Minister Belfort: Surinaamse politieagent te dik

32

PARAMARIBO, 16 mei – Politieagenten zijn te dik. Dit zegt minister Edward Belfort van Justitie & Politie. Door de jaren heen heeft zich een bepaalde arbeidsethos ontwikkeld. Die is allesbehalve gezond voor en agenten en hun productiviteit. Veel agenten hebben niet meer fysieke oefening dan die bij hun intrede. “Men zegt dat je stopt met groeien op je achttiende, maar bij de politie groei je door.”

Het is dan ook geen uitzondering als agenten steeds een ruimer uniform moeten. “Zelfs het hoofddeksel moet vervangen worden. Maar de samenleving verandert steeds sneller. Politieagenten moeten gedurende hun hele carrière in topconditie blijven. Sommige agenten hebben in geen twintig jaar schietoefeningen gedaan”, zegt Belfort. Hij ziet de invoering van een training beroepsvaardigheid dan ook als een geschenk uit de hemel.

De training in onder meer schietvaardigheid en aanhoudingstechnieken, moet breken met het oudroest. “We staan voor uitdagingen wat de zware criminaliteit betreft”, aldus Belfort. Zich goed in het vel voelen wordt dan gauw een zaak van leven of dood. De bedoeling is de training elk halfjaar verplicht te stellen. Uiteindelijk wordt het elk kwartaal. Politiechef Humphrey Tjin Liep Shie vindt dat veranderingen moeten worden bij gebeend, of die nu komen door de wet of door het beleid.


32 REACTIES

 1. Ik ben benieuwd, hij is erg gemotiveerd en heeft de energie om de handen flink uit de mouwen te steken.. Hij komt vlot over , ook wat hij aangeeft is idd waar….politie behoort in top conditie te zijn… hij ziet er wel uit alsof hij in top conditie is…


  Maak melding

 2. Deze minister was indertijd lid van het arrestatie-team. In tegenstelling tot jurist Misidjan, is hij dus een man uit de politie-praktijk.

  Belfort heeft een punt als het gaat om de conditie van de dienders. Prima als je veel wil eten en jezelf laat uitdijen, maar de consequentie daarvan is wel dat je die boeven eenvoudigweg niet zal kunnen bijbenen. Een dikke oom agent naar de administratie wegpromoveren is ook geen optie. Als je meer wil uitzetten, dan moet je vooral achter een bureau gaan zitten. Het is dus afslanken, conditie opbouwen of anders exit.

  Maar Belfort heeft in mijn optiek meer te doen. Hij moet er ook voor zorgen dat de criminele agenten in het korps aan de andere kant van de tralies komen te zitten. Geen sinecure als je het mij vraagt. De ethische regels in het korps aanscherpen: bijv. Geen sopie-gebruik tijdens dienstijd en in het uniform.

  Kortom: deze man slaat taal uit waar ik mij tot nu toe goed in heb kunnen vinden. De intentie is goed.


  Maak melding

 3. Vindt je het gek?? Vreten, niks doen wat met werk te maken heeft, reizen voor een wipje naar de buitenvrouw met de dienst auto, alles wat in beslag genomen is aan eetwaren, thuis klaar maken en zelf opvreten en geen kilometer kunnen lopen!! dat krijg dan he??


  Maak melding

 4. Woensdag 16 mei 2012 om 11:00 uur, door Wiep-Ding

  Klopt, heb ik zelf gezien, uitstapjes naar hun liefie in een bedrijfsauto, lunchtijd, op zijn suri’s “schafte” tijd.

  En de suri-vrouw kennende heeft ze een overheerlijke maaltijd klaarstaan, immers de liefde v/d suri-man gaat door de maag.
  Dus babylon “moet” dagelijks twee maal warm eten, uit en thuis.

  Bovendien eten ze teveel bruine bonen met agoe-metie, als ze wacht moeten houden op het plein.

  Verplicht kantoorwerk laten doen, totdat ze zijn afgevallen.
  Regelmatig melden waar ze zich bevinden.
  Kilometerstand van de bedrijfsauto vastleggen.
  Benzinemeter vastleggen.
  Dat zal ze leren.


  Maak melding

 5. Goed begin is half werk. Hoop dat al die bigi bere´s wat slanker worden want als je moet rennen achter die criminelen dan lukt het je niet.
  Maar ik zou zeggen “al is die crimineel nog zo snel. de kogel achterhaald hem wel” dus heren niet alleen rennen maar ook leren skieten (schieten)
  Belfort succes en laten wij hopen dat binnen korte tijd de vruchten zichtbaar worden welke wij later naar binnen kunnen werken (rustig slapen)


  Maak melding

 6. Naast de halfjaarlijkse conditietraining en schietoefeningen, moet ook ingebouwd worden een langdurige theorie en praktijkcursus basale omgangsvormen, agressietraining,omgaan met dwingend en agressief gedrag en ethiek.


