IMF-pluimpje voor Suriname heeft keerzijde

41

PARAMARIBO, 18 mei – De positieve rapportage van het IMF over Suriname heeft een keerzijde. Dit zegt vakbondsleider Robby Berenstein. Suriname mag het dan prima doen wat de economie betreft, sociaal gaat het veel minder. Aan het bestaansniveau van arbeiders en andere groepen zou het Surinaamse succesverhaal niet af te lezen zijn. Veel basisvoorzieningen ontbreken eenvoudigweg.

Voorbeelden zijn een minimumloon, een sociaal zekerheidsstelsel en een algemene ziektekostenregeling. “Het IMF is daar niet in geïnteresseerd. Alles moet macro-economisch kloppen en wat de gevolgen zijn, maakt hen niet uit”, zegt Berenstein tegenover de Ware Tijd. Suriname behoort aldus tot de besten van de klas. Begrotingsdiscipline, economische groei, het krijgt allemaal een voldoende. De enige donkere wolk betreft juist de arbeiders.

Volgens het IMF moeten die de nodige bescheidenheid aan de dag leggen. Looneisen kunnen inflatie aanwakkeren en dan verbleken zelfs de mooiste vooruitzichten. De vakbeweging denkt er het hare van. Werkgevers zouden wel eens op ideeën gebracht kunnen worden. “Een advies is slechts een advies en we willen niet dat dit als onderhandelingsinstrument wordt gebruikt. Waar de groei structureel is, zal de werknemer gepast beloond moeten worden”, aldus Berenstein.

Bekijk ook:


41 REACTIES

 1. Mark Twain zei het al, er zijn drie soorten onwaarheden: leugens, verdomde leugens en statistieken. Al die macro-economische cijfers hebben weinig te maken met de dagelijkse realiteit waarmee mensen te maken hebben. Die zogenaamd goede macro-economische cijfers had je ook onder het Nieuw Front maar ook toen zaten veel mensen te klagen dat het slecht ging.

  Overigens ben ik het oneens met Berenstein qua de invoering van een sociaal zekerheidsstelsel. Zo’n stelsel kost namelijk bakken vol geld en is daarom voornamelijk voorbehouden aan rijke ontwikkelde landen, Suriname is geen rijk ontwikkeld land. Zelfs bij de rijke landen is er nu een trend zichtbaar waarbij men het sociaal zekerheidsstelsel fors zit in te perken. Bovendien is zo’n stelsel enorm fraudegevoelig. Naar mijn mening verdienen alleen de bejaarden en de gehandicapten die lichamelijk gezien helemaal niet kunnen werken een uitkering. De rest moet maar lekker zelf gaan werken voor hun geld.


  Maak melding

 2. Aah. De nieuwe elite hebben het prima bouta en zijn volksmilitie aanhangers die nu op centrale plekken zitten voor 8000 euro p mnd. Kom maar op om het te ontkennen. Wie houdt nou het volk voor de gek..?


  Maak melding

 3. Ik zou zeggen:: een ieder verplichten om aan het werk te gaan zowel in de schoonmaak als vuil ophalen tot aan kantoor werk toe.

  =Het woord gratis moet verwijden op bepaalde fronten, anders wordt het niets met Suriname.


  Maak melding

 4. Pluimpje?? even in mijn optiek nu nog niet!! Het is eerder een beetje mensontwaardig en egoistisch!!

  Door het volk komt het uit tot een pluimpje en die moet je wel belonen.

  Veel basisvoorzieningen ontbreken eenvoudigweg.

  Voorbeelden zijn een minimumloon, een sociaal zekerheidsstelsel en een algemene ziektekostenregeling. “Het IMF is daar niet in geïnteresseerd. Alles moet macro-economisch kloppen en wat de gevolgen zijn, maakt hen niet uit”, zegt Berenstein tegenover de Ware Tijd.


