Rukwinden en ravage tekenen aan de wand Suriname

9

PARAMARIBO, 21 mei – De rukwinden en de ravage die ze achterlaten moeten voor Suriname een teken aan de wand zijn. De dagen van zorgeloos inrichten en gevolgloos vernietigen van natuurgebieden zijn voorbij. Voorgoed voorbij. Maar of dat ook overal even goed beseft wordt. Alleen maar puin ruimen en optimistisch verder gaan is bij lange na niet genoeg meer.

Die zorgeloosheid en het optimisme zitten er bijna genetisch in. Alleen het enthousiasme is groter waarmee de natuur geweld wordt aangedaan. Aan de kust en in het achterland, Suriname legt de kiem voor natuurgeweld van Bijbels formaat. Natuurlijk is er zoveel waar niets aan te verhelpen valt, het is nu eenmaal de loop van de natuur. Suriname ligt laag en zal de opwarming van de aarde sowieso meer merken dan andere.

Wat in Nickerie is voorgevallen zal zich herhalen, in kleinere of grotere mate. De ramp legt Suriname’s gevoeligheid op niet mis te verstane manier bloot. Om de hete brij heen blijven draaien, heeft geen zin. Alles en iedereen met een beetje formele verantwoordelijkheid heeft zich wat vragen te stellen. En te beantwoorden uiteraard. Wat te doen met Paramaribo en andere kustplaatsen? Wat zijn de rol én de zin van de dijken die nu worden aangelegd?


9 REACTIES

 1. dit artikel heeft geen verslagwaarde… artikel wordt te verwijzend en zeurend geplaats.voor de verslager een persoonlijk ei die hij kwijt wil. niet objectief. artilkel afsluiten met een vraag? fout fout fout.


  Maak melding

 2. het is de hoogste tijd om de verantwoordelijken in het land ,de gezagsdragers de leiders ,vooraanstaande figuren ,niet alleen mooi boy en geweldig te doen,maar het land zo danig inrichten hun werk doen,dat het volk niet de slacht offer is/wordt van de natuur..

  de tijd van biegie-tin is voorbij,leiding geven in de pracktijk verbeteringen brengen is het motief..

  geen valse hoop meer voorspiegelen wat op niets zeggend opdraait..

  geen losse flodders uit het hoofd kwakelen,maar werk voor het land-volk..

  dat is dat ding..

  denk ook dat je al bejaard bent,dus plaats moet maken voor de opkomende generatie..


  Maak melding

 3. Volgens mij,is dit niet de eerste keer van het razen van zulke rukwinden in suriname.Ja,als de politici maar dag en nacht kwebbelen over wie de macht heeft,en wie wat moet hebben,en dat al die jaren,kun je dus dit niet als een verrassing noemen.Suriname geeft totaal niet om zijn millieu,monumenten,natuur..enz..Het zijn toch die buitenlandse die geld geven voor het opknappen,b.v. belgie.Jongens suriname is een grote puinhoop.Menigen die het niet weten,en zo,n grote mond hebben het zijn buitenlandse stichtingen die de monumenten,en oude historische panden opknappen.de natuur wordt vermoord in suriname,kijk maar naar het delven naar goud,niets wordt er ontzien,iedereen verdiend eraan,zelf,s de president heeft een houtconssessie ,ronnie heeft zelf,s een eigen goud-conssessie ,wie let er op de natuur,nobody…Ik heb in mijn jeugd in de jaren 60–70– nooit en te nimmer een overstroming of harde rukwind,waarbij daken afvlogen ,meegemaakt.Maar nu is het een duidelijke zaak dat door al dat kappen en delven de natuur wordt verstoord.


  Maak melding

 4. De natuur gaat zijn gang, dat is al eeuwen zo geweest en zal altijd zo doorgaan,kunnen we wel moelijk over doen maar dat helpt niet. he enige wat we zelf kunnen doen is de natuur met respect behandelen.


  Maak melding

 5. ja dat klopt ze moeten meer voor surinamers doen en niet meer in hun eigen zak steken en suriname blut achterlaten zoals wat ze altijd doen van mensen die nooit geld hebben gezien


  Maak melding

 6. Wie wind zaait zal storm oogsten!
  Deze natuurverschijnselen zijn ook vast de schuld van Nederland.

  gelukkig is er ook nog choennie Bouterse die dan
  roti met doks zal uitdelen


  Maak melding

 7. Maandag 21 mei 2012 om 10:15 uur, door TTheo
  Wij kunnen net zo goed , een ijstijd weer krijgen . Wanneer de poolkappen smelten en er teveel zoetwater de oceaan stroming gaat blokkeren . Daardoor kan er geen warm-water meer naar de koude gebieden stromen . Waardoor er in de koude gebieden een ijstijd in treed met grote gevolgen voor de hele wereld . De alle nu reeds koude gebieden in de wereld zullen dan voor tienduizend jaar bevroren zijn . Waarschijnlijk zou in de gebieden als Suriname nog wel leven mogelijk zijn . Dat zal weerd worden verstoord door de grote machten in de wereld , dat waarschijnlijk zeker een invatie zouden plegen in Suriname om te kunnen overleven . Maar kom tijd , komt raad .


  Maak melding

 8. Het artikel is idd erg tendentieus opgetekend. Het betoog van de reporter neemt lithanische vormen aan. Één simpele clue in de richting van een oplossing is alles behalve een overbodige luxe.


  Maak melding

 9. Waarom wordt er gedacht vanuit de gedachtegang:
  Ike ike ike en de rest kan stikke.

  Gaat het Paradijs ten onder…
  Wanneer wordt men wakker en gaat met zorgzaam om met de natuurlijke hulpbronnen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.