Surinaamse oppositie wil ook met EU praten over amnestie

74

PARAMARIBO, 21 mei – De oppositie wil ook betrokken worden bij de gesprekken van de EU over amnestie. Dit zegt Guno Castelen, parlementariër en voorzitter van de Surinaamse Partij van de Arbeid, SPA. Als de EU-missie eind mei een bezoek aan Suriname brengt, is dat een goede gelegenheid. De oppositie wil haar visie geven op de amnestiewet en de gevolgen. Van landverraad is geen sprake.

Onder meer president Desiré Bouterse en parlementariër Rabin Parmessar vinden van wel. Beiden zeggen zich ervoor te schamen dat Surinamers hun land lopen te bekladden in het buitenland. Volgens Casteleh is het een kwestie van informeren. Dit is gedaan bij onder meer de Interparlementaire Unie. Nu is de EU schriftelijk gevraagd om gehoord te worden. De missie wil informatie van de regering over de amnestiewet. Het betreft de zogenaamde Artikel 8 dialoog.

Artikel 8 van het Coutonou-verdrag maakt overleg over mensenrechten mogelijk. Het verdrag regelt de betrekkingen tussen de EU en voormalige kolonies in de ACP-groep. De oppositie is vastberaden zowel de samenleving als het buitenland te informeren. “Al willen zij onze telefoongesprekken met het buitenland afluisteren of volgauto’s inzetten, wij strijden met onze burgers door voor rechtsstaat en democratie. Wij laten ons niet intimideren”, aldus Castelen.

Bekijk ook:

74 REACTIES

 1. In een “democratisch” land zou dit geen probleem mogen zijn. Hoezo ben je dan een landverrader???
  In dit geval wordt er juist loyaliteit aan het land en de democratie getoond. Niet aan de mensen die tegen democratie zijn.


  Maak melding

 2. Ik ben het eens met Vreedzaam_Suriname

  Juist kan de regering tonen hoe democratisch ze zijn… juist kan men deze situatie ombuigen naar iets positiefs… nabestaanden van de dec moorden kan je toch geen landverraders noemen lijkt mij ???

  ”Artikel 8 van het Coutonou-verdrag maakt overleg over mensenrechten mogelijk.”

  Waarom mag men van deze mogelijkheid geen gebruik maken? Zonder de stempel landverrader te krijgen…. komt bij mij ernstig over..


  Maak melding

 3. Zolang deze regering blijft roepen dat Suriname een democratisch land is en blijft volhouden dat de amnestiewet democratisch is aangenomen, mag de oppositie volhouden dat dit níet zo is!
  Alleen in een dictatoriaal land willen leiders niet dat er “meegekeken” wordt vanuit het buitenland.
  Ik zie het probleem niet: alles gáát toch democratisch? 😉


  Maak melding

 4. Kon ik maar ook bij hen zijn! had maar ook een stem tesamen met hun!! Oh, jooooo!!! De wereld zou ik wel klein krijgen! en op naar de gerechtigheid!! De gerechtigheid zou eindeloos zijn zege vieren.


  Maak melding

 5. “De oppositie wil ook betrokken worden bij de gesprekken van de EU over amnestie”

  Bovenstaande zegt dus Castelen. we weten inmiddels ook dat er een veel agendapunten vooral zaken die Suriname ten goede kan komen. het mensenrechten agendapunt behelst zeker niet alleen amnestie.

  Blijkbaar is het de bedoeling van deze landverrader en DNA vervalser om amnestie prominent op de agenda te plaatsen.

  Waarom zou de oppositie niet bij de andere agendapunten aanwezig willen zijn?

  Nee, deze fronters zijn inderdaad landverraders en vijanden van het volk. deze castelen is daar duidelijk het bewijs van, deze man heeft zichzelf een contract laten aanbieden van 10 jaar lang met een opzegtermijn van 6 jaar. deze man verdiende behalve zijn vergoeding als DNA lid, ex-minister ongeveer 5000US dollar aan een zelf gecreerde baan als commercieel directeur.

  Nee de oppositie mag nooit meedoen met amnestiebespreking, hun doel is duidelijk Suriname zwart maken zoals het gelaat van castelen.

  Stelletje landverraders.


  Maak melding

 6. Kijk dat jullie tegen bouta zijn ok maardit gaat te ver.
  Heeft niks met democratie te maken maar met een regering die een land vertegenwoordigd.
  Het is compleet belachlijk.
  Stel :de coalitie vvd cda pvv vormen een delegatie dan kan de oppositie sp pvda grlink enz enz toch niet aanschuiven.
  Dan ben je officieel bananen republiek.
  De nabestaande worden serieus misbruikt voor politieke doeleinden.
  De front coalitie doet als of de slachtoffers terug gaan komen.
  Toen ze aan de macht waren deden ze geen moer en in eens staat democratie hoog aan het vaandel.
  Als ik nabestaande was had ik jullie opgedonderd.
  Niet over de lijk van mijn dierbare.
  Men vergeet ,al zou bouta veroordeeld worden moet suriname verder maar de indruk die je hebt nagelaten is een smet voor altijd.


  Maak melding

 7. Grijp deze kans Oppositie leden, en laat de wereld weten dat wij,de rechtgeaarde surinamers, de aanname van het bouterse amnestie wet ten zeerste afkeuren.Laat de wereld weten dat deze walgelijke wet ons door de keel is gedrukt en dat een ieder die zijn of haar misnoegen uit ,uitgemaakt worden als te zijn ‘staatsvijanden’ door niemand anders dan de pseudo president van Suriname zelf en wel vanuit een publieke podium .Begin bij het begin…begin bij 25 februari 1980 tot heden.
  Maak de EU-missie duidelijk dat de rechtgeaarde surinamers bevrijdt willen worden van de kwaal bouterse en zijn meelopers. Ook de indieners van het walgelijke amnestie wet en degenen die ervoor gestemd hebben ,samen met Somohardjo en Brunswijk moeten gestrafd worden .
  Help Suriname, EU, Help ons.


  Maak melding

 8. AFU SENSIE bevestigd met zijn posting voor de alkweer dat hij geen CENT voor zijn snufferd waard is.
  En Suriname kan niet zwarter gemaakt worden in het buitenland want dat zijn ze al.