  Maak melding

 5. Antong Paal en palu aantrekken als consulent.Hij kent de situatie redelijk goed.Hij heeft laatst de bevolkings registratie in orde gemaakt als consulent.Elke ongetrouwde moeder van tig kinderen moet een werkende vader toegewezen krijgen.Dat is de nieuwe sociale stelsel.Geld krijgen alleen ouderen en minder validen.Voor de rest mogen schreeuwen om dingen die nooit gaan komen.

  Cobie.


  Maak melding

 6. Vele aanhangers liggen er niet wakker van. Integendeel, ze moeten harder werken en langer wakker blijven om op het niveau van twee jaren terug te leven. Vele ndpjongeren kiezen voor een misdadig beroep.


  Maak melding

 7. Ik vraag jullie om van je land te houden.
  Ik vraag jullie niet om van mij te houden.
  Ik houd ook niet van jullie,domoren.
  Ik wil jullie alleen uitwringen als een citroen net als 30 jaar geleden en daarna weggooien als ik zelf mijn zakken weer heb gevuld,daarna wordt ik na 10 jaar weer jullie leider en herhaal het weer.


  Maak melding

 8. De Prat’ bakru die La Pay Bah 300 jaar lang in onze lijven heeft geslagen doet nog steeds goed z’n werk. Ach, 300 jaar is ook niet niks! Het negatieve moet gewoon belicht omdat het ons verder uit elkaar drijft. En bouta of NF moet het ontgelden omdat wij geen eigen verantwoordelijkheid nemen. Het lijkt alsof Bouta=SU en SU=Bouta. En maar stoken en maar stoken. Gelukkig is er licht in de tunnel…..De meesten van jullie azijnpissers zitten in La Pay Bah.


  Maak melding

 9. @ Ray, Een sociaal zekerheidsstelsel is wel degelijk geïndiceerd; voor iedereen! Dit kan juist gebruikt worden om een ieder aan het werk te krijgen; wie niet wil werken, maar wel in staat wordt geacht te kunnen werken,kan geen rechten claimen. Op deze wijze kan de regering een ieder met recht tegenspreken, wanneer wordt gesteld dat de regering niets doet.


  Maak melding

 10. Armen worden armer
  Rijken worden nog rijker ,zakken vullers
  Geen werkgelegenheids programma
  Geen Sociale Zekerheid
  Geen goede Medische Voorziening
  Geen huisvestings Programma
  Geen infrastructure en enige planning ervan
  Geen investerings Programma
  Geen stimulerings Programma voor Ondernemers
  Geen scholings Programma op niveau (loopt achter)
  Geen goede ouderen Programma
  Geen programma voor zelfvoorziening
  Prijzen van eerste levensbehoefte loopt de pan uit
  Een import land
  Export is lager dan import
  De pluim van IMF is alleen in de konet van de rijken
  Suriname zal nooit uit de armoede komen op deze manier van regeren.
  Suriname een een hogere status geven betekent dat de rijke landen geen ontwikkelingshulp aan Suriname zullen geven terwijl er honger wordt geleden
  Kondremang oeng aai moes opo


  Maak melding

 11. Pluimpje zuigt uit zijn duimpje.
  Men zegt, hoogmoed komt voor de val.
  Konwaka nanga kon libi a no wang.
  Kos Bigi sma a noti, na fu beg’en baka


  Maak melding

 12. Grappig dit, toen in de jaren 80 het desastreus economisch beleid moest worden afgekeurd, werden alle buitenlandse entiteiten zoals het IMF, de Wereldbank en zo aangehaald.

  Nu die buitenlandse entiteiten dit bewind echter duidelijk ondersteunen, dan deugen ze opeens niet.

  Waarom komen de mensen er niet openlijk voor uit, dat ze de regering Bouterse/Ameraali dit succes niet gunnen?


  Maak melding

 13. Beste Henk Molenaar

  Het economisch succes….bijv de economische stabiliteit, of het instellen van het sovereign wealth funds. Volg je het nieuws niet?


  Maak melding

 14. @ blakaboy volgens mij heb je een geheugen van een goud vis. De stabiliteit was al voor de regering Bouterse. Bouterse heeft het zelf gezegd, dat er nu vruchten geplukt worden door goed werk van de vorige regering Venetiaan.


