Ruim vijftig miljoen dollar voor Surinaams onderwijs

26

PARAMARIBO, 8 mei – De regering gaat ruim vijftig miljoen dollar extra investeren in onderwijs. Dit zegt Eddy Jozefzoon, hoofd van de presidentiële werkgroep Voorbereiding Onderwijsinnovatie. Het moet een versnelde verbetering worden onder leiding van de nieuwe minister, Shirley Sitaldin. Er komen meer lesruimten, praktijklokalen voor het technisch onderwijs en lesmateriaal. Dit moet de eerste lacunes in het systeem opvangen.

Onder meer moet er een eind komen aan de lange rijen inschrijvers aan het begin van elk schooljaar. “De middelen voor deze grote investering komen uit de staatsbegroting, donaties via de Centrale Bank van Suriname en enkele grote bedrijven zullen praktijklokalen adopteren”, zegt Jozefzoon tegenover de Ware Tijd. De ouderbijdrage voor het op religieuze leest gebaseerde onderwijs wordt afgeschaft. Ouders hoeven dan niet elk jaar weer bij te leggen voor onderhoud van de school.

Het opengevallen gat wordt opgevuld met subsidies. Volgens Jozefzoon worden dit jaar nog ruim tweehonderd nieuwe lesruimten gebouwd. Dat moet voorgoed afrekenen met de lange rijen. “Eigenlijk is het inschrijvingsprobleem er omdat er te weinig plek is op school”, aldus Jozefzoon. Het tekort aan lesruimten is het grootst in Paramaribo en Wanica. Het lesmateriaal is dringend aan vervanging toe. “Boeken van 1969 moeten eruit.”


26 REACTIES

 1. Nu een djoeka de voortouw neemt,zullen ze eindelijk het roven laten en naar school gaan om ook hun bijdrage te leveren.Bijdrage aan de verkeerde kant want het komt nooit goed met hun zegt iemand uit hun midden.Die sitaldin is toch voor de form op die stoel.

  Cobie.


  Maak melding

 2. …en er gaat 100.000.000 naar de verbetering van de wegen.

  Ook krijgt elke volkswijk een eigen ziekenhuis ter waarde van 15.000.000

  Daarnaast worden de belasting afgeschaft, hoeft niemand meer te werken, gaat de Kinderbijslag omhoog van 5 SRD naar 1500 EUR en krijgen de Ouderen van Dagen voortaan elke dag gratis warm eten en 750 EUR per maand als toelage.


  Maak melding

 3. Als dat werkelijk gebeurt is het een zegen. De scholen ontberen zelfs de meest essentiële leermiddelen. Bijna alles dat er was is door slecht beheer en geen/slecht te gronde gegaan. We kunnen weer van de grond af aan beginnen. Onderwijsmateriaal is peperduur.


  Maak melding

 4. Zucht, dit jaar nog 200 lokalen bij bouwen! Weer een loze uitspraak die nimmer waar kan worden. 200 lokalen betekend ongeveer 15.000 m2 gebouw dat gepland moet worden op een groot aantal locaties. Suriname heeft niet eens de capaciteit om alle benodigde lokale goed te tekenen en te berekenen voor het eind van het jaar. Laat staan ordelijke opdrachten te geven en de budgetten zo ter organiseren dat de aannemers betaald gaan worden. DROOM verder


  Maak melding

 5. Dit kan er ook bij, ze produceren de één na de andere leugens. Als ik al die bedragen bij elkaar optelt aan beloofde luchtkastelen dan kom ik aan de 7 miljard dollar zo een kleine 28 miljard SRD.


  Maak melding

 6. Laat hij het volk scholen,dan heeft hij heel gauw geen aanhang meer.Hhahaahha,want als de domme slim worden is het gedaan met boutje.


  Maak melding

 7. Geweldig !!! Ik ga dit, heel goed volgen. Ben heel benieuwd wat hier van terecht zal komen over één á twee jaren. Komen er ook leraren bij ??? Van welk planeet ??? Leraren, die waarde én normen bij kan brengen. Eerst zien dan geloven !!!

  Groet,Ram Ram,Goeda Hafies (Veel Wijsheid !!!)


  Maak melding

 8. @jojo:

  Suriname heeft genoeg kennis en mankracht om -als de terms of reference bekend zijn- in drie maanden alle tekeningen te maken voor die scholen. ECHT WAAR!!

  MAAR:

  Wat er vervolgens gaat gebeuren dat de grond niet wordt afgestaan door de betreffende minister, want hij is net van dezelfde partij als die van onderwijs en ze moeten elkaar beletten om te scoren.

  Als dat in orde is, zal de organisatie rondom de logistiek slecht geregeld zijn, waardoor het bouwen veel duurder uitvalt (en om andere redenen dan in Nederland, voor degenen die zeggen dat het daar ook gebeurt).

  Als het gebouw af is, zal iemand vergeten zijn om meubilair en andere inrichting op tijd aan te schaffen, waardoor de scholen een aantal maanden leeg staan en het sanitair en als het te lang duurt zelfs de zinkplaten gestolen worden. Ook kan het dat de gebouwen ondertussen vol houtluizen zitten.

  Vervolgens ontstaat er heisa over de aan te stellen directeuren. Als alles rond is kan de nieuwe directeur beginnen met leerlingen in een gebouw dat dringend aan renovatie toe is.

