Parijs geeft Suriname 40 miljoen euro projecthulp

68

PARAMARIBO, 30 apr – Suriname krijgt ruim veertig miljoen euro projecthulp van Frankrijk. “Suriname is een goede buur en we investeren graag in een regio waar stabiliteit en veiligheid heersen.” Dit zegt Philippe Orliange, directeur Latijns-Amerika & Caribisch gebied van het Franse Ontwikkelingsagentschap AFD. Er is ruimte voor meer.

Het AFD wil de komende jaren meer projecten financieren. Orliange hoopt wel dat de administratieve afhandeling van projecten wat vlotter loopt. Het geld dat nu is vrijgemaakt gaat naar de bouw van een ziekenhuis in de grensplaats Albina. Ook wordt het herstel mee betaald van de weg tussen Meerzorg en Albina. Eerder zijn ambulances en radiologische apparatuur aangeschaft.

Die waren bestemd voor ziekenhuizen in Paramaribo. Orliange zegt dat de de weg naar Albina ook voor Frankrijk van groot belang is. Het grensgebied met Frans Guyana, Frans overzees gebied, kan zo worden versneld. Hij heeft gesprekken gevoerd met Surinaamse functionarissen, waaronder de ministers van Financiën en Volksgezondheid.

68 REACTIES

 1. Dit is alweer goed nieuws…. ad ene kant komt er geen 20 milj. van Ned meer… ik als SuriNed begrijp de kant van Nederland wel, maar ben toch blij dat Frankrijk 40 milj. in Su gaat investeren, Albina Gefeliciteerd met de weg die vernieuwd gaat worden (eindelijk) en de bouw van het ZH. Normaal zeg ik ”eerst zien dan geloven” nu zeg ik ”ik geloof het en wil het SNEL zien” 🙂


  Maak melding

 2. Hier kijk ik toch even van op, want ik begreep dat na
  het gedoe rond die amnestiewet ettelijke weken geleden, Frankrijk een bepaalde houding zou aannemen tegen Suriname, of niet, maar goed dit is heugelijk nieuws en ik ben benieuwd hoe die ptatta´s gaan reageren op wat Frankrijk gaat doen. Zullen ze niet leuk vinden, geeft niet, zo zie je maar weer genoeg anderen in de wereld die anders reageren dan een boycot
  of via een ander kanaal Suriname proberen te dwarsbomen.


  Maak melding

 3. We hebben een economische reserve van bijna 800 miljoen dollar. Bout heeft deze 40 miljoen evenals die 20 van NL toch niet nodig?

  En m.b.t. dat ziekenhuis in Albina. Mooi idee van Parijs, want hierdoor zullen de ziekenhuizen aan de Franse kant ontlast worden van die Suri-Fransen.


  Maak melding

 4. AUB,..van harte,

  Deze donatie goed besteden door “City of Smile” op te vrolijken,immers U ontvangt in november 500 “hoogwaardigheden” 🙂

  Alle bedelaars en zwervers tijdelijk onder brengen bij de Paraan PANKA en stel een PARAMAN aan als bewaker hihi 🙂 🙂


  Maak melding

 5. Volgens het Paarse addergebroed ging het toch uitstekend in Suriname en had men in Suriname de 20 miljoen euro ontwikkelingshulp uit NL helemaal niet nodig want de surinaamse economie was booming. Nou waarom ontvangt men dan 40 miljoen euro van Frankrijk?? Waarom zit men bij de Fransen te bedelen voor geld voor de bouw van o.a. een ziekenhuis, kan Suriname dat niet zelf doen?? Ik kan niet anders dan te concluderen dat het helemaal niet goed gaat met de Surinaamse economie als men nog steeds afhankelijk is van Buitenlandse financiële hulp.


  Maak melding

 6. Het is een goede zaak dat de weg naar Albina verbeterd wordt zodat er meer verkeer kan gaan rijden. Dan droogt het aanbod voor die overvallers op die weg niet op tenminste.


  Maak melding

 7. China zou 3 miljard investeren in Suriname.
  India zou miljoenen investeren in Suriname.
  Islamitische bank zou miljoenen lenen aan Suriname.
  Venezuela Zou miljoenen investeren in Suriname.
  Nu gaat het om 40 miljoen van de blanke Franse belasting betalers waar Front National mee doet aan de verkiezing.
  Frankrijk is één van de landen met de grootste Kolonien in de wereld. Ik ben benieuwd hoe die anti blanken van de NDP op dit bericht gaan reageren.


  Maak melding

 8. Parijs wil een beetje ordening aan de wild west en chaotische situatie aan Le Maroni, en helpt de Surinaamse autoriteiten met de middelen om eea (aan Suri zijde) in goede banen te leiden.

  Aan de andere kant riekt dit ook een beetje naar een zekere schoffering richting Noordzee.
  Hoewel er nl een Ned lobby binnen de EU Suriname probeert te boycotten en Nederland wereldkundig maakt dat Suriname het restant van 20 milj aan verdragsmiddelen kan vergeten komt Frankrijk over de brug met 40 milj.

  De Fransen weten dondersgoed dat ze Suriname strakjes nodig zullen hebben voor hun logistieke activiteiten als eenmaal hun olie industrie in Fr Guyana is opgestart.
  Er is nl een heel groot olieveld voor de kust van Fr Guyana ontdekt en zijn de havens van Cayenne/Degrad des Cannes niet geschikt voor alle aan en afvoer van goederen om deze industrie te bevoorraden.