  Maak melding

 15. Vandaar dat die bakras jullie geen werk willen geven, al deze negativiteit elke dag. er komt niets positiefs uit. Ik geef zulke mensen ook geen werk, geloof me ze maken je bedrijf en land kapot, net vergif. Suriname wordt met de grond gelijk gemaakt door zn eigen mensen.


  Maak melding

 16. @Cliff
  De houding van die Surinamers is begrijpelijk!!!Houdt Suriname dan van zijn eigen mensen (in het buitenland)?Liefde werkt in 2 richtingen.


  Maak melding

 17. @ Cliff,
  Begin Bij jou president als je het over het over met de grond gelijk maken wil hebben.
  Die paarse demonen hebben een chronische last van hun herinnering. De zelfde mensen die IMF en Wereldbank hier op waterkant uitmaakte voor een Blanke Bolwerk zijn omgedraaid als blad. Ze verschuilen zich nu achter een andere nickname. We moesten kijken naar Chavez werd toen gezegd, hij doet geen zaken met deze blanke bolwerk die nooit voor welvaart heeft gezorgd. Cliff ik heb geen geweldige onderwijs genoten maar ik kan wel onthouden en ik ben consequent.De man Die Suriname op de rand van de afgrond heeft gezet met zijn misdadige revolutie belonen jullie met de presidentschap zo slim zijn jullie.


  Maak melding

 18. Sociale ondersteuning behoeft niet altijd rechtstreeks
  in de portmoni te belanden. Het kan ook via een omweg,
  bijvoorbeeld, geen invoerrechten en omzet belasting
  op studiemateriaal, geen omzetbelasting op kinderkleding
  etc. etc. etc. Door deze maatregel blijven meer
  middelen in de portmoni van Leedert de arbeider, die
  op zijn beurt verantwoordelijk met de overgebleven
  middelen om moet gaan.

  Verder heeft de voorgaande regeringscombinatie een
  failliete situatie (na ndp regering Wijdenbosch) omgebogen tot de huidige betrekkelijk gunstige situatie!
  De adviezen van het IMF werden toen niet uitgevoerd
  en toch is het land uit het (ndp) dal gekomen.

  “Zaterdag 19 mei 2012 om 08:52 uur, door blakaboy”

  Zullen wij nog even wachten met complimenten aan de
  huidige regering?! Het startpunt van deze regering
  is niet de situatie na de ndp puinhoop van Wijdenbosch.
  De staatskas was immers dwars door de bodem gezakt,
  terwijl er nu USD 700.000.000 in de Staatskas was!
  En dat door de mensen die het “slecht” hebben gedaan!!!

  Indien er toch met complimenten gestrooid moet worden,
  dan weet u in welke richting deze complimenten moeten.
  Gaarne niet met andermans veren pronken!!!

  Denk hierbij aan een estafetteloop van 400 meter.
  Door de enorme start van de eerste loper (NF) en de
  verdere uitbouw van de tweede loper (NFplus) en
  vervolgens de derde loper (NF en combinatie) zit
  de vierde loper met een ruime voorsprong in zijn maag.
  En men stelt, het zijn alleen de sterke schouders
  die de weelde kunnen dragen!


  Maak melding

 19. aaii…gelijk heeft surinam patriot!!!!!!!!!!!!!!

  ‘De stabiliteit was al voor de regering Bouterse. Bouterse heeft het zelf gezegd, dat er nu vruchten geplukt worden door goed werk van de vorige regering Venetiaan.’

  En het is goed dat dit op dit forum herhaald wordt.

  Surinamers stoten zich overduidelijk meerdere keren aan dezelfde steen.
  Brunswijk en Paul hebben de grootste fout gemaakt om Suriname deze ramp weer aan te doen.


  Maak melding

 20. Beste blakaboy: blijf maar geloven in paarse sproookjes.

  Door de olie en goud profiteert slecht 3 procent van de Surinaams bevolking van de economische groei.

  Er is voor de rest geen enkele economische productie, geen fabrieken geen landbouw, helemaal niets.

  De rest van Suriname is aan het overleven.