  Maak melding

 9. Het gaat niet om de nabestaanden!!!! Het gaat om de DEMOCRATIE van het land! In een democratisch land zou de regering zich nooit mogen bemoeien met de wetgevende macht. De zaak was al goed en wel begonnen.
  En opeens wordt er amnestie voorgesteld??? Waarvoor? Voor daden die hij nooit gepleegd heeft???

  Wat een stelletje idioten! Mensen die woorden als landverraders en staatsvijandejn in hun mond nemen. Het enige wat je hier leest van die mensen, zijn papegaai napraat van hun “baas”. Sterke overeenkomsten met nazi duitsland?

  @ Blakamang. Fijn dat je de coalitie in Ned met die van Su vergelijkt.. Wil je dan ook zo eerlijk zijn, om het door te trekken?? Als er hier in Ned net zo openlijk tegen de amnestiewet zou worden geprotesteerd… Zou niemand en dan ook niemand het in hun hoofd halen om de wet toch door te zetten. Laten we het dan al hemaal niet hebben over iemand als Bouterse de mogelijkheid geven om president te worden. Want let wel!! Hij was geen presidentskandidaat. Dus Blakamang… Denk verder na..? AUB.


  Maak melding

 10. Aldus sprak hierboven de democraat Ray.

  Ray vergis je niet de EU is een democratisch instituut en ze weten dat DNA leden gebruik hebben gemaakt van hun mandaat als volksvertegenwoordiger om Amnestie aan verdachten te verlenen. Dit allemaal is gebeurd conform democratische spelregels en transparant.

  Als DNA leden zoals castelen niet mee eens is, met de democratische spelregels, geeft dus aan met wat voor soort figuren wij in Suriname van doen hebben.

  In een democratie kan een minderjheid nooit bepalen wat er gebeurd, front is een minderheid. de meerderheid heeft voor amnestiegekozen.

  Nogmaals deze mensen gedragen zich als landverraders.


  Maak melding

 11. Ik ben het met “Zucht” eens. Niets gaat in Su zoals het zou horen.. Met deze actie laten ze juist aan het buitenland zien, dat er nog wat weldenkende mensen in Su zijn die willen vechten voor een Democratie.


  Maak melding

 12. Vreemdzaam_Suriname hoe komt het dat jullie zo slecht zijn geinformeerd.

  ter informatie.

  De regering bemoeit zicht niet me de rechterlijke macht. de regering is geen partij in deze hele amnestie.

  De Volksvertegenwoordiging (DNA), is het hoogste orgaan in het land en de rechterlijke macht als de uitvoerende macht (regering) hoort wetten uit te voeren van dit orgaan.

  zucht sorry ik heb besloten vandaag niet te reageren op slaven en ezels, nu heb ik begrepen dat jij allebei bent, je eigen woorden nochtans.


  Maak melding

 13. het heeft te maken met de toekomst van ons land

  door die amenstiewet worden we op de vingers getikt door VN. En we lopen ontwikkelings mogelijkheden mis. Dus in belang van het land is het noodzakelijk om dit gesprek te voeren


  Maak melding

 14. Een internationaal veroordeelde, hoofdverdachte, drugshandelaar gaat nu verkondigen dat anderen die nimmer met justitie zowel nationaal als internationaal in aanraking zijn geweest, zij Suriname lopen te bekladden. Hoe achterlijker wil je het nu hebben. Ik zou me schamen met diverse amnestie wetten in mijn zak om zulke beweringen te uitten. Walgelijke vertoning.
  Een stap terug zou hier op zijn plaats zijn maar wat krijgen we te zien, een show op een plein en wat geschreeuw.


  Maak melding

 15. @Afu Sensie
  @Afu Sensie
  Je moest geweten hebben dat de amnestie kwestie niet door de voltallige DNA leden ingediend en tevens als aangenomen verklaard werd in meerderheid. Elke wet dat in behandeling wordt genomen neemt enige tijd in beslag alvorens het aangenomen wordt.Overal ter wereld worden eerst debatten gevoerd soms ook hevige ,uitstel wordt ook verleend en het gebeurd niet zoals in Suriname wij getuige van zijn geweest .Het is alleen maar mogenlijk geweest in Suriname een wet in werking te doen treden zonder dat degenen die niet mee eens zijn, gehoord werden.De Dna leden zitten daar om het volk te vertegenwoordigen in zijn geheel.Hoe komt het dat alleen naar de dna leden geluisterd worden die je de meelopers kan noemen van crimineel Bouterse?
  .
  De landen die niets geven om een parlement of DNA dat zijn landen als Cuba, China en Venezuela waar je de wet opgelegd krijgt en je moet durven je mond open te doen om te protesteren. Deze landen zijn je baasje geliefd waar de bewoners letterlijk monddood verklaard kunnen worden.Wij zijn Surinamers en wij gaan protesteren net zo lang totdat wij jou baasje hebben weggewerkt.


  Maak melding

 16. Het is inderdaad niet gebruikelijk dat de oppositie praat met de EU. Maar uitzonderingen moeten in dit geval mogelijk zijn. Is de hele amnestie kwestie zoals deze tot stand is gekomen niet bizar??? De regering van Suriname heeft zichzelf hiermee in het buitenland belachelijk gemaakt. Niet de oppositie!


  Maak melding

 17. Alleen de coalitie mag deelnemen in de besprekingen met EU. de oppositie mag op afstand gaan luisteren. Alleen de regering van suriname mag de EU toespreken. Het is immers een formele officiele vergadering? Met wie anders zal de EU willen praten als niet de huidige regering van Suriname? De oppositie is duidelijk bezig de democratie te vertrappen om haar zegje en standpunten de boventoon te laten voeren. Dat doe je in het parlement, maar niet in een vergadering met de EU. Wat de oppsitie nu doet getuigt van haar dictatoriale attitude om het steeds voor het zeggen te hebben. Het is duidelijk te zien: het NF vertrapt de democratie driedubbel maal onder hun vieze voetzolen. Een ieder surinamer moet dit kunnen opmerken. Het NF werkt zelf misdadigheid in de hand…


  Maak melding

 18. Ray,

  Je bent de kluts kwijt.