  Ergo, ik denk dat Suriname economisch gezien meer baat heeft bij Frankrijk dan bij Nederland.


  Maak melding

 9. Het geld dat nu is vrijgemaakt gaat naar de bouw van een ziekenhuis in de grensplaats Albina. Ook wordt het herstel mee betaald van de weg tussen Meerzorg en Albina. Eerder zijn ambulances en radiologische apparatuur aangeschaft.

  Vele hardwerkende,oprechte Surinamers houden terecht hun harten vast als al dit geld daadwerkelijk land en volk tegemoet zal komene,met al die ndp en co haaien geboeften en rovers aan de kantlijn, handvrijvend grinnikend met glinsterende ogen die uitpuilen van vet. Sowiezo kan men ervan uitgaan dat een ruim deel van dit geld verdwijnen in zakken van de steeds rijker wordende ndp elite en co. zgn. voor lobby e.a. kosten. Ondertussen geloven vele oliedomme ndpaarselingen dat hun geliefde onberechte mensenrechten schenders zich 100% hen zullen bedienen. Laten deze oliedommen om zich heen kijken, er is onrust,onvrede,armoede,angst voor wat straks komen gaat. Megaschulden aflossingen.


  Maak melding

 10. Ik hoop niet dat dit geld in de zaken van brunsie en gevolgt verwijnt..

  de vraag blijft of brunsie nog in albina durft te komen,want het krioeld van de franse veiligheids mensen aldaar..


  Maak melding

 11. Mooi!

  Mooi meegenomen deze geste. Meebetalen aan de vernieuwing van de weg tussen Meerzorg en Albina is nodig omdat zo goederen Frns Guyana kunnen bereiken. We moeten alleen voor politie of militaire posten zorgen langs die weg. Zo bescherm je het verkeer op die weg tegen overvallers.


  Maak melding

 12. Ben trots dat er nu eindelijk een goed modern ziekenhuis komt voor de omliggende bewoners.

  Zal men ook tegen Frankrijk zeggen dat Suriname die harde euro niet nodig heeft. Als het Nederland was zou een ieder gelijk opstaan. dan bedoel ik natuurlijk anna-z en volgers.


  Maak melding

 13. Die oliedomme ndpaarselingen en co zullen helemaal niets merken van deze hulp. Op een bordje paarsgemaakte linzensoep, een paarse lollipop en een grapestroop natuurlijk, zodat ze als kleine kinderen blij kunnen zingen voor baas, stree de stree oe no sa fredi ddb na oeng fisiemang. TTJJJrrrrrrrrrrrriet krijste een zwarte vogel na didi bri vrugtoe deng ndpdongwang o go njang, leki jare tagtig.


  Maak melding

 14. Het gaat toch goed met Suriname . Op allerlij beleids-gebieden worden er successen geboekt . Voorbeeld is het buitenlands-beleid , waar er geen isolatie is waar te nemen , maar eerder ondersteuning van vooral zuid-amerikaanse landen . Verder is er economische stabiliteit en groei waar te nemen . In het licht van dit alles , zal mede gelet op de Staats-veiligheid en het lands-belang , een punt achter het proces te Boxel worden gezet . Dat zal zodanig gebeuren dat alle partijen het acceptabel zal moeten vinden .


  Maak melding

 15. Suriname krijgt ruim veertig miljoen euro projecthulp van Frankrijk. “Suriname is een goede buur en we investeren graag in een regio waar stabiliteit en veiligheid heersen.” Dit zegt Philippe Orliange, directeur Latijns-Amerika & Caribisch gebied van het Franse Ontwikkelingsagentschap AFD
  Het AFD wil de komende jaren meer projecten financieren. dpatr


  Maak melding

 16. Afgezien van het feit dat deze geste komt van Frankrijk, du8s EU, dus ook van Ned. als grootste donor van de EU( dus de ned. belastingbetaler), dient dit op de eerste plaats het Frans belang.
  En ik ben benieuwd wat de voorwaarden en tegenprestaties van deze deal inhoudt, want een poster heeft het al gesteld, Frankrijk is 1 van de grootse kolonisators geweest en is het nog steeds en voor niets gaat de zon op.
  En uiteindelijk eerst nog zien dat het geld op de juiste plaats komt, en niet in de diepe bodemloze zakken van de colorcrimis van het pluche………..


  Maak melding

 17. Wat zijn wij blij, we hebben geld gekregen. Bedelaars zijn de zwarten en het zal lang duren voor dat ze gaan inzien wat de betekenis hiervan is.Hier door lijden wij.


  Maak melding

 18. Het blijft gewoon lachen met die Europeanen en Nederland is de grootste loser.
  Nederland boycot Suriname voor 20 miljoen en aan de andere kant wordt het geld door Frankrijk lachend verdubbeld.
  Nederland wordt op alle fronten voor kijk gezet op international vlak.
  Eerst hebben ze aan de caraibische leiders en die van
  noord Amerika gesmeekt om de aangenomen amnestiewet tijdens de conferentie aan te kaarten.
  Tijdens die conferentie is daar echter geen woord over gerept.
  Vervolgens is er kosten noch moeite gespaard om de europese unie te dwingen om de conferentie niet in Suriname te houden.
  Maar de Europese komt toch naar Suriname.
  Nederland besluit om Suriname voor 20 miljoen te boycotten en Frankrijk besluit dit geld te verhogen met nog eens 20 miljoen en projecten in Suriname te financiëren.
  Nederland schreeuwde van alle daken dat Suriname het economisch zou merken maar tot nu toe is daar totaal niks van te merken. integendeel.
  De dimplomatieke gelobby van Nederland is niet succesvol die van Suriname daarentegen wel.