  Lala Rookh is een uitstekend voorbeeld.

  Er schort veel aan onze mentaliteit.

  Bouw liever 1 school, zet een goede leiding daar en zet een aantal mensen met een goede attitude daaronder die de kneepjes van managen leren en bouw het langzaam uit.

  Ik heb even een grove berekening gemaakt. Die 200 lokalen komen ongeveer op $ 6.000.000,- KAAL (dus zonder enig meubiliar)

  Ik hoop dat ze die scholen in de wijken bouwen zodat de binnenstad eindelijk een beetje ontlast wordt wat betreft filevorming. Bijna niemand woont meer in het centrum of kort er omheen, maar toch zijn er zoveel basisscholen. Ook de druk op het openbaar vervoer zal dan afnemen

  No pot joe koer’koeroe pé joe anoe no mang kisie.

  @L.Lalbahadoer:

  Suriname heeft genoeg leraren. Of ze genoeg hebben die ook goede waarden en normen kunnen overdragen betwijfel ik. Ook al kunnen ze het, krijgen ze die ruimte? Ik twijfel niet aan de kwaliteit, wel aan de mentaliteit. De meeste schooldirecteuren hebben naast die baan nog één of twee andere banen. Ik wil de leraren niet beledigen, echt niet, maar er is een soort sweef tekie mentaliteit ontstaat om te overleven. Ieder voor zich.

  Een volk met een goede mentaliteit kan alles aan. Dat is nou net het probleem. Te weinig goeden moeten vechten tegen een overmacht. Je wordt er moedeloos van.


  Maak melding

 9. Hoop doet leven! Alleen nog hopen dat het geen valse hoop is!! Vaak bijten de blaffende honden niet!!

  50 jaren plan??? Het idee is wel goed maar de uitvoering misschien wel na 50 jaren of helemaal niet! Wie neemt men in de maling zoas atijd!! De kiezers van Bouta?? heel goed!! Het is een gewoonte geworden! belooft goud maar dan komt er geen hooi!!! Ze wachten nogsteeds op de 18000 woningen.


  Maak melding

 10. Truowens nog een punt:

  Ik heb al in 1990 (en zelfs veel eerder) geen boeken uit 1968 gezien. Bovendien zijn veel van die nieuwe boeken echt niet beter. Het gaat om wat er in staat en nog meer om wat de leraar ermee doet.

  Jozefzoon LULT dus over dingen waar hij geen verstand van heeft.

  Het zou trouwens zinvoller zijn om veel geld te steken in snellere en goedkopere internetverbindingen in het hele land. Zo kan het volk zijn eigen informatie vergaren. Momenteel is de verbinding zo traag dat een filmpje van 5 minuten, 15 minuten duurt om te bekijken.

  Voor vertier is dat niet erg, maar veel kennis is op die manier ook binnen te halen.

  Internet zou ook voor ruraal onderwijs in dunbevolkte gebieden een goede en goedkope oplossing zijn.


  Maak melding

 11. Degene die verantwoordelijk zijn voor het bewust kapot maken van het hele onderwijsstelsel in Suriname lopen de bevolking blij te maken met dooie mus.
  Kan de regering erbij vertellen waar ze ineens die 50 miljoen dollar vandaan halen?
  Er word bewust een spelletje met de samenleving gespeeld en dat vindt ik een zeer kwalijke zaak.


  Maak melding

 12. Is dhr. Eddy Jozefzoon soms op bezoek geweest bij (Steve Meye Wonder)?
  Hoelang zijn ze al bezig met de Limesgracht via OW&V.?
  Probeer vanuit de Hofstraat de Limesgracht in te rijden dan komen wij straks één der nieuwe leslokalen van dhr. Eddy Jozefzoon tegen.
  Het is een fantastisch plan. Maar waar komen deze middelen van daan? Uit de (kas) van (Steve Meye Wonder) zeker.


  Maak melding

 13. De regering gaat ruim vijftig miljoen dollar extra investeren om extra gevangenissen te bouwen,aangezien meer dan de helft van de bevolking in aanmerking komen voor de staatsvijanden/volksvijanden medaille.probleem onderwijs opgelost.


  Maak melding

 14. (@ pasew): Die zijn reeds geruime tijd bezig elders anders te ‘occuperen’. De ouderbijdrage voor het op religieuze leest gebaseerde onderwijs wordt afgeschaft.
  Ouders hoeven dan niet elk jaar weer bij te leggen voor onderhoud van de school.
  Wel dit advies werd stilletjes ingefluisterd door (Steve Meye Wonder) aan dhr. Eddy Jozefzoon.
  En volgens bovengenoemd artikel zullen enkele grote bedrijven praktijklokalen adopteren.
  Ook (Ronnie B.) met zijn hout- en goudbedrijf gaat een bijdrage hieraan leveren.
  (Pasew) u dient ook een praktijklokaal te adopteren.
  Denk ook aan de jongeren hun toekomst.
  Want die 50 miljoen (SRD of $), daarvoor zal onze (Steve Meye Wonder) voor zorgen als “manna” uit de hemel.


  Maak melding

 15. Ik vind het niet verwonderlijk dat er zoveel scepsis is over dit bericht. Hoe zou dat komen? Wie kan mij informeren (a.u.b. met argumenten) waarom ik nu dit bericht moet geloven?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.