  Wist je dan niet dat er debatten in Suriname hebben plaatsgevonden in de DNA. De oppositie heeft genoeg spreektijd gehad.

  geen enkele wet hoeft door alle DNAleden ingediend te worden, wat bezielt je eigenlijk?

  De amnestiewet is aangenomen met een meerderheid 28 Voor en 13 Tegen, sommige coalitieleden hebben niet gestemd.

  Dat is democratie in optima Forma, zo werkt het. De discussies kon je elke dag op Radio horen, vraag maar aan mensen in Suriname, hoe Santokie, castelen, Randjietsing allemaal tekeer gingen en daarna mocht iedereen stemmen.

  Je verteld dus alleen maar koeterwaals en pertinente leugens ray, je bent een echte fronter, zoveel is ons duidelijk.

  Jullie fronters leven in strijd met de waarheid.


  Maak melding

 19. @AFU SENSIE: Een zeer wijs besluit al was het alleen maar omdat je zelf niks zinnigs te melden hebt,je opmerkingen geen toegevoegde waarde hebben, en je de discussie niet aankan…………


  Maak melding

 20. @ Afu Sensie,
  Je weet bliksemsgoed dat die debatten er puur voor de vorm waren. Die wet was binnen 1 week erdoor heen gejast terwijl de behandeling van andere wetten vele maanden en jaren lang duurt.
  Suriname pretendeert een democratische rechtstaat te zijn, democratie is niets meer dan de dictatuur v.d. toevallige meerderheid terwijl een democratische rechtsaat rekening houdt met de minderheid en de macht v.d. staat gebonden is aan het recht.
  Als een meerderheid voorstander zou zijn om een bepaalde groep af te knallen zou dat democratisvch gerechtvaardigd zijn maar volstrekt in strijd zijn met de rechtstaat.
  Domme figuren zoals jij moeten dus maar eens naar school gaan i.p.v. met NDP bullshit propaganda verhaaltjes aan te komen dansen.


  Maak melding

 21. Ray, zo dus alles wat die fronters te berde hebben gebracht was voor de vorm?

  Ok, waarschijnlijk heb je dit ook gemist.

  het ging in deze niet om een nieuwe wet, maar om een aanpassing op een bestaande wet, dus kan dit sneller, het zou ook binnen 1 dag kunnen. Ze hebben alleen de beging datum gewijzigd, meer niet. We hebben het hier dus over een bestaande wet, die al in werking was. Dat zal de regering de EU ook duidelijk maken hoor.

  “democratie is niets meer dan de dictatuur v.d. toevallige meerderheid terwijl een democratische rechtsaat rekening houdt met de minderheid en de macht v.d. staat gebonden is aan het recht.”

  Er wordt weldegelijk rekening gehouden met de minderheid, maar die mogen ook in een democratische rechtstaat niet voor de meerderheid bepalen. de meerderheid bepaald, punt uit.

  Ga maar lekker door met je kronkels.


  Maak melding

 22. Het is heel goed dat de EU ook de kant van het verhaal hoort van de oppositie, omdat juist de coalitie baat hadden bij die omstreden amnestie wet vanwege hun moorddadige president, die een grote vloek voor het land Suriname is, en dat weet de EU maar al te goed.
  Want het waren immers die grondrechtenschenders van die paarse bende in de assemblee, die niet wisten om zo snel mogelijk die wet door te drukken, terwijl het 8 dec. strafproces op het einde liep, en dat betekend gewoon inmenging in een strafproces wat al bij de rechter loopt en niks anders, zoal die paarse bende anders willen doen geloven.en dat zal nu ook blijken uit diverse rapporten die Internationaal gaan uitkomen.


  Maak melding

 23. Indien sprake is van democratie dan kent & erkent de oppositie in deze zijn rol!!!

  Als echter blijkt dat het land in de ‘fik’ gestoken wordt a la Codjo & Co, (lees Dada Lonnie Somo)dan is een krachtig stem niet meer dan fatsoen tegen DEZE VIJANDEN VAN DE STAAT!!!


  Maak melding

 24. Trouwens heel mooi want Suriname zal de EU met de uitspraak van de rechtbank confronteren nl. de Amnestiwet heeft geen enkel internationaal verdrag of wet geschonden en heeft ook de Surinaamse grondwet niet geschonden.

  Ja meneer de EU waarover wilde U nog praten wat betreft de amnestiewet.

  Wat wil castelen dan nog gaan vertellen.


  Maak melding

 25. Laten die NDPers van die paarse bende het artikel van Starnieuws gaan lezen, van de internationale instituten betreffende de consequenties van de aanname amnestiewet, en die hielenlikkers van Panka, en Missikaba, en die mislukte jeugparlementarier Bouva, de grootste gronwetrechtenschenders, misschien gaan ze nu beseffen wat ze allemaal teweeg hebben gebracht, met hun ondoordachte daad.


  Maak melding

 26. @Afu Sensie
  Jij bent te dom om een discussie mee te beginnen.

  Gewoon even uit nieuwsgierigheid.
  Waarom heeft je baasje amnestie nodig geacht voor zich zelf en zijn handlangers ?Was het een noodzaak of voor persoonlijk gemak?


  Maak melding

 27. Jullie verliezen realiteit.

  De regering is dictatoriaal toch!
  Vitesse is onderweg nu zo faya faya om deel te nemen aan de parbo cup.
  Stagiaires aantal blijft toenemen.
  Reisprogamma s blijven suriname promoten.
  Denken jullie nou echt dat nl haar ingezetenen in gevaar zou brengen!
  Waar blijft de negatief reis advies.
  Niemand neemt jullie serieus puur omdat er vies wordt gespeeld.
  Oppositie is gewoon zielig.
  Je beschuldigd voor afluister praktijken zonder bewija..
  1 woord zielig


  Maak melding

 28. De Surinaamse Regering heeft wel een heel raar beeld van de EU en zijn regeringen.
  Volgens mij kennen ze elfs de onstaansgeschiedenis van de EU niet.
  Laatstaan van de BeNeLux en de Kolen en Staal Gemeenschap 🙂 🙂

  Zelfs de benoeming van Bouterse als president van Suriname is een schending van de grondwet van Suriname.
  Misdaad loont in Suriname maar niet in de EU.