  Maak melding

 19. Dit is geen nieuw geld dat uitgedeeld wordt, maar geld dat al lang geleden toegezegd was en voor een groot deel al besteed werd. Ander bericht heeft namelijk melding gemaakt van een Franse Controlecommissie die kwam kijken waarom het werk NOG NIET AF WAS.
  Het geld komt echt niet in Suriname, maar wordt betaald aan buitenlandse aannemers (europese aanbestedingen) die in Suriname werken. Deze aannemers werken alleen in Suriname omdat hun betaling buiten Suriname gegarandeerd worden.
  Zoals gewoonlijk wordt de zelfde dollar weer eens met veel publiciteit 2 maal uitgegeven. Ook worden er politiek gemotiveerde conclusies getrokken die niet correct zijn omtrent de verhoudingen met de rest van de wereld. Het betreft gecontracteerde verplichtingen.

  De weg reconstructie is echt nodig. Ik heb nergens ter wereld over een weg gereden die zo versleten is. De weg is echt WEG het is 1 groot gat.
  Het is een groot schandaal hoe het ziekenhuis in Moengo er bijstaat. Het lijkt mij zinvoller dat ziekenhuis volledig te renoveren dan een Ziekenhuis in Albina te bouwen waarvoor zo meteen geen personeel te vinden is. Een ziekenhuis in Albina staat er 3 jaar na opening even slecht bij als het ziekenhuis in Moengo.


  Maak melding

 20. Suriname zou geboycot worden schreeuwden de anti-Surinamers van de daken, het zou een grote chaos worden enz. enz.

  De NDP’ers zijn dom, de jeugd is dom iedereen was dom behalve die anti-Surinamers.

  Ik zie ze al met tranen in de ogen dit soort berichten lezen, denkend hoe het mogelijk kan zijn, we dachten dat we slim waren zoals de nps en vhp dat ook dachten.

  Anti’s maak je niet druk hoor, Suriname is een gezegend land, we redden het wel met of zonder Nederland. De Fransen, Chinezen, Brazilianen en Canadezen zijn nog altijd veel slimmer, trouwens jullie ambassadeur mag terug hoor, we zullen hem niet de toegang weigeren.


  Maak melding

 21. Jojo,

  Jij zegt het zoals het is. Je hebt de zaken goed gevolgt en weet waar je het over hebt. Lang geleden gemaakte afspraken worden nu in de publiciteit gebracht omdat de gelden nu los komen. Wie nu denkt dat het de verdienste is van deze regering weet niet waar hij/zij het over heeft.
  De WEG is aan herstel toe want het was verschrikkelijk.
  Toen ik met 20 toeristen richting Albina reed zei eentje halverwege “als we deze WEG overleven, gaan we nooit meer dood!”

  Een ziekenhuis te Albina is weggegooid geld want die gasten daar gaan het verbranden en de inboedel jatten.
  Vernieuw het ziekenhuis te Moengo dan heb je je geld goed besteed.


  Maak melding

 22. Elk nadeel hebt zijn voordeel!

  Ben ik effe blij dat mijn belastinggeld niet wordt misbruikt.
  Want zeg nou zelf die 15 euries die we vanwege het kunduz-akkoord, extra per maand moeten inleveren tranga baja.
  Correctie ik bedoel 7.50 euries, 2 verdieners toch!

  Om te voorkomen dat die 75000 gevluchte Surinamers in Frans Guyana zich vermeerderen, zou ik ook zorgen voor betere voorzieningen in het land van herkomst.
  U weet wel, geef ze een hengel principe.


  Maak melding

 23. Paraman: Om te kunnen begrijpen heb je een kleinbeetje verstand nodig en daarbij natuurlijk hersenenen moeten zijn. Volgens mij mis je dat!!!


  Maak melding

 24. Vijftien miljoen uit dat bedrag was eens voor een ziekenhuis in het binnenland.Dat werd onhold gezet toen bout aan de macht kwam.De fransen zijn er gebaat bij dat er goede gezondheid voorzieningen in het grens district zijn.Nog kunnen ze de patienten van uit Sur. niet weigeren.Want bij het geringste gaan de patienten de grens over omdat daar alles op europees niveau is en zodoende de spoeling dun maken voor wie het eigenlijk bedoelt is.De fransen geven dat geld zodat Sur. voor haar eigen volk kan zorgen.

  Tegen de tijd dat de weg klaar is,gaat geen suri daarover kunnen rijden.Want nu al is benzine niet te betalen en over wat jaren helemaal niet.Alleen de ambulances zullen de patienten naar het AZP rijden.

  Cobie.