  Maak melding

 7. ……..Beloning naar Beweging……

  voor elke kilo die jij kwijtraakt staat een beloning tegenover!!!!

  een moderne variant op de fiso!!!

  ,,,eey da gaat Silos heel rijk worden hor 🙂 🙂 🙂


  Maak melding

 8. Ook een agent is een mens, en beheers je maar eens met het overheerlijke eten wat Suriname te bieden heeft.
  Verder is de agent na het eten een beetje lui en aangezien ze de hele dag eten zijn ze dus de hele dag een beetje lui.


  Maak melding

 9. Schietvaardigheden en aanhoudingstechnieken bijbrengen, is een goed initiatief van de leiding van het korps, maar breng deze lieden dan ook gelijk de omgangsnormen met burgers bij, want daar schort nog veel aan tot het onbeschofte toe, vooral die broekies die net een blauwe maandag bij het korps zitten.


  Maak melding

 10. Het is niet alleen de politieman die vaak te dik is maar ook by alle overige instanties werken dikke mensen…..
  Het hoort een beetje bij ons eetcultuur….swetie njang nanga kouroe bierie. Ik heb er ook moeite mee om het allemaal te laten staan..
  Maar ja een politieman moet wel achter een boef kunnen rennen, een slimme politieman hoeft niet te rennen achter de geboefte, hy lanceert zijn kogels achter de rennende geboefte.


  Maak melding

 11. Mooi mang, dat wordt elke dag 15 km joggen voor batikan(skotoe) want de boeven blijven ook niet achter…tegenwoordig zijn ze heel “vindingrijk en slim”.


  Maak melding

 12. Toen de Appeldoorn gangers in jaren ’70 terug keerden,hadden ze een systeem ingevoerd die totaal verschilde van de toen gangbare uitoefening van de dienst.Als een agent vaste post had,dan werd hij halverwege afgelost om surveillance te gaan doen.En surveillance betekende bewegen.Van de 8 uren zat hij 4 uren op een vaste post de rest bracht hij op straat door.Zo werd hij de helft van zijn dienst tijd beschermd tegen de kwade invloeden van de bar en werd voor komen dat hij zich volpropte met nasi en bami op een vaste plaats.
  En dat praten!Als ze het anders doen,gaan de huidige burger hen niet verstaan.Want dat is de taal die tot hun doordringt.
  Ik ben best blij dat agenten er zijn al dan niet met een buikje.Hun bestaan damt tenminste de roofzucht van bepaalde volksstammen in.

  Cobie.


  Maak melding

 13. Laat de agenten af en toe onderleiding van sergeanten lekker uitzweten op de hindernisbaan van de militaire kazernes in het land.


  Maak melding

 14. ……….In De Brandende Zon………

  Agent agent, weet U hoe laat is vraagt een kleine jongen…

  hijgend en badend in de zweet zegt de zwaarlijvige agent;…het is nu 10 voor halt twee

  Wel agent,..als het 1/2 twee is ,,dang ju jang mi mars,,

  Agent boos en rent achter die “vlegel” aan,maar wordt gestopt door Moesje: WAT IS JOU PROBLEEM??

  Die snotaap zegt tegen mij dat als het 1/2 twee is dat ik mijn eigen mars kan “opeten”…

  Zegt Moesje;…Niet zeuren agent…het is pas 5 voor 1/2 twee 🙂 🙂 🙂 🙂


  Maak melding

 15. Deze luilakken werken vanuit hun luie bureaustoel te chatten, msnnen, hyves, facebook enzz. vroeger zag de politieagent zichtbaar op straat met een goed postuur. Tegenwoordig consumeren ze meer als dat ze produceren. Bedoel hiermee niet sanitair maar je weet wel!!!
  de belans is niet in verhouding. Ik denk dat men bij de politie overgaan naar een bezoldigingssyteem waarbij je beloond wordt met de hoeveel zaken je hebt opgelost c.q. misdrijven of overtredingen of boetes die je hebt voorgeschreven.


  Maak melding

 16. Misschien moeten ze enkel dames in dienst nemen die zijn productief de mannen denken enkel aan yang dringi en je weet toch uma nakie pfffff


  Maak melding

 17. De meeste dikke agenten hebben het al “gemaakt” *zie aantal sterren op hun schouders. Het verschil tussen vette potten en magere potten lol


  Maak melding

 18. Ik heb deze minister, in tegenstelling tot zijn voorganger, al in mijn hart gesloten. Als hij waarmaakt wat hij belooft, zal ook het veiligheidsgevoel bij de burger weer toenemen. Hij legt onomwonden de vinger op de zere plek. Politiefunctionarissen (veelal met sterretjes) horen niet in een bar of cafe te zitten en zeker geen alcohol te nuttigen tijdens diensttijd. Ga zo door, minister Belfort. U heeft in 1 week al meer beleidsplannen op tafel dan rasta in twee jaar.