  Maak melding

 29. 2 maanden terug zei parmessar dat hij de namen heeft van de oppositieleden die gesprekken voeren met politici in het buitenland.

  Nu zegt castelen dat gesprekken worden afgeluisterd wanneer sommige surinaamse politici gesprekken voeren met buitenlanders.

  sa e psa dja jongo?


  Maak melding

 30. Dit is toch schandalig en ongehoord dat de oppositie,een kliekje landverraders, zich opdringt aan de EU. De Europese Unie mag zich niet bemoeien met de binnenlandse aangelegenheden van Suriname.Laat de EU zich maar bemoeien met de binnenlandse aangelegenheden van China, een land met miljoenen politieke gevangenen.Maar nee dat gaan ze niet doen omdat China hen de nek omdraait.De EU heeft de Chinese financiële steun hard nodig.


  Maak melding

 31. Ik denk dat de oppositie als ze dat willen dit ook moeten doen, waarom niet. Kan toch geen kwaad, of wel, volgens mij is het hun goed recht. Wat er uit zal komen
  ja, dat weten we niet. Ik denk zelf en dat heb ik vaak
  al aangegeven, deze wet is er, en zal niet worden teruggedraaid, stel dat, vul dan maar in wat er dan gebeurt. Er zal discussie zijn, overleg, onderzoek, een hof die nog ergens vandaan moet komen etc , en dan de tijd die maar doortikt, en tikt……..


  Maak melding

 32. zal hij ook aan de eu vertellen dat dit een aanpassing is van een bestaande wet waar hij toendertijd ook heeft ingestemd en waarom hij nu tegen is,ik hoop dat hij de eu kan overtuigen dat dit geen politiek steek spel is want zelf een leek ziet dat.


  Maak melding

 33. @lange, je kan deze wet niet kan vergelijken met de vorige wet omdat die van toen noodzakelijk was om de vrede te bevorderen na een bloederige oorlog. Is er in 2012 sprake van oorlog?

  in 1989 wel ja. toen werd de eerste amnestiewet gemaakt


  Maak melding

 34. Dit is de meesterlijkste set van de oppositie tot nu toe;ze moet behalve met de EU ook een gesprek met de ACP aanvragen.
  Als je niets te verbergen hebt …. laat ze maar praten,toch?
  Als je niet schuldig bent,is amnestie ook niet nodig,toch?
  Als jouw toespraak niet opruiend was en het Surinaamse volk niet verder uit elkaar heeft gedreven,zal alleen in jouw voordeel beslecht worden tijdens het gesprek met de EU,toch?
  Dus waar maak jij je nou zorgen over?
  De regering kan dit gesprek ook niet verbieden;ze zit dus goed klem!


  Maak melding

 35. dus met andere woorden blijft de oude amnestie wet wel rechts geldig of wordt de hele wet terug gedraait daar gaat het om er zijn misdaden gepleegd dus niets is goed te praten, maar dan had de vorige regering moeten weten dat dit zou gebeuren, tijdens een militaire regime is er altijd sprake van oorlog omdat de tegen staander op allerlij mannieren zal proberen de militairen weg te schieten is nooit goed te praten wat er is gebeurd maar voor de vooruit gang van het land ben ik voorstaander van vezoening en waarheid tot nu weet ik niet wat de ware toedracht is van 8december jammer dat dit in ons land is gebeurd.@sanjay.


  Maak melding

 36. Afu sensie heeft de juiste bijnaam gekozen,of werd je al zo genoemd door vrienden en kennissen of familie.
  Want meer dan een halve cent zit er niet in je,je bent olie dom man.


  Maak melding

 37. Een grote verzoek aan de President D.D.Bouterse voor het organiseren van een verzoening/eenheid dag zo snel als mogelijk tussen Regering/Coalitie, Oppositie Nieuw Front (en Vakbond Leiders) op staats kosten.
  Bij voorbeeld; Locatie: NIS
  Mannen zijn vrouwen mee brengen en Vrouwen haar mannen.
  Samen eten, drinken(geen sterke dranken) zingen, lachen, omhelzen, dansen, gezelligheid maken en in het Surinaams belang praten.(Dit kan ook jaarlijks herhaald worden)
  Zelfs had de EU eerder de verzoening tussen Coalitie en Oppositie aangekondigd. Ik denk dat het nu moet gebeuren
  Tijdens de afgelopen Verkiezing in 2010 was een Regering gevormd tussen NDP/MC en een halve Nieuw Front(VA+MC).
  Alle NF Leiders waren Geheime Nationalisten geweest.
  De heren Venetiaan.R en Sardjoe.R hadden hun eigen partners VA en MC uit hun NF combinatie weg gehaald om de verkiezing te verliezen, maar maar maar om Suriname te winnen.(Want als NF de verkiezing gewonnen hadden zou Nederland Suriname hebben overgenomen).
  Zelfs hadden de heren Somohardjo.S en Santhoki.C gestemd voor Mevr Jenny Simons, waardoor zij gekozen was tot DNA Voorzitter.
  Mr Castelen moest op treden als een soort camouflage systeem(markeren op stembiljetten), waardoor niemand dat kon achterhalen.
  Note; Als er geen verzoening komt of geen eenheid gevormd wordt zal er ook geen 100%, geen 100%, geen 100% rust, geluk en vrede in dit mooi land Suriname te merken zijn.


  Maak melding

 38. Afu Sensie sa ju e du dja mang?? Schande en nogeens schande! verdwijn toch van deze forum. Je maakt je zichzelve te belachelijk. Hecht een beetje eigenwaarde aan je zichzelf a.u.b.!!


  Maak melding

 39. Ik wou het volk van Sur duidelijk maken dat Nederland 100% bemoeid had met de Rechtstaat van Suriname ivm 8 dec straf proces.
  Nederland had via Mr Para een advies van beoordeling achter gelaten bij de Krijgsraad als een opdracht die zij moest uitvoeren, maar gelukkig dat de Coalitie Amnestie wet had ingevoerd en de Krijgsraad ook een juiste beslissing had genomen. Nederland had een mooie val geplaatst maar mislukt (correctie vorige reactie ipv MC moet het AC zijn).