  Maak melding

 25. @ Jacobus
  de benadering van Franse eigenbelang is meer dan duidelijk als je de toestand in Albina goed in ogenschouw neemt.
  Als je zo dicht bij Europese medische zorg bent maak je er ook gebruik van. Onder alle omstandigheden is een oversteek van de marowijne sneller, comfortabeler en veiliger dan een rit naar Moengo.
  Ze laten je immers niet maar zo op de stoep liggen als het probleem serieus is.
  Zo zie je maar dat met een beetje verder kijken dan de neus lang is de werkelijkheid altijd boven water komt.
  Geen nieuwe hulp maar oude verplichtingen met een groot aandeel eigenbelang. Oud nieuws in een nieuwe krant


  Maak melding

 26. Dinsdag 1 mei 2012 om 11:06 uur, door JoJo

  Bedankt voor het berichtje.
  Het maar goed ook dat we overal contacten hebben, whahahahaha.

  Afu, zakdoekie nodig…..


  Maak melding

 27. @Esmerald

  Weet je zeker dat jouw recht op het zich vermenigvuldigen gehandhaafd blijft. Als de rechtsextremisten het voor het zeggen krijgen dan zullen ook de bounty’s het zwaar krijgen, al denken ze zelf van niet. Je weet het maar nooit in de polder. Hopelijk kun je blijven profiteren van je status als tweeverdiener. Europa gaat zware tijden tegemoet. Wees bang, heel bang!!!!! 🙂


  Maak melding

 28. Hhahahaaha ik moet echt lachen om de reacties van die paarse APEN. @ anna hebt je het niet meer over en slavernij, Wilders of over Front National in Frankrijk??? Bouterse heeft jullie voor de verkiezing voorgehouden dat Suriname niet meer zou bedelen, jullie zouden alles uit eigen middelen betalen. Nu vieren die paarse Apen feest omdat Die Blanken uit Frankrijk hun 40 miljoen hulp heeft aangeboden.


  Maak melding

 29. Whaaaaahaaaaaa nu moet ik KEIHARD lachen, dus de 1 trekt 20 mil terug de ander gaat het dubbel hiervan wel investeren, stelltje SURINAME HATERS 🙁

  ja what ever druk maar op die rode duim


  Maak melding

 30. De paarse mensen klinken hier heel erg opgelucht ,alsof ze blij zijn dat die 20 miljoen dubbelvoudig terug komt.
  Maar lieve ndp-ers voor niets gaat de zon op,frankrijk heeft een reden waarom ze dit doen,maar daar zullen jullie later achterkomen.
  Dus juichen jullie niet te vroeg,want de fransen zijn ook mensen met blauwe ogen,en strax krijg je een nieuwe president daar die van nederlandse afkomst is.
  stree def stree oenoe sa frede hahaha


  Maak melding

 31. Zo zie je maar weer dat Frankrijk zich niet door Nederland laat dicteren. Frankrijk denkt:
  jullie willen die ontwikkelingshulp stoppen noh?
  nou wij halen dat geld uit de Europese pot en verdubbelen die 20 miljoen. Nederland , lekker puh!
  Al die negatievelingen in Nederland beseffen niet dat
  ze indirect Bouterse en Suriname aan het financieren zijn. Stelletje dombo’s.


  Maak melding

 32. Jojo en andere naïvelingen,

  De kern van dit bericht is dat Nederland al haar Europese bondgenoten had opgeropen om Suriname financieel stop te zetten. Nederalnd dacht het goeie voorbeeld te geven en stopte onmiddellijk met de financiële hulp aan Suriname.
  En wat zeggen de de bondgenoten van Nederland;
  Nederland je doet je best maar wij gaan niet met jou
  mee in dit kortzichtg, kinderachtig en ondiplomatisch gedrag.
  Frankrijk beweert zelfs doodleuk; ‘Suriname is een goeie buur,en wij investeren graag in een regio waar veiligheid en stabiliteit heersen’. Terwijl Nederland Suriname een bananenrepubliek en drugsstaat noemt krijgt Suriname complimenten en hulp van hun eigen bondgenoot Frankrijk. Maar dan hoe dan?
  Nederland stop dat maar in je zak!
  Als dat geen enorme oorwassing is voor Nederland door hun eigen bondgenoot dan weet ik het niet.
  Ook Nederland had oude verplichtingen aan Suriname maar die hebben die plichten eenzijdig opgeschort.
  Waarom hebben de Fransen ondanks de vele smeekbeden van Nederland hun verplichtingen ten aanzien van Suriname niet opgeschort? Dit gebaar zegt meer hoe de verhoudingen liggen tussen Nederland en Frankrijk dan hoe de verhoudingen tussen Frankrijk en Suriname liggen.
  Jojo, en dat is de kern van de zaak.
  Dat Frankrijk ook haar eigen belang laat meewegen is
  volkomen logisch en zeker niet vreemd.
  Toen Nederland Suriname ontwikkelinghulp gaf liet Nederland ook haar eigen belang meewegen. Dus zo vreemd is het niet. Met jouw bewering ben je dus gewoon een open deur aan het intrappen.
  Zeer opmerkzaam maar niet meer en niet minder dan dat.

  dusdat!


  Maak melding

 33. @wikkileaks

  “Nu vieren die paarse Apen feest omdat Die Blanken uit Frankrijk hun 40 miljoen hulp heeft aangeboden.”

  Dat jij niet tot de allerslimsten behoort is al lang duidelijk. Ik juich niet perse om de 40 miljoen euro hulp, hoewel dat natuurlijk wel meegenomen is. Ik juich wel om het feit dat jouw land weer eens genadeloos voor schut wordt gezet. Jullie zijn wel mooi in de aap gelogeerd. Je bent je natuurlijk wel een aap geschrokken dat jouw poldertje nu voor aap staat. Uiteindelijk komt dus toch nog de aap uit de mouw.