  Maak melding

 19. Dat Politie apparaat daar in Suriname deugt al een hele tijd niet. Ik heb die gasten in de afgelopen drie keer van dichtbij meegemaakt boi, ze dulden geen tegenspraak, als je een grote bek opzet deng mang e sakking djie, heb ik zelf gezien, en nog meer zaken die niet goed zitten. Die meneer die nu de minister is heeft werk zat te doen. Maar troost je mensen, dja pe we liebie binnen de politie, zoooo,zit eea ook niet lekker, ja, dus!!!!!!


  Maak melding

 20. Inderdaad Ferdinand, heb ze ook van dichtbij meegemaakt, en hebben mensenrechtenschendingen uitgevonden, en hanteren hun eigen regels, en zeker niet die regels die ze tijdens de opleiding uit hun handvest hebben geleerd, en zijn bovendien door en door corrupt


  Maak melding

 21. Deze minister spreekt over zware criminelen, is hij ervan bewust dat zijn baas de zwaarste crimineel is die Suriname ooit heeft gekend.
  Laat hij deze crimineel oppakken?


  Maak melding

 22. Ferdinand en Jack, jullie hebben gelijk. Heb het zelf meegemaakt. Na deng n’jang san deng mang e meki, dat heeft gemaakt dat ze dik zijn….en ze houden niet van uitrijden, dus blijven ze op hun stoeltje zitten….Ik zeg opnieuw laten trainen!!!!


  Maak melding

 23. Persoonlijk denk ik dat het niet uitmaakt hoe een agent eruit ziet, agenten moeten toegewijd zijn aan hun job.

  Ik zou zeggen als men de naam van Cornwall ” bigga ” Ford googled, dan ziet men een man die tot 1 van de beste politie agenten van het Caribisch gebied en Jamaica behoort.
  De man heeft al meer dan 35 dienst jaren en ieder weet dat SU qua criminaliteit in de verste verte (Gelukkig) niet aan Jamaica kan tippen.
  Toch hebben de meest geweldadige en gevaarlijkste criminelen van de afgelopen 30 jaar het tegen deze man moeten afleggen, waaronder de meest gevreesde crimineel Nathaniel ” natty ‘ Morgan.
  En kijk hoe de man eruit ziet met alle respect. This is a real cop !!!


  Maak melding

 24. Een minister met visie, dat is in ieder geval een positieve zaak. Iemand uit de eigen gelederen. Als hij ook nog eens management ervaring heeft, dan mogen we trots zijn op deze keuze van de A-Combinatie.


  Maak melding

 25. Oftewel radicaal!
  Alle politieagenten ontslaan en opnieuw laten solliciteren en opnieuw beëdigen
  Dan zijn alle spelregels bekend! Ieder agent in functie moet permanent laten zien waar hij zich bevindt. Alles moet via de moederbasis verlopen.
  Nu komt het moeilijkste deel:
  Vind nu maar agenten die NIET corruptie gevoelig zijn!
  Iedere politieagent heeft een voorbeeldfunctie en dat begint bij hun leiding en etc.
  Maar ja dan komen we vanzelf wederom bij de hoogste man.
  En dat is toch een voorbeeld. Iedereen neemt op dit moment zijn trekjes over. Graaien graaien en de rest mag naar de haaien.

  Shit hier gaat het mis wederom geen succes voorstel.


  Maak melding

 26. De burger is asertiever geworden. Dus moet:
  De politie niet zo een kort lontje hebben.
  De politie beleefder worden tegen iedereen.
  De politie meer geduld hebben.
  De politie ook rustig kunnen luisteren naar burgers
  De politie ook meer respect hebben voor burgers.
  De politie de burger niet afsnauwen(no e barie sma)
  En ga zo maar door,want het is gewoon zo dat je met de politie spreekt en die man of vrouw loopt gewoon door.
  Je komt soms op het politiebureau je groet en niemand die antwoord geeft. Onvoorstelbaar,ongelooflijk,ombegrijpelijk.onbeschoft en dit gedrag van de politie maakt het ongemakkelijk voor jouw als burger om bij de politie binnen te stappen voor wat dan ook om aangifte te doen.Zodoende gaat de politie nergens voor op onderzoek uit,want de burger heeft geen aangifte gedaan.Dang natuurlijk ding o kong fatoe,doordat ding no afoe doe neks.Kom op jongens gewoon wat vriendelijker worden en dan voelt de burger zich weer oke en u als politie komt onbewust in beweging. odiiii.
  Glenny.


  Maak melding

 27. Als het met al deze raadgevingen niet goed komt bij de politie dan weet ik het niet meer. Aan het postuur van de minister kan men in ieder geval een voorbeeld nemen.


  Maak melding

 28. ik ben het met de minister eens . en ze roken zelfs ook wiet of erger en zuipen . ze moeten ook nog eens per week maand of noem maar op bloed controlle op de gewapende machten uitproberen


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.