  Maak melding

 40. Iedereen op deze aard heft het volste recht zich uit te spreken als fundamentele mensen rechten geschonden worden want het gaat iedereen aan. Om die reden is ook de verklaring van de “Fundamentele rechten van de mens” op gesteld en een ieder die daarmee in strijd handeld mag, nee moet op zijn gedrag aangesproekn worden en iedereen in zijn omgeving heft het volste recht aan die gesprekken deel te nemen.


  Maak melding

 41. Maak je van jouw land geen bananenrepubliek, als je een ‘granaatwerper’ en moordenaar van een winkelier gratie verleent, omdat het jouw kweekje is? Gedraag je je niet als een gewetenloze caudillo, die zijn criminele zoon tot hoofd van een prive-militie maakt? Heeft de president zijn land al niet veel eerder te schande gemaakt, door het tot narcostaat te transformeren? Denkt de president, dat het buitenland net zo idioot als zijn achterban is en niet inziet, dat de amnestiewet slechts in elkaar geflanst is, om hem te vrijwaren van bestraffing voor door hem gepleegde misdaden tegen de menselijkheid? Zo kunnen wij nog uren doorgaan mijnheer de crimineel.


  Maak melding

 42. Geen sprake van landverraad! Die eer komt alleen de
  suppletie-couppleger (in opdracht van …..) en tevens
  massa-moordenaar keizer Bigi mofo I en zijn overige
  suppletie-coupplegers waaronder ParaPintoPinas toe!!!


  Maak melding

 43. O, wat zijn mensen dom.Soms is het maar goed om niet te reageren.Weten ze nog steeds niet dat de Amnestiewet een internationaal wet is.Dat Suriname ook lid is van Amnesty International.Dat het hele gebeuren rond de wijziging helemaal in strijd is met de grondwet?Mensen, met ezels kun je niet redeneren, want zelfs het verstand van een koe hebben ze niet.Iemand als Djathkoemar Rajaram, die nauwelijks uit zijn woorden kan komen.Wat ben je echt dom met je plantage nederlands.Ga a.u.b. terug naar de schoolbanken i.p.v. jou baas op te hemelen.Zijn tenen zijn al voor een deel op Santo Boma,alleen zijn hielen hebben jullie nog stevig kunnen vasthouden.Hoe lang zal dat nog kunnen.

  Danitia


  Maak melding

 44. @Sanjay je vroeg je zelf af san e psa wel wel na jaren 80 e tikie sranangsma,maar a boeng gie ding Te joe ede boro na so sanie e mitie joe.En als je lichtgelovig bent dan neemt men een loopje met je.De domme aanhang geloof nogsteeds dat de onzichbarehand een toverstok is
  en dat DiDiBrie zonder iets gedaan te hebben 1 miljard heeft gespaard hahahahahaha hoe dom moet je niet zijn om dit te geloven.De domme aanhang gelooft ook heilig in de positieve werking van de amnestiewet a no lau ie moeslau na joe kop.Ai baja mi gado.Odi odi.
  Glenny.


  Maak melding

 45. Elke dag komt Bouterse ontelbare malen op de verschillende T.V. stations vragen dat we van het land Suriname houden, in een adem zegt hij verder dat hij ons niet vraagt om van hem te houden. Nu houdt de oppositie blijkbaar niet van hem en dat werd alleen maar erger toen zijn knechtjes Missiekaba, Bouva en de rest ervoor zorgden dat hij amnestie kreeg (naar eigen zeggen heeft hij daar ook niet om gevraagd) en dan mag dat niet aan de EU verteld worden. Wat is dit nu weer voor tegenstrijdig gedrag?


  Maak melding

 46. Radjkoemar Rajaram onze fake Hindustaan……. maakt zich met elke posting meer belachelijk door zijn betaalde NDP propaganda.


  Maak melding

 47. Het is best wel leuk om te zien hoe Afu Sensie verstrikt raakt is zijn eigen dogmatische leugens en bedrog hahahahaaa.
  Aan de ene kant heet het democratie en aan de andere kant is het verraad, bekladden en allerhande onzin.
  Degene die proberen recht te praten wat krom is, komen hun zelf wel tegen .


  Maak melding

 48. ff kijken of die R Rajaram een fake hindu is!!

  Eh Rajkoemar mere khayal se oppositie ke mohallat milna chahiye Eu se batyane ke liye!!

  Aap ke kya bichar hai? 🙂


  Maak melding

 49. Sommige mensen, waaronder Afu Sensie, schijnen niet te beseffen dat democratie meer inhoudt dan louter een numerieke meerderheid in het parlement.
  Allereerst biedt de Grondwet een verbod op bemoeienis met zaken zie onder de rechter zijn. Daarnaast mogen wetten niet in strijd zijn met de Grondwet, noch met internationale verdragen.
  Het oordeel van de Krijgsraad hierover is overigens allerminst een vaststaand feit. Laten de internationale rechtscolleges zich hier eerst maar over uitspreken.


  Maak melding

 50. Dinsdag 22 mei 2012 om 10:04 uur, door Gino
  Eerst was het dat de rechter niet gehinderd moest worden in het bepalen van haar oordeel aangezien je geloof had in het oordeel van de rechter in en de rechtstaat. Maar nu het oordeel van de rezelfde rechter jouw en jouw smaldeel niet bevalt is zij niet meer capabel een zuiver oordeel te vellen en moeten ineens internationale rechtscolleges zich hier eerst maar over uitspreken. Wat is de volgende stap. Als die tot hetzelfde oordeel komen, zal je dan het recht in eigen hand nemen omdat die ook niet het oordeel dat jij rechtvaardig vindt genomen hebben. Jouw recht bestaat volgens mij uit een uitspraak die JOUW welgevallig is en niets anders.