  Maak melding

 34. “leuke opbouwende” reacties allemaal, maar laten we met de mensen die het echt menen met Suriname beginnen aan de bouw van de plannen. Laten we ons energie daarin steken ipv elkaar verwijten te maken. Is zo zinloos en kinderachtig.

  Wanneer men vooruitgang en voorspoed in Suriname zal opmerken zullen de kritische landgenoten ook volgen, hoop ik.

  Kritiek mag je hebben, maar laten we niet het centraal probleem uit het ook verliezen.

  Ik zie zo graag een Surinaamse samenleving die intern heftig discussieert, maar naar buiten toe pal achter het landsbelang staat.

  Wat moeten we nog veel leren, maar opgeven: dat nooit!


  Maak melding

 35. Het volgende is plagiaat van eigen troepen!

  Dat jij Wikileaks niet tot de allerslimsten behoort is al lang duidelijk.
  Wij juichen niet perse om de 40 miljoen Euro hulp, hoewel dat natuurlijk wel meegenomen is. Wij juichen wel om het feit dat jouw Calimerostan weer eens genadeloos voor schut wordt gezet. Jullie zijn wel mooi in de aap gelogeerd. Je bent je natuurlijk wel een aap geschrokken dat jouw poldertje nu voor aap staat. Uiteindelijk komt dus toch nog de aap uit de mouw. Suriname voorwaarts!!!


  Maak melding

 36. “Orliange zegt dat de de weg naar Albina ook voor Frankrijk van groot belang is. Het grensgebied met Frans Guyana, Frans overzees gebied, kan zo worden versneld.”

  Bovenstaande gecopieerd uit het artikel.
  En wat komt ene Jojo de naiveling mee, Franse belang, tuurlijk is het een Franse belang maar wat dan nog.

  Nog een andere dwaling van Jojo die we gaan rechttrekken. De meeste bewoners van Albina hebben ook een Frans paspoort, het zijn dus gewoon Fransen, Dat de Fransen een Ziekenhuis daar bouwen is dus logisch, het is voor hun eigen onderdanen die niet hoeven te reizen.

  Maar goed, we begrijpen dat dit een bittere pil is voor de anti;’s om te slikken, ze bouwen hun eigen briouwsel zodat het een beetje verteerbaar is.

  Feit is en blijft dat jullie weer bakzeil halen, want de Fransen hadden alle hulp ook gewoon kunnen stopzetten zoals Nederland dat heeft gedaan, maar dat hebben ze niet gedaan.

  En nu mag je lekker verder gaan met het brouwen van je Yorka supu, lees hieronder maar verder.

  “.” Dit zegt Philippe Orliange, directeur Latijns-Amerika & Caribisch gebied van het Franse Ontwikkelingsagentschap AFD. Er is ruimte voor meer.

  Hij heeft gesprekken gevoerd met Surinaamse functionarissen, waaronder de ministers van Financiën en Volksgezondheid.”


  Maak melding

 37. Onderstaande is speciaal voor de brouwers van die Yorka Supu.

  Esmeralda, ik heb inderdaad een zakdoekie nodig, ik krijg tranen van alle goede ontwikkelingen in Suriname.

  Van mij krijg je een deken om je tranen te drogen van verdriet, omdat de ontwikkelingen in Suriname anders zijn van wat je hoopte.

  Blijf lekker doorgaan met je tegenstand, vertel ons hoe het je vergaan is de afgelopen 30 jaar, al resultaten geboekt of moeten die nog komen?

  En nu lekker verder huilen Anti’s

  ———————————
  Standard & Poor’s onderstreept ‘BB-/B’ status Suriname
  Tuesday 1 May
  PARAMARIBO- Het internationale ratingbureau, Standard & Poor’s heeft Suriname wederom positief beoordeeld. S&P bevestigt de ‘BB-/B’ status die Suriname het vorig jaar reeds kreeg. De beoordeling is gebaseerd op de verbeterende macro-economische basisvoorwaarden, de robuuste groeiverwachtingen op middellange termijn, de lage schuldpositie van Suriname en de goede externe indicatoren die de smalle economische basis en institutionele capaciteit ruimschoots compenseren.

  In haar bevindingen, die in april zijn vrijgegeven, stelt S&P het vooral belangrijk te vinden dat er groeiende politieke consensus is over het behoud van de macro-economische stabiliteit.

  De vooruitzichten op lange termijn kwalificeert het ratingbureau als stabiel.Als het de overheid lukt om met succes een welvaartsfonds op te zetten en belastinghervormingen doorvoert waaronder BTW, kan de rating zelf verder verbeteren. Belangrijk hierbij is ook dat de regering haar monetaire beleidsinstrumenten verruimt en tegelijkertijd open-markt operaties introduceert.Grote additionele investeringen in de mijnbouw- en aardoliesector kunnen ook zorgen voor hogere groeiverwachtingen met verhoogde exporten en ook overheidsinkomsten. Deze zaken zullen de groeivooruitzichten van het Bruto Binnenlands Product (BBP) een grote boost geven en zo ook leiden tot een hogere rating.

  De schuldpositie van Suriname is met een netto-overheidsschuld van minder dan 20% van het BBP per eind 2011 relatief laag, temeer als dat vergeleken wordt met de solide externe indicatoren op basis van de overschotten, de hoge buitenlandse investeringen en de groeiende internationale reserves.

