks sancties. Ze worden soms wel overgeplaatst, maar blijven hun gang gaan.

  Met je derde punt ben ik het roerend eens. Er lopen echter genoeg deskundigen in Suriname rond. Het aloude probleem in Suriname is echter dat de wetenschap van de politiek niet mag doen wat nodig is. Als iemand moet worden weggetrapt, is er altijd wel een partij die hem dekt. Alles mag ongestraft gebeuren in Suriname.

  het moet mij trouwens van het hart dat het Surinaamse onderwijs van zelfs 15 jaar geleden (en misschien zelfs minder) stukken beter was dan het Nederlandse. Dat heeft een toenmalig Nederlands ambassadeur zelf beaamd.

  Het niveau in Suriname was (is?) goed. Het probleem is dat men er niet goed genoeg in slaagt om VOLDOENDE leerlingen op dat niveau te krijgen. De 40% die slaagt doet het in het buitenland goed. We moeten van die 40% 85% maken. Daar zijn betrokken docenten voor nodig. Waar vind je betrokken personeel als niemand nooit gestraft wordt? Ze denken waarschijnlijk, als iedereen de kantjes er van af loopt, doe ik het ook. Waarom moet IK alleen hard werken. geef ze eens ongelijk. Een ambtenaar begint om half negen en is om 12 uur weer thuis. tussendoor is ie nog naar de markt geweest. Een leraar kan dat niet.

  Ik vind dat Suriname in Duitsland, Oostenrijk etc. of de Scandinavische landen of het voormalige Oostblok landen moet kijken. Nederland is al lang geen goed voorbeeld meer, zeker niet tussen basisschool en VWO. het niveau is bedroevend. Vergelijk de Nederlandse schoolboeken van vóór 1980 maar eens met die van nu.


  Maak melding

 15. Mooi gesproken mr. President; weer effe gescoord bij die jongeren uit afgelegen leefgemeenschappen. Maar over een plan van aanpak geen woord.

  In principe is het billijk dat onderwijs voor ieder gelijk moet zijn. Maar als niemand uit de stad of het district naar die afgelegen gebieden wil, wordt het wel moeilijk om onderwijs op gelijkwaardig niveau als in de stad te geven.

  Zo’n 10 jaar geleden het dorp Loka Loka bezocht. Daar was een schooltje van 3 klassen van kinderen in verschillende leeftijdsklassen, terwijl er op dat moment maar 1 onderwijzer beschikbaar was; een man van middelbare leeftijd. Zijn collega had zich ziek gemeld en verbleef al geruime in de stad.
  Ja, dan wordt het moeilijk goed les te geven. De kinderen die op dat moment geen les kregen, zaten er apathisch bij omdat de onderwijzer met een andere groep bezig was.
  Bovendien had de man de angst in zijn lijf vanwege wat problemen met enkele ouders en het feit dat hij er in z’n eentje zat.
  Het binnenland mag dan wel fascinerend zijn maar om onder die omstandigheden er te moeten werken, is een andere realiteit.


  Maak melding

 16. Even wat recht zetten:

  ->Mooi gezegd Blanken laten wat voor hun kinderen als ze er niet meer zijn, wij laten ellende voor onze nakomelingen. <-

  Wel, dan wil ik jullie hierbij teleurstellen dat het helaas allang niet meer zo is. Als je de Nederlandse tv aanzet dan pas zie je in wat voor soort ellende de Nederlanders met elkaar hebben en hoe ze met elkaar leven. Nalatenschap loopt zelfs tot een dieptepunt, waardoor alleen ellende ervan ontstaat. Die tijd is echt voorbij. Blaka's weten niet hoe het echt in holland toegaat. Laat je niets aanpraten hier op de forum. De kinderen die soms alles erven komen later op straat te staan of redden het gewoon weg niet (all-the-way). Het werkt maar even en uiteindelijk moet je toch je eigen brood zien te verdienen. Ik maak van alles mee, vooral bij blanken. Wat voor ullusies hebben de blanken hier? Nederlanders leven op ellende van een andere en van hun zelf.

  Sommige blanken laten wat achter voor hun kinderen. Zo moest het zijn geschreven.


  Maak melding

 17. 30 mei 2012

  @MIDETE,

  Dank voor de reactie.
  Zo kunnen wij ook gericht en ordentelijk met elkaar communiceren.

  Het onderwijsniveau(genuanceerd: het kennisniveau in Suriname) is zeker op havo- en vwo-
  niveau veel beter dan het niveau in Nederland. En dan praat ik hier uit eigen ervaring en onderzoek. Wel vind ik, dat het onderwijs in Suriname al een aantal jaren vooruitgang mist.