  Maak melding

 51. Er zit niets anders op. Het NF neemt al het recht in eigen handen om hun demonische standpunten door te drukken. Zij zijn hun eigen recht en wet. Zij hebben de grondwet niet nodig. Want zij zijn de goden van de intellectuele surinamers die het goede niet meer van het kwade kunnen en willen onderscheiden. Waarom kan niemand zien dat de toenmalige burgerregering, het NF, vervalt in een demonische dictatuur? Niet alle dictatuur is slecht, maar van het NF onder het mom van democratie en rechtstaat, is er moreel verval in alle bedoelingen van het NF van A tot Z. Ik ben benieuwd hoe ver zij gaan komen om hun wil door te drukken. Op den duur moet deze groep daadwerkelijk bestraft worden voor landverraad en het zwart maken van hun eigen land, door alleen maar een klein deel van de zwarte bladzijde van Surname op te blazen als te zijn de wreedste misdaad in heel de wereld. Zij kunnen geen Surinamers zijn. Want zij houden niet van hun land. Als zij werkelijk de internationale verdragen goed hebben doorgenomen, dan hebben zij het volk kunnen vertellen dat misdrijven tegen de menselijkheid inhoudt een grootschalige moord op burgers, militairen en politie en niet slechts van 15 mensen. Met andere woorden, het NF heeft in het openbaar openlijk en zonder schaamte GELOGEN voor het volk van Suriname. Nu gaan zij proberen die leugens te verdedigen bij de EU, dat als zij de kans krijgen. Onverbeterlijk zijn zij… echt onverbeterlijk… een schande voor alle surinamers…


  Maak melding

 52. Wij weten al te goed wat Europa en met name Spanje betekend heeft voor de autochtone Indiaanse bevolking van dit toentertijd ongerepte continent. Wij weten ook welke sporen van geweld deze mensen hier hebben achtergelaten in daarop volgende eeuwen. Het gaat in deze om exact dezelfde mensen. De Surinaamse oppositie gaat derhalve bij de duivel te biecht. Wie is er naief??????? Dat zegt alles over dat samenraapsel, voortgekomen uit rest- en toegegeschoven aalmoes/zetels!


  Maak melding

 53. de indianen-oorlog onderling was niet mals,
  de stammenstrijd in afrika idem-dito,
  de mahabharata in india evenmin,

  de mensheid in al haar bloedglorie!!!!


  Maak melding

 54. @RoyC, in iedere democratische rechtstaat bestaat de mogelijkheid van appel op een uitspraak van een rechter in eerste aanleg en daarna zelfs ook de mogelijkheid om internationaal rechtscollege te raadplegen wanneer het gaat om zaken die het nationale overstijgen. Ook dat is democratie!
  En geloof me, de nabestaanden zullen er alles aan doen om bij een vonnis van de krijgsraad die hen niet welgevallig is de zaak te laten toetsen door de internationale rechter, nadat de nationale rechtsmiddelen zijn uitgeput. Suriname is niet voor niets partij in verschillende multilaterale overeenkomsten.


  Maak melding

 55. De zogenaamde oppositie in Suriname bestaat uit een verzameling oude elite, de futuboi-redimusu’s van Nederland. Deze verzameling anti-Surinamers hebben allemaal een gemeenschappelijk doel: het wegwerken van Desi Bouterse. Het gaat hen niet om 1980 of het zogenaamde “leed” van de nabestaanden. Het gaat hen om hun afkalvende macht te consolideren. Desnoods met hulp van het buitenland. Helaas voor hen hebben de positieve ontwikkelingen in Suriname hun ambities ingehaald. Bouterse doet het goed en het volk staat klaar om hem bij de volgende verkiezingen een nog groter mandaat te geven.
  Bouterse heeft gelijk wat de oppositie betreft. Deze verzameling rancuneuze redimusu’s staan voor alles wat verraad is. Ze zijn bereid voor macht hun eigen moeder te verkopen. Zij zijn het die het begrip democratie willen misbruiken door er een eigen interpretatie aan te geven. Ze zullen echter moeten accepteren dat het over en uit is met koloniaal gedrag en koloniale conditionering. Door Bouterse is het volk bewust geworden en de totale psychologische oorlog tegen het nieuwe bewustzijn van de gedekoloniseerde Surinamer is gedoemd te mislukken. Heel logisch eigenlijk als men bedenkt dat veel van deze pogingen om het Surinaamse volk en alles wat Surinaams is te te demoniseren en te demoraliseren, van zwaar mislukte schizofrene SuriNeds komen. Maar Suriname staat klaar om de strijd tegen de anti-Surinamers met alle middelen te voeren. Suriname voorwaarts!!!!!!


  Maak melding

 56. @GINO: Heldere uiteenzetting. en dat is ook dat de waarheid en niets anders dan de waarheid.
  Dat kan je de NDP kuddedieren niet wijsmaken, en ze kunnen het ook niet helpen het ligt aan hun IQ.


  Maak melding

 57. “Patriottisme is het laatste toevluchtsoord voor uitschot: wie geen morele principes heeft, schaart zich in de regel onder een vlag” (Umberto Eco, de begraafplaats van Praag).

  Bovenstaande uitspraak is van toepassing op de criminelen-aanbiddende en moreel verrotte NDP aanhang. NDPers hebben altijd de mond vol over nationalisme en ze houden ervan om hun critici te bestempelen als zijn landverraders, staats- en volksvijanden, redimusus en nog meer van dat soort achterlijke bullshit.

  Dit doen ze om te verhullen dat hun partij (NDP) zich net zo hard schuldig maakt aan corruptie en nepotisme als de zogenaamde oude politiek. Niks ‘nieuwe politiek’ dus. Bovendien hebben ze er geen probleem mee dat moordenaars en folteraars ongestraft wegkomen met hun misdaden alleen maar omdat die moordenaars de leiders zijn van hun partij.

  Wat ze ook zeggen die feiten kunnen ze niet uitwissen. De NDPers kunnen hun critici nog zo veel intimideren als ze willen en ze mogen nog zo veel leugens rondstrooien maar de keiharde waarheid omtrent het criminele karakter v.d. NDP top laat zich niet onderdrukken.

  Echte nationalisten zetten zich in voor de ontwikkeling van het land en volk maar NDPers zijn veels te druk bezig met het vullen van hun eigen zakken en het bevoordelen van familie, vriendjes en politieke aanhangers. Ze zijn dus geen echte nationalisten maar pseudo-nationalisten.
  Bovendien is het gebruik maken v.d. vrijheid van meningsuiting om kritiek te leveren op foute handelingen van de machthebbers de hoogste vorm van nationalisme. Als NDPers hun critici zwart willen maken, willen intimideren en bedreigen dan bewijzen ze slechts dat ze een stelletje neppe nationalisten zijn.