  Met de handhaving van deze rating blijft Suriname een van de weinige landen die positief beoordeeld is door S & P. De Centrale Bank van Suriname concludeert dat continuering van het prudent macro-economisch beleid en het doorvoeren van de reeds vastgestelde hervormingen in het fiscaal en monetair beleid zeker zullen bijdragen tot een hogere rating in de nabije toekomst.


  Maak melding

 38. Dinsdag 1 mei 2012 om 16:38 uur, door anna_z

  ” Weet je zeker dat jouw recht op het zich vermenigvuldigen gehandhaafd blijft. Als de rechtsextremisten het voor het zeggen krijgen dan zullen ook de bounty’s het zwaar krijgen, al denken ze zelf van niet. Je weet het maar nooit in de polder. Hopelijk kun je blijven profiteren van je status als tweeverdiener. Europa gaat zware tijden tegemoet. Wees bang, heel bang!!!!! “.

  Vrouw, das nou een grijsgedraaide langspeelplaat.
  Heb je geen andere, liefs eentje die ik ken beluisteren op mijn Ipod shuffle, want LP’s zijn zooo eighties!

  Te lang die zwoele zilte zeelucht opgesnoven denk ik.
  Het is de hoogste tijd voor een bad(wasie) in Langa Tabbetje.
  Je bent je scherpte een beetje kwijt vrouw.


  Maak melding

 39. Dusdat & Afu Sensie.
  Ik ben niet voor en niet tegen wie dan ook (ik zwerf groepsloos in het midden). Ik hoop heel erg dat het heel goed gaat met Suriname want dan kan het ook wel eens heel goed gaan met mij. Het interesseert mij niet wie er regeert want ik moet zaken doen binnen de context van de realiteit van de dag. En die is dat na Vene (wat twijfeld) nu DDB (schijnbaar wat robuuster) de regeringsmacht heeft. Beide veroorzaken zo hun eigen problemen die mij veel geld kosten resp. gekost hebben.

  Er is ruimte voor meer is een plezierige uitspraak voor Suriname. Dat het er op lijkt dat het beleid van Frankrijk en Nederland niet gelijk is,is een feit. Andere conclusies kan men niet trekken op basis van het gegeven.
  Wat de uitspraak van een directeur van een ambtelijke dienst waard is binnen een heel groot Frans ambtelijk apparaat in relatie tot nieuw beleid mag men zich afvragen.

  Ik heb persoonlijk ten minste ervaren dat een uitspraak van directe adviseurs van DDB waard is. Harde getallen moeten door 20 gedeeld moeten worden, of wel waar 100 gezegd wordt moet men met 5 rekening houden. Dat harde feit sloeg er bij deze positieve jonge heel hard in, je kunt niet vertrouwen op uitspraken en papieren documenten zijn er niet. Het betekend voor mij dat mensen die het oor van de president hebben geen idee hebben waarover zij spreken. Ofwel het beleid staat steeds op drijfzand en dat is een slechte fundatie voor goede plannen en investeringen.

  Denk eens terug naar het Memorandum of Understanding met China (Abrahams) voor investeringen ter grote van $ 5.000.000.000 voor onder andere een spoorlijn naar Manaus,etc, etc. Nu kan men slechts 1.000 woningen (waarde $ 30.000.000) gelijktijdig realiseren omdat het leningplafond grotere projecten niet toestaat.

  Jullie mogen mij naief verklaren. Ik weet lang niet alles echter ik scheld niet uit omdat iemand iets stelt dat niet overeenkomt met mijn mening, mijn gegevens, mijn levenshouding, de feiten die ik kan overzien. Ik probeer een genuanceerd beeld te geven waar de lezer wat mee kan doen en als ik ongelijk heb mij verhaal weerlegt.

  Als men te dicht boven op de dingen zit en alleen maar van uit 1 hoek de dingen gepresenteerd krijgt kan men het overzicht kwijtraken.

  Na een bezoek in oktober 11 en april 12 heb ik ervaren dat het er niet beter op wordt en dat hardwerkende Surinaamse vrienden (van beide richtingen) dat ook zo ervaren. Aannemers (mijn vroegere werkgevers) melden mij alleen in Suriname te werken als het geld van NGO’s komt en buiten Suriname verzekerd is. Dit lijkt al aardig op de wijze waarop de betalingen voor de Wijdenbosch brug veilig gesteld zijn.

  Wees er van overtuigd dat zodra internationale partijen op deze wijze hun betalingen gegarandeerd willen zien, de prijs voor de levering aanzienlijk te hoog is en dat er weinig af te dingen valt.

  Surinaamse moeders kunnen (zonder woorden) streng zijn. Het verbaast mij daarom heel erg dat de discussies zo hard zijn(verwijten, schelden) en dat men de inhoud vergeet en de feiten niet meer herkend.

  Dusdat & Afu Sensie ook delen van jullie reactie verwijzen naar feiten en geven mij nieuw inzicht. Gebruik alle inzichten en doe er iets positiefs mee. Houdt vooral de leiders scherp en zorg er voor dat het afromen van geldstromen gestopt wordt, zorg er voor dat het clientisme (ook onder de vorige regering) geen basis meer is voor de politiek in Suriname. Dan kan met hard werken en goede ideeen Suriname een heel rijk land worden ten gunste van iedereen.
  Abraham Crijnzn


  Maak melding

 40. Woensdag 2 mei 2012 om 09:36 uur, door Afu Sensie

  Afu,

  Blijf maar recht praten wat krom is.
  Steeds weer worden de sprookjes van deze regering onderuit gehaald en toch blijf je steevast geloven dat alles koek en ei is.