  Je hebt ook gelijk dat de onderwijscultuur in Suriname, zeker al zeker 15 jaren, niet meer zo motiverend werk naar de leerlingen toe. Bij een groot deel van de leerlingen zie je dat de intrinsieke motivatie ontbreekt en er geen uitdagende perspectief is, wat leidt tot matige schoolresultaten.

  Maar de doorsnee Surinaamse juf of meester of docent is in vergelijking met wat ik hier in Nederland ziet gebeuren wel goed opgeleid en bevoegd.

  Waar ligt dan precies het pijnpunt binnen het Surinaams onderwijs?

  Ik denk dat wij het antwoord moeten zoeken in de sociaal-economische neerslag van de laatste 15 jaren in Suriname. Er is veel scheefgroei ontstaan binnen de sociaal-economische neerslag binnen de maatschappij van Suriname.Ik denk ook dat dit haar weerslag heeft op het onderwijs, zowel op het micro-, meso- als macroniveau.

  Jaarlijks praat ik met Surinaamse studenten, die hier in Nederland zijn voor studie of een eindexamen. En dan bemerk ik steeds weer de door mij gestelde scheefgroei in relatie tot hun onderwijssucces. In dezen, heb ik het over Hindoestaanse, Creoolse, Chinese, Javaanse studenten. Juli en augustus as. hoop ik weer met een aantal te kunnen praten.

  Ik denk dat de president van Suriname met gelijkheid in het geven van onderwijs mede bedoeld heeft om zeker binnen het proces van onderwijsvernieuwing in Suriname,
  ook die sociaal-economische gelijkheid en perspectief terug te brengen tot aanvaardbare verhoudingen.Ook de verticale onderwijsverhoudingen zullen aangepakt moeten worden. @Midete, op dit punt heb je gelijk.

  Aan deze onderwijsvernieuwing zou ik graag willen meewerken.

  Ik denk dat ik voldoende naar voren heb gebracht voor eventuele reacties.
  Srika


  Maak melding

 18. Dinsdag 29 mei 2012 om 20:35 uur, door Srika

  “Misschien kan @Esmerald dan helpen bij een curriculum wiskunde of computerkunde en kan ik met ‘strategisch onderwijs ontwerpen’ of met geologie of(……) een kleine bijdrage leveren.”

  Meester Srika,

  Bedankt voor het aanbod maar ik pas.
  U bent de onderwijsdeskundige ikke niet.
  Op het gebied van Informatietechnologie kan ik wel mijn mannetje staan, maar nu effe niet.
  Pas als Suriname in rustigere vaarwateren verkeerd zal ik een bijdrage leveren.
  Het liefs iets met de kleintjes, de toekomstige regeerders van Suriname.

  Maar waarom gaat U niet terug om Suriname te helpen op onderwijs gebied?
  Zo te lezen heeft U goede ideeën.


  Maak melding

 19. @ srika:

  Ik kan je exact zeggen waar het mis is gegaan in Suriname. Kort na 25 februari 1980 hebben we (de meerderheid van de bevolking) onze principes, ons fatsoen en onze moraal aan de kant gezet.

  Alles wat gebeurt is daar het gevolg van. Het heeft momenteel dan ook geen zin om geld te pompen in Suriname.

  Dit doet me denken aan een verhaal dat ik hoorde van een Surinaamse student die in Nederland woonde en zelf met moeite de eindjes aan elkaar kon vastknopen. Hij had 3 weken had kromgelegen en in de supermarkt gewerkt om wat geld voor zijn broertje in Suriname te sturen. Die ging het geld ophalen en liep meteen van de cambio naar de duurste pata (gymschoenen) zaak in Suriname 200 m. verderop en kocht MET AL HET NET GEKREGEN GELD een mooie pata. Dit terwijl hij zelf ook niet te vreten had.

  Wat moet je met zo een mentaliteit? Sommige mensen kan je niet helpen. Jammer genoeg zijn er e veel van dat soort mensen in Suriname. Die trekken de rest omlaag.

  Zolang het principe van moreel leiderschap niet wordt toegepast, zijn we verloren. Suriname heeft iemand nodig die een intellectueel EN moreel overwicht heeft op zijn omgeving. We hebben een goed geschoolde leider nodig met fatsoen, moraal en visie. Bouterse heeft geen van deze dingen (wenselijkheden roepen is niet hetzelfde als een visie hebben) en kan Suriname dus nooit tot grote hoogte brengen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.