  Ik maak me niet druk om intimidaties komende uit de hoek v.h. NDP tuig, ik blijf zeggen wat ik wil vooral omdat het gaat om de keiharde waarheid. Blaffende honden bijten toch niet bovendien bezit ik de middelen om mezelf te kunnen verdedigen en ben ik ook bereid om ze te gebruiken voor het geval de NDPers het in hun domme hoofd halen om mij kwaad te willen doen met hun vuile poten. Ik raad iedere criticus v.h. NDP bewind aan om hetzelfde te doen, een voorbereid mens telt immers voor twee.


  Maak melding

 58. @ Gino, het juiste antwoord is al duidelijk door jou gegeven.

  @ Ray2.Mijn petje af voor jou.Daar is al veel gezegd.

  Zij eisen het vertrek van Bischop de Bekker en Pater Karel Choennie.Wat een brutaliteit zeg.Het volk heeft om hulp en bescherming gevraagd.Het is hun taak om het volk dat bedreigd wordt te beschermen.Wat heeft die valse profeet van de ndp gedaan?Wie en waar moet het volk hun beklag doen?Hebben zij het volk niet als “staatsvijand”verklaard. Heeft deze van Holt wel hersens of een hoopje paarse str…. in zijn kop?Lijdt deze niet aan dementie???Is het niet die bout die de opdracht heeft gegeven.Dat doet hij wel vaker.Een opdracht geven en het land uit.Zo was het toch ook met de plotselinge geboorte van de Amnestiewet. Opdracht geven en daarna naar Guyana, Apoera en Latour, de mensen goedkope levensmiddelen beloven.Wacht maar rustig op jullie beurt.Het zal niet lang meer duren.Momenteel zijn ze bezig met de zoon van de PRESIDENT VAN EQUATORIAAL GUINEA.Internationaal is er een opsporingsbevel.Dat gaat de goede kant uit.Internationale regels telt bij deze en geen nationaal of binnenlandse aangelegenheid.Paraman en kudde, worden jullie wakker.

  Danitia


  Maak melding

 59. “Sommige mensen, waaronder Afu Sensie, schijnen niet te beseffen dat democratie meer inhoudt dan louter een numerieke meerderheid in het parlement.
  Allereerst biedt de Grondwet een verbod op bemoeienis met zaken zie onder de rechter zijn. Daarnaast mogen wetten niet in strijd zijn met de Grondwet, noch met internationale verdragen.
  Het oordeel van de Krijgsraad hierover is overigens allerminst een vaststaand feit. Laten de internationale rechtscolleges zich hier eerst maar over uitspreken.”

  Ai baja daar heb je ze weer, ze hebben geen flauwbenul.
  waarover ze het hebben, maar proberen met de ene kronkel de andere goed te spreken.

  Laten ene Gino nemen, die bovenstaande kronkel uit zijn brein heeft gedrukt.

  Gino, een numerieke meerderheid in de DNA is weldegelijk uitvloeisel van het democratisch process. er is gestemd, er is op basis van de uitslag een coalitie gevormd, deze coalitie hoort een meerderheid te hebben in de DNA of parlement en op basis daarvan wordt de President gekozen maar ook beleid gemaakt en wetten aangenomen. Die numerieke minderheid is dus heel en heel erg belangrijk voor de democratie, want zonder een meerderheid zou er dus niet geregeerd kunnen worden. En speciaal voor jou in een democratie kan het dus nooit zo zijn dat een minderheid bepaald.

  verder zegt die guno.

  “Allereerst biedt de Grondwet een verbod op bemoeienis met zaken zie onder de rechter zijn. Daarnaast mogen wetten niet in strijd zijn met de Grondwet, noch met internationale verdragen.”

  Dus jij weet het beter dan de rechter, want die heeft duidelijk gezegd dat de aangepaste amnestiewet niet tegen de grondwet is noch met internationale verdragen.

  Ter informatie, diezelfde grondwet laat het toe dat de DNA (het hoogste orgaan in het land) amnestie mag verlenen, hoe en aan wie men wilt. Zo heeft front in de amnestie wet 1989/1992 zelf opgenomen dat lopende rechtszaken onmiddelijk moeten stoppen, deze artikel staat er sinds 1989 en 1992 in de amnestiewet.

  Geen enkel internationaal rechtscollege zal zich hierover uitspreken, als dat zo was, had men het al gedaan. Snap je het nogsteeds niet.

  Andere keer niet zo hoog van de toren plaatsen, laat je eerst goed informeren, je ontbeert de hoognodige kennis hiervoor.

  RoyC, ja zo werkt het bij die hypokrieten. gino zegt het luid en duidelijk ze gaan niet rusten totdat het welgevallig is. MAW ze willen geen enkele andere uitspraak dan levenslang, en dit zonder enig bewijs.

  democratie en rechtstaat zijn woorden die men gebruikt om hun wil aan de meerderheid op te dringen, als ze hun zin niet krijgen is Suriname geen democratie en ook geen rechtsstaat.

  Nou dan niet, want jullie zin zullen jullie NOOIT krijgen.

  Het is gezegd.


  Maak melding

 60. Ray

  Corruptie en nepotisme heeft de oude politiek uitgevonden en verfijnd. De NDP kan daar nooit aan tippen. Niet vergeten de oude politiek bestaat al 65 jaar en zijn al die tijd vanuit gegaan dat ze de rol van de kolonist mocht overnemen, het land is van hun en ze mogen doen wat ze mee willen.

  waarom denk je dat ze nu als kinderen stampvoetend een herrie maken en drogredenen als amnestiewet gebruiken om chaos te creeren/ Juis ja, ze willen weer aan de macht, want in hun verziekte logica horen zij in het machtscentrum thuis.