  Speciaal voor jou en de ongelovige Thomassen:

  “Frans-Guyana is al langer een toevluchtsoord voor Surinamers in nood. De eerste stroom vluchtelingen kwam in juli 1986 op gang tijdens de Binnenlandse Oorlog, toen toenmalig legerleider Desi Bouterse strijd leverde tegen het junglecommando van Ronnie Brunswijk. 15.000 Surinamers trokken naar Saint-Laurent.
  In totaal zijn 70.000 van de 217.000 inwoners in heel Frans-Guyana nu van Surinaamse origine.”

  “Helft van de geboren baby’s is Surinaams
  De gevolgen van de Surinaamse immigratie zijn goed te zien in het hospitaal in het centrum van Saint-Laurent. Arts Gabriel Carles werkt er nu dertig jaar.

  Surinamers die simpelweg naar de overkant varen en zich aanmelden voor gratis en kwalitatieve gezondheidszorg slokken jaarlijks de helft van het hospitaalbudget op.
  De helft van de geboren baby’s is Surinaams.”

  http://www.presseurop.eu/nl/content/article/944871-frans-guyana-de-poort-naar-europa

  Daarom proberen ze zo snel mogelijk een hospitaal in Suri te bouwen, om te voorkomen dat mensen de oversteek maken.
  En het zijn geen Fransen zoals jij doodleuk beweert.

  Maar aan alles komt een eind:
  “De Europese Unie sluit echter meer en meer haar deuren. “Vanuit Parijs krijgen wij de opdracht minder mensen toe te laten”, zegt Mekachera, ”

  Dag Afu.


  Maak melding

 41. Wat heb ik toch te doen met al die mensen die Suriname
  van alles en nog wat hadden toegewenst en hadden gehoopt dat de economie van Suriname op dit moment op haar gat lag.
  Maar het tegendeel is waar. Suriname is Nederland ongroeid en is bezig stapppen te nemen richting werkelijke ontwikkeling.


  Maak melding

 42. Beste JoJo: Perfect verwoord. Het wordt tijd dat alle onzin verhalen dat het zo goed gaat met Suriname dankzij Bouterse met feiten worden ontkracht. Het is op dit moment economisch in Suriname een grote puinzooi. En het is een kwestie van maanden dat de economie echt in elkaar dondert. Ik ervaar dat ook dagelijks en ga niet af op paarse sprookjesverhalen die door de domme NDP aanhang nog steeds als zoete bojo koek worden geslikt.


  Maak melding

 43. Jojo, je hebt een open deur opengetrapt en daaar wilde ik je op wijzen, hopelijk vind je dat niet erg.

  Dat er ruimte is voor meer, zou je genoeg moeten hebben gezegd, maar goed hopelijk vind je genoeg spijkers die je op laag water aan het zoeken bent.

  By the way dit is geen bericht van een regeringsadviseur, weer zo’n verdraaiing of brouwsel.

  Esmerald je leeft allang niet meer in de 80’er jaren (eighties), het is vandaag precies 2 mei 2012, heb je dat nogsteeds niet door.

  Nogmaals de meeste Marrons en Indianen in het grensgebied hebben 2 paspoorten, dus voor medische hulp zullen ze in Frans Guyana zijn, alsook de Surinamers met 1 paspoort die in het gebied wonen.

  Hoe gaat het met je tegengas, heeft het de afgelopen 30 jaar gewerkt, of is het inmiddels zo versleten dat je uit uitzichtloosheid de meest stomme berichten hier plaats.

  Wat vind je van het S&P verhaal, niet weer in tranen uitbarsten hoor, ik heb zo met je te doen.


  Maak melding

 44. @ Afu Verstand,
  Esmerald haar reactie is heel duidelijk als je het nu niet snapt dan snap je het nooit meer. Neem anna_aapje ook mee om jou te helpen want jullie zijn de zelfde soort insecten, Prasi oso mentaliteit zit bij jullie in het bloed.


  Maak melding

 45. Jaren lang wordt er alleen maar gepraat over een brug maar ik hoop dat het ooit komt.
  Het is een economisch voordeel voor zowel Suriname als Frans-Guyana.
  Mensen kunnen ook goedkoop via Parijs naar Frans-Guyana en naar Paramaribo.
  Eindelijk kan dan die hele monopolie van KLM en SLM naar de klote gaan.


  Maak melding

 46. Woensdag 2 mei 2012 om 14:44 uur, door Afu Sensie

  Afu,

  Tegensputteren heeft geen zin, ik heb gelijk deal with it.
  S&P, ook onderuit gehaald.
  Ik had je slimmer ingeschat, zo te lezen heb ik mij deerlijk vergist.
  Je bent compleet geïndoctrineerd, dat ziet zelfs een kind.

  Afu, ik ben niet van de eighties, tenminste te klein om me bezig te houden met de politiek. Jou vraag kan ik dus niet beantwoorden.

  Het tegengas is al opgevoerd, doe die zonnebril maar af en kijk om je heen.

  Dag Afu,

  n.b.
  Dat ding is geen wedstrijd.
  Het is natuurlijk prima dat er een Hospitaal wordt gebouwd, maar deze regering speelt vals.