  Maak melding

 21. @Surinam Patriot

  Waarom moest Bouterse de stabiliteit reduceren? Die stabiliteit onder Front was een facade….want Front had GEEN FISO 2!

  Dus de stabiliteit (ondanks FISO 2) is wel degelijk een pluim voor de huidige regering.

  Opvallend is wel dat je de overige zaken die ik noem, helemaal niet van commentaar voorziet. Mag ik daaruit opvatten:” wie zwijgt, stemt toe?”

  @Henk Molenaar
  Inderdaad, olie en goud maken dat deze regering in sterk de wind mee heeft. Maar weet je, dat had de regering Venetiaan ook! Die hebben desondanks ook niks gedaan.

  Suriname moet diversificeren. Ik zou beginnen met het ontslaan van de mini-ster op LVV, want die heeft er niks van gebakken.

  Maar ondanks het feit dat de regering Bouterse/Ameraali een dubieuze reputatie had, zijn ze (door natuurlijk olie en goud) er wonderwel in geslaagd de economie stabiel te houden.

  En dit is een hele prestatie gezien de stakingsdreigingen van de pseudo vakbondsleiders zoals Valies.


  Maak melding

 22. WAAR BLIJVEN DE DADEN stond er al op een spandoek tijdens een betoging in de jaren ’50[foto Sur.museum].Dat doet nog steeds opgeld.Waar zijn de initiatieven om het leed van het volk te verzachten.Huizen,werk gelegenheid,fly-overs.Was er ook brede straten en boulevards beloofd?

  Cobie


  Maak melding

 23. Henk Zemelaar,

  De specialisten en economen van IDB, Fitch IMF, etc..
  zitten allemaal sprookjes te vertellen over Suriname.
  Economisch gezien gaat het Suriname helemaal niet voor de wind. Zullen deze internationale zwaargewichten wellicht ook NDP-groupies zijn? Zullen deze mensen die verstand hebben van de economie ook paarse sprookje verkondigen en de wereld voorliegen?

  Economisch gezien gaat het Suriname bar en bar slecht.
  Er is totaal geen economische ontwikkeling.
  Alle verhalen over de economische ontwikkeling zijn gefingeerd.
  Suriname is absololuut geen opkomende economie.
  Al die positieve verhalen en de positieve waarderingen
  over Suriname zijn ‘paarse sprookjes’.
  Athans volgens de ‘vader van alle pesssimisten en zwart kijkers’, onze aller, wie ken hem niet; zemelaar.

  Zijn waarheid is de enige waarheid volgens deze ‘professor dr. drs. mr. ir.’ Zemelaar die een enorme expertise heeft op het gebied van economie.
  NOT!!
  Degene die een klein beetje geloof hecht in internationale gerespecteerde instanties als de IMF wordt terstond gebombadeerd tot NDP groupie.
  yeah right!

  Zemelaar zal zoals gewoonlijk mij weer voor alles uitmaken, van werkeloos tot NDP-groupie.
  Zemelaar, je mag denken wat je wilt, roepen wat je wilt roepen maar om de woorden van Clark Gable in Gone with the wind aan te halen; Frankly my dear, i don’t give a damn.
  Als ik maar weet wie ik ben en wat ik kan dan hebben jouw benamingen voor mij geen enkele waarde.

  Zemelaar, ik denk dat jij zelf (nog) te veel sprookjes verhalen leest waardoor je nu gaat geloven dat alles een sprookje is,

  Ga achter de computer vandaan waar je van ’s avonds vroeg tot ’s avonds laat vertoeft en ga je maar meer verdiepen in macro economische issues.
  Jij bent zo gefocust op het feit dat je alle positieve voorspellingen over Suriname onmiddellijk de grond in wil boren dat je de werkelijkheid een beetje uit het oog verliest.

  Houdoe


  Maak melding

 24. Blakaboy,

  You took the words right of my mouth.