  Maak melding

 61. Aan Henk Molenaar
  Eerlijk gezegd geen koper cent en het is mijn burgerplicht om ook mee te doen. Ik ben echt blij dat niemand een vinger naar mij kan wijzen, omdat zweet verdiende geld meer waarde heeft dan oneerlijke(steekpenningen of gratis geld ontvangen).
  Het voorbeeldige gedrag is het belangrijkste in het leven.
  Aan Pasew
  Ik ben geen Hindu, maar een mens zoals alle anderen.
  Ik ben geboren als een Hindu en ik kan niet met de natuur vechten. Ik heb een beetje spirituele kennis om nooit in mijn leven raciaal te zijn. We zijn allemaal kinderen van een God en moeten ook als broeders en zuster gedragen. Zelfs de bakra,s zie ik als vrienden en broeders. Ze hebben in het verleden een vieze politiek gevoerd in Sur en ik wil het probleem oplossen dat het nooit meer gebeurd.
  Mera bicaar hai ki Oppositie sab kuc ke bareme EU se baat kar sakta hai lekin Amnestie ke bareme nahi
  Mucko is desh me shaanti cahiye.
  Aan Mr Castelen
  Democratie is niet in gevaar en
  Rechtstaat is ook niet in gevaar.
  U mag praten over alles, maar niet over amnestie.
  Ik bedel U verstoor het proces niet aub.
  Wij willen vrede en eenheid in Suriname en geen verdeeld heid en djoegu djoegu.


  Maak melding

 62. wat heeft su eingelijk met europa te maken?als wij een overeenkomst met de eu tekenen geef jij toe dat jij nog een slaav van jou vijand ben en dan kom jij nooit uit die mentale en geestelijke slavernij,.als wij een vrij volk zijn dan moetten wij ons er ook naar gedragen en geen hulp van geen enkel europese land verwachten of vragen,,heeft er door de eeuwen heen een europese land ons land opgebouwd?neen,en dat gaan zij nooit doen,,die rotzoi die zij in ons land achter gelaten hebben moetten wij zelf opruimen,wat voor hulp gaan zij ons dan mee helpen?noppes.jij tekent toch ook geen kontrac met de duivel,anders verkoop jij jou ziel voor altijd,,wij hebben geen vrienden in de EU of VN.snap jij het nu of niet.


  Maak melding

 63. @KEM: Ik zou zeggen niet lullen maar poetsen, in plaats van op deze site te zitten bleren, kan je vast je mouwen opstropen en starten met het opruimen van de puinzooi….


  Maak melding

 64. @ kem
  Ik wist het als geen ander dat na Nederland,de EU na deze stap er van langs zou krijgen!
  De vraag is:”Wie volgt”!
  Straks is het de hele wereld!


  Maak melding

 65. wat mij opvalt is dat hier in nederland bouterse door surinamers in een negatief dag licht gezet word,,moetten julie nou goed luisteren,ik ben een ras echte surinamer en ik vind het niet leuk dat er zo dom over een surinamer gesproken word,kijk,hier in nederland lopen er oorlog misdadigers rond die honderden mensen vermoord hebben,worden zij voor de rechter gedaagd,neen,hier lopen moordenaars rond die tientallen mensen vermoord hebben worden zij veroordeeld neen,dus voordat jij over een ander praat moet jij eerst zorgen dat jou eigen tuin schoon is,of ben jij een kontelikker die de kont van jou vijand blijf likken?laat bouterse,hij doet zijn best om suriname optebouwen,of ben jij jaloers.


  Maak melding

 66. medusa,het gaat niet om de EU of VN maar om suriname,.als wij een selfstandige standpunt genomen hebben dan is het ook goed om ons eigen verantwoording te dragen en met eigen kracht ons zelf opbouwen,of niet


  Maak melding

 67. @kem
  Weet jij hoe jouw manier van redenering in de wereld van de “dorgredenen” bekend staat?
  Als “Tu quoque”!
  Een voorbeeld:mijn vriend gebruikt drugs en verwijt mij ook van drugsgebruik.
  Deze manier legt toch geen zoden aan de dijk?
  Ze zijn beide slecht!!!!Dus als je vindt dat het om Suriname gaat zou ik me wel een andere redeneer trent op na houden!Je helpt Suriname nog dieper dan vandaag de put in!


  Maak melding

 68. Vrijdag 25 mei 2012 om 13:40 uur, door kem

  “wat heeft su eingelijk met europa te maken?”

  Suriname krijgt ondanks de boycot van de EU-ACP meeting, 9(negen) miljoen euro van de EU.

  “als wij een overeenkomst met de eu tekenen geef jij toe dat jij nog een slaav van jou vijand ben en dan kom jij nooit uit die mentale en geestelijke slavernij.”

  Moet je bij je bazen zijn, want ze eisen nog eens 3 miljoen voor de bananen-industrie.
  Wie zijn de slaafjes?

  De slavernij is in 1863 afgeschaft en suri is sinds 1975 onafhankelijk.
  Wat klets je nog over de slavernij.
  Of ben je gereïncarneerd?
  En dan nog…

  Het geld aannemen is geen schande.
  Een grote bek geven wel!

  btw,
  Surineds zijn niet verantwoordelijk voor wat Nederland in het verleden heeft gedaan.
  Schrijf een brief aan de Koningin over je ongerief.
  Zijn jullie goed in, brieven schrijven.
  Over het hoofd van lijken!


  Maak melding

 69. Guno Castelen dat is duidelijke taal, gewoon niet bang zijn voor intimidatie. Die intimidatie moet publiekelijk naar buiten wordt gebracht zodat het volk dat ook weet.

  Die crimineel DDB denkt dat Suriname zijn eigendom is.Ik vraag mij dan ook af wie landverraders zijn, het zijn Crimineel DDB en zijn maffia bende.
  Daarom zeg ik dat zolang deze criminele moordenaar onder het volk is zal Suriname nooit vooruit komen.

  Want deze man heeft zoveel foute dingen gedaan dat hij vooruitgang zal blijven tegenwerken want Surinames vooruitgang is DD Bouterses ondergang.

  Maar ook hij zal echt zijn straf niet ontlopen wat hij ook doet en dat weet hij.


  Maak melding

 70. Lijkt mij niet meer dan logisch dat ook de Surinaamse oppositie de kans krijgt om over de schandalige amnestie wet met de EU van gedachten te wisselen.

  Ze zullen daarna door Bouterse en zijn handlangers ongetwijfeld als ‘landverraders’ worden bestempeld.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.