  Dit is een oude deal, zoals JoJo eerder aangaf:
  Oude wijn in nieuwe zakken.
  Jojo laat je niet stangen, gewoon lekker doorgaan met je eigen mening.


  Maak melding

 47. Molenaar,

  Jouw reactie staat weer haaks op de evenwichtige reactie van jo jo.
  Jo jo geeft een weergave van haar persoonlijke ervaringen. Hij heeft kennelijk negatieve ervaringen opgedaan met zowel deze regering als de vorige regering. Dat kan. En zo zullen er nog meer zijn.
  Evenzo heb ik mensen in mijn vriendenkring die niet politiek gelieërd zijn maar wel positieve ervaringen hebben met deze regering.

  Zoals Jo Jo dat zo goed verwoord kan Suriname met hard werken en goede ideëen een rijk land worden.
  En daar kan ik mij absoluut in vinden.

  En nogmaals Molenaar, als jij de economen van internationale gerenomeerde instanties zoals S&P, IMF, IDB, etc kwalificeert als NDP aanhangers en dat zij sprookjes verhalen vertellen dan is jouw bewering
  over de ‘NDP aanhang’ juist.
  Molenaar, wanneer je vindt dat het een grote puinzooi is in Suriname en dat de economie op instorten staat dan vraag ik mij werkelijk af wat je nog in Suriname te zoeken hebt. Er zijn genoeg andere landen die een president hebben zonder een besmet verleden, waar de economie loopt als een tierelier, waar geen corruptie is, waar het prettig is om zaken te doen, waar de economie niet op instorten staat etc..

  Door te kiezen om in Suriname te vertoeven doe je aan zelfkastijding. want ondanks jouw klachtenzang kies je er toch voor om in Suriname te blijven.
  Niemand verplicht jou om in Suriname te vertoeven.
  Molenaar, ik zou je willen adviseren om een land uit te zoeken waar de omstandigheden voor jou ideaal en prettig zijn. Want op dit moment zit jouw ziel vol
  negativiteit over Suriname en de huidige regering.
  Dat kan echt niet gezond zijn voor jouw welzijn en
  nog belangrijker voor jouw hart.
  Met alleen jouw geklaag en geween zal het niet beter worden in Suriname.


  Maak melding

 48. Cees
  Met dank voor de juiste toon zetting. Ik wil niet negatief doen ondanks dat ik wel emoties inbreng. De problemen die je in Suriname tegen het lijf loopt ondervind je in het kwadraat in heel veel Afrikaanse landen. Dus niets nieuws, alleen maar jammer.

  Waar ik problemen mee heb is het clientisme waarbij iedereen geaccommodeerd moet worden voor dat er wat kan gebeuren. De wijze waarop (dankzij de Nederlandse) social engineering groeperingen gecreëerd zijn die ministeries als hun thuisbasis/bezit gaan zien, etc. maakt logisch en effectief handelen zo moeilijk.

  DDB verdient allicht 1 pluim zijn partij is het meest nationaal van de politieke partijen geloof ik. Alleen moet hij nu de op de zelfde wijze met clienten dealen als Venitiaan waardoor zijn effectiviteit ook sterk afneemt. Eind resultaat net als onder Venitiaan stagnatie en besluiteloosheid.

  Ondertussen gaat ons creatieve plan stapvoets verder en hopen wij er het beste van. Als het lukt zal iedereen het ervaren.

  Afu sensie
  Met betrekking tot mijn verzinsels omtrent regeringsadviseur etc.. Lees aub de Ware Tijd van heden en stel vast dat ook de vice president vindt (dus niet ik alleen) dat de top 500 functionarissen niet goed presteren.


  Maak melding

 49. Sang Esmerald dus je hebt het S&P rapport nu ook onderuitgehaald. Volgens mij geef je teveel tegengas, uitkijken hoor anders stoor je je hoofd nog.

  Niet de regering speelt vals hoor, maar het is die AFD die Suriname juist nu die 40 miljoem geeft, bijna twee jaar nadat front is verdwenen, vind je het ook niet raar.

  Ze hadden toch ook net als Nederland kunnen besluiten om geen projecten meer te financieren, ergo lees wat ze hieronder zeggen.

  ““Suriname is een goede buur en we investeren graag in een regio waar stabiliteit en veiligheid heersen.” Dit zegt Philippe Orliange, directeur Latijns-Amerika & Caribisch gebied van het Franse Ontwikkelingsagentschap AFD. Er is ruimte voor meer.

  Het AFD wil de komende jaren meer projecten financieren.”

  Als je niet van de eighties bent, waarom hou je je dan zoveel mee bezig, neem een voorbeeld aan de Surinaamse jeugd, die zeggen gewoon de eighties is al geweest we kijken nu naar de twenties.


  Maak melding

 50. Laten ze een nw ziekenhuis opzetten met radiologie en oncologie specialisten want ze weten wat ze doen met hun rakketten die gelanceerd worden vanuit frans-gayana,alle testen die ze niet in europe doen worden daar gedaan met alle gevolgen van dien voor SU.Wordt wakker blinden ,tijd om op te staan en niet kijken met de £ of $


  Maak melding

 51. nieuws, nieuws, nieuws,,,,jullie zijn allemaal nietsnutten en lasteraars. IK NIET MEER! thank God! btw,ik ben opzoek naar een man voor tegennatuurlijk gebruik,anybody there??


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.