  Mensen als Molenaar vergeten dat wanneer je de economische sprong wil maken je ergens moet beginnen.
  Olie en goud zijn op dit moment inderdaad de basis voor de economische groei maar ik zie niet zo goed wat daarvan het nadeel is. Suriname staat in de wereld bekend als de 17e rijkste land van de wereld qua bodemschatten en wanneer Suriname in staat zal zijn deze bodemschatten op de juiste manier te kanaliseren dan kan Suriname economisch alleen maar groeien.

  Nederland is ooit ook begonnen met Gas als basis voor de economie. We weten inmiddels waar Nederand nu staat.


  Maak melding

 25. aah,,, het is duidelijk dat de essentie gemist wordt. Sommige zaken moet je maar simpel uitleggen opdat anderen het pakken. Het IMF is niets andes dan een stel boekhouders ( in de goede zin des woord) die puur kijken of het huishoudboekje positief wordt/blijft.
  Bezuinigingsmaatregelen zijn altijd welkom want dat is goed voor de buidel.
  Helaas wordt de arme man ( vrouw) getroffen. En dat is nu wat Berenstein ( de vakbonds man) zegt.
  Hij zegt dat El Bouta en zijn volksmilitie ministers zo djaffen dat het goed gaat maar de arme man wordt compleet voor de gek gehouden.
  En zo is het. Bouta en zijn volksmlilitie zitten nu heerlijk droog met zelf genoeg srd’s in eigen portemonnee. Hij speelt bigi regionale player en is nu weer in het vliegtuig met 30 man weg.

  Zeg maar dat ik geen gelijk heb.


  Maak melding

 26. Ik ben vanochtend in de winkel van Dusdat aan de
  Prins Hendrikstraat in Paramaribo geweest. Ik heb een waslijst aan lekkernij als bestelling opgegeven!

  Toen de verkoopster mijn mededeelde dat zij graag zo’n order aan de keuken wilde doorgeven maar gezien het te betalen bedrag ze eerst wil afreken.
  Op mijn beurt zij ik, ik ga betalen, ik ga betalen, ik ga betalen! Mag ik dan het bedrag nu ontvangen!
  Waarop ik zei, ik woon in het 17e rijkste land van de
  wereld! Dat is niet goed genoeg was het antwoord van
  de verkoopster. Wij hebben hier vaker klanten in de zaak
  die mededelen dat ze in 3 termijnen gaan betalen,
  te weten;

  Nu niet!
  Dan niet!
  Nooit niet!


  Maak melding

 27. @W. Whome
  Foutje,bedankt!
  Volgens de elementaire regels van de logica is:
  Nooit niet = altijd!!!!!!!!!!!!!!!!
  2 ontkenningen in een zin maken het bevestigend.
  Let op wat je zegt!


  Maak melding

 28. Het klopt! Maar het is desondanks een gevleugelde.

  Nu niet!
  Dan niet!
  Nooit niet!

  Het stamt waarschijnlijk uit de mythologie!


  Maak melding

 29. De goudprijs is nu sterk aam het dalen. Het sprookjes is voorbij. Maar wat is economische ontwikkeling als je je eigen land, mensen, dieren en natuur vergiftigd???


  Maak melding

 30. @Chind

  Vandaar dat deze regring probeert het toerisme een boost te geven (zie instellen van toeristenkaart) en zegt Landbouw te willen ontwikkelen (wat niet echt van de grond komt)

  Maw, de intentie is iig goed, om meer te diversificeren, maar helaas zie ik nog te weinig daden.

  Maar toch is deze regering met haar plannen, de regering die het meeste voor Suriname wil doen. Want de regeringen van Front die we hiervoor gehad hebben, hadden veel meer potentie (stabiliteit ontwikkelingshulp Nederland) maar hebben daar nooit iets aan gedaan.

  We zullen zien wat het zogenaamde DOE jaar met zich meebrengt en of deze regering wel in staat zal zijn een gedeelte van de positieve ontwikkelingen om te zetten in duurzame zaken die de hele bevolking ten goede komt.


  Maak melding

 31. @Geweten

  De Prat’ bakru die La Pay Bah 300 jaar lang in onze lijven heeft geslagen doet nog steeds goed z’n werk. Ach, 300 jaar is ook niet niks! Het negatieve moet gewoon belicht omdat het ons verder uit elkaar drijft. En bouta of NF moet het ontgelden omdat wij geen eigen verantwoordelijkheid nemen. Het lijkt alsof Bouta=SU en SU=Bouta. En maar stoken en maar stoken. Gelukkig is er licht in de tunnel…..De meesten van jullie azijnpissers zitten in La Pay Bah.

  Ik ben het helemaal met je eens. De verdeel-en-heerspsychologie werkt nog steeds en de koloniale conditionering zit er nog diep in. Het trieste is dat bewustzijn van deze zieke koloniale vervorming van de geest niet aanwezig is bij deze psychotische Sranangmangs. In Nederland zijn ze hun identiteit kwijtgeraakt en hebben dat vervangen door een slaafse napraterij van hun witte meesters. Dit postkoloniaal syndroom schijnt het hevigst te zijn bij Surinamers. Je kunt gerust stellen dat bij Surinamers de kolonisatie het beste is gelukt. Door hun witte meester naar de mond te praten creëren ze een surrogaat fantasiewerkelijkheid waarin volledige assimilatie hun onbehagen moet verdoezelen. Dit forum is dan ook een studie in koloniale conditionering.
  Hoewel velen zich schamen voor hun Surinaamse achtergrond proberen zij ook hun onzichtbaarheid in de witte samenleving te verdoezelen door Suriname en alles wat daarmee te maken heeft ogenschijnlijk een rol in hun leven te laten spelen. Maar Suriname wordt altijd alla de kolonialen vanuit negativisme benaderd en op die manier denken zij onderdeel uit te kunnen maken van een witzijn die eigenlijk nooit kan bestaan.
  De complexiteit van deze identiteitscrises is ongekend en hun rol als tweederangsburger in Nederland legt extra druk op een normale beleving van de werkelijkheid.
  Hun perceptie van de werkelijkheid kent een zware vervorming. Als je de reacties op dit forum als niet Surinamer zou bestuderen dan zou je onmiddellijk de conclusie kunnen trekken dat het overgrote gedeelte van de posters gewoon schizofreen is. Ontkenning van zichzelf en het slaafse denken zijn dominante factoren. De witte man wordt op een voetstuk geplaatst en hun eigen zelf wordt als inferieur daaronder geschoven. Diep triest maar ook interessant als studieobject.


  Maak melding

 32. Als het gaat om de decembermoorden en andere moordpartijen v.d. jaren 80 dan vinden de NDPers dat we ‘niet in de achteruitkijkspiegel moeten kijken’, ondanks het feit dat de nabestaanden van die moorden nog in leven zijn.

  Zelf hebben die hypocriete NDPers het wel constant over de slavernij en de koloniale periode (zie de reactie van NDP loser ‘mooiboi’), dat zijn zaken die nog verder in het verleden liggen.
  Dat mag dan blijkbaar wel omdat die zalken gebruikt kunnen worden om op een bijna racistische manier Nederlanders en Ned.-Suri’s te bashen tezamen met iedereen die niet braaf de Bouta lijn volgt.
  De critici van Bouterse worden weggezet als staats- en volksvijanden, redimusus, landverraders en nog meer van dat soort achterlijke flauwekul.

  Ik kan echt geen respect meer opbrengen voor NDPers want ze bewijzen iedere keer weer hoe volstrekt achterlijk ze wel niet zijn. Met die domme, immorele, criminelen aanbiddende NDPers met een onderklasse mentaliteit is er geen land mee te bezeilen.


  Maak melding

 33. @Ray2

  Ik heb de indruk dat je alleen maar bevestigt wat @mooiboi schrijft. Uit de reactie van @mooiboi blijkt namelijk nergens dat het een NDPer of racist is. Voel je je soms aangesproken? Ik denk dat @mooiboi wel een punt heeft.


  Maak melding

 34. “Zondag 20 mei 2012 om 18:57 uur, door mooiboi”

  His masters voice! Noh?!

  “Zondag 20 mei 2012 om 21:22 uur, door Milene”


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.